Směrnice

Autor
Štítky

Je to pro mě už dlouho běžná praxe - v naší FVK - fakt velké korporaci jsme všichni řízeni směrnicemi. Patří k běžné praxi, že se s nimi musíme seznámit, vyplnit test, který ověří naše znalosti z této směrnice, podepsat se a jede se dál. O týden či měsíc později přijde další směrnice. 

Ovšem v poslední době dostaly všechny směrnice nový náboj. Jednak máme člověka, který je za tvorbu těchto směrnic odpovědný a jednak je to člověk, kterého tato práce opravdu baví. A tak máme neuvěřitelně kvalitní a propracované postupy. Jednotlivé směrnice se na sebe odkazují navzájem, jsou cetrálně aplikovány i sepisovány, procházejí jazykovou korekturou, no zkrátka mohly by sloužit za vzor. Jsme prostě korporace, která na to má. Tolik ta pozitiva. 

Včera jsem se seznámil se směrnicí, která měla dohromady šest stránek. A ty první čtyři byly slovníček pojmů, pak byla stránka textu a nařízení a pak byla stránka podpisů a rozdělovník. 

Takhle to dneska chodí. aby člověk vůbec mohl pochopit o čem je řeč, potřebuje na to čtyři stránky slovníku. 

Samozřejmě ty směrnice už dlouho nic nepřinášejí. Mě se třeba týká směrnice, kterou nám nařídil zákon  a je přímo implementovaná z pravidel EU. Týká se šetření energií. Asi dvacet stránek textu, pravidel, že se má zhasínat a pak jedna věta o tom, že je třeba spotřebu monitorovat. Toho se chytl ten náš člověk, co ty směrnice tvoří a nařídil, že mají být prakticky všude elektroměry. Cejchované. Ředitel to podepsal a protože náš člověk má ty směrnice rád, zkopírovala si to celá firma. A ukázalo se, že těch elektroměrů je zapotřebí asi dvacet tisíc... 

Jsme soukromý sektor a tak bylo pár manažerských hlavounů promtně odejíto, celé se to zametlo pod stůl a zatím se ani jeden elektroměr nekoupil. Ale směrnice platí. Jednak se pod ní podepsalo několik auditorů i několik úřadů a tak teď nějak není možné říct, že někdo byl blbej a ostatní si toho nevšimli. Směrnice platí, příslušný tvořitel směrnice tvoří dál, protože on postupoval v souladu se zákony a pravidly a odnesli to ti, kteří nečetli, ale podepsali. 

Samozřejmě jsme češi. Všechny směrnice se ojebávají. Nikdo je nedodržuje, protože to prostě nejde. Proč jsou tak dlouho rozkopané silnice? Protože existuje neuvěřitelně komplikovaná směrnice na vybírání dodavatele. Proč se nedělá pátý blok Dukovan? Protože není vůbec možné s někým domluvit stavbu. Proč jsou prakticky všichni vysocí úředníci státní správy jednou nohou v kriminále? Protože nikdo na světě není schopen dodržovat to, co se papírově vyžaduje. Jde jen o to, zda to na vás někdo vytáhne. 

Soukromý sektor je na tom némlich stejně. Všichni něco neplní, nedodržují a něco nemají. Jde jen o to, kdo to zkontroluje a co to bude stát. Po každém školení z pravidel EU následuje druhé školení, jak je porušovat aniž by to někdo poznal. Všechno se flinká, ojebává a když na to přijde, mohou to proti vám kdykoliv použít. 

Mám několik podřízených. Když jsem je přijímal, neměl jsem moc času. A tak jsem jim rpostě přidělil práci, řekl jim, že těď se o sebe usejí starat sami a nechal je v tom plavat. Chvíli to trvalo, napoprvé se jich chytla asi půlka, ale postupně jsem získal lidi na které je spoleh a vůbec mě nepotřebují. Jsou zvyklí dělat sami a jen se jednou měsíčně sejdem a dáme všechno do výkazů. Vždycky všechno sedí, všechno je splněno, všechno funguje. 

Kolega měl víc času a tak postupoval podle směrnic. Nefunguje mu nic. Lidi nespolehliví, naštvaní, tu chybí materiál, tu chybí auto, tu chybí motivace. Ale narozdíl ode mě má o lidech přehled.  Já ho nemám. Kdyby někdo nepřišel do práce, asi bych to zjistil až za pár dní. Ale ono se to prakticky vůbec neděje. Je to jednoduché. Až budu mít jednou svoji firmu, budu ji řícit přesně takhle. Nechám lidi dělat a nechám to na nich. 

