Přímo z Vidlákova dvorku VI. O meruňkách

Autor

Zde je fotka horní části mé zahrady. Posledních osm metrů už neobdělávám. V nejvyšším místě u sousedovy zdi  mám zakopanou nádrž na vodu ze které mohu samospádem zavlažovat celou obdělávanou plochu. V jednom rohu stojí bezprizorní kompostér, soused má u zídky lípu, která stíní a tak mám pár keříků josty. Na zbytku plochy je šest meruňkových stromů. Vypadá to takhle: 

meruňky

Pod meruňkami je normální trávník. Opět je plný pampelišek kvůli mlíčí. Hrají si tam děti, je tam stín a příjemně se tam leží. 

Šest meruňkových stromů mi dá ročně cca 300 kg meruněk. Při samosběru je prodávám za dvacet korun kilo. Těch šest tisíc korun není nijak zajímavý vejvar, ale když si představíte, že z těch tří set kil naděláme příslušné množství meruňkové marmelády, kdy sklenice stojí klidně i kolem stovky (samozřejmě to neprodávám a jen se chlubím), tak už to zajímavé číslo je. Výdělek by hravě zaplatil celoroční sociální pojištění pro moji ženu, aby mohla s dětmi zůstat doma a zároveň jí běžely odpracované roky na důchod. 

Marmeládu jsme schopni dělat ve velkém, takže to trvá jeden víkend. Nejdéle trvá přehazování sklenic v zavařovacím hrnci, který se po 72 hodin nezastaví. Výsledkem je 100 - 500 sklenic (podle chuti a nálady) té nejlepší marmošky, kterou lidstvo vymyslelo. Já vím, že se ovoce dají kombinovat, že se dají dělat různé způsoby, je možné dělat netradiční kombinace a je možné to dělat tak dobře, že si to koupí i anglická královna... ale obyčejná plnohodnotná meruňková marmeláda je prostě nejlepší a nikdo mi to nevymluví. 

To si tak někdy ráno přispím, vstanu až poslední a na jídelním stole mám namazané čtyři čerstvé rohlíky s máslem a meruňkovou marmeládou. K tomu nějaký dobrý čaj nebo kakao a ráno doopravdy dělá den... 

Meruňkové stromy se musí prořezávat a musel jsem dělat i postřik. Tedy do doby, než jsem do nich zatloukl dlouhé měděné hřebíky. Od té doby mám od moniliózy pokoj. Teď prostě na podzim věnuju jedno odpoledne prořezávaní. Dřevo nakonec projde kotlem a komínem. 

Kdybych chtěl, mohl bych samozřejmě obdělávat i těch sto čtverečních metrů od meruňkami. Dal bych tam nějaké luštěniny kterým by nevadil stín, mohly by tam být jahody a další keříčkové rostlinky.  I brambory by tam vyrostly pěkné. Zalévat to mohu, výnos by byl jen průměrný, ale zase bych zvýšil šanci na přežití v případě průseru. 

Zase se hloupě zeptám... přijde vám to těžké? Je to něco, co byste nezvládli a nemohli dělat? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (69 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Tak vás tu máme, bratři z krve Kainovy,
Poslové noci, která do zad bodá dýku,
Tak vás tu máme, bratři, vnuci Stalinovi,
Však ne tak jako včera, dnes už bez šeříků,
Však díky za železné holubičky míru
A díky za polibky s chutí hořkých mandlí,
V krajině přelíbezné zavraždili víru,
Na cestě rudé šípky jako pomník padlých.
Vám poděkování a vřelá objetí
Za provokování a střelbu do dětí,
A naše domovy nechť jsou vám domovem,
Svědky jsou hřbitovy páchnoucí olovem.
Vím, byla by to chyba - plivat na pomníky,
Nám zbývá naděje, my byli jsme a budem,
Boľšoje vam spasibo, braťja zachvatčiki,
Spasibo bolšeje, nikogda nězabuděm,
Nikogda nězabuděm!

Průměrný počet slepic: 1.4 (62 hlasů)

Bez cypovin dnešní doby. Měla jsem 6 let a prakticky jsem s nimi do styku nepřišla a to byli jak ve Frenštátě, tak i v okolí Frýdku-Místku.
A když Gorbačov zavelel, tak se stáhli, naložili zbraně na vlaky a odjeli. Nikdy naše vojáky do svých dobrodružství netahali.

