Jak být okraden hned třikrát

Autor
Štítky

Po předlouhých osmnácti letech soud konečně rozlousknul případ H-systému. Řekl bych že vy čtenáři jste dostatečně v obraze a tak jen krátce shrnu všechny události. 

Kdysi dávno, v dobách našeho kapitalismu bez přívlastků, velkolepé privatizace a dohánění a předhánění Německa vznikla firma H-systém, která poměrně masivní reklamou nabízela levné bydlení. Stačí vložit milion korun do firmy a během dvou tří let dostane klient dům.  Bude to rychlé, levné, přesně ve stylu tehdejší doby plné očekávání, jak budou brzy lítat ti pečení holubi do úst. 

Nachytalo se víc než tisíc lidí. Tisíc lidí po milionu, to je miliarda. A tuhle miliardu majitel H-systému Smetka vytuneloval. Koupil nějaké pozemky, udělal základové desky a hodně peněz zbylo do vlastní kešeně. Chlap byl později dopaden a odsouzen. To už ale bylo pozdě, prachy byly fuč, zbyly dluhy a ze země sotv koukaly základy případně hrubé stavby. Jen prvních třicet klientůsvůj dům dostalo - byli první, systém letadlo na ně pamatoval. Zaplatili to ti ostatní. 

Klienti byli poprvé okradení. Dali milion a neměli nic. Ani ty základové desky nebyly jejich. Nicméně češi jsou podnikaví a založili si bytové družstvo Svatopluk, kam vstoupila většina okradených. Ti se domluvili se správcem konkurzní podstaty a pod státním dohledem si baráky a byty dostavěli. Stálo je to další miliony. 

Ale pak se ukázalo, že je všechno jinak. Smlouvy za moc nestály, majetkové vypořádání se nekonalo a teď po mnoha letech soud rozhodl, že se klienti mají vystěhovat, bo baráky budou prodány v dražbě. A mohou si je samozřejmě v té dražbě koupit zpátky. Budou okradeni potřetí. A protože mám kamaráda právníka, který je v tom zaangažovný, tak to ani takhle nebude poslední spor. Klienti mohou být okradeni i počtvrté. Ale nepředbíhejme... 

Já dneska nechci pitvat, jak to přesně bylo. Kdo si první nedal pozor, kdo komu naletěl, kdo má v dnešním kapitalismu víc pravdu a proč je to zrovna tak, jak to je. Tihle klienti nejsou první ani poslední kdo naletěli na podobné nabídky. Ať už jde o Harvardské fondy, levnější plyn a elektřinu, nebo o úžasné hrnce za sto tisíc.  Jakmile někam dáte podpis, přestáváte být chráněni a v  té chvíli je státem chráněn ten lupič. Jeden podpis. 

Je to stejné, jako když třeťák mámí z prvňáka hračku a slibuje a slibuje a pak toho malého podvede. Ano, prvňáček souhlasí, ale je v nevýhodě. Jenže děti to zpravidla chápou a spravedlnost si představují jinak než smlouvu. Moje dcerka takhle dala po hubě spolužákovi, který vymámil z brášky jakési lego a jako protihodnotu dal nefunkční pistolku. I já jsem podlehl té dnešní spravedlnosti a řekl jsem synkovi, že si prostě má dávat pozor a bral to jako dobrou lekci do života. Ale skutečnou pravedlnost realizovala dcera. Prostě tomu grázlíkovi jednu vrazila, dala mu tu pistolku a kluk donesl zpátky lego.  Mělo to ještě dospěláckou školní dohru, ale spravedlnost byla zjednána zcela přirozeně a lidsky. 

Tihle klienti H-systému tolik štěstí mit nebudou Nenajde se nikdo, kdo by onoho soudce odprásknul, podnikatele Smetku umlátil klackem v lese a tomu konkurznímu správci prostřelil koleno. Stát se nezastane a nikdo spravedlnost do svých rukou nevezme. Ne, nejsem příznivcem násilí, ale v tomto případě přemáhám chuť číst korán a stát se džihádistou ne v Sýrii, ale tady u nás. 

