Volby do obecních zastupitelstev 2018

Autor
Štítky

Ve dnech 5. a 6. října 2018 se budou konat volby do zastupitelstev obcí.

Zatímco občan České republiky, aby mohl volit, MUSÍ mít nejdéle druhý den voleb v dané obci trvalý pobyt. Pro cizince ze států EU toto neplatí.

Ministerstvo vnitra rozeslalo obecním úřadům metodické pokyny, ve kterých doporučuje volebním komisím registraci cizinců do voleb v souladu s evropskými směrnicemi. Ministerstvo vnitra v dokumentech doporučuje obcím a městům, aby umožnily registraci voličů a kandidátů do voleb i cizincům, kteří mají na území ČR přechodný pobyt. Není vůbec nutné, aby měli občanství ČR, dokonce není ani nutné, aby měli na území ČR trvalý pobyt. Prostě stačí jenom pobyt přechodný, po dobu několika měsíců. Poslanecká sněmovna minulý rok přitom zamítla zákonné právo cizinců v ČR na účast ve volbách, protože současné právní podmínky umožňují volit a kandidovat pouze občanům ČR. Jenže Hamáčkovo ministerstvo vnitra se odvolává na právo evropské, které je bohužel českému právu nadřazené. Pokud není k volbám a pro kandidaturu potřeba občanství ČR a dokonce ani trvalý pobyt, potom v českých volbách můžou hlasovat a kandidovat hordy cizinců z ostatních členských zemí EU, kteří přijedou do ČR vlaky a autobusy a přihlásí se na ohlašovatelně obecního nebo městského úřadu k přechodnému pobytu. K tomu stačí předložit souhlas majitele nemovitosti s přechodným pobytem na adrese přechodného pobytu. Na menších městech a obcích tímto způsobem půjdou ovlivňovat výsledky voleb, ale především tato hrozba se bude týkat voleb do Evropského parlamentu příští rok v květnu. K těmto volbám chodí katastrofálně málo voličů, takže cizinci mohou sehrát podstatnou úlohu ve výsledku voleb. Co je však mnohem horší, to je skutečnost, kterou vám politici neřeknou. Česká republika nemůže cizincům zakázat volby a kandidatury, protože jim to garantuje přístupová smlouva ČR do EU a také Listina, kterou Česká republika přijala podpisem Lisabonu.

To tedy znamená, že pokud cizinec je obecním úřadem odmítnut a není zapsán do seznamu voličů, tak se nemůže (zatím) svého práva domáhat u českých soudů, protože v novele volebního zákona chybí ta část, která právo cizincům explicitně povoluje. Ovšem taková osoba může žalovat Českou republiku u evropských soudů, protože se může odvolávat na závazek ČR, který země přijala podpisem přístupové smlouvy do EU a podpisem Lisabonské úmluvy. A právě z tohoto důvodu ministerstvo vnitra rozeslalo obcím a městům vysvětlující metodický manuál. Doufám, že je každému jasné, že tímto se z voleb najednou stává fraška.

Co k tomu dodat? Snad jen to, že se snad ve městech s větší cizineckou menšinou nedostanou do vedoucích pozic cizinci. Abychom nedopadli jako v Londýně, kde mají muslimského starostu. To už bychom opravdu byli cizinci ve vlastní zemi (vesnici, městě).

Odkazy:

http://www.mesto-miroslav.cz/assets/File.ashx?id_org=9537&id_dokumenty=11914

http://www.ceska-justice.cz/wp-content/uploads/2015/07/Pr%C3%A1va-cizinc%C5%AF-RE-ratifikace.pdf


 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Přemýšlím, že cítí-li někdo potřebu ovlivňovat podmínky v obci, v níž dlouhodobě žije, asi by měl nejprve zvážit též přijetí občanství země, k níž obec, do níž chce volit, přináleží. Asi bych si uměl představit ještě situaci, kdy dotyčný žije prokazatelně v dané obci v řádu let. Pět let je, dle mého, přiměřená karenční lhůta... A pokud takový občan EU volí v jedné obci EU, nemá po dobu 5 let právo volit v jiné obci EU... Ale to je jen kdyby... Jsme obětí vlastní naivity.