Průměrný počet slepic: 4.9 (69 hlasů)

Daniel Herman?
Karel Schwarzenberg?
Václav Havel?

Průměrný počet slepic: 4.9 (47 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

je ročník 1963. Člověku se ani nechce věřit!
Jinak ze 300 kilo meruněk, které mám na dvou stromech, když se vydaří rok vypálíme asi 25 litrů meruňkovice. Ta je skvělým dárkem i úplatkem. Marmeládu dělám tak ze dvou kil, bohaté stačí na celý rok.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

A Vy jste trouba.

Průměrný počet slepic: 1.3 (31 hlas)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

kéž by byl

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

zkuste napsat ALESPOŇ jednou nějaký SVůJ názor. Jste fakt tak hloupý euronácek (takových vašich kolegů je hafo), který nedokáže napsat více než dvě věty ? Byl jsem na vás nedávno dost hrubý, sice trochu omylem, ale jak vidím, není třeba na tom nic měnit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

nesrovnatelné

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

tak hovno.
Kdybys byl děckem za protektorátu, maximálně bys dnes tak akorát sral do pamprsek.
Pro mě jsou jednoznačné počty.
6 let a 300 000 mrtvých
21 let a 112 mrtvých, povětšinou z dopravních nehod

Průměrný počet slepic: 4.9 (37 hlasů)

To jim nepiš, oni si myslí, že měli být přesunuti maxiálně na Sibiř nebo lépe, jako ti arijci by prostě jenom převlékli kabát :D
Že v reálu by prohučeli komínem si nepřipouští ;)

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

měl pradědečka jako pan Kolář...Pak by se ho to asi netýkalo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Vy neznáte žádného duševně i fyzicky vitálního devadesátníka? Kde se u vás bere potřeba někoho neustále urážet? Že by frustrace z neschopnosti najít vhodné zaměstnání, nebo ze stálého hádání s úřady? A nakonec- to tykání.

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když Vy jste psal "pithartovi", že je trouba, vykal jste mu.
To bylo hezké.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

vypadl z role...Vítězství Zdar !

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

podle vás pozná tak, že neví, co je to reverzní kladivo, není-liž pravda.
Takže vám popřeji ještě hodně vitálních devadesátek.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

to bude
virální stařík

dnes je na to doba

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

já také přemýšlím nad počty. Zabila německá kancléřka více lidí než ČR stál vstup vojsk Varšavské smlouvy ? Neberu, že ona nic, jen muzikant. Pan Hitler také nechodil pouštět plyn do táborů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

... ale provokatér. (Jinak matka je ročník 1930 a pamatuje si toho, co bylo tenkrát, ažaž. Kupodivu si pamatuje i to, co se stalo včera. Teď jsme oba důchodci, a tak je víc času. Dozvěděl jsem se zajímavé vjeci. Někdy máme ale na historické události rozdílné názory. Třeba na 50tá léta. Ona říká, jaké to bylo hrozné, jak se tenkrát věšelo. A já říkám (s ohledem na současnou politickou situaci), že se věšelo málo ...)

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

a koho byste tenkrát věšel?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až se trochu poodhrne koberec, pod který je zametena většina svinstev tak za posledních 80 let, tak by gilotina musela jet na tři směny ...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sturmbannfuhrer, a vy byste věšel koho ?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Kdo má viset, ten se neutopí. Soudy tehdy byly zpolitizované a zkorumpované stejně jako dnes. To je jediný důvod proc jsem proti trestu smrti.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

A do styku s Němci přišla. Vypálili osadu Mlaďoňov, kde měla kamarádku. Kolik osad vypálili Sověti?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

za železničním náspem.
Chodili jsme se na ně jako děti koukat z toho náspu (samozřejmě přes nejpřísnější zákaz a hrozbu strašlivými tresty) a většinou na nás mávali. Někdy nás úplně ignorovali. Pak najednou zmizeli (asi do Mladé Boleslavi a do Milovic) a z Mladé Boleslavi se stalo ruské město :o))
Nejdřív jsme je teda měli ve ve škole, takže jsem párkrát navštívil školu ve Vysokém, abych intelektuálně nezakrněl. Ale v říjnu se odstěhovali za ten násep, škola byla vymalována, latriny na zahradě zasypány a my mazali do škamen (fakt jsme ještě měli škamny, se sklápěcími sedátky a s kalamáři).

