Brzy tam budeme všichni

Autor
Štítky

Vždycky když čtu nějaký ten článek o brexitu, docela se usmívám pod vousy. Šermuje se s různými čísly, varuje se před strašlivými nebezpečími, jako že u nás nebudou léky a tam na Ostrovech nebude zelenina. Mluví se o strašlivých hypotetických ztrátách pro ekonomiku na jedné nebo druhé straně, dozvídáme se o tom, jak se Británie chce mstít kontinentální EU nebo jak se EU chce za brexit mstít Británii. Za Brexit mohou Poláci, protože se po Londýně moc roztahují, Britové nevěděli pro co hlasují a tak by se mělo hlasovat znovu nebo prostě si říct, že balíci z venkova nemají právo na názor a nějak to anulovat. Nepřipadá vám ten brexit něco jako globální oteplování? 

Svým způsobem je to úplně stejné. Něco se naměřilo, lidi jsou blbější než dřív a tak se jim dá lecos nabulíkovat, dají se na tom vydělat velké peníze a nikomu nevadí, že pouštíte do světa poplašné zvěsti  a vyvoláváte strach. Ale zkuste totéž udělat ohledně přijímání milionů lidí z Afriky. Tam je to nepřípustné vyvolávání strachu, ale když vyvoláváte strach z počasí a nebo z brexitu, tak je to v pořádku. 

Přitom skutečnost je nejspíš úplně někde jinde. Všichni se předhánějí v číslech a grafech, které někdo vycucal z prstu a jsou použitelné dneska odpoledne, protože zítra už příslušná agentura nachystá jiné grafy vypovídající úplně o něčem jiném, ale to nevadí, protože nikdo nebude mít čas jakýkoliv průzkum ověřovat. 

Jo, nemáme počasí jako před lety. Stejně tak i ten brexit cosi bude obnášet. Ale dokud se kolem budou rojit dnešní dobrodějové a mistři manipulace, tak se těžko dobereme něčeho, co by se podobalo skutečnosti. Dovolte mi proto můj malý Vidlácký pohled, který si nedělá žádný nárok na univerzální pravdu. 

Podle Vidlákova osobního názoru je Británie jako padesátiletá filmová hvězda. Má velkolepou minulost, ale žádnou budoucnost. Je prostě za zenitem. Byla předstižena Německem, Francií, Spojenými státy, Čínou, Indií... Země, která před dvěma třemi generacemi zasahovala do celého světa a podle svých představ rýsovala v mapě hranice a jiné zase vymazávala se najednou musí vyrovnávat s tím, že jiní kecají do jejího domácího hájemství a krok za krokem jsou to jiní, kteří Britům berou to, co bylo ještě nedávno samozřejmostí.

Před sto lety byla Británie průmyslovou velmocí prvního řádu. Oblékala svět, vyzbrojovala svět, byla výrobcem, obchodníkem i věřitelem. Nad říší slunce nezapadalo. Byla schopná vést několik (malých) válek naráz, kontrolovat a usměrňovat politický vývoj v Evropě, všude měla své zájmy a všude měla své peníze.

Teď mají Číňané i Němci v rukou takřka všechny významné podniky v Británii. Nebo řekněme to ještě lépe, Británie ze značné části patří novým globálním elitám. Ti rozhodují o tom, co se bude vyrábět, zda se to vůbec bude vyrábět a kolik dostane běžný Brit na mzdě. V konečném důsledku už Britům zůstaly jen přebujelé banky a oproti Německu nebo i Francii se v Británii skoro nic nevyrábí. Jen se tu přeprodává a tempo spotřeby určují úředníci, kteří v Londýně sedí v bankovních kancelářích a asi tam počítají dluhopisy, nebo něco takového.

Ostatně celé britské školství jede systémem, že oni nic dělat nebudou. Budou si kreativně navzájem prodávat půjčky, čili se budou podobně jako beduíni v poušti živit tím, že se navzájem okrádají. Budou sedět v klimatizovaných kancelářích, nebo tam venku na Street vymýšlet fun zábavu. Budou dělat úředníky, hrabat se v předpisech, umísťovat imigranty, ale především za nic na světě nevezmou lopatu do ruky. Když nic nového nevzniká, tak se žije z toho, co nahromadily ty předchozí pracovitější a bojovnější generace...  

