Vlastně by se mi to také líbilo

Autor
Štítky

Minulý týden jsem se bavil s jedním svým kolegou - dodavatelem technologií z Brna. Už jsem tu o něm psal, je to ten chlapík, co napůl patří  společnost vyrábějící zařízení pro skladování obilovin s obratem cca 150milionů korun ročně (ale nízkou marží) a ve svém volném čase sedá na traktor a obdělává sedmdesát hektarů po dědečkovi. Je výjimečný v tom, že těch 70ha vlastní a takřka nic si nepronajímá. Díky tomu si nemusí platit nájem a je finančně odolnější, když přijde nějaký hubený rok. 

Hospodaří kousek od Dukovan - mezi Jihlavou a Rokytnou. Díky tomu, že vlastní ještě strojírenskou firmu, které se docela dobře daří, tak si snadno mohl koupit slušnou techniku, ze svého vesnického domečku udělal docela pěkné sídlo a dneska má celkem malebný stateček. 

Svěřil se mi, že někde u Třebíče se prodává nějaká větší plocha orné půdy patřící klášteru. To víte, černoprdelníci si to špatně spočítali, lesy jim sežral kůrovec, dřevo museli prodat zrovna v době nejnižších cen a teď nemají na zalesnění. Prý jestli si to nechci koupit... je k tomu i pěkný dvůr, jakási bývalá tvrz, prostě naprosto nádherný kousek země. On sám by si to koupil hned, ale už je uvázaný na svém. 

Ptám se ho, jak ho to napadlo, co já bych s tím dělal...

Prý jestli se nechci stát také malým zemědělcem... 

Říkám, že už malý zemědělec jsem a mám to udělané bezpečněji než všichni v okolí. Navíc mě nemusí zajímat komoditní burza, nemusím řešit dotace a neudřu se na tom. 

Kouká na mě a povídá, že bude v nejbližší době prodávat svůj podíl v té své strojní firmě, protože už ji nepotřebuje. Vláda totiž mění podmínky čerpání dotací a když si to kompletně spočítal, tak zjistil, že na padesát hektarů bude dostávat na každý hektar přes pětadvacet tisíc korun. Bez ohledu na to, kolik vypěstuje.

Bude takový ten EKO  a BIO zemědělec a bude pěstovat speciální plodiny. Biokmín, biodýně, biomák... 

Ptám se ho, komu to bude prodávat, vždyť to nebude mít skoro žádný výnos a každou chvíli mu to sežerou nějací cizopasníci. 

O to přece jde, říká mi. Ono je úplně jedno, kolik toho vypěstuje a prodá. Podstatné je, že pěstováním těchhle plodin se dostane spolehlivě pod 5000 Kč ročních nákladů na hektar. Zbude mu bezpečně z každého hektaru dvacet klacků. Krát padesát hektarů, rovná se milion korun čistá ruka a je mu úplně jedno, jestli mu to sežerou brouci, spálí mráz nebo zničí sucho. Naopak, bude pojištěn a  ještě dostane kompenzaci. 

Vlastně je to nádhera... milion korun ročně výplata, s plodinami mu to vždycky vyjde tak, aby poplatil daň z nemovitosti... trošku si pojezdí pole, zbytek zemědělství si udělá z pohodlí pracovny doma, protože to bude znamenat jen vyplňování správných papírů. Bude doma s rodinou, starosti žádné, tu a tam bude dobrý rok, tak mu to ještě i slušně vydělá na nějakou dovolenou...  za plat skoro sto tisíc měsíčně. Navíc ještě nemusí splácet techniku, dům má opravený, to už se skoro podobá žití z renty. 

Na manželku založí druhou takovou farmu, pár hektárků si pronajme navíc a bude mít pro ní také velmi solidní příjem. (Proto ho zajímala ta klášterní usedlost) 

Tak prý mám prodat barák, zadlužit se a koupit si farmu u Třebíče, kde si mohu hrát na soběstačnost mnohem víc než teď. Stát to zaplatí a při trošce dobré vůle to celkem bezpečně splatím. Nadbytečné hektary odprodám jeho manželce, tak na to vlastně skoro budu mít. Že mi v rámci dobrých vztahů poradí, jak to mám udělat.

