Půda a voda

Autor
Štítky

Půdu a vodu přišli žádat perští vyslanci do starověkých Athén a Sparty. To na znamení poroby. Odevzdat půdu a vodu, to bylo už dávno před naším letopočtem znamení nesvéprávnosti. Sparťané také vyslance naházeli do studny, ať si to tam naberou sami, protože i kdyby byla Persie největší a nejsilnější, půda  voda se nikomu nikdy a za žádných okolností nedává. 

Tož vodu jsme už u nás odevzdali do rukou Veolie a zákony jsou postavené tak, že vaše není ani ta voda, která vám spadne na pozemek či ta, ke které veda vaše studna. A tak budeme draze platit za to, co nám zadarmo padá z oblohy. 

S půdou jsme to udělali ještě lépe. Tu jsme normálně zdevastovali a pochybuju, že u nás ještě nějaká půda někde na polích leží. Dneska je všude jen směs jílu a písku v černé či hnědé barvě, ale půda to není ani náhodou. Na půlích máme substrát, ne půdu. 

Proč o tom píšu... 

O víkendu jsem začal s polními pracemi. Je třeba připravit půdu před setím, rozbít zbylé hroudy a nakypřit povrch, aby se tam semínkám dobře leželo. Ale opatrně, opatrně, aby se půda neudusala a aby se neprokypřila moc hluboko, protože to prokypřené okamžitě vyschne. Pokud se to udělá moc hluboko, naruší se kapiláry v půdě a už se to pro ten rok nezachrání. Semínko musí přijít právě na hranu té prokypřené a neprokypřené půdy, aby mohlo pustit kořeny po kapilárách dolů a brát si ze spodní vody. 

Loňský rok totiž u nás ve Vidlákově vůbec nebyl srážkově podprůměrný a během zimy mi na zahrádku spadlo vody víc než dost. Orbu jsem stihl před dešti, usmykovat se mi podařilo ještě v únoru a v sobotu jsem do toho vjel. Už čtrnáct dní u nás nespadla ani kapka, ale půdu jsem měl tak mokrou, že jsem toho musel nechat. Pod vrchní krustičkou se to bylo v podstatě úplně rozbahněné. Budu muset ještě počkat. Minimálně týden ještě nemohu nic dělat. 

Soused začal ve stejný den a také toho nechal. Ale on měl opačný problém. půda byla tak suchá do takové hloubky, že to kombinátor vůbec nechtělo pustit do země a když zabral, tak to vyrývalo takové kusy, že to nemělo cenu. Stejné místo, stejná půda, stejný svah, stejný srážkový úhrn a já čekám na sucho a on na déšť...

 Inu, já už  sedm let pravidelně hnojím a pravidelně orám. Každý rok rozházím své tři tuny prasečí kejdy smíchané se slámou, protože já držím prase na podestýlce a nedovedu si představit ho nechat na betoně. Každý rok dělám podmítku strniště, střední orbu a hlubokou orbu. Každý rok s půdou pořádně pohnu. Vůbec se nevyhýbám umělým hnojivům, rostliny dusík potřebují, ale ledek u mě hnůj nenahrazuje, ale doplňuje. 

Soused hnojiště nemá, ale za to má plnou hlavu ideálů o moderním zeleném zemědělství, kdy se přece orat nemá, aby se žížaly nenaštvaly. Místo hnoje rozsypává na zahrádce kompost, ale nemá ho tři tuny, spíš tak sto kilo. Půdu jen tak podhrábne kombinátorem, ale nepřevrací ji. Sice pravidelně zavlažuje a má na to i pěkný systém kapkové závlahy, ale prakticky všechen déšť mu jen steče po utuženém povrchu a po každé bouřce uklízí kupu hlíny splavené na dvůr. 

To víš sousede, povídá mi... globální oteplování. Máme sucho.

A já doufám, že to alespoň týden ještě vydrží, abych vůbec mohl začít pracovat... 

Takhle to je přátelé. Žádná změna klimatu a to ani globální a nejspíš ani lokální... Jen globální invaze idiotů a nenažraných ambiciózních technokratů. A peníze na prvním místě. Když totiž slepička snáší zlaté vejce, je třeba ji vydojit, aby snášela dvě zlatá vejce. A až pojde, tak se divit, jak se to mohlo stát. 

Také doma pracuju na kapkové závlaze. Ale zatím jsem to nestihl a nemám na to ani našetřeno. Mám studnu, ale na zalévání ji nepoužívám, protože ta voda je studená a mrtvá.  V této chvíli nemám žádné technické prostředky na zalévání. Jen dělám to, co mi poradil dědeček a jemu zase jeho dědeček. Já to dělám pomocí malotrakotru, on to dělal ručně. Zarývat hnůj, aby půda byla kyprá a pořádně orat, aby se převracela, provzdušňovala, aby v ní žily žížaly a tedy i krtci, aby si tam ty malé potvory dělaly dírky a celé drenáže, kam se vejdou kubíky a kubíky vody. 

Dědeček sypal na zahrádku ledek. Ale nikdy jím nenahrazoval hnůj. Organická hmota je nezbytná. A nejlépe až poté, co projde trávicím traktem zvířat, které zužitkují spoustu semen plevelů, pak si to poleží na hnoji, kde to přehrabou slepice, které sežerou zbylá semínka a pak to přijde zpátky na pole, čisté, plné živin, zaoře se to a pak se do toho pustí žížaly a do těch se pustí krtci a ti udělají systém drenáží na který nemá žádný vodohospodářský inženýr. Jo, krtky je pak možné hubit, protože jich je hodně, vždycky nějaký přežije, ale hlavně zajistí, aby voda pěkně zůstala v zemi poměrně blízko ke kořínkům rostlin. 

