Hospodářská krize?

Autor
Štítky

Chtěl bych dnes uchopit téma, které nadhodil Gerd ve včerejší diskusi. Ohledně vzniku, vývoje, průběhu a termínu příští hospodářské krize. A protože nejsem ekonom, zkusím to po Vidlácku. 

Jednak bych řekl, že nebýt ekonom v tomto případě není hendikep. Ani mnohem slavnější jména celosvětově známá  v oboru toho o minulé krizi moc nevěděla a v podstatě předchozí krizi předpověděli ti, kteří předpovídají krize notoricky posledních dvacet let. Když budete každý den předpovídat déšť, občas se trefíte i na jižní Moravě. Dále pak bylo mnoho přemnoho velkých ekonomů, kteří vedli vědecké řeči o oboru, hypotékách, cenných papírech a člověk nechápal, jak mohou tak složitému procesu rozumět. A pak se ukázalo, že tomu nerozumí ani oni.  

V konečném důsledku se předchozí krize dala zhodnotit několika větami. Ti nahoře si s požehnáním elit dělali kasínový kapitalismus a když se to letadlo celé sesypalo, ti kdo měli dobré konexe, tak byli zasanováni a oddluženi a ti ostatní měli smůlu. Kdo byl dost mocný, ten chudáky do ještě větší nouze přivedl a sám se ještě napakoval. Děkuji Janu Kelerovi za termín kasínový kapitalismus, protože je to asi to nejpřesnější, co se o celé krizi dalo říci. 

Jaký byl důsledek minulé krize... mnohem víc se začaly tisknout dolary i eura. Vznikly nové dohledy nad bankami, vznikly nové zákony, které laikovi nic neřeknou a v konečném důsledku udělal globální kapitál krok zpět. Zlatá doba balíčkování cenných papírů a obchodování s mlékem krávy která se ještě nenarodila, ta už je pryč a znovu se nevrátí. Burza a její obchody v roce 2007 a dnes je úplně něco jiného. 

Petr Robejšek říká, že globalizace je na konci, protože nesplnila žádný z cílů, kvůli kterým se rozjela. A má pravdu. Bohatství k chudým neprokapalo, globální obchod se nestal bezpečnějším, obchodování nenahradilo války a globalizace nijak neupevnila vedoucí postavení euroatlantické civilizace. Globalizace zvítězila pouze kulturně. Všude po světě (i v té KLDR) jsou k mání přiblblé filmy i přiblblá hudba západní provenience. A v každé křovácké vesnici jsou mobily, kterými náčelníci sledují, co je nového v Miláně, Ženevě a New Yorku. 

Trump už uvalil clo na první výrobky a zřejmě v tom bude pokračovat. Pak přijdou reciproční kroky od dalších států a než milému Donaldovi skončí funkční období, vrátí se globální obchod pěkně zpátky do úřednických rukou celní správy. 

A navíc... jsme ve válce. Té horké i studené. Bojujeme s Čínou, Ruskem, Islámem, imigrací (vlastně s celou Afrikou) a za našimi Limes Romanus jsou miliony lidí, kteří zjistili, že je naše bohatství v podstatě k mání. Za posledních deset let jsme si nadělali nepřátele kde to jen šlo a kdo není nepřítel, ten nepřítelem brzy bude. Teď žádná krize nebude. Teď bude plná zaměstnanost. A pak překvapení, kolik lidí v EU i v naší malé zemičce dělá tak či onak pro zbrojní průmysl. Jo, celé to nejspíš bude na dluh a na vytisknuté peníze. Ale pomalu jsme v situaci, že bude zapotřebí každých rukou, aby nás ti tam venku nepřeválcovali a nezabrali.

Jo, možná padnou banky, ale státy nebo celá EU či USA je převezmou pod svojí kontrolu a víceméně se zaručí za úspory lidí. Ostatně... ty úspory stejně už skoro žádné nejsou. A ani protistrana si zatím nemůže dovolit do toho radikálně říznout, protože zatím jsme příliš propojeni. Proto bych tentokrát souhlasil se Singerem - bývalým guvernérem Národní banky. Zatím krize nebude.

