U nás dobrý...

Autor

...ale zbytek republiky je v hajzlu.. 

V týdnu jsme byli svědky krásného příkladu, který ilustruje, jak se u nás koncepčně přemýšlí, jak máme na všech důležitých postech kompetentní lidi a jak umíme řešit rozdílné podmínky a různé situace. 

Nejprve (tuším) v pondělí vyhlásil ÚKZUS, to je Ústřední  kontrolní zkušební ústav zemědělský výjimku podle které je možné plošně aplikovat jed na hraboše na polích. Plošná aplikace znamená, že si zemědělec vezme rozmetadlo, nasype do něj příslušné otrávené granule a projede se po polích s tím, že je slušná šance, že si hraboši dají do nosu a pozabíjí je to. Doteď se směla dělat jen aplikace tzv. do nory - což se dělá tak, že si zemědělec vezme otrávené granule do kýblu, chodí brzy zjara po polích a když uvidí noru, hodí do ní hrstičku. 

Tuto aplikaci do nory mohli dělat jen malí zemědělci, kteří ještě tak nějak svoje pole znají a vědí, kde se jim ti hraboši vyskytují, odkud jim tam lezou a kde to vždycky začíná. Ti pak mohli stihnout svoje pozemky obejít. Ale samozřejmě všichni velkozemědělci od 200 hektarů vejš, ti už vědi houby, jak to detailně na poli vypadá. Zemědělec od dvou set do tisíce hektarů potřebuje v podstatě stejně pracovníků, jen zvětšuje traktory a haly. 

Podnik, který má víc jak tisíc hektarů, en už o nich neví vůbec nic, protože prostě není v lidských silách udržet přehled na úrovni "vždycky ti hraboši chodí tam od vesnice a první nory se objeví tam u toho kandelábru mezi šípkovým keřem a hydrantem". 

Hned ve stejný den o oznámení výjimky ÚKZUSU, okamžitě se obejvili naši ekoteroristé - tedy ochránci přírody a planety s tím, že to bude mít devastující vliv na ostatní zvířata, že už našli mrtvé zajíce, a uhynou káňata, sovy a vůbec všechno. Začal příslušný mediální řev, kterého se zalekli i na ministerstvu zemědělství a náš ó velký Toman, který je údajně strašlivý boss už od předchozího režimu a je to mafián par excelance, tak tento údajný  kmotr Toman se zalekl a výjimku zase pozastavil. 

Pak byly slyšet moudré hlavy, jak se to určitě dá řešit i jinak.... Ano dá. 

U nás na jižní moravě totiž celkem nadstandartně prší a má pršet i v tomto týdnu a zřejmě i dál. Tož zemědělci celkem bez problémů vytáhli z kopřiv velké pluhy a pustili se do hluboké orby. Od jezer a řek v ten okamžik přitáhli rackové, čápi, volavky a dokonce i kormoráni a pustili se do bohatě prostřené tabule.  Musím říci, že něco takového jsem ještě neviděl. Pole se bělají ptactvem, mezi tím vším se prolétají dravci, káňata, poštolky a všichni žerou jak prokopnutí. 

U nás na jihu je situace v podstatě vyřešená. Stálo to sice fůru nafty, ale konečně se pořádně pohnulo s půdou a pokud nebude příští rok nějak katastrofálně sucho, máme založeno na rekordní výnosy. Navíc to ještě zlikviduje spoustu plevelů a do půdy se dostane realtivně slušné množství zelené hmoty. 

Ale nevím co bude dělat zbytek republiky. Haná, polabí i jižní čechy jsou na suchu. Ti mají opravdu srážkový deficit. Nedovedu si představit, že by nějaký zemědělec dobrovolně vjel do pole  oral před setím ozimné pšenice, když je rád, že má v půdě alespoň trochu vlhkosti. To je totiž jediná nevýhoda hluboké orby - ona tu půdu jednorázově vysuší až to těch třiceti centimetrů. Proto se historicky dělala hluboká orba před jařinami - tedy na polích, kde se selo až zjara. 

