Jaderná dohoda

Autor
Štítky

Donald Trump ukončí platnost jaderné dohody s Íránem a znovu zavede sankce. Netřeba to více rozebírat, kokněte se na běžné zpravodajství a dozvíte se všechny potřebné informace. Jak je možné, že se dá jednostranně vypovědět smlouva, zdůvodnění, proč je ta dohoda špatná a k tomu ještě velké množství balastu o ničem. Já bych k tomu měl  pár vlastních poznámek:  

Jednak Brusel a velcí Evropští hráči chtějí dohodu stále dodržovat. Není divu, nacpali do Íránu spousty peněz a těšili se na velké zisky. A tak má náš oblíbený Evropský hodnoťák Jakub Janda další problém... Půjde s Bruselí a nebo s Washingtonem? Mohli bychom se dozvědět, kdo ho více platí a kdo ho vlastně řídí. Na druhou stranu, součástí sankcí jsou sankce proti každému, kdo by s Íránem obchodoval... Myslím že na stole někde v Berlíně už leží dohoda ve smyslu, my v USA vám nezavedeme clo na ocel a hliník a vy nebudete kšeftovat a Ajatoláhy... A když na to dojde, hliník v USA je větší byznys než Teheránský ekonomický boom. 

Víte, já o Íránu moc nevím a myslím že je nás takových většina.  Ta země má prostě slušně střežené hranice, nemůžete si tam volně korzovat a zápaďan je tam jak bílá vrána. Naši američtí bratři to tam vykreslují jako zemi zla řízenou šílenými islámskými kleriky, ale ten jejich prezident Rúuhání se zdál docela normální. Nevidím žádný rozdíl mezi ním a třeba Saúdy, či Pákistánem, nebo tím Karzáím, což je podle nás nejlepší dobro pro Afghanistán. Každopádně bych si vsadil na jednu věc... Írán je dost uzavřený a běžný Íránec se jen tak do světa nepodívá. To znamená že po mnoha letech izolace už normální občan nevěří své vládě ani pravdu. Bude to tam mezi lidmi dost podobné jako tady v osmdesátých letech. Navíc nejvyšší slovo tam má Alláh, neboli jeho velmi blízký kámoš Chamenejí. Zaklínat se bohem má vždycky jednu nevýhodu, nemůžete přiznat, že jste udělali chybu, protože bůh přece chyby nedělá. To znamená, že v pozici šedé eminence sedí chlap, který nadělal jako každý člověk spoustu pitomostí, ale nemůže to přiznat. To se na vládě a oblíbenosti musí projevit. Samozřejmě ne veřejně. Když vás mohou oběsit na jeřábu, tak si dáte sakra pozor na jazyk. Přes všechna velkohubá prohlášení režimua oblíbených generálech, oni tam nejsou pevní v kramflecích. 

Z toho vyplývá, že atomovka by se mohla hodit a já si osobně myslím, že už ji dávno mají. Možná ne smontovanou, ale někde hluboko v horách je tajné zařízení, kde je v tom nejpřísnějším režimu schováno dost plutonia na pár hlavic. Rakety mají taky, mají je dokonce odzkoušené a udělat z plutonia účinnou bombičku, to už vlastně docela jednoduché.

Proto nechápu, k čemu to vypovězení dohody bude... Ať už bombu mají nebo nemají, rozhodně teď rapidně zesílí hlas těch, kteří vždycky říkali, že se s těmi západními satany nedá jednat a musí se to dělat jako u Kima v KLDR, protože tomu jedinému Amerika rozumí. Pokud bombu nemají, budou se dost snažit, aby ji měli, pokud ji mají, budou makat na tom, aby jich měli víc. Jestli se tomuhle stavu říká bezpečnější svět, tak jsem se narodil na špatné planetě. 

A teď to hlavní:

Všimli jste si, že USA už mají tolik nepřátel, že chtě nechtě, když bojují s jedním, tak automaticky pomáhají jinému? Írán bude mít problémy s prodejem ropy... a tak jdou ceny nahoru. Putin dneska musel celou noc vrnět blahem a hned ráno si určitě spočítal, kolik mu to hodí na nové armádní hračky. Ropa jde do Německa, které platí včas, akurátně a tak jak má. To bude nových tanků, letadel a vrtulníků. Už to tak mají pod hvězdami a pruhy dlouho - tak bojovali proti Asadovi, až pomohli Islámskému státu. Tak bojovali proti Islámskému státu, až posílili Kurdy... Tak bojovali proti Husajnovi v Iráku, až posílili Írán. Všechno jeden vedle druhého samý nepřítel Ameriky. 