Jen se neshodneme na důvodech. Podle mě se teď bude zbrojit, přebírat ekonomiku do státních rukou a než skončí tato dekáda, budeme se divit v čem všem má stát prsty, podíly i kapitál. Nakonec tu budeme mít takovou pěknou RVHP se vším všudy. Bude pokračovat balkanizace všech civilizačních výdobytků. Silnice budou pořád rozkopanější, železnice budou mít pořád víc výluk, bude pořád těžší postavit jakýkoliv funkční závod či továrnu, do všeho budou kecat nikým nevolení úředníci, neziskovkáři  a politik bude stejně formální titul jako byl za římských císařů Tribun lidu. Pokuty od policajtů budou stále mastnější, všeho bude míň kromě předpisů a nakonec se všichni budou těšit na válku v naivní víře, že vyřeší kupící se problémy.  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Není z mojí hlavy, že válka má vždy standardní průběh.
Na jejím začátku je každá z bojujících stran přesvědčená, že po válce na tom bude lépe. V jejím průběhu všichni seznávají, že jim lépe nebude a tak alespoň doufají, že soupeřům bude po válce hůře. Na jejím konci smutně konstatují, že jsou na tom hůře všichni.

Zatím bez slepic

Propecia Pas Cher <a href="http://vskamagran.com ">kamagra next day delivery</a> Viagra Prices

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na krizi je příliš velký tisk peněz. Zatím může fungovat donekonečna, protože se natištěné prachy dostanou do bank a ty je použijí na růst cen akcií na burze (zjednodušeně). Takže akciové trhy lámou rekordy, ekonomika zdánlivě prosperuje, jen ty prachy na dlouhodobých účtech, třeba na penzi rostou o poznání pomaleji a lze si za ně koupit stále méně a méně. Centrální banky vsadily na výhradně inflační růst.
Není pochyb, že se EU vydala stejnou cestou, jako RVHP. Na vše jsou dotace a regulace. Bez dotace nelze rozjet nové podniky. Povolení jsou natolik složitá, že v mnoha oborech firmy nutně potřebují obrovský balík peněz na založení a testy a certifikace nového výrobku. Stojí to už tolik, že na ně nemají ani největší koncerny, tak se spojují nebo certifikace falšují (VW dieselgate).
Zároveň USA zažívají nejdelší období růstu od poslední krize, přes 100 měsíců. S novým rekordem přibývá těch, kteří očekávají krizi už brzy. Tím se na krizi připravuje stále více lidí a podniků a tím krizové sebenaplňující se proroctví zvolna přivolávají.
Kdy krize přesně vypukne, to nedovede předpovědět nikdo. Každá krize většinu ekonomů překvapí a vždy se najde pár volajících na poušti, jejichž osamělý hlas krizi předpovídal. Málokterý ovšem správně dvakrát za sebou. Takže krizi předpovědět nelze. přesto jednou přijde, jen nevíme, kdy začne a co ji spustí.
Protože na migrační krizi má zájem i slavná EK a chce co nejvíce muslimů do každého státu EU, žádný ekonomický boom díky ostraze hranic nenastane. Ze současných 1200 úředníků dávajících automaticky razítka imigrantům má EU navýšit jejich počet na 10 000 osob v průběhu 10 let. To nevyřeší problémy. V některých státech EU (Španělsko, Itálie) je hodně velký počet nezaměstnaných. Teoreticky by mělo být výhodné v nich investovat, protože jejich měna bude devalvovat proti všem ostatním měnám. Jenže oni nemají vlastní měnu, mají euro. Buď musí dojít k přesunu peněz do Itálie a Španělska od jejich šťastnějších sousedů, nebo musí dojít k vykopnutí daných zemí z eurozóny. Na to ovšem Ústřední Výbor Svazu Bruselských Socialistických Republik (UV SBSR), jinak známý jako EK, při formulování svých směrnic zcela zapomněl. Díky pomalým byrokratickým procesům nestihne na budoucí vývoj rychle reagovat a tak se zhroutí.
Ve výsledku se dá čekat, že EU přijde pod taktovkou Bruselu o sociální výhody ve smyslu penzí, podpory v nezaměstnanosti (ta bude jen pro vyvolené skupiny - dobře známe z ČR, že?) a bezplatného nebo levného zdravotnictví (to bude ničeno cestou standardů a placených nadstandardů, až nakonec bude placeno vše).
Peter Schiff, který správně jako jeden z mála předpověděl krizi ve 2008, odhaduje spouštěče krize:
1. Čínské úvěry - došlo k úvěrové bublině. Co až dlužníci přestanou být schopni splácet dluh?
2. Fyzické zlato - po světě koluje 10x více papírového zlata (doklad, že je zlato někde uloženo), než je zlata fyzicky. Je to jako banka, která věří, že nikdy nepřijdou všichni lidé naráz vybrat vklady. Až všichni najednou přijdou, zlato nebude.
3. Geopolitická rizika - autor rozeznává 3_ severokorejský jaderný program, ambice Číny v jihovýchodních mořích a budování umělých ostrovů, konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem (zatím v zastoupení v Sýrii, Jemenu, atd.).
https://schiffgold.com/key-gold-news/snowflake-will-trigger-financial-a…

