Vidlákův barometr sucha

Autor
Štítky

Nechci mluvit za situaci se suchem v celé republice, protože ji neznám. Ale pokud bych měl shrnout  poslední rok diskuse o suchu, řekl bych, že sucho loni dorazilo i do Prahy a okolí a tak si toho všimli i ti, kteří donedávna měli vody dost a díky tomu to vypadá, jako by sucho přišlo až teď, nikdy předtím žádné nebylo a všichni jsme žili ve vodním dostatku. To až teď -  to globální oteplování, emise CO2 a Greta... 

Ve skutečnosti se období sucha celkem pravidelně opakují. Například u nás ve Vidlákově máme sucho prakticky každý druhý rok, co paměť sahá. A co paměť sahá, míváme tu i několik suchých roků za sebou, ale jen zcela výjimečně máme po sobě dva roky s průměrnými či nadprůměrnými srážkami. 

Jenže... ono to slvné sucho není tak jednoduché. Za posledního čtvrt století jsme sice měli patnáct suchých roků, ale "jen" sedm let podprůměrné úrody a k tomu ta podprůměrná úroda byla i dvakrát v letech na vodu relativně bohatých. Každý druhý suchý rok se na zemědělství prakticky nepodepsal. A naopak, i přes průměrné a nadprůměrné srážky, stejně se neurodilo z důvodu nedostatku vody. 

Je strašně snadné říci, že málo prší, ale srážky se na suchu podepisují jen z větší půlky. Existuje spousta drobných faktorů, které hrají svoji roli a mohou ji hrát i tehdy, kdy prší naprosto dostatečně. 

Například nejhorší sucho zažil Vidlákov v roce 1947. Srážkově to ovšem byl rok naprosto průměrný, ba nadprůměrný. Ale zjara dlouho a intenzívně mrzlo. Zem byla zamrzlá do 60ti cm. Pak přišly jarní srážky, které celoplošně takřka bez výjimky odtekly po zmrzlém povrchu. Do podzimu se to už nenapravilo a bylo to znát ještě dva další roky. Nejdeštivější měsíce jsou červen a červenec, ale to prší v intenzívních bouřkách a ze čtyřiceti spadlých milimetrů se jich vsákne tak deset. Tehdy to nenapravily ani meze, ani malá rozdělená políčka, ani pěstovaná mnohem pestřejší skladby plodin. 

Dalším suché roky byly koncem šedesátých let. To zase nešlo o mráz, ale o intezívní dlouhodobé větrné počasí. Vanulo ze stepí na sibiři, vzduch byl horký a suchý a vytáhl všechnu vodu z půdy i když - světe div se - opět pršelo nadprůměrně. 

Loni ve Vidlákově opět pršelo průměrně. Ale - koncem května a začátkem června, když se nalévají klasy, tak tři týdny nepršelo. Pouhé tři týdny. Rozdíl mezi dobrou a mizernou úrodou představovala jedna jediná bouřka, která nespadla. Deset milimetrů deště by bývalo zajistilo rekordní úrodu. 

Letos ve Vidlákově nezapršelo prakticky dva měsíce i když průměrné měsíční srážky byly splněny. Akorát že v březnu napršelo na začátku a v dubnu až na konci. Oba měsíce byly lehce podprůměrné,  ale kdyby se ten déšť jen trochu rozdělil pravidelněji, nebylo by po suchu ani památky. Květen už má déšť splněný teď a doplnil i předchozí stav. 

K tomu bylo v březnu teplo a v dubnu zima. Osení rychle vzešlo a schovalo zem před sluníčkem. Navíc nijak extrémně nefoukalo a tak i když déšť přišel pozdě, na většině půd nebyla zem vysušená. Kořínky ještě měly nějakou tu vláhu. Ovšem to, co se selo až na jaře, to vzchází až teď. Ale vzchází to dobře, protože když už nepršelo, tak nepršelo ani trochu a tak si semínka jen tak poležely. Nestalo se, že by vyklíčily a pak zašly. 

Kupodivu sucho prospělo i bramborám. Ty se objevují také až teď. Ale brzy zjara se už probudily mandelinky a protože brambory ne a ne vzejít, tak zašly hladem. Letos bude o dost méně postřiků na bramborách. 

