Přímo z Vidlákova dvorku II. Brambory

Autor

Všichni pražští kafírníci by se teď měli velmi podrobně dívat, jak skončila Kábulská kavárna... Jak skončili ti, kteří uvěřili Američanům jejich dobré úmysly, ti kteří si mysleli, že vyrostou spolu s americkými kamarády, kteří přijali americké hodnoty a kteří věřili v sílu americké diplomacie, americké soft power i americké hard power. 

Dívejte se na kábulské letiště. Dívejte se, jak to dopadne, když si impérium vytyčí nové zájmy a nové cíle. Dívejte se, jak málo pro impérium znamená, když sloužíte. Dívejte se, jak snadno můžete být opuštěni, jak snadno budete ponecháni osudu, jak snadno z vás noví páni nadělají zrádce. Dívejte se, jak málo ve skutečnosti znamenáte, jaké nicky jste v porovnání s velmocenskými zájmy.

Dívejte se, jak nejste žádná velká zvířata, jak snadno můžete i s miliony peněz uvíznout na posledním letišti, kde o vás bude rozhodovat nějaký devatenáctiletý poručík. 

Všichni bychom se měli dívat, všichni bychom se podle toho měli zařídit. Ne, tenkrát v Saigonu to nebyl jen jakýsi omyl či chyba. Je to zákonitost. Zákonitost velmocenské logiky. Být nepřítelem Ameriky je nebezpečné, ale být jejím přítelem je smrtící. Dívejte se. Abyste pak nebrečeli, že vás nikdo nevaroval. 

A ještě jedna věc... naše republika z Afghanistánu vyvezla letadlo ženských a dětí. Českých rodin diplomatů. Náš velvyslanec tam zatím zůstal. Palec nahoru pro Balouna - má koule. A palec nahoru pro naší vládu, která v tom bordelu dokázala zařídit, že česká letadla tam v Kábulu ještě mohou přistát a odletět. 

 

A teď už dnešní článek: 

Jak se v Rusku pozná, že přišla krize? Stoupne poptávka po sadbových bramborách.... V Rusku má každý možnost si vyklučit políčko a vypěstovat si pro sebe tu nejzákladnější potravinu. Oni vědí proč. V tomto ohledu bychom měli být jako Rusové. Měli bychom si všichni umět vypěstovat brambory, měli bychom na to být zařízení a měli bychom mít alespoň zahrádku jako dlaň, abychom to udělat mohli.  

Včera jsem svým povídáním naznačil, že dneska budu mluvit o bramborách. Ano, právě přišla doba sklizně a museli jsme to stihnout ještě před naším odjezdem. V posledních dnech dost napršelo a bylo nebezpečí, že by brambory mohly začít podrůstat. Opět začnu s pár údaji: 

Celková plocha pro brambory představovala plochu cca 6 x 16m. Tedy nějakých 100m2. Na této ploše bylo osm řádků brambor. Zde si můžete udělat představu o velikosti: 

brambory

Na obrázku vidíte tři vyorané řádky. Brambory prosvítají ve vyorané zemině, ale protože je ještě poměrně mokrá, nedrolila se dostatečně, takže brambory jsou částečně zakryté. Vlastní sbírání tak bylo trochu obtížnější než obvykle. Vpravo můžete vidět už uklizenou část plochy. 

Pracovali jsme čtyři. Já a moje tři děti. Čtvrté v pořadí mělo nakázáno se také zúčastnit, ale práce ještě moc neudělalo. Děti během dopoledne vytrhaly na řádcích všechnu nať a plevel, aby byla plocha čistá tak jak ji vidíte. Já přišel z práce, zapřáhnul jsem stroj a ob řádek jsem vyryl brambory. Po uklizení vyoraných řádků jsem vyoral ty mezi. Dělá se to tak proto, aby se nejezdilo a nešlapalo v už vyoraných bramborách. 

Celá práce trvala dvě odpoledne. Dětem navíc každý den trvalo zhruba hodinu než uklidily nať a odpoledne pak trvalo nám všem čtyřem vždycky dvě hodiny, než jsme brambory posbírali, odnosili, očistili a uložili do sklepa. Celkově tak moje děti odpracovaly každé cca 6 hodin a já na sklizni odpracoval čtyři hodiny. Stroj pracoval celkem asi půl hodiny. 