Místo toho se mluví o vodě, která už je z koloběhu dávno pryč. Voda v řece, ta už k ničemu není. Ta je tu pro ryby a říční dopravu. Stejné je to s vodou v přehradách. Ta je už napuštěná vším, co rozpustila v půdě a v lese. Na takovou vodu jsou zařízené ryby a ne rostliny. Mluví se o rybnících, přehradách, zdržích vody, ale nikdo nemluví o zabetonované krajině, která vodu svádí do trubek... Takhle jsi to řekl Targusi ne? Místo aby voda zavlažovala pole a nebo se vsákla ve struze, tak se pěknými plastovými rourami zavede přímo do řeky či přehrady, kde je úplně k ničemu. 

Loni spadlo při největší bouřce nad Vidlákovem čtyřicet milimetrů během půl hodiny. Některé níže položené kanály už tu vodu nedokázaly pobrat. Půlka dvorečků byla plná bahna. Já nic. Voda se hladce vsákla. To víte, krtčí díry  a načechraná kyprá zem, která je ale jinak jílovitá a těžká až hanba.  Potřebuje organickou hmotu každý rok, ale pokud ji dostane, pobere všechno.  

Nepotřeboval jsem k tomu žádné meliorace, žádné peníze, žádné stavby, žádné hráze, žádné nádrže. Jen prase a vidle. A fungovalo by to i se slepicemi, kozami, holuby, krůtami, pštrosy, daňky, jeleny, i s obyčejnou slámou politou trochou dusíkaté vody. Organická hmota je základ všeho. Ta už dvacet let v půdě chybí. A bude dvacet let trvat, než se obnoví, i kdybychom začali zítra ráno. 

U nás dědeček nehnojil posledních pět let, než jsme se nastěhovali... Neměl už dobytek, protože ho nezvládal a tak neměl hnůj. Půda pořád dobře plodila, jen těžkla a těžkla. A mně trvalo pět let po třech tunách hnoje každý podzim, než se to dalo do pořádku.

Kdyby se na vesnicích zase nechaly ty blátivé rybníčky na návsích a voda z dláždění kdyby netekla to kanálu, ale normálně dozadu za baráky. Bylo by to sice poněkud čvachtavé, ale té vody, co by se vrátilo do půdy a krajiny... Kdyby se obnovily travnaté strouhy podél cest a nepokládaly se všude roury. Hned by se mohlo celé povodí Vltavy i Moravy jít vycpat a přehrady by tu zase byly pro průmysl a rekreaci a ne pro nějaké zachraňování krajiny, kterou stejně nezachrání. 

Naše krajina nepotřebuje nic, jen orat, hnojit a nechat vodu téci normálně po zemi na pole. Lesům by stačilo, aby tam nechali růst to, co tam samo nalétne a vzejde... budou to nejspíš břízy. A po nich se objeví i něco lepšího. Samo... 

 Ale to je tak triviální řešení bez jakýchkoliv moderních zaříkávadel, že to nikdo nepochopí.  Stejně tak se začne globálně ochlazovat nejjednoduššeji tak, kdyby se kolem Klementina na pět kilometrů kolem nacpala trhavina a odpálila se ta Praha.  Už druhý rok po výbuchu by se tam objevila křoviska, pak první stromky, pak les. A každý rok by všichni koukali jak by ten teplotní průměr poklesl. Co také máte naměřit, když před dvěma sty roky byla příroda pár kroků daleko a dneska je deset kilometrů na všechny strany betonová džungle? 

Kdyby se jen zlomek z těch zamýšlených miliard na boj s klimatickou změnou použil na pořádnou orbu a na hnůj, poklesla by spotřeba pesticidů, herbicidů i umělých hnojiv, voda by se vrátila do krajiny a všechno by bylo v pohodě. Problem je v tom, že by to bylo směšně levné, nedalo by se u toho demonstrovat a nepřineslo by to žádné tučné fondy na lety do Davosu a jiná ekonomická fóra. A trvalo by to. Dvě dekády by to trvalo... a tolik času prý nemáme, jak nám řekli demonstranti za zrušení skleníkových plynů. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde aujourd'hui colmar therapie manuelle orthopedique pharmacie lafayette thermometre , targeted therapies pharmacie leclerc le relecq kerhuon , pharmacie sikorski avignon pharmacie avignon arques pharmacie de garde juvisy Cherche Chloroquine moins cher, Chloroquine livraison rapide <a href=https://faithlife.com/b15a8e0e96e44070b18ac41fea26e6cf#>Vente Chloroquine sans ordonnance</a> Acheter Chloroquine en pharmacie France Vente Chloroquine sans ordonnance. pharmacie orleans traitement sciatique MS Project 2013 The Missing Manual venta EspaГ±a, MS Project 2013 The Missing Manual donde comprar en EspaГ±a <a href=https://publiclab.org/notes/print/34440#>MS Project 2013 The Missing Manual venta EspaГ±a</a> Comprar MS Project 2013 The Missing Manual MS Project 2013 The Missing Manual venta EspaГ±a. pharmacie ugine pharmacie leclerc la roche sur yon sud , pharmacie kennedy pharmacie bailly paris click and collect GraphiSoft ArchiCAD 18 donde comprar en PerГє, GraphiSoft ArchiCAD 18 donde comprar en PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34649#>GraphiSoft ArchiCAD 18 por internet</a> GraphiSoft ArchiCAD 18 por internet GraphiSoft ArchiCAD 18 venta PerГє. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador institut francais des therapies alternatives avis medicament wystamm .

