Milí neurotici, schizofrenici a hypochondři...

Autor
Štítky

Takhle bych shrnul právě uplynulý summit "nejvyspělejších zemí světa". Jestli někdo pochyboval o konci globalizace, tak o víkendu jsme to viděli s plnou parádou a naživo. Americký prezident přijel, viděl, nařídil a odjel. Amerika na prvním místě a vy všichni burani si trhněte protézou. Cla jsou zavedená, platná a vypadá to, že budou platit na věky. Doníček nařídil a teď je na ekonomech, aby to národům nějak zdůvodnili. A nepochybuju, že se brzy najdou celé ekonomické školy, proudy a hnutí, která beze vší pochybnosti prokáží výhodnost tohoto nového uspořádání. 

Jistě jste všichni viděli slavnou fotku, kde náš americký macho sedí na židli a má všechny u prdele. Jinak se to nazvat nedá. Merkelová i ostatní tam stojí kolem a nemají ánung, jak z toho ven. 

Mám k tomu pár poznámek, které bych rád otevřel: 

1. Kde jsou ty slavné globální finanční trhy údajně silnější než státy? Kde jsou ti Rotschildové, židovská lobby, Ilumináti a další globální loutkovodiči, kterým ten propojený svět bez zábran a překážek tak skvěle vyhovoval? Leckdo se předháněl ve zdůrazňování nebezpečí globálních elit, které jsou skoro všemocné a najednou přijde jeden sedmdesátiletý buran z Jú Es Ej a všechny ty nadnárodní kapitály i koncerny jsou v řiti. Už tu máme cla která sice obyčejnému amíkovi moc nepomohou, ale deep state si na nich namastí kapsy jako nikdo.  Budou odvetná opatření a za dva roky s údivem zjistíme, že největší firmy jsou opět státy. A když je možné dělat cla, ať si WTO říká co chce, tak se prolomí i další tabu.... znárodňování, zdaňování kapitálu... svět se otočil. Za sto let budou historici ten letošní osmičkový rok vidět zase jako obrovský přelom. 

2. Česká televize to ještě nepochopila, ale na druhém konci světa si pěkně podebatovala Šanghajská organizace. Taky mají atomovky, taky mají hodně lidí, zdá se že mají i dost peněz a hlavně... nebavili se o debilitách. Žádné kvóty, žádné emisní limity, žádné ženy ve vrcholových funkcích. Jen byznys, byznys a ještě jednou byznys. Tak dlouho jsme stavěli plot kolem Ruska a Američani kolem Číny, až jsme si postavili plot kolem sebe a ejhle tam venku ve světě příležitostí a obrovských kšeftů jsou oni a ne my. Nám zbyla jen parta blbečků v čele, kteří čumí jak péro z gauče na Trumpa. 

3. Za sto let se o posledních třiceti letech bude mluvit jako o éře debilů. To co se v devadesátkách nastartovalo, to dneska nachází svůj konec. Globalizace, neziskovky... to všechno končí, jen o tom ještě neví. Bude to mrtvé období, éra hledání a zavrhování mezi dvěma velkými epochami. Všimněte si, jak rychle vzaly za své všechny ty kecy, kterými nás krmili. Jak rychle vzaly za své poučky o dolaru, ekonomice, konci dějin, liberální demokracii a lidských právech. Asi tak stejně rychle jako skončil marxismus-leninismus. Éra pitomostí, éra lídrů odtržených od reality... Děsím se, co bude následovat. 

4. Kolik věčných pravd vzalo za své v posledních dvou letech...  Kdyby to nebyla naše vlastní tragédie, bylo byla by to docela legrace. NATO je  k ničemu, EU je k ničemu, Amerika je stejný nepřítel jako Turecko a poslední jistotou je ropa tekoucí z Ruska. A jestli budeme Putina dále provokovat, tak nebude ani ta. 

Osmičkový rok jako obvykle zafungoval. Jen si ještě chvíli počkáme na ty dopady. Bude to jako při plyšáku. Ještě ráno budou dnešní mocní vyhazovat lidi z práce a ostrakizovat je za špatné smýšlení. Ještě ráno budou všichni osvědčovat neochvějnou věrnost a už odpoledne budou zakládat nová občanská fóra, balit kufry a povyšovat ty, kterým ještě ráno neuměli přijít na jméno. 

