Válka z nezbytnosti

Autor
Štítky

Před deseti lety to bylo oblíbené téma blogerů. Článek na toto téma byl na všech webech zabývajících se armádní tématikou, našel by se na Neviditelném psu, Zvědavci a mnoha a mnoha dalších serverech. Autoři tam víceméně shodnými způsoby vyjadřovali svůj názor, že války jsou vlastně nutné. 

Jednak proto, že to pomůže lidskému genofondu, protože přežijí jen ti nejsilnější, posune se lidské poznání a technika, protože válka zpravidla akceleruje výzkum, vyřeší se politické problémy, protože někdo prohraje a je odejít nebo odstřelen a v neposlední řadě to pomůže ekonomice, protože vše je rozbořené a tak se ve velkém staví a práci mají i ti nejméně kvalifikovaní. 

Zpravidla se pak v následné diskusi objevily argumenty opačné. Válka genofondu nepomůže, protože ti nejstatečnější a nejsilnější zemřou jako první v bubnové palbě a přežijí krysy a zbabělci, protože nejlépe se dovedou krýt strašpytlové. Výzkum je sice velmi rychlý, ale zpravidla se při něm vymyslí nějaký ten Novičok, atomovka a další hračky, které pak ohrožují lidstvo přímo globálně. Války také nevyhrávají ti nejspravedlivější a nejdemokratičtější, ale prostě ti nejbezohlednější, kteří jsou pro svoje cíle ochotni obětovat sebe i všechny ostatní. Po válce se sice ve velkém staví, ale nakonec se vše znovu postaví a jsme tam, kde jsme byli. 

To bylo v dobách, kdy se v diskusích ještě ani náznakem neobjevovaly argumenty dnešní - jako že válka spouští obrovské migrační vlny, které překreslují mapy států i národů, objevuje se mezinárodní globalizovaný terorismus bojující proti všem a všemu, ale také za velké zájmy a podivné politické cíle.  

Já dneska přidám ještě jeden argument. Totiž že válka je asi to jediné, co utlumí bující byrokracii. 

Byl jsem teď v týdnu na nečekané konferenci v Práglu na vedení našeho velkého holdingu. Přednášel nám tam člověk, který má nejlépe v republice zmáknoutou problematiku povinné technické dokumentace, revizí, certifikátů a dalšího. Jsme fakt velká firma a tak si můžeme zaplatit přednášku od člověka, který dělá audity státním orgánům, které audity kontrolují. 

Seděl jsem tam a zjistil jsem zajímavé věci. Jako třeba, že před mnoha a mnoha lety docházelo k úrazům elektrickým proudem, protože pracovníci používali poškozené nářadí či spotřebiče. A tak se vymyslelo, že všechny elektropřístroje budou procházet revizemi. Až do této chvíle je všechno v pořádku. Stát pomocí zákona a vyhlášky zajistil vzdělávání v oblasti revizí a vznikli lidi, kteří dostali kulaté razítko, aby mohli tyto revize dělat. Stále je ještě všechno v pořádku. Na začátku stačila nálepka, pak začaly vznikat stále složitější protokoly a nakonec muselo být ono červené razítko prakticky všude. To už samozřejmě tak v pořádku nebylo, ale budiž, kontroluje se bující byrokracie. Už léta jsem neviděl kontrolu, která by si nechala předložit třeba vrtačku a zkonstatovala, že nevyhovuje. Kontrolují se jen papíry. 

Stejně tak bylo běžné, že revizák zjistil závadu, popsal ji a elektrikář ji pak odstranil a podepsal se do protokolu. To prý nestačí. Závada není odstraněna tím, že ji někdo spravil, ale tím, že existuje zaožená zakázka, na tuto zakázku jsou napsány pracovní hodiny, materiál a naběhly na to příslušné faktury. Samozřejmě, jestli po všech zakázkách a fakturách někdo nářadí doopravdy opravil, to nikoho nezajímá. 