Zatím bez slepic

pharmacie leclerc gennevilliers pharmacie place des justices angers generique aerius comprime , pharmacie ouverte samedi aprem traitement fer , pharmacie donjon bourges pharmacie argenteuil les coteaux pharmacie brest kerangoff Medicamento Zithromax nombre generico, Zithromax barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-zithromax-… Zithromax a precios mГЎs bajos</a> Zithromax precio sin receta Medicamento Zithromax nombre generico. pharmacie leclerc cernay traitement termites Ranitidina barato en la farmacia, Medicamento Zantac nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/zantac-precio-colombia… barato en la farmacia</a> Zantac barato en la farmacia Comprar Zantac 300 mg genГ©rico. pharmacie de garde suresnes pharmacie de garde marseille site officiel , pharmacie auchan st loup therapy ka hindi Ivermectina precio Argentina, Comprar Stromectol 3 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/stromectol-precio-sin-… Stromectol nombre generico</a> Stromectol precio sin receta Medicamento Stromectol nombre generico. pharmacie de garde marseille 6eme therapies autisme .

Zatím bez slepic

pharmacie auchan flandre littorale pharmacie de garde waterloo aujourd'hui pharmacie marchi reboud aix en provence , medicaments rhume pratique des therapies cognitivo-comportementales au quotidien , pharmacie tassigny angers therapies comportementales et cognitives pleine conscience pharmacie auchan test covid Comprar Champix 1 mg sin receta, Comprar Champix 1 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-champix-1-mg-s… Champix nombre generico</a> Medicamento Champix nombre generico Compra Champix a precios mГЎs bajos. medicaments qui augmentent la glycemie therapies geniques definition Prednisolona precio sin receta, Solupred precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-solupred-n… precio sin receta</a> Comprar Solupred 10 mg sin receta Compra Solupred a precios mГЎs bajos. pharmacie en ligne masque pharmacie de garde aujourd'hui Г  quimperle , pharmacie de garde marseille 8 pharmacie de garde aujourd'hui dans l'oise Medicamento Furosemida nombre generico, Lasilix precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-lasilix-a-preci… precio Argentina</a> Lasilix precio Argentina Medicamento Lasilix nombre generico. pharmacie de garde marseille 13004 therapies cognitivo-comportementales et sexotherapies .

