Svět podle Alefa. Svět analogií

Autor
Štítky

Mám kamaráda a spolužáka na Floridě, a dejme tomu, že se jmenuje Karel. Je tam už mnoho let a chtělo by se napsat, že se úspěšně živí výukou computer science na jedné z tamních univerzit – ale nebyla by to tak úplně pravda. Jak už to bývá, pravda je zcela neokázalá: Karel se ve skutečnosti živí jídlem; ale mám-li být upřímný, musím konstatovat, že na to jídlo si vydělává jako vysokoškolský učitel.

Karel je – alespoň z tuzemské perspektivy nahlíženo – v centru dění. Napsal jsem mu mail a on mi odpověděl; jeho odpověď sice nepřináší nějaké třeskutě překvapivé informace, ale lze jí důvěřovat, poněvadž Karel nejspíš nebude v žoldu zdejších mediálních domů, a nemá proto důvod ohýbat fakta na nějakou hezčí stranu.

Karel si ve své odpovědi pomáhá analogiemi a při té příležitosti připomíná, že každá analogie, i velmi silná a objasňující, nutně trpí také jistým omezením.

Zde je na místě trochu odbočit a přiznat, že tento text se mně psal mimořádně těžko – doufám tedy, že to laskavý čtenář náležitě ocení.

První a objektivní problém byl čas. Poslední dobou je totiž dost práce a není kdy zevlovat na internetu a vést nicotné žabomyší války v různých vcelku zbytečných diskusích. Protože – uznej, čtenáři – my si tady (díky Vidlákovi) můžeme sice psát, co chceme, ale naše debaty, souhlasy či půtky mají na světa běh dopad menší než pověstné házení hrachu na monolitickou betonovou zeď, přičemž ten beton je – ať nežeru – aspoň C30/37 XF4.

Nemenší, avšak subjektivní problém byl (a ještě bude) můj sklon dělat ze všeho vědu. Jak víme, v každé nauce je tolik vědy, kolik je v ní matematiky (volná citace Immanuela Kanta; zdravím!). Svůdná Karlova poznámka mne zavedla na scestí a já jsem upadl do pokušení vybudovat kolem pojmu analogie nějakou matematicky pojatou teorii. – Zkrátím to: ať jsem psal, jak jsem psal, vždycky z toho nakonec vznikla téměř skripta. Jenže pak jsem si uvědomil, že laskavý čtenář je politicky korektní a uvědomělý a rozhodně si nebude chtít zanášet podvědomí matematikou, o níž nově víme, že i ona je už rasistická.

Rozhodl jsem se tedy, že matematiky protentokrát zanechám a okecám to tak nějak humanitně.

---ﬡ---

      1. Vzpomínáte? Není to tak dávno

Poněvadž nemám kanady a neznám písně z pamp, zpívá Jarek Nohavica, vyloučili mě z osady – že prý jsem houby tramp. A od jisté doby si to s Jarkem může zpívat i Václav Klaus mladší.

Václav Klaus jr. řekl, co si myslí, a to se – alespoň tedy v jistých kruzích – neodpouští ani dnes. Pomocí analogie vyjádřil, jak vnímá roli českého parlamentu při přebírání evropských nařízení. Pokud média nelžou – a tím si dnes nikdo nemůže být jist – pravil doslova toto:

„Mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou.“ (sic)

Pobouřil tím nejen opozici, ale i zástupce vlastní strany. Za Klausův výrok se ještě přímo ve sněmovně omluvil předseda Fiala. Klaus jr. poté sám prohlásil, že přirovnání bylo nešťastné. 

A tady já s Václavem Klausem příkře nesouhlasím. Ta analogie byla naprosto přesná; troufl bych si říct, že sedla – můžu to napsat? – jak prdel na hrnec. Bylo-li tu něco nešťastného, byla to následná mediální bouře, pod jejímž vlivem Václav Klaus své tvrzení rozmělnil.

Jádrem či podstatou analogie totiž není totožný jevový prostor, v němž se události odehrávají, nýbrž způsob, jakým je s událostmi a jevy zacházeno, do jakého vztahu jsou události a jevy uvedeny. 

Václav Klaus svým inkriminovaným výrokem neřekl nic jiného, než že 

- míra bezmocnosti, jakou trpěly židovské výbory při jednání s nacisty (jev p1)

a

- míra bezmocnosti, jakou trpí český parlament při přebírání eropských nařízení (jev p2)

je zhruba táž. Tuto skutečnost svou analogií vystihl zcela přesně. Nic protižidovského v tom nebylo.

