Sněť obilná

Autor
Štítky

Sedím si takhle na sile  kousek od Vidlákova. Jsme naplnění obilím až "po špunty". Výnosy sice byly horší než loni, ale dost podstatně ubylo řepky i když hektary jsou pořád stejné. Co z toho plyne? Ano, máme víc pšenice. Přetékáme. Cena půjde dolů, ale ještě je slušná šance na neúrodu v USA, případně na čínská vepřová opatření - mají tam mor prasat, vybíjejí to po milionech, ale jíst něco musejí. Kdo má kapitál, aby udržel obilí do zimy, může pohádkově vydělat. 

Ale neberte to jako návod, pokud se v Rusku urodí jako loni, bude Putin ten, kdo bude kasírovat. My tak trošku možná přicmrndáme. 

Takže, sedím si takhle na sile a ejhle - přijíždí ekozemědělec a hned za ním druhý. Tenhle druh se vždycky objeví těsně po žních.  Na okrese vím asi o deseti podnicích s několika hektary, velkými dotacemi a biocertifikáty. Veze v kbelíku vzorek pšenice, jestli mu to vykoupíme. 

Nemusím ani zapínat analyzátory, obilí je černé, smrdí jako čerstvé vepřové sperma s rybinou dohromady, stačí se zhluboka nadechnout nosem a je to jako chilli paprička. Sněť obilná. Vracím vzorek, že tohle mu nevezmeme ani zadarmo a odmítám to byť jen prohnat laboratorním mlýnkem, aby se dal určit lepek a dusík. Sněť na sile, byť jen v laboratoři, to je vždycky o průser první kategorie. 

Ten druhý je na tom úplně stejně. Smutně se na mě dívá a ptá se, kde by se to dalo udat... Volám na Rybářství Pohořelice. To je velký podnik, ti krmení potřebují a obilí se snětí rybám  "údajně" nevadí. Po dvou větách mě přerušují - už mají takového obilí nakoupeno na celou sezónu. Rybám se to dávat dá, ale jen určité procento, při větších dávkách by to přešlo do chuti masa. 

Ekolog zemědělec má smůlu. Krčí rameny a podotýká, že oni nesmějí mořit osivo ani používat postřiky. Jo to nesmějí. Proto jim také v dnešní době nic použitelného nevyroste. Použijí obvyklou fintu. Koupí si do jiného neekologického zemědělce obilí a budou k tomu přimíchávat ten jejich hnus. Něco jim nakonec rybníkáři vezmou, něco se nám všem dostane do chleba ve stopovém množství a zbytek... to raději nechci vědět ani já. Většina těchto ekologických podniků má vlastní bio eko výrobu superzdravých potravin. 

Jaké z toho plyne ponaučení? 

1. Používáme postřiky, mořidla, pesticidy, herbicidy, roundupy a podobně - a lidstvo pořád přibývá. Tu a tam někdo na chemii zajde, ale pokud si nějaká těhotná žena dá dostatečné procento obilí se snětí, spolehlivě a stoprocentně potratí. Zažily jste potrat? Nejedly jste před tím po delší dobu pravidelně nějaké bio sušenky? 

2. Pokud si chcete být jisti, že nežerete nějakou plíseň něbo sněť, kupujte u Penamu. Ti se postarají, aby nikdy za žádných okolností v ničem obilná sněť či jiné mykotoxiny nebyly. Mají na to velké laboratoře, svá pole pravidelně stříkají, osivo moří a na nějaké biozemědělce se dívají s despektem. Ale zase tam budete mít trochu roundupu, gastoxinu, a podobně. 

3. Můžete si vybrat... Buďto rezidua agrochemických prostředků nebo  rostlinné choroby - mykotoxiny, plísně, sněti. Agrochemie vás otráví pomaleji a levněji. 

4. Rostlinné choroby a mykotoxiny jsou něco, co tělo historicky zná. Sice na to pojde stejně spolehlivě jako na pesticidy, ale v těle se to při pitvě moc nedá najít. Smrt vypadá podobně jako při alkoholu nebo nezřízeném životním stylu. 

5. Pokud vám někdo pro slepice nabídne obilí co vypadá jako leželo vedle hromady uhlí, smrdí rybinou a spermatem, být vámi, nebral bych ho. Ani zadarmo ne. 

6. Už víte, proč vánoční kapr rok od roku víc a víc čpí bahnem a hnojem. Pach bahna je ze zkaženého obilí a pach hnoje je z buchanek, které se v rybníku vyrábějí tak, že se tam vypustí žumpa. Nekecám. 