A já se ptám... Koho asi budou volit tito podvedení klienti? Koho bude volit ten, kdo byl třikrát podveden za bdělého dohledu státu i nezávislého soudu? Co si bude myslet o naší zemi klient H-systému? A nejen on, ale ti další, co také naletěli zasde někomu jinému? A jejich rodinní příslušníci a kamarádi, kterým to vyprávěli s patřičnou pravidelnou dávkou emocí?  

Kolik takových lidí asi bude? Statisíce? Možná i milion? O kolika podobných rozsudcích se nikdy ani nedozvíme? Kolikrát si ti podvedení klienti řekli, že tohle by se za Gottwalda nestalo? Kolikrát si přáli pořádek jako za Hitlera?  Ne nepřáli si Hitlera ani Gottwalda, ale ten pořádek rozhodně, 

A pak zase mohou chodit naši sluníčkáři a divit se, proč tolik lidí věří slibům o vládě pevné ruky. Mohou se divit, že lidéí volí nesystémové strany. Ale přitom je to logické a jasné. Ty systémové strany vyprodukovaly právě tento rozsudek, Všichni ti Kalousci, Hamáčci, Sobotkové, Topolánci, Pospíšilové, ale i Filipové či Grebeníčci mají tohle hovno na košili. Mohou ho sice zkusit umýt, ale skvrna tam zůstane. 

Babiš a Okamura to mohou brát jako varování. Dopadnou stejně, pokud neudělají něco víc. Mohou být antisystémoví, ale pokud dopustí tohle, budou k tomu mlčet a nebo to dokonce podpoří, skončí brzy úplně stejně. 

Běžný člověk nikdy nebude řešit nějaké právnické kličky. Nikdy nebude zkoumat volební zákon do detailů. Nemusí. Není to jeho povinnost. Ale bude chápat velmi přesně, že tady něco smrdí. Možná to nebude umět pojmenovat, ale do obýváku si to nosit nebude. Bude hledat jinde. Možná to nové taky zasmrdí. A tak půjde zase jinam. A pokud ten pořádek nezařídí demokrat, tak dostane příležitost diktátor. Proč? Protože soudy a stát jednají tak jak jednají. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Ke spokojenému životu vede uplatnění následujícího návodu:
1. Nemysli
2. Když už myslíš, tak nemluv.
3. Když už mluvíš, tak nepiš.
4. Když už píšeš, tak nepodepisuj.
5. Když už podepíšeš, tak se potom nediv.

A máte recht. Obecních voleb se to moc netýká, ale těch dalších. "větších", rozhodně. A tak v nich budu příště volit jen někoho, kdo si vetkne na prapor heslo o vystoupení s EU. Prostě mě už serou. Ať to stojí třeba prase i kozu k němu.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

To nebyls na dědine u nás, sice ubohých +-2000 obyvatel, ale kecy jako by to byla parlamentní úroveň :D Každé zájmové sdružení u nás má svoji kandidátku, sice pojmenovanou jak píše Vidlák pro obec apod., ale vlastne kandidátka na tahání peněz z rozpočtu.
Zatím nejlépe na tom jsou Sokolové, minulé volby ase pochlapili hasiči a tak většina "dodací" jedo k nim... Když se někdo zeptá pro děcka hřiště neb chodník, tak nejsou prachy, ale do hasičky šlo 5mega, do sokolů předtím taky, ale tělocvična se neopraví :D
Předtím zase sdružení maminek.

Su zvědavej které zájmové sdružení to bdue letos, zda se objevínové, které vyhraje apod. 8-), pak když šéf hasičů začne vyčítat něco lidem z klasické kandidátky a dává za příklad prahu či brno se ptám, zda si nevidí do huby, když dělá to samé, ale narozdíl od nich to dělá pod hlavičkou sdružení co se tváří, že je pro lidi.

Osobně bych řekl, že na vesnici o tom každej ví, protože se znají, tak si zase tolik nenadávají veřejně, protože kdyby pak lidi viděli, že se v hospodě normálně baví, by je poslali do... Takže dole je to o milionech, nahoře o řády víca, ale fakt není pravda, že na obecní úrovni není špína menší...

