Jak je to s chytrými věcmi kolem nás

Autor
Štítky

Z diskuze:

Napsal uživatel zemedelec (neověřeno) dne Ne, 08. 04. 2018, 17:11

Pane Vidlák perfektní.
Jen mě nejde do hlavy,nejsem chemik,co to je za typ chlóru,že zabíjí děti a nevinné občany,teroristu žádného.

My - chytří, mladí a krásní lidé - musíme bohužel neustále šířit osvětu. A samozřejmě pečovat o ideovou čistotu.  Jinak by vám to tu soudruh Janda z hovnot zavřel na to šup.

A jelikož jsem zrovna nedávno zažil takovou akurátní ilustrativní příhodu, rád poučím všechny zdejší hnojaře a vysvětlím zemědělcův nejapný dotaz.

Má žena se před časem lehce zbláznila a oznámila mi, že OKAMŽITĚ potřebuje do svého přemísťovadla NOVÉ a KVALITNÍ rádio. Asi tak pět hodin jsem brblal a pak jsem si sám na záchodě – aby mne nikdo neslyšel - soukromě přiznal, že to je přece jen ekonomicky lepší varianta, než kdyby prohlásila, že NUTNĚ potřebuje nové Ferrari, nebo nějaký obdobný křáp.

Takže jsem se po příjezdu Slunce mého bytí z obchodu s elektronikou odebral do garáže, bych precizně zapravil nový "samograj" do plechového miláčka. Dle španělského návodu a svých nejlepších vědomostí a zkušeností. Srozumitelnější jazyk po ruce nebyl. No nic, namontoval jsem, jak jsem uměl a zmáčkl hlavní čudl na „tatrance“.

Hrál.

Ten vergl myslím.

Odfoukl jsem si s šel jsem se svalit na kanape.

Za měsíc mne žena vyplísnila, že "radyjo nehrá“ a jen cosi píše na displeji, ať s tím laskavě něco udělám, páč ona nebude kvůli mně trpět jak zvíře.

Pseudojaponský střep hlásal rudým písmem, že je někde zkrat, ať okamžitě rozeberu půl auta a vyměním všechno a všechny, co a koho potkám. Škoda, že nenapsal, ať vyměním i sám sebe.

Rozebral jsem a vyměnil všechno, co číňan s japonskou cenovkou po mně chtěl. Škatule se rozehrála. Doma se rozhostil klid a mír.

Na dva týdny.

Poté jsem málem dostal pár facek, páč "samograj" si zas chtěl jen dopisovat. Kurva fix!!!

Odlovil jsem svou starší dceru a za slib, že v létě natřu futra v celém jejím bytě, jsem ji přesvědčil, aby odvezla mámin samohyb k elektrikáři.

Elektrikář se usmál pod fousy, které neměl, pokýval hlavou, kterou měl tenkrát ještě na krku, a zarecitoval epopej sovětského typu o amatérech, kteří se serou do všeho, čemu nerozumějí. Sebral holce tři kila a za deset minut ji vykopl i s hrajícím číňanem na ulici.

Oprava od profesionála vydržela týden.

Pak jsem znova rozbalil vercajk, vytáhl rádio z palubovky, položil ho na sedadlo řidiče, klekl si čelem k němu a střihl jsem tam deset Otčenášů a deset Zdrávasů. Synek chtěl volat rychlou. Domníval se, že se fotr z přemíry chlastu už konečně doopravdy zbláznil, anebo se dal k nějaké sektě a chce se v mámině autě urgentně a rafinovaně podříznout speciálním nožíkem, sloužícím k profesionálnímu odizolování kabelů, aby tam nadělal před smrtí co nejvíc bordelu, a on to pak bude muset uklízet.

Po hodině mazlení s kabelovými svazky - synek mě pro změnu podezíral z nějaké nově vymyšlené sexuální úchylky, bo jsem u toho furt jen fučel a vzdychal a prováděl směšné pohyby tam a zpět - jsem ten čínský drek zacvakl zpátky do palubky.

Hrál.

Žena po obdržení vítězné SMS zprávy mrskla rozdělaný segedýn čoklům a usmažila synovy oblíbené vepřové řízky z krkovičky.  Kýta je moc suchá a zbytečně moc drahá (to hlavně).

Pak odjela za svojí mamou. Tam mě pomluvila, že jsem za opravu rádia vychtěl oběd „drahý jak sfiňa“.

Když byla v půlce cesty zpátky domů, ten zgřap jí zas napsal, že na ňu sere a hrát že nebude.

Kdyby mohla, tak mi před barákem rozpáře břuch a ty rozkousané řízky mi vybere ze žaludku.

Kurva štelunk!!!

Už jsem chytal nerva.

Zašel jsem za sousedem, kterého fakt nemusím, a poprosil ho o pomoc a radu. Kupodivu se mi nevysmál. Vytáhl ze skříňky s vercajkem škatuli s dvěma kabely a tónem, jakým se oslovují chovanci v nejmenovaných ústavech, mi sdělil, že mi zapůjčuje drahý a chytrý voltmetr. Ten sám od sebe pozná, který z kabelů nesplňuje normy Ojropské Jůnyje, kvůli čemuž se chytré rádio s nikým nechce bavit a místo hraní jenom píše pí****ny.

Čuměl jsem na něj, jak mládě mléko dávajícího sudokopytníka na nová vrata. Když mě znova ujistil, že si ze mě fakt nedělá pí-píííííp, vzdálil jsem se k manželčině plechovo-bakelitovému oři a začal podle podrobného sousedova návodu chytře proměřovat kabeláž, když to předtím blbě nestačilo.

Chytrý voltmetr nepřišel na nic. Úplně stejně, jako ten můj blbý. Poskládal jsem sušené muzikanty v bakelitové krabičce do palubky a nastartoval.

Krabička se rozehrála.

Přišel jsem domů. Bez fanfár, bez oslavných proslovů a bez řízků. Ve dvou třetinách půlkilometrové tratě z garáže k obydlí mi čínská škatule znova napsala, že jsem debil a nic neumím.

Už jsem neměl sílu ani na to své kurvování.

