Realita slov

Autor

Pamatujete na mladého Stropnického? Toho zhýčkaného moderního dynamického jinocha, který dělal předsedu Zeleným? Který si ve své naivitě myslel, že každý člověk si za svůj život bez problémů našetří na pětimilionový byt. Kterému ale byt koupila maminka a tatínek. Který se přestěhoval na vesnici a stačil rok a kluk začal mluvit celkem normálně. Vzhledem k tomu, že o něm teď není slyšet ani slovo, pokračuje mlaďoch v dalších kacířských názorech, které by se v médiích nevyjímaly a tak s ním raději nikdo rozhovory nedělá. 

Mně na tom fascinovalo, že vlastně stačilo málo a typický představitel Pražské kavárny se na venkově tak snadno přeškolil. Stejně asi dopadly i všechny ty studentské mise, které se po prezidentské volbě měly rozjet na venkov a přesvědčovat tam zabedněné vidláky o fejk ňůs a o tom, co je správné a pravdivé. Minimálně o nich už také není ani vidu ani slechu i když vážení rektoři, prorektoři a děkani tomu dávali zelenou a vypisovali na to kredity navíc. 

Master mě dneska přivedl na zajímavou vidláckou myšlenku... Ono je to vlastně docela jednoduché. Já jako Vidlák žiju na venkově z toho, co mi vyroste na poli. Až to sklidím a přivezu do stodoly, až to zabiju a zpracuju, až to nastrkám do konzerv, zavařovaček, mrazáků, pak mám nějakou životní realitu o kterou se mohu opřít. Mohu si převážit brambory, spočítat paštiky a mohu přemýšlet, jak ty přírodní zákony ještě více využít ve svůj prospěch, jak to udělat, aby příští rok teď konzerv bylo víc. Jak to udělat, abych se nadřel míň, ale mělo to větší efekt. 

Svou situaci a svou realitu si mohu pojmenovávat jak chci. Mohu to okecávat, mohu žít v iluzích, mohu se bít v prsa jaký jsem geroj, mohu si sucho bagatelizovat  a mokro přehánět (nebo naopak), zlou prasnici mohu označovat libovolně mazlivě, ale na počet konzerv a množství brambor ve sklepě moje okecávačky nebudou mít žádný vliv. 

Moje realitu sice mohu slovy pojmenovávat, mohu si dokonce i něco nalhávat, ale realita mě stejně každý den dožene. Pero sice může být ostřejší než meč, ale kvalitu mého života nijak nezlepší. Mnohem víc než v hubě, mám život v rukách a navíc jsem denně konfrontován s tím, že mou úrodu ovlivňuje počasí, kroupy, sucho, mráz, sníh, cizopasníci, hraboši a tak vůbec. Já si mohu realitu pojmenovávat jak chci, ale nikdy jí nemohu uhnout. 

Ovšem nějaký mladý moderní a dynamický jinoch z Prahy už to má o dost jiné. Jeho práce v podstatě spočívá v tom, že ukecá jiného jinocha, aby si od něj něco koupil. V mnoha případech neprodává ani nic hmotného, co se musí přivézt, nainstalovat a rozchodit. Prodává nějaký papír za který se koupí další papír. Prodává sny v podobě úvěrů, vymáhá popsané papírky. Prodává svoje slova v podobě novinvých článků, prodává svoje videa jako influencer.

Jeho realita jsou slova. U něj strašně záleží na tom, jak poskládá slovíčka za sebe. Jestli dokáže najít nějaký argument díky kterému jeho byznys uspěje. Je ve městě. Běžné potřeby jeho života jsou mu už dávno přivezeny vidláky až pod nos. Elektrika pro něj není elektrárna, ale vypínač. Teplo pro něj není kotel či hromada uhlí, ale termostat. A většinu toho, co prodává, to nikdy vlastně neviděl ani z rychlíku. 

Elon Musk vyrábí ročně vlastně relativně málo aut. Ale svýma řečma umí vzbudit dostatečný dojem mnoha akcionářů, že stojí za to, dát mu prachy. Jde o to, jak poskládá své twíty... Stejné to mají všichni ti neziskovkáři, protože jejich boj je bojem slov. Když to dobře seskládají, dobře setříhají a dobře podají, ejhle jejich realita nesoucí jim peníze.

