Zelený gumy

Autor
Štítky

Začnu několika příběhy. Ten první je z SSSR v době Velké vlastenecké války. Po vítězné bitvě u Kurska provedli Sověti celou řadu dalšíh operací, které využily získané strategické iniciativy a do konce roku 1943 a začátkem roku 1944 zatlačili německé jednotky za Dněpr. Na jaře 1944  stál Stalinův štáb před otázkou, jak dál.  Postupně  byla naplánovaná operace Bagration, která byla asi nejúspěšnější ofenzívou, kterou Sověti udělali. Bylo to v situaci, kdy Němci ještě ani zdaleka nebyli tak vyčerpaní. Ještě stále měli dost pohonných hmot, pořád okupovali obrovské území a pořád si ještě dělali naději, že není všem dnům konec. Bitva u Kurska a následné operace znamenaly podstatné zkrácení fronty, takže potrava pro děla se mohla lépe rozmístit na obou stranách. 

Těžištěm operace Bagration se staly Pripjaťské bažiny. Území považované oběma stranami za mimořádně nevhodné pro vedení vojenských operací. Sověti ale dokázali do bažin naházet tisíce a tisíce hatí - tedy svazků dřeva a vytvořit skrz bažiny dostatečně kvalitní cesty, kterými projely tankové svazy a nadělaly Němcům obrovské problémy. Ten, kdo tohle vymyslel, byl generál K.K. Rokossovský. Prostě jednoho dne přišel před Stalina a řekl mu, že projede bažinami. Stalin ho poslal několikrát za dveře, aby si tu pitomost rozmyslel. Rokossovský na svém nápadu trval a všichni v místnosti očekávali, že mu Stalin strhne epolety a pošle ho do háje nebo do gulagu. Stalin to neudělal a bylo to dobře. Generál Rokossovský nebyl srab. Postavil se samotnému Stalinovi a trval na tom, co považoval za správné. A postavit se Stalinovi, to bylo opravdu o hubu, protože před Stalinem byl každý jednou nohou na popravišti. 

Druhý příběh je z devadesátých let. Český diplomat Pohlreich se v Jugošce zúčastnil zahraniční pozorovatelské mise. To byla ta doba, kdy za celou válku v Jugošce mohli výhradně a jedině Srbové a nikdo jiný. Chorvati naproti tomu bojovali chvályhodně proti tyranii. Této mise se zůčastnili Němci, Američané, Švýcaři a dokonce i český Pohlreich. Když pak chystali závěrečné komuniké, Pohlreich ho odmítl podepsat, protože pamflet byl v rozporu s tím, co viděli a ze všech problémů vinil právě Srby, ale realita byla jiná. Na základě jeho odmítnutí se se zvedl švýcarský delegát, řekl, že je generálem švýcarské armády a není žádný agent NATO nebo Německa a tak to také nepodepíše, protože nemá potřebu nikomu dělat šaška. Byla z toho slušná diplomatická roztržka. Pohlreich se musel pakovat a švýcarský generál měl doma také pěkné oplétačky. Inu postavit se mocným tohoto světa, to je vždycky o hubu. Nicméně Švýcar si zachoval vojenskou čest. 

 

Proč o tom píšu? Protože chci poukázat na rozdíl mezi generálem a gumou. Generál posílá svými rozkazy vojáky do boje i na smrt. A má proto vždycky víc odpovědnosti než politik, který tu válku zařídil. Žádný politik nesedí v bunkru a nepadají mu granáty na hlavu. Politik sedí doma v paláci a kecá kraviny, kterým nerozumí. Generál naopak prošel služebním postupem. Byl kdysi také vojákem, je příslušníkem armády a na generála to teoreticky dotáhl proto, že byl mimořádně statečný a zkušený, uměl své vojáky motivovat a zacházel se svěřenými životy i materiálem nanejvýš odpovědně. Takový generál se pak dokázal postavit i Stalinovi, dokázal se postavit ostrým hochům z NATO, nebojí se, že bude sesazen (či odstraněn), protože ve válce se prostě umírá, ale mnohem víc než život je vojenská čest. 