Přemohl jsem se – už asi posté – a zadal jsem do chytrého vyhledávače na netu jméno svého příbuzného. Můj děda a jeho praujec byli bratranci, neboli „kuzyni“, jak říkáme my Wasserpoláci. (Wasserpolok je člověk sídlící v ČR poblíž řeky Olše a diví se, že žádný normální dvounožec nerozumí jeho češtině, ani polštině.)

Digitální bonzák vyhledal firmu tohoto vzdáleného bratrance a aktuální telefonní číslo. Než jsem našel brýle, abych mohl naťukat číslice na kecafonu, kluk udělal na kompu SIM SALA BIM, (chudák si myslel, že by zas mohly být řízky), a já čuměl na obrazovku s živým bratránkem. Tak jsem mu řekl, co po něm chci. Poslal mě do řiti, protože od plyšáku položil už  pět svých firem, a to i přesto, že z naší široce rozvětvené a intelektuálně založené rodiny havířů, hutníků, kočích a ožralů má jako jediný dva tituly. Akorát se mu s tím blbě machruje, protože když si před jméno napíše dvakrát za sebou „ing“, vypadá, jak vymydlené pako.

Když jsem si odbyl povinnost vyslechnout bratrancovu litanii, proč ještě stále není tak prachatý, jako Jura Šoroš, Vilda Gejců nebo aspoň ten cukrář, co si vymyslel „gzychtove knišky“, zeptal jsem se ho znovu, jak řešit problém asijského krabicoidu - spisovatele.

Tyz je abnormální cyp (překlad do češtiny – jsi velmi podoben neobyčejně vyvinutému mužskému zařízení na výrobu potomků) – pravil bratranec, elektrický i montovací inženýr v jednom.

Musiš s tym radyjem vydupat, ganc nejlepši je jaksyk ojebat flešr (tohle překládat nebudu) – dodal a pročísl si památku na bigbítové časy – asi pětadvacet půlmetrových mastných chlupů na zátylku. Na temeni jeho hlavy je množina vlasů prázdná. Úplně.

Jak přibližně pracuje flasher, matně tuším, ale jak převézt digitálního policajta zamaskovaného v motorovém prostoru, to jsem opravdu nevěděl.

Na mou další „zbytečnou“ otázku, jak na to, zastydlý bigbítový fanoušek jen povzdechl, že nikdy nechtěl věřit svému bráchovi, který o mně rád tvrdívá, že mám nasráno nejen v hlavě, nýbrž i v rukou. Teď ale v praxi vidí, že i takoví kokoti (kokot je ofiko manžel od slepice, neofiko neřeknu), jako je jeho sourozenec, mohou mít pravdu.

Poděkoval jsem bratranci za sympatické zhodnocení mé osoby. Není nad upřímnost.

Po další půlhodině debilních keců a osobních urážek jsem dozvěděl, že vysouložení s flešrem by mne stálo více peněz, než pořízení jiné hrací škatule. Proto můj spolubesedník přešel k praktickým radám.

Musyš se kupiť nove faro, kere uš umi tu s tym radyjem komunikovať – pravil vzdělaný příbuzný – albo esi nemaš lovaky, zajď na jakysik šroťak a zeber se tam inakši radyjo, kere je eščě blbe a něumi pisať.

Jelikož jsem si dovolil nepropuknout okamžitě v jásot nad jeho geniálním nápadem, (jeho fotr uhořel při experimentálním moření dřevěné chaty, které mělo neutralizovat důsledky případného požáru), dorazil mne další nevšední myšlenkou.

Možeš aji kupit inakši auto. Take, co ešče nema ty eletrycke cypoviny, ale poctivy karbec. Škodofky stopětky su fajne.

Podivil jsem se docela nahlas, že bratránek přivedl ke krachu teprve pět svých firem.

Nasral se a zaklapl svůj noťas. Pouze jsem zaslechl počátek věty – kura, ty uš mi neser, bo ti skopu řiť do špi… (překlad do češtiny – uvozovky nahoře, ty už mi nevolej, protože bych jinak mohl ublížit velmi sofistikovaným způsobem tvé sedínce…)

Z krátkého intermezza s příbuzným dabl-ingotem jsem pochopil, že se doba velmi změnila a nás obyčejné a hloupé lidi obklopují samé chytré věci. A je jen naše mínus, že vůbec neumíme pochopit, jakého dobra se nám tímto dostává.

Pouze občas a zcela výjimečně se kvůli nám hlupákům dostaví taková maličká závadička. Ve velice řídkých případech se stane, že lidský faktor selže v komunikaci s nějakou chytrou věcí a ona pak dělá něco úplně jiného, než co jsme původně chtěli. To je mé vysvětlení, proč onen chytrý chlór v Sýrii zabíjí vždy jen civilisty a děti. Hloupý a starý Assad mu totiž zapomněl sdělit – nejlépe písemně nebo digitálně, koho má zabíjet a koho ušetřit.

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

- dobré!!!
Tuhle jsem zrovna něco dělal v garáži (nikoli na kabelovém svazku) a říkal sem si ... „ku*va, oni už i ty zářivky dělají jak Egypťani, co mají evidentně svůj nezpochybnitelný kus Sahary. Ty totiž vytunili k dokonalosti zářivkové svítidla tak, že jak klesne teplota v garáži pod 4 stupně, zářivky nedají ani to pověstné kulované. Ale já je s přehledem jebu, já už jsem tak klidný, že před rozsvícením na ně jdu (a to i když si pro byť jeden lahváč) na takové dřevěné tyči izolační páskou přifáčovanou horkovzdušnou pistolí s prodlužovacím kabelem, kterou těm egyptským zářivkám udělám chvilkový pomyšlení, že jako jsou na Sahaře a tím je znovu vojebu tak, že zapomenou na tunamní garážovou zimu a dostanou z toho sálavého hokopistolového tepla takový předsvítivostní domnělý saharský orgasmus (jinak si to vysvětlit neumím) a rozsvítí se. Nebo taky strachem, neboť si pamatují, jak sem se tuhle vytočil, když zhasly v okamžiku, když sem žádnou tmu nemohl potřebovat a mrskl sem po nich kladivem tak, že jsem jednu trubici, k její/mojí/ škodě, docela úspěšně zasáhl!