A pak přišel zlatý hřeb dne. Dozvěděli jsme se, že když revizák napíše revizi chybně, tak za ni není odpovědný on, ale my. Máme mít takové vzdělání a přehled, abychom byli schopni rozpoznat, zda revizák nedělá chyby. Máme mít takové znalosti o vyhlášce, abychom byli schopni posoudit, zda onen revizák s kulatým razítkem má příslušnou kvalifikaci. Takže jsme se dostali do situace, kdy stát vytvoří systém školení a vzdělání, dodá tomu autoritu kulatým razítkem, ale pak pro jistotu jiným předpisem řekne, že této státní autoritě nemáme věřit, ba naopak jsme odpovědní za každé neštěstí, které se stane, pokud této autoritě uvěříme. 

Stejné je to se všemi ISO normami a dalšími certifikáty. Mají sice kulatá razítka a osvědčení od státních orgánů, ale pokud jim tu jejich certifikaci uvěříme a neověříme si ji vlastními znalostmi, tak je to prostě naše chyba. Stát chybu nedělá. Sice neumí udělat nic, zač by se sám mohl postavit, ale chyba jde vždy za námi. 

Samozřejmě nikdo neřešil, že leckteré revizáky prostě nelze sehnat, že předepisovaných kvalifikací podložených velkými penězi za školení dosahuje jen pár lidí a ti si to nechají krvavě zaplatit. Stejně tak nikdo ani nepípl, že by chyba mohla být už někde tam v základním nastavení - ne, chyba je v tom, že nemáme dost úředníků. A samozřejmě - nikdo se nepůjde podívat na tu vrtačku, zda nemá vytržený kabel a neprobíjí. 

Tohle opravdu odstraní jedině válka. Pak je zapotřebí vyrábět, chrlit zbraně i jídlo, dělat rychle, co nejrychleji a pokud možno kvalitně. Pak se ukáže, že nejsou lidi na papírování a tak se nepapíruje. Stejně tak všichni tihle teroristi žádné šanony nezakládají. 

Ale alespoň vím, že moje rozhodnutí dělat všechno co mám rád v malém a bez dohledu našeho milovaného státu bylo správné. Nadělám kupu práce. Protože nemusím sedět u počítače a psát tuny hlášení. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jo, tak to přesně je. Člověk se pak musí nutně ptát, k čemu že je tedy ten revizák vlastně třeba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O revizích vím úplný prd, ale souhlasím s tím, že pracovat si sám a v malém má svoje výhody. Stát ovšem úspěšně buzeruje i ty (tedy i mě), kteří žádné revize nepotřebují, a vymýšlí si různá "kontrolní hlášení" a jiné blbosti, u (mojí) pidifirmy s tržbami do pěti milionů zhola zbytečnými... Už se vidím, jak třeba řetězově laboruji s DPH když zorganizuji tiskovou konferenci nebo vydávám firemní časopis...…
Stát hypertrofuje a stále víc strká rypák tam, kam mu nepřísluší. A my si můžeme jít stěžovat leda tak na lampárnu s tím, že je to lumpárna.
Ještěže už jsem tak starý a těch blbých konců, kdy stát zase bude řídit úplně všechno, se snad nedožiju.

Zatím bez slepic

Myslím Godote, že se mýlíte. Pokud jste firma, i když mini, revize elektrozařízení mít musíte. Jistě máte kabely k počítači, prodlužovačky, možná i rychlovarná konev by se našla. Ale jsem už deset let v penzi a zákon se za tu dobu mohl změnit, tak je možné, že se to na Vás opravdu nevztahuje.
Perlička: V naší poměrně velké firmě dělali elektrorevize vlastní zaměstnanci - elektrikáři pod gescí vlastního zaměstnace s kulatým razítkem revizního technika. V budově ředitelství vřadili (kromě několika prodlužovaček) také úplně všechny rychlovarné konvice, včetně těch téměř nových. Nesplňovali normu pro elektroizolační odpor.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Správně má být: "V budově ředitelství vyřadili....."

