Kůrovec

Štítky

Včera večer britští poslanci odmítli brexitovou dohodu s EU. Co bude dál je nejisté, ale komentářů bude plno. My si dnes dáme článek od Jana z Helvajzu o kůrovci. Během dne se trochu ujasní, co vlastně bude Terezka Májová dělat dál. Zítra si o tom povíme trochu víc. 

Jene, je to Vaše: 

Problematika Kůrovce je složitá.

Je to malý brouček asi 4-5,5 mm.

Kůrovec, vlastním jménem Lýkožrout smrkový se živí lýkem smrku, většinou mu chutná 50-70ti let starý smrk, při přemnožení pak napadá skoro každý smrk. Prokouše se kůrou a prožírá v lýku kanálek, kde klade do boků do komůrek vajíčka, ze kterých se líhnou larvy. Ty pak pokračují kolmo na prvotní kanálek v konzumaci lýka. Když se dostatečně nažerou a vyrostou, zakuklí se a následně vylíhnou. Po vylíhnutí se prokoušou kůrou ven a letí napadnout další smrk.

Většinou letí na nejbližší nesežraný, ale mohou letět i pěkně daleko. (viz poznámka pod čarou)Celý cyklus trvá asi 10 týdnů a začíná v květnu.

Vzhledem k teplému charakteru počasí v posledních letech vidíme, že kůrovec začíná pracovat už v dubnu, a tak se místo dvou generací kůrovce rodí za rok tři.

Smrk bez lýka nemůže žít, a tak hyne. Opadá mu kůra, uschne a je po něm. Někdy tak rychle, že kůra už je opadaná a jehličí ještě zelené.

Proto se napadený strom zjišťuje těžko. 

Při kalamitním přemnožení se může kůrovec na smrk vrhnout koncem dubna a za 10 týdnů ze zničeného smrku letí na další. Většinou udělá ve smrkovém porostu ,,oko“, třeba několik arů až desítek arů. Lesník pak vykácí stromy i okolo oka, protože jsou už napadené. Je to ovšem velice individuální. Dilema je, zda vykácet více stromů, které jsou možná zdravé, nebo zda je nekácet s rizikem, že jsou již napadené a kalamita se urychlí.

Pokud je smrk napadený jen málo, může kůrovci trvat třeba rok, než ho sežere. Takový smrk se pozná podle toho, že má takové našedlé jehličí. Jako zkušený lékař, když se podívá na člověka tak vidí co mu je, tak zkušený lesník se podívá na smrk a vidí.

Do roku 1993-5 bylo ještě více lesníků, jeden měl na starosti cca 500 ha lesa. Dnes mají na starosti tak 4x větší plochu a nemají tolik času na včasné rozpoznání budoucí kalamity.

 

Smrk se predátorovi brání a to tak, že vyhlodané kanálky a komůrky zalévá smolou. Kůrovec má smůlu.

Pokud je smrk zdravý a kůrovec není přemnožený, dokáže se ho většinou zbavit sám.

Pokud smrk není zdravý a kůrovec je přemnožený, musí zasáhnout člověk.

 

Problém je v tom, že smrk původně bydlel v horských a podhorských oblastech, kde byl dobře aklimatizován. No a člověk jej přestěhoval, tedy způsobil jeho nedobrovolnou migraci i do nižších poloh. Důvodem bylo to, že smrk rychle roste a má rovný kmen a kvalitní dřevo. Jeho pěstování je tedy hospodářsky výhodné. Zatímco třeba dub nebo buk roste cca 120 let, než se porazí, smrk to zvládá za 80 let. A to se přece vyplatí.

Smrk jsme si nastěhovali do středních a nižších poloh v polovině 18 století. Tedy žije tam, kam původně nepatří už třetí až čtvrtou generaci, a protože tak pěkně roste a máme z něj užitek, sázíme ho často na stejná místa. Když se nám tak osvědčil. Vidláci a jiní zemědělci vědí, co se stane, když dáváme na jedno místo 3-4x stále stejnou plodinu. Neroste, je slabá a nejsou výnosy.

No a smrk tu máme na stanovištích, kde původně nerostl právě tu třetí až čtvrtou generaci. Je slabší a méně odolný. V kombinaci se suchem, které smrk také oslabuje – na horách kde dříve rostl je vláhy více – a s oteplováním, které jej také oslabuje a navíc způsobuje, že kůrovce se za rok narodí více generací, je vymalováno.

 

Pak je zde ještě přístup člověka.

Dříve existovaly lesní závody, které měly určitou výměru lesa, na které hospodařily. Měly traktory, náklaďáky na dřevo a různou jinou techniku. Měly ovšem také lidi na práci v lese. V devadesátých letech nějaký chytrák rozhodl, že se lesní závody rozdělí. Z poloviny vznikly Lesy ČR, kteří jsou majitelé (hospodáři) lesa, ti říkají, co a jak se bude dělat, ale nemají na tu práci svoje lidi.

Z druhé poloviny vznikly akciové společnosti, které o ničem nerozhodují, ale mají zase ty lidi a traktory na práci. Lesy ČR si je tedy na tu práci najímají. Soutěží se, kdo nabídne lepší cenu, ten dostane dřevo na stojato, vytěží jej a prodá. To mu musí pokrýt náklady a zbytek je zisk.

Původní strukturu si zachovaly, jestli mě paměť neklame, Vojenské lesy a správa Lánské (prezidentské) obory.

Z čeho má kůrovec radost? Z toho, že takováto struktura je méně akceschopná. Než se struktura rozhoupe a vysoutěží, kdo bude dřevo těžit, kůrovec se vesele množí.

Pak ještě existují místa, kde se v minulosti hospodařilo, tedy těžilo, zalesňovalo apod. a my, tedy prostřednictvím volených zástupců jsme rozhodli, že teď se tady o ten kus lesa už starat nebudeme, bude tam třeba národní park. To je něco jako indiánská rezervace, kde si mohou stromy žít jak chtějí a jak umějí. Les jsme ale neuvedli do původního stavu, to by trvalo 100 let, jen jsme se o něj přestali starat, ať se postará sám.

A on se nepostaral.