Zatím bez slepic

Tak u nás to jde "napříč" zájmovými sdruženími. V podstatě jsou proti sobě dva bloky jeden za osmnáct druhej bez dvou za dvacet a proti tomu více či volně sdružení, kteří by snad i něco do kupy dali, ale budou vždycky jen ocáskem u jednoho ze dvou bloků, sem tam docela bezohledně odstřiženým - nazvěme je chronickými potížisty. Daleko významnější roli mají místní dobrovolní hasiči následovaní fotbalistama. Ti se uspokojují velmi okázale, občas až drze, narozdíl od šachistů. Protože dodávají hlasy. Vlastně - hasiči se nyní uspokojují úplně nejvíc, neboť nejvyšší je jejich nejvyšším.
Volby pak vypadají tak, že na nyní již pouze 9 míst je v tuto chvíli 10 kandidátek. A podle zvyklosti to znamená 1.klika 4 kandidátky, 2. klika 4 kandidátky, 1 KSČ + 1 potížisté. Do čela každé z kandidátek je pak posazený ten, se kterým se počítá do zastupitelstva a poměrně správně se předpokládá, že díky volebnímu zákonu dosáhne téměř každá z kandidátek na jednoho zastupitele (splní potřebné kvórum hlasů), který tak klidně přeskočí druhého či třetího kandidáta z kandidátky jiné, i když dosáhl méně hlasů než ten přeskočený. Náš volební zákon je v tomhle hrozně "vymakaný"... Tuhle se tak, pro laika paradoxně, stalo, že byli v radě lidé, kteří by se, vzato přísně na hlasy, nedostali ani do zastupitelstva... To se dnes už stát nemůže, protože si zastupitelé ve víře, že příště to budou oni, odmávali méně členů zastupitelstva a zrušení rady. Ať žije imperátor, císař pán báťuška starosta!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To "s" je samozřejmě překlep. Člověk má po sobě všechno číst, než to podepíše/odklikne :-) .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle mého skromného názoru došlo k uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi Svatoplukem a původním správcem konkurzní podstaty. Ty rodiny, které se dnes mají vystěhovat, do domů vložily vlastní peníze, a ne málo, vlastní práci, a ne málo. O to vše je rozsudek soudce okrade. Soudce sice vysvětloval, jak musí zastupovat všechny klienty, ale ve skutečnosti zastoupil jen Monsporta (nový správce konkurzní podstaty a bývalý komunistický prokurátor, co žaloval disidenty do vězení za jejich politické názory) a pomohl mu připravit zbytek tunelu.
Nevěřím, že by po 21 (1997 - 2018) letech někdo z klientů H-Systému ještě chtěl těch pár stovek, které mu maximálně připadnou z konkurzní podstaty, protože zbytek prožere bývalý komunistický prokurátor. Myslím si, že většina lidí by prostě mávla rukou nad zmizelými penězi a nechala je těm, kdo si domy nakonec dostavěli svépomocí.
Jestliže případ trvá už 21 let, je špatnou vizitkou Nejvyššího soudu a celé české justice vůbec. Možná právní puristé doznají, že vše proběhlo v souladu s právem, ale to u bytů OKD také a výsledkem jsou okradení horníci a usmívající se Zdeněk Bakala.
Česká justice se svým paragrafem o právu soudce nepřipouštět důkazy dostala do takového stavu, že vhodným připouštěním nebo nepřipouštěním důkazů lze odsoudit kohokoliv obžalovaného. Na spravedlnost v podání české justice už mnoho lidí nevěří.
Podobná situace už zde byla v Německu po 1. světové válce. Pak přišel rakouský malíř pohlednic a řekl, že má řešení. Měl. Byl demokraticky zvolen, přijal nové zákony a podle nich německá justice posílala lidi na smrt - vše v souladu s právem. Výsledkem byly koncentrační tábory a miliony mrtvých lidí - taky podle zákona.
Když jsou paragrafy příliš zašmodrchané, vždy na to doplatí demokracie a přichází brutální síla. Je zaděláno na příchod diktátorů v Evropě. Nejvíce nástup diktatury umožňuje česká justice a neziskové organizace hájící práva menšin tak brutálně, až utiskují práva většin. Nakonec možná lidé uvítají příchod Koránu a soudci Nejvyššího soudu budou soudit podle Koránu - opět v souladu se zákony.
Kde ale zůstala spravedlnost pro oběti?
Podle mého skromného názoru měl soud říct, že ty rodiny, které se dnes mají vystěhovat, mají správci konkurzní podstaty doplatit za pozemek a základovou desku (nebo hrubou stavbu či co to převzali) v tehdejších cenách (r. 1997), a domy mají přejít do jejich vlastnictví. Neúměrně dlouhý proces nakonec umožnil, aby hlavní viník vylezl z vězení, jeho kumpáni byli očištěni Klausovou amnestií a česká justice vyrobila další bezdomovce. Pokud chtěla česká justice ještě více pošramotit svoji pověst, podařilo se jít to dokonale. Po 21 letech není spravedlnost nikde a tupý výklad paragrafů spravedlnost nepřinesl.