Zatím bez slepic

pharmacie auchan dunkerque pharmacie lafayette nantes traitement phlebite , pharmacie bordeaux st jean masques pharmacie boulogne billancourt , atma hypnose et therapies breves courroux pharmacie roubaix pharmacie favier amiens Lyrica precio EspaГ±a, Comprar Pregabalina 150 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-pregabalin… precio EspaГ±a</a> Compra Pregabalina a precios mГЎs bajos Pregabalina precio sin receta. pharmacie quizac brest therapie de couple lausanne Prednisona precio PerГє, Prednisona precio PerГє <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/prednisona-precio-peru… precio PerГє, Compra Prednisolona a precios mГЎs bajos</a> Medicamento Prednisona nombre generico Prednisona barato en la farmacia. pharmacie veterinaire angers pharmacie bourges hopital , pharmacie lafayette varichon therapies existentielles Medicamento Betoptic nombre generico, Comprar Betoptic genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-betoptic-n… Betoptic nombre generico</a> Medicamento Betoptic nombre generico Betoptic precio sin receta. therapie cognitivo comportementale maroc pharmacie wattrelos .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie lafayette grimaldi nice pharmacie orthopedie aix en provence pharmacie de garde ce weekend marseille , pharmacie en ligne kamagra medicaments xanax surdosage effet , pharmacie boulevard st quentin amiens therapie de couple outaouais therapies breves niort AutoCAD Design Suite Standard 2013 barato, AutoCAD Design Suite Standard 2013 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34292#>AutoCAD Design Suite Standard 2013 donde comprar en Guatemala</a> AutoCAD Design Suite Standard 2013 donde comprar en Guatemala AutoCAD Design Suite Standard 2013 precio Guatemala. pharmacie annecy act therapy book pdf Achetez la Sony CD Architect 5.2 moins chГЁre, Vente Sony CD Architect 5.2 sur internet <a href=https://faithlife.com/f5d7346eaef243da840ca68b50d91527#>Ou acheter du Sony CD Architect 5.2</a> Logiciel Sony CD Architect 5.2 au meilleur prix Acheter Sony CD Architect 5.2 en Suisse. parapharmacie tanguy bourges traitement sclerose en plaque , pharmacie lombard beauvais horaires pharmacie annecy pont neuf Compra Autodesk Building Design Suite Ultimate a precios mГЎs bajos, Compra Autodesk Building Design Suite Ultimate a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34329#>Autodesk Building Design Suite Ultimate barato</a> Autodesk Building Design Suite Ultimate venta Miami Autodesk Building Design Suite Ultimate donde comprar en Miami. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie prefecture annecy therapie cognitivo comportementale tours .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie touati argenteuil therapie respiratoire therapie cognitivo comportementale essonne , pharmacie almeida argenteuil traitement glaucome , therapie comportementale et cognitive la roche sur yon pharmacie aubiers bordeaux pharmacie argenteuil centre Comprar Corel Painter 2022, Corel Painter 2022 precio Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34722#>Comprar Corel Painter 2022, Corel Painter 2022 donde comprar en Venezuela</a> Compra Corel Painter 2022 a precios mГЎs bajos Corel Painter 2022 donde comprar en Venezuela. pharmacie daguenet angers therapies de conversion arte Knoll Light Factory for Photoshop 3 por internet, Knoll Light Factory for Photoshop 3 venta Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34652#>Knoll Light Factory for Photoshop 3 barato</a> Knoll Light Factory for Photoshop 3 por internet Knoll Light Factory for Photoshop 3 barato. du therapies breves lyon therapie de couple youtube , pharmacie veau pharmacie materiel medical argenteuil CorelCAD 2021 precio Venezuela, CorelCAD 2021 donde comprar en Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34764#>Compra CorelCAD 2021 a precios mГЎs bajos</a> CorelCAD 2021 venta Venezuela CorelCAD 2021 precio Venezuela. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador medicaments utilises en soins palliatifs pharmacie de garde inezgane aujourd'hui .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde aujourd'hui orleans pharmacie de garde marseille dimanche 8 novembre pharmacie pasteur aix en provence horaires , medicaments grippe pharmacie anton et willem amiens , pharmacie lafayette le puy act therapy online resources therapie cognitivo comportementale estime de soi Recherche Windows 10 Pro moins cher, Ou acheter du Windows 10 Pro <a href=https://faithlife.com/recherchewindows10promoinscher#>Acheter licence Windows 10 Pro</a> Windows 10 Pro bon marchГ© Prix des licences Windows 10 Pro. pharmacie ouverte autour de chez moi therapies institutionnelles Comprar ARTS PDF Aerialist Professional, ARTS PDF Aerialist Professional por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34583#>ARTS PDF Aerialist Professional donde comprar en Venezuela</a> ARTS PDF Aerialist Professional donde comprar en Venezuela Compra ARTS PDF Aerialist Professional a precios mГЎs bajos. medicaments diabete pharmacie place richelme aix en provence , pharmacie bourges turly therapie de couple huy Microsoft Office Home Student 2019 precio Ecuador, Microsoft Office Home Student 2019 venta Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34477#>Microsoft Office Home Student 2019 venta Ecuador</a> Microsoft Office Home Student 2019 precio Ecuador Microsoft Office Home Student 2019 donde comprar en Ecuador. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie lafayette villeurbanne therapies unite .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde aujourd'hui dans la somme pharmacie yvetot medicaments contre le stress , pharmacie angers pasteur pharmacie cap 3000 , pharmacie jacobins amiens pharmacie leclerc vesoul pharmacie amiens burger king Comprar Microsoft Office Professional 2021, Microsoft Office Professional 2021 venta Chile <a href=https://publiclab.org/notes/print/34720#>Microsoft Office Professional 2021 por internet</a> Microsoft Office Professional 2021 donde comprar en Chile Comprar Microsoft Office Professional 2021. medicaments zaffranax effet secondaire pharmacie de beaulieu nantes Autodesk AutoCAD MEP 2023 venta PerГє, Autodesk AutoCAD MEP 2023 precio PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34680#>Comprar Autodesk AutoCAD MEP 2023</a> Autodesk AutoCAD MEP 2023 donde comprar en PerГє Comprar Autodesk AutoCAD MEP 2023. pharmacie de garde marseille horaire pharmacie lafayette roubaix , therapies alternatives stress therapie zen widex Compra Cyberlink MediaShow Deluxe 6 a precios mГЎs bajos, Compra Cyberlink MediaShow Deluxe 6 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34320#>Cyberlink MediaShow Deluxe 6 venta Argentina, Compra Cyberlink MediaShow Deluxe 6 a precios mГЎs bajos</a> Comprar Cyberlink MediaShow Deluxe 6 Cyberlink MediaShow Deluxe 6 precio Argentina. pharmacie de garde aujourd'hui reunion pharmacie brest verdun .
Naproxeno barato en la farmacia, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno nombre generico</a> pharmacie bordeaux gambetta medicaments rhinopharyngite .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina barato en la farmacia. Medicamento Paroxetina nombre generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina pastillas sin receta</a> therapie cognitivo comportementale ile de france www.pharmacie en ligne.fr .
Medicamento Cefixima nombre generico, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima 100 mg sin receta</a> therapie breves bretagne pharmacie intermarche amiens .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax barato en la farmacia. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio sin receta</a> pharmacie garde autour de moi pharmacie orthopedie boulogne billancourt .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie de couple evreux pharmacie ouverte metz therapie louise guay , pharmacie ouverte dimanche lille pharmacie lafayette perpignan , pharmacie leclerc guingamp zen therapies tasmania pharmacie aix en provence place de la mairie Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador <a href=https://form.jotform.com/222076566560862#>Compra Gabapentina a precios mГЎs bajos</a> Compra Gabapentina a precios mГЎs bajos Comprar Gabapentina 800 mg genГ©rico. pharmacie a proximite pharmacie lafayette albi Colchicina barato en la farmacia, Compra Colchicina a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/colchicina-precio-miam… precio Miami, Colchicina barato en la farmacia</a> Comprar Colchicina pastillas genГ©rico Medicamento Colchicina nombre generico. pharmacie en ligne lyon pharmacie ouverte Г  8h autour de moi , therapie cognitivo-comportementale rive-nord therapie cognitivo-comportementale pour l'insomnie Meloxicam precio sin receta, Medicamento Mobic nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-mobic-nomb… Mobic a precios mГЎs bajos</a> Mobic barato en la farmacia Mobic precio Guatemala. pharmacie scaliger brest pharmacie verte colline aix en provence .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie santini avignon pharmacie de garde aujourd'hui yvelines pharmacie lafayette niort , pharmacie herboriste beauvais therapie comportementale et cognitive beauvais , pharmacie ligne xade pharmacie avenue stalingrad argenteuil pharmacie garde beaulieu sur mer Compra Prednisolona a precios mГЎs bajos, Solupred precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-solupred-n… Solupred 10 mg sin receta</a> Comprar Solupred 10 mg sin receta Solupred precio PerГє. medicaments usages pharmacie bailly livraison Dutasteride precio sin receta, Comprar Avodart 0.5 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-avodart-a-preci… Avodart a precios mГЎs bajos</a> Medicamento Avodart nombre generico Comprar Avodart 0.5 mg sin receta. pharmacie de garde aujourd'hui marseille pharmacie annecy le vieux horaires , therapie comportementale et cognitive haut rhin pharmacie aix en provence dimanche Meloxicam precio sin receta, Compra Mobic a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-mobic-nomb… Meloxicam 15 mg</a> Comprar Mobic 15 mg genГ©rico Mobic precio Guatemala. pharmacie bourges turly pharmacie boulogne billancourt ouverte le dimanche .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie en ligne dakar pharmacie moreau argenteuil pharmacie aix en provence zup , pharmacie leclerc talence pharmacie en ligne nantes , pharmacie de bailly paris pharmacie argenteuil gabriel peri pharmacie de service autour de moi Stromectol barato en la farmacia, Comprar Stromectol 12 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/stromectol-barato-en-l… Stromectol a precios mГЎs bajos</a> Stromectol precio sin receta Medicamento Stromectol nombre generico. pharmacie bailly therapie cognitivo comportementale bruxelles Comprar CorelCAD 2021, CorelCAD 2021 donde comprar en Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34764#>CorelCAD 2021 precio Venezuela</a> CorelCAD 2021 venta Venezuela CorelCAD 2021 precio Venezuela. pharmacie st nicolas angers pharmacie deroo bailly romainvilliers , pharmacie lafayette jaude pharmacie beaulieu les fontaines Comprar Strattera 60 mg genГ©rico, Strattera precio Ecuador <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-strattera-60-m… precio sin receta</a> Comprar Strattera 60 mg sin receta Strattera barato en la farmacia. pharmacie leclerc ales medicaments interdits .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde marseille panier medicaments jambes sans repos medicaments rembourses , pharmacie fleveau angers therapie comportementale et cognitive geneve , pharmacie cap nord bourges horaires therapies meaning pharmacie de garde aujourd'hui dans l'oise Suprax precio sin receta, Cefixima precio Colombia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-cefixima-100-m… Cefixima nombre generico</a> Comprar Cefixima 100 mg genГ©rico Cefixima barato en la farmacia. pharmacie en ligne reunion therapies douces et alternatives amboise Clomid precio sin receta, Clomifeno precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/clomifeno-barato-en-la… Clomifeno 50 mg genГ©rico</a> Clomifeno barato en la farmacia Comprar Clomifeno 50 mg genГ©rico. therapie zen pharmacie de nuit bourges , therapie streaming traitement hypothyroГЇdie Medicamento Levothyroxine nombre generico, Synthroid barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/synthroid-barato-en-la… barato en la farmacia</a> Synthroid precio sin receta Comprar Synthroid 100 mcg genГ©rico. pharmacie miara vasseur beauvais pharmacie amiens upjv .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie prefecture annecy pharmacie leclerc dammarie les lys pharmacie leclerc vannes , pharmacie giphar brest pharmacie ouverte jour ferie , pharmacie annecy courier pharmacie avignon courtine pharmacie trousselle angers Omeprazol barato en la farmacia, Comprar Omeprazol 20 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/omeprazol-barato-en-la… Omeprazol 20 mg</a> Omeprazol precio Venezuela Omeprazol precio sin receta. pharmacie lafayette fidelite therapie cognitivo-comportementale objectif Medicamento Vareniclina nombre generico, Champix precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-champix-1-mg-s… Champix a precios mГЎs bajos</a> Comprar Champix 1 mg sin receta Compra Champix a precios mГЎs bajos. pharmacie queliverzan brest pharmacie lafayette niort , therapie cognitivo comportementale nantes pharmacie avenue edouard vaillant boulogne billancourt Medicamento Lexapro nombre generico, Lexapro precio Venezuela <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-lexapro-no… precio sin receta</a> Comprar Lexapro 10 mg genГ©rico Lexapro barato en la farmacia. pharmacie fauquet amiens pharmacie ouverte nuit .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde kenitra therapie de couple zurich pharmacie auchan nogent sur oise , pharmacie leclerc thouars pharmacie en ligne tunisie , pharmacie beauvais ouverte le lundi pharmacie amiens henriville pharmacie beaulieu wattrelos horaire Comprar Baricitinib 2 mg genГ©rico, Medicamento Olumiant nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-olumiant-2-mg-… precio EspaГ±a</a> Olumiant precio EspaГ±a Comprar Olumiant 2 mg genГ©rico. pharmacie beauvais ouverte le lundi pharmacie auchan chatellerault Comprar Escitalopram 10 mg sin receta, Compra Lexapro a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-lexapro-no… precio Venezuela</a> Lexapro precio sin receta Lexapro barato en la farmacia. pharmacie argenteuil garde therapie comportementale et cognitive hypocondrie , introduction aux therapies comportementales et cognitives (tcc) therapies used in counselling Fosfomycin precio Chile, Fosfomycin barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/fosfomycin-precio-chil… precio Chile, Compra Monurol a precios mГЎs bajos</a> Fosfomycin precio sin receta Medicamento Fosfomycin nombre generico. therapies comportementales et cognitives dans la schizophrenie pharmacie journoud brest horaire .

