Vidlácký Benjamin Franklin

Autor
Štítky

Znáte Benjamina Franklina? Určitě ano. Americký politik, diplomat, učitel, profesor. Jeho vyobrazení je na stodolarovce. Ještě se všeobecně ví, že vynalezl nezávisle na Prokopu Divišovi bleskosvod. 

Znalejší by ještě přidali, že Benjamin Franklin působil jako diplomat v královské Francii ještě před výbuchem revoluce a zajistil tak, že royalistická a absolutistická Francie sympatizovala s americkým bojem za samostatnost a republikánské zřízení a podporovala budoucí Spojené státy v jejich boji proti Británii. 

Zájemce o historii by asi ještě přidal, že Benjamin Franklin založil druhou univerzitu v zámoří a podílel se na vzniku americké ústavy. 

Benjamin Franklin je zajímavá osobnost. Nestal se americkým prezidentem i když si hodně lidí (i v USA) myslí, že jím byl. Nebyl významným vojevůdcem, neangažoval se významně ani pro otroctví ani proti němu. Jeho citáty jsou vtipné, často o svobodě a demokracii, ale nejsou nijak extra známé. Má na svém kontě docela významné vědecké objevy, ale nikdo je nezná. Zasloužil se o americkou demokracii, to se ví, ale málokdo tuší, co vlastně pro tu demokracii udělal. 

Víte, tenkrát, když vznikla deklarace nezávislosti a pracovalo se na americké ústavě, tak tyto události se všeobecně děly u Franklinů doma. Benjamin Franklin byl prostě a jednoduše člověk, který se snesl s každým. Byl dobrým hostitelem a staral se o to, aby se ostatní zástupci jednotlivých států mezi sebou nerozhádali jako psi. Dokázal udržet pozitivní atmosféru mezi zástánci federace i konfederace, ba i mezi stoupenci samostatnosti jednotlivých kolonií. U jeho stolu seděli jižanští zástupci bavlníkových plantážníků vedle bigotních potomků z Myfloweru a stoupenců budoucího průmyslu USA, dokonce tam byli i indiáni z Irokézské ligy. Tihle všichni měli jiná očekávání , jiné zájmy a sledovali jiné cíle. Přesto se dokázali shodnout na něčem, co pak bylo přijato jednotně i těmi, kteří byli původně proti. Proč? Protože Benjamin Franklin byl jejich hostitel a oni ho měli rádi. 

Aniž bych se chtěl porovnávat s americkým politikem, musím říci, že ho obdivuji a chci kráčet v jeho šlépějích a alespoň v malém se mi to snad daří.   

O uplynulém víkendu jsme měli zabijačku a mezi mými hosty byla Tchajvanská číňanka Leknín na Šachovnici a bývalý člen generálního štábu Plukovník Petr. Musím říci, že to byl nezapomenutelný víkend. 

Popovídat si s někým, kdo kouká přes úzký průliv do Číny a nějaké evropské mikroproblémy jsou mu lhostejné, to za to stálo. A vidět v praxi asijskou píli, to bych přál každému. Jednak nám dívčina nastavila úpně nový standart kvality při čištění střev (ani jedna díra, ani jedna prasklá jitrnice)  a jednak jsme zírali, jak si holka v Mnichově zaplatila kurz češtiny z celkem malicherného důvodu, proč se domlouvat s českými vidláky. Podle svých slov uměla jen trochu, ale ve skutečnosti uměla lépe než většina zdejších Vietnamců. 

Pověděla mi spoustu zajímavých věcí. Tak zajímavých, že je škoda vystřílet si munici hned v tomto článku, ale až budu popisovat nějaké konkrétní situace související s Čínou, pak vězde, že to mám od ní. A ano, věřím jí, protože člověk, který je schopen celý den pracovat na plné pecky ačkoliv to dělá poprvé a po práci si ještě pohraje s mými dětmi a pak večer ještě chce pomáhat s nádobím a přitom má vysokou i doktorát, tak tací mají u Vidláků respekt. 

Pana Plukovníka jsem si rovněž vyzpovídal s chutí. On byl totiž tím, kdo si přijel pro tu půlku prasete, kterou jsem nabízel zjara. Kdo by to byl řekl, že to nakonec bude tak zajímavá zkušenost. Ale také si nemíním vystřílet munici hned na začátku. Snad jen řeknu, že generál Petr Pavel byl jeho studentem a ledacos se mi díky tomu vysvětlilo. Mimochodem... po odchodu do výsluhy se pan Plukovník stal košíkářem...

