Putin osobně

Autor
Štítky

Motto: Nejsem Putinův obhájce. Jednoduše proto, že moji obhajobu nepotřebuje....

Chci dnes reagovat na osobní Hnidopichovu reakci ve které se obrátil přímo na mě a požádal mě o vysvětlení mých postojů především ve vztahu k Ukrajině, Putinovi a současné kerčské krizi. Prozatím na toto téma vyšly v podstatě jen dva články a ten druhý se více věnoval našemu elfíkovi Sartrovi. Už teď mi náš elf schází... ať už byl organizovaný nebo divoký - těch zvýšených přístupů na stránku, už to skoro vypadlo, že by mi mohl google začít platit za reklamu... no tak nic, budu dál psát zadara ve svém každodenním volném čase).

Takže zkusíme vzít ještě jednou polopatě Putina osobně:

Podle mě měl Putin tenkrát kolem roku 2000 dvě možnosti. Mohl se stát západním manažerem ruských surovin a ropy a nechat Rusko zacházet na úbytě, pozvolna ho nechat rozpadat a rozkrádat a pak jít do důchodu jako klasický africký diktátor, dobrý kamarád našich ojrodemokratů a amerikodemokratů, dobře zajištěný s celou rodinou, který by podzim života trávil na lyžovačkách v Dubaji. Myslím, že přesně takhle si ho představovali v Berlíně, když jim ho Jelcin přijel ukázat.

On se ale z nepochopitelných důvodů pustil do boje s největší mocností všech dob, která ho obklopovala ze tří stran. Hrozně by mě zajímalo, proč to vlastně udělal. Obklopen ze všech stran lidmi jako byl Boris Němcov a Chodorkovskij. Zdědil zkorumpovanou státní správu, inflaci jak řemen, státní bankrot, rozkradené hospodářství, neschopnou i když velkou armádu... a atomovky. Kdybych mohl, rád bych se ho zeptal, jak mu tenkrát v těch prvních letech, než se upevnil, jak mu bylo. Hrozilo mu nebezpečí? Ohlížel se kvůli případným vrahům?

Řekněte mi jedno jméno tady u nás - kdo by tohle udělal, kdyby měl na výběr to co Putin... prakticky nekonečné peníze z ropy od západu, život mulitiliardáře a žádné starosti. Kdo by se u nás nenechal zkorumpovat? A neříkejte že Okamura... 

Ten chlap nejen že se pustil do předem ztraceného boje, ale ještě si dovolil ho vyhrát. A jak vidíte, závist není jen česká vlastnost, Putinův úspěch se neodpouští nikde v západní Evropě. Vždyť to bylo domluvené jinak... Rusku měla patřit už jen Moskva a okolí. Všechno ostatní mělo být už dávno vyrabováno a zničeno. A ono není.

Putin se prostě rozhodl, že nebude dělat nikomu sluhu. Možná ho inspirovali ruští carové, možná mu maminka nebo KGB vštěpili takové to ruské vlastenectví, že matka Vlast volá do boje bez ohledu na to, že Hitler je skoro v Moskvě. Prostě do toho šel a přitom nemusel. Kdyby to neudělal, v Rusku nebyla žádná síla, která by ho nahradila jiným diktátorem nebo novým politbyrem. On to udělat NEMUSEL. On si klidně mohl užívat dolary.

Nespekuluji o Putinových motivech. Jestli to udělal pro moc, vliv, nebo jestli si spočítal, že takhle bude ještě větší miliardář a ještě z něj budou podělaní v Berlíně i v Paříži a v České republice mu polezou do řiti. Nebo jestli se doopravdy nemohl dívat na to, jak všechno co měl rád jde do kytek. Nebo jestli je prostě jen blázen... 

Každopádně ten chlap má odvahu a ta odvaha mi imponuje. O to víc (znovu se opakuji), že to co dělá, dělat nemusel. 

Kdyby to neudělal, bylo by Rusko přesně to, co je dneska Ukrajina. Rozkradená pod vlivem různých oligarchů a rotschildovských zájmů, někde na periférii čínsko - polských hranic.

Všimněte si, že arcikleptomanka Tymošenková, idiot první třídy Porošenko a celá řada fašistů našim demokratickým protektorům vůbec nevadí. Naopak se s nimi poplácávají po ramenou a zvou je na pochody proti terorismu po Paříži. Podobně se John McCain, dej mu pámbu dlouhý pobyt v pekle, objímal s různými arabskými teroristy a podřezávači. Proč bych si měl myslet, že přátelství se na Západě poměřuje demokratickými hodnotami? Protože přesně tohle přece Západ potřebuje. Hajzly, kteří jedou podle správných not. Za to si mohou nakřečkovat, můžou si zabíjet a dokonce mohou prosazovat různá obskurní náboženství, že Muhamade bin Salmáne.

Tolik o Putinovi.

Na druhou stranu já nejsem Rus a nejsem ani Ukrajinec. V Rusku nemám nic a na Ukrajině mám svojí velkou rodinu úplně normálních lidí, jen s tím rozdílem, že vybičovat u nich emoce do krajnosti je o dost jednodušší, než u mé rodiny tady v ČR.  

Nedělá mi žádnou radost, když se na Ukrajině chopili moci náckové a že se budou udržovat u moci poštíváním Moskvy. Nedělá mi radost, že na naší zemi míří ruské atomovky, protože jsme na té druhé straně a pokud by na to došlo, tak je nám dost houby platné, že nás Putin vypaří z povrchu zemského vlastně celkem oprávněně. To, že bude mít z morálního či politického hlediska pravdu, to mi nepomůže umírat lehčeji. 