Mně by nikdy nenapadlo, že nejlepší ochranou před průtrží mračen je její přejmenování na mírný deštíček. Protože jsem zvyklý, že mě to okamžitě dožene. Ale tam v Práglu je to trochu jinak. Tam  se jiným názvem dá z průseru udělat vítězství. Pokud jde jen o slova, stačí ta nevhodná vyměnit za jiné. 

A už tu máme všechny ty Black Lives Mater, padesát pohlaví a podobně. Jsou to jen slova. Nic jiného. Realita je na fejsbůku, realita je natištěná na akcii, realitu určují emoce bookmakerů na burze, realita jsou ranní noviny. Pero je ostřejší než meč a ta opravdová skutečnost je někde daleko. Vůbec se s ní nepotkávají. Potkávají se jen se slovy. 

Svým způsobem to má i stejně jednoduchí řešení. Stačilo by, aby fakt vyrazili na venkov či kamkoliv jinam do normální práce, která se dá změřit a zvážit.  Stejně jako mladý Stropnický, oni tam v Práglu nejsou vymaštění, ani hloupí. Jen se nepotkávají s realitou všedního dne. Bylo by dobré, aby to zjistili včas. Jinak je to stejně jednou dožene. Přesně v té chvíli, kdy svými slovy zruší většinu toho, co jim umožňuje být tak vzdáleni od skutečnosti. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (102 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

vidle, lopata a hlad jsou nejmocnější, nejlepší učitelé.
Kam se na ně hrabe Komenský se svým dílem!!!!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

města JSOU problém. A čím větší města, tím větší problém.
Přesto establishment rve do měst další a další davy. Takže je to cíl.
A skončí to malérem. V USA už nastal.

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

To je to, že to není establishment, ale přirozený vývoj, co je do Prahy žene. U nás v práci jsou 3/4 zaměstnanců náplavy. Přišli z míst, kde byl problém najít práci za 20 hrubého a exekuce přátel a žádosti o příspěvek v hmotné nouzi tam byl běžný aparát, se kterým mladé rodiny v těch vidlákovech fungovali, i když málokdy o tom mluví. A oni nechtěli být pořád za loosery, vzepřeli se a přijeli do Prahy, jen nemuseli gumovým člunem. Vždyť tady, když máknou, dostanou 50. A přitom jsou to pořád ti stejní lidé se stejnými schopnostmi. Takže my pražáci jsme neuvěřitelně tolerantní, přestože pro nás to jsou fakticky migranti :)

Průměrný počet slepic: 3.6 (29 hlasů)

V Práglu jsou všechny nejvyšší úřady a ředitelství celostátních organizací, včetně tisku a TV (čest několika výjimkám). A přerozdělují se tu peníze, vydělané v celé republice. Stát tam nejvíc investoval už za Komančů. Výkladní skříň. Návazně jsou tam téměř všechna ředitelství zahraničních firem. Pak se tam musí stahovat lidi z celé republiky za kvalifikovanou i nekvalifikovanou, prací. Za nima lidi, co podnikají ve službách, protože je tam dost movitých potenciálních zákazníků. Za nima se stahují lobbysté, neziskový business, různí šarlatáni apod. Jsou tam školy, tak studenti. Ti doma na venkově uplatnění nenajdou. Praha je jako sněhová koule, nabalující další a další hmotu.
S tím kontrastuje situace mimo Prahu. Čím dále od ní, tím více.
V Německu je to tradičně decentralizované. Nebo dokonce i v Polsku, je situace jiná. Jsou tam jiná velká města jako Lodž, Poznaň, Krakov, Gdaňsk, Štětín a další (kde jsou ředitelství celostátních nebo zahraničních firem, školy) a Varšava tolik netáhne, jako u nás Praha. Obdobně Švédsko (tam to ovšem táhne inostránce zvenčí).
Je to politika. Kapříci v politice chtějí mít všechno pohromadě, lidi i balík. Rybník si nevypustí. Přitom by stačilo málo... Získaly by oblasti dál od Prahy. A ulevilo by se i Pražákům, ohledně přecpané dopravní infrastruktury, ceny nemovitostí, a dalšího.