Werich a Voskovec už to v Hej, pane králi! vyjádřili dost přesně:

"A vůbec velkomožní páni, přijďte se na nás podívat,
vy páni, kteří jste tím vinni, že bída z lidí vlky činí,
že vlky z lesů žene hlad.
Myslete si, že jsme jen lůza, že se nás nemusíte bát.
Jednou však popadne vás hrůza, až pod okny Vám
.... ."

https://www.youtube.com/watch?v=1GrjXWu_UXE

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlasím s Vámi v každém detailu. Bohužel se ale obávám, že písnička Voskovce a Wericha již dnes nemá až takovou platnost, protože časy se nám poněkud změnily. Ve státě, který má prakticky nejvíce policistů na jednoho obyvatele, je zřejmé, kde budou tito policisté stát, až lůza bude chtít řvát a vážně se obávám, že na její straně to nebude. Je důležité podotknout, že na rozdíl od těch hnusných esenbáků z devětaosmdesátého, kteří měli tak akorát gumové pendreky, ti současní již nafasovali vše až po granátomety Heckler und Koch, kde vyměnit slzotvorný granát za poněkud účinnější tříštivotrhavou variantu, je otázka okamžiku.

Zatím bez slepic

budou na straně toho kdo bude velet, a to může být i ulice s dobrým vůdcem...

Jenomže nikdo nechápe B, že ten kdo vyhraje, ať ulice, vláda či opozice nebude určovat ten policjt, obyvatel anebo namistrovanej politik, ale ten kdo to platí...

Zatím bez slepic

L.C.,
Nevím, možná to bude podle Vašeho mínění. Ale taky se může stát, že ti policisté odmítnou střílet lidi, i když dostanou rozkaz. Nebo někdo střílet bude do obou stran jako na Majdanu v Kyjevě (prý to byli gruzínští odstřelovači zorganizovaní na pokyn USA Saakašvilim - prý).
Ono pro policisty nebude zase tak jednoduché střílet do lidí, když jsou předtím masírováni, jak se mají chovat - viz zásah na technoparty za Paroubka - hojně kritizovaný, Kačica Jaujau Biomasa, zásah na squattery obsazené Klinice - to vše zanechalo v podvědomí policistů obavu z použití nadměrné síly. Všech policistů, velících i zásahových jednotek. Až bude krvavých střetů několi, zevšední jim i střelba do lidí, ale v ten první moment ještě ne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proto byla provedena sametová revoluce,ukrást co se dá.
Jen si kolem pamatuji,že v tom byly zainteresování i někteří politici a Smetka byl jen bílý kůň.
Na té Klausově amnestii vidíme,jak to bylo myšleno a že židé nesmí být trestání.
Když víme jak se snaží nejen T.Sokol,Monsport,Brůno,tak se nedivím,že pak viníci nejdou sedět.
Také bych k tomu zařadil lichvářské exekuce,dluhy se mají platit,ale ne pak v desetinásobné výši,nebo i více,které nadělali bezdomovců taky hodně.Také souhlasím s Godot,volit takovou stranu,co bude požadovat vystoupení z EU.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také budu volit proti současné EU, ale v tomto případě je EU nevinná. Zloděje jsme k moci dosadili my, zákony udělali naši zákonodárci, soudce, státní zástupce dosadili naši poltici.
Pokud se věc dostane až k evropským soudům, může se stát, že EU paradoxně zařídí spravedlivější rozsudek.