Co s tím?

Pokud chceme v rezervacích smrk zachovat a to tak že hned, je nutné napadené stromy včas pokácet a rozřezat na pile. Pokud chceme, aby v lese zůstaly a shnily, tak se musí po pokácení oloupat kůra. Loupání bych nabídl aktivistům, kteří se ke stromům připoutávají a chrání je tak před dřevorubcem, čímž se spolčují s kůrovcem při likvidaci smrků. Ke stromu bych je připoutal a zůstali by připoutaní, dokud by jej neoloupali. Pak jídlo, odpočinek a připoutání k dalšímu stromu. S horolezeckým vybavením se mohou loupat i stromy na stojato, nemusely by se porážet.

Pokud je nám jedno, co v rezervaci poroste, nemusíme zasahovat. Les si poradí i sám. Ale na místě už neporoste jenom smrk, ale hlavně jiné dřeviny. Smrk tam bude také, ale méně. Stačí počkat 100 let a uvidíme.

V lese, kde se hospodaří, je nutné operativně, tedy hned po rozpoznání napadení kůrovcem, smrk pokácet a odvézt na pilu (rozřezáním se lýko naruší a uschne i s larvami kůrovce), nebo se musí oloupat, což je finančně náročné, popřípadě se dřevo musí chemicky ošetřit (postřik jedem), tím zahubíme i brouky, kteří na dřevo jen tak vlezou, nebo jdou okolo a dřevu neškodí.

Následně sázet méně smrku a více původních dřevin. Tedy smíšený les.

 

Výhledy:

Teplota roste, jak se říká globálně, jsou klimatické změny.

Subtropické pásmo se sune na sever (na severní polokouli) rychlostí 20 km ročně.

Můj osobní názor je ten, že za to může člověk. Teda ne jeden, ale všichni člověci. Asi tak z 5%.

Zbytek, 95%, jsou vlivy, které nemůžeme ovlivnit. Tedy větší aktivita slunce, a pak ještě to, že naše sluneční soustava jak si letí tou galaxií, tak prolétáme její teplejší částí. Podíváme-li se do historie poněkud dále, vidíme, že v raném středověku se v Anglii pěstovalo víno a v Grónsku obilí. Ze satelitních snímků bylo rozpoznáno, že Nil tekl dříve ne na sever, ale na západ, přes Saharu do Atlantského oceánu. Tedy klima v minulosti bylo několikrát daleko teplejší a člověk za to nemohl.

Ale je správné snažit se, aby člověk přispíval k oteplování co nejméně. Zejména bych dal katalyzátory, EGR ventily, vstřikování močoviny a podobné vymoženosti na všechna letadla a na lodě, zejména zaoceánské. Samozřejmě na vojenskou techniku, včetně raket. Raketa bez katalyzátoru? Zrušit.

Války jako takové bych také zrušil, jsou velkým znečišťovatelem životního prostředí.

 

Když se všechno povede, ubydou i problémy s kůrovcem.

Než to nastane, pomalu bych se připravoval na pěstování palem, prozatím na Jižní Moravě.

Dále bych stavěl na našich řekách a potocích více přehrad, nádrží a rybníků.

Není to zas tak dávno, jen pár set tisíc let, co Labe za Děčínem neteklo údolím, ale přes ty pískovcové kopce vrchem a Střední Čechy byly jedno velké jezero.

To už se asi zpátky nevrátí.

Ale možná by bylo řešením vybudovat novou přehradu na Vltavě.

V Roztokách u Prahy si stěžují, že nemají most přes řeku. Tam by bylo vhodné postavit na Vltavě sypanou hráz, silnice by vedla po koruně hráze. Místo Prahy by bylo jedno velké jezero, ze kterého by vyčníval Pražský hrad, Petřín a Vyšehrad. Vyřešilo by se tím mnoho problémů.

Možná i s kůrovcem. :-)

 

………………………………………………………………………………………………………………

Poznámka pod čarou:

Podčeledi kůrovcovitých je 6 000 druhů.

Vědci se přou, jak daleko dokáže doletět. Názory se různí, od 500m do 60 km.

O sexuálním životě kůrovců, evoluci a mnohém dalším v odkazech.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2003/cislo-12/kurovci-milacci-evoluce.html

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kurovec-uleti-jen-500-metru-uklidnuji-vedci-majitele-lesu.A090609_132551_vedatech_itu

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Jane, to je výborný a skvělý článek, děkuji vám za něj.

Sám si myslím, že současné přemnožení kůrovce do kalamitních rozměrů je do značné míry důsledkem ekoteroristů. A to nejenom těch, co se přivazují ke stromům, ale také mnoha učitelů na univerzitách.

V roce 2007 rozhodl jakýsi ministr Bursík, že stromy padlé větrem zůstanou ležet na místě, a nebudou se odvážet.

Hnutí Duha je v podstatě teroristická organizace. Její členové by se měli pronásledovat a likvidovat, protože škody, které v České republice napáchali jsou astronomické. Už to by je mělo učinit ilegální a nežádoucí organizací. (https://www.sedmagenerace.cz/bezzasahovost-je-pro-nas-stezejni/)

Univerzitní teoretici až fanaticky obhajovaly bezzásahové lesy, až se výsledek dostavil. (https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/1928908-sumavske-lesy-si-vystaci-…) (https://radiozurnal.rozhlas.cz/v-roce-2030-mela-byt-polovina-sumavy-bez…
)

Ve věci šíření kůrovce a umožnění šíření kůrovce proslul docent Jakub Hruška z Univerzity Karlovy.

Podobné problémy mají i na Slovensku. (https://www.cas.sk/clanok/719760/katastroficky-scenar-lesnikov-sa-napln…)

Zatím bez slepic

НУЖЕН ПРОГОН Зеннопостером и Олсабмиттером? пишите по контакту: zennoposteralsabmitter@yandex.ru

Что такое ZennoPoster?
ZennoPoster – решение «всё в одном» для автоматизации SEO задач. Независимо от области SEO, он сохранит Вам много времени и денег.