Praha je svět sám pro sebe. Žije z české republiky, ale mentálně jsou tam lidi jinde, než v ostatních částech republiky. Proto tam řeší věci, které připadají z pohledu zvenčí absurdní, extremistická uskupení jako Chvilky za diktaturu tam získávají body a Pražáci v průměru volí ve volbách jinak, než lidi v jiných částech republiky.

Jaký to, ostatně, poznal i Stropnický...

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)

... a Pražáci v průměru volí ve volbách jinak, než lidi v jiných částech republiky.
Mělo by se rozlišovat !! Pražáci to jsou ti, co doputovali do Prahy (za prací či výhodami) a usadili se zde, nebo byli usazeni (viz naši politici, či poslední dva primátoři) a oblasti, odkud pocházeli, se jich rády zbavily; volí a podporují kde jakou 3,14-čovinu, IN názory z EU, michprdy, poblblou kavárnu s čírem… .
Na rozdíl od nich „Pražané“ jsou většinou obyvatelé zde žijící již ve 3 či 4 generaci, mající většinou ještě „selský rozum“, ale svým počtem již nejsou schopni ovlivnit dění v Praze.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

Starousedlíci po více generací a náplava, nejsou totéž. I když zvenčí to, bohužel, málokdo rozlišuje. A ona ta náplava se doma chová většinou slušně. Panské způsoby chytí, až když dostanou politickou funkci nebo místo v korporátce a přestěhují se do Prahy.
Pražáci a Pražané. Zajímavý náhled :)
Osobně si myslím, že je škoda, že Pražané a jejich názory, na rozdíl od Pražáků, jsou ve sdělovadlech neviditelní a neslyšitelní. Třeba nějaké občanské sdružení? Kdyby vystoupilo, třeba když se instaloval pomník spojencům 3 říše Vlasovcům, přejmenovávaly ulice nebo odstraňoval Koněv, prostě proti úpravám pražské (nejenom) historie, že to dělá náplava, byla by to pecka.
Vaše poslední věta, pane Neználku, by se měla tesat do kamene. Z více důvodů...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

A vypadá to, že náplav bude čím dál, tím víc. Pražané vymírají.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

je vidět Ministerstvo obrany sídlit ve Městě Libavá :-D

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Mzcr.cz v Karviné

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Jenom Janovice, a nikdyvíce(zaškrtnuto) nikde jinde :) A taky budou muset míň běžet, aby se dostali za čáru, až nás Putin zrádně přepadne.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

a nemá posichrovanou nějakou vedoucí pozici v eráru nebo v privátu, tak bude mít stejný cca dvaciáš brutto jako na Vidlákově. S tím rozdílem, že už si nenakope zemáky z VLASTNÍHO záhonu u chalupy, ale pomaže je koupit do sámošky. Pokud mu na ně po zaplacení nájmu zbude.
A může makat jak chce.
Praha nepotřebuje moneyžery za pajdu, ale "lopaty" do starobinců, špitálů, sámošek, trafik, autobusů a tramvají, skladů, pošt a pod., co hákují právě za tu zhruba dvacku brutál. Oni ani přepážkáři v bankách nemají o moc víc než ten dvaciáš...

A pak zjistí, že už není cesta zpět, protože se ocitl v pasti.
A o to majitelům financí jde - dostat vidláky do finanční pasti, z níž není úniku. A městské "lopaty" v ní udržet, aby jim nezdrhly na venkov.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Národu dluží.

Ale to jsou všechno stejně jen teoretické úvahy.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

jedné věci nerozumím. Když je Praha plná lidí odtržených od reality a žijících ve svém vlastním virtuálním světě, jak je možné že v reálu ovládá nás moudré, zkušené a světem protřelé ?

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

diktatury někoho ovládá? Leda tak ty pablby, kteří mu ty vyzvracené kydy žerou. a chodí na ty jejich schůze pod širákem, kde přemílají úplně stejná hovna, jako červení soudruzi.
Ano, ovládat by chtěli, samozřejmě. Proto dostávají za tím účelem spoustu lováků, třeba od Čolka v plísni. A proto kafírníci řvou - Babiš ven!!!
Zatím se naštěstí většina národa zblbnout nedala.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Za peníze v Praze dům.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ve Vídni dva...

