Obrácení

Autor

Dnes chci odpovědět Asfaltovému Holubovi na jeho komentář v mém článku o inkvizici, ale tedy především o tom, že já bychVidlácky přijal do Evropy zpátky ty teroristy, kteří by konvertovali ke křesťanství a museli tak učinit ne soukromně, ale veřejně při pořádném obřadu s kropenkou, kamerami a vlastnoručně podepsaným křestním listem. Dnešní článek, odpusťte mi to prosím, bude proto zcela kompletně a úplně o náboženství z Vidlákova pohledu. 

Jak všichni víte, netajím se, že jsem věřící pod obojí způsobem tedy evangelík či protestant, příslušný k Českobratrské církvi evangelické, což je druhá největší církev u nás a největší protestantská církev u nás. Je to církev všeobecná, to znamená že působí po celém území, dneska je svým členstvem velice konzervativní a svým farářským vedením velmi liberálně demokratická přesně v tom slova smyslu. Většina členů si ještě nevšimla, že už dávno není první republika a velká většina stanov a církev ních řádů je napsána právě pro situaci prvorepublikového sdružování. Farářské vedení naopak je velice sluníčkářské, pražácké plné tolerance vůči sňatkům homosexuálů, angažované ve všech milionech chvilek pro demokracii, Klinice a dalších podobných aktivitách o jejichž prospěšnosti se snaží přesvědčit helvítské babičky na venkově. 

Svým způsobem jsem v církvi kavárenských evangelíků. V církvi, která ani zdaleka není radikální, je mnohem slabší než se navenek jeví, se spoustou nevyřešených a stále se kupících problémů. Ale díky příslušnosti v této církve jsem se dostal i mezi úplně jiné evangelické církve, které naopak jsou velmi bouřlivé, radikální a fundamentalistické. 

Víte, já v Boha opravdu věřím. A to jednoduše proto, že jsem s ním kdysi v sedmnácti letech udělal velmi vážnou osobní zkušenost, která z uťáplého šikanovaného a introvertního kloučka udělala dnešního sebevědomého extroverta podobného strýčkovi Pepinovi z Postřižin. V mém životě existuje víkend, kdy jsem odjel na jednu křesťanskou akci (pobyt v horách s výlety) a vrátil jsem se tak radikálně jiný, že si toho všichni okamžitě všimli. 

Ne, nebylo v tom žádné čarování, žádné modlení, potápění do vody, vykuřování kadidlem, ani jiný mystický zážitek. Jen jsem se potkal s lidmi, kteří mě do té doby neznali a setkání s nimi mi úplně obrátilo život vzhůru nohama. To by nebylo nic divného. To se skutečně stává. Ale v mnoha křesťanských církvích tato idea obrácení žije. Ne že by byla ovládnuta a pochopena, ale prostě se s něčím takovým počítá a takto obrácení lidé tam mají otevřené dveře. 

Díky tomu jsem osobně viděl lidi závislé na pervitinu, kteří se ze své závislosti dostali a přetavili ji v hlubokou náboženskou víru. Viděl jsem lidi, kteří radikálně měnili životy, kteří byli původně ateisty, ale stávali se pak mimořádně aktivními křesťany ochotnými ze dne na den své nové společenství podporovat, platit, nechat si od něj mluvit do života  a vůbec s ním spojit svou budoucnost. 

Velká většina těchto obrácení má svůj začátek ve zpackaném životě a zničených snech. Prostě jste si mysleli jak se jako vysokoškolák uplatníte a stanete se bohatým, ale pak je vám pětatřicet, váš plat je daleko pod průměrem i přes inženýrský titul, bydlíte v Praze v kamrlíku, protože si nic lepšího nemůžete dovolit a je vám jasné, že se to nejspíš nikdy nezlepší. Životní sny v troskách, výhledy nulové. 

Někdo to zvládne, někdo začne chlastat, někdo se oběsí, někdo prostě zblbne a někdo... se dá na víru. Promění radikálně svůj život, dostane se do společenství, které toto uznává a nejsou tam k jeho nové osobnosti skeptičtí, naopak z ní mají radost. Neexistuje na to univerzální recept, ale pokud prostě věříte tomu, že něco takového existuje, tak jste blízko neuvěřitelnému potenciálu. Zpackaných životů existuje mnohonásobně víc,  než kolik jich jakákoliv církev zvládne absorbovat.  

Tohle měly kdysi všechny křesťanské církve. Ale od Josefa II se od něčeho podobného začalo ustupovat a nejpozději kolem roku 1850 už žádná církev s nějakými podivnostmi jako obrácení, duchovní zážitky a podobně už nepočítala. Prostě se to nedalo vědecky zdůvodnit, nedalo se to teologicky držet pod kontrolou. Pokud si o tom chcete dneska něco přečíst, musíte číst Komenského v latinském originále. Neexistuje žádná moderní (100 let stará) kniha, která by se tomuto tématu věnovala. Kdysi lidi chápali, že existuje náboženský zápal a že se dá využít i zneužít. 