ZennoPoster программный комплекс для автоматизации Ваших действий в браузере. За считанные минуты Вы сможете автоматизировать любую работу в браузере, которую Вы привыкли выполнять вручную.

Для использования ZennoPoster Вам не потребуются какие-либо специальные навыки и знания, это также просто, как конструктор Лего!

Лучшие бэклинки!
Большинство SEO софта на рынке ограничены базами и движками, на которых они обучены. С ZennoPoster вы сможете оставлять свои бэклинки там, где другие не могут это сделать! Самые хорошие ресурсы быстро меняют защиту. Пока другие днями и неделями ждут обновлений своего SEO-софта, Вы за несколько минут сможете восстановить работу своих ботов! После получения некоторого опыта вы сможете писать ботов, работающих не с одним, а сразу с многими похожими и не очень сайтами!
http://2globalmart.com, http://www.giottoclub.ru, http://www.sunonmedia.com, http://www.deklinker.net/, http://itslink.ru, http://www.aofforum.com, http://www.luxflash.ru, http://b-y-b.ru/, http://www.vb-mundo.com, http://www.unix-medical.ru, http://more-krym.ru, http://www.310ltd.com, http://kopano.ru, http://www.harmony-estates.ru, http://fntio.ru, http://sc-formula.ru, http://www.ols-komplekt.ru, http://mutism.ru/, http://www.tk-industr.ru, http://1lig.ru, http://www.castal.ru, http://club4x4kemerovo.ru, http://www.arigote.ru, http://www.new-sound.ru, http://www.grpumps.ru, http://www.videoplata.ru, http://www.chemexjsc.ru, http://makler-blog.ru, http://comp-repairs.ru, http://www.leiten.ru, http://www.poligonauto.ru/, http://debian-handbook.ru/, http://www.sofronoff.ru, http://sportpit73.ru/, http://www.419spb.ru, http://www.uermz.ru, http://www.sb-cottage.ru, http://vipguidetravel.ru, http://www.sfmgupi.ru, http://www.bowling23.ru, http://www.zemlya-s.ru, http://ars-web.ru, http://sdusshor2.ru, http://detsad-kirov.ru, http://www.zoo-kaluga.ru, http://www.ginn-studio.ru, http://www.cheltrol.ru/, http://www.classicinwood.ru, http://www.fly-fisher.ru, http://owls-group.org.ru, http://www.volned.ru, http://kvadratstudio.ru, http://www.megatronica.ru/, http://www.viadelarte.ru, http://promalp-industriya.ru, http://astra-tennis-academy.ru, http://pskekogarant.ru, http://webkredo.ru, http://www.tiyatroevi.com, http://olsana.ru, http://www.almib.ru, http://www.cempostavka.ru, http://www.zapchastiural.ru, http://www.multicrewtraining.com, http://dobrahoz.ru, http://royalroll.ru/, https://limuzinstav.ru, http://www.translations-bureau.ru, http://doxodspb.ru, http://www.mp-sek.ru/, http://cclegalg.ru, http://witchcrossway.ru, http://www.ipotekart.ru, http://drift-ugra.ru, http://partnerconsalt.ru, http://deadfrommayhem.ru/, http://kino2020.ru, http://taxi-jeans.ru/, http://www.gracia-obninsk.ru/, http://www.ftr-region42.ru, http://www.ftnmsk.ru, http://biobendum.ru/, http://webmasterprof.ru, http://ragradvideo.ru/, http://www.morphicon.org, http://www.internettelecom.ru, http://www.ngspb.ru, http://www.elbrus-kmv.ru, http://www.tpbel.ru, http://botmotors.ru, http://absolyut-media.ru, http://apt-di3ain.ru, http://www.ivanovomap.ru, http://oshepkovstudio.ru, http://www.aeg-haustechnik.ru, http://maximshpon.ru, http://www.cbs1svao.ru, http://www.baksheev.ru, http://psyport.ru, http://www.cranes-fan.com, http://www.respublika-shkid.ru/, http://clubkaiten.ru/, http://novavolley.ru/, http://www.ufarama.ru/, http://www.astrakhan-kruiz.ru/, http://www.anelson.ru/, http://www.rtb-metal.ru/, http://mariamsecret.ru/, http://www.leftfordead.ru/, http://www.ksplus-gel.ru/, http://www.elantra-consult.ru/, http://www.evro42.ru/, http://les-dali.ru/, http://zodnn.ru/, http://edimvgorode.ru/, http://pkbiznesreklama.ru/, http://lookinvestment.ru/, http://zspf.ru/, http://www.ms17.ru/, http://steambans.ru/, http://www.dingonn.ru/, http://www.allpskov.su/, http://sibaitv.ru/, http://jobmed.ru/, http://dianitsp.ru/, http://bestsellerscorp.ru/, http://chebpizza.ru/, http://vshklovskiy.ru/, http://www.rdsoft.ru/, http://spavs.ru/, http://r-g-a.ru/, http://www.nika-inc.ru/, https://www.intexso.ru/, http://start17.ru/, http://teddyauto.ru/, http://www.brodjaga.ru/, http://nmzaltay.ru/, http://thaisparelax.ru/, http://avto-dex.ru/, http://fishingmap.ru/, http://uaz-tdm.ru/, http://www.amyadams.ru/, http://www.cronstudio.ru, http://www.splkirov.ru/, http://energiya-sveta.ru/, http://www.avis-design.ru/, http://www.squash-game.ru/, http://www.atlantahotel.ru/, http://metro23.ru/, http://www.salonlilu.ru/, http://flexi-vario.ru/, http://kugarnja.ru/, http://tbazis.ru/, http://www.dibarcafe.ru/, http://mzhizn.ru/, http://www.centrvmeste.ru, http://zoo-poisk.ru/, http://www.elki-kaluga.ru/, http://horda72.ru/, http://str-money.ru/, http://www.strim-avto.ru/, http://www.eurostudio-center.ru, http://mkons-1.ru/, http://www.rti-ufa.ru/, http://bioprom-td.ru/, http://forum59.ru/, http://pumka.su/, http://gabb3r.ru/, http://www.land-rover-restyling.ru/, http://www.climcom.ru/, http://studio-diz.ru/, http://www.avpools.ru/, http://ecovata-izh.ru/, http://pkf-snp.ru/, http://restoran-armenia.ru/, http://www.zierer.ru/, http://www.naspag.ru/, http://nickmason2020.ru/, http://www.vodakem.ru/, http://telma29.ru/, http://rsg-studio.ru/, http://auto-piters.ru/, http://dunai-ekb.ru/, http://elsevar.ru/, http://shinaplus-pskov.ru/, http://www.professionalstyle.ru/, http://zao-bmk.ru/, http://modusnsk.ru/, http://www.zagorodom61.ru/, http://www.gks-strelna.ru/, http://www.marlen-kolpino.ru/, http://www.nurenergo.ru/, http://ukladkaplitki45.ru/, http://www.westa2001.ru/, http://putevoditel-tlt.ru/, http://maminagordost.ru/, http://angmama.ru/, http://www.allfarcops.ru/, http://bmw-locomotors.ru/, http://tamadamurmansk.ru/, http://vesna-akadem.ru/, http://www.samaramuz.ru/, http://www.poni-koni.ru/, http://www.optiplus.ru/, http://priamovverh.ru/, http://xn----7sbabtoj9areqhn1e.xn--p1ai/, http://www.centurion99.ru/, http://binovery.ru/, https://zumfit.ru/, http://www.4krasota.ru/, http://french-auto.ru/, http://7memory.ru/, http://wm-bonus.ru/, http://bg54.ru, http://artairpro.ru, http://www.art-sense.ru/, http://www.chmail.ru/, http://www.csbvk.ru/, http://bookswhite.ru/, http://aromashleyf.ru/, http://www.dussh6.ru, http://www.atonnsk.ru/, http://volgasnab63.ru, http://www.oks-ocm.ru/, http://frrb-chel.ru, http://www.svadba-dress.ru/, http://kamalzant.ru/, http://www.goroda-prizraki.ru, http://www.9ohrana.ru, http://gryaze-lechenie.ru/, http://californicationfan.ru, http://internetsputnik.ru, http://worldwidewatch.ru/, http://www.mini-tennis.ru, http://www.ukr-apartments.ru, http://eusport-spb.ru, http://www.kvartiratlt.ru, http://blog-invest.ru/, http://f1home.ru/
разных пакетах, вам разрешается выбирать только те услуги, которые вам необходимы для вашего бизнеса. Если вы искали лучший сервис SEO для отчетности и анализа, то ALL Submitter-лучшее решение для вас. Чтобы облегчить ваше понимание, позвольте нам сделать его более прозрачным для вас, предоставив услугу SEO-программного обеспечения “Все отправители”.