Zatím bez slepic

Lidi v přeplněném člunu vědí, že další lidi uvnitř, by ten člun mohli potopit. Tak zahánějí ostatní trosečníky, odstrkují je a bijí. Nejsou lepší, ale mají lepší pozici a pádla, která jim dávají výhodu.

Tak má i hloupý soudce výhodu nad chytrým obžalovaným, hloupý novinář nad inteligentním čtenářem, hloupý učitel nad inteligentním žákem a jak si spousta přítomných pamatuje z vojny, hloupý (pod)důstojník nad inteligentním záklaďákem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

zda jenom nežvaním, je být úspěšný v zahraničí, nejenom doma na dohled ke kapličce na Řípu. Jednoduše řečeno platí stará pravda, vyrobit něco, nebo umět službu umí poměrně dost lidí, ale prodat produkt či službu a inkasovat platbu je už horší a úplně nejobtížnější na trhu, který je hodně konkurenční. A to nemluvím o tom, že takový obchod musí dlouhodobě generovat zisk. Ale to jsem jenom velmi obecně popsal praktické podnikání. Žvanilové nepodnikají, ti oblbují a oblbování nemůže vydržet dlouho.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

vymyje hlava v mládí, jsou blbí jak tágo doživotně. To je prokázaná věc.
Žvanilové pak mají zajištěnu doživotní rentu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Laco, i žvanilové podnikají. Jeden žvanil prodal IBM operační systém, kterej ani neměl.

V podnikání jde o to, bejt ve správnej moment na správným místě. Byty a domy se kupovaly za hubičku v devadesátkách, ne dneska. Banky dávaly peníze za slohovku v devadesátkách, ne dneska. Daleko snadněji se tunelovalo v devadesátkách, ne dneska.

Taky peníze hrajou roli. Podnikat když máte kupu peněz je dětská hra. Nemusíte nic moc umět, všechny a všechno se dá koupit či najmout. Podnikat bez (vlastních) peněz... to je o hubu i mimo Čechy.

Konexe hrajou roli. Bumážky, co kdo má a nemá. Informace, který máte.

Víte jak si dobráckej trouba může vydělat 10 mega ročně ? - Patří do právný party. Tak to je jednoduchý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

To čumim, zmoudřel!

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Tozn. že už není nadopovaný hormonama jako v 18ti a postupně se zklidňuje. Našel si milce a usadil se.

Ovšem kapitalismus chce tento synek z bohaté rodiny, kde mu máma koupila zámek, svrhnout dál.
On Engels taky neměl pro groš daleko a bojovníci z Antify nebo z migračních neziskovek, jsou děti z dobrých bohatých rodin.
Nejsnazší a nejrychlejší způsob, jak se vymezit proti rodičovskému establishmentu a najít "vlastní cestu". 😎

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Děti se proti ničemu nevymezují, ale jsou to junioři, co si nanejvýš dělají ostruhy v nějaké filiálce, co dělá skrytou agendu.

Když Breivik řádil na tom ostrově, tak jeho cílem byli tamější svazáci vládnoucí partaje, co se tam školili na koryta po rodičích a dělali si konexe a popřípadě se párovali mezi sebou. Žádný rebelování.

Rackete sem dováží okupanty a je dcera kšeftaře se zbraněma a tatík jistě dobře vydělá na občanské válce v Evropě.

Soudružky od studentských vůdců byly komunistickej dorost a tím nemyslím nějakýho montéra, co vstoupil do strany, aby se jeho chytrá dcera dostala na vejšku. Myslím skutečný komouše u koryta. Taky když AB ruply nervy a něco řekl o Pajerce, tak na něj ani moc nemuseli dupat a stáhl to a omluvil se, přitom musí vědět své. Nějaký Čapí hnízdo je nevinná sranda pro obě strany vedle tohohle.