Pokud najdete biozemědělce, který umí vypěstovat bio pšenici bez moření i agrochemie a přesto má zdravou a krásnou pšenici, prosím vezměte od něj vzorek. Stačí tak půl kila - pošlete mi to, já to projedu laboratoří a pokud to bude skutečně v pořádku a bez nějakého přírodního jedu, máte u mě pozvání na zabíjačku při které spolu vypijeme lahev mého nejlepšího Portského. 

Ale myslím, že budu čekat hodně dlouho.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Trvalý odkaz

Nechat zkvasit a prohnat to "chutné" obilí trubkami a vidělo by se, kolik těch potvor by takovou destilaci přežilo... A zbytek takové "ožralé" pšenice bych poskytl na futro chytrým ekozvířátkům.

otazkou je... chut.
Ak ten destilat bude chutnat ako bravcove sperma kombinovane s rybacinou - neviem kolko stamgastov na to pritiahnes :D :D :D
Majitel palenice, kam chodievam ja, mi rozpraval zopar zaujimavych prihod ako majitel Zelovocu mu doniesol zopar sudov, kde sa valali pomarance jabka, slivky, nejaka ta uhorka... a tak... Smrdelo to uuuudesne. Asi to tam nejaky ten alkohol malo, ale palencar ho vyhodil, ze si s tym svinstvom zasrat trubky nehodla...

A co sa tyka tych biosusienok - je to skvely napad - vymysliet start-up, ktory bude davat certifikaty na bio potraviny s tym, ze k nazvu bio da aj nazov NoMyko :D :D :D

Určitě vynikající a Vámi mnohokrát vyzkoušený recept.
Jen se jako surovina nesmějí použít exkrementy někoho, kdo předtím pravidelně požíval zamořené obilí.
Aktivní uhlí není všemocné, nepatrná část karcinogenníchtoxinů projde i destilací, pokud se nejedná o několikastupňovou frrakční destilaci v laboratorních podmínkách, což běžná lavórovice nesplňuje.

Doporučuji Vám použít příště jako surovinu kvalitní trus kojenců.

Ovšem za předpokladu, že kojící ekomatka nepožila biochléb z obilí nenamořeného - a tudíž zamořeného obilí.

normální pálenici?
Viděl jste někdy nějakou prodejnu s laboratorním sklem?
Viděl jste někdy měděnou trubku, dvouplášťový kotel, teploměr, termostatický ventil, plynový hořák a podobné zhovadilosti?
Opravdu věříte tomu, že doma ve sklepě neposkládám aparaturu umožňující trojí prohnání základu do finálního odkapu?
Jste naprosto přesvědčen o tom, že v kruhu o poloměru 30 km a středem /S/ v Českém Těšíně se nacházejí totální blbci, kteří neumějí ani číst, ani psát?
Máte důkazy, že pracovníci laboratoří, které dělaly rozbory celníkům, byly podplacené, když jejich zprávy hovořily o obtížné prokazatelnosti pančování lihovin a zjistily, že nejčistší nápoje českých výrobců pocházely z praček a bazénů vyřazených havířů z Těšína a širého okolí?

Trvalý odkaz

Co s tím mizerným obilím?
Už pár let se objevují spekulace, že poměr ceny a kilogramové výhřevnosti pšenice se blíží poměru u hnědého uhlí, navíc se na takovouhle malou zrnitost dá snadněji udělat podávací automat. A místo podivných políček s rychlerostoucími japonskými topoly na špalíky by mohli ekozelenovytápěči pěstovat klasiku...

Málo se ví, že rychle rostoucí japonské topoly vyčerpávají půdu a po 6 až 7 obmýtích se tam už dá pěstovat jen klasický les s přírůstkem tak 3 m3/ha ročně. Tedy za 25 let je les japonských topolů hotový a v lepším případě dá už jen stejný výnos jako bříza, která má skoro stejnou výhřevnost a skoro stejně rychle roste.

Pšenici od bioekozemědělců ale nepálit. Místo toho ji použijme k nakrmení zelených teroristů.

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Zase je to o kvalitě ornice o střídání plodin na polích.
Sice se moříla pšenice co si pamatuji i padesátých letech min.století.
Tuto sněť jsem nezaznamenal za celou dobu,co je pohybuji v zemědělství
Pan Targus myslí jen tu kořalku,ale ten etanol na poh.hmoty to dělají ve více státech a u pumpy,bysi mohl cvaknout i řidič.