Jednou z nejprimitivnějších analogií, které si teď vybavuji, je trojčlenka. Ziskuchtivý kulak ví, za kolik je pytel brambor, a zajímá ho, kolik vydělá, když těch brambor prodá tři vagóny. To za určitých okolností zjistí pomocí trojčlenky. Uvědomělý člen Minářova týmu ví, že jeden aktivista za den roznese pět set letáků. Proto si za pomoci trojčlenky vypočítá, kolik letáků roznese patnáct aktivistů... JE TO KULAK!!! Použil trojčlenku!!! Trojčlenku používají kulaci vždy, když kšeftují s bramborami – takže je to jasné, je to kulak.

Pokud se ti, milý čtenáři, zdá, že osobnost, která je s to vyprodukovat úvahy popsaného typu, nemůže nebýt debil, pak ano – jednoznačně spolu souhlasíme. Shodnou míru inteligence projevují rovněž ti, kdo vyčetli Václavu Klausovi jeho příměr.

Václav Klaus svou analogií hlupákům a darebákům ozřejmil, že jsou darebáci a hlupáci. A světe div se – oni to pochopili.

Nakonec jsme se bez matematiky neobešli, ale trojčlenka je snad schůdná i profesorům humanitních oborů, zvláště některých. Zvláště některým.

---ﬡ---

  1. From me to you: z Česka do USA a zpět

Ahoj, Karle,

jak se vede u vás v zemi Amerigově? Tady u nás v české kotlině to z dálky mediálně vypadá, že v Americe nastal konec světa, nastartovaný koronavirem a finalizovaný zakleknutým Floydem. Platí ještě ve tvém okolí aspoň fyzikální zákony?

Leč dosti legrace: s několika přáteli jsme vedli debatu o tom, co se tady o USA píše; i vzpomněl jsem si, že mám na Floridě kamaráda a spolužáka (tebe), a že bych mohl poprosit o nějaké postřehy a pozorování, nefitrované redakcemi médií.

Takže kdyby se ti chtělo, napiš pár řádek, jak to u vás za mořem reálně vypadá, a jak se ti tak vůbec vede. Už jsem tě dlouho neviděl (naposledy 2016? nebo 2015?), ale na letošek to asi (vzhledem k epidemii) na nějaké setkání nejspíš nevypadá…

Ať se ti daří, a kdybys měl chuť a čas, napiš,

Alef Nula

--- 

Ahoj Alefe,

to jsem rád, že si na mě někdo vzpomněl. V normálních časech trávíme prázdniny v Jihlavě, ale letos jsme holt museli zůstat na Miami. Je to takový zvláštní pocit, ze člověk nemůže tam, kam by chtěl. Zvláštní je koneckonců i to, že to člověku vadí. Za komunismu jsme přece taky moc nikam nemohli – no ale asi jsme byli zvyklí.

Ta koronavirová epidemie je tu mnohem intenzivnější než v Čechách. Na Floridě je toho víc, než je průměr USA, a navíc je víc než třetina floridských případů koncentrovaná v Miami. Snad to souvisí s tím obřím mezinárodním letištěm, snad s tím, že tady má mnoho Newyorčanů second homes (New York je zasažen úplně nejvíc). Na naší universitě jsme už taky měli případ, a minimálně jeden student mi psal, že už mu na koronavirus zemřeli dva příbuzní.

Posledních pár týdnů semestru byla universita zavřená, přednášel jsem po internetu pomoci Zoomu, což je něco jako Skype, ale má to víc všelijakých praktických funkcí, které kontakt usnadňují. Byla to tak trochu otrava, dalo to daleko víc práce s přípravou, no ale už jsem to ve zdraví přežil a studenti zdá se také. Podzimní semestr začíná 17. srpna, a už bude víceméně normální… tedy jestli se epidemie znovu nerozhoří.

Zatímco jinde se svět navrací k normálu, tady na Miami se vše uvolňuje jen velmi zvolna. Pláže se otevřely někdy před týdnem, restaurace jsou stále zavřené. Obchody jsou otevřené, ale dovnitř smí jen omezený počet lidí, a všichni musí mít roušky. Když potřebuju do banky, musím se telefonicky objednat. Jinde je to lepší. Minulou středu jsme si se ženou zajeli do Naples, to je na druhém pobřeží Floridy (v Gulf of Mexico), asi tak dvě hodiny jízdy po dálnici. Tam už epidemie odeznívá, a život se víceméně vrátil do normálu, dokonce jsme si zašli do restaurace a do knihkupectví. Bylo to tak nějak zvláštně osvěžující, i když úplný normál to samozřejmě nebyl.