A najednou, potichu, když se nevyrábí, protože všichni jsou líní a nikdo se nechce pro nic nasadit, najednou zjistili i obyčejní anglánští občánci, že ten Polák, i když ho odírají a vykořisťují, tak se tam uživí a ještě k tomu docela dobře. A navíc takovou hudlařinou, jako je oprava záchodů. A nedokážou se s tím srovnat. Každý den po milionech drobných kapek jim odtékají poslední zbytky bohatství do Polska, kde si za to instalatéři staví baráčky. Zatímco oni jsouo tak či onak stále více závislí na jakýchsi milodarech od vlády či EU. 

K tomu zjistili, že sice mohou demonstrovat, ale vláda jim žádné právo nevymůže, protože peníze jsou v rukou Číňana a dalších mezinárodních zlodějů a pokud příliš napnou strunu, podnik se přestěhuje někam jinam. Ani nemají čím vyhrožovat. Z jejich zbraní, peněz ani průmyslové síly už dávno nejde strach. 

Britové zkrátka jen prožívají další beznadějný pokus nějak zvrátit situaci, kdy by chtěli být pány, ale už jsou jen kmáni.

Samozřejmě nechci tím říci, že my tady u nás jsme na tom z hlediska průmyslu, výroby a samostatnosti o něco líp, ale my jsme nikdy jiným neurčovali hranice a nikdy jsme neseděli uprostřed stolu, když se rozděloval svět. My jsme byli vždycky kmáni, kteří se museli nějak uživit z drobků padajících z velmocenského stolu  a tak s tím umíme žít. 

Britové jsou v pozici dobře placeného úředníka, který přišel o práci a teď klesá společenským žebříčkem dolů mezi smradlavé proletáře. A ti navíc se ve svém prostředí už dávno naučili pohybovat, ale bývalé velké zvíře je v takovém prostředí ztracené a frustrované. Naštěstí jeho kreativní kamarádi, co ještě chvíli práci mít budou už vymysleli, kam tu jeho frustraci ventilovat... může za to hlučný Polák a zlá EU. 

Brexit v konečném důsledku jen zpomalí a nebo zrychlí britskou cestu ke dnu. Sám opravdu nevím, jestli jim rozvod s EU nakonec pomůže. Ale určitě jim nepomůže tolik, kolik si od toho slibovali a je dost možné, že jejich závod na dno blahobytu jen urychlí.

Brexit nebrexit, v Británii nejsou velké loděnice, ani velké zbrojovky, ani linky na výrobu milionů a milionů aut. Velké jeřáby, těžní stroje, rypadla, ale i soustruhy, laboratorní přístroje, mobily, vysílače, nanotechnologie a další, to všechno se vyrábí někde jinde. Úředníci v City nic nevybojují, ani neodstraší. Jediné, co mají, je bohatství které si tam navozili jejich předci za uplynulých 200 let z kolonií. A to pomaloučku polehoučku odtéká. 

Stejně tak nikdo v Británii nezruší ty miliony ISO norem a další úřednické buzerace, která sice vznikla v Bruseli, ale každý úředníček ji miluje a rád ji zavedl i ve svém rezortu. Obdobně neubudou kamery na každém nároží, nikam nezmizí ty neziskovky, které integrují Pákistánce a horují pro čistý vzduch bez průmyslu a exhalací a nikdo neznárodní nebo nějak neovládne ty poslední zbytky hospodářství. 

A záchody budou pořád montovat i čistit Poláci, protože správný rodilý Brit s tradicí impéria přece nikdy nic podobného dělat nebude. Ale dokud právě ten Brit nezačne opravdu něco vyrábět a tvořit, tak se, brexit - nebrexit, nic nezmění. 