Na druhou stranu je pravda, že vypovězení jaderné dohody s Íránem a zavedení sankcí je asi jediné, jak se dá ten Írán trochu držet zkrátka. Že mu v Sýrii občas hodíte na hlavu bombu či Tomahawk, to nemá žádný vojenský význam... ale omezit mu prachy, to je určitě účinnější než tisíc křídlatých raket. I když ne dost účinné. Jen tam někde uvnitř režimu posílíte další nepřátele svobodného světa. 

Navenek to vypadá, že největší radost musí mít Izrael. Ale já bych si na to nevsadil. Írán v Sýrii zůstane, protože to hlavní už vybojoval a teď už je to celkem laciné. A probouzet se v Tel Avivu s vědomím, že Íránu stačí jediná atomovka, aby z Izraele nezbylo nic... to nebude nic příjemného. 

Ve výsledku mají USA zase méně přátel a zase více nepřátel. Vedlejší aspekty vypovězení této dohody ještě naštvou velkou řadu dalších lidí, znovu se vzroste nedůvěra ve všechno, co Washington řekne. Izrael nic nezíská, Írán bude mít problémy. A Putin na tom zase vydělá. Jestli to takhle půjde dál, nakonec ten Rus to svoje hospodářství i impérium fakt vybuduje.   

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Alláh sice chyby nedělá, ale vše se děje výhradně z vůle Alláha a tak i chyby jsou záměrem Alláhovým Zaklíná-li se někdy muslim,obvykle dodá Inshallah (inšaláh = dá-li bůh).
Sankce nikdy proti diktátorovi nepomohly, diktátor vždy jen posílil svou moc. Jak na Írán nebo Severní Koreu? Nechat jejich obyvatele přicestovat sem k nám, aby si prohlédli život nepřátel. Nad desítkami propagandisticky zpracovaných situací reálný obraz vždy vítězí. Stačí vidět na vlastní oči.

Zatím bez slepic

buy cheap kamagra <a href="https://vskamagran.com ">50 gel oral kamagra paypal</a> kamagra los angeles mastercard

Zatím bez slepic

pharmacie bailly montfort sur risle traitement thyroide therapie de couple liege , cottraux j. les therapies comportementales et cognitives ed. masson 2011 traitement naturel mycose , pharmacie tordjman argenteuil pharmacie en ligne beziers pharmacie bordeaux test covid Corel Painter 2022 donde comprar en Miami, Corel Painter 2022 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34217#>Corel Painter 2022 </a> Comprar Corel Painter 2022 Corel Painter 2022 precio Miami. ketoconazole pharmacie en ligne pharmacie beaulieu toulon CorelDRAW Graphics Suite X7 venta Miami, CorelDRAW Graphics Suite X7 donde comprar en Miami <a href=https://publiclab.org/notes/print/34566#>CorelDRAW Graphics Suite X7 </a> CorelDRAW Graphics Suite X7 barato Comprar CorelDRAW Graphics Suite X7. hypnose et therapies breves pdf medicament generique comprime , pharmacie trousselle angers pharmacie zimmermann munster Gabapentin sans ordonnance Belgique, Acheter Gabapentin en Belgique <a href=https://faithlife.com/gabapentinsansordonnancebelgique#>Gabapentin pharmacie Belgique</a> Gabapentin comprimГ© pas cher Gabapentin sans ordonnance prix. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta pharmacie ouverte fort de france therapie de couple bruxelles .

Zatím bez slepic

pharmacie auchan la trinite pharmacie de garde marseille vendredi soir pharmacie de garde zuydcoote , therapies narratives therapies of cancer , pharmacie leclerc joue les tours pharmacie en ligne rennes pharmacie ouverte xertigny Autodesk Revit 2023 venta Chile, Autodesk Revit 2023 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34216#>Autodesk Revit 2023 venta Chile, Autodesk Revit 2023 donde comprar en Chile</a> Autodesk Revit 2023 por internet Autodesk Revit 2023 venta Chile. pharmacie karina beaulieu pharmacie aix en provence Compra Chaos Group V Ray for 3DS Max a precios mГЎs bajos, Chaos Group V Ray for 3DS Max donde comprar en PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34335#>Compra Chaos Group V Ray for 3DS Max a precios mГЎs bajos</a> Chaos Group V Ray for 3DS Max venta PerГє Compra Chaos Group V Ray for 3DS Max a precios mГЎs bajos. pharmacie barbes bourges therapies de conversion arte , pharmacie ouverte annecy le vieux pharmacie ouverte nantes PitStop Pro barato, Comprar PitStop Pro <a href=https://publiclab.org/notes/print/34763#>PitStop Pro donde comprar en Venezuela</a> PitStop Pro por internet PitStop Pro venta Venezuela. traitement osteoporose pharmacie de garde beaulieu sur dordogne .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno a precios mas bajos</a> generique medicament traitement furoncle .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… precio sin receta</a> therapie cognitivo comportementale youtube therapie quantique yannick verite .
Medicamento Cefixima nombre generico, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Suprax 100 mg</a> pharmacie auchan woippy therapie cognitivo-comportementale ordre des psychologues .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax precio Venezuela. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> pharmacie en ligne reims pharmacie de garde harhoura aujourd'hui .