Guma naproti tomu dělá, co se jí řekne. Dostala se na vrchol díky leštění klik a lezení do zadnic politikům a jde jí hlavně o prachy, protože být generálem, to je velmi pěkný džob. Máte pěknou kancelář, spoustu peněz, jezdíte si po konferencích v těch nejlepších hotelích, máte dostatek pucfleků na práci a ani už vás nenutí, abyste měl čistou uniformu. Když jsem viděl na cvičeních náčelníky štábu vedle prezidenta nebo ministra v jakési bundě a ne v uniformě, tak mi bylo jasné, jak ta naše armáda musí vypadat. 

Je pak úplně jedno, jestli je taková guma plukovník, generál a nebo vysoká šarže v NATO. Všichni mají jedno společné - osobní zbabělost. Žádný z těchto plukovníků a generálů nikdy ani nepípl, když šlo u nás o rušení ženistů. Ani jeden se neozval, když jsme posílali vojáky na druhý konec světa dělat špinavou práci pro američany v zemi, kde se to nedá vyhrát. Čest všem, kteří mimo záběry kamer rezignovali, že s podobnou řezničinou nehodlají mít nic společného. Ostatně, když se stal herec ministrem obrany, kolik vysokých důstojníků se nechalo penzionovat? O nikom nevím. Každopádně, kdo tam zůstal, to je jasná typická a jednoznačná zelená guma. Být povýšen od Stropnického, to není žádná čest. 

Hlavní zájem téměř všech vyšších důstojníků je dostat se na funkci, kdy už nebudou muset běhat po cvičišti, ale pěkně v teplíčku budou vyplňovat papíry, které nikdo nečte a dělat nějakou administrativní, ale dobře placenou práci. Jejich hlavní ctí není bojovat za vlast, ale mít se dobře. Ti nikdy nepřijdou do štábu NATO a neřeknou tam nahlas, že válka v Afghanistánu je blbost. Ti se nepostaví ani dnešním slabým odvarům Stalina. Ti jen budou přikyvovat, protože toto přikyvování jim přinese výplatu a cesťáky.  

Včera jsem po cestě poslouchal Eduarda Stehlíka - vojenského historika na Českém rozhlasu. Musel jsem to přepnout, protože bych jinak s autem naboural. Vznešené kecy o boji proti terorismu, který ale financují naši největší kamarádi Saúdové a brzy se dočkáme ještě toho, jak to budou platit naši kámoši v NATO Turci. V Kábulu se bojuje za Prahu... blbost na entou. Vrabci si cvrlikají, jak je to doopravdy. Nedivím se, že nemají rádi Trumpa. Ten chlap je schopen tohle cvrlikání fakt převést do reality.

Nic proti vojákům. Když máte mít kondici nosit samopal na hřbetě a šplhat s batohem po horách, večer kopat zákopy a půlku noci hlídat, tak nemusíte být politicky zdatní. Od toho jste vojáci, abyste plnili rozkazy důstojníků. Ale pokud se z vás stanou vysocí důstojníci a zapomenete na své mužstvo a s klidným svědomím je pošlete na možnou smrt do Afghanistánu, kde jsou úplně k ničemu a všechny dobře míněné snahy stejně naši spojenci zneutralizují nějakým bombardováním vesnice, tak prostě máte jejich krev na rukou a mozek máte zelenej. Generál nejste proto, abyste kývali politikům na každou hovadinu.  Můžete si dělat kariéru u štábu, možná to dotáhnete na náčelníka generálního štábu, ale nejste generál. Jen guma. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.Perfektní
Stačí jedna guma g.Pavel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to tentokrát popsal moc hezky.
Definice přiblblé přikyvující zelené palice bez schopnosti vyplodit VLASTNÍ myšlenku je docela výstižná. Včetně popisu její motivace k takovému přikyvování a omílání jedině správného názoru jejího nadřízeného - ještě vymytějšího a zelenějšího.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Afghánistán je země s tak specifickými podmínkami a problémy, že jinou podobnou na zemi nenajdete.

Vysokohorská krajina, veliká rozloha, 33% státu má madmořskou výšku 1800-3000 m. 10% jsou hory nad 3000 m nad mořem. Polovina státu jsou bezodtoká vysokohorská údolí a polopouště a pouště. Jednotlivá území jsou pro obyčejného obyvatele místem, kde se narodí a obyčejně i zemře.