Británie nám budiž příkladem, kde brzy budeme všichni. Zkrátka a dobře -  jiní mají v rukou naše podniky, půdu i peníze. A budou i u nás kreslit nové hranice a jiné bořit. My jsme na to ovšem zvyklí. Britové ne. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

pohled z poněkud jiného úhlu.
A vůbec se o něm nedá říci, že by nebyl potřebný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a nejsem napíchnutý na státní vodu, proto sadím stromy a prachy jsem vrazil do nástrojů, proto umím všechno udělat sám a proto mě žádný státní krach nenasere. Chuj s nima, s anglánama, ubili beztrestně našeho člověka řetězem, tak ať je přerodí saracéni. Nemám je rád, jako skopčáky a jiné nadlidi.

Zatím bez slepic

křovinořez bych nikdy nekoupil, proto uběhnu horský maraton a proto nespoléhám na stát, že mi vrátí prachy, které do něj v dobré víře vrážím. Státní správa jsou lidé a ti jsou zloději, jinak by tam neseděli a dělali by na svém. Angláni kradli po celém světě a teď slízniu smetanu ze své činnosti. Proč lezli do EU? My jsme tam též neměli být, západ nám to dává najevo, jací jsme otroci a hovada. Nikdy bych jim nevěřil a v nouzi nepomohl, jako oni nám. Člověk se má starat o své blízké s o sebe, aby měl vitalitu a životní motivaci.

Zatím bez slepic

o trochu viac pozitivny :D. Co ty na to Ladiku?? :D

Zatím bez slepic

som až moc.

Zatím bez slepic

Vpřed se nahnou
jako burlaci,
jsou to světáci.
Táhnou svého jaguára
panebože, to je kára!
Jak je dneska těžký!
Já chodím rád pěšky
v chlebníku kus špeku
nemusím mít deku
lehnu si do mechu
oddám se oddechu.
Ale ten bryt...
ten bude rýt
držkou v zemi.
Pak oněmí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já jsem tady bohém.
Pomáhej ti lord
a ten jeho kord.
Nebo Ríša Srdce leva.
Zpátky ani krok!
Měl bys dřít jak brok!
Jinak uvidíš ten tanec
zapráská ti Pákistánec
anebo Ind z niží kasty
ten teď bude hodně častý.
Nezapomeň, že jsi hrdý.
Chleba může být i tvrdý.
A tak alou, dolů s hrušky
na hovno ti budou pušky
budeš muset robit,
ne si límec škrobit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pořád máme suché krůty
osud je k nám jenom krutý
všichni si tu vytřou prdel
nažerou se z plných hrdel
a dají nám poučení
že nebudem potlučení
když budeme držet hubu
bubu bubu bubu bubu!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S názory Vidláka většinou souhlasím. Kromě názoru na ISO. ISO totiž nemá s EU nic společného. Je to mezinárodní organizace sdružující 136 zemí světa, se sídlem v Ženevě. Technické normy jsou nutné pro dělbu práce. Jedním z problémů Británie je právě to, že neopustila dost rychle Imperial System of Measures. Naopak technickou dominanci Německa ve své době umožnil systém DIN.

Zatím bez slepic

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

DIN je členem ISO, takže je to "to samé"..., problém na kterej Vidlák cílí je např. 9001 apod. "ISO normy"... Je to stejné jao se slovem matka vs matka, píše se to sejně, ale není to stejné, jednu nesmíš nikdy vytočit :D

Zatím bez slepic

ISO ale vzniklo v USA za Clintonovic, kdy chtěli dát lidem práci, tak kontrolují, zda mají ostatní v pořádku papíry. Předchůdcem byl Total Quality Management. K tomu mohu jen dodat, že znám firmy, které mají všechny možné certifikace, ale výrobek od nich nestojí za nic. A nějaký chlapík se soustruhem v garáži ISO nemá, ale výrobky má v pořádku. ISO nezaručuje kvalitu výrobku ani procesu výroby.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ani omylem gerde, ISO vzniklo 1947 ;) V téí době clinton válčil s tím aby se nepočůraval :D

ISO je vlastně ČSN, a stejně jako ČSN nezaručuje nic, protože je to pouze "minimum" kvality/postupů apod. Jestli chlapík v garáži má ISO u výrobku určuje pouze a jenom zda, vyhovuje této normě, ty ale myslíš, jestli má certifikát kvality ISO, který požadují úřady a to je výmysl Británie, která to do ISO zavedla...