Allsubmitter не только предлагает вам экспертное решение для отчетов и статистики клиентов. Но is также предлагает вам лучшие доступные услуги по отправке онлайн-каталогов.

<a href=http://2globalmart.com>http://2globalmart.com</a&gt;, <a href=http://www.giottoclub.ru>http://www.giottoclub.ru</a&gt;, <a href=http://www.sunonmedia.com>http://www.sunonmedia.com</a&gt;, <a href=http://www.deklinker.net/>http://www.deklinker.net/</a&gt;, <a href=http://itslink.ru>http://itslink.ru</a&gt;, <a href=http://www.aofforum.com>http://www.aofforum.com</a&gt;, <a href=http://www.luxflash.ru>http://www.luxflash.ru</a&gt;, <a href=http://b-y-b.ru/>http://b-y-b.ru/</a&gt;, <a href=http://www.vb-mundo.com>http://www.vb-mundo.com</a&gt;, <a href=http://www.unix-medical.ru>http://www.unix-medical.ru</a&gt;, <a href=http://more-krym.ru>http://more-krym.ru</a&gt;, <a href=http://www.310ltd.com>http://www.310ltd.com</a&gt;, <a href=http://kopano.ru>http://kopano.ru</a&gt;, <a href=http://www.harmony-estates.ru>http://www.harmony-estates.ru</a&gt;, <a href=http://fntio.ru>http://fntio.ru</a&gt;, <a href=http://sc-formula.ru>http://sc-formula.ru</a&gt;, <a href=http://www.ols-komplekt.ru>http://www.ols-komplekt.ru</a&gt;, <a href=http://mutism.ru/>http://mutism.ru/</a&gt;, <a href=http://www.tk-industr.ru>http://www.tk-industr.ru</a&gt;, <a href=http://1lig.ru>http://1lig.ru</a&gt;, <a href=http://www.castal.ru>http://www.castal.ru</a&gt;, <a href=http://club4x4kemerovo.ru>http://club4x4kemerovo.ru</a&gt;, <a href=http://www.arigote.ru>http://www.arigote.ru</a&gt;, <a href=http://www.new-sound.ru>http://www.new-sound.ru</a&gt;, <a href=http://www.grpumps.ru>http://www.grpumps.ru</a&gt;, <a href=http://www.videoplata.ru>http://www.videoplata.ru</a&gt;, <a href=http://www.chemexjsc.ru>http://www.chemexjsc.ru</a&gt;, <a href=http://makler-blog.ru>http://makler-blog.ru</a&gt;, <a href=http://comp-repairs.ru>http://comp-repairs.ru</a&gt;, <a href=http://www.leiten.ru>http://www.leiten.ru</a&gt;, <a href=http://www.poligonauto.ru/>http://www.poligonauto.ru/</a&gt;, <a href=http://debian-handbook.ru/>http://debian-handbook.ru/</a&gt;, <a href=http://www.sofronoff.ru>http://www.sofronoff.ru</a&gt;, <a href=http://sportpit73.ru/>http://sportpit73.ru/</a&gt;, <a href=http://www.419spb.ru>http://www.419spb.ru</a&gt;, <a href=http://www.uermz.ru>http://www.uermz.ru</a&gt;, <a href=http://www.sb-cottage.ru>http://www.sb-cottage.ru</a&gt;, <a href=http://vipguidetravel.ru>http://vipguidetravel.ru</a&gt;, <a href=http://www.sfmgupi.ru>http://www.sfmgupi.ru</a&gt;, <a href=http://www.bowling23.ru>http://www.bowling23.ru</a&gt;, <a href=http://www.zemlya-s.ru>http://www.zemlya-s.ru</a&gt;, <a href=http://ars-web.ru>http://ars-web.ru</a&gt;, <a href=http://sdusshor2.ru>http://sdusshor2.ru</a&gt;, <a href=http://detsad-kirov.ru>http://detsad-kirov.ru</a&gt;, <a href=http://www.zoo-kaluga.ru>http://www.zoo-kaluga.ru</a&gt;, <a href=http://www.ginn-studio.ru>http://www.ginn-studio.ru</a&gt;, <a href=http://www.cheltrol.ru/>http://www.cheltrol.ru/</a&gt;, <a href=http://www.classicinwood.ru>http://www.classicinwood.ru</a&gt;, <a href=http://www.fly-fisher.ru>http://www.fly-fisher.ru</a&gt;, <a href=http://owls-group.org.ru>http://owls-group.org.ru</a&gt;, <a href=http://www.volned.ru>http://www.volned.ru</a&gt;, <a href=http://kvadratstudio.ru>http://kvadratstudio.ru</a&gt;, <a href=http://www.megatronica.ru/>http://www.megatronica.ru/</a&gt;, <a href=http://www.viadelarte.ru>http://www.viadelarte.ru</a&gt;, <a href=http://promalp-industriya.ru>http://promalp-industriya.ru</a&gt;, <a href=http://astra-tennis-academy.ru>http://astra-tennis-academy.ru</a&gt;, <a href=http://pskekogarant.ru>http://pskekogarant.ru</a&gt;, <a href=http://webkredo.ru>http://webkredo.ru</a&gt;, <a