Žňové střípky IV. Rusko

Autor

Včera jsem popisoval situaci těch, kteří svou brázdu v dějinách už ukončují. Kteří zjistili, že jim dvacet až padesát hektarů na plnohodnotnou obživu nestačí a přes všechny sliby a příklady ze zahraničí u nás nikdy nebudou žít z malé farmy. Psal jsem o těch, kteří to tedy nějak doklepou, možná to alespoň někdo předá dětem či vnukům, ale stejně to za pár let vezme svůj konec, protože jen olbřímí velikost je dneska dostatečně velká na efektivitu, byť je to někdy za každou a nevratnou cenu. 

Dnes bych chtěl psát o těch, co jsou velcí. Ne tak velcí, aby měli v rukou obilná sila, ne tak velcí, aby disponovali vlastním kapitálem, ne tak velcí, aby sebou v případě průseru stáhli i banku, ale dostatečně velcí na to, aby si mohli dovolit s novou technikou i servis, aby dosáhli slev při nákupu, aby si vynutili lepší cenu při prodeji. Dostatečně velcí na to, aby jim to neslo zisk, který je zajímavý i pro jejich děti, dostatečně velcí na byznysplán použitelný při úvěrování a rovněž dostatečně velcí, aby přestáli nějakou tu neúrodu. 

V našich podmínkách se jedná o farmy od sta do pěti tisíc hektarů. Ti nejmenší zpravidla chodí do práce, ale jedná se o velkou rodinu, takže se o práci podělí, mohou si dovolit velký moderní traktor s veškerým příslušenstvím, jezdí podle GPS, má to souvraťovou automatiku, takže na práci mohou poslat i celkem neškoleného budoucího zeťáka. Mají už nějakou vlastní halu a pořádný dvůr, kam se jim vejde většina úrody, mají v diáři kontakty do celé Evropy ohledně prodeje úrody, ale stále ještě musejí být schopnými mechanizátory i agronomy. 

Ti největší si v devadesátkách zprivatizovali rovnou celé družstvo, mají rozsáhlé areály, které zpravidla ani nevyužívají, zaměstnávají kromě traktoristů i nějakého toho účetního a někdy i právníka přes dotace. Jsou schopní poměrně rozsáhlé investiční činnosti, mají obrovské stroje a vlastní kombajny a... zpravidla mají i nějakou přidruženou živočišnou výrobu.

A právě o tuto přidruženou živočišnou výrobu dnes půjde.

Začnu příběhem. Doma jsem se konečně dopracoval k dokončení své zabijačkové kuchyně. Dovybavil jsem se ledničkami i mrazáky a tak jsem si chtěl letos v zimě splnit další metu - porazit doma krávu, nebo alespoň tele. Abych měl zkušenost i s takhle velkým zvířetem. Čekal jsem, až se letos ve žních objeví majitel jedné velké farmy od Dukovan. Ten choval na výkrm víc než tisíc býků a měl i vlastní uznaný chovný program nějakého francouzského masného plemene. Kromě toho měl i bioplynovou stanici, kterou proháněl mrvu i zbytky krmné kukuřice. 

Říkal jsem si, že letos budu mít pro jednání o koupi hověziny ideální podmínky. Majitel přijede dobře naladěn dobrým výnosem, naladí se ještě lépe, až zjistí, že parametry jeho pšenice vycházejí velmi dobře a v této radosti mi slíbí dobrou cenu za nějakého nestandarta, tedy tele nevhodné jak do chovu, tak na dokrmení do jateční váhy. Případně budu mít štěstí a bude mít krávu, která se ne a ne rozplemenit a tak musí do salámu a bude za pakatel. 

Všechno se podařilo. Přijel, byl v dobré náladě, ale když jsem začal obchodní jednání, utnul mě hned na začátku... Už žádné býky nemá. Stádo je vybité, prodané a teď bude rušit i chov, protože není zájem ani o chovné kusy. 

Dali jsme se do řeči ke které si přidali další ředitelé i majitelé, kteří jsou na tom stejně. Dokonce mají společný důvod... 

Rusko a jeho zábor Krymu. 

Evropa tenkrát spustila hospodářské sankce a Rusko na ně téměř neodpovědělo. Dál nakupovalo především maso, protože to evropské bylo oproti domácím chovům velmi levné a kvalitní. Ale všeho do času. Putin prostě jen navenek držel hubu, ale o to čileji pracoval. V Rusku rozjeli obrovskou investiční výstavbu vlastního zemědělství, protože díky sankcím a porušováním pravidel WTO měli najednou argument, proč tato pravidla také nedodržovat. 

A jeli postupně. Nejprve dokončili rychloobrátkové maso - drůbež. A pic ho, za dva roky začal být s dodáváním kuřecího problém. Objevila se cla i netarifní překážky v podobě veterinárních prohlídek na místě včetně rozsáhlého (a velmi drahého) testování, které navíc trvalo dlouho, což prodražovalo skladování. 

Za další rok dostavěli vepříny a totéž se opakovalo u vepřového. Cla, překážky, problémy.