Zatím bez slepic

therapies meaning pharmacie argenteuil ouvert dimanche therapy ka hindi , pharmacie vernet avignon medicaments usages , pharmacie auchan maurepas therapie laser pharmacie de garde brest Comprar Autodesk Ecotect Analysis 2011, Autodesk Ecotect Analysis 2011 donde comprar en Colombia <a href=https://publiclab.org/notes/print/34552#>Autodesk Ecotect Analysis 2011 </a> Comprar Autodesk Ecotect Analysis 2011 Autodesk Ecotect Analysis 2011 por internet. traitement rhinite allergique pharmacie lafayette zenith Comprar Windows Server 2022 Datacenter, Windows Server 2022 Datacenter venta Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34772#>Windows Server 2022 Datacenter venta Ecuador</a> Windows Server 2022 Datacenter donde comprar en Ecuador Windows Server 2022 Datacenter por internet. pharmacie carrefour nanteuil les meaux pharmacie bordeaux garde , pharmacie de garde marseille 14 juillet pharmacie amiens fachon Maya 2022 venta Guatemala, Compra Maya 2022 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34756#>Maya 2022 por internet</a> Maya 2022 barato Maya 2022 precio Guatemala. pharmacie de garde rouen pharmacie de garde aujourd'hui autour de moi .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… precio sin receta</a> pharmacie torcy pharmacie de beaulieu nantes .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina precio sin receta. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina pastillas generico</a> therapie de couple rennes pharmacie albiol angers .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… precio Ecuador</a> therapie jeux video pharmacie de garde nantes .
Suprax barato en la farmacia, Suprax barato en la farmacia. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> pharmacie eisenbeth boulogne billancourt act therapy research .

Zatím bez slepic

pharmacie en ligne zamst pharmacie de garde ugine therapies familiales , pharmacie de garde aujourd'hui tahiti ynspire therapies , medicaments naturels pharmacie ouverte guadeloupe pharmacie grottes et beaulieu Proventil precio Chile, Comprar Ventolin 100 mcg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/ventolin-precio-sin-re… precio sin receta</a> Ventolin precio Chile Ventolin barato en la farmacia. therapie roberval pharmacie mutualiste angers Bimatoprost precio sin receta, Medicamento Bimatoprost nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/bimatoprost-precio-sin… Bimatoprost genГ©rico</a> Bimatoprost precio sin receta Comprar Bimatoprost sin receta. pharmacie annecy fermeture 20h therapie jeu de societe , pharmacie lafayette bordeaux act therapy hayes Cytotec barato en la farmacia, Comprar Cytotec 200 mcg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/cytotec-barato-en-la-f… Misoprostol 200 mcg</a> Cytotec precio sin receta Medicamento Cytotec nombre generico. pharmacie auchan tours nord therapies alternatives et complementaires .