Jinak bych dodal, že kvalita není dána přesností apod., ale konstukcí výrobku vs kvalitou výroby... Když stím konstukce počítá např. kalašniokov, tak tam může být vůle jak kráva, když to porovnáme z USA zbraní, ale co bys chtěl mít raděj ve Vietnamu, zbran vyrobenou nekvalitně, ale konstrukce s tím počítá a vydrží, nebo super kvalitně co splnuje ISO na kvalitu, postup materiál, ale jaksi v dešti a bahně se to posere...
Tím nechu říci že ISO je naprd nebo že se musí dodržovat na sto pro, ale vždy záleží na použití...

Zatím bez slepic

Doplněk: Británi před rokem 89, tedy ani ty papíry nemohl zavést Clintonovic...

Zatím bez slepic

Děkuji za opravu chybných informací.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Absolutní souhlas. Odebíráme od českého překupníka spotřební materiál pro analyzátor, vyvinutý a vyráběný v Německu. Překupník nabízí neoriginální, a ovšem i bezlicenční kopie z Británie. Každá škatule nese samolepku s hrdým logem, že firma Elemental byla oceněna Královninou cenou za inovativní export. Původ zboží je samozřejmě v Číně, v hrdém Albionu jej akorát přebalí do jiných škatulí. A nedivil bych se, kdyby ty anglické škatule byly taky z Číny.
Jak to vypadá, v Angli prodikují pouze obstojnou kořalku a nepitelné pivo.

Zatím bez slepic

Ale no tak , pivo maj dobrý, takový guinness mě chutná. Ale vlastně vždyť on je z Irska. Tak nic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ako po poslednych cinoch britskej banky ohladne Venezuely dopadne cela slavna City.
Uz aj rusi vravia, ze toto je posledny uder pre doveryhodnost zapadnych bankovych institucii. Kazdy, kto ma aspon trochu sudnost sa americkym a britskym bankam vyhne oblukom :D.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odhaduji, že nastane odliv peněz jinam. Tedy když britská banka odmítla vydat zlato Mádurovi na žádost USA. To musí zbystřit každý Rus, který má v City konto, protože může být kvůli Ukrajině hned dalším na řadě. Peníze poputují jinam, a vůbec bych se nedivil, kdyby na tom profitoval Hongkong, Šanghaj a Peking.
Otázkou je, zda britská banka vůbec to uložené a požadované venezuelské zlato ještě má. Možná si o něj požádá Guaidó. Bylo by komické, kdyby zlato nedostal ani on, tím bychom měli ohledně zlata jasno, že sejfy v Británii jsou úplně prázdné.

Zatím bez slepic

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Banny.
Mám velké obavy,že to USA nedovolí,aby se jim Venezuela vymkla z područí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde o návrat do područí, v područí v současnosti není :D,a le to je slovíčkaření ;)

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

My bychom měli, mám na mysli obyvatele a voliče ČR samozřejmě, vývoj v tak vzdálené zemi pozorně sledovat.
Ne proto, že bychom mohli a chtěli tam něco ovlivnit, ale abychom pochopili kam to tak bohatá země dopracovala a proč.
Proč se s tím zabývám?
Je to země která má cca 34 mil obyvatel a její zemědělství má na to v základních komoditách, kukuřice, rýže, uživit pouze 4mil obyvatel!
Zbytek potřebného se dováží. Nepřipomíná vám to něco?
Např proč nezbytné doma draze vyrábět, když to můžeme levně dovézt. Znělo heslo základní heslo.
Tedy dopad oněch "levných dovozů" nyní Venezuela užívá z plna hrdla.