Nemluvě o tom, že Putin už tu dlouho nebude. I pro něj si přijde jednoho dne Zubatá a těžko říct, co bude pak. To je druhá věc, která by mě strašně zajímala... jestli tam někde po kremelských chodbách bloudí nějaký Putinův nástupce. Já o nikom nevím. Do toho Putinem zkonsolidovaného Ruska může přijít nějaký hajzl první kategorie... Ano, také je tam mají. Ten může mít úplně jiné priority a jiné choutky než Putin. Putina samotného se nijak neobávám. Chová se předvídatelně a není těžké chápat jeho cíle a prostředky, které k tomu používá. Dokonce si myslím, že se s ním dá docela dobře pokecat. Na zabíjačce u mě bychom si určitě dobře rozumněli.

Ale  co kdyby přišel nový Brežněv nebo Andropov? Nebo nějaký pohrobek Zjuganova? Nebo nějaký nový paranoidní Stalin? Oni je tam mají. A mají teď prezidentské křeslo, které je pevné a žádné volby ani občanské protesty ho nepokácejí. To není jak u nás, kde se politik jeden den znelíbí a nejpozději po volbách už o něm neslyšíte. Podívejte na drsňáky Topolánka či Paroubka. Když skončil jejich čas, tak šupem mašírovali na smetiště dějin. Tohle v Rusku nebude, tam když se někdo dostane k moci, tak se tam klidně uprdelí na hodně dlouho bez ohledu na to jaký hajzl to bude. 

Pokud si někdo myslí, že kecám, že v Rusku by se to nemohlo stát, ať se podívá na Ukrajinu. To je jeden národ (i když to neradi slyší). I v Rusku může povstat něco podobného jako v Kyjevě. 

Když to shrnu...

1. Putin nepotřebuje mojí obhajobu. Má na to celou armádu, státní aparát a takřka nekonečné zásoby ropy a peněz. Jeden Vidlák na tom nezmění nic ani kdyby měl nejčtenější blog v republice.

2. Pustil se do boje za veliké a silné Rusko, ačkoliv to vůbec neměl zapotřebí a to se počítá. 

3. Jeho kroky jsou pro mě uchopitelné, rozumím jim a kdybych byl v jeho situaci, asi bych nejednal jinak.  Ale odmítám za jeho jednáním hledat nějakou vyšší morálku o ruských dějinách a nápravě Chruščovovy křivdy. Vidím za tím strategii. Krym si vzal, protože díky němu dál ovládá Černé moře a měl obavy, že by ho tam odtud ta nová prozápadní Ukrajina vytlačila. To by totiž žádný elfík neprotestoval, že Ukrajina porušila smlouvu o pronájmu Sevastopolu. Ale  Donbas si Putin nevzal i když ho místní prosili, protože takhle tlačí na Ukrajinu levněji a efektněji. A určitě by se také našly historické důvody, proč je Donbas ruský. Možná ještě lepší než proč je ruský Krym. 

4. Kecy o tom, jak porušuje mezinárodní právo jsou jen kecy. Porušuje to každý, začalo se s tím ve chvíli, kdy se napsala první mezinárodní smlouva a od té doby jsou na čele vývoje blázni, odvážlivci a moc. Až za nimi jsou právníci a filozofové. Smlouva, která nejmenuje garanta dodržování, ta je předem mrtvá a pokud funguje tak jen do té doby, kdy existuje síla ji vymoci. Já žádnou takovou sílu nevidím. Nevidím ji ani v osobě amerického prezidenta, ani v Číně, ani ve světovém lidovém a demokratickém hnutí a neznám nikoho, kdo by opravdu vzal pušku na rameno a šel dobrovolně bojovat, protože si Putin vzal zpátky Krym. Dnešní řeči o porušování smluv jsou jen snůška zbožných přání. Není nikdo, kdo by je šel naplnit. 

5. Když šli Rusové do Čečenska, tak se jim ti místní postavili a bojovali dlouhé roky. Když šli Amíci do Afghanistánu, tak se jim místní postavili a bojují s nimi už sedmnáct let. Když šli Saúdové do Jemenu, místní se s nimi dali do boje a bojují i přes humanitární katastrofu. Na Krymu je naproti tomu klid. Žádné lidové hnutí odporu. Nekrouží tam drony, co střílejí do svateb. Dá se tam ukrýt kluka před drogami a novináři, že Andreji. Je tam bezpečno i když život tam není peříčko. Děti chodí do škol, zákopy jsou jen na hranicích ne před každým domem. Není lidové povstání = místním Rusko nevadí. A buďte si jistí, kdyby tam byl nějaký místní Džochar Dudajev a Šamil Basajev, tak by jim CIA poslala přes Ukrajinu zbraně, munici i dolary. Kdyby tam byla jakákoliv větší skupina nespokojnců s Ruskem, už by dávno stříleli za americké peníze. 

6. I když mohu pochopit touhu majdanistů (a mé ukrajinské rodiny) po Evropské unii, oni měli chápat, že Putin chce mít Ukrajinu buďto přátelskou a nebo rozvrácenou. Nepřátelskou a zkonsolidovanou Ukrajinu nedopustí za cenu jakéhokoliv porušení mezinárodních úmluv. Ostatně Izrael také začal šestidenní válku, protože byl ohrožen a odmítl čekat, až se do něj pustí a nějaké mezinárodní právo na to nemělo vliv.  Taky se s tím všichni demokrati srovnali i přesto, že si Izrael v šestidenní válce vzal celý Sinaj. 

Putin také nebude čekat, že by Ukrajina ve své touze po EU mohla být Rusku hrozbou. Kdyby to tam na Ukrajině někdo chápal, mohli být mostem, takhle se stali zákopem. Zatím mají ještě pocit, že je to super být Verdunem Západu proti Rusku.  Ale ono je to přejde. Navíc Ukrajina je vedle Ruska už hodně dlouho... zase se spřátelí... neradi to slyší, ale jsou úplně stejní. V dobrém i ve zlém. 