Takové zemědělství si naše líbodémo zvolila přátelé. Zemědělství podle Hlavy 22, kdy je nejlepší nevypěstovat kmín. Stát to platí zcela a komplet. Budeme mít malebnou krajinu plnou nových vidláků, kteří si budou hrát na zemědělce, kteří toho vypěstují zhruba tolik co já na své zahrádce a tchánových záhumencích. Vidláky co se nikdy neušpiní,  kteří si pořídí koníka, vyčlení dva hektárky pro nějakou masnou kravku, opraví si tvrz, udělají tam ubytování pro Brňáky a bude jim dobře. Stát to platí. 

Už chápete, proč je tak skvělé být v asociaci soukromých zemědělců? Už chápete, že je to super byznys? Už chápete, proč se noviny hemží příběhy, kterak korporátní manažer k zemědělskému štěstí přišel? Protože mu stačilo mít trochu nahrabáno a pak se přinatrefit k nějakému krachujícímu produkčnímu zemědělci, co si sáhl na čtvrtinové dotace a špatně si to spočítal... koupit od něj zbylý majetek, dát dohromady těch akorát padesát hektarů a pak už jen vypouštět do světa svůj příběh o úspěchu v agroturistice. A milosrdně zatajit, že to celé platí stát. Po deseti letech tvrdé práce v korporátním světě přichází sladká odměna v podobě nepráce na čerstvém vzduchu za dotační peníze. A když bude šikovný, vydělá si další slušné peníze na obírání turistů. A kdyby ne, stát to jistí. 

Už chápete, proč jsou na těch fotkách úspěšných zeměděleů samí mladí, krásní a chytří? Už chápete, proč mají na rukou drahé hodinky i prsteny a nebojí se, že by si to mohli zničit při práci s vidlemi či při čištění radlice? Už chápete, proč chtějí, aby to tak bylo i dál a aby pokud možno dostali na dotacích ještě víc? 

Víte, já bych to vlastně nejraději udělal přesně tak, jak mi to ten můj kolega navrhnul, protože hloupý kdo dává a hloupější kdo nebere. Já jen nevěřím, že tahle krásná zemědělská pohádka vydrží dalších dvacet let, abych to splatil. Ale nebál bych se, že by si kolega nenašel někoho jiného.  Ono to totiž vlastně ani není drahé. Sedmdesát hektarů dostanete za pětadvacet mega. K tomu dáte deset mega za barák a pětatřicet milionů nejsou zas tak velké peníze. Ročně dostanete milionek čistá ruka, nic neriskujete,  klidně k tomu můžete dělat i jinou práci aniž byste se dvakrát předřeli. Dvacet hektarů navíc snadno a dobře prodáte.  Pro dobře placeného korporátního přenašeče lejster, co přemýšlí jestli má nadbytečné korunky uložit do bytu v Praze nebo Brně,  jsou to ideálně uložené peníze. A jezdit s traktorem? K čemu? Každý skutečný zemědělec si rád přivydělá obděláváním vašich dýní. A vám může  být jedno, že to dělá špatně. Stejně vás nezajímá, jestli to prodáte. 

Podle naší nové pravdomluvné vlády je tohle budoucnost. Minulý týden Nekula vysvětloval zemědělcům, proč je to tak super. A ono to vlastně super je. Jen... z takových farem to soběstačné zemědělství, které by uživilo republiku, fakt nevybudujeme. Je mi naprosto jasné, že tihle nikdy nebudou pěstovat pšenici a vždycky si prolobují, aby dotační podmínky nic takového nepožadovaly. Takhle to má Jurečka (tedy jeho žena), takhle to tam mají všichni. 

A až to celé krachne, tak už bude nejspíš pozdě. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (203 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

ideální satav...

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Má to i výhody. Půda si odpočine.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Až to krachne, a ono to krachne, tak budou skákat z oken jako v devětadvacátém. Jen z menší výšky. Žádná smrt, jen potlučení - o to horší. Rozumné bude nepouštět se do projektů delších pěti let. Svět se velice rychle mění a nikdo, opravdu nikdo, neví kam až dojde a jaké to bude až se běh světa zase ustálí.
Zatím pro krach děláme co můžeme. Místo hledání společného hledáme co nás rozděluje. Budeme to dělat tak dlouho až se budeme divit co jsme provedli.
Mějme na mysli, že svět není jen EU a USA. Většina obyvatel žije jinde.

Průměrný počet slepic: 5 (59 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až to za 5 let krachne, tak tito budou skákat, ale ne z oken, ale radostí. Díky hyperinflaci smáznou dluhy místo na úkor sobotní večeře a budou mít pole a grunt. Prostě odpočatí začnou makat, nebo si k tomu někoho najmou.
Skákat z oken budou ti důchodci z paneláků, jejichž jediným majetkem byly naspořené peníze na důchod na účtu. Bez vody, topení a elektřiny nebude panelákový byt to pravé ořechové k bydlení. A na balkoně toho taky mnoho nevypěstuješ.