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vida, to jsem netušil. No, celkem nedaleko je proslulá věznice na Borech, tak když to praskne, že "nerevizuji", budou mi tam nosit buchty.
Co je to elektroizolační odpor vůbec netuším, třeba ho ta moje konvice vůbec nemá.... :-).Zatím vaří a nic neříká, nestěžuje si.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě jsem nepotkal firmu, které by všechny ty certifikace jakosti opravdu zajistily kvalitu výrobku. Tu dělají lidé, kteří se poučili z předchozích chyb. V dnešních nadnárodních společnostech je zapotřebí tolika lidí, kteří se mají ke všemu vyjádřit, až se stihnou zaměstnat navzájem. V 90. letech existovala v zahraničí firma, která dodávala kotle elektrárnám. Měla všechny certifikace a plný barák lidí. Honili papíry kolem dokola, jen ten výrobek z nich nikdy nevypadl. Nikdy nebyli schopni dát včas nabídku do tendrů, protože to zkrátka nestihli. Takže když 3 roky žádný kotel nikam neprodali (ani nemohli, když nikomu nic nenabídli), tak skončila. Ale certifikace a všechny procesy měli zmáknuté do poslední chvíle a v perfektním stavu. Auditoři kvality mně dost často připomínají Japonce. Ti také pořád hledají své wa, a když budou mít správnou cestu, jednoho dne musí dojít ke správnému cíli. Nemusí. Vše jim děsivě trvá a dostat z Japonců nějaké vyjádření je na roky, protože by si nikdy nedovolili porušit směrnici.
Vím také o jedné situaci, kdy firma má směrnice, které pokaždé zpracoval jiný člověk. Proto obě směrnice vylučují jedna druhou. Není mezi nimi žádná skulina a pracovník, který se má jimi řídit, musí vždy jednu směrnici porušit. Nakonec všichni kašlou na obě.
Nad všechny směrnice, certifikace, úřední lejstra a jiné státní buzerace je zdravý rozum. Ale jak jej chceme hledat, když státní úředník je hodnocen podle toho, zda neudělá chybu? Že ostatním znepříjemnil život, už penalizováno není.
Podobně soudci, kasta asi 3000 nadlidí nafoukaných až hrůza. Nikdy nejsou hodnoceni podle toho, kolik jim bylo vráceno případů. Ne, oni jsou hodnoceni podle počtu rozsudků, tak soudí hlava nehlava a všichni spoléhají na to, že další instance si chyby té první všimne, přitom všichni opisují jeden od druhého. Stejné chyby, tak i stejné výsledky.
Ani soudci ani státní úředníci nejsou hodnoceni za kvalitu své práce. Tu by šlo zajistit měřením, kolik případů jim bylo vráceno. A ty nejhorší odvolat z funkcí. Pak by se teprve začali snažit. A kdyby k tomu ještě každý rok stát odvolal 10% těch nejhorších a nahradil je novými lidmi, za 5 let by radikálně ubylo chyb soudců, státních úředníků, atd.
Jenže systém je nastaven na počet lejster. Postavit si dnes dům znamená sehnat nějakých 33 - 38 papírů. Před 100 lety stačil jednoduchý náčrtek, na který dal starosta obce svůj podpis a razítko. Současný byrokratický systém státu směřuje ke kolapsu, má ve svém nastavení příliš mnoho zásadních chyb a lidé, kteří nakonec ten stát živí, jednoho dne armádu úředníků už neutáhnou.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenom bych dodal, ze ty smernice nemusi byt udelany spatne schvalne, bohuzel jich je tolik (protoze musi, stat to chce...), ze pri kazde zmene se musi zmenit a nikdo neni schopen vedet ze uz na neco je jina ci zmenou jedne, ze se musi zmenit i x dalsich...
Ale to souvisi s tím nárustem birokracie, kdy predpisy nejsou proto, aby regulovali, ale aby existovali...

A ty soudci, u nas nesmi byt odvolatelni ani se nesmi volit (do 89 to bylo), ale v USA to lze, proc u nas nedemokraticke a v USA je to demokraticke... Tim by se vyresilo dost problemu a museli se zodpovidat ne ze do konce zivota kdyz nic fakt brutalne nepo.... maji jistej flek a enzalezi na rozsudcich jake davaji=kvalita prace...