Teď tu máme ten nešťastný případ s tím policejním zákrokem. Policajt už chválabohu sedí ve vězení a bude po zásluze souzen za vraždu. Ale protože byl bílý, zatímco jeho oběť byla černá, vzbudilo to veliké nepokoje, no však o tom české noviny i televize informují. Tady v Miami proběhla také řada demonstrací, některé násilné, jiné pokojné. Někteří mí kolegové přišli s peticemi proti rasismu, je mi to tak trochu nepříjemné, protože otázky rasismu v Americe, včetně jejich příčin, vidím jinde než mí velice osvícení a pokrokoví kolegové, tak ty petice ignoruji, a ani o tom s nimi nediskutuji, i když kvůli tomu asi v jejich očích vypadám jako bezcitný asociál.

Po emailu se to těžko vysvětluje, ale snad pomůže analogie. Asi před rokem se lidskoprávní odborníci z Bruselu zhrozili, v jakých podmínkách jsou nuceni žít Romové v Chánově. V jejich očích to byla ukázka bezbřehého rasismu Čechů. No, ale oba víme, že takovéto vidění moc přesné není.

Mám jedno malé doplnění. V předchozím odstavci jsem použil analogii. Jak ovšem často zdůrazňuji svým studentům, při použití analogie je nutno mít na paměti, že kromě podobností existují i odlišnosti. Na to se často zapomíná, a proto taková analogie může být zavádějící. No, tobě to samozřejmě nemusím zdůrazňovat.

V Čechách jsem se s připodobňováním Romů a černochů setkal už jako mládenec. Až tady v Americe jsem si ale uvědomil, že toto srovnání kulhá v některých zásadních aspektech. Jedním z nich je, že více než třetina černošské mládeže studuje na vysokých školách, často velmi prestižních. U našich cikánů tomu tak není.

Udělalo na mě dojem, že mi to pošleš k autorizaci. Člověk je rád, že aspoň někde ještě platí starobylé hodnoty a zásady.

No, manželka mě volá k obědu, budu muset končit.

Zase se někdy ozvi!

Karel

---ﬡ---

  1. Lectori benevolo salutem

...aneb – laskavému čtenáři pozdravení. Čtenář, který udržel pozornost a dočetl až sem, si pozdravení nade vší pochybnost zasluhuje.

S Karlem se známe od dětství. Absolvovali jsme, bok po boku, kus devítiletky a celou střední, aniž bychom byli výrazně nerozlučnými přáteli. Já jsem byl vždy zcela konformní jedinec, neprovokoval jsem ani výstředním jednáním, ani dlouhými vlasy, a dodnes jsem zůstal naprosto nekonfliktní, jak ostatně celá blogosféra jistě ochotně dosvědčí.

Zato Karel! Karel jako mladík byl prototyp rebela. Dlouhé vlasy, kytara a cizojazyčné písně (ruština to, myslím, nebyla), aférky se spolužačkami; na střední škole se přidal snad i tabák a zcela určitě alkohol, nekázeň na školních brigádách a vzdor vůči školnímu řádu. 

Člověku sluší skromnost, takže o sobě pomlčím.

Jak už to bývá, život nás zavál každého jinam. Z Karla se stal zcela seriózní vysokoškolský učitel na prestižní americké univerzitě. A tu máš, čerte, kropáč: kde by mě napadlo, jak se věci doopravdy mají! 

Vraťme se o pár odstavců výš, kde Karel píše:

„... tak ty petice ignoruji, a ani o tom s nimi nediskutuji, i když kvůli tomu asi v jejich očích vypadám jako bezcitný asociál.“

Karlovým životním údělem, chceš-nechceš, zjevně je rebelství: jako asociál se jevil pedagogickému sboru již na střední, pak z toho sice na nějakou dobu vyrostl, ale nakonec do rebelství zpětně uzrál a jako asociál, nyní navíc bezcitný, jeví se pedagogickému sboru i na universitě v Miami.

Svět, který obýváme, je světem analogií. Zlatník od zlata, sedlák od hnoje; co do sudu prvně dáš, tím je provždy cítit. Jednou rebel – vždycky rebel, to se nedá nic dělat. 

Už aby ten koronáč přestal řádit. Rád bych svého rebelského kamaráda, t.č. v Miami, zase někdy potkal. Probereme spolu nějaké ty analogie.

---ﬡ---

Použitá literatura:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2761355-ods-rozhodne-o-vylouceni-klause-mladsiho-straniky-pobouril-jeho-vyrok-o-zidovskych

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Caputova-i-prazska-kavarna-zaplacou-Toto-si-mysli-jejich-poddani-Migranti-demokracie-media-nebo-USA-628963 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (66 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Kdyby místo židovského výboru dal protektorátní vládu, byla by analogie zcela přesná.
Vláda i parlament se totiž nacházejí v pozici protektorátního vykonavatele příkazů protektora. Také smějí opatrně remcat a ještě opatrněji diskutovat o nepodstatných detailech, ale na podstatu nemají žádný vliv; ta je daná a nezměnitelná.