K nim bych doplnil ještě jednu vlastní, a to sucho a vše, co tím způsobí jako drahé nebo nedostupné potraviny, pohyb lidí v Africe.

Na závěr jen připomenu průběh poslední krize ve 2008 - 2009 spuštěný na trhu amerických hypoték. Do poslední chvíle před krizí se zdálo, že je vše v naprostém pořádku. Ekonomika rostla, ekonomické ukazatele se utěšeně vylepšovaly, až přišel výbuch. Cokoliv dnes může krizi spustit. Příčiny té poslední nebyly vyřešeny, žádná banka příliš velká na pád nezkrachovala, nebyla restrukturalizována, jen ztráty byly socializovány a zisky privatizovány. Státy EU už nyní nejsou schopny vykonávat své základní funkce, např. chránit hranice a vynucovat své právo jako jediné na území EU. Co až k tomu přijdou další oblasti, např.společných hodnot (lidská práva, práva žen nahrazeny šaríou z vůle státu), stát se začne chovat jako otrokář (speciální finanční dávky jen pro určité skupiny, pro majoritní populaci ne), a oboje se už děje? Kdo potom bude ještě potřebovat EU nebo věřit v nějakou myšlenku sjednocené Evropy? Všichni si začnou raději hlídat své okolí, a EU skončí, protože nejsme zodpovědni za všechny problémy světa a nemusíme je ani řešit, jak nám cpou do hlav neziskové organizace.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak vyřešit špatné hospodaření a obrovský dluh států, jako je Řecko, Španělsko, Itálie, ... Tedy přesouvat dále finance od těch bohatších, anebo je vyhodit ze společné měny, aby se mohly vyléčit pomocí devalvace, když budou nuceny znovu založit vlastní měnu.

K tomu bych dodal, že musí existovat ještě nějaký jiný mechanismus, jakým by tyto státy mohly fungovat. Můžeme si to ukázat na příkladu USA, anebo bývalého Německa s markou. Třeba v Chorvatsku, když se rozsypala Jugoslávie, se platilo výhradně markou, a Německo to nijak nepoškodilo. Stejně tak v USA exiytují státy s různou životní úrovní, s různým hospodářským výkonem, a se společnou měnou, s dolarem. Dolar se také používá, když některý stát zkrachuje, jako se to přihodilo Argentině. Opět bez vlivu na hospodářství USA.

Zkrátka, v celosvětovém finančnictví je bordel, možná záměrný. Aby mu nikdo nerozuměl a mudrlanti se měli čím živit.

Zatím bez slepic

USA má centrální vládu a pak jednotlivé národní rozpočty pro každý stát samostatně. Nelze je srovnat s EU. Co se týká placení cizí měnou, je to případ, kdy vedle sebe existují dva systémy, oficiální vládní a ten s tvrdou měnou, což známe i z dob ČSSR, kdy tvrdou měnou byly tuzexové bony. Není to totéž, jde o odlišné případy od situace Řecka, Španělska, Itálie.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, já myslím, že Puckova otázka není tak úplně špatná - takových zemí, jako USA, které se dělí na státy s různou životní úrovní, je více, třeba Indie. Všude to zvládají, takže je otázka, kde my v Evropě děláme chybu, co by se muselo změnit, aby to fungovalo. Jestli to správě chápu, tak chyba je v tom, že tyto státy jsou obvykle federace (či něco na ten způsob), zatímco Evropa není ani konfederace a nemá “federální” rozpočet… Pak je asi taky chyba, že jinde ty “špatné” státy prostě nechají zkrachovat (viz Kalifornie), to jen v EU je třeba neustále zachraňovat. V podstatě mi není moc jasné, co by se stalo tak strašného, kdyby se Řecko nechalo zkrachovat… Proč by to na EURo mělo mít tak negativní efekt?