Loni se už rusové dopracovali i k hovězímu. Dva roky předtím kupovali všechny chovné kusy jak vzteklí. Pak najednou zavedli nový chovatelský zákon a šlus. Ještě nějakou dobu se to obcházelo přeprodejem přes Turecko, ale to už také skončilo. Býk roste do jateční váhy tři roky... Nejdéle. Tak už to tam u Moskvy mají také a to evropské nepotřebují.

Evropa jim naopak pomohla, protože zvýšení cen masa byl nejprve důsledkem sankcí a ne Putina a vyšší ceny teď už stačí na byznys vlastních farem. Kruh se uzavřel. 

Putin ani jednou nemusel nikde před mikrofony a nahlas pokřikovat o věrolomnosti Evropy a USA. Ani jednou nevyhlašoval žádné bombastické protisankce, prostě vůbec nikde neventiloval, jak to bude. Pak to přišlo ze dne na den. Prostě jednoho rána nepřišla očekáváná objednávka, která předtím chodila přesně jak anglický pošťák. 

Novináři si toho ještě nevšimli. A nebo všimli, ale nejde jim to do jejich obrazu Ruska, které je přece ekonomicky na kolenou. 

Nakonec to dopadlo tak, že možná dostanu jejich poslední chovné tele z poslední krávy. Pokud ho nikdo nebude chtít do chovu (a zřejmě nebude) nebude jim k ničemu a dají mi ho vlastně za odvoz. Dají mi ho hned po odstavu a jak si ho dokrmím, tak bude. 

Vlastně si říkám, proč to Evropa neudělala obráceně? Proč prostě nezačali mnohem masivněji dotovat naši výrobu, aby se to do Ruska vozilo skoro zadarmo. Aby jim to tam zničilo hospodářství svojí lácí. Aby naopak jezdili za Putinem a plácali ho po ramenou, jaká je to benzínka Evropy, že nic nemusí dělat, stačí mu ta ropa a plyn. A pak... až by v Rusku nic nezbylo, v podstatě by si ten Krym mohli od Putina koupit za pakatel. Jen za pohrůžku, že přestanou dodávat a obyvatelstvu stoupnou životní náklady obzvlášť citelně. 

Místo toho Rusa postavili na vlastní nohy a ještě zařídili, že bylo velmi snadné vysvětlit obyčejným Ivanům, že za jejich problémy může Obama a Merkelová. Zbytek už byl snadný. Dodali jsme jim i ten provaz na kterém oběsili naše podniky, které z toho žily. 

Už dlouhá léta u nás živočišná výroba jen přežívá. Zpravidla tam, kde dodává do zahraničí (nejen do Ruska). Jsme zase o krok blíž konce vepřínů i kravínů a vlastně to má jediné pozitivum... V Rusku se jim podařilo vše rozjet během pěti let. Až na to dojde, mohlo by se to podařit i tady.  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (117 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, divím se, už drahně let za vše může Putin a Rusko. To je axiom, který je trvalý a neměnný. Přeci každý vyspělý novinář musel vědět, že to tak dopadne. Ne proto, že by novinář byl tak chytrý, to rozhodně ne, ale měl uvěřit svému vlastnímu tvrzení o věrolomném Rusku a dumat jak nám Rusko vše vrátí i s úrokem. Ale asi pro něho bylo lepší psát o ruské bídě, nespokojenosti lidu a touze se Putina zbavit a vrátit se do idylických jelcinovských let, kdy měli skutečnou demokracii.
Vždyť i po výbuchu v Bejrútu se nějaký novinář nechal slyšet, že stopa vede do Moskvy. To víme i bez něj. Bez Putinova Ruska se nehne ani lístek na stromě.
Jinak je to velmi zajímavá a důležitá informace a bude nutné proti Rusku přitvrdit. Moc to již sice nejde, ale třeba jim zakážeme Karlovy Vary - i když, místní radnice oroduje o zjednodušení víz pro Rusy a to před pár lety chtěla zákon o zákazu cizojazyčné - rozuměj - ruské reklamy. Rusů bylo prý moc a tak kvůli nim nebyli turisté z vyspělého světa. Rusové ubyli a vyspělci nepřispěchali.

Průměrný počet slepic: 4.9 (55 hlasů)