Florida má 244 000 nakažených, 4100 mrtvých a za dnešek přibylo 11 443 nových nákaz.
Při počtu obyvatel 21 478 000 ks.
To je, jako kdyby ČR měla 122 000 nakažených a 2050 mrtvých.
Zítra se otevřou oba dva Disneylandy a korunáč nejspíš bude mít hostinu.
Srpen nastane za tři týdny; možná je to otevření škol přílišným optimismem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

Taková analogie by sice měla blíže k realitě, ale analogie mezi Bruselem fašistickým Berlínem by Klausovi Jr. prospělo asi ještě méně. Byl by (je-li to vůbec možné) ještě "více vyobcován" z tzv. slušné společnosti.
Zda by mu to získalo voliče, to neumím posoudit.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

To je ta podstata. Voliče by mu to získalo, ale Okamurovi by zase něco málo voličů ubylo. Bohužel je zde málo politiků. kteří si stojí za svým názorem, každý našlapuje jak volavka v rybníce(snad trefná analogie) .

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

použil analogii hodně mizernou a Občan také. Kdyby židovský výbor nebo protektorátní vláda odmítli vykonat pokyn protektora, šli by okamžitě ke zdi. Náš parlament i vláda mohou jakékoliv příkazy odmítnout.

Průměrný počet slepic: 1.7 (13 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

vláda ČR mohli dovolit odmítnout rozkazy, povely a signály z Bruselína?
Co kdybyste si přečetl alespoň začátek Lisabonské smlouvy?
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/cs/sheet/5/lisabonska-smlouva

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

zvolme Okamůru nebo mladého Klause a můžeme z EU odejít. To Ždi ani protektorátní vláda nemohli.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli myslíte, že Okamura nebo Klaus nás vyvedou z EU.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Protektorátní vláda nikoho nevybírala. Esesáci si jednali s ŽNO sami přímo. Klaus měl analogii přesnou.

Na počátku všech transportů stálo sestavení transportní listiny. Kartotéky, které byly vytvořené na
základě registračních listin, byly umístěny jednak v evidenčním oddělení pražské židovské obce a
také na Ústředně. Právě esesáci z Ústředny z nich vybírali osoby do transportů, konkrétně vždy 1200
– 1300 jmen, které byly předány transportnímu oddělení ŽNO. Pravidlem bylo, že každým transportem
mělo odejít 1000 lidí. Větší počet byl dodán proto, aby z transportu mohla ŽNO vyřadit ty, kdo měli
ještě transportní ochranu, nebo ty, co nebyli schopni deportace pro špatný zdravotní stav. Ochranu
před zařazením do transportu požívali po určitou dobu pracovníci ŽNO a jejich rodiny, rodiny
„Aufbaukommanda“ (prvního transportu mužů do Terezína), nebo mužů, kteří pracovali v ghetto-wache
tedy židovské policii v Terezíně, či v případech, kdy by došlo k rozdělení rodin. Obec tedy
prováděla pouze definitivní výběr uvnitř předem stanoveného rámce. V tom bylo její specifikum
oproti ostatním židovským náboženským obcím například ve Vídni či Amsterdamu a židovským radám
v polských ghettech, kde výběr osob zařazovaných do transportu spočíval vesměs na jejich
představitelích.[59]

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

.. tak ty petice ignoruji, a ani o tom s nimi nediskutuji, i když kvůli tomu asi v jejich očích vypadám jako bezcitný asociál.“

V našich veleslavných liberálních universitách - by si tohleto asi nemohl dovolit nemohl,
možná se pletu, ale asi ne - vždycky se někdo najde, kdo podpíchne presstituty k akci a.........

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

si to dovolit může. Bez odvahy. U nás není takový tlak.

Průměrný počet slepic: 2.9 (11 hlasů)

Tak ať to sem napíše.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Bravo.

Čeho vzdělaný člověk není schopen, aby se udržel u koryta a zapadl do skupinky.

Padesátý léta jak vyšitý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve včerejších Komentářích a Událostech na ČT byl rozhovor redaktorky s europoslanci Luďkem Niedermayerem a Ivanem Davidem na téma 750 euromld. půjčky/dotace státům EU (od cca 37. minuty).:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/22041…

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Co z té debaty vzešlo přínosného?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

zjištění, že pan poslanec David na poslance Niedermayera nestačí..

Průměrný počet slepic: 1.6 (14 hlasů)

Že měl v ČT Niedermayer "zcela překvapivě" sáhodlouhou závěrečnou řeč se spoustou žvástů, na který už
Davidovi nedali možnost reagovat????