Průměrný počet slepic: 4.9 (40 hlasů)

Ne že bych chtěl skákat z okna paneláku, spíš bych z něho chtěl házet jednoho po druhém protagonisty tohoto režimu, ale popsané okolnosti se velmi přesně hodí na většinu starších a přestárlých. A ne že by mladí na tom byli o mnohem líp, naopak, ani ty úspory nedostali možnost si nashromáždit.
Už několik dlouhých let končíme korespondenci se stejně starými kamarády, po shledání marnosti nad stavem společnosti, konstatováním že lépe už bylo, že jsme šťastni že většinu aktivního života jsme mohli prožít v socialismu.
Nezbývá nám nic jiného než ten zmar (o kterém kupodivu většina ještě ani neví, zahlcena kvanty krámů v obchodech a hromadami nekvalitného žrádla v hypermarketech, nevnímajíc trendy a směřování) sledovat zpovzdálí a bavit se účet těch kdo konečně si začnou uvědomovat kam vede jejich odevzdanost a netečnost.
Pozdě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

In reply to by Bavor V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

bojím se duševní a morální bídy. Je jí u nás mnohem víc než červíčků, a ti nejbědnější řídí a vedou společnost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

tak Fiala bude dotační mág fest. A to prosím ze státních, nikoliv z eurodotací. Kdo z vás pánové to má?

Průměrný počet slepic: 4.8 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to v dupě. 

Neměl by jste tam, Vidláku, aspoň někdy, cosi optimistického?

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

In reply to by POHRANIČNÍK

Trvalý odkaz

Měl... banány jsou zatím pořád levné. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Vidláka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opomněl panu Pohraničníkovi sdělit, že je stále k mání v dostatečném množství

____________HAJZLPAPÍR!!!!!!!!!!!!!!!!________________

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

jsou dokonce levnější než česká jabka. Říkalo se kdysi, že až jich bude tolik jako jablek a budou stát stejně tak se teprve budeme mít dobře. Tudíž nechápu proč nejásáme. Zásadní cíl byl dosažen a dokonce překonán.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

In reply to by Anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jablka jsou mnohonásobně dražší

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Musíme si přát aby se vyboural co nejdřív, abychom se zbavili strojvúdců jež se zabarikádovali v řídící kabině a navádí stroj do zdi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

Chtějí opět co nejrychleji zbohatnout a 90. léta už jsou v tahu a jejich děti tehdy pořízené vyrostly. Poctivou prací nezbohatnou dostatečně rychle, tak chtějí dva až třikrát za život udělat bankrot. Osobní. Protože počítají jen na straně účetního výkazu Má dáti, nezajímá je, kdo Dal.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

..... zbytečně nasrat, ale opravdu si myslíte, že sto tisíc korun na měsíc pro rodinu stačí.....?

Ovšem skromných lidí si vážím, samozřejmě. 

Průměrný počet slepic: 3.1 (40 hlasů)

Pochlub se. Přeháněj. My počkáme, na Godota..

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

To je taková krása! Proto sem tak rád chodím!

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

že velkému množství rodin se o 100.000,- Kč se může jenom zdát.

Ale!!! Pro frajera, který bez uzardění investuje miliony, je 100.000,- měsíčně jen pár drobných na přilepšenou - třeba na kafíčko, cigárka a nějakou tu mňam brandy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by Havran57

Trvalý odkaz

Taky mě to zarazilo. Zas taková darda to není, pokud z toho musí udržovat a opravovat strojový park a spořit si na obměnu, pokud z toho platí naftu, pokud osivo, chemii. Musí platit daně. Účetní přes dotace taky něco stojí. Šetřit na opravy baráku a zemědělských budov.
A hlavně splátky toho 30 milionového úvěru.
Kolik toho zbude měsíčně pro rodinu?

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

pořádně vynadat do pitomců, starých struktur a tak všelijak podobně.

Váš mozek je zcela nepatřičně zdeformován vaší utkvělou představou, chcete-li manickou představou, že soukromý majeteček JE NUTNÉ  neustále spravovat a zvelebovat!

!!!OMYL!!!

Přečtěte si ještě jednou Vidlákovo pojednání! Finta báječného finančního úspěchu spočívá v tom, že 

!!!VY MUSÍTE NEUTRÁCET!!!

