Přímo z Vidlákova dvorku IV. Živočišná výroba

Autor

Račte se seznámit... 

prase

To velké prasátko se jmenuje Maruška a původně mělo skončit na grilu při našem vidláckém sympoziu. Zůstalo naživu a dneska váží už daleko přes 200kg. Ti čtyři menší kousci jsou její mladší sourozenci z pozdějšího vrhu. Narodily se prvního března letošního roku a budou žít ještě tak čtyři měsíce, kdy to dotáhnou na 160 - 180 kg váhy. 

Jedná se o Přeštické černostrakaté plemeno. Prasátka jsou velice odolná, i zimní vrhy selátek spí běžně venku ačkoliv mají k dispozici infralampu uvnitř. Jejich hlavní výhodou je, že jim téměř neprorůstá sádlo do masa. Takže i dvousetkilové hovado je krásně libové, jen je to maso schované v trubce špeku. Nevýhodou Přeštického prasete  je trochu pomalejší růst. 

Prasátka denně sežerou cca 5kg žrádla každé a denně příbírají cca 1 kg na váze. Mají k dispozici obilný šrot dle libosti. Každý den dostanou nějakou tu trávu, jetel, mlíčí nebo lupeny z vinné révy a dvakrát týdně jim uvařím kotel brambor. Brambory jsou pro ně pochoutka a jsou schopny se jimi strašlivě nacpat. To jim roztahuje žaludky do kterých se pak vejde hodně i jiného žrádla a o to rychleji přibírají. Jak teď začnou klesat teploty, mohou znovu žrát k prasknutí a budou přesunuta s výběhu do menšího prostoru ve chlívě, protože není žádoucí aby běhaly a vydávaly energii. Odteď se po nich chce, aby žraly a spaly. 

Do výběhu se přemístí Xenie: 

xenie

Toto je naše chovná prasnice. Váha 400 kg, v současné době březí, vrh se očekává prvního října. Prozatím měla pokaždé minimálně sedm selat. Při kojení může ztratit i sto kilo váhy. Ztráty při odchovu dosahují cca 20%. Běžně tedy o jedno až dvě selata přijdeme. Chovná prasnice se nechává tři roky. Pro Xénii to bude poslední vrh. Až bude kojit, budeme ji letos krmit převážně krmnou řepou a jinou rostlinnou stravou, aby neměla pocit hladu, ale zároveň aby měla nízký energetický příjem. Během kojení vyhubne a pak ji přeřadíme mezi krmníky a velmi rychle ji vykrmíme.  Tím bude mít normálně mladé masíčko a nikdo v chuti a konzistenci nepozná, že jde už o tříleté prase. 

Jak můžete vidět na fotografiích, prasátka u mě žijí na slaměné podestýlce. V létě je kydám méně často než v zimě, protože prase nemá potní žlázy a chladí se tím, že se válí v blátě. Proto jim v létě musím nějaké to bláto umožnit. V zimě naopak zůstávají na čisté slámě v suchu. Ročně spotřebuju dva velké kulaté balíky slámy, čili asi 600 kg. 

Pokud takové prase denně sežere 5kg žrádla a o 1 kg přibude na váze, znamená to, že denně vyrobí cca 4 kg hnoje. Při současných šesti prasatech to dělá cca tři tuny hnoje ročně. Není to tak moc jak by se zdálo. Hnůj po uložení ztratí něco na váze a v našem případě zabere prostor cca 1m3. Zde vidíte prostor na jeho uložení: 

hnůj

Hnůj přijde v listopadu na zahradu. Zpravidla se o něj podělím s tchánem, protože ho sám tolik nepotřebuju. Každý rok tento prostor naplním a zase vyprázdním. Samozřejmě na hnůj přijde i všechen organický odpad z kuchyně a všechen zelený plevel, který prasata nesežerou. Například nežerou rajčatové lupeny. 