To že podobným fenoménům člověk nerozumí, ještě neznamená, že neexistují. A i u nás jsou společenství, která s tím pracují a jsou připravení přijímat právě takové lidi. A v celosvětovém měřítku PŘESNĚ TOHLE DĚLAJÍ MUSLIMOVÉ. Ti jsou oproti křesťanství právě těch šest století pozadu a jejich imámové jsou ve svých madrasách vyučováni právě k citlivosti na obrácení lidí, kterým se předtím zhroutil svět. A protože muslimské společnosti mají nepřeberné množství zhroucených světů, oni s tím opravdu umějí pracovat. 

Proto se mladí Francouzi a Belgičané, kteří nikdy neměli hlad, stávají džihádisty. K velkému údivu svých normálně pracujících a slušně integrovaných rodičů. Protože se jim zhroutil svět. Mysleli si, že budou fotbalisty, budou dobře placení, budou mít svoji krásnou budoucnost, hezké blondýnky jim budou skákat do náruče, ale místo toho někde obracejí hamburgry, žijí v krcálku, žádná holka jim nedá a přitom kolem nich jezdí bílí mladí muži v bavorácích. Zhroucené sny, vystřízlivění z ideálů... 

A ejhle, v té chvíli jsou tu připravena celá společenství v mešitách, které těmto zhrouceným duším dávají to obrácení. V podobě Islámského státu. A oni jdou... 

I já jsem po delším čase zažil vystřízlivění z nového skvělého obráceného křesťanského života. Na sobě, ale i na druhých. On se jim může zhroutit svět i po obrácení, protože po čase velké vnitřní mobilizace zjistí, že jsou na tom pořád stejně blbě, pořád nic nemají, pořád jsou uťápnutí, pořád je to v háji. Pak se jim iluze zhroutí znovu a oni jsou opět připravení na další break point v životě. A nebo začnou chlastat. Mně stačilo jedno obrácení aby mě to zmobilizovalo dost na zařízení si normálního života, který se dal zvládnout. 

Ti hoši z Islámského státu, těm se teď právě zhroutil jejich svět. A jejich ženám a dětem taky. Někteří spáchají sebevraždu, některé popraví, někteří začnou chlastat nebo brát heroin. Ale bude hodně těch, kteří dojdou k dalšímu životnímu obrácení. A bude záležet, kdo jim ho nabídne a jaké. Mohou se stát součástí něčeho ještě mnohem horšího než byl Islámský stát. Ale klidně by se z nich mohli stát přesvědčení křesťané.  

Jistě je možné popravit pár islámských vůdců. Ale není možné postřílet ty desetitisíce vojclů a jejich žen a dětí. Ukažte mi normálního (bílého) vojáka, který by střílel do ženských a dětí. Nějaký novodobý Mengele možná, ale normální člověk nebude zabíjet děti a ženy i kdyby předtím tisíckrát vyzývaly k vraždění nevěřících a děti si myslely, že hudba je haram. Pokud se nechají jen tak, brzy toho využije nějaký imám a zmobilizuje je pro další džihád. A pak další a další. 

Samozřejmě Evropa se této náboženské možnosti v podstatě už dávno vzdala. Není moc těch, kteří mají alespoň vzdálenou představu o tom, jak velkou sílu má náboženství a jaké neuvěřitelné změny dokáže dělat s člověkem. Neví to už ani náš synodní senior - nejvyšší v naší církvi. Zřejmě to neví už ani papež František. Tím méně to ví liberální demokraté nebo ateisté. Ale muslimové to vědí. 

Proti skutečně intenzívně prožívanému náboženství se nedá bojovat věčně jen kulometem. Ani Římané nestíhali křesťany křižovat. Ani dnešní evropané, američané, ani NATO nebo EU nikdy nezvládnou tu miliardu muslimů zabít. Američané nedokázali v Afghanistánu ani snížit přírůstek natality. A to tam bombardují jak vzteklí. Saúdové v Jemenu možná zvládnou vyrobit hladomor, ale na konci všeho tam bude zase víc lidí. Chudších a naštvanějších... ale víc. 

V Africe přibývá ročně sedmdesát milionů lidí.  To se nedá zabít. A jestli si myslíte že jo, tak jste naivní. 

Ale jejich srdce se získat dají. Právě v té chvíli, kdy se jim hroutí svět. Právě ve chvíli, kdy si uvědomí, že nic nemají a ničím nejsou. Že nebudou mít povolné holky ani rychlá auta, maximálně tak lehátko v ubytovně. V té chvíli je zapotřebí jim nabídnout alternativu. Jinou než jim dají džihádisté. Klidně takovou, která je odlifruje zpátky do Afriky. Ale oni prostě potřebují budoucnost. Evropa na to může kašlat, ale jiní to tak nenechají. Jsou tu statisíce a miliony životů, které se dají utratit za Alláha. Ti imámové toho využijí. Mohli bychom také. Mohli bychom jim zařídit křesťanské obrácení nebo klidně i to občanské obrácení. Ale museli bychom zajistit společenství, které s tím bude umět pracovat. Máme na to tisíce latinských spisů. Sepsala je inkvizice. Ona totiž napsala mnohem víc spisů o tom, jak podchytit lidské srdce a jak získat člověka k obrácení, než o tom, jak najít kacíře a jak ho upálit. Oni se už vnitřně mobilizují. Po milionech. Teď jde o to, kdo a kam tu jejich mobilizaci nasměruje. 