A to nechtějte vidět můj („chytrej“) mobil, ten opravdu navrhoval v rámci gender-seminárky nějaký mladý ambiciózní čínský adept technických věd od Žluté řeky ... to se fakt nevidí, co jeden debil dokáže všechno vymyslet.

Zatím bez slepic

Zkuste buď očistit kontakty nebo vyměnit startér u zářivek. Resp. problém bude ve zkorodovaných kontaktech nebo asi ve starém kondenzátoru startéru. Časem mu klesá kapacita a tak nedá dostatečný náboj pro zapalovací impuls.
Poslední možností je vyhodit zářivky nebo k nim paralelně připojit obyčejnou žárovkovou objímku a svítit si žárovkou.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

s vámi je taky dneska sranda, Gerde

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A jak to dopadlo s tím rádiem?
Jo a pokud jde o tu válku - za sebe mohu jenom říct, že jsem se rozhodl žít, jako by být neměla. Protože jestli má být a jestli má Donald poslat na Sýrii tomahawky... A Vladimír na Donaldovu loď a Donald na Vladimírovo Selo a Vladimír na Donaldův ranč a oba pro jistotu do střední Evropy... Ne, s tím vážně neudělám nic. A na kopání protiatomového krytu pod naším panelákem je stejně asi pozdě... Odmítám si nechat naočkovat strach. Zvlášť, když si říkám, že možná o ten strach nakonec jenom šlo. Stále chci věřit, že Donald, Emanuel, Tereza i Boris nejsou úplný paka. A pokud jsou, že ti opravdu důležití lidé chtějí sami vydělávat. Ne prosévat popel svých rodin.

Zatím bez slepic

Dobrá otázka. Nikoli významově, nýbrž mluvnicky.
Žena se smířila s tím, že její plechový oř se stane na dobu neurčitou laboratoří, a 30 cm před řadicí pákou bude probíhat AUTONOMNÍ VÝVOJ.
Prozatím je poučena, a vyškolena (i vybavena!), že pokud bude naprosto nutně potřebovat nakrmit uši hlukem z pseudojaponského mrzáka, bude jej muset vytáhnout ze šasi (naučila se) a na třicet sekund rozpojit multipatice s asi milionem drátů vedoucích odnikud nikam. Pochopila (mám chytrou, mladou a krásnou ženu, takže občas i chápe), že musí provést tzv. reset této chytré automobilní vymoženosti.
Autonomní vývoj pak bude ukončen tzv. BASTLENÍM, tzn. nevratným vykonáním konstrukčních změn potřebných k vylepšení provozu této elektronické bestie, kterážto činnost v 99 procentech končí tragickým neúspěchem. Myslím bastlení všeobecně.
Následující životní epochou původce takové činnosti je pak vyobrazení zprasení objektu bádání jako dosažení gigantického úspěchu, což je vlastně to pravé mistrovství takového bastlíře.
Abych pravdu řekl, já mám již vymyšleno, nyní pouze čekám, až žena vyměkne a svolí ve svém miláčkovi použití vrtačky. Poté naroubuji na napájecí kabel čínského zmetka jednoduchý socialistický vypínač (ještě furt se dají sehnat), který v poho unese zátěž až 16A bez dalších relátkových krámů (mnohokráte za socíku vyzkoušeno). V případě nouze hudbychtivý pasažér místo čtení románu v angličtině pouze zamáčkne čudla, napočítá do třiceti (ovšem nikoli po desítkách), pak jej vytáhne do původní polohy a úspěch bude zaručen.
Tím bude vývojářský úkol splněn, já se odebéřu na kanape a budu čekat, jestli se žena nesplete a neudělá synovi pár řízečků z krkovičky. Syn má pochopení a je empatický, občas mi dá kousnout.

Zatím bez slepic

bohužel.. JSOU !

Zatím bez slepic

Opravdu bát se začnu, až Gazprom přestane sponzorovat Ligu mistrů UEFA...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že byste se tím i uživil. Prostě, pohlazení na duši !

Zatím bez slepic

Jsem z těch Američanů nějaký vyšinutý !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Targus.
Výborně napsáno.
Mám s těmi chytrými věcmi také různé zkušenosti.
Poslední zkušenost,dlužil jsem korunu za satelitní příjem,jejich počítač to vyhodnotil jako dluh a odpojil satelitní příjem.
Tak jsem musel různě telefonicky komunikovat,aby to zprovoznili a zeptal jsem se,když přeplatím o korunu,tak mě počítač vypne také?že ne.
Jak zaznamenávám,tak ty chytré Tomahawky doletěli na Sýrii.
Tohle lidský normální rozum nepobere,odsoudit takové jednání,bohužel,jsme zase o krok blíže válce.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Syrská protivzdušná obrana v akci. Podle Rusů zlikvidovala 71 ze 103 vypálených raket

Historie se opakuje, jen to co byla poprve tragedie, to je podruhe fraska.

- Nejak si nemuzu pomoct nepremyslet, ze je to jen takovy valceni naoko, pro nejaky divaky asi jako v tech wrestlinkovejch zapasech. My na vas jakoby vystrelime, vy budete delat, ze jste jako dostali ranu. Holky budou rvat a povzbuzovat az budou mit promocenej rozkrok a vsichni budem stastny.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

na to se snad nedají sehnat holky, myslím, ty úplně normální

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

(K bombardování Syrie:)
"Měl bych napsat, že nemám slov.
Ale nebyla by to pravda.
Mám mnoho slov, ale jsou toho druhu, ze kterých by se poblil i antoušek.

Podobé ráno jsem zažil 21. srpna 1968.
****
Mimochodem, od začátku globálně demokratickyhodnotně podporovaných vyvražďovaček uprchlo ze svých domovů nebo bylo zabito víc Syřanů, než je obyvatel České republiky!

Chčijou nám na hlavu a už se ani se nepokoušejí předstírat, že je to déšť."