Zatím bez slepic

therapies de couple pharmacie de garde aujourd'hui saint brieuc therapie cognitivo comportementale finistere , pharmacie en ligne brest pharmacie lafayette mont de marsan , pharmacie voiron medicaments mal de gorge pharmacie de garde marseille 2 juin 2020 Comprar Boswellia Vegie genГ©rico, Boswellia Vegie barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/boswellia-vegie-barato… Boswellia Vegie sin receta</a> Compra Boswellia Vegie a precios mГЎs bajos Comprar Boswellia Vegie sin receta. pharmacie herboristerie bordeaux pharmacie autour de nous Compra Estrogens a precios mГЎs bajos, Medicamento Premarin nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-premarin-pasti… Premarin pastillas sin receta</a> Premarin precio sin receta Premarin precio Chile. produits non medicamenteux traitement quasym , pharmacie en ligne orleans pharmacie etampes Medicamento Calan nombre generico, Comprar Calan sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/calan-barato-en-la-far… Calan genГ©rico</a> Comprar Calan genГ©rico Medicamento Calan nombre generico. pharmacie amiens super u pharmacie beaulieu sur layon .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je to slušně sepsaná minianalýzka.
Akorát mi nedá, abych se zase nepochválil, jaký jsem chytrý a upozorním na SVŮJ koment kdesi v diskuzi, který se týkal růstu cen ropy. Bylo to po té slavnostní emerycké salvě stovky raket na tři ubohoučké cíle. A říkal jsem, jak Trempík a jeho skvadra krásně nahrává Valóďovi. Usáci vyvalili majlant za jednu salvu a Rusákům se zvedly zisky z ropy. Inu proč ne, že ano...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

První co mě napadlo, při vypovězení smlouvy je, jestli to Trump nedělá schválně, aby znemožnil jestřáby (neboli deep state) kolem sebe. Buď budou muset Irán napadnout (za situace, kdy si z Evropských spojenců dělají spíše nespojence) a nebo de fakto stáhnout ocas. Navíc spousta věcí nemusejí být tak jak se jeví na veřejnosti. Nezapoměnte, že přes veškeré spílání Iránu mu USA zásadně pomohli odstraněním jeho nepřátel a to Sadáma i Talibanu (který kdysi popravil Iránské diplomaty) a za války s Irákem mu na tajňačku dodával zbraně (tuším že mimo jiné náhradní díly na F-16).
Otázka je co se v USA tak zásadně podělalo (v ekonomice), že jim nezbývá než tato agresivita i proti státům, které se víceméně do globálního kapitalismu zapojily (Rusko - kupuje US dluhopisy, dodává za dolary suroviny) nebo zapojit chtěli - Irán. Že by tisk dolarů začal narážet na svůj strop?

Zatím bez slepic

To co římu, anglickému impériu atd. přestali vyrábět a vyvážet do kolonii, ale naopak... Vzdy bude platit, ze pánem situace neni ten kdo kontroluje zdroje materiálů, ale ten kdo kontroluje stroje ze kterych se pomoci tehcto materialu delaji zbrane, protože už lenin věděl, že jednou puškou držíš v šachu několik desítek lidí...

Zatím bez slepic

USD jako světová rezervní měna má velký problém. V celém mezinárodním obchodu jde o nadbytečné platidlo, které může být kdykoliv nahrazeno jiným. Aby se tak nestalo, USA musí vojensky zasáhnout proti těm, kdo by chtěli obchodovat v jiné měně než USD. Druhý aspekt celé situace je vojenská výroba. Je to poslední věc, kterou USA ještě vyrábí. Potřebují tedy odbyt a ten zajistí válka.
Všem zúčastněným je celkem jasné, že nelze vyrábět 20% světového HDP a spotřebovávat 40% a rozdíl krýt tiskem dolarů. Je to možné jen do chvíle, dokud bude věřitel přijímat dluhopisy USA. Zatím to funguje, protože africké státy mají obrovské dluhy. Tak přijde třeba Číňan, řekne africké vládě, že jim půjčí na zaplacení dluhu a místo toho budou dlužit jemu. Chce jen maličkost, správu přístavu, postavit železnici, silnici, těžit ložisko vzácných kovů, atd. Nebo si pronajme dlouhodobě hromadu černozemě na Ukrajině. To vše se stalo. Jakmile nebude, za co smysluplně dluhopisy v USD utratit, přestanou je věřitelé přijímat. Mezitím si budují armádu na odražení velkého střetu. USA to mají přesně naopak, postupně likvidují nebo pacifikují své nepřátele, aby měli volné ruce pro velký střet. Recept na zvládnutí situace předvedl už Putin i Kim když řekli, že jakýkoliv útok na ně se dotkne území USA při odvetné salvě. Zabránit tomu nejde, tak v USA řeší problém, jak donutit evropské státy, aby spontánně vytáhly proti Rusku, a pak Číně. Takových operací pod falešnou vlajkou proběhlo, a pořád nic. Netečné evropské obyvatelstvo se vyburcovat nedá. Nevadí, dovezou si tedy vlastní potravu pro děla z Afriky.

Tisk USD už na strop narazil, když Číňané zobchodovali velký kontrakt dodávek ropy Číně za renminbi. USD v transakci nefigurovalo.