Pokud to neuděláme, udělají to radikální islamisté. Ti je nepoužijí pro budování civilizace v Africe nebo pro lepší hospodářství ve světě. Ti je použijí pro džihád a jednou zvítězí. Proč? Protože přijímají lidi, kterým se zhroutil svět a využívají toho. Umějí to. I my jsme to uměli. Ale to byla jiná doba. 

Ostatně co jiného jim taky dát že? Nikdo se nevzdá svých domů, platů a bavoráků ve prospěch nějakého chudáka v Africe. A už vůbec ne, když přijde do Evropy a bude klepat na vrata.  Ale kdo z vás by byl ochoten financovat v Africe něco, aby se tam dalo žít? Posílat tam humanitární pomoc - malé procento z toho, co se tam nakrade, to jo, ale vzdát se ve prospěch nějakých černochů kusu svého blahobytu? Ostatně to ani nejde... není možné zajistit pro miliardy černochů, arabů a číňanů stejné domy jako máme my a stejná auta jako máme my. Oni prostě nikdy nebudou tak bohatí, protože naše planeta na to nemá zdroje. 

A tak jim zbude jen a jedině náboženství a obrácení. Obcování s Bohem, protože obcování s plnou ledničkou se jim prostě zařídit nedá.  Imámové to vědí a dávají jim to plnými hrstmi. Ne bohatství, ale společenství. Možná krátký život, ale plný slávy a uznání... než je nějaký vojenský dron usmaží. Ale předtím dostanou otrokyně, poplácání po ramenou, medaile... prostě už nebudou ti uťápnutí kloučci, ale gerojové. Dostanou přesně to, co dává Putin svým chudým Rusům, kteří ho za to s velkým náskokem volí i když jsou pořád chudí. Matka Rus funguje stejně jako Alláh a stejně jak fungoval Hospodin a Ježíš. 

Můžeme jim dát něco podobného... ale v našich službách. Můžeme jim dát jiného boha než Alláha. A nebo se s nimi můžeme rozdělit o bohaství, které jsme u nich vydrancovali, ale které by oni sami neuměli využít a které neumějí docenit. 

Já zkrátka nevěřím na kulomet. Ale věřím na získávání lidských srdcí, které pak dokáží šturmovat na Berlín či Stalingrad, které pak dokáží stavět v poušti Salt Lake City, které pak dokáže z izraelské pouště dělat úrodnou zemi a odsolovat mořskou vodu. Které se dokáže na císařpánovi domoci samostatného státu. Které by dokázalo využít ty dnešní miliony frustrovaných mladých lidí pro skutečně něco nového a dobrého. 

A vím, že přesně tomu věří i ti imámové a už pracují na tom, aby si ten potenciál použili pro svoje cíle. A neříkejte mi, že náboženství nefunguje. Ten Islámský stát naopak ukazuje, jak moc to funguje a jak málo pozemských věcí stačí pro náboženský zápal.

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Chybí mi kontext, tudíž nevím přesně na co se navazuje a kde se navazuje. Celý článek je tím pádem pro mě zmatený.

Jen jsem pochopil, že někdo z osobního zážitku (tedy zážitku a cesty jednoho člověka) generalizuje podle hesla "podle sebe soudím tebe" na to, že to tak přeci musí fungovat u všech lidí na světě, tedy na 7,6 miliard lidí. Jinak řečeno, osobní zážitek, který může být statistickou chybou (a nebo běžným zážitkem) - se bere jako berná mince na všechny, a dělají se z toho dalekosáhlé závěry.

Všichni lidé jsou přeci stejné, přemýšlejí stejně. Není žádný rozdíl mezi muži a ženami, mezi rasami, kulturami ... oh wait ... kde jsem to slyšel? Všechno je sociální konstrukt - pohlaví, rasa, náboženství - ano to slyším kolem sebe často.

Navíc je to generalizace do zcela jiné kultury, s totálně odlišným myšlením a nastavením. Nebudete střílet do žen a dětí? Oni klidně postřílí všechny děti a ženy co najdou. Máte pocit, že islám je bůhvíjak úzkostlivý vůči ženám? Že je k nim citlivý a empatický? Že ženy tam ukamenovávají roboti, protože ruka islámce by toho nebyla schopna? Že neposílejí své vlastní děti do sebevražedných teroristických misí? Když jsou schopni poslat na smrt své vlastní dítě, o co mnohonásobně snadněji zabijí cizí dítě! Když jim nevadí týrat vlastní ženy, o co snadněji budou týrat ženy cizí!