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie tilleuls annecy pharmacie argenteuil val pharmacie du soleil boulogne billancourt , pharmacie traverso annecy therapie de couple bande annonce , pharmacie ouverte marseille pharmacie bailly paris pharmacie de garde aujourd'hui nancy Medicamento Sporanox nombre generico, Sporanox precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/sporanox-precio-peru-m… Sporanox 100 sin receta</a> Comprar Sporanox 100 sin receta Comprar Sporanox 100 genГ©rico. traitement embolie pulmonaire pharmacie becker monteux avis Amoxicillina precio Ecuador, Amoxil precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-amoxil-a-precio… barato en la farmacia</a> Comprar Amoxil 250 mg sin receta Comprar Amoxil 250 mg genГ©rico. pharmacie de garde aujourd'hui toulouse pharmacie de garde wissous aujourd'hui , pharmacie amiens rue delpech therapie cognitivo-comportementale adolescent Compra Procardia a precios mГЎs bajos, Medicamento Procardia nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-procardia-a-pre… Procardia a precios mГЎs bajos, Medicamento Nifedipine nombre generico</a> Procardia barato en la farmacia Compra Procardia a precios mГЎs bajos. pharmacie bailly 78870 pharmacie courtial-tronche beaulieu-sur-dordogne .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jsem se zajímal o větrné čerpadlo a na netu jsem narazil na pana Floriše. Ten mi vysvětlil, že voda 4m pod povrchem je pořád povrchová voda, ne spodní. Čerpá vodu v Indii i v Africe a asi se vyzná, má 70 let a čerpadla vyrábí sám, už toho má po krk a výrobu nikdo nechce převzít. Já si příští rok jednu tu vrtuli koupím a budu bez elektřtiny zvedat hladinu spodní vody na kousku svého pozemku, aby v tom místě nebyla studna někdy na suchu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