Obyvatelstvo,...asi 60% Afghánci, zbytek dvacet dalších národností, ve svých enklávách hovoří a učí se svým jazykem, úřední řeči jsou dvě. Když se potkají příslušníci dvou různých národnosti, třeba právě v armádě, musí se nejprve naučit úřední jazyk, aby se vůbec domluvili.
Dějiny dvacátého století jsou přehlídkou jednoho puče za druhým a veřejnými popravani sesazených vládců.

Pak pozvání části vládnoucích sil na pomoc sovětskou armádu, proti které vystoupila a bojovala ta druhá strana. Rusové dostali pěknou nakládačku,...v těch horách nelze vést regulérní válečnou strategii, cesty jsou většinou tak úzké, že tam projde jen osel a to ještě bez širokého nákladu.
Ruská bojová technika se zasekla v průsmycích a nepřítel je z horských ramp masakroval.
Odešli,...vyklizený prostor okamžitě obsadili američani,...dohodou s ruským protivníkem, neprodleně vytvořili polní letiště, jenže,...druhá strana, co stojí proti amíkům s nimi válčí dál, svojí stále stejnou taktikou.

Ta zem a její obyvatelé meměli za posledních tak stopět let ani jednu pětiletku bez občanské nebo mezinárodní války. Ani sousední Pakistán pro ně není bezpečným a mírumilovným sousedem,....tohle téměř nedotčené území má veliké bohatství pod povrchem, zásoby jsou, kdo je urve, má na mnoho let dopředu vystaráno, halt amicí chtějí mít toto území,jak už jsem psala,... proklatě dobrá strategická poloha...a militaristická lobby drží opratě cesty ke všem konfliktům. Když mají na zeměkouli přes osmset základen, tak se jejich osazenstvo nebude dlobat v nose, ale budou se rozdmýchávat konflikty,...pokrok ve vývoji zbraňových systému pádí vpřed,...no a ty staré je třeba nějak zlikvidovat,...válka je ten nejjednodušší způsob,...tedy přesněji válka na cizím území, za pomocí cizích žoldáků,...za jidášský groš.

Mám spolužáka veterináře, který byl opakovaně s mezinárodní expedicí při mapování argali, původního plemene ovcí v Afghánistánu a v Mongolsku. Když vypráví,...úžasné zážitky,...a taky úděsné. Na expedici byli vybráni jen muži, museli si nechat narůst plnovous a museli mít podobu blížící se podobě tamních obyvatel. Mimikry pro přežití."

Zatím bez slepic

In reply to by Zkopírováno odjinud (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak docela pravda. SA plnila po většinu oněch deseti let pouze poradenské, instruktorské, logistické a strážní úkoly. Ty se samozřejmě nejvíce projevovaly v letectvu.
Na netu lze dohledat i ztráty SA v této válce. Okolo 90% připadá na vrub špinavým rukám středoasijských molodců a nemocem, které se jimi přenášejí.

Zatím bez slepic

In reply to by Zkopírováno odjinud (neověřeno)

Trvalý odkaz

obyvatel Afghánistánu, takže v Afghánistánu je 100 % Afghánců. Většinovou národností jsou Paštúni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pan generál volá: Ke mě!
Budeš v žoldu naší země
hlídat hrdlořezy
máme ovce březí
je tu mléko, strdí
nikdo tu neprdí,
tak budeš stát na stráži.
Tvoje mise vyráží
za čtvrt hodiny
bacha na muslimy,
nevycházej z tanku
naplním ti banku
a když skočíš skrčku
dám ti další frčku.
A tak letím na misi
v práci jsem dal demisi
prachy jsou potřeba
nemám na chleba.

Na stráži míru a kapitalismu
stojím já, hrdina.
Konec Kašmíru a kanibalismu,
za chvíli je svačina.

Jezdím tady v transportéru
tlačím válec na miny
v asfaltu je málo téru
kolem chodí maminy.