Buď se naučíte být stejně nesmiřitelní, a nebo svůj omyl poznáte až v cestě do další inkarnace.

Rozdíl je v tom, že Vidlák žije v historicky statistické chybě - tedy v době a místě ateismu, kterých se v historii i současnosti vyskytuje naprosto minimálně. Pak spadne do víry, protože někde si udělal psychické či jiné bebí. A zase se generalizuje, že tak je to normální postup? Ale vskutku je tomu tak? Nejde zase o nedomyšlenou generalizaci?

Drtivá většina lidí, a téměř 100 % muslimů, se k víře dostalo jako součást kultury přímo od narození. Nikdo se jich neptal, prostě od narození byli muslimové - určila jim to společnost a rodiče. Je to pro ně stejné, jako pro Vidláka je od narození běžné jako součást kultury žrát pašíka, dělat zabíjačky a popíjet moravské víno a sem tam vidět nějaké kroje. Tak jako někde u vidláků jsou "rod Nováků", tak tady jsou "muslimský rod Ahmedů". Není to jen náboženství, je to také kultura, rod a společnost.

O čem vlastně měl být ten článek? A z čeho vlastně vycházel? Z reality určitě nikoli! Spíše byl esencí "přání otcem myšlenky".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chtělo by se mi k tomu mnohé napsat, ale historie i osobní zkušenost mi radí mlčet. Protože všechny debaty o náboženství nakonec končí krví, i když (chválapánubohu) u nás už většinou jen virtuální. Alespoň zatím.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak nějak marně přemýšlím, jaké náboženství opakovaně a opakovaně nutí německý národ vraždit obrovské množství lidí. Jen druhá světový válka přímo zavraždila nějakých 60-70 miliónů lidí. Přesto se v současnosti Němci chovají, jako kdyby chtěli jako Fénixe z popela znovu vzkřísit ducha a realitu Třetí říše.

Také marně přemýšlím, jaké náboženství nutí USA tu vyvraždit a vybombardovat pár miliónů lidí, t jinde dalších pár miliónů, tu uvrhnout desítky miliónů lidí do neuvěřitelné bídy či genocidy.

Zatím bez slepic

Bez urážky, přečtěte si ty moje dvě řádky ještě jednou prosím.
Kdybych snad napsal, že "jenom diskuse o náboženství vedou ke krvi (atd.), byla by vaše reakce na místě. To "jenom" (nebo "pouze", nebo snad matematicky definičně "tehdy a jen tehdy") tam není. Náboženské diskuse (a spory) jsou tedy jen jednou z příčin toho "prolévání krve", tedy jednou z podmnožin těch příčin.
To tam v těch dvou řádkách sice explicitně napsáno není, ale z jejich obsahu je to jasné a člověk vaší zřejmé inteligence (opět - bez urážky) by to měl poznat.
Vy jste to samozřejmě poznal a vaše reakce je jen provokací, takže vlastně výzvou ke sporu, což ovšem jen potvrzuje moji vstupní tezi o důsledcích náboženských diskusí.
Na vaši případnou odpověď už reagovat nebudu, právě kvůli těm úvodním dvěma řádkům.

Zatím bez slepic

Ale Němci už dávno budují svoji čtvrtou říši i se zvrácenou ideologií, jen se dnes jmenuje EU.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, já to vidím tak, že každému s občanstvím některé z evropských zemí, který se stal součástí Islámského státu a bojoval za něj, by se při jeho (/jejím) návratu zpět do dané evropské země mělo okamžitě nabídnout vězení a následně řádný spravedlivý soud a ne otevřená křesťanská náruč.

A na konci těch soudů by měly padat i nejvyšší tresty. Buď radikální muslimy džihádisty zničíme my, nebo oni zničí nás. Třetí cesta není.

Nedovedu si představit, že by se křesťanský soucit a láska po WWII nabízely například kápu z koncentračního tábora, který vháněl lidi včetně žen a dětí do spalovacích nebo plynových komor.

Zatím bez slepic

Každý, kdo se přidal k islámskému státu, by měl v první řadě pozbýt svého původního občanství. Pokud by se vrátil, měl by skončit před soudem, ale nikoli civilním, ale vojenským. Tedy s řádově mnohem nekompromisnějšími tresty včetně poprav.

Psychologicky se totiž stalo něco zcela jiného, než popisuje Vidlák. Existuje velká skupina lidí, kteří se přidávají k vítězi. Tak jako se mnoho lidí za světové války přidávalo zcela dobrovolně a bez nátlaku k Adolfu Hitlerovi (jako například skoro 90 % našich "chudinek" sudetských Němců). Tak obrovská spousta mládeže po indoktrinaci neziskovkami a aktivisty a adorování islámu se začala k "vítězícímu islámu" přidávat.