Neziskovky nejsou PROTI kapitálu, ale jsou jeho integrální SOUČÁST. - Hampl říkal, ať si prohlídneme Linked In. Lidi tam maj CV a je krásně vidět, jak to pendluje mezi korporátem a neziskovkama a v podstatě to je všechno prorostlý do jednoho celku.

Jestli korporát dává peníze neziskovce, tak ji berte jako jeho pobočku.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ono se to z "vlastní cestou" nevylučuje. Dělají si ostruhy - o tom to je.
Když jsem to psal, myslel jsem i na bohatou dcérku Rackete, to je případ přímo učebnicový :)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Podle mě je i tohle kšeft, co ji předá tatínek.

Vlastní cesta je, když váš fotřík kšeftuje se zbraněma a vy jdete pracovat do McDonalda, Tesca, hrajete na ulici na housle nebo pomáháte na stavbě. Něco, kde není vůbec žádná konexe.

Něco, kde není žádné propojení a žádnej vliv. Kvůli vlastní cestě lidi opouštějí život, co jim rodiče nalajnovali, většinou i opouští studia a jdou dělat úplně něco jiného.

Tuhle Racketovou řadím někam k princezně Stephanii z Monaka, která si taky hrála na to, že se přeci živí sama, jenže nic neuměla, tak šla dělat modelku (protože kdo NEVEZME PRINCEZNU Z MONAKA na chození po molu). To intelektuálně zvládala.

Pak se dala na zpěv, vytvořila tohle https://www.youtube.com/watch?v=jIwmXdXt0SY a pak říkala, že je to velmi těžké prorazit. - Protože tam už je potřeba něco umět a tohle dokáže každá druhá.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nejde o to, jak tu vlastní cestu chápeme my, jde o to, jak ji chápou oni ! ;-))))

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tak jde o to, co tím rozumíme my.

Na co si hrajou oni je vedlejší.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ale kalí vodu, předsedo, kalí vodu..

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

... když já tomu hochovi to prozření tak nějak nejsem schopna uvěřit... možná někdy později... uvidíme

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

uspořádá nouze.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

"Ovšem nějaký mladý moderní a dynamický jinoch z Prahy už to má o dost jiné. Jeho práce v podstatě spočívá v tom, že ukecá jiného jinocha, aby si od něj něco koupil. V mnoha případech neprodává ani nic hmotného, co se musí přivézt, nainstalovat a rozchodit. Prodává nějaký papír za který se koupí další papír. Prodává sny v podobě úvěrů, vymáhá popsané papírky. Prodává svoje slova v podobě novinvých článků, prodává svoje videa jako influencer."
No, ono je někdy i jinak než vámi uvedený případ. Například studenti ve FN Olomouc.Ti asi neumí kydat hnuj a nepočítají množství svých zavařenýchk konzerv. Naopak občas mívají i hlad.
Jedním z pracovišť Fakultní nemocnice Olomouc, které musely v posledních týdnech bez ohledu na situaci vyvolanou pandemií COVID-19 zachovat stávající péči prakticky v neomezeném rozsahu, je Onkologická klinika. Její pacienti totiž představují z hlediska potencionální virové nákazy extrémně rizikovou skupinu a zároveň u nich onkologickou terapii nelze přerušit či její zahájení oddálit, protože letalita neléčeného nádorového onemocnění je prakticky stoprocentní. Neocenitelnou pomoc poskytli klinice v tomto náročném čase dobrovolníci z řad studentů zdravotnických oborů. V celé olomoucké fakultní nemocnici jich v posledních týdnech působilo na různých pozicích na 180.
„Kdyby nebylo studentů-dobrovolníků, tak by bylo mnohem obtížnější nastalou situaci personálně zvládnout,“ říká primářka Onkologické kliniky FN Olomouc MUDr. Hana Študentová, Ph.D. „Studenti na našem pracovišti provádějí triage pacientů, doprovázejí je na vyšetření, vykonávají sesterskou a sanitářskou práci na odděleních i v ambulanci, pomáhají s administrativou a třeba i s rehabilitací,“ vyjmenovává Hana Študentová.
Úmrtnost na nádorová onemocnění je bohužel i v době vrcholící epidemie nesrovnatelně vyšší než na pandemii COVID-19 a naše pracoviště proto nemohlo výrazněji omezit provoz. Elán a nadšení studentek medicíny, které se dobrovolně přihlásily, byl pro nás velkou morální vzpruhou v kritické situaci,“ dodává přednosta Onkologické kliniky prof. MUDr. Bohuslav Melichar, Ph.D. „Pro lékaře na odděleních i ambulancích byla jejich práce velkou pomocí, pomohly nám například se zvládáním velkého množství telefonátů a kontaktování pacientů i při práci u lůžka. Myslím, že i pro studentky samotné byla práce na naší klinice velkou životní zkušeností. Pro nás to byla příležitost jim představit náš obor, který prolíná napříč prakticky všemi obory medicíny, z jiné perspektivy, která by asi unikla, pokud by byl pobyt na klinice omezen na jeden týden vyhrazený onkologii programem studia všeobecného lékařství. Bylo nádherné sledovat, jak rychle se učí nové věci. Jsem přesvědčen, že to budou skvělé lékařky,“ konstatuje profesor Melichar.
Takže neodsuzovat naše mladá dítka.Vykonaly více práce,než některý mládež moralizujícídospělý.

