Přímo z Vidlákova dvorku V. O víně

Autor

Dneska to bude krátké. Podívejte se na dvě fotky z mého vinohradu: 

vinohrad

vinohrad

Tak tohle mohu letos očekávat jako úrodu. 

Můj vinohrad zabírá plochu cca 9x9 m a k tomu ještě jeden řádek u sousedovy zdi. Řekněme, že se jedná o 100m2 plochy. Na těchto 100m2 je 85 hlav vína. Pokud tuto krásnou nadílku udržím, pokud se mi na tom nevyřádí nějaká plíseň nebo bortritida, tak mi vinohrad letos dá cca 250kg hroznů. To je zhruba 150 litrů vína.  Budu na to potřebovat minimálně čtyři demižony.  

Protože vyrábím výhradně portské a na to se potřebuje vinná pálenka v poměru cca 1:4 - výsledek bude cca 200l portského. Takové portské by se dalo bez problémů prodat za cca 40 tisíc Kč. Nekecám. Já samozřejmě s ohledem na české zákony nikdy nic nikomu neprodal, ve skutečnosti se jen chlubím, sklep mám prázdný a dělám stejné patoky jako všichni sousedi. 

Na fotkách si můžete všimnout, že vinohrad je normálně zatravněný. Každý řádek vína jsem totiž při přípravě vykopal do hloubky jeden metr, a vzniklý příkop jsem navrstvil deseti vrstvami hnoje a prosypal jsem to štědře draslíkem a fosforem. Zbytek hnojení dělám na list. Prostě rozmíchám hnojivo ve vodě a provedu postřik. Proto nemusím nic okopávat, jen to občas projdu s křovinořezem či srpem. Mám to tam samou pampelišku, takže mám přes celé jaro, léto i podzim dost mlíčí jako přídavek prasátkům do krmení. 

Na víně letos  strávím asi deset hodin času. Musel jsem révu prostříhat, musel jsem obnažit hrozny, aby k nim mohl vzduch a sluníčko, musel jsem vylamovat zálistky a musel jsem nůžkami ustříhávat divoce rostoucí vršky. 

Až to sklidím, udělám o tom další fotoreportáž ze sbírání, mletí i lisování. 

Má obligátní otázka... Je to tak hrozné? Nepřijde mi. Je to krásná práce chodit mezi těmi zelenými stěnami ve stínu, dýchat ten voňavý vzduch a s požitkem umělce zastrkávat šlahouny za dráty, tu a tam něco upravit a pak se těšit na ten den, kdy z toho všeho bude kouzelný výsledek. 

Není to tak těžké ne? 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je slivka.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Jj, slivovice je nejlepší, možná ju občas překoná fakt dobrá meruňka, ale jinak slivovica je základ ;)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Oškorušovica 😉

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Ládik!!!
Nemusím sebou vzít dva litry vína,stačí dvoudecka slivovice.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

... to je přeci to prodané !!

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

https://buylasixshop.com/ - lasix to bumex

Zatím bez slepic

<a href=https://stadalafilop.com />cheapest place to buy cialis</a>

Zatím bez slepic