Nebo to jsou černé vdovy?
Pod nikábem cosi drží,
je to dítě? Kdo ví?
Chodí támhle nad tou strží
nebo to je kráter?
Na obloze supi krouží,
tamhle už jde páter.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jste tak trochu v zajetí poválečného výkladu Stalinovi role za války v čele SSSR. Viděl jsem jeden film o obraně Stalingradu a obklíčení 6.armády. V něm to bylo podané, jako by to naplánoval celé Stalin. Je pravda, že Stalin až do odražení Němců od Moskvy hodně zasahoval do práce generálního štábu a po úspěšném odražení Němců od Moskvy Stalin trval na pokračování zimní ofenzivy a žil v domnění, že Rudá armáda je natolik silná, že může pokračovat až do Berlína. Následkem byly jenom další ztráty. Po tomto už Stalin nezasahoval tolik do práce GŠ a plánování ponechával na bedrech svých maršálů. Událost, kerou vzpomínáte, to byla jenom ukázka vysoké profesionality, kam se za války dopracovalo sovětské velení. Stalin se jenom nechtěl dopustit nějaké další chyby, která by ho mohla zdiskreditovat. Stalin na rozdíl od Hitlera pochopil, že jeho generálové své práci rozumí přece jenom lepší. Vysokou dávku odvahy vyžadovaly válečné události v roce 1941. Tuto odvahu prokázal Žukov, který po porážce u Vjazmy odmítl zatknout Koněva a Stalinovi řekl, že střílení generálů nic neřeší, následně Koněva zařadil do svého štábu. Za to upadl Žukov do Stalinovi nemilosti, ale díky své práci to stejně netrvalo dlouho.
Pamatujte, že jsou vždy koně chovní a tažní. Vždy převažují koně tažní, protože každý velitel si rozmyslí, zda pustí koně tažného na vyšší funkci mimo svoje velení nebo tam vystřelí koně chovného. A tak se koním chovným nikdy nebránilo v odchodu na jiný vyšší post. Koně tažní postupují ve funkcích nanejvýš v rámci svého útvaru.

Zatím bez slepic

A když by to co jsi napsal byla pravda, jak si mám vysvětlit to jak šachoval se Žukovem, který prakticky velel a zvrátil stav na bojišti kam ho Stalin přesunul... Jinak řečeno, prvně ho poslal na japonce, pak na leningrad, moskvu a i Stalingrad...
Jedna věc je "PR film" a pak realita...

P.S. S toho co vím jak učili otca strategii v 60 letech, tak jaksi vždy mluvili to žukov, to rokosovski apod, nikdy to stalin...

Zatím bez slepic

P.S. A to ze Žukovem, doporučuju se podívat na Pattona jak sním zametal hlavní západní velitel když neposlechl.
Jinak řečeno, za neuposlechnutí dostane ve válce každej, jenom podle hodnosti to je bud kulka nebo jenom pokárání...

Zatím bez slepic

na poradě v genštábu a vyvádět ptákoviny v poli.
A pak je rozdíl v posuzování cukání podle finálního výsledku, že ano.
To jen tak na okraj k tomu Pattonovi.

Zatím bez slepic

Já jsem tam nikde nenapsal, že to všechno Stalin, ale v poválečném období, že natočili film, že všechno plánoval Stalin.

Zatím bez slepic

No ja videl x dilny serial , kde Stalin daval schvaleni, ale pokazde bylo ukazano, ze generalove navrhovali a museli presvedcit ostatni, kteri se vyjadrovali a posledni slovo mela jedna osoba co sedela ve vedeni, ale opet to neznamena, ze vse planoval, ale daval schvaleni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Valka v Afghanistanu pro nas ma za cil: splnit domaci ukol od mocnosti a ukazat, ze se snazime, aby nas nebuzerovali a ty kuciakovsky prevraty (zase jejich domaci ukoly) tu jen tak bez nadseni zkouseli a ne, ze do nich pujdou naplno jak do svrzeni Kadafiho.

Asi jako Novotny delal, co SSSR chtelo, drzel to tu socialisticky pevne v rukou, aby sem nemusela ruska armada. Nakonec ho svrhli dubcekove vyskoleni v SSSR a Ruda Armada byla tady. (Jak by se nam ted hodila na hlidani hranic, ze. Historie je potouchlej vtipalek.)