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pavte,

od počátku řecké krize zastávám názor, že Řecko mělo být vykopnuto z eurozóny kvůli podvodů se statistickými údaji při vstupu Řecka do eurozóny. Kdybychom nechali Řecku vlastní měnu, Řecko si mohlo pomoci devalvací drachmy. Protože má jako Itálie a Španělsko euro, které jim prodražuje vývoz (a k tomu mizernou předraženou byrokracii), je pro ně cesta vzhůru o to těžší. Euro je politický projekt a hodí se jen pro země, které mají HDP nad průměrem eurozóny. Ostatní podprůměrné ekonomiky euro drtí a nutí je k vyššímu zadlužování státu, což je o to snazší, že profitují z úrokových sazeb platných pro průměr eurozóny, kdy sami by měli sazby daleko vyšší.
Šance slabých ekonomik v eurozóně je jen na inflační růst HDP nebo díky státnímu zadlužení. A protože za dluhy jednoho ručí celá eurozóna svým eurovalem, nic nebrání veselému zadlužování. To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují!
Půjčování Řecku byl dobrý kšeft pro francouzské a německé banky a penzijní fondy. Kdyby Řecko zkrachovalo (tehdy), francouzští a němečtí střadatelé a penzisté by přišli o většinu svých životních úspor. Takže došlo k restrukturalizaci dluhu, ve skutečnosti socializaci ztrát. Banky se špatných úvěrů zbavily a teď ty špatné úvěry vůči Řecku vlastní státy a mezinárodní finanční instituce. Řecko dostalo příkazem standardní úsporný balíček dle MMF, který ještě žádné zemi nepomohl. Řecké dluhy se už splatit nedají - nikdy.
Řecko je malé, ale taková Itálie a Španělsko jdou řeckou cestou a jsou příliš velké na záchranu.
Častá námitka je, že CZK je stejně navázaná na euro. Ano, je, ale má možnost vlastního pohybu. Je to takový záchranný člun na velké lodi. Za dobrého počasí nám spíše překáží, ale v případě, že velká loď půjde ke dnu, umožní nám zachránit to nejdůležitější.
Řecko stejně zkrachuje a Itálie se Španělskem k tomu nemají daleko. Zatímco dnes ECB a státy platí nízké a někdy i záporné úroky státního dluhu, po krachu některé ze zemí eurozóny by stouply úrokové sazby a státy by musely přednostně platit úroky z dluhu a až pak by zbylo na ostatní služby. Všechny nekryté peníze vždy nakonec zkrachovaly.Takže jednoho dne zkrachuje i euro, i americký dolar. Jen nevíme, kdy přesně zkrachuje, protože na každý krok připravují centrální banky nějaké protiopatření, jejichž důsledky neznáme.
Ale jakmile zkrachuje Řecko, Itálie nebo Španělsko, celá vetchá ekonomická konstrukce Evropy půjde rázem do pádu. a tomu se snaží eurozóna zabránit, i když marně. Jedinou vhodnou alternativou k hospodářskému krachu je řízený výstup slabých členů z eurozóny s negativními důsledky na vystupující státy i eurozónu.
Na světě je asi desetinásobek virtuálních peněz než je všeho reálného bohatství. Krize by takový nepoměr vyrovnala na úroveň reality. Někdo by přišel např. o 90 000 Kč ze 100 tisíc, někdo o miliardy - měl by místo 80 miliard Kč jen 8. Který bohatý oligarcha se ale dobrovolně vzdá většiny svého majetku? Neznám takového, takže nás časem čeká ten krach.
Nechat si vlastní měnu v takových dobách je jediný rozumný nápad. Politik, který ještě dnes vyzývá k přijetí eura, je b l b.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trochu bych upravil informace, prvni nebylo řecko, ale uz frantici s povolenim nemecka... Takze rekove zopakovali co velka dvojka, takze vyhazovat je dvoji metr ;)

Nemecké banky? Abychom byli spravedlivi, musime rici, ze vetsina "dotaci" po krizi byla pouzita na splaceni uveru nemeckym bankam, ktere uverovali prodej zbrani recku, takze vlastne cela evropa se slozila na splaceni reckych dluhu vuci zbrojovkam (i francouzkym)...