Výsledek druhého dne, kdy jsme sklidili 5/8 plochy můžete vidět zde: 

brambory

Na obrázku vidíte cca 160 kg brambor a v té druhé řadě vidíte cca 100 kg krmných brambor. Krmné jsou proto, že jsou malé, nikdo se s nimi nechce loupat, jsou mezi tím i brambory poškozené a zelené. Pokud byla nouze daly by se z valné většiny sníst také a jedly by se jako první. 

O den dřív jsme udělali tři řádky, takže celková úroda na uvedené ploše představovala cca 250 kg brambor pro lidi a 130kg brambor pro prasátka. Zde už výsledný obrázek ze sklepa, kde si můžete udělat představu co celkovém množství: 

brambory

Na obrázku vidíte můj klenutý sklep - respektive jeho bramborový výklenek. V přepravkách jsou krmné brambory, které do měsíce zmizí. Zbytek pak budeme jíst my.  

U sebe na zahradě pěstuju odrůdu Impala - jedná se o rannou odrůdu a pěstuju ji proto, že už na začátku července si můžeme vyrýt první brambory a užívat si jejich chuť. Pozornému oku neujde, že brambory jsou poměrně deformované do složitých tvarů. To proto, že v době vytváření hlíz bylo sucho, půda byla tvrdá a tak se hlízy vyformovaly do roztodivných tvarů. 

Úroda byla spíše podprůměrná. V tu nejdůležitější chvíli chyběla voda a já ještě nemám dodělanou kapkovou závlahu. Příští rok už bych s tím problémy mít neměl. 

Celkově jsem péčí o brambory strávil mimo sklizeň asi tři hodiny. Musel jsem je zasadit, což pomocí sázecího stroje trvalo asi hodinu. Pak jsem je musel dvakrát odplevelit a musel jsem přihrnout hrobky. Jednou jsem aplikoval postřik na mandelinku a jednou jsem rozhazoval síranové hnojivo. 

Výsledkem je cca 200 plnohodnotných obědů s bramborami. Krmné brambory mi zase vyrobí cca 30kg vepřového masa. Když si k tomu připočítáte nějaké ty těstoviny a moučná jídla, mohu s klidným svědomím konstatovat, že uvedené množství brambor v podstatě dostačuje. Pokud by bylo ouvej, mohu plochu na pěstování brambor trojnásobně zvětšit. 

Impaly vydrží ve sklepě tak do vánoc. Do té doby je rozhodně nesníme. Zbytek se zkrmí a do sklepa přijdou ještě brambory Marabel z jiného záhumenku, které vydrží až do nové úrody. Samozřejmě bych je mohl také pěstovat doma, ale není důvod. Prozatím. 

A na závěr ještě jednu fotečku: 

hořčice

Takto vypadá plocha týž večer po sklizni. Je kompletně uvláčená a už je na ní rozházené osivo hořčice jako zelené hnojení. Hořčice je vysetá velmi hustě, takže vytvoří neproniknutelný porost ve kterém se udusí všechen plevel. Jen co zaprší, vystřelí to vzhůru. 

To jde ne? Brambory pro celoroční použití v naší rodině, k tomu měsíční příspěvek vitamínu C a škrobovin pro prasata, navíc poučení pro děti, že pracovat se musí a zároveň se haranti něco naučili.. A to celé za deset  hodin mé práce a šest hodin práce třech mých dětí.  Brambory byly na necelé třetině obdělávané plochy, nijak jsme se u toho nepředřeli a máme hotovo. 

Na ostatních  záhumencích už se uplatní větší stroje mého tchána. Dělají rychleji, efektivněji a nepotřebují dětskou práci... 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (128 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

...Dnů na evakuaci a bezpečný transport pracovníků ambasády v Kábulu a pomocníků Armády ČR měla vláda Andreje Babiše mnoho. Že to bude nutné, věděla už před 17 dny, kdy pomoc schválila. Jenže nic se nedělo. První vojenské letadlo odletělo z Kábulu až v neděli večer...
Babišova vláda poslala letadlo do Kábulu skandálně pozdě. Podle Hamáčka je zázrak, že vůbec odstartovalo, ozývaly se výstřely.
Forum 24

Průměrný počet slepic: 1.4 (48 hlasů)

In reply to by Forum 24 (neověřeno)

Trvalý odkaz

je-li blbost vrozená, či nakažlivá nebo co? Kde se vlastně bere

Průměrný počet slepic: 4.6 (42 hlasů)

To se stává. Nic si z toho nedělejte. Máme vás rádi.