href=http://www.tiyatroevi.com>http://www.tiyatroevi.com</a&gt;, <a href=http://olsana.ru>http://olsana.ru</a&gt;, <a href=http://www.almib.ru>http://www.almib.ru</a&gt;, <a href=http://www.cempostavka.ru>http://www.cempostavka.ru</a&gt;, <a href=http://www.zapchastiural.ru>http://www.zapchastiural.ru</a&gt;, <a href=http://www.multicrewtraining.com>http://www.multicrewtraining.com</a&gt;, <a href=http://dobrahoz.ru>http://dobrahoz.ru</a&gt;, <a href=http://royalroll.ru/>http://royalroll.ru/</a&gt;, <a href=https://limuzinstav.ru>https://limuzinstav.ru</a&gt;, <a href=http://www.translations-bureau.ru>http://www.translations-bureau.ru</a&…;, <a href=http://doxodspb.ru>http://doxodspb.ru</a&gt;, <a href=http://www.mp-sek.ru/>http://www.mp-sek.ru/</a&gt;, <a href=http://cclegalg.ru>http://cclegalg.ru</a&gt;, <a href=http://witchcrossway.ru>http://witchcrossway.ru</a&gt;, <a href=http://www.ipotekart.ru>http://www.ipotekart.ru</a&gt;, <a href=http://drift-ugra.ru>http://drift-ugra.ru</a&gt;, <a href=http://partnerconsalt.ru>http://partnerconsalt.ru</a&gt;, <a href=http://deadfrommayhem.ru/>http://deadfrommayhem.ru/</a&gt;, <a href=http://kino2020.ru>http://kino2020.ru</a&gt;, <a href=http://taxi-jeans.ru/>http://taxi-jeans.ru/</a&gt;, <a href=http://www.gracia-obninsk.ru/>http://www.gracia-obninsk.ru/</a&gt;, <a href=http://www.ftr-region42.ru>http://www.ftr-region42.ru</a&gt;, <a href=http://www.ftnmsk.ru>http://www.ftnmsk.ru</a&gt;, <a href=http://biobendum.ru/>http://biobendum.ru/</a&gt;, <a href=http://webmasterprof.ru>http://webmasterprof.ru</a&gt;, <a href=http://ragradvideo.ru/>http://ragradvideo.ru/</a&gt;, <a href=http://www.morphicon.org>http://www.morphicon.org</a&gt;, <a href=http://www.internettelecom.ru>http://www.internettelecom.ru</a&gt;, <a href=http://www.ngspb.ru>http://www.ngspb.ru</a&gt;, <a href=http://www.elbrus-kmv.ru>http://www.elbrus-kmv.ru</a&gt;, <a href=http://www.tpbel.ru>http://www.tpbel.ru</a&gt;, <a href=http://botmotors.ru>http://botmotors.ru</a&gt;, <a href=http://absolyut-media.ru>http://absolyut-media.ru</a&gt;, <a href=http://apt-di3ain.ru>http://apt-di3ain.ru</a&gt;, <a href=http://www.ivanovomap.ru>http://www.ivanovomap.ru</a&gt;, <a href=http://oshepkovstudio.ru>http://oshepkovstudio.ru</a&gt;, <a href=http://www.aeg-haustechnik.ru>http://www.aeg-haustechnik.ru</a&gt;, <a href=http://maximshpon.ru>http://maximshpon.ru</a&gt;, <a href=http://www.cbs1svao.ru>http://www.cbs1svao.ru</a&gt;, <a href=http://www.baksheev.ru>http://www.baksheev.ru</a&gt;, <a href=http://psyport.ru>http://psyport.ru</a&gt;, <a href=http://www.cranes-fan.com>http://www.cranes-fan.com</a&gt;, <a href=http://www.respublika-shkid.ru/>http://www.respublika-shkid.ru/</a&gt;, <a href=http://clubkaiten.ru/>http://clubkaiten.ru/</a&gt;, <a href=http://novavolley.ru/>http://novavolley.ru/</a&gt;, <a href=http://www.ufarama.ru/>http://www.ufarama.ru/</a&gt;, <a href=http://www.astrakhan-kruiz.ru/>http://www.astrakhan-kruiz.ru/</a&gt;, <a href=http://www.anelson.ru/>http://www.anelson.ru/</a&gt;, <a href=http://www.rtb-metal.ru/>http://www.rtb-metal.ru/</a&gt;, <a href=http://mariamsecret.ru/>http://mariamsecret.ru/</a&gt;, <a href=http://www.leftfordead.ru/>http://www.leftfordead.ru/</a&gt;, <a href=http://www.ksplus-gel.ru/>http://www.ksplus-gel.ru/</a&gt;, <a href=http://www.elantra-consult.ru/>http://www.elantra-consult.ru/</a&gt;, <a href=http://www.evro42.ru/>http://www.evro42.ru/</a&gt;, <a href=http://les-dali.ru/>http://les-dali.ru/</a&gt;, <a href=http://zodnn.ru/>http://zodnn.ru/</a&gt;, <a href=http://edimvgorode.ru/>http://edimvgorode.ru/</a&gt;, <a href=http://pkbiznesreklama.ru/>http://pkbiznesreklama.ru/</a&gt;, <a href=http://lookinvestment.ru/>http://lookinvestment.ru/</a&gt;, <a