Proto jediná skutečná cesta - na rozdíl od sluníčkového Vidláka je - jasně ukázat, že islám prohrává. Jinak se tam budou přidávat další a další naivové. Zejména ženy mají geneticky zakódováno a jsou (některé) náchylné k tomu adorovat vítěze, ať je to jakákoli zrůda. Proto je třeba v první řadě islám nenechat vyhrát. Kdo se dal k islámu a pod jeho džihádem dělala svinstva, tak pověsit či popravit před vojenským soudem.

Zatím bez slepic

Ta adorace vítěze mi připomněla "havlovky" neblahé paměti, bylo jich opravdu víc než málo.

Zatím bez slepic

A kdybyste videl co dopisu posahany zensky pisou pedofilnim vrahum.

Zatím bez slepic

Jinak se tam budou přidávat další a další naivové. - A mlatit svoje zeny, protoze jsou menecenne a deti, protoze rekly neco spatneho o prorokovi. - Vlastne se vytrestaji nejvic sami pestupem na islam. Kdyby to neznamenalo nase vyhlazeni, tak bych jim to docela pral.

Zatím bez slepic

Nemyslím si, že by to zabíralo na lidi, kteří se nebojí (mučednické) smrti. Jediným trestem, vhodným pro náboženského fanatika bez strachu ze smrti je znemožnění jeho náboženské praxe. V případě smrti pak taková, která jej vyřazuje z pořadníku na hurisky.

Zatím bez slepic

In reply to by Silas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakoze ho zabijete a on bude dal utocit? To funguje vzdy a s kazdym.

Zatím bez slepic

Jakože ho zabijete a neodradíte tím další.
Trest smrti (jakkoli s ním mám značný problém), když se na něj podívám pragmaticky, má dva účely.
Tím prvním je odstranění nežádoucího živlu. To v tomto případě samozřejmě zabere, ale už nezafunguje ten druhý a tím je odstrašení dalších potenciálních pachatelů.
Jistý valašský kníže Vlad, zvaný Narážeč, zavedl na svém území skutečně kruté tresty i za banální zločiny a traduje se, že za jeho vlády vymizely i drobné krádeže. NIkdo si to nedovolil, protože se bál trestu.
S fanatiky, kteří se trestu nebojí, to nefunguje a ani fungovat nemůže. Popravou totiž dostane to, po čem touží - mučednickou smrt z rukou káfirů a jízdenku na přímou linku do ráje, plného hurisek.
Ale vězení, kde by byl oddělen od denního světla, s nepravidelným režimem spánku a jídel, bez směrové orientace, aby nevěděl, kdy a jakým směrem se modlit - a aby předem věděl, že právě to jej čeká - to by byl pravý trest, který by mohl ledaskoho odradit. Nechat jej hlídat silnými bachařkami, které ho budou denně ponižovat. A rozhodně mu odepřít mučednickou smrt.
Protože když jednoho džihádistu popravíte, na jeho místo nastoupí dva další. Když pravidla jeho kultu obrátíte proti němu, zlomíte ho.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doufám, že si nikdo nenechal ujít tento dnešní článek na iDnes:

Rusové nevzali Krym Ukrajincům, ale Američanům, míní ukrajinská exposlankyně
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/majdan-ukrajina-exposlankyne-rus…

Zatím bez slepic

Ze to iDnes zveřejnila, uvidíme jak dlouho tam článek vydrží.

Zatím bez slepic

Kdo dal podle vás rozkaz ke střelbě?
Nevím. Nejdříve bychom museli znát pravdu o tom, kdo všechno skutečně střílel. Ty lidi neznáme a znát ani nebudeme, zvláště ne ty, kteří stříleli z budov, jež byly prokazatelně pod kontrolou majdanských povstalců, tedy především z budovy konzervatoře a z hotelu Ukrajina. Jakpak je asi objektivně vyšetřována totožnost těchto střelců, když například v hotelu Ukrajina velel aktivistům současný předseda parlamentu? Byl to zkrátka brutální státní převrat. Ale vím, že na západ od Ukrajiny není toto slovo v médiích a v politických kruzích populární.

Jak si to vysvětlujete?
Jednoduše. Západní struktury sehrály v tomto převratu velmi zlou roli. Schválily ho a napomáhaly mu. Už před střelbou na Majdanu se to aktivistům vymykalo z rukou. Po střelbě organizátoři převratu sami sebe bleskově amnestovali a byla přijata dohoda mezi vládou a opozicí, kterou garantovali tři významní západní politici, Polák, Francouz a Němec (ministři zahraničních věcí Polska Radosław Sikorski, Francie Laurent Fabius a Německa Frank Steinmeier, pozn red.).

Ti dali garance prezidentovi Janukovyčovi, že dohoda bude dodržena, pokud on bude souhlasit s předčasnými volbami. Janukovyč souhlasil. Jenže strůjci převratu dohodu od samého počátku ignorovali a Evropská unie to tolerovala. Jakmile Janukovyč zjistil, že tato unií zaručená dohoda je pouhým cárem papíru, snažil se dovolat všem zmíněným garantům i dalším evropským politikům. Nikdo mu nevzal telefon.