má jich asi 6 a hnoje má pořád 3 prdele. Hektarů má cca 15, na 10 orá a na 5 má louky, které kosí. Dělá to tak 20 let, před ním to takhle dělali předkové, všichni umírali na poli. Tenhle má 3 děti VŠ a 2 bypassy, jeden z kluků se vrátil ze světa k hospodaření, tak snad pozemky neprodá nějakému skopčákovi k zabetonování. Taky ale udělal 1 chybu, na 2 hektarech postupně vysazoval rychle rostoucí les. To je pěkná blbost, taková monokultura, ze které je jenom štěpka. Normální listnatý les má přírůstku více a vypadá přirozeně, ne jako plantáž.

Zatím bez slepic

Japonský topol sice rychle roste, ale taky hodně rychle shoří a je z něj spousta popela. všude se hovoří o obmýtí co 3 roky nová polena, ale málokdo dodá, že těch obmýtí je max. 6 a pak už tam neroste nic, protože je půda kompletně vyčerpaná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

má ovečky a ty serou povrchově na louku. Výtěžnost z oveček nula nula nic, pracuje proto v NHKG za 60/měs., tak je mu to jedno. Letos ovečky ruší a bude mít osla, aby nosil dřevo z lesa, bo nechal odpojit plyn a lesa má dost.
Já budu kosit a trávu zase nechám ležet, bo mi stačí dělat myší a mám stejně jenom 2ha jílu, který by mě neuživil, když neumím žrát seno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mohou také nadělat pěkný lokální maras se spodní vodou, když nejsou pěkně zespodu zaplněny bentonitem. Jedna místní firma to desítky let zaplňuje shora a vrt se třeba po 10-20 letech propadne o metr a urve od přípojky. Prochází přes zvodnělé vrstvy v různých výškách a spodní voda třeba z 15m uteče do vrstvy ve 40m a je v tu ránu jinde. Nahoru neteče. To lepší jsou energetické piloty, ty jsou ale drahé. Vrtná pole pro TČ se množí jak houby po dešti, bo dotace. Třeba Bezručovka na vrcholu Lysé hory má 7 vrtů po 100m a sousední hotel Zátopek ještě více. Zubařství AK Dent v Miroslavi u Znojma 11 vrtů po 110m, o VŠB ani nemluvím, tam mají čerpadla tepelný výkon 0,5MW. Některé vrty jsou poddinenzované a mrznou zem, stejně tak některé plošné kolektory, to potom voda nevsakuje. A pod ledem zafoukané sjezdovky taky ne, to steče do potoka a pryč. Nejhorší je teď kůrovec, lesy mizí a s nimi retenční schopnosti celých oblastí. A bureš tančí valčík.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vsetko je o peniazoch.
Maximalna vytaznost v minimalnom casovom horizonte.
Poories, zasejes, pohnojis, das chemiu a na jesen mas zatvu. Lahke.
Vidlakovo riesenie je x-krat porozhadzovat hnoj, poorat, zasiat, pohnojit, dat chemiu - ale len taku co to nevykynozi kmplet v pode, inak je to nahovno, a na jesen mas zatvu.
A spravny ekonom z tychto dvoch postupov vyberie ten jednoduchsi, vynosnejsi :D
A to este nerozpravame o orani po svaznici (lebo sa traktoru lepsie otaca...) a inych jednoduchsich rieseniach.
Cize...Vidlak ma pravdu, ale len pre maleho hospodara, co nema primarny zamer z pody rychlo zbohatnut (alebo surne pokryt splatky za uver banke...)
Ale v realite velkoplosnych poli to fungovat nebude.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano. Jde o peníze. V první řadě.
Těm, co je to naplno živí, můžete mu 100x vysvětlovat, jak se to má dělat, aby se půda neničila. on ale dobře ví, že když to tak začne dělat, už ho to živit nebude.