Zatím bez slepic

V obecné rovině máte pravdu, ta situace trvá víceméně od konce války ve Vietnamu. Mě by zajímalo co konkrétně se stalo, že ta agresivita proti Rusku (které jak píši se do globální ekonomiky v podstatě zapojilo) se náhle tolik zvedla. Může být problém v tom, ža těch dolarů (a úroků z dluhopisů v USD) už je na druhé straně tolik, že by si US firmy mohli (Čína a spol) v podstatě vykoupit a brání se tomu už jen administrativně? Nebo, že půjčky dolarů od FEDu státem už jsou tak velké a adinistrativa tak lačná, že se neúměrně zkracuje doba, kdy musí vláda žádat kongres o další možnost zadlužení, že už stát ani řídit nepůjde? (jak z hlediska doby za kterou se zase bude muset žádat - např pokud by byla jen pár měsíců, tak úroků, které z toho musí vláda platit). A tak podobně. Co konkrétního se změnilo?
S tím Čínským obchodem to zatím není strop dolaru, ale spíše další epizoda k narušení jeho naprosté hegemonie - velká část světa ho stále ještě plně akceptuje.

Zatím bez slepic

Josefe,
mně se zdá, že agresivita proti Rusku je pořád stejná. Daleko větší jsem ji vnímal po sestřelu MH-17, podle mého názoru ukrajinskými vojáky. Rusko má podle USA nespravedlivě mnoho přírodních zdrojů, které nechtějí nechat vykrást US koncernům a tyjí z nich místní ruští oligarchové. Navíc se v USA domnívají, že omezený první jaderný úder zabrání Rusku k odpálení raket. Pokud něco Rusové v odvetu odpálí, že to budou schopni zachytit svým protiraketovým štítem nebo to spadne na Evropu nebo USA budou dotčeny jen velmi málo. V roce 2020 se jim otevře okno příležitosti k útoku na Rusko, zastarají stávající raketové systémy a nové ještě Rusové mít nebudou.
A poslední fakt je, že ti nejvíce nenávistní jestřábi jako J. McCain, G. Soros nebo M. Albrightová jsou už staří a zjistili, že jim smrtka klepe na dveře. Tak chtějí dosáhnout svých cílů, dokud jsou ještě na živu a případnou smrt oslavit pořádnou hektakombou mrtvých.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já myslel agresivitu od Majdanu (ani za války s Gruzií nebyla taková). Rusko prodávalo a prodává suroviny za USD, což USA stojí jen cenu tisku peněz, kupovalo (a kupuje) US dluhopisy, tak proč najednou (od Majdanu) taková protiruská hysterie. To nemá logiku, pokud ovšem pod hladinou nebublá nějaký problém o které se moc neví - to je to co mě zajímá.
Co se týká jaderné války, nikdo skutečně neví, co by se stalo, to nejde nasimulovat ani spočítat. Rakety, protirakety, klamné cíle, rušení radary, informační sítě, družice, vyhodnocovací SW, poruchy, chybovost - rozumný člověk do takového rizika nikdy nepůjde.
Osobně všechny motivace vidím, kromě omezení základních svobod, spíše ve stánce ekonomické a morální je od této více odvozena než naopak. Proto se ptám, co se v ekonomice USA změnilo v tak velký problém, že jim nestačí kooperující Rusko, ale musí z něj být úhlavní nepřítel.

Zatím bez slepic

a co je nelogickeho, kdy rusko vipadalo slabe a najednu maji proti sobe nepritele co je schopen se mupostavit nejenom pomoci mezikontinentalnich raket, ale i konvecni silou... Kdyz pripoctu, ze od 1991 postupne budovali protiraketovej destnik, aby ty rakety neutralizovali a najednou maji proti sobe nove generace raket co obletí i planetu, takze destnik je nepouzitelnej...

Ja bych zase chapal, ze agresivita je celkem logicka ;)

Zatím bez slepic

Budete zbrojit proti partnerovi?
Pokud jste aspoň polonormální, nikoli, anebo jen velmi omezeně.
Budete zbrojit proti smrtelně nebezpečnému nepříteli?
Ano. Jako blázni, za téměř jakoukoli cenu. A navíc s podporou obyvatelstva = voličů = pracovní síly = konzumentů výrobků z jiných odvětví.