Vyspělý novinář? A ještě aby myslel? No to byste chtěl příliš. Vy to nejspíš myslíte jako ironii. Už před loni nebo tak nějak jsem si do deníku zapsala, že sankce byly kolosální výstřel do vlastní evropské nohy. Nic lepšího si Putin nemohl přát. Též jsem kdesi měla zapsáno, že ruští podnikatelé se Putina dotazovali na jak dlouho ty sankce odhaduje. Jestli se jim vyplatí investovat doma. Ujistil je, že na dlouho a investice se jim vyplatí zcela určitě. To jen ti naši chytrolíni si myslí, že sankce rusy dostanou na lopatky. Kdepak, na lopatce před odhozenim na smetiště dějin je celý slavný demošský západ, co si furt ještě myslí, že řídí planetu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Rejpalko, já a ironie? To bych si nedovolil, víte kolik novinářů bere ceny za svá díla? Jsou to samí laureáti.
S Putinem máte naprosto pravdu, psalo se o tom a Putin jim zaručil hájení minimálně do roku 2021 než si podnikání upevní.
Jen blb, a to si také nedělám ironii, se vehementně snaží svého protivníka přesvědčit o tom, že musí být nezávislý a samostatný. Vidlák by měl být ministrem zahraničí EU a Rusy, jak píše chlácholit, že jim vše prodáme, že když mají uhlovodíky nemusí pracovat, jen si užívat. Něco jako když se ruka j ruce vine, tak se dílo podaří.
Nojo, když ale zahraniční politiku dělá komik z Řeporyjí a je za to brán za vzorového straníka, tak je to poněkud složitější a Putin nás chválí a říká, pěstujte si ho! Někoho takového jsme dlouho neviděli a že jsme toho viděli a zažili mnoho.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podpora Řeporyjce Petrem Fialou hodně vypovídá o inteligenci a schopnostech předsedy ODS.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podpora Řeporyjce Petrem Fialou vypovídá o jeho SOCIÁLNÍ inteligenci.

Volba řiťoryjce Fialy za předsedu strany delegáty ODS, zase vypovídá o vyprázněnosti celé strany. Staří pardáli, co 20 let kradli jak utržení ze řetězu, jsou ze strany dávno pryč a zbylo paběrkující béčko. Bez idejí a bez šancí na majetkový "rush" předchozích 20 ti let.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Marie Divišová
5 hod ·

Miluju ruský humor.

Neustálé hledání ruských stop v každém nezdaru na Západě inspirovalo ruské výrobce bot k hezkému vtípku.
Jdete po pláži a najednou před Vámi RUSKÁ STOPA. To nějaký ruský turista pobíhá v písku s botkami, které mají na podrážce nápis RUSSIAN TRAIL.

V antickém Řecku nosily luxusnější prostitutky na nohou opánky s profilovanou podrážkou, na které byl nápis "následuj mne". A tak nedočkavý námořník v přístavu v Pireu hleděl pozorně do písku a stopy ho spolehlivě dovedly do nějakého veřejného domu.
No a otisky s nápisem russian trail dovedou zvědavce - no hádejte kam ...

Zatím se botky prodávají jenom v eshopu v Rusku, ale až budou v Amazonu, mohla bych je poslat několika výtečníkům taky v Česku. Seznam by byl docela dlouhý ...

Průměrný počet slepic: 4.9 (54 hlasů)

by moh začínat Seznamem

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

bo by mohly začít konkurovat.
Kolonie se vyžírají. Mementem nám budiž Bengálsko v letech 1943-1944, vyžrané Anglány domrtě. 7 milionů obětí hladomoru.

Germáni SNAD Kotlinku nevyžerou na úroveň Bengálska. Ale lépe na to nespoléhat, protože v ostatní východní Evropě politiku vyhladovění populace používali zcela běžně. A co se jednou naučíš...

Průměrný počet slepic: 4.3 (32 hlasů)

Indie vždy byla zemí nekontrolovaného množení a následných hladomorů. Za vlády britů těch hladomorů naopak výrazně ubylo. Čísla se dají snadno dohledat a že to byly v době vlády rádžů hotové hekatomby.... Časté epidemie infekčních chorob ze špatné vody a chybějící kanalizace se britům podařilo vpodstatě vymýtit úplně. Ale co naplat, byli to zlí kolonialisté protože Bengálsko 1943-44 a vůbec nejvíc nejhorší byl Churchill....

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

Británie byla sama vyhladovělá.

Ass který byl v Británii, nám jistě potvrdí, že se tam oblíbené Fish and Chips, to je obalovaná, smažená ryba a smažené hranolky.

Je to proto, že za války nebyly na příděl. Brambor rostlo dost v Británii a ryby se daly ulovit v pobřežních vodách, protože je to ostrov. Ten obal ve strouhance či těstíčku je proto, že někdy ty ryby byly už poněkud načichlé a tak se to překrylo - to však vzniklo i před tím.

Jinak bylo jídlo na lístky a nebylo to nijak moc.

Británie dovážela z US i vajíčka. Churchill se nad tím při sledování konvoje jednou zarazil a spočítal, že na tý jedný lodi je tolik, že 2 vyjdou na každého Brita.

Uprostřed války, kdy velké části světa hladověly je možná i jiné vysvětlení než zlá vůle a vrozená špatnost.

Druhá světová válka nebyla zrovna období opulence a nekonečných zdrojů.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

...V Rusku se jim podařilo vše rozjet během pěti let. Až na to dojde, mohlo by se to podařit i tady.

Si bud spadol na hlavu, abo upal??

JE Mochovce sa stavia 38 rokov a dokoncenie v nedohladne.
Rusi pstavili v Bileorusku JE za 6 rokov.

Lavka cez Vltavu v Troji nie je ani po 4 rokoch.
Rusi za 4 roky postavili most na Krym.