Mimochodem - včera se na TV Seznam rozčilovali, že kapitán zajatých ukrajinských námořníků u Kerče čte své prohlášení z papíru. To je přece jasný důkaz nátlaku... Samozřejmě nikdo ani nepípl, že přesně stejně četla prohlášení Skřípalova dcera. Tam stoprocentně nešlo o nátlak, ale o jasný důkaz Putinovy viny. To kdyby nám zase nějaký elf chtěl vysvětlit, že jen Rusko je zloduch a ti na Západě jsou ti hodní a spravedliví. 

Rozloučím se replikou ze Zane Greyova románu Zmizelá karavana.:

Ať se Corny vrtnete kamkoliv, všude jsou nějací zlí hombres. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ale Putin tu volbu neměl. Nemohl se stát manažerem surovin a nechat rozkrádat Rusko. To je hrubá neznalost historie.

Rusko bylo rozkrádáno na hladici hladomoru, a také milióny Rusů v 90. letech 20. století umřely hlady! Jako důsledek západních poradců a rozkrádání ruských oligarchů. Rusové tehdy v ulicích i stříleli a hledali ty bohaté, aby jim mohli zakroutit krkem. Putin byl tehdy nastrčen jako obětní beránek, na kterého se měl svrhnout hněv lidu namísto na oligarchy - nečekalo se, že vydrží či přežije déle než pár měsíců, maximálně rok.

Kdyby Putin pokračoval v té politice, tedy stal se tím manažerem surovin a západním poskokem, už měl dávno dávníčko odpočinek kdesi na hřbitově. Rusové už tehdy byli připraveni likvidovat všechny ty hajzly, co je ožebračili - a Putin by nepřežil.

Putin naopak tuto situaci, kdy se oligarchové potentovávali strachy o svůj život, a zadek se jim třepal až jim cvakal desítku drát, k tomu, aby oligarchy čátečně odstavil od státních záležitostí.

Takže jsem článek dočetl jen k tomu, že Putin měl dvě možnosti - a dál jsem nepokračoval. Špatná výchozí fakta = špatné závěry. Garbage in, garbage out.

Zatím bez slepic

Trampíku. Jednak se neorientujete v reáliích RF v letech, kdy Putin naskakoval do vlaku, jednak ani vzdáleně netušíte, jak rychle a báječně se dalo v RF tenkráte zbohatnout.
Tenkrát by úplně postačilo, kdyby Puťka zdvořile požádal o zaslání desátku na svůj soukromý účet všechny ropné a plynové oligarchy.
Většina by jej poslala do prdele a z darů těch bázlivých by Puťka pohodlně žil nějakých 150 let.
Otázka: Jak dlouho trvá zaslání zdvořilé žádosti?

Zatím bez slepic

Donalde,
Váš problém je, že jste ten Vidlákův článek ve svém rozhorlení nedočetl do konce.
Ono je totiž to co říkáte v naprostém souladu s tím, co říká Vidlák.

Ano, Putin byl nastrčená figurka, určená k pozdější likvidaci. Noumání americká klasika.
Ano, Západ / USA ho předem scválili jako Jelcinova nástupce.
V dobré vířee, že ho posléze budou moci pomocí dalšího jimi řízeného majdanu/oranžové revoluce svrhnout a nahradit někým, kdo s plamennými kydy o Spravedlnosti, Lidu, Ruské Otčině a jinými blablabla nahradit někým podobným jako je klasický diktátor-loutka v Jižní Americe či Africe.

A Putin souhlasil, přesvědčil je, že je pro tuto hru vhodný.
JENŽE podle mého názoru měl už tehdy v hlavě plán na "zradu zrádců"
On to byl totiž inteligentní analytik, kterému se dostávaly léta do rukou i do HLAVY materiály tajných služeb - nejen vlastní, jejímž byl členem, ale i těch, proti nimž léta bojoval.

Věděl tedy předem, co by bylo jeho osudem i osudem Ruska.
Rozhodl se předem, že bude hrát tuto dvojí hru - že se stene "zrádcem zrádců".
Za situace, že jeho země tehdy vypadala podobně jako Ukrajina dnes - s tím rozdílem, že byla (a je) ještě více prošpikovaná hochy na vysokých postech, především ve finančním sektoru, kteří hrají v souladu se svými západními kolegy a nadřízenými.

Kdybych byl občanem Ruska, modlím se k Otci na nebesích i Matce Přírodě zároveň, aby Putina při zdravém rozumu zachovati ráčili.

Zatím bez slepic

On vyrostl víceméně na ulici, pokud si pamatuju. Já na ulici naštěstí nevyrostla, ale myslím si, že se tam uplatňuje hodně nátlaku a tvrdé ruky - v Rusku zvláště.
A kdybych byla nasranej kluk, malej a šikanovanej, musela se naučit velice tvrdě bránit, velice obratně uhejbat a využít veškeré informace k přežití.
A možná bych se rozhodla, že všem těm bouchačům jednou kážu, a to tak, že pořádně. A teď si představuju, že to na něj začli zkoušet FAKT velký bouchači - v době, kdy už nebyl úplný máslo. Kdybych byla malý kluk, šikanovaný v dětství ulicí, asi bych neodolala.......Třeba je to se záchranou Ruska takhle jednoduché. Podezírám totiž už dlouho osud, že má dost zvrácený smyl pro humor :-)

Zatím bez slepic

Já se omlouvám, že jsem se sem vetřel, ale přeci jen článek pan Vidlák psal jako reakci na můj příspěvek a tak je slušnost odpovědět. Měl jsem na hlídání skvělé vnoučátko a tak můžu až teď.
Takže pane Vidlák děkuji za článek. Myslím, že máme naprosto stejný náhled. Nemám co dodat.Ještě jednou děkuji. Zdravím a přeji hodně hezkých chvil ve Vaší hospodě. Dobrou noc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Otázka - Odpověď V.V. Pjakina ze dne 26.11.2018 Titulky CZ

https://www.youtube.com/watch?v=bTEpEiKb2og

od času cca 15:40 se Pjakin vyjadřuje k lodnímu rusko-ukrajinskému konfliktu.... jako obvykle je to zajímavý pohled na věc z výšky družice obíhající zeměkouli.