A na závěr jsem se smířil s člověkem, o kterém jsem tvrdil, že ho jako jediného už nikdy nepozvu. Na přímluvu kamaráda jsem ho pozval. A nelituju toho. 

Vidlácká politika je franklinovská. Vyjdu s každým a jestliže se mi podařilo, aby na mém dvorku spolu mluvili lidé, kteří by si jinde šli po krku, tak jsem odvedl dobrou práci. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

je, že jsem dostal hlad jako vlk.
Teda nevím, jak velký hlad má vlk, ale moje fenka německého ovčáka, takový ani ne třicetikilový německo-ovčácký zakrslík na krátkých nožkách dokáže sežrat během dvaceti minut celá dvě kuřata. Bez igelitu. Jestli vodňanská, to nevím, ale zmrzlá byla na kost.
A ještě se na mě dívala, že jako co bude dál, že by ještě něco zbodla. Tak jsem ji vzal na špacír k asi kilometr vzdálené plané jabloni, aby si z ní naškubala zmrzlá jablíčka. Vyluxovala i ta nahnilá a červivá z trávy. Asi tak půl kila, pak už mě zábly nohy.
Jdu si namazat chleba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Reakce na včerejšek.
Pane Gerd.
Ten Marakeš,je jen zástupný problém pro Babiše.
Poslechl jsem Soukupa,když zarazí dotace pro Agrofert,tak prý Babiš bude muset zdražit své výrobky,že vlastně EU jde proti občanům ČR.
A jak jste zmínil,že to v EU parlamentu protlačil poslanec za Německo,tak to je jasný útok na Babišové výrobky,které dost konkurují Německým na našem trhu i takto se dá donutit Babiše prodat firmu Takže i ten útok na Zemana,jde o to,aby to nekoupily Čiňané.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tomu pánovi dnes ČT

UDĚLALA ZDARMA REKLAMU

že prej na něj podali trestní onámení

:-)))

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Zemědělče,
kdyby Babiš skákal, jak v Bruselu pískají, nic by nemusel prodat. Ale zase by v příštích volbách nebyl zvolen občany, kdyby hájil zájmy Bruselu. tzv. západní Evropy, neboli země E-15 nás mají jako kolonii. Levná pracovní síla a odbyt hotových výrobků z centrální země, drancování surovin (půdy).
Andrej Babiš vstupem do politiky nasedl na tygra a neví, jak seskočit. Pokud spadne, půjde do vězení, o to se Bakalova parta v čele s Kalouskem postará. Pokud vydrží, nedostane z Bruselu dotace. Máme štěstí, že všechny obyvatele ČR ten německý komisař neposlal rovnou do koncentráku, aby uvolnil životní prostor pro pomoc příchozím z Afriky a Asie.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobře vyjádřeno. Andrej Babiš nasedl na tygra a neví jak seskočit. Ono totiž seskočit ve zdraví nejde, jak už se přesvědčil jistý Standa Gross. Proto dravci obvykle do politiky nenaskočili, věděli, že odtud už se odejít rozumně nedá.

Neštěstím Babiše také je, že nikdy neprojevil k nikomu vděčnost, když za Babišem stál. Pro Babiše nebyl problém podrazit kohokoli, i své věrné. Teď to bude mít sakra těžké.

Základní parta, která drží spolu: Andrej Babiš, Miloš Zeman a Jaromír Soukup. Ovšem Miloš Zeman strategické myšlení nemá - umí sem tam někoho setřít, nebo se někoho zbavit, ale tím končí. Miloš Zeman s Jaromírem Soukupem drží pohromadě. Andrej Babiš ale klidně podrazí kohokoli, kdekoli a kdykoli. Jakmile spadne jen o kousek, tak půjde rychle na dno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už jsem se lekl, že si pro tu půlku prasete přijel sám Muhamad syn Salmánův. Prý má partu lidí, co rozporcují cokoliv z masa a kostí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak oni měli čučkaři pravdu, už i u Vidláka na skutečném dvorku, nejen virtuálním, se to hemží agenty.
Tak čínského bychom měli a nyní ještě Vidláku práskněte, který z nich byl ten ruský, jinak to zbude na vás:)

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ruský měl jinou práci. Fotografoval nádraží.