href=http://zspf.ru/>http://zspf.ru/</a&gt;, <a href=http://www.ms17.ru/>http://www.ms17.ru/</a&gt;, <a href=http://steambans.ru/>http://steambans.ru/</a&gt;, <a href=http://www.dingonn.ru/>http://www.dingonn.ru/</a&gt;, <a href=http://www.allpskov.su/>http://www.allpskov.su/</a&gt;, <a href=http://sibaitv.ru/>http://sibaitv.ru/</a&gt;, <a href=http://jobmed.ru/>http://jobmed.ru/</a&gt;, <a href=http://dianitsp.ru/>http://dianitsp.ru/</a&gt;, <a href=http://bestsellerscorp.ru/>http://bestsellerscorp.ru/</a&gt;, <a href=http://chebpizza.ru/>http://chebpizza.ru/</a&gt;, <a href=http://vshklovskiy.ru/>http://vshklovskiy.ru/</a&gt;, <a href=http://www.rdsoft.ru/>http://www.rdsoft.ru/</a&gt;, <a href=http://spavs.ru/>http://spavs.ru/</a&gt;, <a href=http://r-g-a.ru/>http://r-g-a.ru/</a&gt;, <a href=http://www.nika-inc.ru/>http://www.nika-inc.ru/</a&gt;, <a href=https://www.intexso.ru/>https://www.intexso.ru/</a&gt;, <a href=http://start17.ru/>http://start17.ru/</a&gt;, <a href=http://teddyauto.ru/>http://teddyauto.ru/</a&gt;, <a href=http://www.brodjaga.ru/>http://www.brodjaga.ru/</a&gt;, <a href=http://nmzaltay.ru/>http://nmzaltay.ru/</a&gt;, <a href=http://thaisparelax.ru/>http://thaisparelax.ru/</a&gt;, <a href=http://avto-dex.ru/>http://avto-dex.ru/</a&gt;, <a href=http://fishingmap.ru/>http://fishingmap.ru/</a&gt;, <a href=http://uaz-tdm.ru/>http://uaz-tdm.ru/</a&gt;, <a href=http://www.amyadams.ru/>http://www.amyadams.ru/</a&gt;, <a href=http://www.td-gazovik.ru/>http://www.td-gazovik.ru/</a&gt;, <a href=http://www.splkirov.ru/>http://www.splkirov.ru/</a&gt;, <a href=http://energiya-sveta.ru/>http://energiya-sveta.ru/</a&gt;, <a href=http://www.avis-design.ru/>http://www.avis-design.ru/</a&gt;, <a href=http://www.squash-game.ru/>http://www.squash-game.ru/</a&gt;, <a href=http://www.atlantahotel.ru/>http://www.atlantahotel.ru/</a&gt;, <a href=http://metro23.ru/>http://metro23.ru/</a&gt;, <a href=http://www.salonlilu.ru/>http://www.salonlilu.ru/</a&gt;, <a href=http://flexi-vario.ru/>http://flexi-vario.ru/</a&gt;, <a href=http://kugarnja.ru/>http://kugarnja.ru/</a&gt;, <a href=http://tbazis.ru/>http://tbazis.ru/</a&gt;, <a href=http://www.dibarcafe.ru/>http://www.dibarcafe.ru/</a&gt;, <a href=http://mzhizn.ru/>http://mzhizn.ru/</a&gt;, <a href=http://www.centrvmeste.ru>http://www.centrvmeste.ru</a&gt;, <a href=http://zoo-poisk.ru/>http://zoo-poisk.ru/</a&gt;, <a href=http://www.elki-kaluga.ru/>http://www.elki-kaluga.ru/</a&gt;, <a href=http://horda72.ru/>http://horda72.ru/</a&gt;, <a href=http://str-money.ru/>http://str-money.ru/</a&gt;, <a href=http://www.strim-avto.ru/>http://www.strim-avto.ru/</a&gt;, <a href=http://www.eurostudio-center.ru>http://www.eurostudio-center.ru</a&gt;, <a href=http://mkons-1.ru/>http://mkons-1.ru/</a&gt;, <a href=http://www.rti-ufa.ru/>http://www.rti-ufa.ru/</a&gt;, <a href=http://bioprom-td.ru/>http://bioprom-td.ru/</a&gt;, <a href=http://forum59.ru/>http://forum59.ru/</a&gt;, <a href=http://pumka.su/>http://pumka.su/</a&gt;, <a href=http://gabb3r.ru/>http://gabb3r.ru/</a&gt;, <a href=http://www.land-rover-restyling.ru/>http://www.land-rover-restyling.ru/…;, <a href=http://www.climcom.ru/>http://www.climcom.ru/</a&gt;, <a href=http://studio-diz.ru/>http://studio-diz.ru/</a&gt;, <a href=http://www.avpools.ru/>http://www.avpools.ru/</a&gt;, <a href=http://ecovata-izh.ru/>http://ecovata-izh.ru/</a&gt;, <a href=http://pkf-snp.ru/>http://pkf-snp.ru/</a&gt;, <a href=http://restoran-armenia.ru/>http://restoran-armenia.ru/</a&gt;, <a href=http://www.zierer.ru/>http://www.zierer.ru/</a&gt;, <a href=http://www.naspag.ru/>http://www.naspag.ru/</a&gt;, <a href=http://nickmason2020.ru/>http://nickmason2020.ru/</a&gt;, <a href=http://www.vodakem.ru/>http://www.vodakem.ru/</a&gt;, <a href=http://telma29.ru/>http://telma29.ru/</a&gt;, <a