Průměrný počet slepic: 3.8 (29 hlasů)

Trošku se strácím, když vláda nařídila studentům medicíny pracovní povinost, jak se z pracovní povinosti stala "drobrovolná"?

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Fakt jsou ta dítka jak píšeš tak super a Vidlák jenom morous nebo prostě museli?
Viz toto usnesení:

USNESENÍ

VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

ze dne 15. března 2020 č. 220

k zajištění poskytování zdravotních služeb poskytovateli zdravotních služeb a k zajištění činnosti orgánů ochrany veřejného zdraví po dobu trvání nouzového stavu

V návaznosti na usnesení vlády č. 194 ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru, označovaného jako SARS CoV-2, na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 6 odst. 1 písm. c) krizového zákona

Vláda

ukládá

1. k zajištění poskytování zdravotních služeb poskytovateli zdravotních služeb a k zajištění činnosti orgánů ochrany veřejného zdraví po dobu platnosti nouzového stavu v souvislosti s výskytem epidemie COVID-19 na území České republiky pracovní povinnost žákům a studentům

- pátého a šestého ročníku prezenční formy studijního programu všeobecné lékařství na lékařských fakultách veřejných vysokých škol;

- posledních ročníků denní nebo prezenční formy studijních programů či oborů vzdělání připravující na profesi:

• všeobecná sestra, a to v bakalářském studijním programu pro přípravu všeobecných sester nebo v oboru vzdělání diplomovaná všeobecná sestra na vyšších odborných školách,

• dětská sestra, a to v bakalářském studijním programu pro přípravu dětských sester nebo oboru vzdělání diplomovaná dětská sestra na vyšších odborných školách,

• zdravotnický záchranář, a to v bakalářském studijním programu pro přípravu zdravotnických záchranářů, nebo oboru vzdělání diplomovaný zdravotnický záchranář na vyšších odborných školách,

• asistent ochrany a podpory veřejného zdraví, a to v bakalářském studijním programu pro přípravu asistentů ochrany a podpory veřejného zdraví,

• praktická sestra, a to v oboru vzdělání praktická sestra a zdravotnický asistent na střední škole,

2. ministru zdravotnictví informovat a metodicky vést osoby uvedené v bodu 4 v procesu zajišťování poskytování péče podle bodu 1,

3. ministru školství, mládeže a tělovýchovy poskytnout veškerou potřebnou součinnost Ministerstvu zdravotnictví a osobám uvedeným v bodu 4,

4. všem orgánům ochrany veřejného zdraví, všem poskytovatelům zdravotnické záchranné služby a poskytovatelům zdravotních služeb uvedených v příloze k tomuto usnesení využívat na svém území pracovní povinnost osob uvedených v bodu 1 a informovat Ministerstvo zdravotnictví o přijatých opatřeních v tomto směru.

Provedou:
ministři zdravotnictví,
školství, mládeže a tělovýchovy,
ředitelé osob uvedených v bodu 4

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

Pokud si pamatuji, tak asi 2-3 dny před nařízením vlády se studenti sami zorganizovali.