Kolem Vidlákova letošní sucho schytali jen ti, co zachytávají moderní trendy a neořou Ti mají smůlu a počítají značné ztráty. Ostatní jsou celkem v klidu. Samozřejmě do žní je daleko a klidně se může zase stát, že o úrodě rozhodne jedna jediná fronta, která přidá v pravou chvíli nezbytných pět milimetrů vody. Ale zatím se nám plní pranostika - studený máj, v stodole ráj. Všimněte si, že nikdo tam neřeší velikost srážek. Už naši předci věděli, že studený květen zajistí nějakou tu vodu a všechno nevyschne na žhavém sluníčku. 

Já osobně mám jednoduchý vidlácký barometr sucha. Asi nepřekvapí, když řeknu, že je to moje hnojiště. Jen se nesmějte, správně udělané hnojiště je základ všeho zemědělství a já ho mám jako ze žurnálu. Má nepropustné dno, abych nezamořoval spodní vodu dusíkem. Má poměrně vysoké neprodyšné stěny, aby hnůj zbytečně nevysychal. A kromě toho je hnojiště propojené s vedle ležící jímkou do které se stahuje nadbytečná voda.  

Touto vodou já hnůj pravidelně polévám. Jednak tím urychluju rozklad - voda je hodně dusíkatá a jednak zajišťuju hnoji to nejlepší prostředí pro působení hnilobných procesů. Voda prostě prosákne hnojem, něco tam zůstane, něco se vypaří a zbytek se stáhne zase do jímky. Na hnojiště samozřejmě také prší. V suchých měsících vody v jímce postupně ubývá, v mokrých přibývá. 

Opravdové sucho je tehdy, když mi v jímce dojde voda a já musím hnůj vlhčit hadicí. V té chvíli je už opravdu zle, úroda hyne, osení vstřebává vlastní odnože, stromy odhazují plody, myši na polích hynou žízní. Ale dokud slunce a vítr nevytáhnou všechnu vodu z hnojiště, nic  se neděje. Dokud déšť přináší byť jen trochu nové vody, vše je v pořádku. 

A tak hlásím, že špatný rok byl loni, to mi voda došla dvakrát. Ale prozatím ani jednou předtím a letos jsem dokonce musel hnůj přikrývat proti dešti, protože jímka je zatím pořád plná a mám té vody dokonce nadbytek.  

Zkrátka, sucho je kategorie o dost složitější, než se vejde do článku průměrného bojovníka za životní prostředí. A současná hysterie je podle mě mnohem víc jen marketing než odraz skutečnosti. Ano, někomu vyschla studna. Dokonce tam, kde se to nestalo už padesát let. Ale v předchozích letech vyschly studny zase jinde, jen se o tom tak nenakecalo. A pak se zase naplnily. 

Dokonce začínám mít pocit, že pokud současné studené květnové počasí vydrží ještě dva týdny, tak články o suchu na dlouhou dobu skončí a začne se psát o prvních, druhých i třetích povodňových stupních. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Omlouvám se Vidláku za off topic, ale než zalezu do postele, chtěla bych tu sdílet video k volbám do EP, které zveřejnila Kotlebova LSNS na Slovensku.

Kotlebova LSNS má v posledních průzkumech 14% a je na druhém místě za SMERom s 19%.

https://cz.sputniknews.com/slovensko/201905129869855-realita-kterou-na-…

Zatím bez slepic

... no přehrál jsem si to "video" a s názory bych docela souhlasil. Ovšem článek, ve kterém je umístěno, mne přesvědčuje o tom, že není vyvážené, záběry jsou z tržiště a vůbec že to jsou "zcestné názory" a měl bych si ten svůj názor "opravit"; dle toho"jedině správného názoru" ...tak nevím.

Zatím bez slepic

In reply to by Lojza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak zabery jsou z trziste? Ti lidi, co chodej na trziste tam snad nebydlej? Mate tam zabery ze slavnyho Molenbeeku. Si najedte na google street view a proklikejte si to. Uvidite, ze osazenstvo ulic je uplne stejne.

Treba tohle podivejte to je tam videt v pozadi

https://www.google.cz/search?q=molenbeek+place+communale&source=lnms&tb…

je to Molenbeek.

Pro vyvazeni tam mate taky megapevnost EU parlamentu.