S prasaty mám nejvíc práce. Věnuju se jim každý den deset minut, kdy jim doplním obilný šrot a natrhám nějakou náruč zeleného.  Pak se jim musím věnovat dvakrát týdně asi půl hodiny při kydání. Dvě odpoledne ročně potřebuju na dovoz balíků slámy a další dvě odpoledne potřebuju na návoz obilí. Letos bude pět zabíjaček... takže dalších pět příjemných zimních dní, kdy se sice nadřu, ale výsledek za to stojí. 

Následuje moje tradiční otázka... Je to hodně práce? Je to nezvládnutelné? Jedno prase, to je vlastně méně starostí než se psem...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (98 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a taková dobrota!

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

http://buypriligyhop.com/ - how to buy priligy in usa reviews

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://stadalafilop.com />cialis generic reviews</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Aspoň 20 deka. Proč to ti muslimové nemají rádi?

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Oni je mají rádi, protože "někdy" se bůh nedívá...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

no v egyptě jsme měli možnost ochutnat něco podobného škvarkům. Take divné narůžovělé vysmažené kusky - chuťově spíš masovité než sádlovité... Určitě nebyly z čuněte, ale co si pamatuju bylo to celkem dobré.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

na Island. Kam se hrabe salám! A pěkně na pánvičku a vajíčka na to…. Kdoví, kolik má vidlák slepic, když má všecko obdělané a zadlážděné. Existuje slepičí voliéra?

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

V jůesej teďkonc frčí tzv. Backyard Raising... což je vlastně taková slepičí voliéra.
https://www.thehappychickencoop.com/chicken-coop-plans/
Jsou to takové malé mučírny pro 5-6 slepic v tom lepším, dvoj až trojnásobek v tom horším případě. Nejlepší je double decker coop - cca 2x2x2m dvoupatrová krabice, dole pletivo a výhled do dvou stran bo se to postaví do rohu, nahoře kurník a kukaň. Pravda, sem tam se najde i někdo, kdo tym slepkam udělá aspoň nějaký výběh, ale dobrá půlka "Suburb Rančerů" používají tohle, bo to zabírá nejmíň místa. Asi ekvivalent chlápka, co u nás chová slepice na balkóně v bytě...
A úplně nejlepší jsou komentáře chovatelů "letos jsem pořídil dlohožijící plemeno a první "chcípák" byl až v říjnu!" "Poraďte prosím - moje slepičky se pořád perou. Zkoušel jsem je posypávat pepřem (?), ale stále se klovou a jsou celé opelichané."

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by ☺ (neověřeno)

Trvalý odkaz

To bude brzy v OBI za 30 000Kč. Bio vejce doma! Každá zbohatlická panička to bude chtít.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

chm... tak v česku za kuří pankrác chcou jen 4400,-
https://www.slepicar.cz/268-kurnik-start.html?gclid=CjwKCAjwgviIBhBkEiw…

"Kurník by neměl být vystaven plnému slunci. Chraňte obydlí kuřic co nejvíce od konstantní vlhkosti. Jako podklad můžete například položit levné umývatelné betonové desky nebo starší koberec či palety. Toto ochrání kurník proti vlhkosti zespodu a také před útoky dravců." ... ocelovou desku s Eier Macht Frei dodají asi na požádání.

Nutno dodat že ještě je třeba zajistit, aby slepice nezačaly ze zrní potajmu dělat kořalku a nesměňovaly ji s děckama za cigára. Taky je třeba vymyslet ostrahu, nějakou samotku pro nenosnice, návštěvní hodiny...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by ☺ (neověřeno)

