Vypadá to až nečekaně dobře...

Autor

Jsme zhruba v půlce žní. Sila i další sklady se utěšeně plní a myslím, že už mohu poskytnout použitelné informace, jak to u nás letos zemědělsky vypadá. Včera jsem už pár věcí krátce naznačil, dneska to vezmeme více do hloubky. Moji dlouholetí čtenáři vědí, že v tomto období nejvíce věštím budoucnost, protože ať je to jak chce, společnost dělí od revoluce tři jídla. Takže:

Starý bonmot říká, že zemědělec nemá nikdy dobré počasí. Ale letos to tedy neplatilo. Jaro bylo dostatečně deštivé, květen byl studený a nakonec se vyplnilo to, co jsem zdráhavě vyslovoval. Pokud se nestane žádná katastrofa, úroda bude hojná. Katastrofa se nestala a úroda je hojná, jak jsem ještě nezažil.

Pšenice se sklízí přes devět tun z hektaru a nejsou výjimkou ani pole, kde to sype přes deset tun z hektaru. Navíc mi dovolte nesouhlasit s mediálním exhibováním ohledně horka. Ano, je teplo… protože je léto a v létě prostě teplo bývá. ‚Nepřišly žádné teplotní šoky, obilí v klasu normálně dozrálo a v půdě bylo do poslední chvíle dost vláhy, takže i přesto, že u nás na Znojemsku už měsíc nepršelo, do pšenice se dalo vjet až v posledních dnech. Jako obvykle tu žně začaly v pátek ve tři hodiny odpoledne. Ale od té doby to jede na plné pecky.

Přischlého zrna je letos mnohem méně, než běžně. Samozřejmě stále existují kamenitá a písčitá políčka, kde klas vždycky dostane zabrat ať děláte co děláte, ale letos byla příroda štědrá i na málo bonitních půdách. Pánbůh prostě poslal dost vody ve správný čas a půda se zakryla porostem dřív, než slunce začalo mít sílu. Dlouhé fronty nákladních aut a traktorů před branami jsou teď běžným jevem.

Ukazuje se také, že se ceny hnojiv loni utrhly z řetězu. Všechny tyto peripetie jsem už popisoval v jiných článcích a jak vidno, nekecal jsem. Zemědělci na hnojivech prostě museli škudlit. Prakticky nikdo si nemohl dovolit velkorysost. I když všichni viděli, jak vypadají porosty a jak buclaté jsou klásky, málokdo měl v kapse dost peněz, aby ještě dohnojil kvůli kvalitě. Letošní úroda má všeobecně méně dusíku, což je základní ukazatel.

V loňském roce člověk skoro nenarazil na pšenici, která by svými parametry spadala do krmného zboží. Letos je to třetina až polovina veškerého návozu. V mnoha případech vycházejí parametry potravinářského zboží jen tak tak.

Při letošním výnosu jsou ale současné výkupní ceny stále ucházející. Kdo měl na úrodu smlouvu, ten rozhodně neprodělá i když nemá kvalitu. Včera jsem napsal, že ti, co mají jen krmnou pšenici, přijdou za ministrem zemědělství s prosíkem, ale dneska jsem se už dostal k číslům o hektarových výnosech a tak říkám, že ani ti, co mají jen krmné zboží, nepřijdou zkrátka. Navíc jsem se dozvěděl, že současné výkupní ceny masa v živočišné výrobě jsou podobně ucházející. Každé vykrmené prase letos majiteli přinese pětistovku marže. Po mnoha letech, kdy si každé prase spíše pětistovku odneslo pryč, přestala být živočišná výroba ztrátová. To znamená, že se alespoň dočasně zastaví vybíjení prasat a bude zájem o krmné obilí.

O tomto budu muset ještě přemýšlet, ale zdá se, že západní Evropa asi doopravdy myslí vážně svoje grýndýlové plány a holandští farmáři se nevzbouřili, protože jim oznámili své záměry, ale protože jim opravdu začali stáda vybíjet. Prase je projekt na jeden rok. Tak dlouho trvá, než chov rozjedete, nebo než ho ukončíte. Hovězí maso trvá déle, takže tam ještě žádnou změnu nevidím, zdráhám se to říct, ale jestli to takhle půjde dál, tak se nám prasátka i kravičky zase vyplatí chovat.