Zatím bez slepic

Po mnoha letech jsem si na doporučení poslechl slova Pjakina. Upřímně nevím co jsem od toho očekával, ale ty jeho pohledy jsou takové jak to říct, no příliš komplikované, příliš vzdálené Occamově břitvě. Působí to na mně jako pohled do nějakého sanatoria.

Zatím bez slepic

usiluje západ pořád. Určitě do toho cpe nemalé peníze podporou opozice. Ale nezdá se mi, že by to byl primární zájem i v případě Kerčského konfliktu. Pjakin vidí trávu růst.

Zatím bez slepic

Maneco,
díky za odkaz na Pjakina.
Nepatřím mezi jeho obdivovatele, ale je to pramen, který je setsakra dobré sledovat. Ať už s ním souhlasíme nebo ne.
Přiznám se, že jsem se na něj už přes rok nepodíval.
Budu se muset polepšit.
---
Co mi málem uniklo (přestože papírové Literárky odebírám) je článek v listopadovém - jedenáctém čísle . Str. 6 - geopolitika.
Alexandr Chaděj: " Sankce USA znamenají konec kompradorského kapitalismu v Rusku".

Vřele doporučuji, zvláště zajímáte-li se o politickou ekonomii. Je to pohled zevnitř.
(Nevím, jestli je možno si zakoupit jedno číslo či článek Literárek v elektronické podobě jako u jiných novin. Občas se ale některé články z papírového vydání se ocitnou i v bezplatných internetových literárkách)
***
Putin zdaleka neví - a nemůže vědět všechno podstatné - co se v širakoj sraně radnoj děje. Stavitelé potěmkinových vesnic mají v Rusku staletou tradici.
****
Mimochodem:
Obdivuji Váš psychologicky bezchybný přístup k plodnému trollovi!
Je vidět, že máte vysokoškolskou pedagogickou praxi.

Zatím bez slepic

Maneco, poslechl jsem si to celé. Pro mne daleko zajímavější než jakýsi mladý Svoboda (komentátor) v Interview ČT na téma Ukrajina, jehož komentář lze charakterizovat těmito výroky:

On osobně na Ukrajině byl, mluvil s Ukrajinci jak na západě tak na východě. Ti na západě se prý probouzejí s myšlenkou na to, jak pomoci svému státu a ti na východě s myšlenkou jak pomůže stát jim.

Zatím bez slepic

Maneco díky za další střípek pohledu.
Pro mne je stále jasnější, že ČR dosud je, zejména pro tu ochranu "Izraele" a nikoliv spojení se spojenci.
Jen ten Petříček mi vrtá hlavou. Prezident jim ho jmenoval a jistě k tomu měl důvod. Mají se totálně znemožnit asi.
Ale aby do té doby tento "vzdělaný idiot" nás nezatáhl do něčeho, co opravdu ale opravdu nechceme.
Přece jen i toto prostě ministr zahraničních věcí naší země JE, a ta hanba padá na nás na všechny.
A bloklí demokrati ho brání jak o život, to mi bylo jasné.
Tedy pro mne jde stále a dokola o to samé, PUTIN musí jít, a to jakoukoliv cestou.
A Petříčci celého světa na tom makají, i proti zájmům vlastní země.

Zatím bez slepic

Majko, prezident Petříčka nejmenovat nemohl. Tady by byl protiústavní, pokud by to udělal. U Pocheho mu to umožnil premiér tím, že to nechal na něm (aby si to Hamáček vyřídil s prezidentem - důsledek koaliční dohody, nebudou si lustrovat své kandidáty, s tím, že se žádná kompetenční žaloba konat nebude.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi, technicky to samozřejmě chápu, ale před návrhem premiéra je nějaké jednání, a okolo jmenování byla i pak nějaká vyjádření, a to včetně prezidenta, a já si to velice dobře pamatuji.
Nakonec nebyl to nikdo jiný než prezident, kdo také veřejně řekl, že Istanbulská úmluva je pro nás "neškodná".
A jsem si téměř jista, že podpisovat se bude onen nezkušený ale "dobře vzdělaný" chlapec.
Tedy uvidíme, čas ukáže.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majko, z hlediska ústavy může prezident mluvit do všeho, ale může jen doporučovat. Koaliční smlouva říká, že své návrhy koaliční partneři lustrovat nebudou. Babiš se k nim tedy nevyjadřuje a prezident dle mého také ne. Přednost dostala funkční vláda před další tahanicí a s tím spojenou kampaní médií. Babišovi bohatě stačí Čapí hnízdo a nově aktivity pirátů stran dotací Agrofertu. Babiš nechce znovu otevírat složení vlády - další komplikace vládnutí a zjevně dává přednost vládě s ČSSD než s SPD. Myslím, že proto důvody jsou.