Zatím bez slepic

Přesné hodnocení, dokud to vedl někdo kdo věděl o čem je politika a ne že šel pouze za korytem ale v hlavě vymeteno, rusák byl za hranicí, pak to převzali karieristi jako Dubček a jak to dopadlo...
Jenom bych dodal, prave garnitura dubceka zarizla např. soukromé podnikání, které do té doby bylo... A obnovili v 80desíátkách zase ti "kovaní"...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé,
tenhle článek je dobré si přečíst - především poslední názor,který zformuloval Štefec.
A pro jistotu si přečtěte i jeho životopis v závěru. Opravdu to není žádné neinformované ořezávátko.
******

(Targusův názor,8:27, jakkoli možná podložený sovětskými vojenskými statistikami... ???
Pro laika je možná těžké posuzovat, zda se jedná o Targusův specifický černý humor, nebo zda snad proboha nebere vážně názory, že devadesát procent z těch desítitisíců padlých byli pouzí poradci, logisté a strážní, kteří pomřeli na to, že si při logističtění, strážení a poraděnkování nestačili dostatečně často mýt ruce. Na druhé straně - kdyby hrdinové měli v OT lávor a mýdlo a místo vystupování si jako Pilát myli ruce, afghánský nezletilec by vybuchl nadarmo.)

http://literarky.cz/komentare/ostatni/26737-zamyleni-nad-afghanskou-misi

Zatím bez slepic

No musíš brát statistiku jaké je, je dělaná podle zadání a podle toho vypadá výsledná tabulka...
I ti tři naši tam byli jako školitelé, takže nebudou ve statistice "jako vojáci", ale poradci...

Zatím bez slepic

Štefec.
Také solidní a přizpůsobivá guma.
Pokud si pamatuji,SSSR přiznal ztráty přes 15.000 své armády.

Zatím bez slepic

na rozdíl od většiny zdejších diskutérů jsem měl tu pochybnou čest se dosti zblízka seznámit o představách mužiků ze SA, co je to čistota. A přesto, že mnozí z nich byli z tzv. civilizovaných částí SSSR, úplně jsem se přestal divit, proč nás naši velitelé drželi od nich hóóódně daleko. Nebylo to proto, že by se snad s nimi mohl někdo porvat a vyvolat tak mezinárodní konflikt, nýbrž proto, že KAŽDÝ bigoš s výložkami zdobenými písmenky CA byl pochodující sbírkou infekčních nemocí.
Za něco málo více, než dva roky na vojně (něco maličko jsem nadsluhoval, páč jsem tam byl voblíbenej), jsem vymetl nemálo VVP (vojenských výcvikových prostorů) a železný zákon bez výjimek platil vždy a všude. Po Rusácích nás na ubikacích čekala žloutenka a úplavice bez ohledu na preventivní desinfekci všeho možného i nemožného. Proto jsem ZÁSADNĚ žral jen KáDéčka bez chleba a chrápal pod širákem i v zimě.

Kromě toho jsem docela dobře informován od ukrajinských a běloruských veteránů, jak jejich kamarádi "padali" v boji. Všichni museli padat, páč by jinak jejich rodiny nedosáhly na materiální odškodnění. Prostě, když se někdo posral tak, že z toho umřel, dostal míň, než ten, který se ožralý nebo sjetý rozsekal v UAZ-u, anebo ho sejmul odstřelovač. V tom je celé kouzlo.
Jináč na serverech válka a palba se dá najít docela dost informací o činnosti SA v jednotlivých letech, včetně podrobnějšího rozpisu oněch ztrát. Z nich se dá docela dobře vysledovat činnost SA za celých deset let.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Naši politici by měli na kolenou prosit o odpuštění za to, že poslali naše vojáky zemřít do nesmyslné války pro cizí prachy. Řeči o tom, že musíme proti teroristům bojovat na jejich území, už dávno neplatí, a jsou dobré tak pro absolventy socialistických inkluzivních škol při poslechu propagandy v ČT. To by naši vojáci museli bojovat někde v Izraeli proti palestinským teroristům a jejich kamarádům z Íránu a podobným umírněným teroristům. Tam by to možná mělo hlavu a patu a výsledek. Pokud to našim politikům a kdejakým televizním komentátorům a vojenským odborníkům či samozvaným analytikům ještě nedošlo, válka s islámským terorismem a jeho narkomafiánskou finanční základnou v Afghánistánu je prohraná. Bojiště se přeneslo do Evropy.

