Jsem z hornického kraje...

Autor

... proto dnes nevyjde žádný článek. Vidlák se připojuje k pietě za mrtvé horníky z dolu ĆSM, kteří zahynuli při výbuchu metanu a následném důlním požáru. 

Práce v uhelném dole byla je a bude jednou z nejnebezpečnějších. Pokud se ale má naše civilizace hýbat, někdo to dělat musí. Koneckonců i u Vidláka doma se topí černým uhlím z Ostravy.  Horníci jsou pro naši bezpečnost a vůbec pro naši republiku mnohem důležitější než všechny armády v Afghanistánu. Středověk můžeme mít snáze nedostatkem uhlí, než infiltrací Tálibánu.

Když zahyne horník, tak zemřel alespoň u užitečného díla, které pomohlo mnoha lidem. Když se těží uhlí, tak se toho hodně postaví, hodně převeze a hodně vznikne.  I když dojde k důlnímu neštěstí, brzy se tam horníci zase vrátí a budou pokračovat.

Když padne voják v Afghánu, tak umírá pro totální nesmysl, lecos se při tom zboří, nikomu to neprospěje a nakonec stejně budou muset vypadnout. 

Čest památce skutečných vojáků naší země a čest jejich práci. Zaslouží si víc než vojenské pocty a víc než povýšení in memoriam. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

do Vidlákovo báboviček. Já už jsem taková svině.
Nic proti tomu, co napsal Vidlák výše. Nicméně si dovolím poukázat na skutečnost, že v díle bylo prokazatelně nejméně 11 polských horníků (tolik jich tam zůstalo).
Když k nám (do OKR) začali přicházet polští horníci, i chlapi, kteří kopali za komančů na tzv. rekordy a byli zvyklí na kde co, chytali se za hlavu, čeho byli tihle týpci v místě nazývaném "na předku" schopni, a houfně se nechávali přeřazovat na jiné orty. Nu a ti psychicky méně odolní, co se posrávali a měli blbé kecy o rodině a nezaopatřenýchdětech, dávali výpovědi. Ale to jsou zcela určitě jenom nepřejícné kecy a pomluvy, že ano.
Abyste si udělali obrázek - jsou to v drtivé většině chlapi z agentur, vyřazení havíři, kteří už v Polsku kopat nesmějí, protože mají naplněnou expoziční dobu (v Česku to je počet směn pod zemí násobený různými koeficienty, podle toho, na kterém ortu (pracovišti) ten či onen chlapík maká. Důvodem je prašnost (mají mít respirátory), hluk (mají mít špunty v uších), festovní vibrace (na to ještě nikdo nic moc chytrého nevymyslel). A berou v Polsku nemalý důchod - něco jako v Česku svého času existovala "renta za výsluhu let". Pro české doktory to jsou ale chlapi v rozpuku sil a nemají naprosto žádné následky z 15 let strávených v díře, což je ve skutečnosti něco přes 20 let života, protože do doby se nepočítá dovolená, nemocenská, rekondiční pobyty, svátky a neděle, přesčasy a výluky (každá šachta má v létě 2 až 4 týdny výluku z těžby, kdy se dělají větší plánované opravy a příprava na těžbu, což si ovšem rubáňoví havíři (těžba), jakož i "ražboví" (razí přípravě chodby hlušinou k novým dílům) napracovávají celoročně o sobotách, které se nepočítají).
Ano, pane věštče, tak funguje oficiální státní český dozor nad péčí o zdraví zaměstnanců.
Pokud byste opět chtěl napsat něco ve smyslu, že havíři jsou partou neschopných vypatlanců, prozradím pouze vám a zcela důvěrně, že o tyhle zkur.... paragrafy se odboráři po plyšáku soudili řádově desítky let ihned po jejich vzniku v devadesátkách. A jak správně tušíte, nevysoudili dodnes nic.
Ještě že máme hen to oné vyonďaté nezávislé soudnictví, jak říkávali bratia Slováci. Teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a "buděme len napredovať".

Zatím bez slepic

Tak předně, tak jak jsem netruchlil nad "padlými" vojáky v Afganistnu, tak netruchlím nad havíří co to nedali na předku. Použiji tu krásnou floskuli z amerických filmů - dělali přece svoji práci. Dělali ji dobrovolně a bezesporu i rádi s tím, že jim bylo riziko hrazeno ve mzdě, platu. Byla uplatněna riziková prémie, nic víc.