Akorát nemám co psát do výkazů. Zatím mi to prochází, protože nemáme havárky ani reklamace. Ale pokud něco nastane, bude na tom lépe kolega, protože bude moci na velkém množství lejster doložit, se se sice chyba stala, ale nikdo za ni nemůže. 

A proto se to všechno dělá. Aby nikdo za nic nemohl. dnešní svět je už natolik hnusnej, že na chybu každého jednotlivce čekají další, aby ho za ni patřičně sejmuli. Není možné říci, že kdo nic nedělá nic nezkazí. Nesmí se nic zkazit, protože hned následují sankce. Přitom se chyby dějí pořád a pořád se dít budou. 

A takhle dopadla celá naše západní civilizace. Chyby jsme vyřešili papírem, který zajišťuje, že za to nemůžeme. Papír je podložen celou řadou auditorů, implementátorů, školitelů a znalců. Chyby jsou pořád stejné, realita dne je pořád stejná, ale papírů přibývá. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Kdyby měl člověk co, tak z toho blije nonstop. O tomhle stavu v silniční dopravě bych mohl napsat tak dvě tři knížky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ve školství je to samozřejmě nemlich stejné. Nejvtipnější situace vypukají tam, kde se zodpovědný pracovník, který má příliš mnoho času, pokouší "pojistit" proti všemu, co by mohlo napadnout pány a dámy z ČŠI. Takže vyrábějí směrnice i tam, kde být ze zákona nemusejí a stačí se řídit zákonem. Většinou jsou pak totiž tou ČŠI vymácháni právě na těch směrnicích - že nejsou napsané správně, že není kontrolováno jejich dodržování, že nejsou doslovně dodržovány... atp. Jednoduše, vymyslet si papír, který být nemusí, znamená téměř s jistotou, že vás vymáchají právě na tom papíru, který by přitom být nemusel...

Kromě těch co "se chtějí proti všemu jistit" je pak ještě poměrně dost vedoucích pracovníků škol, kteří hledají skrze směrnice "optimální nastavení" výchovně vzdělávacího procesu - věří, že až "to vychytají", vlastně bude všechno fungovat tak nějak samo a dokonale... No a někdy si jen chtějí dokázat, že jsou "šéfové".

Jenže v životě to většinou dopadá, jako s těmi cestičkami na nových sídlištích. Představa architektů a lidí, kteří po nich musejí chodit, nebývá vždy v souladu. Ti chytří zodpovědní nechají lidi chvilku chodit, než se pustí do dláždění a vysévání trávníku...

Zatím bez slepic

Automobilový průmysl má ze všech oblastí nejvíce směrnic na úplně každou prkotinu. Je jich tolik, že to umoří úplně každou snahu něco na výrobku zlepšit, takže se vyrábí stejně blbě, jako se začalo. Ze všech nejvíce ale směrnice a standardy automobilového průmyslu nedodržují samy automobilky, protože by jinak zaostaly za konkurencí a nepřežily. Audit automobilky u dodavatele je pak jen o tom, kolik bodů dodavateli přidělí. Když auditor přidělí málo bodů, tak dodavatel přestane vyrábět a dodávat - a automobilka nemá, jak jej rychle nahradit. Takže i auditor sice nalezne závady, jinak by neprovedl pořádný audit, ale nesmí ohrozit hlavní tok dodávek.
Obdobně je to o finančních auditech. Něco najdou, aby mohli přijít podruhé na placený audit. Ale firma musí vždy projít, jinak si platící zákazník vybere raději jiného auditora na příští audit.
Zkrátka směrnice jsou papíry, které stejně nikdo nedodržuje. Někdy na to auditor přijde, někdy ne. A celý audit je jen o tom, komu najdou nejvíce porušování směrnic. Toho s velkou slávou vymění a zase se jede močálem černým kolem bílých skal.
Zajímavé je to s kvalitou. Nejlepší výrobky mají firmy, které směrnice kvality vůbec nemají, ale vědí, co vyrábí. Zatímco firmy, které mají do puntíku popsané směrnice, mají kvalitu výrobků mizernou.
Obdobně se to má s bruselskými směrnicemi. Klidně popisují zakřivenost banánů pro ušetření místa při dopravě banánů, ale skoro nikdo je nedodržuje. Nejde to. Jde jen o to, koho chytí. Totéž zákony ČR. Nelze žít, aniž bychom nějaký neporušili. Ovšem většinou na porušení nikdo nepřijde.
Papíry si žijí svým životem a reálný život je úplně jiný.