Jedině tak se vám nadmou kapsičky patřičným počtem bankovčiček!

A pošlete mi jeden tisíc korun českých za jedině správnou a dobrou radu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Ač jsem městský typ, tak si myslím, že i tento malozemědělec s 50 ha musí produkovat aby se uživil. Tedy, že jeho produkce je to hlavní, co jej uživí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

To přece už byl kdysi pořádný kulak a pro svou velikost musel být zlikvidován.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Přečtěte si znova Vidlákovo pokec, páč jste nepobral vůbec nic.

Jinými slovy jste starý, hnusný a blbý a nechápete, že podle nových Ojrosoudruhů je nejlepší NEDĚLAT NIC(!!!) a brát za to prachy.

A ještě jinými slovy - jste stará puška, která by furt jenom něco dělala, a to se dnes potírá. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

tím, že to tady vykecal. Teď to budou vědět i blbci nahoře a zlaté prase ve stadiu pokusu brzy kopnou do zádele.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

ať počítám jak počítám, tak mých 5 slepic to stejnak nevytrhlo... ach jó.
P.S.
Hodně pravdy je v tom propostovým ... až na to, že někdy je ta naprostá nechápavost až ubíjející, žejo?

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Ja myslim, ze to tam Vidlak pise, ze je to prijem jednoho clena rodiny, a jeste k tomu by to slo jako vikendovy vedlejsak.
Taky tam pise o "manzelcine" farme, takze me to vychazi jako 200k na rodinu za (podle vidlaka, ja jsem 100h nikdy neobdelaval) lazo plazo praci.

Ja totiz nejsem fanda vikendovych vedlejsaku, a jakoukoli praci za penize beru jako hlavni. Vikendy chci travit jinak.
Ale pokud by nekomu 100-200k mesicne nestacilo, nic proti tomu nemam.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já to zase četl tak, že otec klidně těch 50ha a matka nějakých 20ha. Dělat toto množství jen přes víkend asi nelze. Jen toho papírování na dotace, to musí být záhul a plný úvazek pro matku. Navíc v případě chyby jsou oba jednou nohou v kriminále, tedy docela nervy. Další nervy se splátkou 30-ti milionového úvěru, protože dotace se mohou kdykoliv změnit, ale banka nepočká.
Někdo se musí starat nejen o pole, ale i o techniku, zemědělské budovy, prodej, nákup, ...
Neustále musí být ve střehu, studovat měnící se podmínky, optimalizovat, ... , a nebýt nemocní.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Přesně takhle uvažuje stará struktura, totalitou odkojená. Copak Vy si nevzpomínáte, jak nám před pár lety v televizních reklamách vysvětlovali, že zadlužit se je příznakem zdravého sebevědomí a kdo nemá pořádnou hypotéku, jako by v moderní době nebyl? Je potřeba myslet nově, pozitivně, evropansky!

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Naše rodina žije za polovic těchto peněz. Rozpočet padesát tisíc měsíčně nám stačí i s generováním nějakých úspor. Tedy teď ty úspory jaksi ztrácejí smysl. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Ale asi nesplácíte 30-ti milionový úvěr, který musíte splatit i když za 4 roky budou dotace jinak nastavené (třeba nižší, třeba podmíněné pěstováním pšenice, třeba ...). A za riziko se platí, jinak by to dělali všichni.
Nepotřebuje na ty hektary větší a dražší stroje než Vy s malotraktorem?

Já to vidím z města tak, že ve Vašem případě se jedná o zajímavý a náročný koníček. U malozemědělce nejde ani tak o pěstování potravin pro města, ale o hezkou vesnickou krajinu, nezarostlou bodláčím a strategické jištění půdy, ze které lze do roka vypěstovat pšenici pro města. A velkozemědělci dokáží uživit všechny. Tedy 3 způsoby a každý má úplně jinou funkci.

Kolik tak asi bere v součtu na dotacích všeho druhu rakouský či francouzský malozemědělec na hektar?

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

To víte Eto že nic nesplácím.  To bych musel mít jiné příjmy, abych si mohl dovolit mít dluhy. 