Je to uplne hola pravda bez vsech prikras, bez muslimskeho a slunickarskeho lhani. Pul obyvatel Bruselu jsou arabsky mluvici, pak tam mate kupu cernochu, pak tam jsou eurourednici.

Jen lzete.

Zatím bez slepic

Nemusíte se čílit, já jen citoval to, co je taky napsáno v příslušném článku, kde to video je umístěno ... ne že se stím ztotožňuji... a už vůbec to nikomu nevnucuji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na tomhle článku je krásné, jak ukazuje, že i jednoduché věci jsou v přírodě vlastně složité. A že ten ekoSYSTÉM nás vždy dokáže nějak doběhnout.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stručné, srozumitelné, přesvědčivé, s překvapivými fakty. Obdivuji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to znamená, když má mladší dcera občas utrousí:
"Meleš hovna!"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a voda v ní za posledních 20 let zmizela jen v roce 2015, kdy pršelo v březnu a potom až v lednu 2016. Tráva byla hnědá jako v JARu, púda rozpraskaná do hloubky a krtince se objevily až ve 2017. Pražští meteorologové básnili o krásném počasí a mi se otvíral nůž v kapse. Letos prší pořád, ale jen slabě, úhrn je 25% normálu. Studnu dotuju vodou z lesní studánky, kterou nosím a vylévám na zem nad studnu. Kdysi jsem ji čerpal ponorným čerpadlem, ale to se nesmí, podle zákona jde o krádež.
Vidím to do budoucna na větrná čerpadlo pana Froliše, má už ale 70 let a chtěl by výrobu někomu prodat. Vodovod mám na pozemku, ale francouzský, cizí, jejich připojovací podmínky mě před 20 lety neoslovily, tak si můžou vodu strčit někam.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

než podzemní sucho. Půdní je ve vrstvě, kam sahají kořeny plodin a stromů, voda v této vrstvě je povrchová voda. V hlubším podzemí, nesouvisejícím s vegetací, je pitná podzemní voda, která se tam drží třeba rok od deště, než vyleze na povrch. Tyhle dvojí vody by měly být propojené. Už několik let nejsou a to je ten průser. Řešením je napravit lidskou činnost, která omezila vsakování povrchových vod. Nejlépe stíněním země stromy, které vypařují vodu do ovzduší, ochlazují ho a zajišťují přirozený koloběh. O hluboké orbě a mrvě ani nemusím mluvit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zajišťují rozmanitost přírody v zemědělské jednotvárné krajině. Je v nich život, stín a podílejí se na zadržování vody. Omezují sílu větru a tím odpar vody. Jejich odstranění byl zločin s dalekosáhlými dúsledky. Podobně meliorace, za účelem získání obhospodařovarelné plochy.
Dnes se vozí kobzole odněkud z hottentotska a nemají ani odrůdu, prase by to nežralo a cena jak za maso. Likviduje se vazba člověka na přírodu, příroda je v podstatě nepřítel. V létě se proti ní bojuje klimatizací, která na druhé straně vyrábí horký vzduch a vedle kouří komín. Zvrácený svět. Všude se podvádí a lže, zejména v médiích a v politice. Vše za účelem krátkodobého zisku - po mě potopa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nehleďte zasněně do dáli, ani nezděte. Saďte stromy a chraňte je. Strom je klimoška. Strom jsou zelené plíce. Co vykácí debil v rovníkovém pásu, to musí normální člověk nasadit v mírném pásu. Bez ohledu na islamizaci či inseminaci islámem, ženoucí sem písek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Tohle jde dělat v malém,ale velké celky,ZD vůbec,nemají na hnůj hmotu,nebo to použijí do bioplynek.
Hluboká orba,má svůj význam,kterou by měly provádět právi ti,co tolik nehnojí hnojem,aby se půda načechrala nabrala vláhu do větší hloubky do podorničí,když víme,jak to těžká technika dokáže zhutnit půdu i podorničí.Když je v půdě i v podorníčí dost vláhy,tak i při delším suchu mají rostliny nějakou vláhu,když odpařování postupuje nahoru,tak toho využijí rostliny..
Také víme,že se tak intenzivně nesela řepka,ani kukuřice,které z půdy vycucnou všechny živiny.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je rozdíl mezi tím "nejde vs nemůžou". Když se nastaví ekonomika zemědělství, aby to bylo ziskovější než bioplinky či nezaorat hnůj, pak do můžou, oproti tomu kd ydnes nemůžou. Nejde=bránilo by tomu nedostatek technologie apod. ;)