Máte točvolantskou firmu a jistě se alespoň trošku strachujete, že vaši točvolanti to taky nemusí dát. Nevím jak porovnat riziko havíře a točvolanta, snad to vyjde na stejno. Pokud by to ale nedal točvolant, bude to jistě pirát silnic, který jistě nedbá babiček a dědečků na přechodech nedodržuje..... a zaslouží si veškeré opovržení. Nikdo nebude truchlit, žádné smuteční obřady se nebudou konat. Nevidím důvod truchlit se nad jedním, nevidím důvod truchlit se nad dvanácti. Leda, že by od jistého počtu to truchlení bylo jaksi již takovou tou čestnou vlasteneckou povinností.

Vrátím se na tomto místě k včerejšku a snad i dneska jsem vstal i stejně. O obor se neprofesně!!! zajímám mnoho let a mám vcelku rozsáhlou elektrárnu. Vcelku zdárně bych vaše argumenty vyvrátil, neb ty znalosti okolo oboru mám. Sám jsem však i kritik, neb naše poloha na Zemi je fotovoltaice nepříznivá, i tak nevidím jinou možnost jak si ulevit od jha velkých hráčů, než si elektrárnu v nějaké podobě pořídit. A to tak, že každý. Pro naše polohy je stěžejní baterková kapacita, což je v dnešku vskutku zásadní problém, leč je mnoho signálů, že se přece jen lidstvo s tímto problémem zdárně vypořádá a nebude nic bránit i v našich zeměpisných podmínkách provozovat FVE celoročně. Nebude to zítra, ale pozítří určitě. V podstatné části ekonomiky je již dnes kapitalismus přítěží, leč právě v těchto okamžicích ukazuje svoji sílu. FV je zdrojem zisku na mnoho let. Němci jdou správnou cestou.

Zatím bez slepic

žádné točvolanty nemám a mít nebudu, a
za druhé, pokud si myslíte, že to nedávají pouze točvolanti, kteří jezdí jako prasata, jste na těžkém omylu a o dopravě víte stejné hovno, jako o všem ostatním, protože opak je pravdou.
Technikálie, proč tomu tak je, mohu vysvětlit, až se vrátím domů.

Zatím bez slepic

Jsem smutný že "o dopravě víte stejné hovno, jako o všem ostatním", katy mne to trošku i rmoutí, ale snad se z toho nepodělám.
I tak se těším na to "až se vrátím domů" a konečně trošku prozřu a drobounce onomu svému hovnu porozumím. Děkuji za udělenou naději, moc si toho vážím.

Zatím bez slepic

Věštče,
nemyslím si, že Němci jdou správnou cestou, protože fotovoltaika i větrná elektrárna potřebují zálohu v podobě obvykle uhelné elektrárny (nebo plynové turbíny popř. paroplynový cyklus, který je ale dražší než uhelná elektrárna), kterou provozují v ostrovním režimu s naprosto brutální účinností, aby byla okamžitá záloha, až přestane svítit slunko nebo foukat vánek. Baterie ještě nejsou natolik vhodné jako záložní zdroj (problémem je odpadní teplo a jak velkou kapacitu uchladit). Když si sečteme všechny vlivy, je fotovoltaická elektrárna energeticky záporná. Jinými slovy na její výrobu spotřebujeme více energie než za svou životnost vyrobí.
Spíše to vidím, že je zapotřebí další vývoj, ale v dané chvíli jde o neperspektivní zdroj energie, který bez dotací nemá šanci přežít.
Časem se jistě objeví celé střešní panely velkých rozměrů, které nahradí střešní krytinu na domech. U baterií se čeká na pevné elektrolyty, k čemuž jsou zapotřebí vzácné kovy, a ty má pod palcem Čína, která nakoupila za bezcenné dluhopisy USA ložiska vzácných kovů v Africe. A platila za ně těmi dluhopisy. EU a USA ujel vlak a nemají šanci jej v dohledné době nahradit. \Až se vývoj přesune do Asie (a on už se přesouvá), možná bude fotovoltaika perspektivní, ale zase na ni místní obyvatelé nebudou mít finance, protože všechna výroba bude v Asii a výzkum také a suroviny jsou už v Evropě vytěžené.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mezi námi je rozdíl v tom, že já fotovoltaickou elektrárnu mnoho roků provozuji a snad mám i nějaké zkušenosti a tudíž i možnosti posoudit vhodnost, či nevhodnost této technologie. Předpokládám, že FVE nemáte a tudíž jen sdělujete to, co jste vyčetl od jiných, kteří taky tu FVE nemají. Aniž bych chtěl být útočný, z vaší strany jsou to jen dohady navíc ničím nepodložené.