Jeden den bude ještě Jakub Janda milovat Ameriku a druhý den už bude nejvěrnějším následovníkem Ruska. Dočkáme se toho. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Posnídav vločky (4 pol. lžíce a jablko) na posteli v autě a nikoli na bříšku krásné dívky, so dovolím plknout, že Trumpík je jen jeden, zato podepřen dolarem, a nejvýkonnější armádou světa.
Naprosto hlavní zbraň v rukou Trumpa však vidím v podobě dvojnásobné spotřeby oproti produkci - právě v důsledku tištění USD a "povinnosti" zbytku světa jej respektovat a hlavně přijímat. On prostě v současné situaci nemůže prodělat.
A při vzetí v úvahu tohoto axiomu zbývá pouze položit otázku vpravdě pouze řečnickou, kdeže se nacházejí hlavní sídla oněch korporací a "rodin", které prý nehýbají světem.
Aby bylo jasno, ilumináti možná ne, ale pravda bude, tak jako vždy, někde uprostřed.
A ještě si dovolím připomenout starý nemoderní komunistický frk o klíčovém těžkém průmyslu, z čehož mají všichni ohromnou vrtuli, zatímco Trump ho chce v USA resuscitovat.
Užívejte hezkého dne, dámy a pánové.

Zatím bez slepic

Vy jste mě dojak téměř k slzám - vy používáte správně přechodníky! Připíjím vám růžovým klaretem, jestli vás to neurazí. Tedy ta růžová, samozřejmě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsané.
Ta fotografie mne připomíná jeden historický obraz,jen si nemůžu vzpomenout který.
Tak mne napadlo,že všichni včetně Trumpa,jsou jen sluhové nadnárodních korporací a že hlavní slovo,požadavky jdou z Jú Es Ej.
Takže,Trump jen vyslovil požadavky,co mají plnit,ale diskutovat nemůže,nemá další instrukce,proto odjel.
Jen tak něco k té zdi,neznáme to z dějin Číny? V Číně je to teď obráceně,Čína se otevírá světu.
Proto se nedivím Putinovi,že na G-7 nechce jít,on není sluha Jú Es Ej.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně připomíná ta fotka spíš jaksi "negativ" obrazu či jeho opak, nevím jak to přesně říci/napsat.
Jak "kozáci psali dopis tureckému sultánovi". Tady z nich má "turecký sultán" prču, ať si píšou co chtějí.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ti kozáci z toho měli větší prču

Zatím bez slepic

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obraz namaloval Repin, ale celá událost je nejspíše lidová fikce. https://cs.wikipedia.org/wiki/Odpov%C4%9B%C4%8F_z%C3%A1poro%C5%BEsk%C3%….

Z dopisu:
Co jsi to, k čertu, za rytíře, když holým zadkem nerozsedneš ježka, malé zvíře?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Článek pěkný, jenom nesouhlasím se sarkasmem na ty ekonomické proudy co se mají vynnořit. Ony ty proudy existovali předtím jenom nebyli "moderní". A už před sankcama na rusa říkali, že to sejme západ ekonomicky a rusko posílí. A dávali příklad čínu, která sama se účastní volného obchodu, ale svůj trh má řízený kdo na něj a za jakých podmínek může (cla, povolení, kapacity atd.).
Proto narozdíl od Vidláka si myslím, že teorie zde byli a ukazovali, že trh který se chrání a je řízen (anglie v době průmyslové revoluce, francie po ní taky, Japonsko po válce...) všechny státy, když si chráníli svůj trh tak rostli a ekonomika šla nahoru ;)

P.S. Chránit trh myslím, před dotovanou konkurencí zvenčí ne, že se dovolí podnikat jenom kamarádům jako třeb alatisnká amerika...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trump to neni buran, ale ma ekonomicke znalosti. Ty skutecne, ktere vam vydelaji miliardy.

I loutkovodici mohou byt rozdeleni. Viz cele dejiny- jsou jen o nejmocnejsich.

Marxismus-leninismus taky neskoncil rychle. To jen dlouhodoby boj dospel ke konci. Prilis silny nepritel za prilis silnymi hradbami se podkopava az se hradby jednoho krasneho dne sesunou. Proto se zda, ze to konci nahle.

Vsimli jste si te krasne paralely? USA vlastne vystupuje ze sveho spolku jako SSSR vzsoupilo z RVHP a Rusko ze SSSR.

