Vepříci rostou

Autor
Štítky

Ještě to nejsou ani tři měsíce, co mám doma selata a z malých pětadvacetikilových prasátek už jsou solidní vepři mající přes padesát kilo. Rostou hezky. Denně sežerou každý zhruba tři kila šrotu a protože vinohrad mi roste jako blázen, mají i pravidelný přísun vinných listů, které pak udělají masu z mých prasátek typickou chuť, která se dá poznat. 

Každý den jim musím věnovat deset minut života a dvakrát týdně pak ještě půl hodiny navíc při kydání. Krmítko mám poloautomatické. Prostě násypka ze které si dole prasata odebírají obilný šrot dle chuti. Dvakrát týdně dostávají velký hrnec brambor kvůli vitamínu C. Častěji jim je nedávám, protože prase má pak tendenci čekat na brambory a nežrat další krmení. 

Soused, který chová kozy na mléko mi pravidelně nosí syrovátku z výroby sýra. Ta je u prasat hodně v kurzu. Jen se otevřou vrata na dvůr a už je kvikot a řev, protože ty potvory mají stejně dobrý čich jako pes a hned poznají, co se nese. Plný desetilitrový kbelík vypijí v pěti za minutku. Když si představím, že bych za minutku dal čtyři piva.... 

Letošní jaro je nadprůměrně teplé a tak jediná dočasná nevýhoda chovu je, že si vepříci vyrábějí bláto, aby se chladili. Mají napaječky, plivou vodu na zem, smíchají ji ze slámou a s hnojem a válejí se v tom. Musím kydat dvakrát týdně. Jakmile vedra pominou, bude stačit jednou týdně. 

Prasátka mám samozřejmě na podestýlce. Žijí na slámě, část sežerou, ze zbytku udělají dokonalý hnůj. Každý rok tak mohu na svojí zahradě rozhodit zhruba dvě tuny organické hmoty přepočítáno na sušinu. Ve skutečnosti je to o dost více, protože hnůj je mokrý.  Mám velmi těžkou (i když velmi úrodnou) jílovitou půdu. A protože hnojím každoročně už pět let, ta organická hmota v půdě už je při orbě slušně znát. 

Mám s pěti prasaty méně práce než tchýně s deseti slepicemi. Stačí to krmítko a napaječka. Když jedu na dovolenou, soused jen každý večer nakoukne, jestli se nnásypka neucpala a když tak jednou za čtyři dny dosype šrot. Nic víc není zapotřebí. Pokud si člověk nepočítá práci a má přísun krmení za rozumný peníz, má velmi kvalitní maso za stejné peníze jako ze supermarketu. 

Jinak ti letošní čeští vepříci (a svině) jsou opravdu české plemeno. Více leží, méně se hýbou... Když dostanou žrádlo, vždycky se podívají, jestli to je všechno a tak trochu se ofrňují. Ale jakmile zmizím z dohledu, neváhají a všechno sežerou. Nenechají vůbec nic.  Když přijdu, mohou být nacpaní jakkoliv a vždycky se dožadují dalšího chodu. Ale když jim něco dám, zase se v první chvíli ujišťují, jestli nebude něco lepšího. Na druhou stranu jsou dobromyslní a přátelští k dětem. 

 Rozloučímse dnes svým oblíbeným přirovnáním, které jsem už mnohokrát použil. Pokrok je jako stádo prasat. Malé náklady, solidní výnosy, tlačenka, ovárek, jelítka... jen se člověk nesmí eklovat, že je všechno posrané... 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