Zatím bez slepic

Rusko nepředstavuje pro USA ani vojenské ani ekonomické nebezpečí. dokonce nemá ošéfované ani bývalé republiky a téměř se všemi má nějaký problém. Má spoustu problémů v ekonomice a řízení státu. Pro USA ani nikoho jiného nepředstavuje problém pokud ho nebudou dráždit (což ovšem dělají v míře více než vhodné).

Zatím bez slepic

Pak zůstává poslední možnost, že brzy umřou největší rusobijci a tak chtějí před smrtí vidět, jak začala válka s Ruskem. A jak tvrdil Jiříček Mádl ve slavném klipu: "Oni si v pohodě umřou a nám tu ten bordel nechají."

Zatím bez slepic

Opravdu si myslíte, že všechen ten cirkus je jen pro to, že pár psychopatů nezná míru?

Zatím bez slepic

Tady přece VŮBEC nejde o to, zda Ivan představuje nebezpečí nebo ne.
Tady jde o vytvoření obrazu vnějšího nepřítele, který nás smrtelně ohrožuje.
To je dobrý důvod k tomu, abychom vyhodlili na smetiště dějin - pardon - abychom nakoupili nové krásné a chytré zbraně za 2 % HDP. O nic jiného nejde.
A kromě toho Ivan je drzý a nechce se nechat okrást o své nerostné bohatství. kdyby se našel třeba nějaký blbec či debil se zbraněmi, proč jej nevyužít a nedat mu půjčku, že ano...

Zatím bez slepic

OK, to všechno chápu, ale jestli je na tom USA tak, že potřebuje ty dvě procenta a nerostné bohatství Ruska za méně než tištené dolary, tak na tom musí být hodně špatně, více než by se na první pohled zdálo. A to je to co mě zajímá, co je tak hodně špatně s USA. To také víte?

Zatím bez slepic

Josefe K.,
těch pár psychopatů už bylo schopno rozvrátit Irák, Afgánistán, Libyi, Ukrajinu, Sýrii, na řadě je Írán. Proč by to tedy nemohla být pravda? Prostě pár psychopatů se chce zapsat do dějin.

Zatím bez slepic

Ze nemá sílu a neznamena nebezpečí? Tak kromě číny je jediné, které má armádu schopnou se ubránit USA, takže nebezpečí představuje...
A šéfování? Nevím, kontrolu nad ukrajinou neměli dokud nezačala občanská válka a teď díky "samostatným" republikám drží ukrajinu podkrkem, tomu já neříkám strátu kontroly, ale naopak získávání...
Problém pro USA je každý kdo se postaví tomu co chcou a řeknou NE a zároven mají sílu, že USA nemuže nic jenom nadávat, tj. nenastane situace Libye...

Zatím bez slepic

S tím souhlasím, já totiž nezastávám názor, že Ruska a USA kdy byli přátelé, ale jenom státy se svýma zájmama...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku napsals "Na druhou stranu je pravda, že vypovězení jaderné dohody s Íránem a zavedení sankcí je asi jediné, jak se dá ten Írán trochu držet zkrátka."

Dám ti jednu otázku, na Rusko zavedli nejednu sankci atd., jaký je výsledek, kromě toho, že teď je soběztačné ve výrobě zemědělských produktů a vyváží více jak SSSR, je soběstačné ve výrobě zbraní (do sankcí, bylo závyslé na ukrajině atd.)
Dám druhou otázku, jak sankce působí na KLDR, z hlediska, že je držená skrátka? Super, po období 1989-1991, kdy zmizeli "přátelské státy" a museli 30let transformovat výrobní kapacity an soběstačnost je výsledek jakej, jsně každej obyvatel nemá nejmodernější iphone, ale z pohledu "držení skrátka" je výsledek jakej?
Dám třetí otázku, Kuba, stejně jako kldr po strátě přátel, se děje co zhlediska "držení skrátka"?

Nemyslím, si že tato minianalýza je srovna moc reálná ;)

Zatím bez slepic

Soc prc tábor v Evropě se jim nakonec zlomit podařilo. Sice to trvalo a soc prcáci jim v tom vydatně pomáhali, kudy chodili, ale dílo se zdařilo. Už na počátku osmdesátek bylo každému ekonomovi, který neměl hlavu vymaštěnou marxákem, že RVHP jako celek fičí do kytek, a bylo jen otázkou času, kdy jim ten domeček z karet žuchne.
Je otázkou, proč to nezafungovalo - zatím - na Kubě či v KLDR, kde byl tlak mnohonásobně větší. Možná právě proto. A dost možná je to mentalitou většiny obyvatelstva, čí souborem vzorců chování této society.

Zatím bez slepic