Ass - presne tak. Kazdej si chrani svoje, chce se vetrit na cizi a plati si tam zradce, aby mu vychvalovali globalizaci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A co takle zkusit si všechno analyzovat za použití základních postulátů vycházejících teda nejen z Marxe ale i třeba toho Uljanova (nejen) ????
A nebát se toho obrázku který z té mozaiky vykoukne. A neděsit se že takový obrázek funguje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ono t bylo zkonstruováno tak, že USA nakupovali reálné statky za dolar, který si tiskli, čímž se jim vracela ztráta z deficitu v obchodě. Jenže se nevracela do US ekonomiky, ale do několika málo soukromých kapes. To samo destruuje americkou reálnou ekonomiku. Proto Trump. Proto manévry se cly.
Bude konec dolaru, coby jediné světové měny, ale zároveň konec bolného obchodu za dolary. Každý na svém písečku.

Zatím bez slepic

Konec USD bude i koncem US Army.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Idylická doba bipolárního světa skončila. A skončila také pro našince idylická doba mládí ve svobodě, po rozpadu socialistického tábora.

Nyní ve světě probíhá konflikt na mnoha úrovních. Globalisté proti neoliberálům. Muslimové proti křesťanům. Kolonie proti velmocím. Lid proti elitám. Tradicionalisté proti pokrokářům.

Problém je v tom, že konflikt nelze vyřešit válkou tak jako dřív. Válka s dnešními technologiemi a zbraněmi nemá vítěze. Permanentní konflikt může nahradit jedině nová totalita. Otázkou je, co je lepší? Třetí cesta - spravedlivá společnost svobodných jedinců zůstává utopií.

Trump je pro mě menší zlo, stejně jako u nás Babiš. Šest zoufalců proti Trumpovi je to samé, jako šest tradičních stran v našem parlamentu. Nikdo je nechce, nikdo jim už dávno nevěří, a tak je to správně.

Zatím bez slepic

Dovolím si oponovat, opakem globalistů nejsou neoliberálové.
Opakem globalistů jsou „lokalisté“, tedy lidé typu Vidlák, kteří se snaží budovat soběstačné hospodářství jako osobní/rodinný/komunitní/družtevní a pod. podnik s lokálními dodavatelsko-odběratelskými vztahy. Lokální ekonomiky jsou nejodolnější vůči otřesům světové ekonomiky (nějaká americká hypotéční krize jim může být ukradená, soused si vajíčka stále rád koupí). Lokální ekonomika je systém, kde najde přiměřené uplatnění každý od místního Supermana až po místního Pepka Vyskoče.
Neoliberalismus, který se dá charakterizovat v ekonomice jako snaha veškeré veřejné statky zprivatizovat, zavést tržní princip úplně do všeho, zrušit sociální systém, tím ušetřit a pokud možno zrušit daně i stát (maximálně si ponechat armádu), to je systém, jehož je globalizace integrální součástí, neboť se nejvíc vydělá, pokud veškerá produkce jde na export někam k tomu nejbohatšímu ropnému šejkovi.
Problém neoliberalismu je, že je to systém, ve kterém se má výborně jen ten jeden nejsilnější, nejbezohlednější (a jeho přisluhovači), všichni ostatní postupně krachnou a mohou jako podnikající subjekty existovat jen dočasně, když vycpávají na trhu díru, kterou ten velký ve své aroganci na chvíli přehlédl a jako celek je velice zranitelná každým prdem na opačné straně světa a vede v podstatě k nelidskému a nespravedlivému uspořádání. Problém lokální ekonomiky je, že je sice stabilní, spravedlivá a odolná, ale mimo to, že si člověk vydělá na přežití, moc víc se tím vydělat nikdy nedá, je to prostě takové pořád na prd s vidinou, že lepší to nikdy nebude.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vývojem lidstva se dospělo k politickému uspořádání ve společnosti - demokracií, a ekonomickému uspořádání - kapitalismu.
Přitom demokracie může být silná až diktátorská, nebo slabá až socialistické, kapitalismus může nabýt poloh silných - svobodných rozhodnutí, nebo slabých - "svrchu" řízených.

No a máme čtyři krajní proměnné, jež dají poměrně dost variací si vybrat. Evropa jako hybatel všehomíra od nepaměti si vybrala:
sinou ekonomiku velkých celků s prvky politického socialistického ovlivňování - regulací. Zdá se mi, že je to ta nejméně vhodná kombinace.

Co si vybraly spojené státy zatím netušíme. Víme jen, že také vsadila na silnou ekonomiku, ale vyfutrovávanou virtuální měnou, politika sklouzáva k diktátorskému socialismu.