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

Když on pan poslanec David, když měl slovo, toho ze sebe moc nevysoukal , také toho moc neobjasnil a nevysvětlil. Kromě " musím říci, že jsem se dozvěděl...750 milionů, pardon miliard."
Niedermayer mluvil zasvěceně, konkrétně a k věci.
Na to, že poslanec David byl jediný ze 705 členů v EP, kterýhlasoval proti několikamiliardové pomoci EU po členské země na boj s koronavirem, toho moc zasvěceně a konkrétně neřekl.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem byl já v 10.01

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já tady s tebou nemíním vést jalové žvásty kdo a co tam ze sebe
vysoukal/neobjasni/nevysvětlil. Pro mě je naprosto nepřijatený, aby EU dělala jménem
členskejch zemí stamiliardový sekery, pak si tu sekeru svévolně zemím přerozdělovala podle
toho, jak si která země "co zaslouží" (v překladu jak jsou horliví v plnění "povinností"
vykoumesovanejch Eujůnijníma předákama ... třeba jak je ochotnej příjmat připrchlíky).
A navíc aby ta sekera v konečným důsledku ani tak nešla na opravdovou pomoc následků
tý uměle vyvolaný korochřipky, ale na další zelený magorárny a pod. A v tom já s Davidem
souhlasím. A že ty ten Niedermayerův flašinet píčovin považuješ za řeč zasvěcenou je tvůj osobní
problém.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Niedermayer, že mluvil zasvěceně?

Takovejma poznámkama okamžitě diskreditujete sebe i své analýzy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

dotace/půjčka má zcela jasný vztah k tématu.
Mám-li vytáhnout analogii, pak Řecko a jeho nesplatitelný dluh, potažmo zuřivý tlak soudruhů z Bruselína/ Berlína na "rozdání" ložisek plynu z řeckých výsostných vod Turkům.

Pokud jsem já zaslechl, ta dotace/ půjčka vůbec nemá být hrazena rotačkami tisknoucími €-čka, nýbrž půjčkami od soukromých bank. Tedy - přeloženo do češtiny - penězi budoucích prachatých důchodců z "vybraných" zemí EU.

A nějak mi furt vrtá hlavou, jak budem splácet 500 mld. Kč, když nejsme schopni splatit desetinové sekery z dob nedávných...

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Pane Targus.
Jasně se ukazuje,že Řecko nesmí na těch ložiskách plynu vydělávat,proto si můžeme domyslet laskavost Merkelové s Erdoganem,který to má prosadit.Jak víme,Brusel prosadil zelenou unii,budou se odstavovat uhelné elektrárny ve všech státech EU a stavět plynové,takže státy EU,budou potřebovat velké množství plynu,buď to bude Americký s Řeckých ložisek,nebo Izraelský,možná něco dostane i Turecko,když udělá tuto špinavou práci.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

hloupý vidlák s malým "V", kterého napadají jen samé falešné větičky, pane zemědělče.
A já, jako místní seladon a rozhodčí dodávám, že jste složil zkoušku z analogie na pět slepic, protože něco podobného už párkrát proběhlo, a to dokonce i v době, kterou můžeme pamatovat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rek nepozadal Rusa o docasne umisteni stredni skupiny ruskych vojsk na reckem uzemi.
Myslim,ze by mohla stacit baterie PVO aby Merkel s Erdem stahli ocas.
To, ze by to byl zacatek konce EU a NATO je jen prijemny bonus