Ještě jsme se s kolegou smáli:
Studenti vymysleli něco dobrého (a nečekaného) a vláda o dva dny později totéž nařídíla a očekávala chválu za dobrý nápad... opráskli to !

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Modrá je dobrá, kdo na to měl žaludek, nemusel.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Bez konexí?

Spolužák vyskočil z transportéru, vypadly mu kolena a modrou na to stejně neměl. Půlka tam vypadala jak římští vojáci z Asterixe.

Známí kluci se učili nazpaměť psychiatrický skripta, aby to správně zahráli a trápili je tejdny v blázinci jak ve Švejkovi. Když nám to pak vyprávěli, tak jsme se mohli potrhat smíchy, ovšem trošku frustrovaně.

Jeden chytrej cikán dostal modrou. Přišel k odvodu, studovanej psycholog mu kladl rafinované otázky, jako na co jezdí auta, dostával rafinované odpovědi jako "eee... na uhlí?" a za chvíli měl modrou v kapse.

Zas jak ze Švejka.

Nám by to samozřejmě nevěřili.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Stréček mohelské Kukleta, dé mo Pán Bůh tři metre hline, měle v Praze senka štodenta. "Ále, porád chcel bét tym dochtórem medecine, tak ať štodoje!" říkavale sósedům v hospodě. No jo, ale vono hoběhlo roků pět, hoběhlo deset a hoběhlo take patnáct a s Tónka porád ten dochtór medecine nebél. Porád jenom psal dom vo penize, jednó, že potřeboje na nový knížke, podruhy zas, že rozbil kolmico s hyperboló, nebo že potřebuje na novy pluskvamperfektum. No, a stréček mo porád posílale penize a von zatím s veseléma kumpánama v Praze probendil. Když jož se ale začaly sósedi v hospodě stréčkovi posmívat, že chodák Tónek dřiv homře, než toho prvniho pacienta vykuriruje, tak se vám jednó stréček hrozně nasrale, zlosťó zezelenale, zaplatil a marš dom. Přinda dom, takovó zlosťo šóstl beranicó pod postel, že kočka vehópla jak střelené jeleň a proletěla vobóma tabolkama ve vokně, že po ni zvostale dvě ďóre, jak dež vestřihne. Stréček sedle ztěžka ke stolo, vetáhle ze šupliko papír, péro a ingóst a napsale: "Milé seno, přijeď hned dom. Bodeme zabijet to sviňo s černym flekem za hošima, zlomila si nám potvora čapo! Tak si přijeď pro zabijačko." No a za tři dni bel Tónek doma jako na koni. A jaké kufr si přivezl, jako chalopo! Stréček akorát vehazovale na dvoře hnuj, tak šle hned k věci. Nebodó se přece rozméšlet do jara. Dale si pac a stréček povidajó: "tak mně teda milé senko pověz, esli se na tech školách hočite take latino?" "No jo, tato, latina tam je, bez té by to nešlo". "Tak mně teda pověz, jak se řekne po latinske cep?" "Tož cep, to je myslim ten, cepus." "Jó, a jak se řeknó po latinske vidle?" "No, ty só zase vidlus, viš." "A vůz je meslim vozus,že?" povidajó stréček. "No, jakpak by ne, Tónek na to." "Tož, mně teda milé Tónko poslóché, co ti povim: do žádné Prahe mně jož nepojedeš a dochtórem medecine hož take nebodeš. Ale hned jak ráno vstaneš, pudeš na dvur, bodeš nakládat hnojus na vozus, nebo sakrýš hovidíš, jak poadno cepus a přerazím tě hřbetus!!!"

Průměrný počet slepic: 4.7 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

si může hezky ve špajzu počítat konzervičky pro případ hladovění svých malých Vidláčat, zatímco produkt svého snažení mimo dvorek nechává zcela bohorovně zavřený v plastové krabici plné drátků a tištěných desek.
Ano, mám na mysli práci v zaměstnání, obdržené peníze za práci a užívání tohoto výdobytku přistrkáváním kousku plastové placičky ke svítivému bazmeku. Přiznejme si, že jsme všichni úplně stejně blbí, jako ti kavárenští mamlasové ve městech. Vůbec nejsme chytřejší, než oni, jen proto, že věříme na rozdíl od nich jenom jedné pohádce, zatímco oni dvěma.