A teraz skus opat ten vtip o tom ako sa u nas za 5 rokov nieco rozbehne ...

A to nehovorim o tom, ze D, NL, F a ine agro silnejsie staty budu robit vsetko preto, aby v CR nebol ani jeden kravin. Money talks.

Průměrný počet slepic: 4.9 (50 hlasů)

v Odrách trvala 36 let a před dvěma lety byla ukončena. Zbouráním. Google je svědkem...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

není ani za kapíku. Telecí maso je chiméra jako komunismus nebo kapík volné soutěže.

Průměrný počet slepic: 3.6 (15 hlasů)

Vezměte si fiakra,
zajeďte si do Makra.
Telecí je v regálu,
nevím zda je z Nepálu.
Z Nepálu či z Česka,
od šerpy či Babiše,
spotřebitel tleská,
k Vidlákovi napíše.

To je jen pokus učedníka Velkého Poety s třemi vykřičníky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

žere telecí.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Hrozí totiž nebezpečí záměny telat čtyřnohých s dvounohými.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

možná ne fšude, ale u nás /Brno/ bylo, akorát jej nikdo nic moc nemiloval.....

Zatím bez slepic

možná ne fšude, ale u nás /Brno/ bylo, akorát jej nikdo nic moc nemiloval.....

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Já jsem v souvislosti s tím slyšel, jak jela tuším Agrární komora do Ruska vyjednávat nějaký obchod a Rusové řekli něco ve stylu: joo vy máte toho Novotného s tím Hřibem..děkuji, my si to koupíme od Němců.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

In reply to by Funes (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bylo by prosím možné tuto informaci nějak doložit?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Funes (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli takovou odpoveď dostali na AK ČR, možná neformálně, ale vím bezpečně, že myslím Jurečka (blb na druhou) něco pronesl směrem, ted nevím jestli k Rusku nebo Číně, a protože bylo těsně před podepsáním některých obchodních dohod s tímto státem, tak prostě dohody podepsány nebyly. Jurečka nikam nejel. A to to nebyl ten nejhorší ministr zemědělství co jsme měli, ani zdaleka, nejhorší se těžko vybírá z těch šašků z ODS a pak prvního, Havlova, který později snad dělal někde i barela dobrot. Na jméno si už nevzpomínám.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale ten trailer o kombajnu byl pro lajky dobrej

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dá se to s tím Jureckou doložit?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak schválně, komu se nejvíce hodí, aby se nespojily evropské technologie a výrobní kapacity s ruskými surovinami? A tak se místo toho propojují čínské technologie a výrobní kapacity s ruskými surovinami.
Putin je náš univerzální nepřítel, hříšný kozel, na kterého naložíme všechny naše hříchy a pak už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty. Kdybychom jej neměli, museli bychom si jej vyrobit. Jinak by se totiž mohlo stát, že bychom si začali všímat chyb našich českých a evropských politiků. Čím více chyb, tím větší řev a hledání viníka.
Putin ve svých hybridních hrozbách a válkách, o kterých pravidelně píše BIS, nemusí utrácet žádné peníze. my to všechno zvládneme sami. Putinovi stačí držet ústa.
Potravinová soběstačnost byla v ruských plánech několik let, ale až rok 2014 a sankce po Krymu způsobily, že se plán uskutečnil. ovšem nemylme se, není to jen sankcemi.
Zatímco do zavedení „potravinového embarga“ Rusko dychtivě nakupovalo západní potraviny a další zboží, v roce 2014 přišel zlom. Nezpůsobilo ho jenom embargo, ale především devalvace rublu, která obchody se zahraničím téměř dvojnásobně prodražila. Idea vzkříšení domácího ruského zemědělství existovala na papíře již několik let, v tento moment však začalo pomalu docházet k reálným změnám a přílivu státních i soukromých peněz do agrárního sektoru.