Ostatní souhlasím, je to vždy o jednom stále dokola, čím víéce jdeš nahoru tím tvrdčí pád tě čeká, a platí to nejvíce pro neřešené problémy... I ta první světová byla podobnej problém, kdy byl krach podobnej jako byl popsán u Neffova románu zlá krev (nebo jak se to jmenovalo) a vysledkem bylo taky valka :(

Takže krach/válka bude, až nebute cesta jak to ukočírovat a válka bude mít funkci "čištění", jako vždy...

Zatím bez slepic

Francouzi jsou pevně přesvědčeni o tom, že Němci jen platí reparace za 2. světovou válku a financování francouzského zemědělského skanzenu je naprosto v pořádku. Na téma postkomunistických zemí si myslí, že přinesli perfektní kulturu a demokracii. A Francouzi (ale i Britové) si o sobě myslí, že jsou pořád ještě světová velmoc. :-))))

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

"V podstatě mi není moc jasné, co by se stalo tak strašného, kdyby se Řecko nechalo zkrachovat…"
Nic tak hrozného by se nestalo, zkrachovali by s Řeky i jejich věřitelé, převážně německé banky. Proto se to nestane. Je třeba realitu vnímat poněkud šířeji.

Zatím bez slepic

Německé banky potom co byl zaveden záchranný program řecka převzaloa ručení evropská unie :D, co myslíš, kam posílal fico ty miliony do fondu a doma mu nadávali, když mají ono euro, ten je prave na placeni krachu, aby banky neostrouhali ;)

Zatím bez slepic

Jednou se o tom bude učit, jak se němečtí a francouzští finančníci z bank, penzijních fondů, ratingových agentur a pojišťoven napakovali na řeckých dluhopisech a jak se jich obratně zbavili na úkor celé EU. Jako pikantnost bude podáván fakt, že se slovenští důchodci s důchodem cca. 380 EUR skládali, aby řeckým důchodcům zůstal zachován důchod 1500 EUR a slovenský stát si kvůli tomu musel půjčit peníze od těch bank, které se zbavily řeckých dluhů. Stačí jen podat daný skutečný příběh jako důkaz, jak špatná a prohnilá byla EU a proč musela skončit. Juncker, Merkelová, Macron budou dáváni za důkaz stupidity, která ovládla evropské politiky. Chtěli se zapsat do dějin a zapíšou, ale jinak, než mysleli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím je krize v deštivé bance.
Také tady ve Východních Čechách neprší,snad to tento týden dožene.
Pan Gerd má lepší informace,orientuje se v ekonomických problémech,jen můj pohled je ten,krize je na spadnutí,jen se jí bojí i ti velcí bankovní mágové a také věřitelské státy jako Čína.Jinak ten enormní tisk dolarů a EURO,je jako tištění falešných peněz,nepodložené obohacování na cizí účet,co USA náramně vyhovuje,ale nikdo tomu nemůže zabránit,když je dolar světové platidlo.Proto ten odklon od dolaru,nevlastnit falešné dolary.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nebo to celosvetove znama jmena dopredu vedela a schvalne nic nerekla, protoze to je preci nejlepsi kseft, kdyz vite, ze prijde pad, tak muzete vsechno vcas prodat. Vzhledem k tomu, ze o tom je preci cele hrani na burze, lidmi, co to studuji celej zivot, tak to bude spis tohle.

Jestli se zacnou davat hypoteky nespolehlivejm platcum, tak to na konci krachne, jde jen o to, komu zustane cernej petr.

Kdyz se vytisknou nove penize, tak jste tim okraden o uspory. To je princip inflace.