href=http://rsg-studio.ru/>http://rsg-studio.ru/</a&gt;, <a href=http://auto-piters.ru/>http://auto-piters.ru/</a&gt;, <a href=http://dunai-ekb.ru/>http://dunai-ekb.ru/</a&gt;, <a href=http://elsevar.ru/>http://elsevar.ru/</a&gt;, <a href=http://shinaplus-pskov.ru/>http://shinaplus-pskov.ru/</a&gt;, <a href=http://www.professionalstyle.ru/>http://www.professionalstyle.ru/</a&gt;, <a href=http://zao-bmk.ru/>http://zao-bmk.ru/</a&gt;, <a href=http://modusnsk.ru/>http://modusnsk.ru/</a&gt;, <a href=http://www.zagorodom61.ru/>http://www.zagorodom61.ru/</a&gt;, <a href=http://www.gks-strelna.ru/>http://www.gks-strelna.ru/</a&gt;, <a href=http://www.marlen-kolpino.ru/>http://www.marlen-kolpino.ru/</a&gt;, <a href=http://www.nurenergo.ru/>http://www.nurenergo.ru/</a&gt;, <a href=http://ukladkaplitki45.ru/>http://ukladkaplitki45.ru/</a&gt;, <a href=http://www.westa2001.ru/>http://www.westa2001.ru/</a&gt;, <a href=http://putevoditel-tlt.ru/>http://putevoditel-tlt.ru/</a&gt;, <a href=http://maminagordost.ru/>http://maminagordost.ru/</a&gt;, <a href=http://angmama.ru/>http://angmama.ru/</a&gt;, <a href=http://www.allfarcops.ru/>http://www.allfarcops.ru/</a&gt;, <a href=http://bmw-locomotors.ru/>http://bmw-locomotors.ru/</a&gt;, <a href=http://tamadamurmansk.ru/>http://tamadamurmansk.ru/</a&gt;, <a href=http://vesna-akadem.ru/>http://vesna-akadem.ru/</a&gt;, <a href=http://www.samaramuz.ru/>http://www.samaramuz.ru/</a&gt;, <a href=http://www.poni-koni.ru/>http://www.poni-koni.ru/</a&gt;, <a href=http://www.optiplus.ru/>http://www.optiplus.ru/</a&gt;, <a href=http://priamovverh.ru/>http://priamovverh.ru/</a&gt;, <a href=http://xn----7sbabtoj9areqhn1e.xn--p1ai/>http://xn----7sbabtoj9areqhn1e…;, <a href=http://www.centurion99.ru/>http://www.centurion99.ru/</a&gt;, <a href=http://binovery.ru/>http://binovery.ru/</a&gt;, <a href=https://zumfit.ru/>https://zumfit.ru/</a&gt;, <a href=http://www.4krasota.ru/>http://www.4krasota.ru/</a&gt;, <a href=http://french-auto.ru/>http://french-auto.ru/</a&gt;, <a href=http://7memory.ru/>http://7memory.ru/</a&gt;, <a href=http://wm-bonus.ru/>http://wm-bonus.ru/</a&gt;, <a href=http://bg54.ru>http://bg54.ru</a&gt;, <a href=http://artairpro.ru>http://artairpro.ru</a&gt;, <a href=http://www.art-sense.ru/>http://www.art-sense.ru/</a&gt;, <a href=http://www.chmail.ru/>http://www.chmail.ru/</a&gt;, <a href=http://www.csbvk.ru/>http://www.csbvk.ru/</a&gt;, <a href=http://bookswhite.ru/>http://bookswhite.ru/</a&gt;, <a href=http://aromashleyf.ru/>http://aromashleyf.ru/</a&gt;, <a href=http://www.dussh6.ru>http://www.dussh6.ru</a&gt;, <a href=http://www.atonnsk.ru/>http://www.atonnsk.ru/</a&gt;, <a href=http://volgasnab63.ru>http://volgasnab63.ru</a&gt;, <a href=http://www.oks-ocm.ru/>http://www.oks-ocm.ru/</a&gt;, <a href=http://frrb-chel.ru>http://frrb-chel.ru</a&gt;, <a href=http://www.svadba-dress.ru/>http://www.svadba-dress.ru/</a&gt;, <a href=http://kamalzant.ru/>http://kamalzant.ru/</a&gt;, <a href=http://www.goroda-prizraki.ru>http://www.goroda-prizraki.ru</a&gt;, <a href=http://www.9ohrana.ru>http://www.9ohrana.ru</a&gt;, <a href=http://gryaze-lechenie.ru/>http://gryaze-lechenie.ru/</a&gt;, <a href=http://californicationfan.ru>http://californicationfan.ru</a&gt;, <a href=http://internetsputnik.ru>http://internetsputnik.ru</a&gt;, <a href=http://worldwidewatch.ru/>http://worldwidewatch.ru/</a&gt;, <a href=http://www.mini-tennis.ru>http://www.mini-tennis.ru</a&gt;, <a href=http://www.ukr-apartments.ru>http://www.ukr-apartments.ru</a&gt;, <a href=http://eusport-spb.ru>http://eusport-spb.ru</a&gt;, <a href=http://www.kvartiratlt.ru>http://www.kvartiratlt.ru</a&gt;, <a href=http://blog-invest.ru/>http://blog-invest.ru/</a&gt;, <a href=http://f1home.ru/>http://f1home.ru/</a&gt;