No, a v 80. letech už tu byli tak zdomácnělí, že na Liberecku běžně pomáhali v lesích, JZD a na státních statcích. V důsledku čehož jim lidé všelijak přilepšovali sladkostmi, cigaretami, ale i chlastem. Osobně jsem byl pravidelně svědkem toho, jak místní hokynářka v jedné podještědské vísce partě ruských vojáků, co tam dělali v lese, dává karton Startek, velikánskou dvouhrst bonbonů Lipo a několik sáčků BonPari.
Lidi je spíš litovali, než aby je nenáviděli.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Sovětští vojáci základní služby se z kasáren jinak než na nějakou organizovanou akci nedostali, a vždycky to bylo s velitelem - vojákem z povolání. Kromě brigád to byly kulturní, společenské nebo sportovní akce. Svého času v mé rodné vísce sázeli v lese stromky a nějak se přitom domluvila účast jejich družstva na volejbalovém turnaji - vyhráli.
Pro zájemce doporučuji porovnat dohodu o pobytu sovětských vojsk u nás s obdobnou dohodou s Američany přijatou při příležitosti radarového třeštění. Speciálně pravomoci našeho státu vůči příslušníků sovětské/americké armády.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Pro neznalé, A není vůbec původní, ale sprostý plagiátor. Autorem je Karel Kryl, píseň se jmenuje Tak Vás tu máme!
https://www.youtube.com/watch?v=ZsXQlB1aNt8
Kdyby chtěl jen citovat, uvede autora a název díla nebo odkaz. Ale protože sám nic nevymyslí, přiživuje se na textech Karla Kryla a ani nemá dost slušnosti, aby mu přiznal autorství. Je prostě odpad lidské společnosti a sprostý plagiátor, co se chlubí cizím peřím!

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslím že uvádět autora není třeba. Alespoń pro starší.

Průměrný počet slepic: 1.5 (19 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Autorské právo dovoluje z díla citovat krátké úryvky s uvedením autora. To není případ A, který se k autorskému právu zachoval jako Číňan.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omlouvám se.
Toby mne nenapadlo, že někdo ze zdejších "Pappenheimských" nezná Kryla. Stalo se.
Váš sprostý plagiátor.

Průměrný počet slepic: 1.8 (21 hlas)

In reply to by A (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ládik sem píše své texty, u kterých je autorem. Přepisovat sem text, u kterého nejste autorem, pak neznalým podsunuje názor, že jde o Vaše původní dílo. Jestli chcete přepisovat celý text někoho jiného, stačilo uvést autora. Není to nic složitého.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

hlavně smutné, kdy euronáckové do svých špinavých úst si berou slova Kryla a nedej Alláh melou o demokracii. To už bych více věřil nějakému komunistovi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ani na vteřinu mě nenapadlo, že se A chlubí cizím peřím. Každý přece ví, že je to Kryl. Mně bylo v 68. 15 let a dalších 20 (do 19.8.1991), jsem žil s konstatováním, za z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo. Po dalších 20 letech jsem tu větu aktualizoval takto: Z Německa nikdy nic dobrého nepřišlo. Svět je zamotaný a rozum jsem vzal poměrně pozdě, jestli vůbec.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

A jéje, už je to tady. Jedenadvacátý srpen. To zas budeme celý týden poslouchat nářky o okupaci od lidí, kteří říkají sudeťákům "Milí krajané" a trvají na tom, že se v roce 1938 nic zvláštního nestalo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

Chrume,revanšisti a fašouni dodnes neskousli svou porážku.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

nám v současnosti vládnou. Kdybych někde našel klíče, se kterými jsem chrastil v listopadu ´89, hodil bych je do slévárny. Dodnes na rozdíl od části místních si stojím za to, že listopad byl fajn. Ale kam to vše šlo v současné době...

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

TÍM

Zatím bez slepic

jak se tenhle typ lidiček staví k naší okupaci Afghanistánu - taky tam bylo vojsko v sestavě voj.bloku, zabili pár(?) místních, chcíplo tam několik našich, nějakou dobu sme tam měli posádku které pomáhali místní kolaboranti (za mrzkou mzdu), a když alfa samec zavelel, stáhli jsme ocas i vojáky. Čím se to liší od poláků, maďarů nebo bulharů v 68-ém? Tím že ne oni nás, ale my jich?