To já když jsem našel konečně odvahu se ve 20:30 hodin zeptat své ženy, co jako bude k večeři, sjela mě pohledem, jako asi ti vaši vepři, když nenesete syrovátku ani brambory. Mohl bych být šestým vašim vepřem? Slibuju, že bych ani moc hnoje pod sebou nenadělal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dostávala tzv. "slivky", což nejsou zdejší slívy, jak by jeden čekal, nýbrž zbytky piva z nedaleké hospody, vylité z "kryglů" a "štuců" před umytím v dřezu s tekoucí vodou.
Že bylo masíčko cítit po tekutém chlebě, konzumentům nevadilo, páč v hospodě byli více, než doma.
Kdeže ty loňské sněhy jsou...
Už nejsou ani prasátka, ani známí, dokonce ani kulturní stánek, v němž byla hospoda...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle povídání o čunících bych si nechal číst jako pohádku na dobrou noc. Naprostá pohoda.
Určitě to má psychoterapeutické účinky.
Celou noc by se mi zdálo o spokojených čunících. Ráno bych se probudil a měl bych zdravý hlad a žízeň na kozí syrovátku.

Zatím bez slepic

Vnímám to úplně stejně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pri citani tohto clanocku od L. Blahu. Je to oslava dnesneho kapitalizmu. Nuz na vecne casy s kseftarmi a uzenikmi. a nikdy inak. Hlavne s tymi pod ochranou zakonou a justicie. Vsak pan prezident (preboha nie ten z CR).
https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2056395427932359?_fb_noscript=1

Zatím bez slepic

Bloger Samo Marec článkem asi potěšen nebyl. Včera podal na L. Blahu trestní oznámení, že prý když místo komunisté dosadí Hitler, nenajde rozdíl. A to ho už přestalo bavit. Zlatá Vidlákova prasátka...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Radit nemám čím,jen svoje zkušenosti.
Dopřát praseti i nějaké sportování,ať je maso tužší,bůček prorostlejší.
Když je to mladé,rychle narostlé,bývá maso měkké,někdo říká jako bláto.
I prase má rado zelené,mladé kopřivy,ze vzrostlých jen list,dužina není vhodná,také se dával list z cukrové řepy,jak mají rádi i vzrostlý jetel.
Podle dřívějších odhadů,přírůstky u vepřového se pohybovali okolo 0.5 kg den.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlákův článek je výborný jako skoro vždycky (občas, když má slabší chvilku, napíše článek JEN dobrý).

Půlkilové přírůstky denně klidně zvládám sám u sebe také.
Bohužel je musím hlídat - ani ne tak kvůli nárůstu svého bůčku, ale kvůli nárůstu bachoru, což by způsobovalo zbytečná vydání v sekáči za nové rifle.
Krmit se jetelem jsem nezkoušel, jako náhradní řešení požírám předražený salát z Lidlu, nárazově ze záhonu.

Omlouvám se, že znečišťuji tento čistý a ekologický biochlívek historickou kejdou, ale je to zajímavé... z několika důvodů a pro každého jinak.
Vpodstatě vyvážená a nepřetučnělá strava. (Ta zmíněná knížka o G.H. je prý dobrá, ale nečetl jsem ji.)

Takže pokud nemáte v mrazáku Vidlákovu biošunku odminula, dejte si tenhle článek, mírně zvýší střevní peristaltiku a zasytí touhu po vědění.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Tajnosti-o-Gustavu-Husakov…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle je také pěkná taškařice:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Znasilneni-na-Klinice-Tra…
Ten Feryna se pod pláštíkem změny identity, že už není muž, vetřel na klinice do mezi ženy a při té příležitosti... Jak lišák v kurníků. Feryna jeden(a). Celý ten popis události a okolností vypadá jak z Kavkova Zámku.
Je to na Chocholouška. Vidlákovi čuníci jsou proti frekventatntům Kliniky spořádaní tvorové.

Zatím bez slepic

Anonyme,klidně bych napsal prasečák,to by spíš odpovídalo té budově.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Anonym je Admirál

Zatím bez slepic

Spíše bych to nazval kurníkem s kur(va)ma. A lišák Feryna se na Klinice cítil jako liška v kur(ev)níku. Potvora zrzavá! Ale ty dámy z Kliniky byly doopravdy slepice. Trochu drsné procitnutí. A mazaný Feryna mezitím užíval, co mohl.

Zatím bez slepic