hgfkslkjdh

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kámoše, se kterým jsme chodívali k jeho dědovi vychlastávat zásoby nikoli vína, ani jiné lahodné a ušlechtilé lihoviny vyráběné z domácích plodů, nýbrž pašovanou šestadevadesátku z Polska. Zkoušeli jsme ho napodobit a moc nám to teda nešlo. Dokázal vychlemtat na jeden lok decku téhle žíraviny a pak zamlaskat, že mu to jako chutnalo. Já poprvé málem umřel na zástavu dechu.

A ten děda se zbláznil a namluvil si polskou Jadziu (čte se to velmi zhruba jako Jadža s měkkým "ž" a je to převlečená česká Hedvika). Byla hnusná, stará a tlustá a dědek si usmyslel, že pro ni a pro sebe postaví v horách novou dřevěnici. A jak nás jednou chytil v polotajném sklípku s úplně tajným pašovaným polským lihem a jiným chlastivem, museli jsme se zavázat, že mu budeme o prázdninách překážet u stavby té dřevěnice pro něj a jeho polskou Jedubabu.
Takže o prázdninách jsme denně vyráželi s dědou a Ferdyšem (Ferdyš byl kůň a nehnul se z maštale, dokud nedostal k snídani na talířku velkou štamprli rumu) do lesa kácet předem vybrané stromy, oklestit je, zokorovat (oloupat kůru), odtáhnout na místo stavby, přitesat, zkrátit a se sousedem (bydlel "nedaleko", jenom hodinu lezení do kopce po čtyřech) hezky ten trám usadit do stavby. Za tři týdny bylo hotovo.
A jelikož ten dědek ještě kupodivu z toho polského špiritusu, co ho kvůli zdraví chlastal neskutečných 8 litrů měsíčně, nebyl zcela slepý (v sedmdesáti četl Rudé právo bez brejlí, to bylo asi tím špiritusem, mně z něj taky lezly oči z důlků) a byl zvyklý čumět po veverkách a jiné havěti, našel jednou v porostu hnízdo napadených smrků.
A ten dědek bez okolků a soutěžení a hlášení všelijakým inženýrům a ekonomům startnul podnikovou Husquarnu (nikoli motorku, nýbrž kapitalistickou pilu - "drogum jak šfiňa" = drahou jak prase) a shodil nejvíc napadený strom, oklestil ho, (sundal větve) a my museli padlý kmen hezky přikrýt ořezanými větvemi a jiným okolním bordelem.
Za pár dní jsme tam přijeli znovu. Dědek si máznul lahváč, my pojedli svačinu nachystanou Ježibabou - chci říct dědkovou krasavicí, dědek zkontroloval, jestli se kůrovci z okolních stromů už vyklubali a odebrali se hodovat do toho bejváku, co jsme jim nachystali, a my ten binec hezky na místě spálili a bylo po ptákách. A když jsme se dědka ptali co, proč a jak, hezky nám se světácky přilepenou startkou na spodním rtu odpověděl, že tak to dělal jeho děda a jeho fotr a on to dělá taky tak.
Konec, tečka, diskuze žádná.
Ale je nad slunce jasné, že staří a hnusní pitomci dělali stovky let všechno špatně a my mladí, krásní a chytří to teď za ně musíme zachraňovat. Čekám, kdy se i s kůrovcem vyklube nějaká neziskovka, která bude dohlížet na kůrovčí práva a bude bojovat proti feromonům, jedovým postřikům, loupačům a jim podobným hajzlům, a tak všelijak podobně. Třeba by se toho mohl chytit Janda, když už k nám hnědáci nedošli a Evropské hovnoty už tak nesypou.

Zatím bez slepic

Článek z mého pohledu od 1/3 o ničem, ale to co jsi napsal ty, sice krátké, ale 10x lepší jak celý článek.

P.S. nechci odradit autora článku, základ dobrý, ale jak začal dobře tak ke konci už byl jinde, únava z psaní?

Zatím bez slepic

Tu jsem bohuzel po 1/3 nevidel, ale v ta 1/3 měla myšlenku i kvalitně literárně napsáno. To, že z 1/3 si domyslím, co chtěl asi autoe napsat neznamená, pravda, že to myšlenku nemá, ale když není vidět...
Proto jsem napsal, 1/3 fakt skvělý, zbytek příště napsat stejně dobře, protože na to autor má ;)

Zatím bez slepic

Mám docela málo příležitostí, upřímně a s chutí se zasmát.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bravo Targus!
Tisic kůrovců za vtipny a trefny prispevek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Udělali jsme si onehdá s ženou a klukem výlet na Modravu, podívat se na ty vlky, co je tam chovatelé škodné mají v ohradě. Máme to kousek od chalupy, tak proč ne.

Vlky jsme v ohradě zastihli, kromě nich tam svítily poražené odkůřené kmeny stromů, které jsme viděli i podél silnice cestou na Modravu. Kůrovce je na Šumavě dost a oni to v parku likvidují tak, že stromy porazí, odkůří a nechají ležet. A to i v lehce přístupných místech, kde by bylo snadné kmeny vytahat a odvést. Ty svítící odkůřené kmeny tam budou svítit ještě draně let, protože takto odkůřenému dřevu to trvá podstatně déle, než se rozloží.

Upozornil jsem kluka na ty kmeny a vysvětlil jsem mu, že tak to vypadá, když se k rozhodování dostanou idioti bez napojení na reálný svět, kteří ve své ideologické zaslepenosti nehledí při budování pomníků své blbosti na prostředky (z našich daní).

Vysvětlil jsem mu, že pokud by soudný člověk obdařený selským rozumem, srostlý krajinou s lokalitou řešil změnu kulturního lesa na divočinu a návrat původních druhů dřevin do skladby porostu, dělal by to zvolna.
Odtěžoval by to, co by bylo k odtěžení, a buď by dosadil vhodné druhy dřevin, nebo to nechal když už na přírodě.

Vysvětlil jsem mu, že způsob řešení, který na něj svítí z ohrady, je čistě bolševický, cílem je pouze bezhlavě prosadit svou ideologii.

Nakonec když jsme obědvali U Štampacha na Staších (mohu doporučit, nejlepší hotovky široko daleko), jsem jedl s dobrým pocitem, že ten výlet měl ten správný výchovný moment.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moc zajímavá přednáška, doporučuji. Mám klimateroristické kamarády, kteří mají problém se základními fyzikálními zákony, takže tyhle na přednášky nejsou schopní protiargumentovat...
https://www.youtube.com/watch?v=0FO7MzORIMQ&feature=youtu.be

Zatím bez slepic