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusové Řecku žádnou PVO poskytovat nebudou, protože řecký plyn by byl konkurentem ruského. Ne, Řekové jsou bohužel u obrany ložisek plynu sami. Je otázka, zda podlehnou tlaku z Berlína a Konstantinopole, nebo se už vzepřou a vystoupí z EU i eurozóny - a přestanou splácet dluhy. Jestli teď Řekové ustoupí ohledně plynu přání Merkelové, příště už nemusí mít žádnou možnost mít kam ustoupit.
Jen netuším, zda si Merkelová vzala ponaučení z Mnichova 1938. Paradoxně se Erdogan chová jako Hitler v 1938 a Merkelová jako Neville Chamberlein. Samé nepěkné konce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusum poskytnout tezebni prava na recky plyn, ktery by pak Rusove prodavali jako svuj.
Tim by Rek platil za pronajem ruskeho PVO.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Ano, taková varianta je možná, ale to by muselo Řekům hrozit, že o plyn opravdu přijdou. Zatím tak daleko ještě nejsme. Řeků je mně líto.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Pokud Rusko nepomůže Řecku,nebude mít vliv na dodávky plynu z této oblasti,co může hodně ovlivnit dodávky Ruského plynu do Evropy.Němci budou raději odebírat plyn z Řeckých ložisek za pakatel a nám budou prodávat právě ten Rusky,ale,úplně za jinou cenu.S tím,že se chová Erdogan jako Hitler souhlasím a že ho ponouká Merkelová,ona si nechce špinit ruce,popularitu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče, Rusové se pochopitelně nemohou dívat na turecké snahy s pochopením, ale přes Turecko teď vede plynovod Turkish Stream a i jinak jsou oficiálně kámoši, tak Rusové nepodniknou proti Erdoganovi nic otevřeně. Leda přes nějaké prostředníky., třeba popíchnou Kurdy. Jisté je, že všichni oficiálně Turecko potřebují, aby je nezískala jiná strana. USA mají v Incirliku rukojmí v podobě jaderných bomb. Rusko zase drží Turkish Stream. EU se bojí imigrantů na řecko-turecké hranici. Erdogana si teď všichni předchází, budou mu dělat ústupky a doufat, že se s nimi spokojí. Přesně jako Velká Británie s Francií a Polskem a SSSR s Hitlerem. Pak se všichni divili, že Hitler pokračoval dál.
Zabrání čs. průmyslu a odzbrojení čs armády Hitlerovi dalo roční náskok a výzbroj pro 40 divizí. To je důsledek usmiřovací politiky Edouarda Daladiera a Neville Chamberleina. Edvard Beneš byl celoživotní diplomat a muž kompromisu, proto si dovedl představit jen řešení dohodou a nedovedl představit situaci, kdy druhá strana chce všechno. Na druhou stranu tehdy ustoupil přání Velké Británie a Francie, které považuji za hlavní viníky WWII, a především Edouarda Daladiera a Neville Chamberleina. Je smutné, že Merkelová s Macronem se nedovedou poučit. Merkelová jasně míří k nějakým vyšším funkcím v mezinárodní organizaci a obětuje pro ně klidně celou EU. Proot se příliv migrantů nezastaví a proto Erdogan dostane na úkor Řecka, co cche, aby Merkelová mohla někdy získat podporu států z Afriky a muslimské Asie, až se jednou objeví jako kandidátka na generálního tajemníka OSN.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viníci II. světové jsou v první řadě státy osy. Samozřejmě Německo, Itálie a Japonsko. A jejich menší spojenci. Od těch šel prvotní impuls. Nesmíme zapomínat, že na počátku SPOJENEC HITLEROVSKÉHO NĚMECKA BYLO I POLSKO. Které se podílelo na okupaci českých zemí.

V Evropě se o válku zasloužila i politika appeasementu. Politika ustupování agresorům. Ti, čím se víc se jim ustupuje, tím mají větší požadavky. Tedy Francie s Daladierem a VB s Chamberlainem.

Pak je tady NEZASTUPITELNÁ ROLE USA, O KTERÉ SE MÁLO VÍ NEBO SE O NÍ PROSTĚ MLČÍ. Před válkou byli US vyslanci v Německu Wilson a v Británii Kennedy. USA chtěly v Evropě klid. Mimo jiné proto, že Německo se svým hospodářským potenciálem byl jeden z největších měst východních partnerů a oslabení rivalů, hlavně VB, ale i Francie, které získaly kolonie, na rozdíl od USA, kde v té době docházelo ke vnitřní kolonizaci, jim nebylo proti mysli.
Spousta vlivných lidí na Západě, tehdy obdivovala Hitlera. Včetně tehdejšího britského krále nebo US průmyslníka Forda. Kennedy agitoval pro tehdejší německou politiku v Británii, Wilson ujišťoval Hitlera, že USA v případě války nezasáhnou a dělal nátlak na vládu a prezidenta ČSR, ohledně Sudet. Kennedy pak dělal nátlak na Brity, ale i na na Francouze, že pokud dojde v Evropě k válce, z USA nebudou chodit válečné dodávky. Podle některých názorů byl tento postoj (vydírání) ve vztahu k Francii a VB a tamnímu počátku poliky appeasementu, zásadní.
Po začátku války v Evropě, se USA chovaly nezúčastněně a dodávky posílaly oběma stranám. Změnilo se to až po přepadení Pearl Harbour. Ale i tak, s Německem USA nepřestaly, během války obchodovat. Přes Švýcarsko. Podílel se na tom jistý Prescott Bush. Příbuzný US presidentské famiglie Bushů a zbohatl na tom.

USA mají jako jiní, na válce podíl.

Literatura,: Todd's Diary.
Sepsáno a vydáno kariérním diplomatem po II. světové válce.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Ne tak úplně. Erdogan už několikrát ukázal, že se nebojí přitlačit a využít nekonvenční metody nátlaku. Nedávno migranty a klidně je schopný v zimě vypnout dodávky plynu. Na Erdoganovo slovo bych nevsadil ani zimbabwský dolar.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně fakt připadá, že neexistuje spolehlivější způsob, jak nasrat všechny, ale opravdu všechny Řeky, než vydat rozkaz, aby to, co zcela přirozeně považují odedávna za své, dobrovolně a krotce vydali svému letitému rivalu a nepříteli (který, ač papírově spojenec, pořád se chová jako nepřítel).