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

pocházejí i z pšenice. Jenomže by to asi nebyla moc dobrá reklama, kdyby prasklo, že jezdíme na zhnilou pšenku, která navíc zapere technologické zařízení tak, že je na něm potřeba po zpracování udělat repasi.

zasírat turbo ani náhodou, chyba je někde jinde.
EGR ventil totéž, chyba není v řepě.
Neboli, když už nafta s řepou blafne nad pístem, je už pro další součástky dobře.
Co trpí nejvíc, jsou vstřikovače, protože řepa má rychlejší hoření, než složky v naftě a tudíž řepa podpaluje špičky vstřiků, postaru jehly. Tudíž vstřikovač přestane těsnit, začne propouštět, nedrží tlak v railové liště, pokud se jedná o common rail, atd., atd., atd.

Trvalý odkaz

Vidlákovo portské může být v klidu, všichni bioekozemědělci, kteří poctivě dodržují neužívání chemie, mají stejné problémy. Bez chemie už hospodařit nejde. Jen jí nesmí být nadbytek, což je zase problém jiných zemědělců.
Co se týká organického hnojení, alias žumpa, to se opravdu dělá. Na přírůstek 500 kg kapra jsou třeba 3 000 kg zooplanktonu, který spotřebuje asi 21 000 kg fytoplanktonu (řasy). Potřebu stanovují Secchiho deskou, tj. průhledností vody. Do průhlednosti 40 cm nehnojí, do 60 cm dávají poloviční dávku a nad 80 cm hnojí. Proto jsou rybníky s chovem kapra tak neprůhledné. Občas to rybáři přeženou s hnojením, občas je jen větší teplo než očekávali a díky tomu méně kyslíku ve vodě. pak stačí menší odchylka v hnojení a ryby hynou.

Max jednorázová dávka je 800 kg hnoje na hektar, roční pak až 10 000 kg/ha.

Pro zájemce o podrobnosti odkaz zde http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=3185&typ=ht…

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

rybáři skuhrají nad chcíplými rybami a obviňují zbytek světa, že jim rozkopal bábovičky, chci říct, totiž napsat, kapříky. A ty několikakubíkové násypné zásobníky v telce nikdy neukážou...

Ono by šlo těžko říkat ministerstvu, aby poslalo nebohým chovatelům dotace, když by řekli, že si úhyn zavinili sami, protože přihnojili moc a nepočítali s tím, že v létě bude teplo. Kdyby totiž přidávali po malých dávkách a kontrolovali stav vody, nebo vodu čeřili, aby měla více kyslíku, nestalo by se jim to. Taky pojišťovna by asi prskala vyplatit škodu.

Trvalý odkaz

Komíne můj kosťatý
už i ty jsi podťatý
sto roků byls majákem
kostkovaným světákem
ty můj strarý brachu
tolik červeného prachu
pustil jsi do Vítkovic
kolix viděl slivovic
vypít u své paty...
vzpomínky jsou sťaty.
Teď tu ležíš na kusy
developrů falusy
trčí místo tebe,
zavřelo se nebe.

víno z Itošky. Brával jsem ho na venkově a o kvalitě si iluze nedělám. Ale bylo lepší, než ty dnešní sračky v obchodech po stovce za sedmičku. Chlapi ve velkém skupovali v místních suproších Špumante a prodávali ho u nás jako domácí víno. Za cenu litru stolního vína měl čtyři až pět litrů téhle sračky...
Šljivovicu a lozovaču ze Srbije jsem vozil taky po kanystrech. Pitná voda ven, obsah flašek dovnitř. Na hranicích jsem ovšem musel důkladně vyvětrat kabinu. Odér ze šljivovice šel i přes plast Pak jsem to lil do padesátilitrového kanystru na mytí rukou venku pod návěsem. Poptávka byla neuvěřitelná...

Jak mi vyprávěl bývalý kolega z Mostů u Jablůnkova před více než 30 lety, havarovala u nich kdysi cisterna s vínem nebo vermutem a než ji vytáhli, trvalo to pár dní. Široké okolí havárie potom přestalo používat vany, a všechny nádoby byly zabaveny pro uskladnění kořisti. Domorodci to považovali za dar z nebes za svou zbožnost.