Průměrný počet slepic: 1.7 (21 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

...tkzv. učitelé a tkzv. učitelky.
Tedy - relativně za velké prachy (investice/výnosy).

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Forum 24 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Amatérismus a neschopnost“. Opozice kritizuje pomalou reakci kabinetu na Afghánistán

Průměrný počet slepic: 1.5 (23 hlasů)

Nemci maji letadla taky ve vedlejsi zemi, takze jsou nymandi taky?

Amici museli obsadit letiste a nezvladli to udrzet, jsou nymandi?

Chlapče, když už děláš propagandu, tak nějak se očekává, že výsledekm bude minimálně pochybnost čtenáře ne, že se ti začne smát, že ostatní země to podělali víc než ta naša, takže ve výsledku tím co děláš vlastně chválíš babiše a ukazuješ blbost opozice :D

Průměrný počet slepic: 4.9 (45 hlasů)

In reply to by Forum 24 (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) Fofr, jakým Taliban převzal moc (prakticky bez boje a na většině území bez jediného výstřelu), nepředpokládal vůbec nikdo.
2) Kdyby amíci nebyli svině a nepokusili se urvat si kabulské letiště jen pro sebe - čímž zavinili nynější chaos - mohla evakuační letadla svištět dnem i nocí a mohlo být dávno odstěhováno. Taliban tomu nijak nebránil a nebrání.
3) Německá, česká a další letadla čekají v Baku, Achšabadu, Dušanbe atd., až budou moci vyrazit. Nikdo si totiž nelajsne riskovat, že ho zmagoření US "spojenci" sestřelí.

Průměrný počet slepic: 5 (39 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem přesvědčen, že kdyby amis (nebo někdo jiný) nepřevzali kontrolu nad letištěm, odlétlo by mnohem méně letadel i lidí. Davy by jednoduše zaplavily letištní plochu a byl by konec.
Vykládat převzetí kontroly letiště američany z čistě sobeckých důvodů považuji za poněkud nevyvážené.
Jde především o zachování funkčnosti a amerika tam má jediná dostatečně silný kontingent lidí a techniky aby toto alespoň částečně umožnila.
Jinými slovy, kdyby amis nezabrali letiště nemělo by kam přístát ani naše éro.

Průměrný počet slepic: 2.8 (27 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, nevím, obsazení letiště dává informační "memy" pro obyvatele Kábulu, od toho, že je to absolutně v prdeli, po naději, že letiště je záchrana, takže ve výsledku to přitáhlo x krát násobně víc lidí na ono letiště.
Když by lidi navíc viděli, že to tam funguje jako "za míru", že lze kupovat letenky a jenom se musí čekat na spoj, taky by to přidalo snížení napětí, že by pak lidi nevyvběhli na letištní plohcy atd.

Takže máš pouze "myslim", možný je i opak než jsi řekl, takže se nikdy nedoizvíme jestli máš pravdu ty nebo oponenti :(

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

Vzhledem k tomu, že za historicky obdobných situací šly letištní plochy pod kontrolu armády vždy, necítím o "svou pravdu" až takové obavy.
Pokud máte zajistit evakuaci svých lidí a spojenců, je obava z negativních informačních memů domorodcům jaksi druhotná.
Vaše představa, že pokud ponechám letiště bez dozoru armády a budu předstírat že je vše v pořádku tak se tam nenahrnou lidi.... to snad ani nemá cenu komentovat.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten binec tam začal až poté, co US army "začala pomáhat při evakuaci". Pentagon "jen" zapomněl "spojencům" sdělit, že jde výhradně o evakuaci US diplomatů, vojclů a konfidentů a všichni ostatní mají smolíka. Úplně největšího pak mají "neprioritizovaní" kontraktoři.
Důvody "převzetí" samozřejmě byly zcela a naprosto sobecké. Letiště bylo před jeho okupací USA zcela funkční; chaos nastal až po příchodu US army.
Když pak nastal průser jak kilimandžáro a lidi padali z křídel US letadel, pokusili se ti zm...etci zbabělí proradní schovat za Osmany. Jenže ti jim nakopali nejen zadele a prohlásili, že ani omylem a že o převzetí letištěte budou jednat už jen s Talibanem.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

" Fofr, jakým Taliban převzal moc (prakticky bez boje a na většině území bez jediného výstřelu), nepředpokládal vůbec nikdo."