Zatím bez slepic

Jasně, že v případě H Systému je v tom EU nevinně a nijak se jí to netýká. Je to náš český bordel. Jenomže je to drobnost (postižení nechť prominou), proti tomu, co se na nás valí z Bruselu.
Na H Systém, dojelo tisíc lidí (+ rodiny), na Brusel dojedeme všichni.
Proto ta moje poznámka o EU, s H Systémem prakticky nesouvisející.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Problem je v celem justicnim systemu. Kdyz si jinak sympaticka Samkova stezuje,ze se hrouti pravni sam, tak si jen reknu, ze si vsimla brzo.

Sharia neni zadny reseni. Bohuzel, zrovna minule dny byl na CT porad o uteku z islamskeho statu a byli tam zabery primo zevnitr, jak kluci islamsti vazne tvrdi, ze podle islamskeho prava si mohou brat devitilete nevesty. Primo se na to trasli. Taky si je brali. Taky tam byl tatik, ktery kamenoval s ostatnimi svoji vlastni dceru.

Ale co muzete delat si je zapisovat, vsechny tyhle soudce, prokuratory, exekutory, konkurzni spravce, advokaty atd. Jen o nich mluvte cim dal vic a pokazde ode vsech, od darebaka Rychetskeho az po posledni studentku prav co si privydelava prostituci.

Ja vcera Monsporta videl v TV, neprijemnej, je to bejvalej komunistickej prokurator, tvaril se urputne a nejspis to vsechno rozkradl, jak mu vmetli do obliceje.

Zatím bez slepic

Anonymní.
Nemá něco společného Monsport s Motoinvestem z Plzně,Tykač a spol.

Zatím bez slepic

Anonymní.
Díky za zprávy,TV nesleduji,jen jsem si na vzpomněl a myslím,že byl i v nějaké kauze,kde obhajoval Babiše.
Jde také o jinou věc,Ty peníze se nevypařili,kam se vkládali,jak se s nimi hospodařilo,kam se přelévali,nakonec mě napadá,že Monsport chce na tom vydělat dvakrát,když ty peníze šli přes nějakou banku v Plzni.
Nevím vůbec,jestli se soud zaobíral,která banka a jak spravovala tyto peníze.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Říkal nám politruk Kučera na PŠM. Je fakt, že buržoazní česká justice ještě neodsoudila jediného velkogaunera, jen samé malé ryby. Z Kučery jsme měli legraci (manželka ho pravidelně fackovala), ale v případě té třídnosti měl absolutní pravdu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokusím se opět o jiný pohled.

Hloupost a chamtivost lidská jest nekonečná a tak i družstvo Svatopluk podlehl tomuto vábení v chuti něco napravit. Chyba. A není to ona generálská hláška po bitvě. Již tehdy si měli ohlídat aby ty základy a hlavně pozemky přešly do jejich vlastnictví.
Začalo to špatně a skončí to i špatně.
Je možné, že se najde nějaká "politická" soudní vůle na základě hněvu lidu a Ústavní soud politicky rozhodne a zruší onen rozsudek a, roztočí se další kolo soudních pří. Vždy bude někdo poškozen a nakonec bude ta strana poškozená, tedy ti, co vložili a nedostali nic, pálit ostrými, že byli poškozeni a oloupeni.
A budou mít pravdu.

Jen drobná úvaha. Ústavní sou rozhoduje o tom, že nebylo postupováno a souladu s ústavou, že byly poškozena ta lidská práva. V tomto případě však musí podání odmítnout, neb soud rozhodl řádně a správně. Mohou do podání dát tunu emocí, ale nebyli zkráceni soudním rozhodnutím na právech, neb žádné neměli. Svévolně činili.

Správce konkurzní podstaty je placen od vymožené částky v konkurzní věci. Je jeho kapitalistickou povinností vymoci co nejvíce, tudíž jeho snaha vymoci co nejvíce, a u něj jde o desítky milionů, je přímo jak z čítanky kapitalistické ekonomie bez přívlastků.
Má pomocníka v tom, že zákonnost jeho počínání, jež můžeme hodnotit jak chceme, třeba pokleslé, je na jeho straně. A to tak, že padni komu padni.