No a teď obecně.
Tam jde o souboj dvou základních skupin o peníze.
Na straně jedné armáda, ta se dopustila smrtelného hříchu, kdy nakupuje levnější zboží z Ruska.
Na straně druhé stojí státní společnost PDVSA, tedy její managment.
Paradox? Státní společnost stojí proti státu. Ovšem jen do té doby než se podíváme jaký podíl z ropných zisků si ona státní společnost ukousne a především, jak s ním naloží.
A nestačíte se divit.
Jejich nejlepší "cirkusové číslo" spočívá v realizaci nákupu lehké ropy v Alžírsku, jejím převozu přes oceán, smíchání s vlastní těžkou ropu, aby výsledná směs vůbec šla čerpat rourama, prohnat rafinerkou a výsledný produkt opět převézt přes moře, oceán a prodat. Následně za mořem nakoupit benzín a opět cestou přes moře dovézt zpět do Venezuely. Kruh financí je uzavřen.
Stát jak vlastník utře hubu.
Silně mi to připomíná naše domácí hospodaření, např na sinicích a dálnicích.

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neznám zdroj odkud čerpáte, ale to, že Venezuelskou ropu je potřeba v poměru , pozor pouze v poměru 1 10 smíchat s ropou lehčí je fakt, ale také je fakt, že to provádá US svině a je to vzájemný obchod a taky se jedná pouze o delší ropovody. určitě ne o přepravu tankery. Nejsem odborník, ale zřejmě od vrtů se těžká ropa tlačí trubkama do nádrží také bez míchání, takže to jde. Ten obchod s US sviněmi je samozřejmě méně výhodný pro Venezuelu. Nevím o jaké množství se jedná a tím nechci tvrdit, že Venezuela ten samý obchod neprovádí i jinde. Jinak naprostý souhlas s příspěvkem

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

To není žádné novum, nebo zázrak technologie.
Jde o to, že např u nás se používá pro snížení viskozity přepravované těžké ropy obyč slaná voda.
Na konci ropovodu se směs prožene přes elektrostatické odlučovače a rafinerie má ropu, plus solanku, která se dobře prodává silničářům.
A na počátku ropovodu se ona slaná voda prostě načerpá z moře. Žádná nákupní cena, žádná přeprava tankery přes oceán.
Jde jen o ekonomiku provozu.

A délky ropovodů Venezuely?
Myslím, že dají pár set kilometrů a ropa tam cestuje oběma směry, podle potřeb jednotlivých rafinerií. To mají dobře vykoumané.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ta smlouva Francie-Německa,nám předvedla co je zamýšleno s EU.
Jenže,všechno je v řízení Goldman Sachs.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Starostou Londýna je muslim Sadiq Khan.

Já víc vědět nepotřebuju !

Zatím bez slepic

doplním.
Když byl v UK zvolen první praktikující muslim starostou obce, mělo to být troubení budíčku.
-----------------------------------------------------------------
Teď už jen čekáme, kdy se začne troubit večerka.