Pokud jde o přechodný pobyt - nejsem si vůbec jistý, zda je souhlas majitele nemovitosti nutný. Spíš bude stačit, že předloží např. nájemní smlouvu, která se za souhlas bude požadovat. Viz:
http://www.mvcr.cz/clanek/prechodny-pobyt.aspx

Vtipné je, že k osvědčení přechodného pobytu stačí "hodlat pobývat déle než 3 měsíce", nikoliv reálně tuto dobu pobývat.

Dokladem o ubytování se míní:
http://www.mvcr.cz/clanek/doklad-o-ubytovani.aspx

Hezká je ta část o podnájemním ubytování, kdy cizinec - podnájemce, nemusí dokládat souhlas majitele, jen existující nájemní smlouvu mezi nájemcem a majitelem (a úřední ověření podpisů platnosti smlouvy "není zákonnou podmínkou").

Vzato kolem a kolem, nabízí tato situace netušené možnosti manipulace s výsledky voleb, a to nikoliv pouze z hlediska migrační lobby. Vše se stává jen otázkou peněz. Možná budou ty místní volby zajímavější, než se obáváme...

Zatím bez slepic

Nájemníkovi stačí k přihlášení k trvalému pobytu předložit nájemní smlouvu. Pokud by v nájemní smlouvě bylo ustanovení omezující nájemníka přihlásit se k trvalému pobytu, je neplatné. Čili je nutné jen hodně pečlivě vybírat nájemníky.
Co se týká voleb, tak stačí, když ti cizinci jen pošlou s několika z nich voličské průkazy a ti odvolí dle zadání EU a EK.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jasně. Já vypíchl podnájemní smlouvu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takže sečteno a podtrženo. Už dávno jsem těmito salámově postupnými metodami dotlačen k zcela nekompromisnímu rozhodnutí, že u následujících voleb (které mi jsou zatím stále ještě umožněny) to opět hodím tomu seskupení, které bude prosazovat jen jednu jedinou věc a to sice vystoupení z EU. Jiné potřeby už dávno nemám, bohužel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavá metoda,vozit voliče po EU.
Vladimíre.
Nechci kritizovat,ale myslím si,že to bylo připravené už před příchodem Hamáčka na MV,Hamáček se ještě nestačil rozkoukat na MV a už taková hovadina se na nás zkouší.Často se píše,že mnozí nemají žádné doklady,natož potom sledovat jejich účast ve volbách.Jak píše Anonym,volit jen takovou stranu,která bude prosazovat vystoupení z EU.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nezbývá než připomenout nepotrestanou vlastizradu Ústavního soudu.

Nakonec co čekat od lidí, jež byli členy zločinecké organizaci a nyní předsedají Ústavnímu soudu.

Zatím bez slepic

a vyhrava 1/10000000. Tak znelo rozhodnutie Ustavneho sudu vo veci Lisabonskej zmluvy. Tiez ma zarazilo to arogantne povysenecke rozhodnutie absolutistickeho vladcu poplatne dobe spred 3-4000 rokov - dobe izraelskych Sudcov.
Popret nalez senatu Ustavneho sudu nazorom obcana (sice ustavneho sudcu) s vahou hlasu v referende 1 az 2/10000000 - to je naozaj pravnicka klucka storocia. Dufam, ze raz sa to bude vyucovat.

Zatím bez slepic

Stejné prasárny se děly v Německu po 1. sv. válce. Vše probíhalo legálně, demokraticky. Jen když přišel jeden rakouský malíř pohlednic se směšným knírkem a prohlásil, že zavede pořádek, všichni se divili, jak demokraticky vyhrál. Stejně v ČSR po 2. sv. válce se všichni najednou divili, kde se vzaly hlasy pro KSČ a proč, a zapomněli na Mnichov 1938. Klidně se může stát, že někdo přijde a bude tvrdit, že má řešení ve vládě tvrdé ruky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to prasárna.

Zatím bez slepic