Zatím bez slepic

No jo , to se to fotografuje, když se to nehejbá.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně se hlavně líbí, jak vidlák sežral i s navijákem tu tezi, že se Číňanka kvůli němu naučila česky. Obecně ty čínské agentky jsou velice šikovné. Věřím, že z vidláka získala obrovskou spoustu strategických informací - a v Pekingu ji pak povýší. Z hodnoti "Agent-začátečník" na "Zasloužilý agent rudého císařství".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vzhledem k tomu, že Petr Pavel je můj spolužák z ročníku na VVŠ, docela by mě zajímalo (čistě ze zvědavosti, jestli si ještě někoho pamatuji), který plukovník si přijel pro tu půlku vepře :D. Ale je mi jasné, že zveřejňovat identitu bez souhlasu dotyčného, by nebylo zrovna slušné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

toto je iny PR clanocek od Vidlaka o Vidlakovi a jeho kvalitach :D
a kvalitnych hostoch
a kvalitnych informaciach
a o dobre odvedenej praci
smarjajozef - uz dlho som sa tak neuchechtaval :D fakt dobre

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zvedavec.
Mne se to líbí,Vidlák jde na toho premiéra pěkně od zezdola.
Proto navrhuji,ať brzy založí stranu vidláků.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemedelče,
stranu nedoporučuju.
Nové strany MUSÍ být přehledně ultrapravicové nebo ultralevicové a ZÁROVEŇ proruské.
Protože by se čučkaří bisoni neshodli na definici ČMSV,
Českomoravská strana vidláctva), jeli by po ní experti na levici, pravici i Putinožku.
Za chvíli by v jeho bydlišti nebylo v hospodách pro ty stovky tajných agentů BIS a CIA k hnutí a Vidlák by ztratil popularitu u domorodců.
I když možná v kostele by jimi bylo dočasně narváno...
A třeba by agenty christianizoval...?...Nechám to na něm, je lepší než já.

Zatím bez slepic

Ten přetlak zájmu ze strany BIS a jiných, by měl tu výhodu, že vy měl spoustu zájemců dobrovolně pomáhat při zabíječkách.

Zatím bez slepic

len aby mu BIS neposlala particku od Saudov.
Ti podla vsetkeho su skveli v zabiti a v porcovani a uplne skveli su v upratovani :D.
najsamlepsejsi mancaft, co moze vidlak ziskat na zabijacku :D ... len ich treba poriadne usmernit, koho, kde co a ako :D :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A mají vlastní vybavení, přiletí na zavolání letadlem - to se hodí, kdyby si prase nedej Bože zlámalo nohu a muselo se zabíjet narychlo. Jen odborníka na rozpouštění by asi nechali doma - to se na české zabíjačce neužije.

Jediná obava - aby si nevjeli do vlasů s odborníky od CIA - ti se tam určitě taky vyskytnou. Bude jen na Vidlákovu umu, aby našli společnou řeč u ovaru.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zde je úryvek od I. Brože z knihy Občan markýz Lafayette: "Řeč je o bostonském rodákovi Benjaminu Franklinovi, vynikajícím přírodovědci a filozofovi, jenž řadu let působil v evropských metropolich, aby s nevšední diplomatickou zručností dokázal nejen ovlivňovat ducha romantického liberalismu, ale i zapůsobil na špičky francouzské aristokracie originalitou své patriarchální počestnosti a demokratické prostory. Jeho působení mělo hluboký smysl, který ne každy hned postřehl nebo pochopil. Franklin byl nejen vynálezcem hromosvodu (s naším P. Divišem), zlepšovatelem knihtisku a tvůrcem příhodnějšího tvaru lodí, nýbrž i diplomaticko-politickým taktikem, jemuž se podařilo nenuceně a důvtipně získat nositele nadoblačného idealismu pro pozemský a zcela konkrétní politický účel:podpořit mladou americkou republiku."
Vybral jste si dobře, Vidláku, i vaše psaní zavání "originalitou své patriarchální počestnosti a demokratické prostoty".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prusvih-Babise-s-EU-pokra…
****
Jinak - kdybyste avizoval, že berete plukovníky, dohodil bych vám ještě jednoho, dokonce učil pár let (po listopadu!) na VŠ, než ho vyštvali..
Taky moc zajímavé, ale asi by se nikdo další nedostal ke slovu....
Nejspíš by vašeho plukovníka znal.
Ten odkaz si pusťte.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,
je mi trapný se furt opakovat, ale jste čím dál tím lepší.

Stydím se honorovat Vás po zabíjačce teutonů pouhými slepicemi, zasloužíte si větší ptáky.

Berete pštrosy ?

Zatím bez slepic

uz som ti pisal, ze na velkosti nezalezi :D ... tak klidek. Slepice staci :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sakra,
Vidlák bere vstup do vrcholové politiky systematicky! Už má tiskvého mluvčího a výživového poradce v jedné osobě!

Zatím bez slepic

Ovšem dělat volební kampaň přes zabíjačky je kreativní myšlenka. Rozhodně dotaženější než Drahošovo stahování králíka.