Stran Istanbulské smlouvy Vás chápu, je to tak.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Navíc startuje další kauza evropských dotací pro Agrofert, kde figuruje obvinění, že Babiš je majitelem Agrofertu, že Svěřenecký fond je jen zástěrka. Je to dle mého soudu v podstatě totéž, co s OLAFem. Piráti na onen střet zájmů upozornili EU, ta došla k obdobným závěrům jako u ČH.Je možné, že EU požádá o vrácení dotace ze stejných důvodů jako u ČH. Dle mého zase proto, že české zákony to umožňují. Cesta je jen tou změnou zákonů - normální. Piráti zcela zjevně pochopili, jak se dostat k veslům. Sami zjistí už v Praze, že to je nakonec mnohem jednodušší se k těm veslům dostat, ale horší je ta cesta k tomu znění dobrých zákonů. Ne jednoho. Nu OLAF tlačí na sjednocení znění dotčených záknů - znovu nikoli bez důvodu.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Alex.
Dotace jsou jen úplatky pro vyvolené a spolupracující.
Celá dotační politika je velký podvod.
Jen když už to nejde překrýt,tak s tím něco dělají.
Mne stačí jen ty dotace na FE a bioplynky,když si ještě uzákonily tak výhodný odkup elek.energie.

Zatím bez slepic

Díky všem za reakci k odkazu na Pjakina.

Souhlasím více méně se všemi z vás, i na mě je Pjakin často příliš složitý a nesrozumitelný.

Ale občas si ho poslechnu, co říká na nějakou "světovou" událost, která má ve světě a i u nás buď jen černé nebo jen bílé komentáře. Pjakin totiž obvykle přidává nějakou další třetí dimenzi, kterou nikdo nevidí a dává k tomu do souvislosti naprosto nenápadné souběžné události. Tím otevírá prostor přemýšlet o dané události s nadhledem.

Nicméně, tentokrát si myslím, že nemohl udělat chybu, když onu lodní událost v nadhledu označil jako další pokus o destabilizaci Ruska.

Vždyť od připojení Krymu k Rusku každá událost, které se Rusko "zúčastní" končí vždy stejným závěrem, který je variantou historického výroku:

"Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"

tedy

"Ostatně soudím, že Rusko musí být zničeno"

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Maneco, vše co Pjakin říká, má hlavu a patu, ve všech problematikách, kterých se dotkl. Nejzajímavější je úplně první probíraná problematika. Ten jehož se dotýká je jeho kolega z onoho sdružení - přímá souvislost s kauzou Čapí hnízdo. Jak říkám - velmi zajímavé.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otázka je, kdo je Řím a kdo Cartago

Kartágo v době zničení mělo milión obyvatel a vyspělejší armádu. - To římani se učili válčení od kataginců a ne naopak.
Kartágo také mělo daleko starší historii, protože to byli původem féničané. Povoláním kupci.

Rusko vedou lidé srostlí s vlastní zemí. Západ potulní kupčíci.

A když už jsme v tom přirovnání se starověkem - Rusko má lepší věštby.

A předchozí útoky na Rusko jsou jak podle věštění Pýthie: Když zaútočíš, zničíš velikou říši. Dotyčný zaútočil a zničil tu svoji.

Kromě toho, Amerika se může jednoho krásného dne probudit, že jejich bankéři už sídlí v Číně a zůstala pro nich prázdná skořápka.

Kdyby Rusko chtělo vyvolat rasové nepokoje na západě, jak moc velký problém by to asi tak byl? Já sedět na sudu střelného prachu, tak neházím zapálené koule k sousedovi.

Proč se Putin nedal zkorumpovat? Protože moc je víc než peníze.

Jelcin a Gorbačov byli aparátčíci a s mocí ani s ekonomikou si v lepším případě nevěděli rady.

Putin pracoval ve zpravodajské službě. Její prací je podávat přesné informace, ať si s tím pak ideologové dělaj, co chtěj, vy říkáte nadřízeným pravdu.

A sankce? Pro Rusko není nic lepšího, jen ať to vydrží. Trump zavádí sankce taky, těmhle se říká cla a to je křiku.

Jaký je rozdíl, když zakážete dovoz něčeho, nebo na to zavedete cla? V obou případech máte chráněnej vlastní trh a pomáháte vlastnímu průmyslu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ako som uz parkrat napisal, Putin usilovne hlada nastupcu.
Krizom cez celu Rus prebieha generacna vymena na postoch gubernatorov. Stari gubernatori sa dobrovolne vzdavaju :D a docasne ich nahradzuju rozni vitazi konkurzov (najmladsi gubernator niekde v Petrohrade ma nieco cez 30) ...a cil si neviem spomenut ako sa to volalo, ale slo v podstate o celorusku doslova sutaz, kde boli normalne okresne krajske ...kola a nakoniec finale, kde sa z 15000 prijatych dostalo das 200 ludi a pokial viem, tak maju postupne aj nahradzovat kapitanov priemyslu.
Takze Putin svojho nastupcu hlada velmi usilovne, lebo zjavne to nie je clovek, co si povie ze po mne potopa.
Je fakt, ze ak zoberieme, ze UA a RF zacali v podstate v rovnakom vychodziom bode, je az neuveritelne, ako sa za 20 rokov uplne inak vyvijali.
Tiez som nad tym dumal a mne to vychadza, ze je to mozno naturelom. predsa len tam im odmala vtlkaju ze vlast, obetovat sa, bojovat.
V tom seriali o Putinovi od Olivera Stonea sa na to Putina pytal a on povedal, ze ked mu navrhli, ze ma byt v cele krajiny , tak ich poslal do haja. Kto by chcel dobrovolne sefovat takemu bordelu. (By ma zaujimalo, kto mu to ponukol :D, a komu to odmietol a kto ho musel prehovorit a dat mu nejake garancie :D :D ... ale to je uz o inom)
Takze tip pre vVidlakovu schopnost veci pomenovat dobre a kratko a este k tomu literarne:
Zhrnut vyvoj v UA a RF za 30 rokov a kde UA urobila chybu a preco. Moze sa opytat priamo na UA u svojich. Toto by ma zaujimlaoo uplne najviac. Preco UA ako jedina postsovietska republika dopadla takto mizerne. Este aj Moldavia je na tom lepsie... a to je uz ina diera... Spoliehma na teba Vidlak

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten co byl za Litviněnkovou aférou

Ukrajina neudělala přímo chybu. Jen se tam neobjevil ten správný člověk ve správný moment a na správném místě.