Zemědělství nebylo možné zmodernizovat a postavit na nohy přes noc, ale během téměř pěti let, co trvá embargo, se začaly objevovat reálné výsledky. Díky tomu se Rusko stalo soběstačným například v produkci drůbežího a vepřového masa, brambor, obilí a dalších potravin, stalo se největším exportérem pšenice na světě a postupně si otevírá cestu na zahraniční trhy i pro další potraviny. Orientace směřuje na Čínu, jihovýchodní Asii či Blízký východ. https://www.export.cz/nazory-a-analyzy/agrarni-obchod-s-ruskem-sankce-j…
Naše potravinová soběstačnost je dávno v háji. Vzpomínáte na počátek sankcí za Krym? Tehdy se v krámech objevila spousta levných jablek z Polska. Byli zvyklí prodávat úrodu do Ruska a najednou ji neměli kam prodat. Tak ji za každou cenu udávali v ČR a načas vytlačili holandskou produkci. Odnesli to čeští ovocnáři. Dnes, když zlikvidovali většinu českých ovocnářů, najednou máme jablka 2,5 krát dražší. Předtím cena kolem 19,90 Kč/kg. Dnes běžně 44.
Podobné to bude i dnes. Připravme se na příliv levného hovězího na náš trh. A až zlikvidují domácí výrobce, potraviny budou 2,5 dražší. asi nastane čas samozásobitelství aspoň v něčem.
EU nás ve prospěch výrobců ze staré E-14 nemilosrdně odře. Bylo by to klidně i E-15, ale co Britové odešli z trhu, nemají nárok. A do toho nám budou posílat výrobu z Ukrajiny, Jižní Ameriky a Afriky. Už teď se objevují výzvy, abychom nekupovali brazilské hovězí, protože Brazilci vypalují pralesy. https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/greenpeace-tesco-odlesnovani-…
Africkou produkci stačí spotřebovat sami Afričané. Takže k nám budou odvážet z Ukrajiny a západní Evropy. Menší zemědělství se pomalu stává přežitkem a koníčkem pro volný čas. Až budeme potravinově zcela závislí na západní Evropě, ještě rádi přijmeme vše, co nám v Bruselu nadiktují. Včetně zástupů ekonomických imigrantů pašovaných italskou mafií a německými neziskovkami.
Dovoz imigrantů berme jako dovoz plemenných býků, protože evropským mužům klesá vlivem chemie v potravinách počet spermií a situace se nelepší. https://arnika.org/pokles-poctu-spermii-toxicke-latky . A takový Mohamed Elmouelhy to Australanům oznámil natvrdo:
„Vy chlapi, jste hynoucí složka chovu. Australské ženy potřebují nás, abychom je oplodnili a udržovali je obklopené muslimskými dětičkami, zatímco chlastouni piva, huliči cigaret, napíchaní drogami budou moci jen snít o tom, co dokáží muslimští muži. Je povinností muslimů vaše ženy obšťastnit. Protože jste vymírající, tak bude lepší, když si už předplatíte místečko na místním hřbitově. Pokud si to nemůžete dovolit, spáchejte sebevraždu. To je pro bigoty ta levnější alternativa.“ https://www.euportal.cz/Articles/21198-muslimsky-vudce-muslimsky-vudce-…

Jenže i ti plemenní samci dovezení do Evropy po letech pojídání jedů, které stejně pojídali taky v zemích původu, protože především do muslimských pouštních zemí se potraviny dováží ve velkém a hádejme odkud, budou trpět také poklesem počtu spermií. Když ne ihned, tak za jednu až dvě generace.

Buď se z toho poučíme a začneme si bránit své zemědělce, kterým jsme nařídili méně chemie, nebo postupně vyhyneme. Vtipné je, že s námi vyhynou i Němci, protože naše vztahy s Germány projdou proměnou, až Němci také zmizí z Evropy. A v tom mizení už mají náskok v početné turecké komunitě.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže k nám budou dovážet potraviny z Ukrajiny a západní Evropy.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Když v Albertu zhasnou, budou potraviny lehce světélkovat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Hlavně ty vypěstované od Kyjeva na sever a severovýchod. Melouny od Černobylu se budou používat rovnou v radioterapii.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, i Sarkafarka se podělal gdyž se dověděl, že ho znají v pekle ménem. A né, že by se polepšil a začal něco s hlavou dělat. Vrhl se na pokání. Přestal loupit a začal vyrábět. A dyž teho navyráběl hafo, napadlo ho, že by to někam vyvážel. Třeba se slevou. Že bude kon-at dobro v cizákově, že mu eště rádi za láci zaplatí. Takoví dycky potkaj nějaký Zemany nebo Klause, keří mu nakukaj. Kuku kuku, nedávej slevu sobě, dej ji peklu a utžené peníze můžeš přerozdělovat. Že to jako vynde nastejno. Takhle nějak ste to myslel, že.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Ta úvaha je poněkud jiná, než jste pochopil, ale když jsou někde podmínky pro krysaře, nějaký přijde. Možná ne hned, ale vždy se nakonec nějaký najde.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to stejný jako s tou automatizací nebo těžbou lidských zdrojů, že co je lepší. Krysař nebo technologie krysích králů.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

jako v tomto videu, ve kterém musí létat na inspekci svých mléčných farem vrtulníkem https://www.youtube.com/watch?v=hee-CPpZhwc , mají i šikovní žaponci a dojčové po žížalkách.
Chlapík prý podniká v Rusku dlouho, naučil se perfektně rusky, omluvil se místním za generaci svých rodičů, na území jedné z farem SS povraždilo civilisty, a hraje s místní elitou hokej. Místní jej mají rádi, omluvu za řádění SS přijali a jsou rádi i za německou disciplínu, kterou tam zavedl. Německá landwirschaftská komora se jej jezdí ptát, co má dělat, aby mohla do Ruska dovážet své zemědělské přebytky a onen poturčenec jim radí, aby se usadili v Rusku a podnikali tam.
A ještě mimochodem, v září otevřou dálnici od Krymského mostu, Kerč - Simferopol a potom Sevastopol. Délka asi 300 km. U nás opravujeme 200 km už sedmý rok.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

9.8. dokument o Johnovi Kopiskom - anglicky farmar v Rusku

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

kšeftech s ocelí a uhlím mezi Indií, Ruskem a kdovíkým:
https://www.indiamart.com/samshi-group/aboutus.html

Pak si můžete pořídit velkostatek v Rusku a předstírat "ekologické a duchovní zemědělství".