I když nejde, platí, protože EU tomu brání...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Slyšela jsem názor,
- že nám stromy odebírají příliš mnoho kyslíku a vody, tož je třeba je kácet.
- že přednost má postavení baráků před stromy, tak vykácet.
- .......
včera spadlo 14 mm, aspoň se zelenisko na povrchu trošku napije.
- jo a jeden zahradník ve vesnici poblíž, prý si vykope studnu. Našel vodu v 80ti metrech. Jenže samý pesticid.
- tak ty studny, odkud bereme vodu z podzemí, na tom budou stejně.
- jak odstranit pesticidy?

Zatím bez slepic

zubama.

Zatím bez slepic

tak technologicky muzete treba pouzit ionizaci a pak uhlikovy filtr, ale

jedine reseni je pockat tak 80-100 let a snad se to vyplavi samo

Zatím bez slepic

Proc odstranovat pesticidy z vody? Proste tu vodu prodavejte jako pesticid na postriky. (Ja vim, blba sranda)

Zatím bez slepic

A tak mi teče voda skrz a ze zubů,
k pesticidům amalgám přidávám,
spolu s různými ústními bakteriemi
ať si i ostatní pošmáknou.
Vím jabkárna...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Než voda steče do podzemních rezervoárů v hloubkách 80 a více metrů, trvá to 2 až 4 000 let. Voda v březnu byla na povrchu, ale v hloubce 30 více cm nic, tma bylo o poznání větší sucho. Trochu se to zlepšilo v dubnu.
Naše počasí ale ovlivňuje i Golfský proud, který zpomaluje, a tak se nad severozápadním Atlantikem netvoří tolik bouřkových mračen. Deště do ČR pronikají především ze západu nebe severozápadu, tedy z Atlantiku. Příčinou počasí ale není člověk, ale aktivita Slunce a erupce na Slunci. Člověk tomu něco dodá, ale ne tolik. Především člověk může za to, že voda, která v ČR spadne, se nevsákne do půdy a zase odteče. Pak chybí ten malý vodní cyklus, voda, která se vypaří a spadne v místě. To jsou ty deště, které chybí rostlinám.
My žízní neumřeme, vždy bude nějaká voda pode dnem řeky, ale rostliny a lesy možná ano. Už jsme se dostali do kritické fáze.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Většina starých civilizací vyschla, varuje biolog Pokorný. Měli bychom se podívat na důvody

https://www.lidovky.cz/domov/biolog-pokorny-vetsina-starych-civilizaci-…

citace z rozhovoru, ktery doporucuji k precteni a zamysleni

Provozujeme průmyslově zemědělství, rozšiřují se města a suché odvodněné plochy. V České republice se sice plocha lesů trochu zvýšila, necháváme ovšem vědomě usychat les na horách a lesy ztrácejí vodu. Tomu všemu je společné, že se odvodňuje a odstraňuje se trvalá vegetace, zmizely i malé nivy toků a jiné mokřady, mokré louky byly odvodněny. Máme velké půdní bloky, které jsou odvodněné a vzrostlá vegetace, která chladí, je na nich jen krátkou dobu. Kukuřice začne růst v červnu, a to už sekáme řepku a obilí. Pak zůstanou holá, přehřátá pole. Na sklizeném, odvodněném poli je najednou povrchová teplota 50 stupňů a horký vzduch jde nahoru. Suchá plocha vypadá nevinně, ale právě z ní stoupá rychle vzhůru ohřátý vzduch, který odebírá vlhkost z okolí. Tak krajina vysychá. K tomu máme městské aglomerace, které se taky přehřívají.

Zmínil jste, že jsme na tom nejhůř. Za to mohou meliorace prováděné za komunistů, scelování pozemků a tudíž i prvenství ve velikosti půdních bloků. V Evropě tedy ten problém nemají?
Scelování pozemků a úbytek lidí v zemědělství je obecný problém v celé Evropě. Je to věc mechanizace. U nás to bylo akcelerované politicky vymýcením sedláckého stavu, který se zpátky nevrátil. Uplynulo mnoho desítek let a gynekolog dnes nepůjde zpátky, aby si udělal milionové půjčky a začal hospodařit. To je mimochodem konkrétní příklad. Dnešní styl života, kdy si v prvé řadě „užíváme“, je v rozporu s tradičním zemědělským hospodařením. Je to tak trochu koule na noze, čímž se nechci nikoho dotknout, protože jsou lidé, kteří tu „kouli na noze“ mají rádi.