Tohle popisuje už Parkinson. Občas se do vedení dostane člověk, co vypadal jako všichni ostatní lemplové, vykládá vtípky, ztrácí dokumenty, s každým je kamarád a dostane se do funkce a najednou začne zavádět pořádek a nic jiného ho nezajímá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní souhlasím.
I když tu podporu Putinovi lze vyjádřit různě,ale podstatné je,neztěžovat mu to.
Váš neutrální postoj chápu,okamžitě by na Vás lehli jako na Ruského agenta.
Právě to je ten Porošenkův problém,sliboval pečené holuby od Evropy,USA a oni nemají ani toho vrabce.
Jak i píšete,na Krymu celkem klid,už to někdo psal,všechno se tam zlepšilo,dokonce i zvedl důchody,mzdy a to je ta nejhorší propaganda proti Porošenkovi,když si to lidi ověřují a říkají mezi sebou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také bych ráda věděla, proč zrovna Ukrajina je ve srabu. Za mých mladých let se Ukrajina vzletně nazývala "obilnice Evropy". Teoreticky je ukrajinská půda tak úrodná, že by dokázala zásobit potravinami celou Evropu. Vím že jistou část té nejúrodnější půdy už vlastní Číňané, ale tím to asi nebude.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

flašku a nějakou zobku k tomu a přijeďte do Gorolského Národního Parku.
Až ji spolu urazíme, pochopíte.
Pro případ zcela výjimečné tuposti či totální opilosti máte povoleno přibalit jednoho zapisovatele.
Po UA jsem se jistou dobu pohyboval a nezatížen osobními vazbami si troufám na to, abych vysvětlil podobně nezúčastněnému jednotlivci, co se vlastně na UA v průběhu nějakých 30 let událo.

Zatím bez slepic

Ak vies co a preco resp. co asi a preco mozno ... daj do placu.
To kde soudruzi v UA udelali chybu ma zaujima

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Putin na to rozhodně není sám. Ani na to rozhodnutí vzít nebo nevzít moc nebyl asi sám. Musel mít okolo sebe struktury, o které se mohl opřít, které souzněli s tím, že je Rusko třeba zachránit. A ty struktury musely mít dostatečnou sílu a kvalitu, jinak by to neustál.

Byl jsem bb Rusku v roce 2002, 2 roky po tom, co nastoupil. Všechno tam bylo na kopici. Průmysl popadaný, obraz zkázy. Níž už asi padnout nešlo. Pak se to začalo zvedat, odtud podpora Putinovi od Rusů.

To, že je dnes Rusko opět sebevědomým státem, se kterým se musí počítat, není nahodilost. Nahodilost může být jedna povedená akce, ale série úspěchů, sledovatelný vzestup nemůže být nahodilost. Musí za tím být schopní lide na rozhodujících postech, školy, které takové kádry vychovávají, vychovávají kádry i pro průmysl, bez něhož by nebylo možné zem ubránit, musí to vše fungovat od základního školství, ta zem prostě musí být fungující, Putin je špičkou ledovce.
Plky idiotů, že je Rusko taková benzínová pumpa....

Ukrajina tu šanci měla také. Měla pro to dobrý základ. Bohužel, nenašlo se tam dostatek odhodlaných patriotů, kteří by ve správnou dobu pohubili škodnou a neměli nutkání udělat ze země nástupiště pro válku s Ruskem.

Zatím bez slepic

Na UA nebyla k mání podobná struktura, jako KGB v RF. Bez této organizace by Putin nikdy nedokázal udělat z RF Fénixe. Resp. nebylo tam potřebné personální obsazení v době, kdy to opravdu bylo potřeba.
Mám obavy, že dnes už je pozdě vzhledem k tomu, kolik a jak kvalitních zbylo na UA lidí.
Ať se na mě nikdo z Ukrů, potažmo Vidlák, nezlobí, ale dnešní UA mi připomíná hladovou psí smečku nakaženou vzteklinou.
I s prognózou, že jakákoli naděje na záchranu této země klesá den co den po trajektorii opisující funkci exponenciály.
Je mi z toho smutno...

Zatím bez slepic

to bolo tak, ze RF si v '99 preslo financnym krachom, ked uz ani stat nema na splacanie uverov a ako vyssie niekto napisal, nizsie sa padnut uz neda.
UA bola vzdy na hrane ale nikdy nie za. V 90-tych rokoch nechali padnut rusov na hubu, ale UA dnes drzia tesne pred asfaltom.
Mozno ak by UA druzgla, nasiel by sa tam nejaky aparatcik, ktory by sa oprel o jadro armady a zacal stupat. Ale kym nie si na dne, blbo sa odraza, nie je od coho.
Na Aikido ucia, ze zem je sice tvrda ale kamoska, mozes sa o nu zapriet :D

Zatím bez slepic

Ukrajiny a Ukrajinců je mi líto. Jsou to povětšině hodní a pracovití lidé. Jsou to pro mne bratranci (stejně jako je pro mě Rus strejda).

Po puči v Kyjevě jsem napsal, že to bude jako v té pohádce, "jak chudák do ještě větší bídy přišel". Je pár let pryč a stalo se.

Jestli májí naději na záchranu? Sdílím Váš názor, že je pozdě, příliš mnoho lidí odešli, příliš noho lidí je již odejít rozhodnuto a to je konec. Co bude dál? Začne tam revoluce požírat své vlastní děti. Už vlastně začala (Savčenková). Rozpadne se Ukrajina? Přijdou tam k moci ještě větší blázni? Vykroutí se loutkohra z rukou vodičů?