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

a žerou hlínu. Pravicový slovenský Týždeň uveřejnil článek s touto fotkou z Chabarovska. https://www.tyzden.sk/svet/66638/car-zjednotitel-dostava-zabrat/?ref=kat
Lidé spořádaně demonstrují, policie jim dává roušky. Nepřipadají mi podle oblečení jako chudáci.
A tady jsou záběry od našeho vzoru, jak se tam demonstruje
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obrazem-radu-mest-v-usa-zachvatily…

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Tato myšlenková škola tvrdí ve zkratce toto: ‚Na rozpočtových deficitech nezáleží. Suverénní stát si může vždy natisknout nové peníze a nikdy neutrpí platební neschopnost. Záleží na plné zaměstnanosti, kterou by stát měl garantovat. Inflace není problém, protože vždy lze zvýšit daně z příjmu či z majetku a tak odčerpat od občanů nadbytečné úspory. Kromě toho plná zaměstnanost povede k vyšší produkci, která má sama o sobě protiinflační účinky."
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ekonom-Kohout-Nebezpecna-…
Taková teorie se šíří americkými univerzitami. Má několik chyb:

- Úrokové sazby státních dluhopisů jsou natolik nízké, že do nich nikdo, kdo nemusí, nebude investovat. Takže je budou nakupovat jen pojišťovny a penzijní fondy. Suverénní stát tak může utrpět platební neschopnost velmi snadno, když si nikdo nebude chtít jeho dluhopisy koupit.
- Tisk peněz místo půjček rozjede inflaci a naprosto znehodnotí úspory.
- Daně z příjmu či z majetku lze zvýšit jen jednou a tak odčerpat od občanů nadbytečné úspory. Občané tím zchudnou a příště si buď úspory deponují v něčem lepším (např. zlaté a stříbrné mince), nebo žádné úspory nebudou mít. Vůbec. a nebude jim co brát.
- Plná zaměstnanost vede k vyšší byrokracii a postupnému zaostávání. Je sice fajn, když všichni mají práci, jenže málokdy mají všichni smysluplnou práci. Takže dalším státním zaměstnáním se stane činnost v neziskovkách, které bude stát dotovat čím dál více, jak budou ubývat soukromí přispěvatelé. Takže na vyšší produkci můžeme zapomenout vyjma lejster a zákonů. Tam bude vyšší produkce zcela jistě..

Modern Monetary Theory je nebezpečná chiméra blížící se socialismu. My už jsme ji prožili jednou, tak je hloupost opakovat stejnou chybu. Budeme se muset přizpůsobit novému světu, novým podmínkám a nové společnosti. Opět nás čekají radikální změny. Snad k tomu dojde až za pár desítek let a ne moc brzy.
Může se také stát, že Modern Monetary Theory zůstane jen salonní úvahou a nedojde k realizaci. Obávám se ale, že dojde k propojení Modern Monetary Theory a BLM v USA, kde si zkusí realizaci. No, ti dopadnou! Zesnulý Miloš Jakeš byl chytřejší než všichni univerzitní profesoři hlásající Modern Monetary Theory dohromady.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Milý Gerde, gdyž se budete hrabat v podobných teoriích, nebudete mít nigdy čas na filoZofické úvahy typu, co je lepší. Jeden mašinoautomatický stroj co vyrobí tisíc bot za směnu nebo tisíc lidských zdrojů co vyrobí za směnu tisíc bot.

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

Pochopitelně je lepší stroj, ale problém je s těma uvolněnýma rukama. Ďábel si pro ně vždy práci najde. V minulosti se přebytky psychopatů řešily válkou. Na hranicích států se psychopaté oboun stran mlátili mezi sebou.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď to vypadá, že ste pochopil smysl ekonomiky, ale je to pohled jen z té psychopatické stránky. Že se má věřit ve vrozenou darebáckost člověka a proto je ho třeba vláčet nedostatkem aby se furt učil a jako nezlobil a až to bude jako na konci života vědět, že může umřít. Tomu říkám luxusní plýtvání. Ale podstata člověka může být láskyplná. Jenže všechny nádoby do kerých by ji mohl nalévat sou nepřetržitě ničeny jakýmisi pidižvýki keří si přivlastnili mediální rozum lidstva.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne psychopaté války vedli a normální lidi v nich umírali.

II světová byla až 10 let po velké krizi a před první světovou krize nebyla.

Thacherová deregulovala, ekonomika začla šlapat žádná a velká nezaměstnanost nebyla. Vznikala nová pracovní místa.

Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

"Velká krize" skončila ofiko v r. 1933, ale doznívala ještě v r. 1934. WWII byla jejím přímým důsledkem.