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Taky se celý život vyhýbám dluhům, ale bez rizika si je nabrat je tezke zbohatnout. Sam jsem výjimkou, kdy se sešlo více okolnosti.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

A taky Vidlaku nejspíš nehrajete úplně fér. Odhaduji, že máte hrubého těch 50K (to je málo) a ve Vašem případě s pěti dětmi za odpočty vlastně i čistého těch 50K. Potom ale jistě asi něco bude za výpěstky a prasátka, a hlavně za zabíjačky, což bude taková agrosturistika za pár tisíc. Nic ve zlém, tak to má být. Jen si tu nelhat do vlastní kapsy, protože to i ve Vašem případě nakonec bude víc na uživení 7-mi kusů doma. Jste OK a fandím Vám.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

za ty prachy u nás v ČEZ-u ani uklízečka ráno nevstane ☺

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

A sice toho že se lidi zas naserou a vezmou pak takovým šibalům nejen ta pole, ale i to ostatní, co mají. A bude je když tak zajímat pouze to , kolik vypěstoval nebo nadojil či odchoval. Tak že to bylo k užitku , jak má zemědělství být. Pokud nic, tak oni mu taky nenechají nic.
Mě by to ale pálilo i tak, bez revolučního převratu - takový navoňaný parazitismus (skuteční producenti dodávající lidem potraviny prominou). Cítil bych se jak hovado.

Idealní satan, píše Targus.
Satan od Stan.
------------------------------------------------
Krátce odbočím, o autorovi knihy nic nevím esli to byl nácek, tak rozhodně nechci čířit náckovskou propagandu.
Takže : "...In stärkstem Maße bewegen Fragen der Großraumwirtschaft die Völker Europas, namentlich auch, seitdem die bolschewistische Gefahr für den Kontinent durch das siegreiche Vordringen der deutschen und verbündeten Truppen beseitigt ist und weite Gebiete des Ostraums in den unter großdeutscher Führung stehenden kontinentalen Wirtschaftsraum einbezogen werden können. Somit ist ein junger Großwirtschaftsraum im Aufbau, dessen Ausgestaltung zu einem gesicherten Bezirk des europäischen Menschen hohe und neuartige Anforderungen an Organisation, Wirtschaft und Unternehmertum stellt...."

V úvodu knihy "Wirtschaftsraum Europa" píše zhruba před 80 lety nějaký Afred Oesterheld (u nás vyšla jeho kniha " Legenda o zlatě" , jak jsem zjistil).

Kdyby nějaký přivětivý němčinář, moje němčina je ajne grose šajse, vyšetřil půl hodinky a proletěl tu knížku (archive.org) a dal mi vědět, zda to má cenu louskat....tak bych měl pro něj báječnou odměnu. Mohl by po celý rok, úplně zadarmo, číst všechny moje udejší texty. Dobrá nabídka , ne ?
Nebo němčinářka, té bych tu odměnu prodloužil na dva roky.

Witrschaftsraum Europa. Zní to hezky. Ale kdo tomu velí a jak, že ?
No a jsme zase u té proklaté filosofie... hernác, servác, bimbác, ponkrác...možná že i u té Ukrajiny.

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

Milý Jožinku Chlorků, na rozdíl od tebe nejsem nacista, a nelouskám syrové nadšenecké projekty lidí, co touží budovat Třetí říši a vytvářet ekonomický prostor genocidami miliónů lidí. Tam vede tvá filozofie, kterou obhajuješ tím, že bez této filozofie by byla moc zneužita. Stáváš se náckem par excellance.

Buď od té dobroty, když už chceš jít v nacistické cestě, a nezmiňuj mé jméno, ani jiné. Děkuji ti vřele. Já na rozdíl od tebe nejsem psychopat, a netoužím studovat architektry národního socialismu führera.

Průměrný počet slepic: 3.3 (19 hlasů)

Tož já se zajímám i o věci z té druhé strany, abych pak nemusil být za takového pitomce a ignoranta jak ty, brouku pytlíku z Andromedy.
Ostatně byl jsi tázan ? Já prosil hodného němčináře, nevzvýval jsem astrální duchy z intelektualního záhrobí. Kteří pálí knihy, protože jim nerozumí ...ale budou mi tu vykládat o nacismu.

Takže když někdo zmíní knihu od Marxe - je marxista.
JIný Bibli - je to náboženský fanatik.
Další si čte Ponkrácovy horoskopy - je to genius.
Nebo si někdo chce nastudovat Žižku - je to vojevůdce husitů.
Jiný čte si deníky Goebellsovy - je nacistickým propagandistou.
Další čte burzovní servery - je to spekulant.
JIného zajímá ikvizice - chystá se umučit Bonifáce.
Četl jsi Trockého - jsi trockista.
Atd apod.