Divím se, že nemají naši politici strach. Rozpadající se země na pokraji chaosu za hranicí s potenciálem neřízeně rozpoutat válku s Ruskem.

Jasné je jedno. Bude to Putinova vina. Piláti si rituálně umyjí ruce.

Zatím bez slepic

Admirál:
"Divím se, že nemají naši politici strach. Rozpadající se země na pokraji chaosu za hranicí s potenciálem neřízeně rozpoutat válku s Ruskem."

Admirále, třeba je to tím že NAŠICH politiků mezi "našimi politiky" až tak velké procento není, zato je tam dost kalousků a petříčků.
(Byť mnohdy hloupějších než chytrý Kalousek a chytřejších než nekomplikovaný pucflek Petříček)

Zatím bez slepic

Souhlas, jsou to povětšině slouhové, jejichž hlavní starostí je plnit zadání. Že to na Ukrajině nemůže dopadnout dobře, že to bude mít pro nás fatální následky, pokud se Ukrajina zhroutí a že se k tomu přes to pokusy z venčí to brzdit dojde, to dnes musí vidět i člověk bez nějakého velkého prognostického nadání tedy i Petříček.

Takový Kalousek také není moc v obraze, klouže po povrchu a se Savčenkovou mu Putin ukázal, jak se hraje extraliga.

Zatím bez slepic

Admirále, jezdil jsem do Ruska v letech devadesátých. Hlavně do továren. Děmychovo, Mitišči, Togliati (či jak se to rusky píše) a pod. Byl to děs a hrůza, některé jakoby opuštěné, se zatékající vodou, dílem asi rozkradené. Výjimkou byla v Mitiščinkom maššinostrojitělnom zavodě část, kde vyráběli rakety Tunguzka. Ještě tu mám někde doma fotky. Třeba bych je našel a poslal Vidlákovi, kdyby chtěl nějak dokumentovat stav Ruska za Jelcina. Jen ty Tunguzky jsem fotit nesměl.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přiznám se, že to by mě zajímalo. Doufám, že i Vidláka. Zajímavé je,, že dneska je u nás stále tendence si to Rusko fakt představovat jako v těch devadesátkách. Ale už dávno to tak není. Samozřejmě, rusko je FAKT velká země a jsou tam zaostalé oblasti... Ale, upřímně, když se občas rozhlédnete u nás...
Kdysi jsem se zajímal, jak na tom je taková svobodná matka s dětmi. Řešil jsem to s jednou od Jekatěrinburgu. Popisovala třeba formu podpory státu. Byla koncipovaná lehce odlišně, ale když se sečetlo všechno dohromady, vlastně na tom byla o chlup lépe, než moje sestra v podobné sociální situaci u nás. Detaily si ale už vážně nepamatuju.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že motivy Putina nikdo zde neodhalíme, ale asi jisté je, že za ním musela stát silná skupina, která se cítila poměry ohrožená a viděla, že to tak dál nejde. Ale myslím také, že vztah k vlasti - ródině - Putinovi není cizí. Je obdivuhodný některými vlastnostmi, něco musí být vrozené a něco získané praxí jako zpravodajec. Jak je ubohé, ty přívlastky - kágébák - jako by nebyl právě zemřelý Bush starší šéfem CIA a ta si myslím rozhodně nezadá s bývalou KGB. Rozhodně dokázal obrovské věci, a to ještě velmi bojuje s "vnitřním nepřítelem" západem financovanými skupinami a oligarchy, kteří jsou ohroženi sankcemi. Je ale pravda, že zase sankce dokázaly, že řada oligarchů - pokud může - stahuje aktiva zpět do Ruska. Já bych jenom chtěla podotknout, jak se jako dějinný zloduch představuje Stalin - vychází najevo řada zajímavých materiálů, že nebyl jako jediný, že tam působila řada jiných a probíhal mezi nimi boj o moc a že Chruščov, jak nám byl představován jako odhalitel kultu STalina, byl docela velký zloduch a řada dalších. Zrovna tak sporná je osoba Beriji. A řada zločinů byla spáchána ještě v Leninově éře. A také, jako jeden z prvních psal o zločinech americký mediální magnát W. Hearst, velký obdivovatel Hitlera již ve třicátých letech a již tehdy se přece chystal vpád do Ruska a bylo třeba svět připravit na "boj se zlem a za demokracii". Situace byla určitě jiná než zjednodušeně označit jako hlavního zloducha Stalina. Ale proboha nejsem Stalinova ctitelka, jen mám ráda, když se odhaluje, co za čím stojí. A článek pana Vidláka hodnotím za jedna. /jako bývalá učitelka/

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

ročníky ještě hrají na něco, co my, ani Ukrové, nikdy v plné míře nepochopíme. Schází nám zkušenost zoufalého postavení státu a národa, který se dokázal jen s velkými obtížemi a za nesmírných obětí zachránit.
Nedávno jsem to psal na jiném webu. Zážitek z Volgogradu. Neobyčejně silně na mne zapůsobil tehdejší zvyk novomanželů jít se v den svatby poklonit na Mamajev Kurgan svým předkům, kteří přímo na tomto návrší padli při obraně města. Brečeli tam úplně všichni, dokonce i já - staré prase a cynik na entou.
To je asi něco, co formovalo Putina a jeho hilfáky pro boj za obnovení státu, který byl v ještě větších sračkách, než když jim Hitler kopal do dveří v Moskvě a v tehdejším Stalingradu.