Pak se pochopitelně začal bát o život. Dál už to všichni známe – na východě Ukrajiny a na Krymu protiústavní převrat neuznali. Podrazy na Janukovyče, střelba i následný zákon o amnestii je vyděsily. Okamžitě nastoupivší nová moc začala hned dělat další hrubé chyby, a tak vyvolala občanskou válku

---------
Proč fantastická?
Protože Rusové nesebrali Krym Ukrajincům, ale Američanům. Kdyby nedošlo k anexi Krymu ze strany Ruska, už by se tam budovala americká vojenská základna nebo základna sil NATO. Víte o tom, že v Mikolajevské oblasti v městě Očakov už se taková americká základna buduje? Nenechte si namluvit, že Američanům bylo líto Ukrajinců, že přišli o Krym. Kdepak. Američané se zlobí jen proto, že je Rusové předběhli.

Poslední otázka. Pan Porošenko udělil výhody válečných veteránů příslušníkům Banderovy skupiny. Co tomu říkáte?
Tohle Porošenkovo rozhodnutí je otřesné zejména proto, že veteráni druhé světové války, kteří bojovali proti Hitlerovi, byli postaveni na stejnou úroveň s těmi, kteří bojovali za Hitlera. Probíhá velká očista kolaborantů s nacismem. Podle státní moci nebyla žádná hanba být dozorcem v koncentračním táboře. Nebyla žádná hanba být popravčím v četách, které střílely židy.

Přesně tyto lidi režim ospravedlnil a bude jim ještě navíc vyplácet veteránský důchod. Je to jen krok od toho, aby režim prohlásil, že nacismus byl v pořádku a Hitler chtěl pro Ukrajinu dobro. A možná ještě děsivější je mlčení západních zemí. Ty hrají hodně nebezpečnou hru, když si z Ukrajiny budují protiruský projekt

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Možná by se hodilo dodat, že ve skutečnosti USA (nemám rád pojem Američané, protože Brazilci ani Peruánci například nic takového nedělají) nebojuje proti islámu, ale naopak podporuje islám. USA jde s kulomety proti odpůrcům islámu nebo proti stoupencům nefanatického islámu.

To, že Islámský stát prohrál je spíše navzdory USA, a je to DŮSLEDEK ČINNOSTI RUSŮ. USA až do poslední chvíle se snažilo o výhru Islámského státu. Už i vrabci na střeše si štěbetají, že islámský stát je výrobek USA, a že jej do poslední chvíle chránili jak se dá. Zkuste si najít, kolik islámců a členů islámského státu USA zlikvidovalo - snad vám to dá na základě tvrdých dat odpověď.

Dokonce islámský stát mohl být poražen daleko dříve, ale USA to všelijak zdržovalo, bojkotovalo, atd. Stačí si jen prolistovat přehledem zpráv.

Proto příliš nechápu ty poznámky ve Vidlákově článku o střílení muslimů kulometem v souvislosti s islámským státem. USA se k nim chovalo přesně jak Vidlák doporučuje. USA fanatické hrdlořezy chránilo, cvičilo, dodávalo jim výzbroj a munici, jednalo na mezinárodních jednáních tak aby to pro ně bylo výhodné, bombardovalo jejich protivníky... Jinak řečeno, šli plně podle Vidlákových teorií, nikoli kulometem. A nebýt Rusů, tak jsou za nich dodnes oceány krve.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jako náhodný divák v klášteře Bílá Voda cca před 20 lety. Byl jsem z toho tehdy zmatený a dnes ještě víc. Tehdy ještě žilo dost řádových sester, ty zmatené nebyly a to mě uklidňovalo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to napsal pregnantně. Sice nevím, co to je, ale myslím si to.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pregnantni znamena tehotna.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vobec diskutovat s niekym, kto je presvedceny.
Najvacsie zlo sa pachalo vzdy v mene Boha. Odporucam Vidlakovi si precitat knihu Bozi blud od Richarda Dawkinsa. Len tak, aby nahliadol na druhu stranu argumentacnej linie.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zlo se nedělo ve jménu boha, ale ve jménu ideologie. Je ideologie křesťanství, islámu, buddhismu, komunismu, národního socialismu, liberální demokracie ...
Jednoduše systém životních hodnot.
Házet to na boha je hloupé;)

Zatím bez slepic

Ale ve jmenu boha. Na toho se dobre odvolava. On je vsemocny, on to chce.