Ovšem z osazenstva u zabíjačky mám dojem, že kandiduje na místo v Komunistické straně Číny. Je ovšem smutné, že namísto toho, aby se vidlák naučil čínsky, tak se Peking učí česky. Obávám se, že Si Ťin-Pching tohle brzy zatrhne. Pak s vidlákem zatočí pekně po čínsku.

Zatím bez slepic

Nekandiduje. Na co kandiduje je leda tak sankční režim ze strany Pekingu. Zřejmě Vám ušlo, že Leknín je z Tchaj-wanu. A jak známo Peking diplomatické styky s oním ostrovem nerad. Takže vlastně zatočí s ním takjakotak.
No ale zase ho nejspíš o to víc budou milovat zdejší MSM.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vězení za vychvalování Čapího hnízda
13. 12. 2018 - EB

Generální ředitel české společnosti svolá schůzi představenstva a svému týmu řekne: „Co po vás chci. Zjistěte, na kolik si Babiš přišel díky neexistujícímu pseudo-zločinu kauzy Čapí hnízdo. Bylo to geniální a můžeme si z něj vzít příklad.” Den poté mu na dveře zaklepe policie a zatkne ho na základě § 365 trestního zákoníku - veřejného schvalování spáchaného zločinu. Generální ředitel je v šoku. „Veřejného čeho? Vždyť to sakra byla schůze za zavřenými dveřmi v sedmém patře.” Policejní vyšetřovatel s klidem vysvětluje: „Byli u toho čtyři lidé, takže byl čin spáchán veřejně podle § 117. Pokud by byli přítomni kromě vás pouze dva členové představenstva, byl byste z obliga. Ale byli jste čtyři a jeden z přítomných nám poskytl nahrávku, kterou tajně pořídil. Je to stejné jako u poslance Roznera a jeho neexistujícího pseudo-koncentráku. Poslyšte pane, já zákony nepíšu, já jen konám. Režimy se mění, všechny se ale chovají stejně, aby se udržely u moci. Podívejte se na to z té lepší stránky - tam, kam jdete, budete mít spoustu času naučit se další fígle. Třeba vás dáme do cely s Babišem.”

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Padla zde myšlenka, že kdyby Babiš poslouchal, bylo by vše v pohodě.
Ale ta myšlenka je mylná.
Babiš je jen rozbuška celoevropského problému s PRV. Protože, kdyby to byla jen záležitost domácí zapojilo by se do ní přes 430 poslanců EP? Ne, jen by se bez fanfár stoply dotace jako tuším dávno/nedávno pro Bulhary.
Dnes se dotační program PRV hodnotí na evropské úrovni a výsledky jsou tristní, přesný opak toho, co program sliboval. Je to daleko širší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to co se má podepsat nakonec stejně za ČR někde někdo bez zájmu veřejnosti jednou podepíše, či dopodepíše, a že AB tedy v tomto nehraje tak fér a to "neposlouchání" je určeno jen voličům.

A ano,
také se domnívám, že naši "užiteční udavači a bojovníci proti AB v EU" a "střet zájmů AB" budou sloužit jako kouřová clona jak zdůvodnit a rozdělit z EU méně peněz a velkým ještě méně, protože v 2020 končí období 2014-2020 a nastavujíc se nový pravidla pro další dotování ..
No a "vysvětlovat to druhým v ČR, co dostanou méně se zdůvodněním, že za to může AB a jeho střet zájmů..., může mít i ten kolaterální efekt na české voličstvo, pravda přece není pro veřejnost, že. A jak se sáhne vidlákům na jejich prachy , budou sami řvát kdo za to může, a je vhodnější nejdříve nastrčit AB, než by to byla rovnou ta EU......

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/interview/hynek-fajmon-musime…

odtud cituji:
"Zaprvé nebude tolik peněz v rozpočtu EU, protože odejde Velká Británie. Za druhé, odchodem Britů, kteří mají také velké farmy a byli naším spojencem v předchozí reformě SZP, se blokační potenciál zemí podporující velké farmy zmenší a oslabí. Na naší stranu se možná přikloní Slovensko a možná i Německo. Ostatní ale podpoří povinné „zastropování“.

Zatím bez slepic

Tak jsem někde četl, že se té grilovačky na Babiše, zůčastnilo celkem 31 poslanců EP, z toho 19 našich. Zbytek se dostavil až druhý den na hlasování ... řadili se podle "okrsků". Hezký víkend.
PS. přihodil bych pro Vidláka aspoň jednoho virtuálního ptáka DODA ...

Zatím bez slepic