Průměrný počet slepic: 4.9 (33 hlasů)

No, pravdou je, že poslednich deset let masírka na toto téma probíhala už pro jistotu od 1. srpna. Aby to náhodou někomu neuniklo.
Ale letos... Ještě včera nikde nic. Dneska koukám na idnes a tam vidím jeden, opuštěný uprostřed se krčící, článek o vpádu vojsk "Varšavské smlouvy". Na seznamu napřímo jeden odkaz na článek o filmu z dosud ještě nezveřejněnými záběry okupace. A když čtu článek zase je tam zmínka jen o vojscích Varšavské smlouvy.
Snad jen na Aktuálně drží lajnu a na "titulce" je hned asi pět článků k tématu. Ale i podle nich nás okupovalo SSSR.
Na Novinkách v rubrice Domácí na mě vykukuje článek o Palachovi, kterak si v daném roce přivezl domů z SSSR nějaký kus hadru, který je dneska v muzeu paměti XX. století.
Nikde žádný Putin, nikde žádné Rusko. Co se to děje? Jsem z toho celý volaký zmetěný.
A to už vůbec nemluvím o takovém médiu jako jsou Parlamentní listy, tam o tom snad ani neví.
A dobrá, bude vzpomínkový akt u Rozhlasu. Prý za účasti Němcové, Schilerové... To že nepřijde Babiš, ani Zeman jednoho nepřekvapí, ale... kde je Hřib?

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

... ale myslím si, že se blíží nějaký zásadní zlom. Něco podstatně většího než Afganistán. Podpindosníci to cítí taky. Už nevystrkují hlavičky. Mají strach. A to je dobře.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

In reply to by yoker (neověřeno)

Trvalý odkaz

že chystají něco zásadně hnusnýho na nás.
Ticho před bouří.

Ráda bych se mýlila.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

novináři přišli na to, že Vrbětice stačily?
Blíží se zima, bude se muset topit, i v redakcích.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

se mi říct, že Woody lže. Srpnové události do teď se začínaly připomínat zhruba s příletem vlaštovek. Zbytek souhlas.

Zatím bez slepic

...byl otištěn článek (respektive pasáž z knihy od Ward Price) s názvem " Hitler po lidské stránce" , tuším že vpravo nahoře.
Obsahem článku je mj. líčení Hitlera jako gentlemana.

Také se stalo to, že pozdější de facto šef kancleřského úřadu dr. Globke sesmolil arizační a pod. právnické instrukce ohledně postupů nacistické správy v obsazovaných Němci částech Československa. A pozdější hlavní administrátor Marshallova plánu pro Západní Německo (posléze šel radit Vatikánu jak zatočit s korupcí) , jistý bankéř a spolufinancér NSDAP, tehdy chystal arizační postupy pro přebírání ostravských hutí - nacisty.

A další různé věci se staly, např. nárůst jmění familie osoby jménem N. Chamberlain díky růstu valuací podílů na majetku různých firem. Nejmenovaných firem !!! Hlavně nejmenovat , ve společnosti gentlemanů je toto prohřeškem !!! !!

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

...s názvem "Die sudetendeutschen Politiker im Schicksalsjahr 1938" se mj, zmiňuje coby osoba, která tehdy hájila zájmy sudetoněmecké menšiny v Československu a to na úrovni parlamentní, jistý Ernst Kundt. O němž se na české Wiki píše, že se v Polsku podílel na holokaustu. A že byl popraven. Zmínka o popravách takovýchto " Politiker" je i v posledním odstavci jmenovaného článku, z tohoto periodika Herrmannových krajanů..

http://www.sudetenpost.eu/Archiv/1988/22.pdf

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Okupace Československa 21. srpna 1968 - první hlášení
363 165 zhlédnutí22. 12. 2012

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

In reply to by Bylo to smutné (neověřeno)

Trvalý odkaz

České republiky Německem od roku 2004, bez jediného vojáka Bundeswehrmachtu. Velká gratulace Německu za vynález, který by si měli určitě nechat patentovat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)