Ale například Španělsko začalo vysychat už s Kolumbem, když začaly zámořské plavby. Zlikvidovali třeba i 500 až tisíc hektarů dubového lesa na jednu loď, dubové lesy padly a už se neobnovily. Španělé mají slušnou zemědělskou produkci, protože mají dotované zavlažování. Kdyby ho neměli, tak mají smůlu. Francie má menší zemědělská hospodářství a je tam více zemědělců, ale i tam jsou ohromné vysychající lány.

LN: S oblibou říkáte, že strom je výborné klimatizační zařízení.
Před dvaceti lety jsem dal inzerát, že hledám klimatizační zařízení, které je jenom na sluneční pohon, je tiché, z recyklovatelných materiálů, ideálně by mělo vázat oxid uhličitý a vytvářet kyslík. Mělo by klimatizovat výkonem dvaceti až třiceti kilowattů a chladící výkon regulovat podle množství přicházející sluneční energie a vyžadovat minimální údržbu a náklady. To všechno a ještě více dokáže strom.

a ten zaver
Suchu podle vás jde rozumět. Kdo tomu v Česku nerozumí a měl by?
Společnost, tedy vědci a politici se soustředí na to, že klima je tvořené atmosférou a skleníkovými plyny. V textech Mezivládního panelu pro klimatickou změnu se doslova píše, že hospodařením v krajině neovlivníme množství vodní páry, že ho ovlivňujeme tím, jak vypouštíme skleníkové plyny. S tím nelze souhlasit a je to pitomost. Když odvodním nějaké území, tak stoupá povrchová teplota půdy, ohřívá se vzduch a ten stoupá vzhůru a odnáší vodní páru rychle vzhůru. V doporučeních pro rozhodující sféry se píše jen o oxidu uhličitém a skleníkových plynech. Není tam ani slovo o tom, že měníme distribuci sluneční energie na zemi tím, co sluníčku nabídneme, tedy krajinným pokryvem. A není tam ani slovo o přímé úloze vody a rostlin v klimatu.

LN: A v Česku?
Jedna věc je rozumět a druhá to říkat. Oxid uhličitý a skleníkové plyny se dostaly do ohniska ideologie. Oficiální věda je placená za to, aby dosáhla nízkouhlíkové společnosti, případně uhlíkově neutrální. To máme přestat dýchat? Problémy začínají od vědců, kteří si odporují v principech chápání klimatické změny, mnozí ignorují přímou funkci vody a vegetace v utváření klimatu. Více se věří modelům, nežli vlastním očím a zkušenostem. Modely nedokáží postihnout dynamiku přeměn sluneční energie přes rostliny a vodní páru, která je nejvýznamnějším skleníkovým plynem, tvoří ovšem i mlhu a mraky, které stíní a přenáší sluneční energii v „čase a prostoru“. To, že nedokážeme tyto děje modelovat, neznamená, že můžeme tyto nejdůležitější procesy ignorovat.

Zatím bez slepic

In reply to by alepro (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo sedláci sice zmizeli nenávratně s dobou, ale vrátili se vám "farmáři", ale ti již sedlačit nebudou, ti jedou na zisk a dotace ...

Zatím bez slepic

V 80. letech se tuším pod vedením akademika Kudrny připravoval systémový přístup k problematice eroze a hospodaření s vodou v půdě. Tedy melioracemi nejen odvodňovat, ale potřebnou vláhu i zadržovat. S listopadem vzaly tyto plány za své, zemědělské správy začaly bojovat se zemědělstvím a mezitím trh nastolil nový systém. Jaká je asi cena této ztracené příležitosti?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za období od roku 1999 do 2017 ubylo celkem 77 tis. ha zemědělské půdy, co v průměru představuje úbytek cca 4 tis. ha ročně a více než 11 ha za den.
Ano, 11 ha denně !