Dovolím si drobnou kalkulaci k vyvrácení tvrzení "výrobu spotřebujeme více energie než za svou životnost vyrobí."
1kWp panelů vyrobí v našich podmínkách za jeden rok 1MWh elektrické energie. Těchto výkonů se v našich podmínkách dosahuje zcela běžně. 1MWh stojí včetně všech poplatků asi 5000,-Kč při sazbě D02d.
1kWp panelů stojí asi 15 000,-Kč.
Jistě dovede spočítat, že se onen 1kWp zaplatí za 3 roky s tím, že je garantovaná 20 roků výkon s poklesem na konci na 80%. Nejsou to nějaké oslnivé výsledky, ale ten panel bude sloužit dalších nejméně dvacet roků, i když zase s poklesem na 80%.

Ještě jinak, jste schopen "vyrábět" elektrickou energii po dobu 20 roků za 2,-Kč za 1kWh. K tomuto číslu jsme došli kolektivně v naší komunitě jako k číslu z něhož se dá vycházet.

No a tak bych to mohl vyvracet zcela výpočetně bez jakékoli ideologie u všech vašich pochybností.

Snad ještě jednu drobnost bez vysvětlení "(problémem je odpadní teplo a jak velkou kapacitu uchladit)" toto tvrzení je naprosto nepravdivé.

Zatím bez slepic

Milý věštče, zanedbal jste velice mnoho ve svých tvrzeních.

Elektrická energie 1 MWh stojí asi 5000 Kč za podmínky, že jí dostanete přesně kdy potřebujete a kolik potřebujete. Pokud byste se domluvil, že budete spotřebovávat energii, kdy bude vyrobena (bez ohledu na to, jestli energii potřebujete či ne), dostal byste elektřinu za zlomeček ceny.

To nejdražší na elektřině není elektřina, ale fakt, že jí dostanete, když jí potřebujete, ne když je vyrobena. Skladování elektřiny je dodnes nevyřešený problém.

Fotovoltaika 1kWp vyrobí cca 1 MWh, ale v době, kdy jí nepotřebujete. To znamená, že samotný panel je vám na exkrement, a následují další vysoké náklady do úložišť elektřiny, do různých měničů, apod. A náklady narůstají.A tříletá návratnost je jen science-fiction.

Kromě toho jsou další nevýhody. Např. když vám začne hořet střecha s fotovoltaikou, tak hasiči obvykle nechají barák shořet. Běžná fotovoltaika i pod večerním světlem vyrobí obvykle dost vysoké napětí, aby to hasiče ohrožovalo při hašení na životě a zdraví. Zatímco třeba přívod elektřiny do domu se dá odpojit před hašením, fotovoltaické panely prostě elektřinu vyrábějí už jen svou vlastní existencí i při slabém světle.

Číslo 2 Kč/kWh vyrobené elektřiny jsou vysoké náklady. Protože v nich není zohledněno to, že výroba elektřiny není vždy v době a množství, kdy jí potřebujete. A toto zajištění a přepočet na spotřebovanou elektřinu klidně naskočí na mnoho násobek. Jinak řečeno to číslo, ze kterého se dá vycházet by byla daleko vyšší cena na kWh.

Tímto způsobem můžete vyvracet ideologie jen těm, koho považujete za hlupáky.