Zatím bez slepic

Taky predstavy ajtaku a uzivatelu se lisivaji. Jako uzivatel chcete, aby vsechna tlacitka zustala na svych mistech a na programech se menil ten uzitecnej vnitrek a sem tam se neco lip vybarvilo.

Ajtaci naopak miluji hru "hadej kam jsem to schoval" a "uhodni novej postup". Takze se vubec nenamaham s FB, protoze tam priste bude taky vsechno jinak. Sidim se o novinky o tom, co mel kdo k jidlu, kde byl na dovoleny, s kym se vyspal, ale zivot mi to zatim nelisi.

Zatím bez slepic

alien.
Saudi sú dost drahé bábiky Američanov.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdo ještě nečetl knihu Petra Hampla - Prolomení hradeb ( http://www.rodon.cz/clanky/Studie-a-komentare/petr-hampl-prolomeni-hrad… ) opravdu vřele doporučuji . Takřka skoro stejně jako teď Vidlák popisuje rozrůstající se byrokracii jako jednu z hlavních příčin současného neradostného stavu naší západní civilizace . A když už jsem se rozhodl sem napsat , musím poděkovat nejen autorovi anýbrž i všem dalším diskutujícím
za takřka každodenní smršť názorů a myšlenek , které mě alespoň prozatím udržují v mírně optimistické náladě . Zdravý selský rozum ještě ze světa nezmizel ! Díky .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ja si zas vzpomel na toho Bartaka a jeho teoriich o rozpadech prilis komplikovanych spolecnosti.

Ale ono to tak nemusi byt. Kdyz kdysi nastoupila k vlade Thacherova, tak spoustu veci proste zrusila. Vedla to jako Vidlak a ono to tak nejak fungovalo. V Anglii je nepomerne snadnejsi zacit podnikat nez tady. Kdyz vydelavate tak platite dane, ale abyste se museli predem vsude nahlasit, mit pripravedny prachy na socialni, EET strojek atd, na to vam kazdej kasle.

Pro stat je lepsi skasnout ty, kdo evidentne vydelavaji a sem tam holt nekdo proklouzne, nez vsechny ridit a ve vysledku platit vsem socialku

Zatím bez slepic

když erár na skasování oněch vydělávajících evidentně a flagrantně sere.
Viz tisíce rozkradených podniků za posledních 29 let, viz daňové prázdniny zahraničních firem, které si přeprodávají montovny po vypršení prázdninových lhůt, viz neexistence sektorových daní, viz úprk velkých daňových plátců do daňových rájů, viz úprk malých daňových plátců aspoň do Prahy, viz směšné daně pro opravdu vydělávající instituce (schválně nepíšu slovo fabriky, protože pouhou výrobou by chtěl dnes vydělávat leda tak kolosální blbec).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, je to přesné.
Nejpoučnější jsou srazy abiturientů z gymplu.
Polovina nás dědoušků jsou dodnes docela dost velká zvířata napříč všemi obory.
Pokaždé probíhá soutěž o to, v jakém oboru našeho národního hospodářství či státní správy je větší a neuvěřitelnější bordel, způsobený protichůdnými a v principu nedodržovatelnými zákony a předpisy.
*****
Mimo dnešní téma:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ladislav-Vetvicka-Znam-…

Nadprůměrně dokonalý komplexní pohled člověka, který se na všechno jede podívat vlastníma očima, pokecá s co největším množstvím domorodců - a pak to zasadí do historických souvislostí.

Zatím bez slepic

"Nadprůměrně dokonalý komplexní pohled člověka", ani nie. Len Ruska propaganda v dost chabom zavoji. Prekrucanie historie, uplne blaboly o V4 a ako sme sami. Prajem Vam dobre rano, az zistite ze v CR je najviac imigrantov z Ruska, Ukrainy a potom SR. Ale ked sa tak bojite, tak si dajte radsej na noc plienky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale pokud něco nastane, bude na tom lépe kolega, protože bude moci na velkém množství lejster doložit, se se sice chyba stala, ale nikdo za ni nemůže......