Zatím bez slepic

k diktátorskému socializmu?
Tak to muší bejt hodně zajímavá definice zocyjálizmusu... To je skoro jako Stáálin sluníčkářem...
Co se člověk nedoví...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stejně si myslím, že Jakub Janda a spolek Evropské hodnoty jsou vůbec nejpovedenější ruskou hybridní operací. Nikdo neudělal pro Putina tolik jako oni. Až to ale praskne, bude stejně velmi komické se na tyto persóny dívat...

Zatím bez slepic

Jakub Janda coby nejnebezpečnější Putinův agent speciální LGBT jednotky dědiců NKVD je tvrdou a neúprosnou Putinovou odpovědí na drtivý úder, kterou před lety uštědřila CIA srdci Evropy, když pomocí hybridní války nenápadně dokázala dosadit Milouše Jakeše na post generálního tajemíka nebožky KSČ.

Na rozdíl od rafinovaného Kuby Jandy Milouš o svém údělu ve své svaté prostatě netušil!
(Dnes by ovšem Milouš Jakeš představoval mezi špíčkovými českými politiky mírný intelektuální nadstandart).

Zatím bez slepic

A co teprve mezi herci! Mnozí novodobí baviči včetně Petra a Pavla Novotného, moderátoři jako Leoš Mareš, herci jako jiří Bartoška, zpěváci jako Dyk, by nedokázali konkurovat jeho komediálnímu talentu! Nám se sice zjevil jen v jedné inscenaci Jako kůl v plotě, ale šlo o dílo, kterého dnešní umělci nedokáží dosáhnout!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zhodnocení schůzky Kim - Trump od Fialy http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/zbynek-fiala-v-prvnim-kole…
Pokud se povede a bude sjednán mír Korea - Kore a povede to k uvolnění napětí a spolupráci, tak palec nahoru.

Zatím bez slepic

Rychlý český překlad společného kimova a Doníčkova prohlášení.
(První dojem: Trocha růžové pěny aneb mejdlo ve voku)

http://casopisargument.cz/2018/06/12/summit-v-singapuru-spolecne-prohla…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A tady máme jiný komentář: https://nazory.aktualne.cz/komentare/tweetak-se-sesel-s-raketakem-kim-j…
V případě Fendrycha se dá říct, že potrefená husa se ozvala. "My na něj (Kima) tak dlouho plivali a on (Tramp) se s ním muchluje. Jak teď vypadáme."

Zatím bez slepic

Jak vypadají? Blbě, ale to většina národa už dávno ví. Smutné je, že ta údajně chytřejší část národa odhalila až nyní, co té údajěn hloupější části národa došlo dávno předtím. Asi je čas na prohození významu slov chytrý a hloupý. V novém pojetí je Fendrych neuvěřitelně chytrý!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je. Vůbec se slova dnes chovají jako měňavky - kupříkladu takový xenofob. A kdoví, co to bude znamenat zítra!
Ta chytřejší část národa se v poslední době nějak příliš často plete a ta hloupější nějak příliš často trefuje.
Zažila jsem toho hodně a měla jsem dojem, že v mém věku mě už nic nepřekvapí - no to jsem se teda spletla. Furt něco.
Dělala jsem si například takovou sbírku kokotin a s každou další úrovní jsem si nevěřícně říkala, že dál už to nemůže......no a dnes jsem to už definitivně vzdala, při tomto citátu ze zprávy pana Kechlibara:

Jak připomínáte, tak podezřelý Ali Bašár uprchl se svou rodinou do Iráku, ale kurdské úřady na severu země ho zadržely, on se k vraždě přiznal a byl eskortován zpět do Německa. Může být při vědomí tragičnosti celého případu něco absurdnějšího než prchat ze země, kde má zažádáno o azyl, do země, z níž původně utekl? Začalo se u našich západních sousedů debatovat o tom, jak je to s nebezpečím pro azylanty v jejich zemi, když se tam raději vrátí i s celou rodinou z obavy před trestem v Německu?

Chcete slyšet něco absurdnějšího? Advokát z Karlsruhe jménem Daniel Sprafke podal trestní oznámení na šéfa německé spolkové policie Dietera Romanna. Podle advokátova názoru prý Romann, který letěl do Kurdistánu osobně celou věc vyřídit, obviněného Aliho Bašára zpět do Německa „nelegálně unesl“.

Na tohle už prostě nemám.

Zatím bez slepic