Konzervičky jsou fajn, ale oblbovacím kecům věříme úplně všichni, kdož máme účet vedený kdesi na počítačových serverech.
Neboli mistrům přetvářky a oblbování už nestojíme ani za to, aby nám natiskli dostatečný počet papírků.

Pokud se moc nepletu, zrovna včera jsem poslouchal, že švédská banka hodlá "vytvořit" a samozřejmě ihned blbečkům prodat VIRTUÁLNÍ PAMĚTNÍ MINCI!!!
Každý máme nějakou úchylku, že ano. Někdo je úplně blbej, někdo je deprivant a žere děcka, někdo nakupuje mince, které jednoduše nejsou a nikdy nebudou...

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

virtuální pamětní mince? Aby si pamatoval, že měl peníze, a už nemá? Bože můj, a to jsem neznaboh.
Než takovou blbost, to si rači kópim kolmico s hyperboló a novy pluskvamperfektum.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

pokud ještě je nějaká volná. Znám několik lidí, kteří se živí skutečnou prací, kteří koupily certifikát k pozemku svým blízkým k narozeninám.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

koupili

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

napadlo mě, že v takovém případě je "y" zcela na místě, protože hodnocení, které mi vytanulo na mysli, je ženského rodu a vzdáleně souvisí se vztahem mezi obvodem kruhu a jeho průměrem...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

jste trochu hubatý.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

zcela nekonfliktní, absolutně konformní, spořádaný jedinec. Každý, kdo mě zná, to může potvrdit.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Blbým patří lopata, chytrým Svět

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Švédská banka se při tvorbě virtuální pamětní mince inspirovala pohádkou Císařovy nové šaty. A nyní se ukáže, jako moc je dánský Andersen známý ve Švédsku.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Žijeme ve virtuálním světě, který se střetává s tím skutečným, a z toho plynou všechny problémy. Jenže ten virtuální svět obhajují lidé z města (jen část zdaleka ne všichni), svět reality obvykle lidé z venkova (jen část zdaleka ne všichni). Potud jen opakuji, co už bylo řečeno článkem. Ale pak nastává celospolečenská diskuze o tom, na kterém výkladu se všichni shodnou jako na pravdivém. A to už je kámen úrazu, protože lidé se neshodnou. Chvilkaři se mohou udemonstrovat, a nikoho nepřesvědčí. Mimopražští se nepohnou směrem žádaným Chvilkaři. Zase venkov nepřesvědčí Prahu.
Situace je neřešitelná a nepomůže tomu ani výměna obyvatel. Nechť si v Praze ponechají svůj pohled na svět a žijí podle něj, mimo Prahu zase jiný. Nebýt daní placených do Prahy, tak zbytek republiky Prahu k ničemu nepotřebuje. Až dojde k dexxově decentralizaci, může se něco změnit. Stačí poslat ministerstva a příslušné státní úřady mimo Prahu. Hned by bylo vidět na zbytečné činnosti. Balíky papírů by se převážely mezi kraji - nebo by některé dokumenty zanikly. Ministerstvo zemědělství by mohlo sídlit na jižní Moravě, sociálních věcí na Ostravsku nebo severních Čechách. Ministerstvo dopravy kdekoliv poblíž D1. Prostě co nejblíže místu výskytu největších problémů. Mnoho by se vyřešilo pohledem z okna ministerstva. Praha by si mohla nechat jen ministerstvo zahraničí, ostatní ministerstva je zbytečné držet v Praze kvůli ministrovi, aby to měl blízko na vládu. Zasedání vlády by se mohla konat v Jihlavě. Ale to je nereálné.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

V jihlavě má být zastávka VRT, takže proč nereálné?

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Teoreticky by šlo udělat zasedání vlády i videokonferencí na nějaké síti provozované BIS. Nebo tím dojezdem do Jihlavy. Ale to by ministr musel obětovat své pohodlí, a to nikdy neudělá!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)