Zatím bez slepic

Máte pravdu, ani já nemám slov. Cítím totalni bezmocnost. Chabou útěchou je, ze se pindosi az uzkostlive vyhybali cemukoliv, kde by mohla byt i jen ruska stopa. Rakety sestrelene nebo ztracene v pousti, skody materialni nebo spise symbolicke, zatim vypadli ze zprav tri zranění, nekde jsem cetla sest. Dosah do budoucnosti ale bude znacny, ac fandove na obou stranach zatracuji Putina, ze mel okamzite odpalit ty lode,myslim si, ze tim by se pridal na stranu tech, co situaci touzi vyhrotit na max. Je tezke se rozhodovat, zda ztratit "tvar" v zajmu zachovani zivota na planete. Troufam si tvrdit, ze ruska odpoved bude americany bolet vic a dele nez nejaka rychla reakce potopenych lodi. A budou to dostavat z vice stran, cina tez nebude jen tak prihlizet. Blizky vychod je pro amiky jiz minulosti, nedosahnou tam niceho. Tak dlouho se snazili delat z rusu parije, az se jimi stanou sami, uz ted tomu na mnoha mistech planety je.

Zatím bez slepic

Ano pane anonyme, také se tak cítím. Jsem velice rozčarován a věřte , že tentokrát zase z SSSR. Vím RF ale to zklamání je stejné. Když je někdo na sto procent, že se útok chemickými zbraněmi nekonal, měl nasadit vše proti zlu představovaného sviněmi z pro mě již bez obalu zvířatama ze západu. Všemi bez vyjímky a mezi ně patříme i my. Odteď mě politika přestala zajímat, upadám do letargie a už ničemu nevěřím. Včera jsem psal ohledně Vidlákova článku, že mě pacifisti vaděj. Ano byl zachráněn mír. Tak zaprvé nevěřím a zadruhé nejen, že nevěřím , ale teď to bude ještě horší. Takže mě z toho vychází, že Rus je buď jen žvanil a nemá nic co by proti těm sviním nasadil, nebo čeká na zázrak. Vůbec bych se nedivil, kdyby v Rusku vyšli lidé do ulic a žádali tvrdou odplatu. Proč nic nesestřelili???? Šaškárna.

Zatím bez slepic

Ale prece sestrelili. Navic, rus rekl, ze pokud tam zarve jediny rus nebo budou napadeni na mistech, kde maj ruske veci. To se nestalo. Az uzkostlive se tomu vyhybali. A cekali, az se vladni syrska vojska stahnou na ruske zakladny. Cili museli americani vedet, za zautoci az kdyz to nenapacha skody a ze rus muze rict ok, nebylo naplneno to, pred cim jsme varovali, bo nas ty rakety ani neofoukly. Rusove nechavaji tu praci na syranech, i kdyz jim dodali zarizeni na sestrely raket. To je podle me dulezity vzkaz zapadu, protoze rus tam nebude donekonecna. To je rozdil proti americanum, kteri si nechavaji svoji vojenskou kontrolu nad vsim. Je to stejny rozdil, jako kdyz muzete rozdavat chudakum jidlo nebo je naucit ho vyrabet. Druha varianta vyjde ve finale levnejs a jeste jsou vam vdecni.

Zatím bez slepic

Víte vše je samozřejmě jinak než si myslíme, ale fakta hovořej. RF oznamovala, že sestřelí každou raketu vypálenou na Sýrii a v případě, že budou ohrožena jejich vojska, tak, že zaútočí i na odpaliště ať jsou kdekoliv. U křídlaté rakety Tomahavk, nemůžou vědět kam to má nasměřováno. Už jen to, že je bombardován Damašek je děs. To je agrese jak vyšitá. Američani před několika chvílemi oznámili, že RF vojska nebyly předem o cílech uvědoměny. (možná že lžou, ale spíše ne) Tak ať se na to dívám jak chci , tak mi z toho vychází, že zde někdo oblbuje. Syřani nic nesestřelili. Jestli ze 120 raket trefili možná 13 a i o tom se dá pochybovat, tak je to zhruba jedna desetina, kdyby to bylo obráceně, tak pak bych řekl, že dobrý, takhle je to jako nic. Nic! Navíc důvěra v RF i z mé strany je nula. Vím, to samozřejmě nic neznamená, ale takových jako jsem já je více a v RF samozřejmě o mnoho více. A do budoucna? Sýrie i když byla na tom skvěle, tak přišla o Golany a to měla super raketovou ochranu. Samozřejmě z Ruska. Naše radary(něco o tom vím) a stejně se neubránila. Z rusa mají všichni jen prdel. Smutné konstatování.

Zatím bez slepic

Ja souhlasim, ze vse muze byt jinak. Ti co maj prst na spousti maji take jine informace nez my tady dole. Na druhou stranu, asi tezko by to bylo i v nasem mainstremu prezentovano ve smyslu syrane slavi, vysli do ulic... pred chvili jsem koukala na idesu na video, typek v damasku natacel utok a sestrel. Nejsem vojensky odbornik, ja tam nevidela ani ten utok, ani sestrel. Kvalita zaznamu hodne spatna. Nejvic zretelne tam bylo pokojne kokrhani kohouta a pipani doslych zprav, asi na mobilu natacejiciho. Nez se usadi prach, tak vsichni budou jen spekulovat, bo nemame ted zadne na vlastni oci svedectvi.
Co se tyce ruska a putina, vite co je transakcni analyza? Lidi se chovaj podle tri modelu : 1.rodic, 2. Dite, 3.dospely. pouze na urovni dospely-dospely je mozne resit veci konstruktivne. Pokud je jedna strana rodic nebo dite, dialog neni mozny. Trump jedna jako vzdorovite decko, a hodne lidi chce, aby putin zacal jednat z pozice rodice (dam ti na prdel,kdyz se budes vztekat) nebo z pozice ditete (kdyz ty mi nepujcis lopaticku, tak ja tobe kyblicek). Jenze pokud nekdo z toho kruhu rodic-dite nevystoupi do pozice dospelaka, je to furt zacyklene v kruhu. Putin je ten dospely, co je z kruhu venku. Uz nejakou dobu. Nevim, na co ceka, ale vim, ze kdyby slezl z pozice dospelaka, tak to by byl konec civilizace.
Dite nebo rodic to ale nepochopi, pac vidi svet jen z te sve vlastni pozice. Jakmile si ale uvedomi, ze pozice jsou i jine nez moje, je na ceste stat se dospelakem. Plati to vsude, kde komunikuji dva jedinci. Treba kdyz se dohadujete s babou na trhu, ze ma prosle zbozi. Pokud rika, ze kecate, bo jeji zbozi je nejlepsi ze vsech, je to rodic, poucuje. Pokud tvrdi, ze i ostatni maj takove zbozi, je to dite (vzdorovite, kdyz rika tak si polib). Je jedno,jestli drzite rozpadajici se kus jako dukaz pred jejim frnakem. Jakmile uzna, ze to tak muze byt, je to dospelak. Uznejte, ze hadat se s babou rodicem nebo ditetem k nicemu nevede, zbozi si stejne nekoupite, akorat se nastvete. Jen v tom tretim pripade mate sanci, ze sahne do jine bedny pro lepsi kousek.