Ve stávajícím systému to nemá řešení. Bohužel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Půdu bychom si měli vážit a dobře sní nakládat.
Vím také,že se přestalo s hlubokou orbou,ono to po několik let neprojevilo,co je smyslem hluboké orby.
Ještě za komunistu,se v některých oblastech rozrývala půda až do hloubky 70 cm,už tenkrát se mluvilo o velkém hutnění půdy těžkými stroji a co vidíme v současnosti,hluboká orby se nedělá,ale je na polích,ještě těší technika.
Jen taková poznámka.
Pane Vidlík.
Prasečí hnůj je příliš ostrý,když se doma promíchával s hovězím,tak se to vyrovnalo.
Jinak bych doporučil,také to ještě s něčím míchat,jestli Vám stačí sláma,to nechám na Vás,nebo nechat rok uležet.
Ječmenu tyto chladna ani tak nevadí,ale na brambory je ještě chladná zem.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
je vidět, že máte roky praxe na rozdíl od teoretických mamlasů, co demonstrují každý pátek. Vše je správně. Jen bych doplnil, že pro práci s hnojem je dobré mít platné očkování proti tetanu, především, pokud je hnůj koňský. A také, že pokud chce někdo dostat do půdy rychle dostatek organické hmoty, třeba až 40 tun na ha, ať naseje vojtěšku, nechá ji 2 roky růst a pak zaorá.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Vhodné doplnění,díky
O tom tetanu jsem slyšel už v 70 letech i když to platilo i při práci s ornicí,okopávání,zběr okopanin
Jak i píšete,občas by mělo pole zůstat ladem,obnovit vyčerpanost živin v hodné je něčím to osít,aby nepřerostl plevel.
Vojtěška je dobrá,ale opravdu aspoň dva roky,co málokterý zemědělec to udělá,semeno je drahé a dva roky bez užitku.
Vojtěška dokáže mít kořeny až do 1 m a tím i propustí vodu do té hloubky
Spíš se sel jetel,ten dokázal zadusit plevel,nebo hned po sklizni se nasela řepka,ta taky dodá dost zeleného hnojení
Tohle všechno si mohly dovolit velké celky,Vidlák a podobný malý zemědělci těžko,proto to Vidlák dohání hnojením.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
vojtěška první rok naroste kořeny do 3 až 5 m, ve druhém až do 10 m. Je to šance na záchranu pole, až přestane plodit a bude sucho. Kdyby stát místo jiných dotací zadotoval dvouleté pěstování a zaorání vojtěšky, bylo by do 3 let od konce posledního cyklu po problému se suchem. Pokud se nechá problém sucha zvětšit, a to ouřadové nechají, bude náprava výrazně delší. Už je skoro 5 minut po 12, ale pořád se ještě dá situace zachránit. Za pár let už to bude hodně bolet a na polích bude mizivá úroda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vlk o Muellerově zprávě:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/03/25/godotova-vlastne-mueller…
Ráno jsem poslouchal Radiožurnál: "Nenašlo se dostatek důkazů prokazující bránění vyšetřování ze strany Trumpa.
Samozřejmě, česky by bylo lépe říci "Nebylo prokázáno". Ale asi jsou důvody to říci jinak.

Zatím bez slepic

Pane Admirál.
Ani se nemohlo nic najít,to by se mohlo USA omlátit o hlavu ovlivňování voleb v mnoha státech světa a jek sledujeme Venezuelu,USA si jmenuje svého prezidenta kde chce a i bez voleb.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

aby se žížaly nenaštvaly - zizaly se jen tak nenastvou. Jako zaci skolou povinni jsme je zacli pulit, hned jak jsme se dozvedeli, ze dorostou. Delali jsme jim kamaradky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V systému se musí vyrábět problémy masově, aby se pak mohlo pořádně zasoutěžit o nejdražší řešení.
A zatímco vědci zjistili a zjišťují, už další party úderníků tvoří další masově problémy.
A Cílek ten musí vědět, co to studuje na našich školách.
A protože dnešní mládí považuje zkušenosti předchozích generací za vesměs překonané, jdeme vpřed novým revolučním zítřkům.

Dotace budou zřejmě na rybníky:
https://www.novinky.cz/domaci/500689-kazdy-den-pribude-rybnik-slibuje-t…

A tady další rebel:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Washington-se-zlobi-EU-je…

Zatím bez slepic

Jak se na pojem systém dívat, jak ho pojmout. Navíc se problém větví, dá se vypozorovat, že existuje systém schopný samostatné komplexní funkce a systém podpůrný, řešící část, segment problematiky.
Vidlák uplatnil systém prvního druhu. A to velké umění.
Uzavřel kruh a "kasíruje" nadhodnotu.
Systém nemusí nutně vyrábět problém masově, pokud zrovna tohle nechceme jako řídící prvek systému.