Zatím bez slepic

5x denně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak úplně nesouhlasím s Vidlákovými názory výše, protože Britové svou výrobu sice odvezli, ale mají ji třeba v ČR, kde se výrobek vyrobí, ale prodej a marže na něm se už realizuje v Británii. Podobný model mají Němci, kteří vyrábí v zemích V4 a prodávají jako německý výrobek. Samotnou výrobou ještě nikdo nezbohatl, je k tomu třeba prodávat konečný výrobek koncovému uživateli. Takže Britové jdou německou cestou, využívají kvalitu značky made in United Kingdom jako etalon kvality v zemích bývalého britského impéria. Navíc se jedná o zažitý model z dob kolonialismu, tak jim výroba zase tolik nechybí, a na sluhy jsou zvyklí. Ovšem nemají ty kolonie, kam dříve umísťovali nepotřebné lidi, ani nevedou takové války, ve kterých by jim nepotřební lidé za ně bojovali a umírali. Měření v palcích, stopách a z odvozených jednotkách Britům zase tolik nevadí, protože USA v nich pracují taky, takže metrický systém není to hlavní, co by Brity táhlo ke dnu.
Tím je zcela jiná věc, že živí miliony zbytečných úředníků a úřadů, a lidí na sociálních dávkách. Prostě jich je moc. Běžný Brit se uživí i sám, ale když má na hřbetě táhnout ještě další lidi z Tramtárie, tak mu jeho životní úroveň klesá.
My jsme svědky globálního jevu, kdy globální elita vysává bohatství ze zemí bohatších a nedává je chudým zemím, ale nechává si je. Jde o koncentraci bohatství, v podstatě finanční letadlo, které jednou spadne. Odnese to tzv. střední třída, budou jen bohatí a chudí. Kdo to chce vidět na vlastní bulvy, stačí zajet do Indie, kde vedle sebe žije svět boháčů s pro nás neuvěřitelným bohatstvím a vedle masa chudých, kteří se sotva uživí.
Jde o globální jev, který jen Brity postihl o něco dříve než ostatní. a vzhledem ke statusu bývalé velmoci je pád do bezvýznamnosti o to tvrdší a děsivější. Postihne to i Němce, postihne to i nás, pár lidí zbohatne a zbytek zchudne.
A nikoho to netrápí. Lidí je na světě dost. Až někdo zase bude vykládat, jak jsme povinni pomáhat lidem z Afriky a Asie, uprchlíkům z válečných konfliktů, nevěřte mu, nejsme. Je to vidět na příkladu Rwandy nebo Jemenu, kde se vraždily miliony lidí, hladověli a jde o opravdovou katastrofu, ale všem těm dobrodějům z OSN, EU, neziskovek to bylo měsíce (Rwanda) nebo více jak 3 roky (Jemen) úplně jedno.
Oligarchové a kapitalisté pracují s nadějí, že každý může teoreticky zbohatnout, když je pilný, skromný a má nápady. Skutečnost je taková, že děsivě záleží na prostředí, do kterého se člověk narodí, a jaké kontakty tím místem zrození získá.
Britové jsou jen špičkou ledovce globálních trendů.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nadhodnota je to, co dělník vyrobí nad hodnotu své pracovní síly. Hodnota pracovní síly je vyjádřena mzdou (s odvody pro prostou reprodukci pracovní síly). Ve V4 se produkuje vysoká nadhodnota, která putuje zahraničním majitelům, kteří dostali třeba desetileté daňové prázdniny.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právě tohle se mi (pominu-li to hlavní, tj. poezii tohoto nového ostravského barda) na Ládikovi líbí:
Pravičák a individualista - a přitom intuitivní marxista!

Teorie konvergence je mrtva - ať žije ke konvergentní praxe!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Presne.

V tovarne, ktera je v Anglii taky nebohatne ten delnas u stroje, ale ten kdo ho zamestnava.

Jestli je kancl v ty samy budove jako dilna nebo na jinym kontinente, je kralovsky jedno.

Zatím bez slepic

To říkej Mazurovy, že nezáleží na tom, kde ta továrna, baka stojí ;)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když se nic neděje, tak je to super, ale když ten Siemes měl továrnu v rusku, byli sankce a rus si turbíény odvezl, tak vedení Siemensu taky řvalo že zákon říká, že to je jejich a nezáleží, že to je na pzemí ruska :D

A ted mazura ze zlatem obdobná situace :D

Vždy záleží na tom kde to leží...

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že to s těma montovnama zase až tak úplně jednoduché není. Že teorie o přidané hodnotě skutečně funguje jenom do doby, než nastanou problémy.
Protože spolu s montovnou od určitého okamžiku vyveze britská matka i know how (A Číňani se poctivě učili). Zároveň upadá schopnost DOMÁCÍ populace danou technologii zvládat, hlavně proto, že každý chce být manažer nebo aktivista či bankovní úředník, a špinavou práci budou přeci dělat "vždycky" v Číně a v Británii na to nalepí nálepku a vydělají na přidané hodnotě. Jenže pak dojde k problémům - a stroje i kvalifikovaná síla zůstane v té Číně. A v Británii bude o to víc studentů genderové etologie. Proto také Rusové tak moc trvají na tom, aby si Číňani kupovali motory do stíhaček přímo v Rusku, protože všechno si už sice okopírovali a například i reverzním inženýrstvím se už naučili, ale s metalurgií potřebných žáruvzdorných slitin mají zatím ještě problémy. A Rus je to moc učit nechce. Pochopitelně. (Dřív nebo později to ovšem Číňan zvládne sám).