Letos je navíc velké množství krmného obilí, které bude za rozumnou cenu, takže minimálně pro příští rok není důvod, aby se živočišná výroba nevyplácela. Zemědělci tento stav samozřejmě nepřipisují Nekulovi, ale prostě shodě okolností, kdy je zájem i o české maso a to německé i polské je také relativně drahé. Kdyby letos byly průměrné výnosy, žádná výhra by to nebyla.

Mimochodem… kdyby teď někdo z moci diktátorské zamrazil ceny a posvítil si na marže v hytlermarketech, tak by ceny potravin mohly jít určitě o dvacet až třicet procent dolů a zemědělci i potravináři by měli svoje jisté. Kdyby Lidovci nebyli blbí a nesnažili se vymýšlet grýndýlové pitomosti a nevnášeli do oboru další byrokracii, tak při současném rozložení cen by se během příštích dvaceti let všechno narovnalo samo. Kdyby teď ministr zemědělství dělal až do konce volebního období mrtvého brouka, nepouštěl sem ukrajinské obilí a neslyšel na lobbing obchodních řetězců, které by ve jménu zisků potřebovaly zase naházet těm malým nějaké klacky pod nohy, tak bych snad vzal Jurečku i na milost.

V obchodech je sice draho, ale u zemědělců panují v podstatě předcovidové ceny. Kdo má doma velký mrazák a umí si rozbourat vepřovou půlku, ten může mít maso za polovic oproti Kauflandu. Budu to ještě chvíli sledovat, ale zdá se mi, že ti eurohodnotní západní korporáti to se svojí nenažraností vysloveně přehnali a to tak moc, že šikovné české ručičky jsou najednou levnější. Asi se začnu modlit, aby to tak zůstalo. Ono to samozřejmě nevydrží, brzy si toho někdo všimne, ale dovolte mi prosím alespoň pár týdnů dojmu, že můj sen o české zemědělské soběstačnosti se snad i může stát realitou.

Hele, já teď ten optimismus trochu zmírním… Zažil jsem roky, kdy byl průměrný výnos poloviční oproti dnešku a výkupní ceny byly nižší. Zažil jsem několik suchých let za sebou. I v takových časech se zemědělec musí uživit a musí uživit i nás ostatní. Ale nebýt té svinské války na Ukrajině a nebýt vysokých cen za energie, tak by byl letošek vlastně naprosto luxusní a celý zemědělský sektor by z něj žil ještě dva až tři roky. Na druhou stranu, kdyby se ceny hnojiv vrátily na normální úroveň a současný stav zůstal stabilní po několik let, nepotřebovalo by zemědělství žádné dotace a český sedlák by žil z toho, že jezdí traktorem a ne, že vyplňuje lejstra u SZIFu.

Podle mě půjdou ceny pšenice dolů. Jednak kvůli Ukrajině a jednak kvůli nadúrodě u nás. Možná to nebude tolik vidět na komoditní burze, protože mimo Evropu mohou panovat úplně jiné poměry, ale letos se o nás příroda prostě dobře postarala. Kdo si chcete koupit nějaké to krmení pro drůbež, brav i skot, tak neváhejte. Krmného zboží je dost a je za dobrou cenu.

Velké korporace se samozřejmě těší na zajímavé zisky. Ukrajina nemůže exportovat přes Černé moře a zbývá jí jen možnost vývozu přes Evropskou unii, konkrétně přes baltské přístavy v Polsku, nebo po železnici do západních zemí. Na této logistice je nejdražší nakládka a vykládka, proto se vyplatí, když už to je jednou na vagonech, aby to na nich pokud možno i zůstalo a moc se to nepřesypávalo.

V praxi se dá očekávat, že se bude z Ukrajiny levně nakupovat a vozit do Holandska a Německa, přičemž tamní produkce se naopak naloží na lodě v Rotterdammu a Hamburku… a bude se exportovat do světa. Ceny v Asii a Africe budou podle mě spíše vyšší než nižší a tak to bude super kšeft. Zároveň na Ukrajině bude obilí levné, protože Ukrajinci nemají žádnou možnost s tím něco udělat. Velké korporace z toho budou mít hned dvojí zisk. Jednak na exportu ven z EU a jednak na importu ukrajinského obilí do EU. Na obojím budou krásné marže. Dá se tedy čekat, že ceny obilovin v Evropě spíše klesnou než stoupnou. A o pesticidech se prostě nebude mluvit… Na libtardy to funguje dokonale.