Zatím bez slepic

V USA je dokonce demokratické hlídat hranice vojskem. V Maďarsku, například, už ne. V Česku to ani nezkouší.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Přesně,jen jste měl dodat,platit u všeho.
Dobře to napsal pan Targus minule,co chystá EU na kamionovou dopravu a není to jen pro zahraniční cesty.
Jen revize hasícího přístroje s dokladem,razítkem 250 kč.
Zase musí napsat,u zdvihacích zařízení pro firmu,je docela v hodná a byla důkladná prohlídka i vázacích prostředků,kolik to stojí firmu nevím.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

revizáka na hasičáky. Já to řeším za půl sta za kus.
Vázací prostředky je nutno dobře schovat a vystavit jen nové, případně prohlídnuté a označené. Taky to tak dělám.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, soud ve Strasburgu zase zabodoval.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No jenom bych opravil,
1) nevznikli nový lidé z razítkem jak pán tvrdí, ale predtím i potom to delali revizaci
2) nevznikla nova potreba revizi, ale po 89 ŠN přestala být zavazná a tak se přestali dělat revize (jasne, dlabalo se na to dost predtim, ale povinost byla) a jedina zmena byla, ze se povinnost znovu zavedla
3) a co mel pravdu vymysleli se na to nove formulare a tabulky, ty se ted musi predkladat...
4) a velka zmena(oproti pred 89) byla pritvrzeni intervalu a hlavne tvrdsi vyklad, protoze zacali "premyslet" soudci co vi o elektrice prd...

Takze zase tolik zmen se neudelalo, jenom se to pomalu vraci (jako i organizacni schema v nasi firme) pred rok 89, ALE jako novinky. Bohuzel velka zmena je, ze ovladli hraci pole pravnici, kteri v zajmu "spravedlnosti" zavadi pravnicky stat, namísto pravního co by měl být :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Celé je to jen a pouze o penězích. Společnost (kapitalismus) založená na zisku z nás prostě musí dostat všechny prachy, stůj co stůj, aby zisku docílila. a tak korporace tlačí na stát aby vymýšlel blbiny, audity a vyhlášky atd - k nám se dostanou povětšinou zvenčí. Všiměte si, že i když to vyžaduje stát, tak peníze končí zcela jinde a stát je stále zadlužený až po uši.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslim, ze valka je preci jen trochu moc. Ona by stacila i mala revoluce a nejlepe se vratit ke staremu dobremu systemu ze sociku, kdy se na predpisy kaslalo.

Ja tim rozesmivam moji kolegyni, ktera se me pta jak delam to a ono. Ja ji uprimne rikam, ze to nedelam vubec. Jestli je neco doopravdy potreba, tak vam to prijdou rict osobne nebo to zjistite, kdyz se na necem zaseknete.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevolejte po valce ani obrazne, ono by se to mohlo splnit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To se mi nezdá, že i když má zákonnou revizi provedenou, že stejně za všechno může majitel. Revize se dělají proto, aby majitel nešel sedět, když se něco stane (např. někoho ta elektrika zabije). Chápu to tak, že když ho zabije něco, na co dal ten revizák kulaté razítko, tak půjde sedět místo majitele ten revizák. Kdyby to tak nebylo, tak by ty revize nikdo nedělal. To je asi tak, jako že když máte doma starý kotel na tuhá paliva, který už mít nesmíte, riskujete s pravděpodobností 1:1000000 pokutu do 20 tis. korun - alternativou je koupit si kotel za 60 tis. - samozřejmě ty kotle budou tajně dál dokud přirozeně nedoslouží a pak nebudou, protože už je nebude kde nové koupit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A věčné české stěžování na byrokracii je jen česká nechuť dělat věci jak je třeba.
Tak například prý kontrolní hlášení je projevem státní buzerace. Není. Každá z firem, která spadá pod tuto povinnost má už dávno upgrade svého účetního software, takže takové hlášení se tiskne samo po kliknutí na kryse během vteřin. A pokud finančák požaduje nějaké vysvětlení k této agendě, tak je to zhusta tím, že příslušný účetní lajdácky naťukal data z dokladu do PC a velký počítač na MF na to přišel, takže zase lajdáctví, ne buzerace úřadu. Nedávno jsem tu napsal, že Češi by potřebovali německou důkladnost a přesnost jako sůl. Ne válku. A bude vše OK.