V r. 1914 byly USA už třetí rok v recesi. WWI je nejprve zachránila před bankrotem a následně je ekonomicky nakopla směrem vzhůru.
V Evropě sice nebyla vyložená krize, ale patrně k ní kontinent směřoval, protože chudoba mezi městskou pracující vrstvou už byla taková, že i v UK byli okolnostmi donuceni přijmou legislativu upravující minimální mzdu, některé pracovní podmínky a pod.

Za Tatcherové "šlapala" ekonomika tak "skvěle", že v bývalých průmyslových, loďařských a uhelných oblastech byla nezaměstnanost 50-60%. Aniž tam vzniklo cokoli jiného, co by zničená pracovní místa nahradilo. A dodneška jsou tyto deindustrializované oblasti ohnisky vysoké nezaměstnanosti, chudoby, pracující chudiny.
https://www.bbc.com/news/uk-politics-22070491
Nemluvě o snižování mezd, zvyšování nákladů na bydlení a živobytí, zvyšování daní a zavádění nových a pod...

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

mně není jasné kde na to přišel, že ekonomika šlapala bez problémů. Ono stačí se podívat na filmy, anglické, z té doby. A to je určitě jen špička ledovce. Ona asi šlapala ale jen pro některé, pro ty dole určitě ne.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

i z tempa, jakým babizna vyhlašovala nové daně.
Pokud se pamatuji správně, tak jí vaz zlomila až "daň z hlavy". Daň z dešťové vody ještě přežila, ale "hlavofku" už ne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy nevíte, že američtí banksteři dávali Hitlerovi peníze ještě před krizí?

USA snad 1 světovou nezačaly a připojily se až dost pozdě.

Jsou to 2 věci, mezi kterými není příčinná souvislost.

Ale vznikla nová pracovní místa. Jen v jiných oblastech. V sedmdesátých letech se jezdilo z Francie do Británie nakupovat, protože to tam bylo laciné. V devadesátkách se tam začalo jezdit za prací, protože ji tam byly mraky.

Až budou český supermarkety v Británii, až si Britové budou jezdit do Čech kupovat luxusní auta, až se absolventi českých univerzit budou koukat svrchu na absolventy Oxfordu a Cambridge a smát se jejich neznalostem, až budou Britské televize plné českých převzatých pořadů, až budeme do Británie vyvážet stroje, které Britové nebudou schopni ani pochopit, natož okopírovat, až sem budou jezdit mladé Britky, aby u českých policajtek, manažerek a bankovních úřednic dělaly au-pairky, pak začnu věřit, že tam mají nějaké ekonomické problémy.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

KDY a před KTEROU krizí dával někdo Ádovi prachy?
Zjistěte si, kdo si bral z USA během WWI. úvěry, žrádlo, zbraně.
Proč asi všechny vítězné státy chtěly po vyhrané válce z Reichu válečné reparace, co? Asi proto, že během války nebývale prosperovaly a naplnily státní kasy k prasknutí, ne?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

as early as the summer of 1929 James Paul Warburg had undertaken an assignment from financial circles in America, which desired to exercise solitary influence on Germany in the unleashing of a national revolution. Warburg's task was to find the suitable man in Germany, and he entered into contract with Adolf Hitler

čili v létě 1929 a krize začala až v říjnu 1929

Velká hospodářská krize (někdy též světová hospodářská krize, nebo velká deprese) je označení pro celosvětově rozsáhlou hospodářskou krizi následující po propadu akcií na americké burze (Wall Streetu) v říjnu 1929, která ovlivnila světové hospodářství ve 30. letech a byla největší ekonomickou krizí 20. století.

-------
Přímé spojení s finančníky Už ve 2. polovině 20. let 20. století je členem dozorčí rady I.G.Farben hamburský bankéř Max Warburg (1867–1946). Jeho bratr Paul Warburg (1868–1932) patří mezi spoluzakladatele Federálního rezervního systému v USA a vzniká tu proto přímá vazba mezi chemickým gigantem a finančníky z Wall Street.

„Bez kapitálu, jenž dala Wall Street k dispozici, by nevznikl koncern I. G. Farben a téměř zcela jistě by nedošlo k uchopení moci Adolfem Hitlerem a k druhé světové válce,“ tvrdí sebejistě britský ekonom a historik Anthony C. Sutton (1925–2002).

--------

nácek Eichmann dělal pro Standard Oil

2. “Getting along with their own business“
The secret pact of Standard Oil with the Nazis and why Adolf
Eichmann was silenced
The Russian Revolution installed a new global order. Until 1917, the Europeans were in
command of the world. Then the US corporates wanted to get in the global business,
above all, John D. Rockefeller who founded Standard Oil in 1870. In 1879 he merged
the Vacuum Company and many other firms until1911, when the Trust was desolved
and broken into many smaller companies. But the Rockefeller family maintained power
in the oil business.
At that time, petroleum was produced in two places, in Texas and in Baku, in the
Caucasus. The Russian oilfields were owned by the Nobel and Rothschild families who
lost their assets with October Revolution. “In summer 1918, Mr. Nobel flew from the
Soviets and begged the German emperor Wilhelm to help him to conquer his assets
back”, says the historian Dietrich Eichholtz. But thinking about “conquer” wasn’t
possible with an unarmed German Republic.