Jednu výhodu to pro nás ale bude mít… Petidemolice se už nebude moci vymlouvat ani na válku ani na Babiše. Ceny obilovin budou nízké a já jsem fakt zvědavý, jak okecají vysoké ceny v obchodech.

Bude zajímavé, co přinesou příští týdny. Až se mi nechce těm hezkým číslům věřit. Je to úkaz nevídaný a nečekaný.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (171 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

...Ale nebýt té svinské války na Ukrajině a nebýt vysokých cen za energie...“,

-------------------------------------------

A nebýt svinské vlády, jejího svinského utrácení a svinského zadlužování kvůli jejím svinským výmyslům za to, co nikdo z nás nepotřebuje, mohlo u nás být dobře. Svinské rozhodnutí jednoho pána z ÚS a hloupých voličů.

--------------------

Chytré telefony,

chytré hodinky,

chytré oblečení,

chytrá auta...

jen lidi jsou

čím dál blbější.

Průměrný počet slepic: 4.9 (100 hlasů)
Trvalý odkaz

Věřil jsem Ti, považoval jsem tě za politického génia a stratéga současné doby který dá pořádně prohnilému  Západu na frak. Bohužel zklamal jsi mně a nemile žasnu s tím co vidím.

Co ještě uvidí naše utrápené, zklamané a vystrašené oči? A aby jsme se tohoto zla dožili ještě mi a ne naše děti které jsou již předem odsouzené od mezinárodních šelem a šílenců. Jedná se totiž o zavedení digitální měny a to dokonce v současném Putinovém Rusku!

Byla to jen otázka času kdy se upozaděná šlechta pokusí o návrat nevolnictví. Nic jiného totiž digitální měna není. Je to o absolutní nadvládě a člověk už nebude občan ale nevolník – pán dal a pán ve vteřinách zase může vzít.

Je to děsivé. Sledujeme "Návrat řádů otrokářského" v přímém přenosu! A kde prosím, ne na prohnilém Západu ale tentokrát v Putinovém Rusku! Ruská duma totiž schválila zákon o zavedení digitálního CBDC rublu do oběhu jako 3. formy ruské měny!

Celý podrobný článek viz zde:

https://aeronet.news/ruska-duma-schvalila-zakon-o-zavedeni-digitalniho-cbdc-rublu-do-obehu-jako-3-formy-ruske-meny-zakon-zakazuje-manzelske-a-sdilene-ucty-ktere-by-znesnadnily-identifikaci-koncoveho-spotrebitele/
 

Průměrný počet slepic: 2.7 (18 hlasů)

třetí forma měny. Ne jediná !!!!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemyslím si, že zavedení digitální měny, je nějaká katastrofa. Něco jiného by bylo stažení fyzických peněz z oběhu. Kdy by občan mohl provádět platby pouze digitálně. To ale doufám nenastane, a nejbližší blackout  probudí ze zimního spánku i ty největší nadšence, pro převedení financí pouze na digitální měnu. Ona by totiž digitální měna ještě přidala na problémech které při blackoutu budou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

"Petidemolice se už nebude moci vymlouvat ani na válku ani na Babiše."

Petidemolice se zásadně a hlavně stále bude vymlouvat na válku a na Babiše.

S výmluvou "špatně se máte díky komunismu", tak s ní si také vystačili přes třicet let a mohli za ni schvovávat své lumpárny. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak ovocnáři mají na jižní Moravě další mizerný rok. Meruňky i švestky v předjaří spálil mráz. Pálit kořalku druhý rok po sobě nebudu. Na jabloních můžu jabka pojmenovat po hokejových pětkách, u hrušek si vystačím s tenisovou čtyřhrou. Zelenina, tedy okurky (ze skleníku, a i tak jich je o desetinu méně), rajčata...stejná bída. Co drží standard je fazole. Když však dodám, že je to víceméně plevel u plotu, je nasnadě, že letošek je zřetelný debakl. Počasí se prostě změnilo. A tak ten chmur aspoň zrýmuji: Bez srážek a lesů, je to celý k děsu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

tak u nás na okraji Jižních Čech směrem na Vysočinu maj švestky nasazeno na rekordní úrodu, až to láme větve...