Zatím bez slepic

Tady je statistický výtah :
Výměra obhospodařované zemědělské půdy se trvale zmenšuje, varují statistici. Od roku 2000 jí ubylo téměř 148 tisíc hektarů, to znamená 25 hektarů denně, zjistil ČSÚ ve strukturálním šetření o zemědělských subjektech. :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ma nekdo nepoliticke vysvetleni o tom, jak souvisi soucasne sucho s globalnim oteplovanim?

Vody je preci v prirode porad stejne. To by se musela vyparovat do vesmiru, aby ji bylo mene. vsechny klimaticke zmeny v historii planety byly jen o tom, ze zacalo prset nekde jinde.

Zatím bez slepic

podle 2. zákona termodynamiky. Dochází k degradaci energie. V teplejším vzduchu lze rouzpustit vyšší množství vody (vodní páry). Mění se hmotnost a cirkulace vzdušnin, kondenzuje to jinde a jinak, než bývalo pravidlem. Voda zkrátka vyprší jinde, třeba nad oceánem, nebo spíše úplně nahodile.

Zatím bez slepic

Slunce. Na prehistorii bych se aktuálně moc nedíval, životnost lidí (lidstva) je výrazně kratší časový úsek.

Zatím bez slepic

No jo, ale docela dobre to vyvraci reci o globalnim oteplovani. Zas tak teplo neni.

Videl jste nekdy piskovcove skaly? To jsou duny z dob, kdy tu byla poust.

Zatím bez slepic

Ale tohle vás dneska učí ve škole????
Pískovec je sediment, vznikl v moři ....

Zatím bez slepic

In reply to by banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

slaná voda. Proč teda nejsou pískovcové skály slané?

Zatím bez slepic

A ty jsi Targusi ten pískovec ochutnal??? Nee tak vážně, sůl je uložená v podloží a na povrch vystupuje pouze v místech kde výpar půdy převažuje nad srážkami, pak vznikají slaniska....
Anebo použij strýčka Googla a podívej se jak vznikli naše skalní města...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Současná hysterie" je prostě kampaň,
jak s pomocí alarmistů a naivních lidí snadněji vytáhnout z kapes všech lidí další a další prachy.

Zdaní se vše, co ještě nebylo a další akce budou následovat, samozřejmě nyní ale jen a pouze v zájmu svatého boje za záchranu klimatu...a kdo by odmítal zachránit planetu.

Někde se ty prachy i pro svaté bojovníky vzít musí a hádejte, kdo jim je dá.....

Takže přijde další akce "mysleli jsme to dobře a dopadne to jako vždycky".
Příklad jeden zde:
https://www.novinky.cz/ekonomika/504644-letenky-by-mohly-podrazit-eu-zv…¨

No a tady je zajímavý článek ekologa, i on se zřejmě domnívá, že na něj by pak nedošlo, nebo že by šel příkladem....:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vilem-famm-lidi-v…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, teplejší atmosfera pojme víc vody v podobě páry, která pak chybí na a pod zemí.
Současně jihopacifická klimatická oscilace ENSO ve fázi El Niňo způsobuje/ila posun proudění Golfského proudu, což má za následek turbulentní klimatické změny (mořské proudy jsou to, co nejvíc ovlivňuje klima), např. i to, že se různé orkány a tornáda začaly vyskytovat i nad evropským kontinentem, a nejen hlavně nad oceány, jako dosud. tady snad jen dodat, že celý kvartér bylo počasí mnohem turbulentnější a průměrné teploty jsou v našem interglaciálu (který "co nevidět" skončí) jen o 4 C vyšší, než byly v pslední době ledové a že žijeme v době extrémní klimatické stability (v třetihorách se toplata měnila o 2 C během 5-10 let, dnes alarmisté šílí kvůli změně 0,6-0,8 C za 60 let). Po celé třetihory byly průměrné teploty o 10-14 C vyšší než dnes.

A jak jsem již zmínil kdysi : jistěže jde a půjde o "válku o vodu", kdy se voda stane významným platidlem, a klikatologická pornografie cestou k ovládnutí energetické jednotky jako novodobého feuda.
A už je mi skoro žinantní to psát kdyby nás bylo o 6,5 mld méně, tak bychom tyhle problémy vůbec nemuseli řešit a navíc bychom na tyhle pí**viny neměli vůbec čas.
Poslední podotek : je jasná chemická závislost mezi teplotou a CO2 - ano, CO2 vždy s rostoucí teplotou planety stoupá, ale pokud se daří zadokumentovat teplotní přechod, vždy jako s určitým skluzem vlečená veličina za teplotou.