čili spadlej most ve Studénce je pěkným příkladem

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ke smrti tří vojáků se poměrně rázně vyjádřili zástupci KSČM. „KSČM žádá bez výhrad zastavení účasti České republiky v zahraničních vojenských misích bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, odmítá agresivní politiku USA a požaduje přehodnocení světového bezpečnostního systému, včetně setrvání České republiky v NATO. Za rozpoutání dnešní občanské války v Afghánistánu nesou největší odpovědnost právě Spojené státy americké,“ stojí například ve vyjádření. Co si o tomto názoru myslíte?

Chcete naznačit, že americká mise v Afghánistánu má souvislost s Tálibánem a rozšířením jeho vlivu? Podívejme se, co řekl Zbigniew Brzezinski v rozhovoru pro Le Nouvel Observateur v roce 1998: Bývalý šéf CIA Robert Gates uvedl ve svých pamětech, že americké výzvědné služby začaly pomáhat afghánským mudžahídům půl roku před sovětskou intervencí. Je to pravda?
Brzezinski: Ano. Podle oficiální verze historie byla zahájena pomoc CIA mudžahídům až v roce 1980, tedy až poté, co sovětská armáda okupovala 24. prosince 1979 Afghánistán. Ale realita, která byla dosud silně utajována, je úplně jiná. Ano, bylo to 3. července 1979, kdy prezident Carter podepsal první direktivu pro tajnou pomoc oponentům prosovětského režimu v Kábulu. A téhož dne jsem napsal memorandum prezidentovi, v němž jsem mu vysvětlil, že podle mého názoru tato pomoc povede k sovětské vojenské intervenci.

Navzdory tomuto riziku jste byl zastáncem poskytování této tajné pomoci. Anebo jste sám chtěl, aby Sovětský svaz napadl Afghánistán, a chtěl jste tuto válku vyvolat?

Brzezinski: Tak to úplně není. Nenutili jsme Rusy, aby vpadli do Afghánistánu, ale úmyslně jsme zvýšili pravděpodobnost, že to udělají.

Když Sověti ospravedlňovali svou intervenci tvrzením, že měli v úmyslu bojovat proti tajnému angažmá Spojených států v Afghánistánu, nikdo jim nevěřil. Ale ona to byla pravda. Dnes v té věci ničeho nelitujete?

Brzezinski: Čeho bych měl litovat? Ta tajná operace, to byl výborný nápad. Důsledkem toho bylo, že byli Rusové vtaženi do afghánské pasti, a vy chcete, abych toho litoval? Onoho dne, co Sověti oficiálně překročili hranice, jsem napsal prezidentu Carterovi: Teď máme možnost dostat Sovětský svaz do jeho vietnamské války. A skutečně, téměř deset let musela Moskva pak vést válku, kterou sovětská vláda nebyla schopna podporovat, byl to konflikt, který vedl k demoralizaci a posléze k rozpadu sovětského impéria.

A ani nelitujete toho, že jste podporovali islámské fundamentalisty a poskytovali jste pomoc a zbraně budoucím teroristům?

Brzezinski: Co je důležitější pro světovou historii? Tálibán, anebo rozklad sovětského impéria? Pár nažhavených muslimů, anebo osvobození střední Evropy a ukončení studené války?

Pár nažhavených muslimů? Vždyť se pořád říká a opakuje, že je islámský fundamentalismus světovou hrozbou.

Brzezinski: Nesmysl! Říká se, že Západ měl vůči islámu globální politiku. To je pitomost. Žádný globální islám neexistuje. Podívejte se na islám racionálním způsobem, bez demagogie a bez emocí. Je to skutečně čelné světové náboženství s 1,5 miliardou věřících. Avšak co má společného saúdskoarabský fundamentalismus s umírněným Marokem, s pákistánským militarismem, či s egyptským prozápadním či středoasijským sekularismem?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ladislav-Vetvicka-Znam-…

Zatím bez slepic

Větvička je dobrej…
Nikdy nebyl hlásnou troubou nějaké ideologie. Má své názory, které se tím, jak se dostává věcem a dějům blíž, vyvíjejí. Ptá se proč a je schopen jít problému ke kořenům. Je vtipný.