Zatím bez slepic

Samozřejmě chápu Vidlákovo rouhačství jako takovou malou provokaci s tím, že to není samozřejmě myšleno doslova. To co psali ti palidi, kteří věří tomu, že válka je očistný proces, hold nikdy ve válce nebyli a ani jejich děti. Takže píšou bludy. Ve firmách hold musí být čím dál tím větší byrokracie protože jsme nastoupili na USA dráhu ve směru žalovat vše co lze a vytáhnout z toho co nejvíc peněz. Takže se dnes v návodech k mikrovlnce píše , že není určena k sušení kočiček a pejsků a podobně. Tady opravdu nepomůže válka, ale prachobyčejná krize, kdy lidi pochopí, že cpát prachy do zbytečností je prostě zhovadilost. No a čím hlubší bude krize, tím větší očistný charakter bude mít. Já už vlastně v krizi žiji delší dobu, je to takzvaná krize důchodcovského věku a tak chodím méně ke kadeřnici, nekupuju si zbytečné oblečení, k čemu by mě bylo, proč kupovat novej auťák, když starej zatím slouží dobře a navíc bych platil více za pojištění a podobně. To samé až dorazí na firmy a posléze i na stát, který pochopí, že platit byrokraty vlastně nemá z čeho, tak snad začne ta očista. Krize je nutná a taky kvůli přírodě. Jsem pro krizi a velkou a čím dříve přijde, tak tím lépe. Doufám jen, že někoho nenapadne, že se z ní dá vyjít tou válkou, která je jak známo blbec.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

To Hnidopich.
Na válce se dá vydělat a na krizi také.
Takže ti co po válce volají,ví jak na ní vydělají.
Jak i Vlk psal,na krizi vydělala většina bank,když je musel stát sanovat.
Takže i to zvyšování úrokových sazeb ČNB,nahrává na krizi,jak se trochu státu daří,tak chtějí i banky větší podíl,až to pak nikdo nemůže utáhnout splácet,máme krizi.

Zatím bez slepic

Samozřejmě, že i na krizi se dá vydělat, ale o tom nebyla řeč. Jinak krize a válka je sakra rozdíl, nebo jste snad o někoho blízkého přišel v 2008. Docela slušná krize. Bohužel je pravda, že i za krize si lidé berou životy. To je kapitalismus a proto pro něj zas až tak moc nehoruji. Navíc cyklická krize ke kapitalismu tak nějak patří a vězte, že mnoho podniků něco pro zvládnutí krize udělalo a zajisté i tentokrát se na ní připravují aby je zas až tak moc nezaskočila a právě Národní banka zdražováním peněz v podobě zvyšování úrokových sazeb se na takovou krizi připravuje také a ne, že jí pomáhá vytvářet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rakousko odmítlo. Podle Hamáčka je to neškodná, nezávazná deklarace. Hamáček boduje a ještě si stěžuje, že preference jedou z kopce. Ne účast ve vládě s ANO, ne Zeman, ale přizdisráčská, podrazácká, zrádcovská politika jim tlačí preference dolů. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rakouske-odmitnuti-migrac…

Zatím bez slepic

Bohužel se vyjádření AB mění tam a zpátky a klidně několikrát, tak se uvidí!

https://www.novinky.cz/domaci/487943-cesko-by-melo-odstoupit-od-paktu-o…

Zatím bez slepic

Mám takovou úchylku, že poslouchám přenosy z Poslanecké sněmovny. Dneska hned dvakrát tam zaznělo, že podepsání nějakého papíru vůbec, ale vůbec k ničemu nezavazuje a je to jen formalita a podepsali i ostatní (dnes Fiskální pakt, při interpelaci Pocheho 2 na Istanbulskou úmluvu). Už se těším, co vymyslí PíáRisti Babišovi, jak okecá Globální pakt s nepodpisem Rakouska. Tuhle metodu, že podpis nic neznamená, bychom mohli začít používat při té byrokratické buzeraci.

Zatím bez slepic

Oprava, ne Poche 2, ale ministr spravedlnosti J. Kněžínek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V naší státní instituci se revize elektrických zařízení provádí pravidelně a protože jich máme hodně, vždycky se něco najde. Většinou to jsou vadné šňůry, ty se prostě vyhodí, ale letos neprošel router Mikrotik RB1200 - revizní technik naměřil příliš velký odpor mezi PE vodičem a kovovou skříňkou. Nechci otravovat technickými detaily, ale nejednalo se závadu jako takovou, nýbrž o výrobcem zvolené řešení, které je v naprostém rozporu se zdravým elektrikářským rozumem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I would like to introduce you to a question-and-answer forum for programmers, with all the areas you can research such as windows, android, java, python, c... the website:

https://stackanswers.net/search/python

Zatím bez slepic