Jabloně taky. Rybízu a třešní též bylo rekordně. 

Jiný kraj, jiný brav :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Johan Pohan

Trvalý odkaz

Když už v Jižních Čechách panují nejen jiné klimatické podmínky než na Jižní Moravě, ale různé jsou i místní dialekty - umíte si přestavit, že by to zde fungovalo lépe s regionální politickou suverenitou?

Švýcarské kantony - 26 pro 9 miliónů obyvatel, tedy v průměru téměř poloviční než 15 českých krajů, mají nejen vlastní parlament (krajské zastupitelstvo), ale i svou 5-7-člennou vládu, vedenou ročním premiérem/prezidentem, své zákony, vlastní policii, soudy, školský a zdravotnický systém. Takže si mohou lépe přizpůsobit fungování věcí veřejných na svou náturu.

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

Ano, naprosto správně. Jedná se o pomstu na mém spolužákovi, se kterým jsem dokonce seděl první den ve škole v jedné lavici - Kocourkov, a pak v jedné třídě na gimplu v Českém Těšíně. Kvůli jeho nekompromisnímu postoji "Přímá demokracie u nás jen přes mou mrtvolu!" jsem musel chtě nechtě opustit rodnou zemi. Přece by jste ho nezabili?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Ale proč se tedy snažíš zabít nás ostatní? ;o))

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Už ho začínám chápat. Pokud bychom měli přímou demokracii, nepomrzly by nám meruňky.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Prezident Vašeho krajtonu by se dle regionální ústavy nemusel starat o to, co se děje v Práglu, ale za vlastními humny.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Jo a my bychom si v referendu odhlasovali aby nemrzlo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Podporovat celý život politiky - placením daní jim přispívat na živobytí, kteří nejen Vás osobně nenechají o ničem důležitém rozhodnout, ale současně z celého národa dělají stádo volů, to PŘECE NEMÁ SMYSL.

Tak se snažím aspoň přiblížit, pro nejen těch pár desítek tisíc lidí z Čech, Moravy a Slezska, kteří už ve Švýcarsku žijí, jak to tady vypadá. Snad se i další odhodlají podporovat pilnou prací lepší systém, když už to v první domovině možné není - a i díky Vám pod vedením nejvyššího Igora to nejspíše nikdy možné nebude :-)

Pokud má existence lidstva na Planetě Zemi nějaký vyšší smysl, pak bychom měli usilovat nejen o rozvoj inteligence, ale i etického chování.
Inteligenci by měli podporovat zvolení politici tím, že umožní národu přemýšlet o variantách řešení na základě sdílených informací.
Rozvoj etického chování vidím nejen v tom, že už jen málokdo dnes drží psa u boudy na řetězu ...

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Je-li sousedův dům lépe zařízen, mám se vysrat na ten vlastní, a přestěhovat se k němu. ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano, když kvetly meruňky, tak jsem naměřil  -7 C, takže letos nemám  ani jednu jedinou meruňku. Vloni jsem však  měl  úrodu  meruněk nadprůměrnou. 

Ale proč bída s rajčaty?  Ty se stejně mohou dát ze skleníku  ven až nehrozí mrazíky.  Letos kupodivu nebyly  kroupy, takže paráda. A závlahu  už  mám roky  mikro kapkovou, bez ní rajčata moc nejdou  a  tak  vlastě vůbec neřeším srážky. Ba naopak, méně deště = méně plísně na rostlinkách.  Máte dostatečně pohnojeno?  Máte závlahu? 

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

S meruňkami i broskvemi jsem na tom stejně. Rajčata teprve začínají plodit, mám je venku, zalévám konví používám svůj způsob pěstování, trošku odlišný od toho běžného. Úroda zatím vypadá dobře, Rostliny už pomalu dosahují mé výšky (189cm), a jsou obsypány plody.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

A zítra budeme sadit brambory. Po cibuli, česneku, jahodách a také po bramborách které jsme už vykopali. Snad bude taková úroda jako loni.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Zdravím..

Vy vysazujete dvakrát ročně brambory? Matně si vybavuji, že jsme se o tom snad učili, ale už si to přesně nepamatuji. A v reálu jsem se s tím nikdy nesetkala..