Febera (v senátu 2000-2006, místopředseda) ve Stonavě. Palič vyprávěl, co všechno tam lidi vozí... mandarinky (ze Zeleniny)... všechno možné hnusy. Ale vítězný materiál je pivo. Přivezli ho po volbách Lidovci (nějaké nerozdané hektolitry v plechovkách, prý je otvírali hodinu). To teče nejvíc a pivovice je prý dobrá, jen ji nikdo nepoznal. Jen stará 90-letá matka paliče, ležák v LDN ji prý poznala hnad po čuchu, než ochutnala.

No nevím jak moc to teklo, ono 3,5% základ/mače (všechny ostatní mají od 8 -12 %), zde piva, toho zase tak moc nedá a když to není na rektifikační koloně, tak aby to člověk pálil na 3x !! Jinak proti pivovici nic nemám, jen že při té první destilaci silně pění (CO2). Tož asi tak

jeden hladomor, alebo nejaka ta epidemia spalniciek alebo moru... a bude mat ak Nemecko ine problemy ako je uhlokova stopa.
Rezistentne bakterie su uz ready a cakaju en na vhodny okamih ked teplota, tlak a rosny bod budu v sulade s konjukciou Jupitera a hviezdy v suhvezdi Aldebaran :D :D :D
A potom to bude srumec.....

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Začíná to deštěm a v Berlíně prý pršelo. Eh, nebude úplněk, nebo tomu pomohou Perseidy? Vždy se něco najde. Mé kosti cosi napovídají, nechtějí se ani hnout. Tož bacha, soudruzi v Německu...

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není to jen nějaká selektivní akce jen Německa, je to celosvětová záležitost, které má za cíl otočit kormidlo, nový ismus, něco v síle revoluce v Rusku, ale celozápadní.
A má to podporu prachů, velkých prachů a pravdu máte v tom, že to bude "šrumec".

Pro zájemce:
https://www.rebeliexr.cz/

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Penize-ktere-mohou-zablok…

"A má to podporu prachů, velkých prachů"
Přesně tak!
A některé směry těch oligarchický slouhů se považují za "levicové". Viz. téměř veškeří zelení velká část "levice". U liberální demokracie je to povinnost.

Trvalý odkaz

Vidláku,
jako už mnohokrát jste dokázal ukázat nečernobílost a dvojsečnost celé naší civilizace ...
Oceán odrážející se v kapce vody, resp. ve dvou hrstkách různě zamořené pšenice .Té zamořené přírodně - a víceméně spolehlivě smrtelně - staletí osvědčenými a pomalu zabíjejícími přírodními jedy,
a té zamořené mírnějšími, leč též prokazatelně škodlivými preparáty.

Hlavním průserem dneška je jedostranost informací - a to u příznivců i odpůrců JAKÉKOLIV technologie.

Průměrná délka života anglického zemědělce byla počátkem 20. století údajně kolem čtyřiceti let. Umíral po životě plném zdravé fyzické práce na čerstvém vzduchu a biostravě z vlastních políček, coby nemocný čtyřicetiletý stařec prolezlý revmatismem a mnoha chorobami, způsobenými mj.pomalou celoživotní chronickou otravou přírodními bakteriálními, plísňovými a jinými toxiny.
Již pár let předtím předal grunt svému natěšenému nejstaršímu synovi, který měl před sebou ještě nekonečných pár let let života na čerstvém povětří a biostravě.

Trvalý odkaz

Mne v článku zaujaly dvě věci k zamyšlení:
1.
"Cena půjde dolů, ale ještě je slušná šance na neúrodu v USA, případně na čínská vepřová opatření - mají tam mor prasat, vybíjejí to po milionech, ale jíst něco musejí. Kdo má kapitál, aby udržel obilí do zimy, může pohádkově vydělat."

To jistě vydělat může, ale co mne zaskočilo je to slovní spojení:
Zaměstnanec kapitalisty Vidlák píše o "slušné šanci" na NEÚRODU a vylepšení kšeftu zaměstnavatele díky moru prasat jinde. No on ten mor je už dost blízko.......takže bych ani takové vize na lepší kšeft kohokoliv být Vidlákem s pár prasátky ani jen nepsala. Navíc právě Vidlák dal článek "Kasínový kapitalismus" a tam sám psal o svém prozření, že "letošní sklizeň byla už prodána v 2009" futures.........."prodává se mléko krávy, co se ještě nenarodila"

2.
"pošlete mi to, já to projedu laboratoří "

Tak nevím, Vidlák má svou vlastní laboratoř?
Zase něco takového psát do veřejného prostoru se mi zdá ne příliš rozumné...a lidi takto uvažují naprosto běžně.
Ale i tak ta neuvěřitelná lehkost (mezi našinci běžná) je k zamyšlení. Kdo už byl i zaměstnavatelem, bude se ošívat....