Zatím bez slepic

mohl číst pravidelně. Občas nějaký přípodotek v diskuzích na motorkářích, cestopis jste měli šanci číst i tady, u Vidláka.
Knížky mám hotové dvě, ale nějak se mi je nepodařilo protlačit do tisku. A časem mě přestalo bavit obesílat nakladatelství.
Sebrali mi ID, takže musím opět fachat na plný plyn a s tím, že práce na osm hodin odpovídající mému vzdělání a fyzickým možnostem v lokalitě, kde přežívám, prostě není.
Takže už není na psaní čas. Povětšině trávím čtyři dny v týdnu na cestách a tři dny se z toho léčím a vzpamatovávám.

Zatím bez slepic

A cco samonáklad? Nebo ještě levněji - elektronicky? Jako epub do čtečky?

Zatím bez slepic

jedna věc je nasypat prachy do knížky, o čemž jsem uvažoval taky, druhá věc je umět tu knížku prodat, nebo-li udělat jí reklamu, aby měla aspoň minimální šanci.
Na to nemám čas a hlavně to prostě neumím a nevím o nikom, kdo by to uměl a chtěl to pro mě udělat za nejakých nepříliš krvavých podmínek.

Zatím bez slepic

Záleží samozřejmě na tom, co od takového vydání člověk očekává. Zda šíření myšlenek od autora k lidem, či naopak jedniček a nul od lidí k autorovi ;) Osobně si myslím, že je škoda, aby práce přišla vniveč, pokud ta práce za to stojí. Sebemoudřejší slova, jež nikdo nečte, mohla klidně zůstat nevyřknuta.
Přestože je papírová kniha se jménem hezký pocit, nejschůdnější a nejlevnější je samozřejmě dneska digitální distribuce v nějakém obecně přístupném formátu (svou roli pak hraje i případná licence.) - čtečky jsou dnes už velmi běžné (proto mě třeba trochu štve, že !Argument zveřejňuje knihy Oskara Krejčího v pdf). V takovém případě pak záleží na autorovi samotném, zda bude první kniha edice Vidlákových kydů právě tou knihou jeho ;) Nemůžu mluvit samozřejmě za Vidláka.

Zatím bez slepic

Vzhledem k tomu, že mám podobné zkušenosti s vydavateli a ještě horší s distributory, mohu nabídnout jakési řešení. A nebyl byste první. U mě na webu mám několik "hostujících" autorů, nedávno jsem jednomu pomohl vydat knížku až na papíře (byť malonákladem), přinejmenším se tak dostala mezi čtenáře do knihoven. Navíc je u mě pořád dostupná v elektronické podobě (pro formát EPUB mám dokonce vlastní konverzní program). Knížka malonákladem není nedostupná, je ale pravda, že nedojde takového rozšíření, jako když se toho chopí velké nakladatelství s propagačním oddělením. Můžete ale u mě získat čtenáře, možná i pomoc formou nějaké upřímnější kritiky (ne ve stylu "Zničit krtka!"). Podívejte se ke mně a rozvažte, zda bych nemohl pomoci. Web: http://sw.gurroa.cz a mail mailto://sw@gurroa.cz (liší se to zavináčem a tečkou). Co potřebujete kromě chuti a nápadů: umět zacházet s vlastním PC (což je zřejmě splněno) a buď s Wordem, nebo ještě lépe s LibreOfficem (je navíc zdarma a to i pod linuxem), ode mne navíc oprávnění ke konverznímu programu. Nic víc. Podívejte se na mé "hostující" autory, jak to již někteří zvládli. Nezlobím se ani, když někteří časem odejdou "za lepším" a dělám jim reklamu i potom.

Zatím bez slepic

díky, sdílím plně

Zatím bez slepic

Tentýž názor jako Targus mám i já - Rusko to je historie od Petra, Kateřiny - přes smutu ze které povstalo jako pták Fenix, ten ostatně vstává z popela opakovaně, bylo to po občanské válce, II WW, po Jelcinovi. Západ Rusku nerozumí, stejně jako Číně, proto nemá šanci. UK?? to už není Rusko - jen její východní část, zbytek je jakýsi mišmaš hodně říznutý jejich západním sousedem.
A že mezi siloviky se našli Rusové kteří Vladimíra Vladimíroviče vygenerovali beru spíš jako historickou zákonitost - on byl vybrán aby splnil svou historickou roli.

Zatím bez slepic

A před tím po válce s Napoleonem. Válkami s Tureckem, Válkami se Švédy, Finy a Zlatou hordou a Čingischánem.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

to zatial robi skvelo, nielenze zacal premyslene, ale aj nadalej premyslene pokracuje.
OPK musi do 2030 mat cez 50% civilnej produkcie, nakolko ma vtedy skoncit prezbrojenie armady.
RAV zacina robit poriadky - co je len taka pikoska - tiez tam maju profesorov, ktori maju deti...uz tiez profesorov ati maju kamaratov - tiez profesorov a novy sef hodla z RAV opat urobit exkluzivny klub tych co vedia a nie tych co sa dobre narodili do spravnej rodiny a potebuju mat titul. Ergo - RAV ozaj len pre vedcov.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák má navíc, než dělat sedláka.

Zatím bez slepic

Naprosto souhlasím!
Jenom si nejsem jistý tím, jestli není tak dobrý PRÁVĚ PROTO, že je kromě MNOHÉHO JINÉHO mimo jiné i "sedlák".

Zatím bez slepic

Trefa do černého. usmívající se smajlík
Jakkoli si myslím, že se Vidlák vyjadřuje selským rozumem záměrně. Ovšem zároveň to dokazuje, že selský rozum absolutně nijak nezaostává za IQ z Menzy, že selský rozum k rozumnému posuzování věcí v tom podstatném bohatě nahradí to komplikované rozjímání centrálních soustav s vysokým IQ.

Zatím bez slepic