Globalizace splnila presne ten ucel, co mela. Globalizatori se napakovali na ucet ostatnich.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Snad jsem měl ještě napsat,USA se honosí,největším počtem ekonomů,kteří dostali Nobelovu cenu.
K čemu vlastně tyto ekonomové přispěli,když USA je nejvíce zadlužený stát,ale nejbohatší,bankéři,akcionáři,mafiáni a pod.

Zatím bez slepic

In reply to by z (neověřeno)

Trvalý odkaz

No právě tím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Krize ekonomická (ta co bude) se snoubí též s krizí systému (ta už je) a obhájci systému na to odpovídají fašizací společnosti a aparátu. Názorné je to na příkladu Skřípalů. The Saker na to má jednoznačný názor, fašizace pokročila. Jeho závěrečná otázka, v jaké že společnosti žijeme, má odpověď. http://www.novarepublika.cz/2018/05/jeste-slovo-ke-skripalovym-ii.html

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych souhlasil s Admirálem, myslím, že je třeba rozlišit ekonomickou krizi a krizi (respektive pád) systému Západu. Asi se všichni shodneme, že nějaká ekonomická krize dříve či později přijde. Spousta lidí ale má pocit, že tato krize bude ta definitivní, po níž bude následovat pád Západu a nástup…čeho, v tom se neshodnou, zda Číny atd.
Podle mého názoru je toto chybný předpoklad. Že bude někdy následovat krize, o tom není sporu, důvody uvedl Gerd, ale mohou být i jiné. Podle mého názoru ale tato krize bude jen další ekonomickou krizí, z níž se Západ otřepe a pojede se dál. Ano, bude slabší, méně vlivný, ale Západ je stále oproti zbytku světa nesmírně napřed, rezervy jsou stále ještě obrovské. Nemyslím, si, že by příští ekonomická krize měla způsobit pád systému, ostatně, domnívám se, že má generace Husákových dětí se toho ani nedožije.
Gerd ale správně jako jeden ze spouštěčů případné krize uvedl vnitřní zadlužení Číny. Osobně se domnívám, že tato krize tu v horizontu cca 10 let bude a Čína z ní vyjde velmi oslabená - to mimochodem bude podle mne znamenat zpoždění její dominance (naštěstí). Kdyby byl Západ co k čemu, dokázal by tohoto využít a ještě by měl šanci situaci ne možná úplně zvrátit, ale aspoň “neztratit stopu”. Stačilo by táhnout za jeden provaz společně s Ruskem, místo oslabování se spory mezi sebou. Ale bohužel jsem v tomto ohledu skeptik.

Zatím bez slepic

Spor EU s Ruskem se někomu moc a moc hodí. Těch, kterým to prospívá, je hodně: USA, Velká Británie, chudší státy EU, celá EK, Čína, nadnárodní koncerny, které se tím zbaví konkurence, katolická církev, islám, některé skupiny Arabů a muslimů, čeští, morvští a slezští pravdoláskaři, ... Je jich moc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Osobně se domnívám, že krize přijde do dvou let a to v podobě ztráty hodnoty soukromých fondů akciových, podílových a penzijních, protože tyto jsou konečnými majiteli těch slibů, že nesplatitelný dluh bude zaplacen a jen těmito sliby je garantována jejich hodnota. Nebude to nic nezákonného, protože to, že tyto fondy nejdou do mínusu, je jen na základě důvěry a nějakého trendu a funguje to jen po tu dobu, co si lidé do těchto fondů ukládají peníze, které ještě moc nevybírají, protože je bezprostředně nepotřebují, např. peníze za prodaný restituovaný či zděděný majetek nebo peníze na penzi, která ještě nenastala. Jedinou výjimkou budou penzijní fondy se starými penzijními plány (nyní tzv. transformované), které to, že nepůjdou do mínusu, garantují, takže ty zaplácne stát inflačními penězi. Kdo důvěřoval „riskantnějším“ produktům, nebude mít na stáří ani ty inflací znehodnocené peníze. Aby stát úplně nezkolaboval, dojde k výraznému navýšení majetkových daní, především nemovitostí nesloužících bezprostředně k vlastnímu bydlení a pozemků včetně soukromě vlastněné zemědělské půdy. Iniciátorem bude bankrot Itálie, Řecka a Španělska následovaný ztrátou hodnoty německých fondů a tím fakticky krachem Eura.

Zatím bez slepic