Zatím bez slepic

vsetky tebou smienovane ideologie maju jeden nosny pilier - BOH
Iehova, Budha, Allah, Boh vo vsetkych formaciach krestanstva.
Tvoj prispevok je - hm - znacne stupidny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Díky tomu jsem osobně viděl lidi závislé na pervitinu, kteří se ze své závislosti dostali a přetavili ji v hlubokou náboženskou víru. - To je ale to same. Jedno siditko misto jineho.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Někdo to zvládne, někdo začne chlastat, někdo se oběsí, někdo prostě zblbne a někdo... se dá na víru. Promění radikálně svůj život, dostane se do společenství

No a to jde. Spolecenstvi, takze se stane clenem spolku, co jede jen na sebe a nahrava si. - Nejde o viru, ale nehrat cestne, ale posilat si malou domu - na ukor tech, co v zadnym spolku nejsou a hrajou na frovku. Vsechno ostatni je lez a sebeklam.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale není možné postřílet ty desetitisíce vojclů a jejich žen a dětí. - Je

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V Africe přibývá ročně sedmdesát milionů lidí. To se nedá zabít. - Da. Nemusite jim treba posilat leky, kdyz maj plodnost nastavenou vysokou detskou umrtnost. Treba

Vy chcete bejt hodnej na kazdyho a nevite, ze to proste nejde. Jako nejde diskriminovat pozitivne, protoze kazda diskriminace nekomu bere a nekomu dava.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jasně Vidláku, máte pravdu, konflikty nedávné doby ukázaly, že sebelepší technologie nemohou přemoci srdce masy věřících lidí. Počínaje Vietnamem, přes Afghánistán až po Blízký východ. My, tedy Západ, jsme ale ta technologická strana konfliktů. Nemáme šanci získat si srdce nejen džihádistů ani náhodou, protože sami, až na výjimky jako Vidlák, většinově nevěříme. Respektive vyznáváme víru ve zlaté sele. A zajímavé je, že ani v muslimských zemích, které jsou bohaté, musulmané od víry hromadně neodpadávají. Nevidím perspektivu nějakého řešení. Zatím si myslíme, že naše technologická převaha nás zachraňuje. Příklad Číny ukazuje, že jen načas. Jsme odsouzeni prohrát.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

VY zapad nejste. Jedte se zeptat do Anglie, Francie, Nemecka. Jste vychodni evropan a postkomunista.

Zatím bez slepic

V Německu a ve Francii se už deset let rodí víc potomků musulmanů, než bělochů. Není se koho na co ptát, tyto země jsou ztraceny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proti skutečně intenzívně prožívanému náboženství se nedá bojovat věčně jen kulometem. - Da. Takhle krestanske cirkve bez milosti zlikvidovaly puvodni evropska nabozenstvi. Neni duvodu mit nejake ohledy s lidma, co v nas vidi jen domorodce k vyhlazeni.

A vase cirkev je uz ted vlastizradna. Videl jsem jeji predstavitele v TV. Obchazela mne hruza.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nějaký novodobý Mengele možná, ale normální člověk nebude zabíjet děti a ženy - Kecy. Samozrejme, ze bude. Chcete snad vykladat, ze v kazdem anglickem a americkem bombarderu sedeli jen mengelove? Hovno, sedeli tam normalni lidi a sypali to na mesta plna zen a deti (chlapi byli na fronte). - To samy delali uplne normalni nemci na vychodni fronte, so sami Rusove v Nemecku, az je ten "zlej" Stalin musel krotit a nechavat strilet (protoze nechtel ani kus Nemecka uplne bez lidi, ani zoufaly odpor na zivot a na smrt).

Jestli/az vam nekdo zabije vase deti, tak vam zabijeni jejich deti taky prijde jako neco normalniho a moralniho. Jako vsem ostatnim.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

1) Bůh nemá logiku.
2) Míra religiozity je nepřímo úměrná s mírou VŠEOBECNÉ vzdělanosti.
3) Militantní islám se dostal na výsluní v Afganistanu díky USA coby klacek na SSSR - skalní evangelikáni se neeklovali.
4) Chci-li věřícího proti někomu poštvat, tak mu začnu vykládat že mu bere víru a tím brání ve spáse.
5) Pravdu měl Engels se svým výrokem.
....

Zatím bez slepic

2) Takže současné blbnutí mladí generace, která umí (co se týká vzdělání) úplný exkrement, a neustále se to zhoršuje - je způsobeno vírou mladých lidí v Boha. Netušil jsem, že naše mladší generace jsou tak silně pobožné.

3) Souhlas.

4) Pokud vás někdo bere jako autoritu ve víře, tzn. jste papež, kněz, ímám, atd. pak je tato historka možná. Jinak by ten věřící musel být strašný idiot.

Zatím bez slepic

Ad 2) Nezaměňovat příčinu s následkem - vzdělanost plebsu je jen jedním prvkem obecné vzdělanosti.
Ad 4) Na to nepotřebuju žádnýho žrece - tady jde o klasickou manipulaci věřícího s cílem vyvolat frustraci, potažmo úzkost, což zvládne každý půlmozek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Samozřejmě Evropa se této náboženské možnosti v podstatě už dávno vzdala. Není moc těch, kteří mají alespoň vzdálenou představu o tom, jak velkou sílu má náboženství a jaké neuvěřitelné změny dokáže dělat s člověkem. Neví to už ani náš synodní senior - nejvyšší v naší církvi. Zřejmě to neví už ani papež František. Tím méně to ví liberální demokraté nebo ateisté. Ale muslimové to vědí.