Zatím bez slepic

Nechci být hnusná a je mi líto co se stalo. Ale mám jistou zkušenost a chci se dovědět jak to reálně chodí v hlubinném dole. Také jsem pracovala ve firmě, kde existovala jistá menší možnost výbuchu. V jistých podmínkách bylo přísně zakázáno kouřit nebo použít otevřený oheň. Ale mezi dělníky bylo hodně kuřáků. Měli možnost si zakouřit, když byli od oněch potenciálně nebezpečných míst dostatečně daleko, ale stejně na to kašlali. Většinou se nic nestalo, výbušné prostředí tam být mohlo ale nemuselo. Ale několikrát za tech 30 let mé praxe (pamatuji na tři případy ale mohlo jich být o něco víc), k výbuchu stejně došlo. Vždy byla na vině cigareta. Jak to chodí v dole? Vydrží kuřáci 8 hodin bez cigarety?

Zatím bez slepic

dokáže jenom opravdový magor. Neznám nikoho, kdo by něco takového udělal. Více pozdě večer nebo zítra ráno, musím do práce.

Zatím bez slepic

ale jiné bezpečnostní podmínky se určitě stoprocentně nedodržují. Pracoval jsem tam a nevěřím, že by někdo z horníků kašlal na metan.

Zatím bez slepic

Vydrží, protože bagujou. Tedy žvýkají tabák.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejde o národnost, ale oni každodenně, ať vědomě či nevědomě, pro nás riskují život. Zdař bůh.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Velice dobře napsané.
O to je to smutnější,zrovna před vánoci,kdy mají být lidé šťastný,veselý.
Čest jejich památce,jen se jim nedostane takové pocty,jako padlým v Afghánistánu.
I když píšete,jsem z hornického kraje,jen je rozdíl mezi povrchovém dole a někde 900 m v podzemí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To někde budou mít ty vánoce zatraceně smutný...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera ve zprávách I. německé TV ARD (doporučuji www.daserste.de/live/index.html všechno důležité za 15 minut) první zprávou ukončení těžby černého uhlí v SRN. Prezident Steinmeier čekal u vstupu do těžní jámy a dostal z poslední šichty od horníků krásný kus černého uhlí. Hrála kapela, zpívaly se hornické písně. Ale hlavně Německý prezident s velkou úctou mluvil o tom, co znamenala těžba černého uhlí zejména po válce pro obnovení Německa. Uhlí tehdy nemělo alternativu.
Také na důlní neštěstí u nás se dostalo.
Ať to byli Poláci, nebo Češi, ať měli, nebo neměli za sebou expiraci, patří jim tichá vzpomínka. A třeba i tato básnička, pořád aktuální:

Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem,
sto roků kopal jsem uhlí,
za sto let v rameni bezmasém
svaly mi v železo ztuhly.

Uhelný prach sed mi do očí,
rubíny ze rtů mi uhly,
ze vlasů, z vousů a z obočí
visí mi rampouchy uhlí.

Chléb s uhlím beru si do práce,
z roboty jdu na robotu,
při Dunaji strmí paláce
z krve mé a z mého potu.

Sto roků v kopalně mlčel jsem,
kdo mi těch sto roků vrátí?
Když jsem jim pohrozil kladivem,
kdekdo se začal mi smáti.

Lehko se zasmát mi kdekdo moh,
ve Vídni, v ústraní tichém.
Když tomu panstvu smích nepomoh,
bodáky přišly za smíchem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za pár minut začíná církevní pohřeb mé bývalé spolupracovnice.
Bylo jí něco málo přes čtyřicet let, o více než čtvrtstoletí mladší než já.
Na pohřeb jsem nešel.
Budu vzpomínat doma za zataženými roletami, rozsvítím svíčku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlak ma pietu, Targus sa "čílí" nad banikmi z Polska.
Vsrtkym vam usla taka drobnost, ze za cely ten pojeb mozu detektory metanu. Nakolko podla jednej drobnej spravy bolo tam metanu 4,5x viac ak oje maximalna povoelna hranica.
Takze nie vypatlanci z PL. Ani nejaky magor, co si tam dal cigu. Proste zanedbana udrzba. Zanedbana kontrola. Niketo niekde usetril. A stalo to zopar zivotov.
Vitajte v kapitalizme :-/

Zatím bez slepic

Hmm, moji příbuzní z tátovy strany na takovém provozu pracovali.
Když se jelo na rekord, hodil se na měřáky kabát a bylo to...
No, výsledkem bylo to, že mají zdraví v háji