To nebyl TEN Nobel, ale nějaký jeho příbuzný.

The interest of the Rockefeller family were identical with the interest of Deutsche Bank.
And after WW1, their shares of the „Turkish Petroleum Company“ were transferred as
„enemy property“ to France. For many years, the Deutsche Bank tried to litigate against
this expropriation, but finally they realized that there wouldn’t be any chance on the
legal front. There is strong evidence to suggest that approximately in 1927, Deutsche
Bank and Standard Oil made a secret pact aimed at bringing Hitler to power in order to
conquer the Oil of Baku. Standard Oil promised to supply the fuel.

1927, Standard Oil and IG Farben founded the company „Standard IG Farben“;
president was the oil dealer William Farish from Texas. Standard passed to IG Farben
the patents about the coal hydrogenation processes and the Germans gave them the
patents how to manufacture synthetic rubber. In the same year, 1927, the young Adolf
Eichmann, close friend of Ernest Kaltenbrunner (chief of Hitler’s Gestapo), was hired
by the Vacuum Oil Company in Austria, a relation with future.

Za války musel US stát nakonec vyhrožovat Rockefellerovi, aby přestal kšeftovat s Němci.

--
Státy fungovaly tak, že utrácely prachy a za ně nakupovaly u výrobců. Tam ty prachy končily. Státy si pak v Německu ukradly kde co, aby se odškodnily.

Marshallův plán byl placen aspoň do určité míry zlatem, které Američani ukradli Němcům (a Němci před tím část zas jiným). Byla to půjčka a půjčky se vrací. Mě to přijde výborný kšeft, někoho okrást a poničit, pak mu půjčit jeho vlastní peníze na obnovu jeho věcí a pak si půjčku nechat proplácet i s úroky.

Američany nikdo nebombardoval.

Když se tu občas někdo rozčiluje, že jsme Anglánům museli platit i tkaničky do bot, tak Angláni museli Američanům platit taky všechnu pomoc (dodneška má USA spoustu britských ostrůvků pronajatých na 99 let). SSSR dostával zbraně z USA a platil je ZLATEM.

Co se stalo po válce, když US firma už nevyráběla zbraně? Zůstaly ji výrobní kapacity. Takže pak vyráběli místo bombardérů civilní letadla.

Podobně to bylo se všema výrobama. Něco zůstala zbrojní výroba, ale dost se toho vracelo zpět k civilní výrově.

Celkově to byl pro USA výbornej kšeft (ne ten mega zabitých a ztracených).

-----------

Hádejte kdo naučil Němce vyrábět letecký benzín z uhlí? Ano Američani. Myslím, že i umělou gumu.

Kdo naučil Japonce stavět letadlové lodě? Pro změnu Britové.

Bet takovýhle výpomocí by válka snad ani nemohla být.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Čmoude,
ale v největším pákistánském městě světa Londýně k tomu jednou dojde. Stačí jen počkat, až civilizace považující za největší blaho přesnou znalost Koránu a hadís ještě trochu přidá voličů do britského volebního systému. Oxford a Cambridge už mají takové první vlaštovky ujetých profesorů. Stačí jen počkat tak 20 let.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Je to takové zvláštní. Politici a přední ekonomové nás vybízejí abychom se zajistiti na stáří úsporami, neb důchodový systém na TO nebude mít.
Modern Monetary Theory ve své podstatě říká: dosavadní inflace 2% již pro zdravé finance státu nestačí, potřebujeme víc. No a ono víc není nějak určeno.
Takže co dělat. Spořit nebo utrácet, dokud je ještě jakš takš co a za co?
A ihned musí následovat otázka: co se stane až všechny úspory utratíme?
Nemohu si pomoct, ono to jde tak nějak proti sobě. Četr aby se v tom vyznal!

Chtělo by to asi změnit průběžný systém důchodů na fondový. Soudím, že by hned bylo po diskusích. Nět důchodce, nět problema!

Výroční zpráva Důchodového fondu. Vážený kliente, dosáhli jsme v letošním roce dobrého, až výborného zhodnocení vašich uspořených prostředků a to ve výši 6 procentních bodů.
Roční report Statistického úřadu: letošní inflace je mírná. Těsně nad hranici 7 procent.

Zvláštní report pro Laca. Rezervní informační národní informační fond USA.Výměna informací se zvýšila za poslední rok o těžko uvěřitelných 300%. V USA je to však znepokojující, neb místní jsou těmito informacemi tak nakrmeni, že značně vzrůstá obezita. Američanům narostly hlavy o 15%. Připisuje se to jednak růstu IQ pojídačů informací a také zmenšováním těl, neb rychlá občerstvení přestala být rychlá a taky občestvující. Je to však nový svěží trend šířící se napříč celou zemí. Mis Amerika měla klasické rozměry: 40-30-30, ale obvod hlavy překrásných 90-60-90 (čelo, pusa, brada). Vivat America!!!!

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)