O neplesnivém konvenčním obilí versus přírodně "jedovatém" BIO je to jako s tou debatou o bohu.
Ideál by byl u obilí (a nejen tam) něco hodně mezi a ne stavět to jen do pozice příznivce a odpůrce a ten druhý je vždy blbec.
Obilí se snětí i BIO asi skončí ve spalovně, či si zemědělec začne obilím sám (či na kšeft) topit.... někdo na to spálení obilí i pěstuje....a říkají tomu obnovitelný zdroj....

Budoucnost a příroda nám to stejně vše pak sečte a předloží i účet, BIO nebio.

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlák nikde nepíše, že by po projetí laboratoří nevykoupil pro svého zaměstnavatele ono přírodně nekontaminované zrní od biozemedelce za tržní cenu! :-) Je si jistý, že by se v tom případě NEJEDNALO o bio - a tudíž by "bio" zemedelci stejně po odhalení jeho podfuku nezbylo než jej prodat jako kvalitní "nebio".

Mimochodem - o tom, jak jihočeští zemedelci tajně nakupují předraženým výměnným obchodem herbicidy od svých nebio velkokolegů jsem u lahvinky vyslechl zajímavou ságu od jednoho z nich.

Pravda, existují kontroly. Zaplacení "správných" výsledků se biozemědělci prodraží. Takže se pak nedivme, proč jsou bioprodukty tak drahé i tehdy, když je neprodukuje poctivec jakým je Vidlák!

Ano to máte AH pravdu, že to Vidlák nepíše, že by pro Agrofert nevykoupil....

A jen Vidlák ví, jak to s tou VÝZVOU a akcí v laboratoři zaměstnavatele .....myslel, psala jsem jak to působí na MNE. (Jsem profesionálně deformována, sebekriticky připouštím.)

Ale zrní (co by prošlo) by takový BIO zemědělec určitě do sila, kde Vidlák pracuje prodat nechtěl, pokud na Vidlákově silu nemají certifikát BIO obchodníka....a nedostal by tak BIO tržní cenu za kvalitu a BIO by skončilo...

Já osobně si jen nemyslím, že snaho o minimalizaci "chemie" je a musí být vždy podvod a nebo jsou-li pak v potravině
"přírodní" jedy (otázkou je míra), že ty jsou určitě a jistě mnohonásobně horší, než konvenční koktejly chemizace....

Nejsem okouzlena certifiikátem BIO (dnes je byznys vše), ale nemyslím si prostě za sebe, že je to VŽDY jen podvod.

A ani mi nepřijde úplně OK ta konvenční, či jinak bezohledná produkce...víc , víc a víc...protože byznys a prachy jsou všude....a důsledek, třeba voda ze studní se pak nedá pít....pokud tam ještě nějaká je.

I poctivec (a neotírám se o Vidláka, je to obecné) může být "travič" z nevědomosti, či z přehlížení, to je také na ságy...
Třeba (Strunecká-Doba jedová), tu možná nikdo neuplatil.....

Osobně celkem souhlasím s tímto starým článkem a závěrem v něm:
https://www.lidovky.cz/noviny/kdyby-bio-nebio.A090808_000035_ln_noviny_…

Majko, jako název je "Doba jedová" dobrý. Ale nikdy jiná nebyla. Jedy se v prostředí vyskytovaly již před vznikem života (necelé 4 miliardy let) a často v nepoměrně vyšších koncentracích. Naše těla jsou rovněž jedové fabriky, jinak bychom na světě dlouho nepobyli.

Když mi někdo tvrdí, že něco je dobré protože je to stoprocentně přírodní, tak kontruji, že rulík zlomocný je také stoprocentně přírodní.
Jinak za mého mládí se ještě občas vyskytla otrava z námele. Jak asi s námelem bojují BIO zemědělci.

O prodeji biopotravin nakoupených v akci v nějakém supermarketu a potom prodávaných na farmářských trzích se už psalo hodně. Ale z internetu už zmizela zpráva, že podobně podvádějí i na západ o d našich hranic. To se takto dva zemědělci v Bavorsku ve stejné vesnici domluvili. Jeden měl nálepku bio, eko, a všemožné certifikáty. Ten druhý neměl, používal chemii, ale vozil vypěstované z pole rovnou do dvora tomu biozemědělci. O trojnásobnou cenu se potom podělili a prosperovali oba.