Hovno. Vi to i ateiste, i verici. - Jenze jen ti, co vedej o cem jsou muslimove. Kazdy maly dite ve skolce vi, ze kdyz mu nekdo da lopatickou po hlave, tak mu to musi vratit. - Vy jste jak pani ucitelka co jedno dite nechava mlatit ostatni po hlave a ostatnim kaze ze se nemaj branit, ze to nejde, ze to neni normalni a ze se nema nic delat a prece by nebyly tak zly, aby toho chudacka, co nevi co dela mlatili po hlave.

Vite, ze v latinsky americe se dodneska modlej at je buh ochrani pred muslimy? Proc asi. Ty cernochy co tam navozili jako otrokz totiz v Africe chytali a prodavali muslimove. A jsou to staleti. Jen se tady o tom moc nemluvi.

To samy Balkan s Turkama. To samy ale i najezdy muslimskych piratu do zapadni Evropy. Pripluly treba az na anglicky pobrezi, pochytali tam celou vesnici, odpluli, chlapecky vykastrovali a z holcicek byly otrokyne. To se vam libi pro vase deti? - Tykalo se to milionu lidi.

Uz se konecne probudte.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale jejich srdce se získat dají. Právě v té chvíli, kdy se jim hroutí svět. - Jedte si to napred nacvicit do blazince.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ostatně to ani nejde... není možné zajistit pro miliardy černochů, arabů a číňanů stejné domy jako máme my a stejná auta jako máme my? - Vazne? A kdyz sem prijdou a dostanou byt, kterej nasi bezdomovci nedostanou, protoze jsou bili, tak se jim to nezda a radsi jsou pryc. Bilejm bezdomovcum se nedava nic, protoze je to jejich vina a tak nejak jsou nepratele.

Oni prostě nikdy nebudou tak bohatí, protože naše planeta na to nemá zdroje. - Takze jim dame jako ty domy tady v Evrope? Nase domy a pak pujdeme nekam na smetiste chcipnout, nez bychom je vypakovali zase zpet? - To je silene.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Odkaz na dnešního pana Lea na Kose
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/03/04/koho-pali-pravda/

Dnes skoro naprosto souhlasím s panem D.Trumpem. K náboženství a obrácení - byla jsem vychovaná v katolické rodině, pochybovat mi přišlo "svatokrádežné". Jako učitelka v minulém režimu jsem samozřejmě svoji víru tajila, ano, bylo to zbabělé, ale člověk si rozmyslí, zkazí-li se svým životem i život manžela a hlavně dětí. Po revoluci velký jásot, ale postupné obrovské rozčarování z činnosti církví, zejména katolické, nebudu rozepisovat. Církve pro mne zemřely. Zejména ta katolická, spolu s poznáním úlohy Vatikánu odpradávna. Vzpomínám na ty komunistické plakáty, kdy tučný pavouk Vatikán opřádá pavučinami svět - řekněte, byla to pravda nebo ne? O víře jako takové nechci diskutovat, je to příliš interní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nikdo se nevzdá svých domů, platů a bavoráků ve prospěch nějakého chudáka v Africe. - Ne vischni v Evrope maji vlastni dum, plat z kteryho normalne uzivi rodinu a zaplati vzdelani svejm detem. - Jenze vic vitacu je mezi tema, co je maji, ale davat chtej z majetku chudaku, co ne a jejichz zivot jde imigraci do prdele.

Moralka padouru.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jestli třeba neexistuje gen, který donutí člověka věřit bez důkazů.
A nějaký životní stres ho neaktivuje.
Jinak je těžké vysvětlit, že pro víru (od slova věřit - být přesvědčen o něčem, co nelze dokázat) dokáže člověk umírat.

Zatím bez slepic

Samozrejme, ze je. - Je to ten samy, co nuti deti verit rodicum jakoukoliv blbost. Zavisi na tom jejich preziti. Bez rodicu zemrou.

Uz jste videl, jak deti naprostejch magoru brani sve rodice? Silene.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Obcování s Bohem, protože obcování s plnou ledničkou se jim prostě zařídit nedá. Imámové to vědí a dávají jim to plnými hrstmi. - Co o tom sakra vite? Vy si myslite, ze imamove na zapade nedavaji vericim prachy? - Jednak chodej fasovat platy na socialku jako u nas cikani a pak si jeste chodej fasovat jeste vic do mesity. Plati to SA takze vy v benzinu.

Piste o tom co znate.

Zatím bez slepic

je dobry joke...

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud ta pani má skutečně preference 52%, tak potěš koště. Budu muset změnit názor na soudnost Slováků.

U nás se Bakalomédia nad tou paní rozplývají, tudíž to bude hodně eklhaft kus. Oni vědí.

Zatím bez slepic