Pokud neodsoudíme ty jež nesou politickou odpovědnost za současnost, bude v ní jen a jen pokračováno. Musíme začít u Rychetského.

Zatím bez slepic

V podstatě 100% souhlas. Když se zastaneme těch lidí, co přišli rozhodnutím soudu (zřejmě podle litery zákona správného) o baráky, tak jak k tomu přijdou ti, co v H systému utopili peníze a nezbylo jim vůbec nic?

Když se zastaneme i těch lidí, co tomu řeknou lidé, kteří přišli o všechno v jiných zlodějinách, co tomu řeknou třeba ti, co přišli o byty OKD?

Jedná se o systémový problém. A těch systémových problémů začíná na povrch vylézat v poslední době nějak moc.

Zatím bez slepic

je uz blizko ku prupovidce. Systemove zmeny nemaju vyznam. Treba zmenu systemu.

Zatím bez slepic

Admirále,
někdy někde a nějak se začít musí. Nemůžeme se pořád odvolávat na minulost a minulé křivdy. Je zajímavé, že místní mafiánská demokratůra to dopracovala za cca. 30 let ke stejné všeobecné nenávisti jako se povedlo KSČ. V podstatě se systém nachází v období roku 1975 a schází jen založení Charty na obranu lidských práv, ke kterým se ČR zavázala nejen v Helsinkách.
Zatím pořád ještě převládá Klausova teze o akumulaci kapitálu, předstihu ekonomů před právníky a zhasnutí. Jenže obyvatelstvo začíná být více a více ožebračené a když v H-Systému přichází někteří o celoživotní úspory a bydlení, mnozí v tom začínají vidět vlastní ohrožení, protože česká justice majetek k bydlení vůbec nechrání a překročila míru trpělivosti lidí.

Zatím bez slepic

S tím ústavním soudem co musí jsou to kecy ježka v klecy... Dám ti reálnej přáklad, kdy si ústavní soud vy...rá zadek s pravidly, ústavou lidskýma právama.

Rodičovská a zápočet roků na důchod byl u mužů odmítnut "protože takový je u nás zvyk", když je to opačně vůči ženám, menšinám apod. tak žádné "zvyk" neexistuje ua musí být doslova a nad psané slovo...

Takže jeslti to přijme/nepřijme a rozhodne nezáleží na pravnáím systému a psaném právu nebo nedej bože názorů lidí, už teď někde někdo sedí a ví jestli to přijmou a když ano, jak rozhdnou...

Zatím bez slepic

Drahý Ass,
píši "nějaká "politická" soudní vůle na základě hněvu lidu a Ústavní soud politicky rozhodne ". Toto je rovina problému.
Druhá polovina problému je, že ústavní soud do toho nemůže za přirozených podmínek co kecat.

Podal jsem (advokát) minimálně tři ústavní stížnosti a vím tedy dost přesně jak Ústavní soud rozhoduje. Označuji ji za třetí parlamentní komoru. Právo zde nemá naprosto jakýkoli dopad.

Je naděje pro ony stavebníky, že se Ústavní soud rozhorlí, jaká se děje ta nespravedlnost a rozsudek zruší. Dovedu si to představit.

Zatím bez slepic

Záleží na tom, jak se který ústavní soudce vyspí a podle toho bude hlasovat. Když vidím Elišku Wagnerovou a slyším její názory, jímá mě hrůza z rozhodnutí Ústavního soudu.