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Shnilé obilí do kotle elektrárny je pěkná představa. Jedno důležité ale, napřed se musí vysušit a to nějakou energii spotřebuje. Výsledná energetická bilance bude patrně blízká nule.
Další, kotle v elektrárnách a spalovnách spalují všelijaký sajrajt, ale na zrní nemusí být připraveny, tak jemná frakce by propadala rošty.
Zrní by se dalo využít, vzhledem ke svému složení, jako žrádlo pro fermentační věže pro bioplynky, ale zase ale, plísně by si zřejmě nerozuměly s bakteriemi zajišťujícími ten správný kvasný proces.
Takže poslední, ekologické řešení, shnilé obilí zaorat. Plísně se dostanou do půdy. A je otázka, zda nenakazí další úrodu.
Vychází mi jediné řešení, ekosedlák, vlastně po novu farmář, vezme to, co mu zbylo z ekodotací a odveze svoji ekoúrodu na spalovnu nebezpečného odpadu. A tam ten blivajz nechá ekologicky zlikvidovat. Dost možná na likvidaci může čerpat nějaké další ekodotace.

Tak jedna základní věc.
Roštové elektrárenské kotle se přestaly stavět někdy kotle někdy kolem roku 1970.
Nastoupily kotle s tangenciálním spalováním.
Uhlí rozemleté na prášek kolem 1 mm a méně, kompresory a trysky.
Roštové kotle byly odstaveny před zrodem geniálního nápadu do paliva přidávat "biohmotu".
Kdopak ještě viděl hromady škváry? A kdy?

říká se tomu fluidní spalování, spalování ve vznosu. Jenže spalování biomasy se zatím do výkonu 10MW děje na roštu. U vyšších výkonů se biomasa spaluje ve vznosu s příměsí inertního materiálu (třeba různě zrnitý písek) - jinak se nevytvoří fluidní vrstva. Potom ovšem toho biopaliva musí být opravdu mnógo, aby to jelo a proces byl stabilní.

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pravdu díš v elektrárnách frčí fluidní spalování, to je ve vznosu. Pro snížení emisí SO2 se do fluidního lože přidává vápenec.. Klasický rošt na uhelném kotlu v elekrárně nenajdeš, je tvořen rödlery (nebo jak se to správně píše), masivními ozubenými koly, drtícími škváru, která pak padá do vody.
Jenomže, emisní poplatky a emisní faktor:
Provozovatelé jsou nuceni, kvůlivá snížení cálování emisních poplatků přidávat do spalovacího procesu takzvaná biopaliva, která maj díky Bursíkovi a ostatním dacanům emisní faktor úředně stanoven rovný nule. I když v reálu, je to samozřejmě jinak.
A teď nastává ta správná legrace. popel z bio, je chemicky rozdílný od popele z uhlí (jsou to alkalické uhličitany, teda převážně), takže na nejmenované elektrárně přidané biopalivo - sláma vytvářela alkalické slepence velikosti fotbalových míčů, tak trochu to zhoršovalo funkci fluidního lože. A to byl ten lepší případ. Než se podaří režim na kotli vyladit, není neobvyklé, že ve vychladnutém kotli údržba odstraňuje alkalickou taveninu sbíječkama. A včil ta představa obilných zrn, dokonale se spékajících...
A nesmíte zapomenout na to, že plesnivé obilí napřed musíte poněkud vysušit.
Mimochodem, není tady někdo, kdo má povědomost o teplárně Krnov?
Tam se pokoušeli spalovat "biomasu šťovík". Měli ji skládkovanou ve velkých válcových balíkách, údajně to byla skvělá rezervace pro lišky. Docela by zajímalo, jakou to mělo přidanou" hodnotu pro obsluhu při běžném provozu.

Na různých elektrárnách jsem propotil nejedny montérky a vyplácal tuny Solviny, abych se pak trochu umyl. Naposledy před patnácti rokama.

Pro upřesnění, cihly jsou Ytong a Ypor. Ze sádry, z odsíření se dělají sádrokártónové desky, jestli se teda nepletu. Škvára z rödlerů je splachována na bagrák-odkaliště.
Do cementu se přidává všelijaký sajrajt, klasifikovaný jako nebezpečný odpad. Důvodem je vysoká teplota cementárenské spalovací pece. Skončí tam kaly z čistíren odpadních vod, pomletej odpad z popelnic, pomletý pneumatiky,....
Jednou jsem viděl i odpad z kafilérky.

Přidat komentář

Prostý text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.