Především nelze přehlédnout řadu evidentních rozporů. NATO provádí v Afghánistánu nebojovou misi Rozhodná podpora, včetně účasti našich vojáků. Ti však byli zabiti zcela evidentně na bojové patrole. Kromě toho, NATO v Afghánistánu vlastně není, především americká armáda. Vždyť prezident Obama přece s velkou slávou intervenci v Afghánistánu ukončil a americké vojáky stáhl domů. Přesto byl na patrole s našimi americký voják. Naši vojáci prý byli zabiti ve válce proti terorismu. Jak je možné, že evropští i naši politici organizují masovou ilegální migraci do Evropy včetně naší republiky, z afroislámských zemí včetně Afghánistánu, jestliže se to tam hemží teroristy? Tak bojují proti terorismu? Neměli by naši vojáci spíš bojovat proti teroristům na hranici Evropy, případně u nás, proti těm, kteří již pronikli a proti islámskému organizovanému zločinu včetně politických neziskovek? Proč vojáci nechrání hranice a nepročesávají pražská, brněnská a další sídliště, kde se ilegálně ubytovává stále více afroislámských migrantů z Německa, o nichž nic nevíme?"
(PL)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Oběti spíše než hrdinové.
Mise s názvem REZOLUTNÍ PODPORA, koho a čeho podpora se ptám…je to stále dokola a naši vojáci jsou spíše oběti hrátek mocných světa a „našich“ politiků. Tolik krve, nejen našich a utrpení pro moc a mamon!
A je úplně jedno, že deklarace mise „naší“ armády je obranná, rekonstrukční, mírová…, jsou to jen pojmy, zakrývající skutečnost. Čtěte minimalistický výběr v čase, a přemýšlejte.
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/147429-usa-planuji-prevzit-velen…
http://literarky.cz/component/content/article/436-literarky.cz/componen…-
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1028632-cesti-vojaci-mohli-v-afgha…
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Afgh%C3%A1nist%C3%A1nu_(2001…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Schvalne jsem si toho Stehlika nasel. Nosi takovou peknou uniformu s lesklejma hvezdama a porad na CT pisou vojensky historik, jakoby byl vystudovanej vojak a nejak se zacal v archivech zajimat o historii. - No ve skutecnosti vystudoval Filozofickou fakultu Karlovy univerzity v Praze obor ruština – dějiny a tu uniformu si navlikl jen pro paradu. Je rocnik 1965, takze studoval pekne jeste za komancu na prominentni univerzite.

Již od zahájení příprav na vznik Ústavu pro studium totalitních režimů v srpnu 2008 byl členem jeho vědecké rady, 14. prosince 2010 byl zvolen jejím předsedou. V roce 2012 z vědecké rady vystoupil, když se stal v srpnu 1. náměstkem ředitele Daniela Hermana.

Tak to je nase studna informaci kere maji vsechny cenu kraliciho bobku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak se nam tu mnozi trollove.
Jen k diskusi, nejde mi vlozit odkaz, takze pouze takto.
Na youtube je zaznam. Tomas Hanak, vojak a bodak.
Nadherna cestina a smysl.

Zatím bez slepic

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak to děláte, že dokážete přečíst a odepsta na Vidlákovy kydy?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

souhlasím s názorem Vidláka na "služebné" v zahraničních misí. Jen s tím dovětkem, že bych svého kluka umlátil, přišel by s nápadem "afganistánského obohacení" jeho rodinného rozpočtu. Ale mám za to, že by ho to ani nenapadlo, jak se říká" "nechápu, já ani za zlaté prase...". Fakt nechápu, že někdo dobrovolně dá přednost prachům před takovou neskutečnou hloupostí a marností. Jo a mimochodem, okupant zůstane okupantem, i kdyby se ten náš ovar na Hradě přezdůvodňoval, proč že v Afganistánu za tu Prahu! V tomhle je naprostý mamlas a docela nebezpečný cvok, jak mnozí s tímhle názorem. Chtěl bych ho vidět, kdyby mu v Lánech takhle kolem oběda znenadání dron rozflákal ten zámeček i s jeho rodinou a on zůstal jako jediný naživu. Prostě ti všichni tajtrdlíci mají špatné svědomí, tak organizují tohle odporný divadlo za zemřelé (konec-konců je to osobně nic nestojí), to je asi tak všechno. Jinak je mají akorát tak na háku.

Zatím bez slepic