Zatím bez slepic

poplachových hlásičů rozhoduje osoba za tím účelem vyškolená a přezkoušená.
Skutečnost, že se hlásič "přechčije" kusem izolepy nebo igeliťákem, jde na vrub:
a/ přímé kontroly pracovníků (štajgr, vedoucí pole, stádo slušně placených bezpečáků)
b/ samotných pracovníků, kteří hlásič eliminují umístěním co nejníže a na místo, kde se vzduch moc nemění.
Nevím, jak dnes, ale před nějakými 30 lety se běžně řešily události, že nadřízený dostal od party z ortu nakládačku za to, že chtěl, aby parta ukončila práci a odcválala do místa s menší koncentrací. Je pravdou, že tzv. bezpečnostní limit byl tenkrát nastaven dosti nízko a havíři by pořád jen čekali na odvětrání porubů, což se děje pomocí nuceného větrání vzduchotechnikou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak věštec nedá pokoj. Až tak, že mě vyprovokoval k politicky nekorektní reakci. Musím se totiž postavit za soukmenovce Targa (jakkoliv jezdit po beskydských hřebenech na motorce považuji za zvěrstvo). Poslední havíř v naší rodině byl sice děda Olda, ale znal jsem hodně dalších a to, že mě někteří brali jako opravdového kamaráda, považuji za největší poctu, jaké se mi v životě dostalo (pokud vůbec nějaká jiná byla). Ti chlapi lezli do "ďury" s vědomím, že to, že z ní po šichtě zase vylezou, není vůbec samozřejmé. A, samozřejmě, ne všichni dokázali v této životní loterii být celoživotními abstinenty. A jak jsem je znal a některé dosud znám (jejich řady řídnou), žádný z nich by nevyžadoval, aby mu kdokoliv vyjadřoval úctu nebo obdiv. Bohatě by mu stačilo, kdyby držel hubu.
Jinak nebudu vymýšlet žádná originální přání a připojím se k Vidlákovu (skvělému).
Tom

Zatím bez slepic

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tom.
Správně.
Jak někdo řekl,až udělají okna dole,tak půjdu do dolů také.
Kdo tam nebyl,já také ne,tak by moc nemluvit,měl jsem souseda co tam byl a když vykládal v jakém prostoru rubal a vleže,tak by mě fakt,nikdo nedostal.Jak i píše zvedavec,koncentrace metanu,kdo to zavinil,musí vyšetřit.Vždyť něco podobného známe z úniku plynu v bytech,když to přesáhne určitou mezd,tak stačí prý i zazvonit.tam dole stačí,krumpáč,nebo stroj narazit na kámen a je jiskra hned.Také víme,taková vlna jde nejmenším odporem.
Také by někdo měl říci proč agenturní pracovníci,když je v okolí dost horníků.
Nejlepší je,když si tu agenturu zřídí sama firma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je jedno jestli vojáci nebo horníci. Pro ně je to blbý tak jako tak, stejně jako všechno ostatní umírání. Pro rodiny taky a jestli rodiny neměli, tak je to taky na píču.

Na druhou stranu, je lepší to mít rychle za sebou, než umírat měsíce v nemocnici, s doktorama zkoušejícíma, v dobré víře, jedno trápení za druhým.

Zavádění cévek, vývody ze střev, ztráta vlády nad svěrači, bolesti ze kterých ani myslet nemůžete, ztráta vlasů kvůli ozařování, smrad, fleky na kůži, problémy s viděním atd atd, kdy fungování vašeho vlastního těla začíná připomínat ze všeho nejvíc fungování Ruska těsně před Putinem… a v TV to není a ví to jen pár známých.