Zatím bez slepic

Děkuji Anonymovi za potvrzení všeho, co jsem napsal. PS : voda se samozřejmě vypařuje i z oceánů, a o té turbulentnosti a přesunu cyklonových proudění vzduchu dokonce už i nad Evropu jsem snad také psal. Opravdu netuším, co se snažíte rozporovat. DOkonce i to, že možské proudy jsou hlavní zodpovědný za klimatické změny

Zatím bez slepic

Protože mi ale došlo, že to ne každý musel nutně pochopit, proč o tom píši, tak snad lépe :

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pocasi-extremni-scuho-predpoved.A180…

Zatím bez slepic

Ona totiž ta jižní oscilace je zodpovědná za odklon Golfáče od Floridy k Evropě a tedy přesunu těch tlakových výší a níží. Prostě to je jen o tom, že se dost vody "rozpustí" v teplejším vzduchu a zůstane v něm (až do zas nějaké doby ledové, kdy vykondenzuje), a současně se zbylá voda vyprší, ale "někde jinde", nezřídka i rovnou do moře.
Nicméně osobně souhlasím, že zásadní příčinou je Slunce a antropogenní CO2 jen přicmrndává.
Ale získat moc (a nejen související peníze) nad světovým průmyslem a výrobou pomocí různých emisních povolenek, regulací, omezení, .. a to vše se zdůvodněním "klimatickou změnou", to je příliš lákavé, než aby to ekoteroristé a podobní (vč. Al Gorea) nechali ležet na ulici.

Zatím bez slepic

V tomhle s ním souzním. Třetihory byly mnohem teplejší a život kypěl. Ve čtvrtohorách se sice s velkými oscilacemi ale trvale teplota na Zemi snižuje. I přes současnou dobu meziledovou jsme ve velmi chladném období. Považovat oteplování za katastrofu je tedy velký nesmysl. Na boj proti oteplování se bohužel vynaloží obrovské peníze, které budou chybět jinde. Na omezení lidské populace je to ovšem efektivní program.

Zatím bez slepic

Na druhou stranu jsem už začátkem května psal, že "rosničky" slibovaly, že by v květnu měla nějaká ta voda spadnout ... a zdá se, že jim to zatím vychází.

Zatím bez slepic

Jojo, tak dlouho se zvyšuje minimální mzda a důchody (a tím pádem i ceny, takže nula od nuly), až se musí začít obyvatelstvo chránit před hazardem, alkoholem, cigaretami, bankami ... a rozpustíme i rezervní fond, že ano, vždyť je rezervní (a co na tom, že pro nenadálé katastrofy, však to, že už od února nevychází predikovaný schodek stáního rozpočtu je nenadálá katastrofa, které by si mohl všimnout i střízlivější volič ANO a Babiše, který furt jen maká a pak předkládá graf investic v absolutní hodnotě, přestože se všichni v OVM baví o relativním vyjádření-kdo by sii toho na tu dálku všiml, kdyby to Moravec nepřečetl). Takže jsme jako národ o 28 mld rezervního fondu "lehčí", protože to dávkomat Maláčová rozfrcal k prožrání, ale zase máme na jeden až dva měsíce pokoj od strašáka většího než 40 mld dluhu. A to měl Babiš už od někdy 2016 mít rozpočty vyrovnané. Najednou se mu Kalousek hodil.

A to tu po mně dokonce někdo vyjel, když jsem zmínil, že už daněma a odvodama Babiš hýbal co usedl jako minfin a nebo pro změnu nehýbal DPH, kterou zavedl kalousek v krizi a měla skončit v 2015. Máme ji dodnes a měli jsme ji i za ekonomické konjunktury, což je srandovní, že ji vyčítá kalouskovi v době ekonomické krize.
Ale kdo z jeho stáda voličů si toho všimne? Jak mu visí okami na kosteleckým uheráku ....