Zatím bez slepic

Ano Stando, souhlas. Celý Západ, a samozřejmě i my, ztrácí know how. V Německu už by dnes nedokázali postavit jadernou elektrárnu, no a ze svých zkušeností z jejich staveb konvenčních elektráren mohu říct, že ani ty jim nejdou zrovna nejlíp. Jinými slovy mého otce, navzdory počítačům tam mají větší binec, než měli naši lidé v sedmdesátých létech v Iráku, kde se vše dělalo jen na papíře…
To, jak Západ v rekordně krátké době naučil Číňany technologie, které by jinak zvládali desítky let, se jednou bude dávat za ukázku naprosté idiocie… Je přitom v jistém smyslu paradoxní, že mnozí bojovníci proti globalizaci tvrdí, jak Západu pomáhá, což už ale dávno není pravda, dneska jej právě z těch důvodů zabíjí.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na globalizaci prodělali všichni, kromě pár procent majitelů korporací. Postavili Čínu sobě na roveň, teď ti samí a jejich pohůnci křičí, Hulahej, Hulahej, zachvátí li tě, zahyneš.
Jejich jedinou strategií je ZISK. Že ta strategie je vedle a již ze střednědobého pohledu vede do prdele, nevadí. Marx je odhadnul dobře.

Ti nám chtějí kázat něco o povlu, bezmozcích, lůze? Nesvěřil bych jim ani kozy na obecní pastvě.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

pavt.
Trochu to vidím jinak.
Jak to,že Japonsko v 60-70 letech bylo naprostá jednička v elektronice.
Co se stalo,že tak ustrnul vývoj a výroba,vždyť to museli zaznamenat,co se děje v Číně a ani není moc slyšet Japonské elektronice

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslite, ze Japonci nevyrabeji v Cine?

Se Sony je problem ten, ze je drazsi nez prumer, tak se sem ani nedovazi.

https://www.sony.net/

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zde reakce na Gerda:
Britové, v mnou popisovaném příkladě žádnou výrobu neodvezli. Oni žádné stroje nevymysleli. Mašiny vymysleli Němci, kteří komponenty nechali vyrobit v People Republic of China a kompletují je doma v Německu.
Britové, se svou typickou noblesou, a v souladě se svou tradicí nechávají v Číně vyrábět bezlicenční kopie součástí přístrojů a prodávají je za zlomek ceny originálu. To je vlastně ten inovativní export. Nedělají to jen Němcům, nijak se nežinýrujou obdobně odrbávat japonský a U.S. firmy, třeba takový LECO.

Zatím bez slepic

Mohamed v Koránu nic neříká o třetím pohlaví. Takže to berme jako dočasný výstřelek, i když si Němci myslí, že je to tak správně a na věčné časy. On už je vrchní německý imán poučí.

Zatím bez slepic

A tohle o Češích od Čecha:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-okamura-a-soukup-ve-sve-interna…
Na unií zataženo, blýská, hromy divo bijů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hello, just wanted to say, I loved this article. It was practical. http://potty-racers3.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zpravidla se to děje s cílem "jít na lepší". I ti bryti nelezli do EU s cílem si pohoršit. A jak je vidět, lidi naznali, že si v EU pohoršili, tak jdou zase za leším, bo k tomu mají svobodu. U nás referendum o setrvání v EU těžko proběhne; vládnoucí mocenská klika, řízená koloniální(mi) mocností(-stmi) má zákonné nástroje k tomu, aby takové referendum nebylo, bo je to pro ně nedemokratické.
Máme se tak dobře, jako jsme se v historii nikdy neměli. Máme bezpečí a máme hmotné statky. Jenom ta auta nás v průměru jaksi míjejí, když průměrné stáří aut máme 15 let a bazary zdražují o desetitisíce, jaký je zájem o ojetiny. Na nové normální auto za 1mega nemá moc lidí v kešeni volné kešáky.

Zatím bez slepic