Zatím bez slepic

cesta do pekla je lemovana samymi dobrymi umyslami....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takže první dotaz na kouření v ďuře.
O nikom takovém jsem opravdu neslyšel. V dole se bagovalo, neboli v trafikách se kupoval namísto cigaret žvýkací tabák. Mělo to několik výhod.
Kromě příjmu stimulantu (nikotinu), který dosti strmě zvedal výkonnost, si tak přežvýkavci vytvářeli hráz proti prachu v podobě zvýšeného slinění, jak v ústech, tak i v nose. Největší zabiják horníků totiž není metan nebo podobné záležitosti, nýbrž prach a spory (výtrusy z hub a plísní, které žijí v temnu, vlhku a teplu.)
Kdo nechtěl žvýkat, případně kouřit "nastudeno" jako můj děda (měl v hubě vyhaslý a neskutečně smradlavý doutník snad i při spaní v posteli), používal suché chlebové kůrky. Jejich žvýkáním a překusováním rovněž docházelo ke zvýšenému slinění potřebnému k zachycení prachu.

Proč vadí havířům prach.
Kromě agresivního působení na průdušky a spol. má za následek usazování v plicích, což vede k silikóze (zaprášení) plic a dosti potupné smrti prodloužené případnou dobrou kondicí srdečního svalu.
Jak napovídá název, škodí výhradně ostré krystalky křemíku (silicium), které se zapichují velmi hluboko do sliznic a vytvářejí kondenzační jádra pro vápenatění orgánu (plic), takže rubáňoví vyhrávají před chodbaři a raziči kvůli tomu, že ten "jejich" prach jednoduše bez následků vykašlou.

A co ten metan
Metan je náramná svině, která se líhne "přimo z uhla".
Má následující vlastnosti. Jde nahoru - je lehčí, než běžný vzduch. Je dokonce vidět, odráží a deformuje maličko jinak světelné paprsky, takže pokud jeho docela dost přímo pod stropem díla, zkušené oko ho prý pozná a ztropí poplach.
ZCELA ZÁSADNÍ PROBLÉM - kdo bude furt čumět pod strop a hledat ten jedině správný úhel pohledu, když v práci, rozuměj při dobývání uhlí musí být stoprocentně ve střehu.

Co je horší, než metan.
Samozřejmě, že je to metan smísený s uhelným prachem. Ten chytá sám o sobě na první šup. Byl kdysi a stále je jednou ze složek tzv. černého (střelného) prachu. Vůbec všechno, co je jemně pomleté, je nebezpečné (asi kromě tataráku na topince).
Z výše uvedeného je vcelku jednoduché určit, kdy to flákne, a jak se tomu bránit.
Metan se dá odvětrat, uhelný prach odklidit. Problém s prachem nadchází v momentě, kdy jej není schopna osádka uklidit nebo naředit jeho max. povolenou koncentraci.
Tady vyvstává další problém, jak eliminovat možnost iniciace exploze prachu samotného.
Především je to odsávání, neboli průvan, pak je to mokření a splachování prachu vodou a v neposlední řadě je to obyčejný pitomý úklid v rubání.
Nevím ,jaké jsou normy dnes, ale kdysi se po odstřelení jedné stěny měla lít dovniř voda rovnou půlhodinu. Jak se to dělalo v reálu, škoda mluvit a psát.

Odrbávání hlásičů metanu.
Nejúčinnější je sáček z fasované svačiny, který se navleče na čidlo. Pak se to může řešit i přemístěním čidel někam daleko do pryč, pokud na témže místě už není čidlo jiné (to se stává zhusta).
Třetí možností je útěk, čím dál, tím líp.

Zatím bez slepic

Když jste placeni od vyražených metru nebo tun a čidlo vám vypíná vrtací stroj nebo kombajn tak to spraví vzduch, šikovně puštěný na čidlo . Zahynuli i čelboví raziči takže to vidím na výron metanu po odpalu

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Škoda mrtvých horníků a je jedno, jestli byli z Polska nebo ČR. Byli to lidé, kteří zemřeli. Čest jejich památce.
Neoslavovanými lidmi jsou bohužel ti, kdo také zemřou v práci, ale za méně dramatických okolností. Někdy řídí náklaďák a narazí na jednoho Kočku. A někdy se docela neheroicky udřou.
Už dávno lidé přišli na to, že za úspěch v životě nerozhodují schopnosti, píle nebo, genetické dispozice. Rozhoduje místo narození, nejlépe v rodině boháče. Vše ostatní je dílem náhody.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Really love to play card games but not all the time, I have the physical cards. So thanks for this site for having me play my favorite card games!

Click here >> https://games.lol/card/
http://games.lol/card/

Zatím bez slepic