Krásný podvečer!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Ze zvyšujícím se věkem už není tolik sil, a tak jsme zmenšili ornou plochu na zahradě, ale tuto plochu se snažíme využít na maximum. S pěstováním druhých brambor jsme začali teprve loni a velmi se to osvědčilo. Nejde to dělat po bramborách to by bylo pozdě, jen po malé části dříve sklizené, ale po cibuli, česneku, jahodách. Ty druhé brambory na jaře ve sklepě později klíčí a déle vydrží.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pávek nyní dostal novou přezdívku: SKUNK

Starý

Komunista

Nového

Koryta

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Čtu rád Pepeho Escobara, jeho názory mě dost ovlivnily.

Je to Brazilec, původně spisovatel, později sběhl k novinařině. Fandí multipolárnímu světu. Je to nomád, stále na cestách. Píše do mnoha internetových médií. Dnes to je možné bez problému i na dálku. Na začátku roku byl ve Francii, pak v Turecku, po té se delší dobu zdržel v Rusku, měl projev na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě a spoustu dalších akcí. Teď si užívá léto na Sicílii a píše. Má přehled, o historii, o umění, o světě a o současným dění. Jeho články jsou směsicí postřehů a dojmů a zkušeností. Vidí dál než ostatní a v jeho pohledu se projevuje jižanský temperament. Na mě někdy až moc emocionálně. Já bych to tak nemohl říct, cítil bych se trapně, musel bych to hned v vzápětí shodit nějakou ironizující poznámkou. Pepča s tím problémy nemá.
Jeho včerejší článek vznikl na Sicílii, pod dojmem z krásy sicilské přírody, antické historie, mytologie i z dojmu z proběhlého sumitu NATO.
No, já na Sicílii nikdy nebyl, její historii moc neznám a tak přeskočím ty Pepčovy sicilské dojmy a budu se věnovat jeho postřehům z dění ve Vilniusu:
 
Nebylo tedy možné nevidět klauniádu NATO takovou, jaká byla: lacinou, kýčovitou, nepovedenou napodobeninu starověkého dramatu - navíc zbavenou sebemenší stopy sebeironického humoru. Ta klauniáda se nepovedla.
 

Mezi vedlejšími postavami se obzvlášť zdatně vyjímal malý zpocený teplákový válečný štváč, který byl nemilosrdně odstrkován domnělým áčkovým hereckým ansámblem. Jeden z jeho bezmocných ministrů si položil řečnickou otázku: jaké podmínky musíme splňovat, abychom se stali součástí elitního klubu? a kdo tam vlastně určuje pravidla?
Samozřejmě mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve Vilniusu nebyla, nicméně i na dálku se pokusila jeho pochybnosti rozptýlit: pokud neznáte pravidla hry, znamená to, že nevíte nic o "mezinárodním řádu založeném na pravidlech". Nikdo nepotřebuje doktorát z politikologie, aby věděl, jak to funguje.
Ten mýtus o "pravidlech", vymyslela upadající hypervelmoc. Ve skutečnosti žádná pravidla neexistují. Vymýšlejí si je za pochodu. A mění je, pokud výsledky neodpovídají jejich očekáváním.
Alternativou k mafiánským "pravidlům" je tzv. mezinárodní právo: koncept, který je shodou okolností náležitě podporován globálním Jihem, resp. globální většinou.

 
Nyní přejděme k hlavní zápletce této klauniády. NATO výslovně formulovalo, že "nechce" válku s Ruskem. Jinými slovy: přiznali naprosté zděšení. Byli více vyděšeni, než kdyby jim Zeus hrozil milionem blesků (nebo jejich postmoderním ekvivalentem: střelami Kinžál).

Co NATO - prostřednictvím skutečných pánů, Američanů, nebo beranidla z norského dřeva vydávajícího se za odpovědného muže - nemohlo veřejně přiznat, je, že má méně než nulové zdroje pro skutečnou válku. Rusko jich naopak má dostatek.
NATO, které již bylo žalostně pokořeno v Afghánistánu, je nyní nemilosrdně, metodicky demilitarizováno, což je proces probíhající souběžně se stále propastnějším stavem ekonomiky, který panuje mezi všemi členy NATO.

Válka? Proti jaderné, hypersonické supervelmoci? Teď určitě ne!
 