Trvalý odkaz

kohouta,ten by je srovnal

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale fůj! Takhle míchat vězně! Kde jste to viděla? Co kdyby tam nedej bože začaly spolu... no TÓ!.. a to by pak bylo i ve vajíčkách! Já nemám celej den, abych je od sebe odháněl... Tyhle prasárny si můžou dělat leda tak komouši, ale našim cílem jsou bio vajíčka! A ta musí bejt čistá! Rozumíme?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

bio vajíčka musí být oplodnéná,aby v nich byla síla vis vitalis

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

do hlavy, že ten červenej čudlík /srdíčko?/ se musí vyndat. a dělám to tak dovčil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kamarádovo prase na postroji se jmenuje Řízek. K takovému vznikne vztah. Ale tohle chlívkové musí tušit, do čeho jde.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Pracovala jsem jako zootechnik na podvodně prasnic (už je zbouraná) a držely se podstatně déle, dokud zabřezávaly. Jinak měli jsme kříženky F1 přeštické x bílé ušlechtilé jako mateřské stádo a na ně pak šlo sperma inseminačních dávek, většinou duroc, méně landrase či pietrain. Často to bylo tehdy už otcovská linie landrase x s něčím. Špatné výsledky byly po belgické landrase, selata hynula nejspíš stresem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Zatracený mobil.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

No, na první pohled to časově zas až tak špatně nevychází. Ale pokud se k tomu přidá práce okolo zahrádky, ve Vašem případě spíš záhumenku, nedej bože se rozhodnete zplánovat nejakou větší investiční akci (loni vydláždit dvůr, letos položit střechu), tak co si budem povídat, k tomu už je třeba nadšení, moral a hlavně i trpělivost a semtam i pomoc lidí co s Vámi žijou. A ve výsledku na to padne minimálně půl dovolené.
Za mě palec nahoru.
Já žádný hospodář nejsem, maximálně nadšený (bohužel už ne stejně tak úspěšný) zahrádkář.
A pokud jde o soběstačnost, tak tam mi to časově vychází pouze na pár litrů vlastního kalvadosu (jabkovice) a obstarání si dřeva na zimu. Víc nedám. Těch pár rajčat a paprik v srpnu nestojí za řeč.
A i tak to toho času zabere, zejména v létě v čase dovolených, DOST.
Se pak musí hledat kompromis mezi povinností a zábavou. Protože nic si nenalhávejme, ona drahá polovička chce občas taky mezi lidi a děti se taky musí po prázdninách pochlubit ostatním nějakým tím výletem. Holt dnešní moderní doba si to žádá. Zda je to dobře, či špatně nehodnotím, protože stejně nemám sílu, ani koule to změnit.
Na druhou stranu, žijeme si spokojeně a holt děláme to co stihnem, co nás baví a zároveň má i nějaký (ekonomický) smysl.

Průměrný počet slepic: 5 (35 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, ten čas asi není špatný, ale nechápu, kde vidlák bere čas na to, aby se všechny ty informace a dovednosti naučil. Má asi nějaké superschopnosti :D (a asi není líný jako já)

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Přesně jak říká kolega nad vámi ... 10 minut na zahrádku + 10 minut prase pak k tomu 5 minut slepice, 15 minut králící a když to člověk nasčítá .... je to pak pro člověka, který má časový prostor a současně hospodaření jako koníček.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

sebekázně a dodržovat časový harmonogram, podle kterého ovšem jedete celý den.
Jako základ vidím pravidelné odchody a zejména pravidelné příchody z práce. Tedy žádné extra přesčasy.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Moje práce okolo všeho dohromady představují dvě hodiny denně. Od čtyř do šesti. jen když dělám velkou akci - jako opravu koupelny, nový orzvod topení a podobně, tak pak měsíc až dva dělám od čtyř do osmi. A soboty k tomu. Dovolenou na práci kolem domu využívám minimálně. Jen tehdy, když mě donutí počasí na něco neodkladného. 

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý den majore Gagarine, tak jsme se konečně dočkali...
(Nehodící se škrtněte).

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Přistálo večer po desáté ve Kbelích. Asi o hodinu později odsud odstartoval slovenský vojenský Turbolet do Bratislavy, nejspíš odváželi svoje lidi.
Smutná poznámka: těch Turboletů v Kunovicích vyráběli až 70 ročně.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)