Ale to sem nepatří, tady je to o i-x

Zatím bez slepic

Skvělý Schneider - až na pár drobností. Jen 3 hlavní :

OSN byla nefunkční záležitost už od založení, se dvěma zásadníma chybama - pár států mělo právo veta a každý stát měl stejně silný hlas. OSN bylo placeno primárně (z největší části) z peněz USA, přesto měly stejnou sílu hlasu (když pominu příslušné veto v RB) jako kdejaká prdel s 5 domorodci. Čemu se divit, že to USA nakonec přestalo bavit to financovat, když ta organizace byla čím dál víc proti nim jen z hloupé averze

Každý stát může ZA SEBE vyhlašovat sankce na kohokoli jakékoli. Je právem kohokoli si sám určit, od koho a co bude nebo nebude kupovat nebo mu dodávat. A to platí i pro třetí státy, které třeba s tím dotyčným sankcionovaným dál obchodují. Takže veškeré tyhle otázky jsou v úplně jiné než soudní rovině : většinou se západ DOMLOUVÁ na sankcích (viz sankce na Rusko, Irák, Irán, S. Koreu, ....) ale to žádná podmínka není. Sankce jsou záležitostí vyjádření SVOBODNÉ VŮLE.

A k tomu článku 1 : pokud je nějaká země "uznána" OSN jako viník něčeho a je jí něco přikázáno (např. aby zastavila jaderný program ap.), pak sankce už vůbec, ale ani vyhrožování silou není proti " (...) a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů. (...)". Je zjevné, že v tomto případě se jedná naopak o vyhrožování v zájmu a cíli Spojených národů.

Je tam toho víc, ale stačí. Schneider to prostě pojal moc ideologicky a "anti".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, teplejší atmosfera pojme víc vody v podobě páry, která pak chybí na a pod zemí.

Co to pionyre? Videli uz nekdy globus? Jsou tam oceany, takovy to modry. A kdyz atmosfera pojme vic vody, tak se ji vic vypari i z oceanu, vitr to odfoukne nad pevninu a zas vyprsi.

Vedej kdy bylo v Euroasii malo srazek? Za doby ledove. To jsou veci. Voda se malo vyparovala.

Zatím bez slepic

je pro některé z nás živobytím. Proto preferuji stromy. Nakonec dají ještě teplo v pecku, a to zadarmo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejde tu sice o vodu, ale o BOJ jde.

PIJE SE MOC.

Asi o tom "pije se moc" v parlamentu a na vládě musí něco vědět.

A tak se ti, co drží nyní MOC, pokusí nám sehrát etudu vychovatelů, kteří se sice zavázali, že daně zvyšovat NEBUDOU, ale co by koaliční vláda neudělala pro DOBRO lidu, že ANO!

https://www.novinky.cz/ekonomika/504666-babisova-vlada-chce-zdrazit-alk…

Není vhodné šířit paniku, že je třeba urgentně shánět další prachy do státního rozpočtu, kde se jen dá.

Zvýšení spotřebních daní tedy zabalíme:
- bojem tou vyšší daní proti neřesti,
- časem, kdy musí vše růst, tedy proč ne i daně,
- vyššími příjmy lidu, i když tady ten boj PROTI "pije se moc" už moc smysl nedává.

A já jsem si myslela, že ona Ála je ministr financí a hledá a řeší jen ty prachy, ale ona děvucha jedna starostlivá myslí hlavně prý a zejména a prvně na potírání neřestí.

Kdyby občan s neřestí na její radu fakt přestal a moc se už s daní nepilo a nekouřilo, asi by měla Ála z toho zvýšení daně z neřesti tak nějak nadšenou nebyla.

Neměl by pak akci „pije se moc“ spíš tlačit KEN zdravotnictví, či Venezuela sociálních věcí……..?

Možná jí to nějaký skalní volič zbaští. Je to holka statečná, když prý jsou „jediní, kdo to udělat může, tak MUSÍ“. Musíš Álo, musíš, jde přece o DOBRO lidí, ale bacha na to, i Švejk říkal, že "mejlej se i ministři"......

Tak v praxi tedy probíhá ANO program do voleb 2017 "Nebudeme zvyšovat daně, ale naopak je snižovat.“

Já vím, lidi už mají přece ty „vysoké“ příjmy, tak jede verze, které se eufemisticky v programu říká "STABILIZACE" - (nahoru, chudinek i dlouho neměněných daní)....

Za sebe doufám, že snad zase nepřibude těch nízko a jinak příjmových či jiných slepých.

Na druhou stranu celníci se jistě zaradují, zase budou moci chtít dostat přidáno a tak dokola a dokola…

Zatím bez slepic