Třeba to vnímám zkresleně - ale tady bych čekal, že se Řekové sjednotí, bez ohledu na libovolné vnitřní rozpory, na to šup.
---
Trošku to zaniká v pěně dní, kterou tak usilovně nafukují zdejší média, aby nemusela psát o podstatných věcech (asi věrchuška neposlala noty). Ale vzniklo velice bizarní spojenectví proti turecké roztahovačnosti, jehož členy jsou (možná jsem někoho zapomněl) Francie, Libye (Haftar), Egypt, a podržme se - Izrael a Sýrie. Turkům se podařilo spojit nespojitelné?

Jestli teď, kdy Turci lezou do Libye válčit s Haftarem, rozkazuje Makrela Řekům - odevzdejte Turkům kus svého moře i s plynem, jak tohle může skončit? Jedině výrazným přeformátováním (pěkný eufemismus, že?) EU i NATO.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Postoj vůči Erdoganovi je prubířským kamenem charakteru politiků všech států. Pro mě je Erdogan stejné nebezpečí jako byl svého času Hitler. A stejně jako v 1937 - 1938 se německá ekonomika dostala kvůli Hitlerovým zbrojním plánům na pokraj krachu, stejně špatně je na tom i turecká ekonomika dnes, i když z jiných důvodů. To se vážně nikdo není schopný poučit z historie a nástupu Hitlera? Myslím si, že Erdogana by měli i s jeho požadavky poslat do řiti všichni. Ovšem mě se nikdo na názor ptát nebude. Řekové si prožijí situaci jako ČSR v Mnichově 1938, a skutečně se všichni spojí v odporu vůči Němcům. Otázkou je, zda ještě něco zmohou proti nařízením z Berlína a Bruselu, když jsou v totálním područí díky dluhu.
Ani my se nejsme schopni poučit z historie tentokráte nedávné, řecké. EU si napůjčuje peníze, a dopadne přesně jako Řecko - dostane se do područí finančních domů.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

a nadnárodních korporací je. Právě proto dělá Brusel všechny ty věci, které zvenku vypadají jako prvotřídní blbost, přitom oni jen hájí zájmy svých sponzorů.. "Pomoc" Řecku po krátké zastávce v Řecku doputovala přesně tam, kam měla původně namířeno: do bank evropského spořivého "severu" a Řekům zůstal trvale udržitelný dluh.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dluhy takového rázu se nesplácí. Splacený dluh se neošetřuje miliardovými částkami, je tudíž pro ty, kteří je inkasují, bezcenný.
Platit se musí úroky. Jistina je cenná investice. Péče investora o dluh vzniká až při nemožnosti platit úroky.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

On je ten dluh hlavně nesplatitelný a cílem je ovládnout dlužníky věřitelem. U Řeků už to proběhlo včetně výprodeje všeho lukrativního. U nás vlastně taky, jen v 90. letech, tedy ještě před Řeky. Te´d EU zatlačí na přijetí toho šíleného dlužního programu, a pak už nebude záležet na tom, co si obyvatelé ČR myslí. Nadiktují nám správné názory z Bruselu a Berlína. EU se mění na žalář národů.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

byla trapně neaktuální (ve 22,00 hod). Předtím ve 20,00 hodin už ARD hlásilo, že šéf rady EU po jednání z nizozemským předsedou vlády, jako mluvčím 4 států šetřílků navrhl změny jak nového rozpočtu EU, tak New Generation balíku. Dobře je to sesumírováno zde: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/michel-navrhl-snizit-objem-rozpoctu-e… . Kupodivu ČTK informaci přinesla už ve 13 hodin. ČT24 se ale bavila o starých informacích.

A wo co gou? Řekl bych, že o záchranu Itálie (a taky Španělska a Francie) nikoliv z následků K-19, ale z dlouhodobě neodpovědných finančních politik těchto zemí. Na tvrdo to popsal Lukáš Kovanda zde: https://www.kurzy.cz/zpravy/550961-nalijme-si-cisteho-vina-fond-obnovy-…
Takže máme pomáhat zemím, které si žily nadpoměry, jako příklad, průměrný starobní důchod je zde 35.000 Kč, místo našich možná 15.000.
OBROVSKÁ NIČEMNOST!

Šéf Rady EU řekl několik důležitých věcí:
1.
EU bude hlídat, aby dotace z EU nebyly přidělovány zemím, které se nechovají podle hodnot EU. To se netýká jenom Maďarska a Polska, ale také Česka a Slovenska kvůli odmítání přijmout imigranty.
2.
Zase se tam mluví o řešení neshod kvalifikovanou většinou, takže odejmutí práva veta v Radě EU.
3.
Z výše uvedeného plyne, že jestliže podle původního návrhu se podle Babiše Česko stává čistým plátcem, podle upraveného návrhu (snížení rozpočtu EU na příští období) je to tutovka.