Zatím bez slepic

Výborné shrnutí!
Bohužel si myslím, že v čele USA už dlouho nestál, nestojí a za současné konstelace ani stát nemůže "dospělý" s alespoň částečně rozhodovací pravomocí. Stejně tak na té druhé straně v budoucnu nemusí stát opět "dospělý".
Vypadá to na nějakou chybičku v Božím softvaru. (Jen aby nepřišel nějaký tvrdý var.)

Zatím bez slepic

Ja som uz davnejsie konstatoval (na inom serveri), ze Putin bude, aj za cenu, ze nanho budu nadavat i vlastni ludia, postupovat velmi obozretne. Ale NEZABUDNE!!! a v prihodnej chvili to vsetkym spocita. Vsimnite si, ako reagaval len na tohtorocne podpasovky a provokacie a urazky Ruska. Olympijske hry, odmietnutie krajin zucastnit sa svetoveho pohara v lyzovani (vratane Ceska!), nehoda lietadla, Skripal, uhorene deti v nakupnom centre a dalsia "nehoda! v podobnom, len s mensimi nasledkami, vcas odhalene dalsie provokacie... , nalety na ruskych zoldierov v Syrii, "chemicky utok Asada"... Vacsina bola pripravena PRED volbami, ale pokracuje to dalej, kvoli majstrovstvam sveta vo futbale. Putin si urcite povedal, ze dovtedy vydrzi vsetko. A zopar provokacii urcite pride, ked si teraz ZNOVA, alo v Libyi, dovolili ostrelovat cudziu krajinu BEZ mandatu OSN a este PRED vysetrenim udalosti odbornikmi. Ja dlhodobo Putina kritizujem za to, ze vytvara okolo Ruska uzemia stabilnej nestability. (Abchazko, Osetsko, Armensko, Podnestersko, Donbas, Krym...). A v pripadoch tohtorocnych provokacii sa zatial chova rozumne. Len sa obavam, co bude po majstrovstvach sveta. To, co musel preglgnut, urcite zapadu VRATI!!! Sofistikovane, ale nasobne bolestnejsie. A toho sa obavam najviac. Lebo, ten na opacnej strane nie je nauceny preglat urazky...

Zatím bez slepic

Rusko možná udělalo úkrok před raketovým úderem v Sýrii a před novou světovou válkou, ale ztratili důvěryhodnost. Výsledkem je, že USA odpálilo rakety a Rusové je nesestřelili. To je jednoduchý vzkaz, jak je celá věc vnímána ve světě. Teď půjde o to, jak si v USA vyloží ruský krok - nezasahování. Buď jej vyhodnotí jako ukrývání potenciálu ruských zbraní nebo jako slabost protivníka s tím, že rakety z USA jsou schopny překonat ruskou PVO. Tak USA začnou plánovat útok na Moskvu, zřejmě odněkud z Ukrajiny.
Putin udělal chybu a velkou, za kterou ještě tvrdě zaplatí. Proti raketám letícím na Sýrii měl zasáhnout a sestřelit je. Svět by dokázal pochopit, že by nezasáhl proti lodím. Ale rakety sestřelit měl. Jestliže před rokem vyhrál Putin nad Trumpem (těch loňských 59 Tomahawků), letos vyhrál Trump nad Putinem. Nejde o materiálové ztráty, ty jsou nepatrné. Ztráta vlivu a síly Ruska je mnohem větší a zásadní. Reakce Rusů na útok byla zásadní chyba. Ještě se jim vymstí a bude těžko napravovat. Teď jsou Rusové po všech velkohubých prohlášeních k smíchu.

Zatím bez slepic

Nenapadlo vás, že by to možná mohl být i záměr? Udělat ze sebe hlupáka a předposraného pitomce? Viz mé body pod tímto příspěvkem.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targusi,
obávám se, že v daném případě šlo o poměřování pindíků a tam je vnější dojem důležitější než udělat ze sebe hlupáka. Vaše argumenty sice znějí racionálně a logicky, ale my se pohybujeme v oblasti vytváření image, psychologie a komunikace s lidmi. Takže ne, důležité je, jak se vše jeví vně.
Výsledkem bude, že Trump bude doma za hrdinu zatímco Putin za idiota. Nějaký handl typu Kennedy - Chruščov a rakety na Kubě za rakety v Turecku se zde také nedá očekávat. Něco jako za pár starých baráků prestiž pro druhou stranu. Ne, konflikt již proti sobě protivníky postavil. Rusové musí nějak odpovědět - nebo budou za velkohubé. Ani judo to nevyřeší, zde se nedá síla protivníka použít pro vlastní záměry.
Prostě přiletěly krásné, nové a chytré rakety v počtu 103 kousků, z nichž Syřané prý 71 zničili (podle Rusů). Podle Syřanů přiletělo jen přibližně 30 raket a třetinu jich sestřelili.
Myslím si, že tohle kolo Putin prohrál. Pokud to udělal záměrně, možná z toho něco vyzíská, ale prohrál i tak.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je také možné, že se na akci Trump s Putinem dohodli. Aby společně udrželi neocony na uzdě, tak je po roce nechali si půl dne zastřílet.
Ale je také možné, že Putin byl donucen upřednostnit zachování míru před otevřeným konfliktem USA-Rusko.