To jet, co je na celém tom bordelu pro nás nejzávažnější.

Nepředpokládal.

Kdo plánoval dlouhodobou strategii pro Afganistán? Kde sebrali ty "stratégy", "analytiky"? Jak je vybírali, jaké jim dali vzdělání. Jaké mají morální vlastnosti, jsou to osobnosti schopné prosazovat vlastní názor, nebo konformisté?

Jaké lidi nechali plánovat akci, jejíž cena se odhaduje na 2 biliony, kde se na konci ukázalo že nevyšlo skoro vůbec NIC?

Tihle samí lidé totiž hýbou i s našimi životy, NESCHOPOVÉ, KONFORMISTÉ, PLÁNOVAČI MINULÝCH VÁLEK. Jsou naprosto stejní, jako ti skvěle vycvičení a vyzbrojení afgánští vojáci, co je zajímalo jen, jestli přišli na účet každý měsíc peníze a nebyly potíže. Při první ráně se rozběhnou.

Tihle lidé nám velí "vzhůru na Rusy"?

S těmi "strategickými plánovači" máme spojovat svoji budoucnost?

Ani vybírat brambory bych s nimi nešel.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

In reply to by Forum 24 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sledovat odvážné afghánské bojovníky za svobodu, jak bojují proti moderním arzenálům jednoduchými ručními zbraněmi, je inspirací pro všechny, kdo milují svobodu. Jejich odvaha nám dává velkou lekci - že na světě existují věci, které stojí za to bránit.
Afghánskému lidu vzkazuji, že obdivujeme vaše hrdinství, vaši oddanost svobodě a váš neúnavný boj proti utlačovatelům.

Schválně si vyseznamuj, kdo to řekl, forume...

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Byl to některý z amerických presidentů ?
Ten bonzák z Hollywoodu ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

moc pěkné. Už jsem tu včera psal, že snad v Rambovi 3 měla být v závěrečných titulcích jakási gratulace hrdinnému, nebojácnému afghánskému lidu a po roce 2001 jaksi zmizela.

Abych udělal radost místním elfogestapákům, když mi tehdá startovaly nad hlavou bé - 52 na Afghán, tak jsem Američany celkem chápal. Za 11.září museli udělat nějaké velké BUM, ale napadnout Saudskou Arábii nebo Egypt prostě z politického hlediska prostě nešlo. Musel to tedy odskákat nějaký Řiťopichov. Ale měli tam maximálně naházet pár bomb a vypadnout. Něco jako Trumpův "útok" na Sýrii.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Forum 24 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koho by to opravdu zajímalo, tak si může poslechnout stanovisko mluvčího Talibanu. Tedy v překladu .. ale je tam slyšet i originál, kdo by uměl daný jazyk.
https://t.me/ogogx/795

Zhruba:
"V případě tlumočníků, kteří spolupracovali s okupačním režimem z jakékoliv příčiny - co bylo, bylo. Dnes nebudou mít kvůli tomu žádné problémy".

takže naložit do letadel a hajdy domů ...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by gogo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sleduji Al Džazíru, Fox News, Guardian, AFP, Izvestija. Podle jejich kontaktů (podotýkám vzájemně různých) je speciálně v Kábulu normální situace, obchody jsou otevřeny, doprava funguje, dokonce byly i svatby a sem tam projíždějící Talibánci nikoho neohrožují. Ovšem podle Novinek, které čerpají z Bildu, je tomu jinak.
Jo - podle Izvestijí se vzchopil stávající vicepresident Амрулл Салех a podařilo se mu dobýt район Чарикар в провинции Парван к северу от Кабула.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

MOSKVA, 17. srpna - RIA Novosti. Síly viceprezidenta Amrulláha Sáliha dobyly zpět od Talibanu* okres Charikar v provincii Parván severně od Kábulu, uvedl pro agenturu RIA Novosti vojenský zdroj v afghánském hlavním městě.

"V oblasti Pandžšeru nyní probíhají boje," uvedl zdroj.
Do oblasti je nyní vysláno deset tisíc vojáků afghánské armády pod vedením generála Abdula-Rašída Dustuma.

Přes Čarikar vede strategicky důležitá silnice vedoucí tunelem Salang, který spojuje Kábul s Mazáre Šarífem, největším městem severního Afghánistánu.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Forum 24 (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyplaquenilcv.com/ - hydroxychloroquine to buy

Zatím bez slepic