Zatím bez slepic

No, ono to až takto není. Především jde o nový občanský zákoník a tzv. dobrou víru. To je nynějšímu rozsudku vyčítáno. Dcera koupila auto od baby v exekuci. O prvoinstančního soudu vyhrála právě na základě koupě v dobré víře. Kraj vynesl opačný rozsudek - baba v exekuci nesměla prodávat, prodej byl neplatný. Spíše je to neusazenost nového OZ. Nic to nemění na frustraci. U H-Systému je to daleko horší. Majetek (Smetkův) byl vyveden několika způsoby. Prodejem jedinému zájemci hluboko pod cenou exekutorem, Klausovou amnestií, podvodem z katastru ač to bylo zaplombované, atd, atd. Nebo první exekutor povolil onu dostavbu členů družstva Svatopluk bez povolení soudu, římž se stalo neplatným a ti, co v dobré bíže dostavěli, navyšovali majetek pro exekuční podstatu - to je ta analogie s tím autem v úvodu. Takže ta frustrace je naprosto pochopitelná. To je celý řetězec selhání státu.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Alex.
Správně,souhlasím.
Jen tolik,když Klaus udělil amnestii,zlodějům,podvodníkům,jen se neřekne,že stát potom nese důsledky amnestie.Možná i Vás napadá,jak to bylo myšleno přes banky,jako dřív,že to stát bankám uhradí,konsolidační agentura.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://youtu.be/X0t7n7p_syw
zajimavá pasáž ze seriálu Spáči.

Zatím bez slepic

Pro Bosáka a všem, kteří si stěžovali na nedostatek černochů v ruském týmu. Zjevně jich tam nekolik je, jak vidno, i hercem se mohou stat. ;-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Politické škody způsobené touto a (podobnými kauzami v minulosti), jsou nedozírné. Připomíná mi to ty srdceryvné scény z kolektivizace, kdy si lidé lehali před traktory. V podstatě to ukazuje, že zločinnost předlistopadového režimu a tohoto jsou v zásadě srovnatelné. Jediná politická strana, která se v souladu se zdravým lidským rozumem transparentně staví na stranu těch vystěhovávaných je KSČM (!), ostatní strany považují ten rozsudek zřejmě za normální, neboť takto je to v Česku obvyklé. Opět to utvrzuje mínění, že bohatý podnikatel je v podstatě asociální svině, která se nějakým podvodem a křivárnami (kterým někdo zajišťoval politické krytí) domohla majetku, na který si poctivě a s lidskostí tady vydělat nejde a slušný člověk si o něj ani neopře kolo. A nejhorší na tom je, že postupně převažující snaha vystoupit z EU těmto „podnikatelům“ definitivně odbourá jakékoliv mantinely toho, co si mohou dovolit, neboť EU přeci jen garantuje jakési meze civilizovaného chování, které si naše národní legislativa evidentně vynutit nedokáže. Za pár let venku z EU to tady bude jak někde na Ukrajině a nezbyde než emigrace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Po zevrbném prostudování chronologie celé kauzy (kromě zdůvodnění rozsudku NS - ještě není k dispozici) musím konstatovat:

Jde vůbec o nejhorší a nejnespravedlivější rozsudek po plyšáku, velmi úzce vyargumentovaný, až stroze právně vymezený, nerespektující některé další zákony, vč. základních lidských práv (právo na bydlení).
O velmi sporném morálním vyznění např. lhůty na vystěhování, nemluvě.

Soudce NS Krčmář odvedl práci, na kterou rozhodně nemůže být pyšný.
Jaký devastující dopad to bude mít na vědomi lidi o justici to ať si každý domyslí.

Zatím bez slepic

Dobře tedy,
na vašem pozemku si postavím dům a vy se budete snažit mne z něho vypudit a soud vám dá za pravdu a nařídí vystěhování.
No a já přijdu s argumentací, že to přece nejde, "nerespektující některé další zákony, vč. základních lidských práv (právo na bydlení)."

Máte velice zkreslené představy o právu. Zařadil jste se mezi takové ty, kulturní marxisty - mají přece "právo na bydlení".

Zatím bez slepic

Ještě čekám, jak se NS v odůvodnění vypořádal s tím, že domy patří družstvu Svatopluk a jsou takto zapsány v katastru a byly řádně zkolaudovány. To zajisté není vina družstva, ale státních institucí.
Jak s tímto NS naložil bude jistě zajímavé.
A milý věstče, nechte si ty své nálepky pro sebe, netvrdím přece, že právo na bydlení bylo jediné, co NS nevzal v úvahu. Je tam ještě celá řada dalších skutečností, na jejichž vypořádání v rozsudku NS čekám, například přihlédnutí k neúměrně dlouhé době soudních řízení, jednání družstva dle pokynů minulého správce a uvedení v omyl, dvě opačná rozhodnutí soudů nižších instancí, možnost vrácení kauzy zpět nižšímu soudu a tím umožnění postiženým se připravit

Zatím bez slepic

Dobře beru nálepku, že jste "kulturní marxisty" zpět.