Ty jsi opravdu zajímavý úkaz, Pokrátci. Obávám se ale že i zajímavý materiál pro psychiatry.....

Filosofie, ubožáku.
Folozofii možná vyznáváš ty.

Hezké ráno.

Průměrný počet slepic: 3 (21 hlas)

Já tě normálně ignoruji, a budu tak činit i nadále. Buď ovšem tak laskav, když už máš dojem, že musíš vytahávat mé jméno - mohl bysis odpustit dávat ho do jedné řady s nacistickým materiálem. Nějaké meze tvého jednání a tvého chování by měly existovat. Čeho je moc, toho je příliš.

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

Jožinek lže. "Lidi" nikdy v historii pole nebrali. Pole byla brána lidem vždy vrchností - ať už to byla zlodějna pozemkové reformy první republiky nebo komunistická kolektivizace.
Dokonce i "braní polí vrchnosti" za husitů byl jenom přesun majetku mezi lepšími lidmi (zpravidla brala šlechta církevní pozemky), chudáci ostrouhali.
Pohádku o tom, jak prostý lid vyvlastnil pole bohatcům, žerou jen osoby rozumu mdlého a nanicovatého.

Průměrný počet slepic: 3.5 (16 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

a čo kolektivizacia od bolševika ?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Ta část co cituješ česky:
Národy Evropy se velmi zabývají otázkami velkého hospodářství, zejména od doby, kdy bylo bolševické nebezpečí pro kontinent odstraněno vítězným postupem německých a spojeneckých vojsk a kdy lze rozsáhlé oblasti východu začlenit do kontinentálního hospodářského prostoru pod vedením Velkého Německa. Vzniká tak mladý velký hospodářský prostor, jehož utváření v bezpečný okrsek evropského lidstva klade vysoké a nové nároky na organizaci, ekonomiku a podnikavost....."

To je vtip? Protože napsat toto a obkecávat "nechci dělat reklamu nacismu, má němčina je špatná"?

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

No, děsivé na tom je, že napsat to česky, místo "bolševismu" psát "imperiálního Putinova Režimu"  a místo "Velkého Německa" napsat"vyspělých liberálních demokracií", či ještě lépe "euroatlantických liberálních demokracií", tak skoro nepoznáme, kdy to bylo napsáno :(

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Divím se, že Vás taková samozřejmost překvapuje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Měl bych námět pro úvahu Vidláka - zda se dá současná hydra porazit.
Já si myslím, že ano, resp. nebude to porážka, ale nějaké odstavení na vedlejší kolej a to ještě za podmínky, že se nebude hrát podle pravidel ctihodné západní společnosti. Při dodržení jejich pravidel se vyhrát nedá, protože v okamžiku, kdy hrozí jejich jakýkoliv neúspěch, tak ctihodní demokraté okamžitě mění pravidla.
Viz. u nás rozhodnutí ÚS o koalicích, u sousedů snad nejkřiklavější případ je se zamítnutým referendem. Pikantní na tom referendu bylo to, že pravidla byla nastavena tak, aby se v podstatě nedalo uskutečnit. Přesto se bratia Slováci semkli a příslušného počtu docílili a ...a tak to musela zaříznout šaty-boty-kabelka Čaputová ... a kupodivu tentokrát s jejich ÚS.
Zkrátka - hrozí porážka??? ... nic se neděje měníme pravidla :-).

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Ono by úplně stačilo NEDOTOVAT!
P.S.
samozřejmě kromě sociálna, výchovy a zdravotnictví, ale i tam pouze pod dohledem NKÚ.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chtě nechtě dotujete banky a bankéře, protože jim umožňujete vyrábět peníze z ničeho.

Bankéři se pak nudí, a začínají spekulovat s vysoce rizikovými finančními produkty a procesy. Mají peněz přebytek, neb si je mohou generovat v obrovských množstvích. A když to nevyjde, tak ztráty hodí na krk státům a lidem. Když to vyjde, zisk si nechají pro sebe.

Myslím, že Rusko a Čína za nějaký čas pro sebe a své kontinenty bankovní pokřivenosti postupně napraví a opraví. Pak to teprve celé začne fungovat - alespoň pro ně.

Za majstrštyk považuji USA a jejich centrální banku FED. Je v soukromém vlastnictví. Nikdo pořádně neví, kdo FED vlastní. A přitom tato centrální banka libovolně tiskne nové dolary (celosvětovou rezervní měnu!!!), a dělá mnoho zásahů, které se dotýkají USA občanů i celého světa.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)