Sledování nových barbarů
Pak je tu příběh hlavní postavy - sultána, který skončil velkým popraskem. Možná je to neoosmanský potentát, nebo jen obyčejný pouliční podvodník, ale nakonec dostal, co potřeboval - prachy. No, ještě je nemá: vzhledem k tomu, že budou poskytnuty prostřednictvím MMF, ty peníze budou přicházet s milionem podmínek.
Je to asi takhle. Sultán je na mizině. Turecko je na mizině. Devizové rezervy jdou ke dnu. Co má tedy sultán dělat? Upadnout do platební neschopností? Prodat zbytky palácového zlata? Nebo ohnout hřbet před MMF?
Neví se, kdo komu zavolal jako první, aby dohodu domluvil. Ankara zřejmě dostala příslib záchranného lana ve výši až 13 miliard dolarů - vlastně kapesné. Sultán mohl získat mnohem lepší dohodu s "oboustranně výhodnými" Číňany - doplněnou o řadu investičních projektů BRI.
A přesto se rozhodl hrát s kartami NATO, nesáhl po těch z Euroasie. Realitě nebude trvat dlouho, než si nadiktuje své podmínky. Turecko nikdy nebude přijato do - skomírající - EU. Američané k tomu možná budou Brusel nutit - vzpomeňte si na ta "pravidla" -, ale jen do určité míry.
Prodej tisíců dalších bezpilotních letounů Bayraktar Kyjevu - ano to je rodinný raketový kšeft sultána, ale na bojišti nic nezmění.
Tím se postavil proti strategickému partnerství Ruska a Číny a jejich snaze o integraci Euroasie - prostřednictvím ŠOS, BRICS, EAEU, proti silám, které skutečně šachovnici mění.
Sultán možná přisoudil Turkii roli vedlejší postavy - s téměř nulovým časem na obrazovce - ve hře "Euroasijské století", na které dnes skutečně záleží.

Ministerstvo zahraničních věcí v Moskvě při reflexi vilniuské klauniády poznamenalo, že svět se nezmění v "globus NATO". Samozřejmě že ne: to, co nás čeká, definoval věštec z Minsku - starý "Luka", jako "globální glóbus".
 

Ale dost už bylo řečí o "pravidlech". Za nádherného slunečného rána jsem se po opuštění Mare Tirreno, při cestě do vnitrozemí, ocitl přímo před chrámem v Segestě. Segesta byla po staletí spojencem Kartága a poté Athén. Chrám je ztělesněním absolutní dórské dokonalosti. Stavba byla zahájena v roce 430 př. n. l., ale možná byla opuštěna o dvacet let později, když Segestu dobylo... Kartágo.
Historie, která je vždy rozmarná, vedla k tomu, že se dnes toto místo jmenuje Monte Barbaro. To pojmenování dali Segestě Arabové: "Calatabarbaro". Poetická spravedlnost se opět připomněla, stál jsem pod žhnoucím sluncem na vrcholu "Barbarské hory" a měl možnost sledovat, jak noví barbarští váleční štváči spřádají svoje ničemné plány "řádu založeného na pravidlech".

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Escobar, chytrý inteligentní chlapík. To je asi ten, do kterého se "zamilovala" manželka režiséra Adamce, která se za ním i vypravila..... Tedy domnívám se, že je to on.

Zatím bez slepic

O Pepčově soukromí nemám žádné potuchy. Možné je všechno. Jenom se mi nezdá, že by byl svět až tak malý.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Včera proběhlo Seznamem.cz, že EU prosadilo cosi o návratu zemědělské půdy přírodě (plakal nad tím vcelku oprávněně i europovaleč Vondra). Krátce před tím se tam objevil článek o zemědělcích, kteří neořou a všechno sází do zbytků předchozího porostu (nápad přišel obligátně z USA). Takže Ukrajina mimo EU bude nakonec jediný zdroj obilí pro celou neruskou Evropu. A pokud vleze do EU, chcípne hlady taky, protože na US obilí prachy nebudou a Rusko nebude mít důvod na západ prodávat a kořínky nám zakážou grýndýlisti. Prostě tu máme další formu bruselské genocidy. jak se tak říká - USA zahájily svou existenci genocidou původního obyvatelstva, Spojené státy Evropské začnou stejně...

Co se týká obilí mezi Plzní a Varama - pšenice se sklízí, žito dozraje za chvíli a ječmen bude ještě chvíli trvat. Řepka je taky zralá, pro mák platí to samé, co pro ječmen.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)