Trošku uhýbáte leč dobře, i tak bude rozhodující soupis majetku konkurzní podstat jenž je uložen u soudu, kterýmž vlastně konkurz započal. Pokud stát svými institucemi jednal jak popisujete, je to bezesporu jeho zásadní selhání, leč na podstatu problému, že jde o cizí majetek, jež obývají, to nic nemění. mohou se soudit se státem za nesprávný úřední postup, leč nevěřím, že jim to bydlení nahradí.

Probůh to zase budu platit já a mojí bližní?

Ještě drobnost:
Podle informací Hospodářských novin bude Monsport po klientech požadovat i uhrazení nájmu za poslední tři roky. „Není to moje libovůle. Podle zákona to musím udělat,”

To bude zase v álejích nablito.

Zatím bez slepic

Až těch 60 rodin po 21. letech soudů zjistí, že nejenže nic nedostanou, ale ještě budou doplácet, a nemají, kam jít, mám velkou obavu, že někomu z nich rupne v bedně a vystřílí Nejvyšší soud i s Krčmářem. Přesně takhle začínají zkratové situace. V každém případě česká justice a institut soudce utrpěly další hluboký šrám na pověsti.
Po 21 letech už nelze žádnou spravedlnost nalézt, vždy bude někdo poškozený. Jestli ti vystěhovaní lidé zažalují ČR za nepřiměřeně dlouhé soudní jednání, měla by to česká justice projet u Evropského soudu pro lidská práva na celé čáře.
Krčmář udělal pro dehonestaci justice opravdu hodně, protože hodně lidí si představuje sama sebe na místě těch rodin, které se mají vystěhovat.

Zatím bez slepic

Gerde, tohle si nemyslím. problémem jsou politici. Třeba ten názor na onen revoluční občanský zákoník. Mnozí právníci před tou revolučností varovali. Říkali, že dělat desetiletí novely socialistického OZ a pak najednou revoluce, že je to blbost. Že to znejistí všechny včetně soudců, protože to se usazuje desítky let než se nejde ten správný výklad. Tj každý řádek než projde všemi stupněmi a ty nejvyšší soudy tomu dají ten závazný výklad. A i tam lze hledat důvody délek kauz.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zjednoduším to - selhal stát. A stát by to měl projet na celé čáře. Tedy my všichni.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak. Největší problém je z mého hlediska skutečnost, že celý proces až do vynesení rozsudku, trval tak neskutečně dlouho. Přijde mi to veskrze neuvěřitelné. Oni ty baráky také nedostavěli za večer...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

NS musí zvažovat rozsudek ze všech relevantních aspektů. Už z podstaty věci, protože je to soud nejvyšší instance. Rozhodl, jak rozhodl. Proto je odůvodnění rozsudku pro budoucnost kauzy tak důležité.

Zatím bez slepic

patří do jiného vlákna (omluva)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Velmi zajímavý rozhovor s Křečkem.
Pokud to ještě někoho zajímá, mimo jiné jde o krásnou ilustraci rozdílu mezi legálností a legitimitou.

Tyto dva termíny sice možná zdánlivě nikoho nezajímají - protože málokomu je znám jejich přirozený a vpdstatě prostý obsah.

Vlastně většina diskuze nad rozsudkem se týká tohoto sporu!
KŘEČKŮV NÁZOR ROZHODNĚ STOJÍ ZA ZNAMENÁNÍ, AŤ UŽ SI O NĚM MYSLÍME COKOLIV.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vystehovani-nebudou-Sta…

Zatím bez slepic

Dobré, přesně to vystihuje podstatu: Rozsudek je v pořádku, na vině je min. správce konkurzní podstaty, potažmo justice, potažmo stát.
Řešení problému bude muset vzít na sebe částečně stát, protože se jedná o jeho selhání (stav, do kterého se celá věc dostala.).
K vystěhování obyvatel těch baráků nedojde.

Zatím bez slepic