Jsem si celkem jistý, že Putin odpoví s veškerou silou, pokud dopadne první tomahawk na ruské území.

Zatím bez slepic

Vlastimile,
v dané chvíli netuším, jak kdo zareaguje. Neoconi současný úder v Sýrii klidně mohou vyhodnotit tak, že Putin s novými zbraněmi a úspěšnou PVO jen blafuje a tak je první úder proti Rusku proveditelný. A že Rusové nebudou riskovat zničení civilizace kvůli několika raketám v Sýrii. Pak možná ani kvůli jedné zbloudilé střele na území Ruska. A už by se vezla salámová metoda drobných ústupků a rostoucích provokací, po které by jednou Rus musel říct dost.
Opravdu netuším, jak vše dopadne a co dalšího kdo udělá. Situace je nečitelná.

Zatím bez slepic

Nedoletelo 71 raket ze 103. Nemyslim, ze to Syrani zvladli jen tak sami. Jestli, tak tak je to pro pindose jeste vetsi fiasko.

Zatím bez slepic

Máme jen hodně neověřených informací. USA tvrdí, že všech 103 nebo 105 raket zasáhly. Rusové tvrdí, že 71 ze 103 raket nezasáhly. Sýrie tvrdí, že přiletělo jen kolem 30 raket a třetinu sestřelili. Všichni pravdu mít nemohou a někdo lže. V každém případě Putin už te´d sklízí doma tvrdou kritiku, že je vůči USA měkký.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

třeba vám - připadá vám tak? Jako hlupák? Mně přímo naopak a mám ten dojem, že Rusové na to budou koukat podobně.
Mně přijde jako idiot naopak každej eskalátor - čímž samozřejmě nemyslím jezdicí schody.

Zatím bez slepic

In reply to by Lupi (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lupi,
tady nejde o to, jak se na své vládce dívají Rusové nebo Američané. Celé tohle divadlo v Sýrii je určeno světu a tam jsou světoví diváci. Ovšem některá poučení, že USA, Británie, Francie a další přepadnou, koho chtějí bez souhlasu OSN a kdy chtějí, jsou už dávno známa. Teď dojde jen k prohlášení typu výmluvy, např. že nezaútočili přímo na ruské základny, atd. Prostě zahráno do outu. Nebo vojenská odpověď - málo pravděpodobná a k ničemu. leda jako posílení PVO Sýrie dalšími systémy nebo vybudování další základny - ale to už přeci proběhlo před rokem. Diplomatická nóta? Jen vyšumí do vytracena. ostré odsouzení na půdě OSN? Od dob přepadení Iráku směšná žvanírna. Žvanírna to byla i předtím, ale měla ještě zbytek důvěryhodnosti. Nějaký zákulisní handl jako Kennedy s Chruščovem? Do role hlupáka může jít jen silný diktátor, a i ten ztratí trochu na oblibě.
Eskalaci konfliktu si nikdo rozumný nepřál, ale už k ní došlo. Odpovědí může být, že Rusko a Čína přestanou přijímat USD, GBP a EUR jako platidla. Třeba. A třeba ne.
V očích světa ale tohle kolo Putin prohrál. Byl zostuzen veřejně a žádná reakce. Bude-li chytrý, ohlásí nějakou ekonomickou odvetu. Nebo něco jiného stejně nečekaného. Vojenská odpověď by mu situaci nevyřešila.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerde, ja tez vidim vojenskou odpoved ruska jako k nicemu nepomahajici.
Ted jsem se kopala v hline, a napadlo me takove srovnani. Vsichni vime, ze plevel je treba vytrhat a zlikvidovat, nepodari se vsechen, ale aspon aby neskodil. No a muzete pouzit totalni herbicid, vysledek je okamzity, akorat s tim znicite totalne vse a zit pak na takove zemi je blbe. Nebo muzete jit pracnejsi cestou a ten plevel likvidovat rucne. Desna piplacka, cas to zabere, ale to co na zahone pak roste je zdrave. To prvni je americka cesta, to druhe ta ruska. Mne se tedy vic libi ta druha, asi proto,ze to tak delam ja :-)).

Zatím bez slepic

Paní Rejpalko,
máte skvělé jméno pro práci v hlíně. :-) Ale domnívám se, že odpověď Rusů bude buď nijaká a směřovat k utlumení konfliktu nebo bude na jiném poli než válečném. Nevím to jistě (a kdo taky?), vše se už brzy dozvíme z dalšího vývoje.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tedy člověk, kterému záleží na přežití lidstva. "Mezinárodní právo stanoví, a to dokonce jako zásadu, od níž se nelze odchýlit za žádných okolností ani v případě tzv. krajní nouze! neboť se dotýká zájmu celého mezinárodního společenství (tzv. imperativní zásada), že použití síly (nebo i hrozba silou) je ve vztazích mezi státy nepřípustné ..." Tady nelze spekulovat !

Zatím bez slepic

Pucku,
bohužel jsou to USA s UK a Francií, kdo se nerozpakují vyhrožovat silou a i sílu použít, když se jim to hodí, i bez souhlasu RB OSN. S mezinárodním právem si USA vytřely pozadí v okamžiku vzniku Kosova a druhého napadení Iráku. od té doby jsou konvence mezinárodního práva dobré jen pro slabší státy, aby je dodržovaly. Ty silnější nemusí nic.
Válka nemá smysl, protože konvenční skončí jedině patem. A s použitím jaderných zbraní skončí jen s mrtvým vítězem i poraženým.
Dnes se asi ještě nic nestane. Ovšem situace je zase o něco horší.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

že jsem ženská - TA Lupi, díky :-)
Víte, já mám z toho Putina dojem, že je mu to ganz egál, jak na něj hledí "svět". Jemu jde zřetelně o Rusko (což je mi teda sympatický) a jak na to hledí tam, to nevíme, ale troufla bych si hádat, že eskalátorů tam bude pět a půl.
Taky nevíme, jak na to hledí lid obyčejný, třeba evropský. Zase jen hádám - ale myslela bych, že si vydechl, když nepřišla žádná "rázná odpověď".
Putin je šachista, (a judista) takže odpověď může bát všelijaká - třeba klidně s těma platidlama.
A třeba je jeho odpovědí jeho vliv na Blízkém východě: u vědomí tohoto se může klidně nechat dehonestovat USA, které defakto z prostoru couvají.
"Světu" to patrně časem taky dojde.