Má cenu ho číst, i když ne úplně se všemi jeho názory souhlasím. On se časem přibližuje těm mým.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Celníci coby státní zaměstnanci nesměli stávkovat (nevím, jestli to ještě platí). Když teda chtěli vedení k něčemu donutit, tak to nedělali stávkou, ale prací. Začali do puntíku přesně dodržovat všechny směrnice, nařízení, předpisy, čili pracovat naprosto přesně podle předpisů. Výsledkem byly mnohakilometrové kolony na obou stranách hranice a rychlé kývnutí šéfů na jakékoliv požadavky. To ještě bejvávalo v době, kdy se dělaly celní prohlídky. Teďkonc v schengenu už to nejde. Ale tenhle princip platí všude v běžném provozu. Prodavačky na kase - pěkně pečlivě pípnout každičkou věcičku, podívat se do každé krabičky se zubní pastou, jestlivá tam je to, co tam má bejt a tak podobně. Řidiči autobusů - pregnantní dodržování předpisů - zvláště rychlosti... jistě by si každý ve svém oboru našel podobné případy.
Tím chci říct, že doba letí šíleným tempem a dodržování každé debilní směrnice je brzdou. Protože směrnice tady nejsou od toho, aby práci zjednodušily, ale právě naopak. A nejhorší je směrnice, kterou autor vyrobil, aby vrchnosti dokázal, že je ve firmě důležitý. To obvykle bývá naprostá katastrofa.

Zatím bez slepic

In reply to by Rejpalka (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak co si vybavuji, za císaře pána takhle rozvraceli válečné úsilí C a K monarchie čeští železničáři... Přesným dodržováním předpisů.

Zatím bez slepic

Vážně? No, C a K už teda nepamatuju :-DDDDD.
Ale myslím, že to platí v každém oboru, který je prošpikovaný nesmyslnými předpisy. Když chcete dělat potíže, pracujte podle nich. Ovšem bude potřeba pevných nervů - šéfové vás budou nesnášet, protože budete dělat potíže a navíc vás nebude za co "potrestat", bo děláte jen to, co je nařízeno. A kolegové vás budou nesnášet, protože budete ukazovat na to, že oni na předpisy se..ou a vás budou mít za hujera. No a když to bude ta prodavačka u kasy, tak tu ještě budou nesnášet zákazníci, bo budou čekat dlouho ve frontě u kasy.

Zatím bez slepic

Klasický postup.
Právně nenapadnutelné paralyzování organizace důsledným a přesným dodržováním předpisů má i svůj ustálený název - pasivní rezistence.
Pokud vím, používala se už v 19. století, ale podle mne určitě i mnohem dříve, jen o tom nevíme.

Zatím bez slepic

Pasivní rezistence je nejnebezpečnější forma odporu. Pokud ji někdo aplikuje na nás, nikdy nebudeme vědět, zda je dotyčný jen hloupě aktivní nebo chce skutečně škodit. Aneb aktivní blbec je horší než třídní nepřítel.
O metodě odporu formou pasivní rezistence se učí v USA na vojenských školách a z takového odporu mají v USA opravdový vítr. Nelze identifikovat záškodníky. Také Hitler měl z pasivní rezistence těžké spaní.

Zatím bez slepic

jsme v ní mistři. Však na to máme dokonce slavnou knihu a přímo i pojem! Jednak je nejnebezpečnější a druhak u toho je občas sranda. Tak vám řeknu, jak jsem viděla dva vlčáky, jak uplatnili přesné dodržování - v tomto případě rozkazů, ale to je fuk.
Šel s nima takovej ten typ s nařvaným zátylkem a uřvaným způsobem komunikace a protože se mu nějak nelíbilo, že okamžitě a střelhbitě nenechali čmuchání, kdykoli si vzpomněl, nakonec zařval nepříčetně "k noze! Okamžitě a oba!" A oni vám poslechli......na slovo. Přitiskli se mu k noze a protože byli dva, tak každý k jedné. A protože to byli velcí psi, tak si následnou situaci asi dovedete představit :-)))

Zatím bez slepic

A taky si vzpomínám, horníci v Jižní Americe stávkovali tím způsobem, že začali přesně dodržovat bezpečnostní předpisy.

Zatím bez slepic