Zatím bez slepic

rozbor doterajsich udalosti okolo slovenskych volieb. Autor je opatrny nejde viac do hlbky - vidiet, ze sa tomu vyhyba a nechce konfrontaciu. . Obavam sa, ze problem je omnoho zlozitejsi (ako ho prezentuje), hlbsi a s dopadom na celu Strednu Europu. Povedal by som, ze sa jedna o nieco ako preformatovanie tejto casti Europy hlavne vojenske.
https://www.hlavnespravy.sk/veci-verejne-romana-michelka-kto-moze-za-ne…
Aj ked sa vselico hovori o panovi Orbanovi z vojenskeho hladiska najviac odolavaju Velkej zmene Cechy a Slovensko. Toto by sa malo najblizsie zmenit. Preto nasa blondyna.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnes žádná báseň Ládika
jenom samá epika
o půdě a o vodě
o nás a o svobodě.
Už nemáme černozem
hnůj na pole nevezem,
z rozhodnutí elity
jsou hovna dvojí kvality.
V kraji mizí ptáci malí.
nemaj brouky a tak to balí
Mizí vrabci, kosi, sovy
zbydou jen ti Híčkokovi
a tlustí městští holubi
co zasírají obruby.
Ale svítá naděj znova.
Nová mládež Junckerova
v pátek opravuje klima
vysílá to ČT, Prima.

No a tady je Větvův blog "Ptaci":
https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=705668

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je pohled do duchovna,
rozbor gruntu matky Země.
Kdoví, co to zraje ve mě;
nevidím to na ideu
s Veselovským na videu,
myslím, že to půjde ztuha
tyhle blogy jsou má vzpruha.

Zatím bez slepic

vyloudil úsměv na líci
hned mám lepší ......

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

žádná od holubů lejna
jen jestřábí nebo soví,
nikde maras tyfusový.
Modřinky a koňadry
nosí ořech za ňadry
loupu jim ho každý den,
ptáček není podveden.
Nekupuju šunty z OBI
kdoví z čeho se to robí
měl jsem metrák vlašáků
teď mám hejna zpěváků.
I vrabčáci přiletí
u nás nejsou zakletí
zobe tady taky žluna,
myslím, že jde Inčučuna.

Zatím bez slepic

co se z tebe vyklube?
Tvoji plnou kloaku
nechtěl bych mít na saku,
ani na plynové masce;
enem babiš se tím schvasce
že má drahé guano
prý chutí to naslano.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

S těmi ftáky na tom něco je. V zimně skoro žádní, kromě vrabců, těch dost, ale kosové, sýkorky - každou zimu krmím, letos nebylo koho.

Prý ptačí mor.

Teď z jara, se nějací kosové a sýkorky objevili.

Zatím bez slepic

"ODS vznikla proto, aby v naší zemi hájila a prosazovala především tři věci: svobodu a demokracii, politickou příslušnost k Západu a kapitalismus."
Napočítal jsem 4. A neprosadili nic, jenom zvedli daně.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ládiku,
- odchylka 25% v počtu hájení a prosazování je v normě.
- Kdybyste chodil na náboženství, věděl byste, že i čtyři svatí evangelíci byli tři:
Petr a Pavel.

*****
Tři mušketýři si proto později pořídili čtvrtého Dartaňana jako rezervu.
*****
Jasnější je to zdánlivě jen u vynálezců ruchadla, které údajně vynalezli dva bratři - Wolfgang a Amadeus Mozartové.
Ovšem Jáchym tvrdí, že ruchadlo vynalezl sám Wolfgang, kdežto Amadeus vynalezl Váš těžkotonážní rotoped.

Kdyby pracovali společně, určitě by Wofganga napadlo doplnit rotoped železnými koly s drapáky, čímž by vznikl orební bicykl. Se zapřaženým ruchadlem by měl několikanásobně vyšší produktivitu než ruchadlo tažené párem volů.

Ušetření volové by podobně jako ti dnešní mohli zasedat v parlamentě, v důsledku čehož by se Rakousko-Uhersko rozpadlo mnohem dříve než česko-slovensko, nestačilo by vyvolat světovou válku a Češi by si jemně, pouhou svou Pravdou a Láskou svých erosenek porobili jak Rakouské Uheráky, tak nebezpečné říšské Němce. Adolf ani jeho současná nástupkyně Makrela by neměli šanci!

Zatím bez slepic

Tak jsem si přečetl toho Fialu
http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-fiala.php?itemid=33681

Jdou na mě chmury, větší kraviny než on nevymyslím, kdybych se snažil sebevíc. Zlatej Milouš Jakeš a jeho projev na červeném hrádku!

Zatím bez slepic

Jakeš se dal poslouchat. Říkal blbosti, ale aspoň jste rozuměli tomu, co chce říct. Tohle připomíná zápisy ze schůzí komunistického svazu spisovatelů. Až po chvíli čtení přijdete na to, že vůbec nic neříká, i když vzletnými slovy.

No, tak ať se mu podaří nad ruskými trolly vyhrát. Nejlepší metoda je absolutní pravdomluvnost. Na to nemají obranu.

Zatím bez slepic

Strašně špatně se to čte. U některých vět jsem se musela několikrát vracet a ani tak jsem nebyla schopná rozeznat, o čem ta věta je.

Přiznávám, že u mě je to zřejmě jakási dlouhodobá fialová dyslexie, protože ten člověk je mi odporný od samotných jeho začátků.
Pamatuju se, jak začínal u pultíku, mával rázně rukou do taktu a kladl zvýšený důraz na každé páté slovo (přitom s lehkým brněnským akcentem - hantec by mu šel asi dobře).
Tehdy mi připomínal nějakého obergruppenfuhrera z válečného dokumentu.

Mimochodem, k tomu blogu: co to vlastně je ta "moderní konzervativně liberální strana"?
To mi zní jako pravicově levicová strana, jako mokře suchý déšť - čemu v tom nerozumím?

Zatím bez slepic