Zatím bez slepic

In reply to by Lupi (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lupi,
Putin už má teď doma problémy, strefují se do něj ruští čtenáři, že na útok neodpověděl adekvátně. Těžko říct, co si připravuje za odpověď a jestli vůbec nějakou. Rusové jsou ale dlouhodobě nespokojení s Putinem, jeho podpora klesá.
Putin hledí jen na zájmy Ruska, ale to Trump taky. Světu už kroky obou dávno došly. Sice jste napsala, že Putin naštěstí neeskaluje konflikt, ale to u něj doma v Rusku neocenili. Rusové mají dlouhodobě pocit, že jsou tlačeni do kouta.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

za takovouhle klesající podporu by kdejakej jinej politik upsal duši :-))
Ale ano, četla jsem dnes dopoledne a trochu mě to zneklidnilo. Otázka je, nakolik to prozápadní média (včetně našich) nafoukla........víte co, aby to nebylo jako s "výbuchem xenofóbie" a "my jsem tak odporný národ", když čtyři lidi ze čtyř set napíšou, že by někoho zatřelili.
Takže je otázka, nakolik jde to ruské "fuj" do hloubky a nakolik je to jen pokřik. Já mám pořád dojem, že on tohle docela dobře rozlišuje.
Víte, pořád si říkám - Putin tenkrát ustál ty začátky. Dostal obrovskou zemi, skoro nekonečnou, a to ve strašlivém stavu, na pokraji rozkradení a na pokraji občanské války. Dokázal zvrátit to rozkradení a jakžtakž zkrotit nenažrané oligarchy- a že se do něj tenkrát šilo, zvenčí i zevnitř. A dělal to za pochodu......tak si říkám, že tohle ho nemůže rozházet.
Taky nezapomínejme, že se nemusí klepat o nějaké další volební období.... budeme vidět, jak by řekl můj soused.

Zatím bez slepic

Vy si naozaj myslite, ze ked dokazal urobit sach-mat s Krymom a Donbasom, tak by nevedel reagovat? Spomeniete si na par rakiet vystrelenych v minulosti z Kaspickeho mora po tisicoch kilometrov do bunkrov, kde boli americki cvicitelia teroristov? Vsetko islo do vzduchu. A to len za zostrelenie stihacky a nasledne zo dva pokusy o uder na ruskych vojenskych poradcov v Syrii. Myslite si, ze Putin to necha len tak? A myslite, ze v ruskom stabe nie su podobni vojenski jastrabi, ako v americkom? JFK tiez nezacal utok hneď, ako mu radili vsetci vysoki vojenski predstavitelia, ale riesil nanajvys napatu situaciu inac!

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jaho,
upřímně nevím. Možná si Rusové situaci vyhodnotili chybně nebo jim stačilo, že se útoky vyhnuly ohrožení ruských základen. A co udělá Putin a jestli vůbec něco udělá, netuším. Možná ani nic neudělá.

Zatím bez slepic

Pokusím se obhájit z vašeho pohledu neobhajitelné. Za tímto účelem:
A/ zchlaďte hlavu obkládkem a na nohy dejte teplé fusky,
B/ odpovězte si na tyto otázky:

1/ kolik stojí nový barák, resp. oprava baráku, který dostane zásah Tomahawkem?
2/ kolik stojí raketa, kterou je možno sejmout Tomahawk v místě, kde ještě moc neškodí? (Nezapomeňte rozpočítat i cenu naváděcích a komunikačních systémů.)
3/ je lepší stavět nový barák místo starého (zaměstnáte lidi), anebo vysolit mnohonásobek za raketu, která ten barák (třeba starý a na hranici životnosti) ochrání?
4/ kolik máte peněz a jak velký máte průmyslový potenciál v porovnání s rýsující se aliancí nepřátel?
5/ kolik jste utratil za obranu a eliminaci škod za jednu noc vy a kolik utratil za jediný noční útok váš protivník?
5/ jak velký máte použitelný zbrojní arzenál (počet raket) v případě, že to začne lítat nahusto a půjde už opravdu o ochranu důležitých míst (raketová odpaliště, sklady, velitelská stanoviště, radarové systémy)?
6/ z jakého důvodu použili Syřané (podle zpráv v tisku) zastaralé systémy PVO, které jsou těsně před, nebo již ZA hranicí životnosti a jsou beznadějně morálně zastaralé?
7/ kolik Tomahawků bylo DOOPRAVDY vypáleno a kolik z nich DOOPRAVDY zasáhlo cíl? (vypočtený rozdíl vydělte dvěma a dostanete podle mého skromného a ryze amatérského názoru efektivitu obrany vedené v pásmu radiových vln. Ovšem - pozor - možná!!!)
8/ nepřeklápí se NÁHODOU výhoda momentu překvapení a vypočitatelnosti protivníka na stranu toho, kdo se bránil nebo útočil jen tak na půl plynu?