A proč se za tyto návrhy Michela berou vlastizrádně TOP 09, KDU a STAN?
No protože je jim jasné, že pokud návrhy odsouhlasí ČR a přijme tento ničemný II. Marshalův plán, staneme se rukojmím, které už do budoucna bude muset odsouhlasit všechno, včetně federalizace EU.

Co s tím?
1.
Za ČR půjčky z fondu 750 miliard Euro nepřijmout, chtějí-li to jiní, ať se zadluží a potom dluh oni splácejí. ČR si půjčuje docela levně, oproti půjčkám celé EU odhaduji tak za 1% p. a. dráž. To není nic fatálního.
2.
Požadovat dlouhodobě návrat ke 4 svobodám EU, pokud ne, bohužel poprvé to píšu, tak Czechxit. Byli jsme před Rakouskem, po Rakousku, RVHP, budeme i po EU.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

neúčastí na tomto projektu, neboli vyvázáním se z budoucího placení úroků z této půjčky/ "dotace". Jenže to neprojde přes:
1/ zmetky živící se vyřizováním dotací a půjček
2/ zmetky živící se nesplácením půjčených peněz všeobecně, resp. ojebáváním stanovených podmínek pro čerpání.
3/ zmetky živící se zaváděním "eko" a "bio" technologií.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Svoboda poslouchat? Svoboda plnit příkazy? Svoboda na nic se neptat? Svoboda platit a platit?

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

průměrná penze v přepočtu 35 000.- Kč, pak tamním důchodcům věru není co závidět.
Protože to je necelých 1300 eur, což je pod hranicí běžné západoevropské minimální "mzdy".
Takže je-li údaj správný, průměrný italský, španělský či francouzský důchodce se permanentně potácí na hranici chudoby či pod ní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

takový důchod zatížen i nějakými odvody.
Řekové měli také nemravně vysoké důchody. Pak se z toho vyklubal hrubý příjem, který je osekáván povinnými odvody na zdravotní péči a chod státu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Tuším, že v Holandsku jsou zodvodovány důchody od určité výše a v některých zemích EU se z vysokých důchodů platí daň z příjmu.
Což ale rozhodně není tento případ.

Jo, ty lži o "nestydatých platech a důchodech" v Řecku jsem osobně mnohokrát vyvracel.
Sice to byla marná práce, ale udělal jsem pro pravdu, co bylo v mých silách.

A do toho mi tu sarkasticky vyřvává Vangelisovo "Dobytí ráje" :o))

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Oni si s tamějším důchodem mohou jet klidně bydlet sem.

Obráceně to nejde.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Češi mohou jet klidně bydlet třeba do Moldávie, Albánie, Podněstří, Bulharska, Rumunska či Černé Hory.
To je vzdálenostně a životnonákladově asi tak nastejno.

Zajisté při své inteligenci velmi dobře víte, že geograficky sice patříme do Střední Evropy a životními náklady do Západní Evropy, ale mzdami, důchody, minimálkou a sociálním zabezpečením jsme beznadějně na úrovni východního Balkánu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je.

Maj víc peněz. Tak jim můžeme závidět ty peníze. My bychom za ty peníze mohli žít v nejzaostalejších zemích Evropy, které sám jmenujete.

Mzdy, důchody, minimálka a sociální zabezpečení je výsledkem tolik oslavovaných Špinavých dohod pánů Havla, Čalfy a Lorence.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Ten rádobyplán obnovy EU projde a poslanci za Babišovo ANO jej podpoří. Andrej Babiš nepoužije právo veta výměnou za dotace pro Agrofert. A přijme taky nějaké imigranty.
EU vyvine veškerý tlak, aby zlikvidovala národní státy a zlikvidovala i národy do jedné směsi. Takže si myslím, že celý plán projde a dalším krokem už bude úplná federalizace EU a její přeměna na Spojené státy evropské. Jednotlivé státy pak rozparcelují na regiony. To i rakouské mocnářství bylo vstřícnější vůči požadavkům národů v R-U než dnešní Bruselstán. Za jednotící tmel budoucí spojené Evropy si v Bruselu zvolili islám. Ale i v islámu panuje kastování podle národů. Sen bruselských úředníků o jednotné Evropě je utopie, která se zhroutí s katastrofálními důsledky pro účastníky sociálního experimentu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A zase: až to nastane, mohl bych se radovat, jak jsem byl prozíravý, když jsem to předpověděl. Ale raději bych se mýlil.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sice to nejspíš nefunguje, ale zas to nikoho nepoplaší. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)