Až ty otázky poctivě zodpovíte, jakože k většině z nich nemáme z veřejně dostupných zdrojů naprosto žádné informace, udělejte si nějaký závěr.
Prozatím je cokoli takového, jako vyslovování paušálních odsudků a názorů, poněkud unáhlené a škodlivé.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

naprosto souhlasím s panem Targus, je třeba vyčkat, Putin se snaží udržet klid na mnoha frontách, určitě je útok "messinscena- divadýlko" vzhledem ke skoro neexistujícím ztrátám materiálním i lidským, i když je to neskutečný projev arogance. Ale má Rusko skutečně sílu postavit se jim? Určitě ano, pokud by je napadli na ruské půdě a tam by určitě pohořeli, ale takhle? Je mnoho faktorů, které neznáme a vzhledem k tomu, že Putin je z rozvědky, myslím, že ví, co dělá. Taky jsem nejprve pociťovala zklamání, ale ted se mi vrací trochu důvěra. Číně myslím nelze nijak věřit, bude sledovat jenom svoje zájmy.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

No právě, Čína. Roste a sílí, už i vojensky. Zatím je partner, ale co když začne přerůstat všem přes hlavu? Nový jediný silný stát světa? Je toho Čína hodna?
Pokud je Putin rozvědčík tak ví, že nemůže spoléhat na ničí dobrotu. Čínskou už vůbec ne. Nemůže si dovolit, aby si Čína myslela, že je Rusko v izolaci a neobejde se bez její pomoci a podpory.
Mně tahle skoro otevřená domluva mezi Ruskem, USA a Evropou připadá jako varovný signál proti Číně, takového něco jako výhrůžka -bacha na rovnováhu světa. Aby východ viděl, že to divné handrkování západu, co vypadá už na hraně války, je pořád ještě v podstatě spojenectvím.)

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nezlobte se to je strašná slátanina co jste napsal takže jsem nebyl ani schopen to dočíst. US sviním je jedno co kolik stojí, tisknou peníze a zbrojní průmysl jede na plný pecky. To, že už delší dobu maj US svině rozesranou infrastrukturu je jim jedno. Prostě Putin buď měl říci, že nezasáhne a nebo že něco udělá a pak to dodržet. Neudělal nic a protentokrát to prostě projel a kecy nemaj cenu. Naprosté zklamání. To, že připravuje ekonomickou odvetu? Ano, to je za sankce a teď to bude ještě omlouvat tímto útokem. Hloupost. Jediné co bych skutečně měl udělat dát si ten obkládek, protože od rána dřu a je zde docela dobrý horko. Jo a to, že údajně Rus loni sestřelil nějaké ty rachejtle taky není pravda, to by udělal i dnes. Proste KECY.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nezlobte se to je strašná slátanina co jste napsal takže jsem nebyl ani schopen to dočíst. US sviním je jedno co kolik stojí, tisknou peníze a zbrojní průmysl jede na plný pecky. To, že už delší dobu maj US svině rozesranou infrastrukturu je jim jedno. Prostě Putin buď měl říci, že nezasáhne a nebo že něco udělá a pak to dodržet. Neudělal nic a protentokrát to prostě projel a kecy nemaj cenu. Naprosté zklamání. To, že připravuje ekonomickou odvetu? Ano, to je za sankce a teď to bude ještě omlouvat tímto útokem. Hloupost. Jediné co bych skutečně měl udělat dát si ten obkládek, protože od rána dřu a je zde docela dobrý horko. Jo a to, že údajně Rus loni sestřelil nějaké ty rachejtle taky není pravda, to by udělal i dnes. Proste KECY.

Zatím bez slepic

Dočet jsem to prostě proto, že mám ve zvyku nejdřív dočíst to, k čemu se vyjadřuji!

Vím, že je to krutě nemoderní.
Ale nemůžu si pomoct.
(Vás jsem si přečet dokonce dvakrát).
Po úvaze si dovoluji špitnout:
TARGUS NENÍ BLBEJ!

Ale rozhořčení způsobují prokazatelné přechodné snížení inteligence.
Zdůrazňuji PŘECHODNÉ!
Hlavní je, abychom po napočítání do deseti tisíc (do deseti nebude stačit!) nepodlehli pokušení nepřiznat si, že jsme se ve stresu chovali jako hovada, či hůře - jako, s odpuštěním, psychopatičtí američtí politici!

Mně je naprosto u prdele, co si o mně myslí dvě-tři miliardy lidí, pokud se jedná o dvě-tři miliardy, kteří, ač mají IQ vyšší než já, podlehli skupinovému myšlení!
Chce to deset-dvacet let tréninku a tu a tam mokrý hadr na hlavu.
Jo, a jak připomíná kolegyně, prostudovat si nonkorformního psychoanalytika Berneho a jeho teorii her ("Jak si lidé hrají")!

Zatím bez slepic

No ten hadr si dejte Vy a nechtějte, abych na Váš příspěvek nějak více reagoval. Nevyšel by jste z toho dobře.
Jo a přečtěte si dnešního Vlka. Nejsem sám kdo si připadá jak v 68.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Shodnem se pro začítek na tom, že si OBA připadáme jako v šedesátém osmém.

Po jednadvacátém srpnu jsem se léta snažil něco málo těm idiotům kolem Brežněva vrátit.
Dokázal jsem snad málo, ale nejspíš o dost víc než desetimilióntinu toho, co dokázali Češi jako celek. Tedy snad víc než by byl můj statistický podíl jako desetimilióntiny českého obyvatelstva.
Ale ctím váš názor i stupeň napruženosti.

Zatím bez slepic

kto ochranuje a pomaha Syrii alebo rozcarovanie z utocnikov. Porovnajte si vojensku silu protivnikov. 10:1. !A neodvazili sa na Rusov zautocit.! Uplne hlupo vybombardovali zopar nepotrebnych objektov - odhalili svoje vojenske zdroje a ziskali zvyseny odpor vlastneho obyvatelstva a definitivne nasrali Arabov. Stredna Europa a Nemecko odpadli definitivne. Som zvedavy kedy to dojde Poliakom a Pobaltanom. Zhovadili pred svetom aj obyvatelmi USA svojho prezidenta.
Neviem aky bol rozsah utoku. Poznam iba jedine. Zo strany Kedysi velkej Britanie sa utoku zucastnilo - 4 lietadla. Skoro som padol na zadok. To je naozaj zdrvujuce... Ale pockajme si na podrobnosti.

Zatím bez slepic

Pane alien,souhlasím,podobně uvažuji také.
USA potvrdili,že jsou úplně na hlavu,není na ně v ničem spolehnutí,ale to nejhorší,naprostá nehoráznost,nezodpovědnost,porušení všech možných zákonů,pravidel a lidské důstojnosti.Abych byl upřimný,bojím se dnešní noci a možná i příštích.

Zatím bez slepic