Pokud se teď o té výjimce budou dohadovat delší dobu, bude pozdě pro řepku. Pak začne být pozdě pro pšenici a pak už  to bude jedno... 

Hrabošů je na polích tolik, že každý jeden nezoraný nebo neotrávený hektar dokáže zajistit kalamitní populaci pro všech osm hektarů okolo toho jednoho. 

Samozřejmě nikdo - ani úředníci, ani ministři a už vůbec ne ekologové - nedokážou sednout a říci, že plošná aplikace se povoluje všude tam, kde je přemnoženo (to se ví, bo se to hlásí) a kde je sucho (což se také ví, na to jsou mapy). Tam, kde je vody víceméně dost, tam se bude orat a bez výjimky se budou orat všechny jařiny. 

Takový intelektuální výkon se dal naposled očekávat od tatíka dnešního Tomana, případně od kteréhokoliv prvorepublikového ministra orby. 

Dovolím si předpovídat... jestli do týdne nedojde k  nějakému rozumnému využití jedů, tak bude příští rok vypadat zemědělství jako na Ukrajině za hladomoru a všichni zjistíme, že hovadiny nedělal jenom Stalin, ale zvládnou se i v demokratické společnosti, která má k dispozici dostatečně řvoucí (a tím mocnou) skupinu blbců. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

1/ ty (dvě) káně, nikoli ta (dvě) káňata. Káně podle vzoru nůše, po novu růže, nikoli podle vzoru kuře - ta (dvě) kuřata, rvala nám do palic souška úča.
2/Já jsem dnes řval po Staré Jahodě, ale nejsem mocný, nýbrž jsem nemocný. Co s tím? Patřím taky do nějaké skupiny blbců, když je to tak podobné?

Zatím bez slepic

Hmmm, to je překvápko... člověk se tu pořád něco nového učí.

Tohle jsem zkopírovala z Wikislovníku:

skloňování
Substantivum singulár plurál
nominativ káně káně
genitiv káně kání
dativ káni káním
akuzativ káni káně
vokativ káně káně
lokál káni káních
instrumentál kání káněmi

Zatím bez slepic

Souška učitelka byla poněkud staršího data vydání, aktuální pravidla připouští oba rody a obé skloňování, Vidlák zde chybu nemá :-) Byť i pravidla si všímají, že v odborných textech převažuje rod ženský, a tedy Targusem navrhovaná varianta :-) Takhle opravovat Vidlákovi v textech syntaktické chyby, to by byla radost :-D

Zatím bez slepic

In reply to by JakuP (neověřeno)

Trvalý odkaz

byla ze staré školy, páč byla "pouze" absolventkou učitelského ústavu.
Měl jsem babču, která byla taky absolventkou učiteláku, a dodnes mám deprese z toho, co ty paní znaly a uměly.

Když přišla souška po válce sem k nám do Goralie, chodila do školy dvě hodiny pěšky tam, dvě zpátky. Na zimu jí rodiče sehnali na to pochodování tzv. "baganče", neboli pracovní boty "z werku" - ze železáren, protože přišla z jižní Moravy a nebyla přichystána na kvanta sněhu, která zde byla kdysi běžná. A šmatlat dvě hoďky sněhem v polobotkách není tak úplně zábavné...
Dožila se skoro devadesátky a už je to pár let, co je pryč...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

protože podle Pravidel:
SLOVNÍ TVARY: káně ~ káňat ~ káňata ~ káňatech ~ káňatům ~ káňaty ~ káněmi ~ káni ~ káních ~ káním

Zatím bez slepic

Amerického fotbalu? Nebo in lajn hokeje?

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2926

(F. K.) Podst. jménem káně se označuje známý dravý pták z čeledi orlů (Buteo vulgaris) a v tomto významu je jméno káně rodu ženského (vzor duše). Říká se tedy správně káně rousná, mořská, sněžná a pod.; Jungmann s. v. káně zaznamenal přirovnání »chodí jako mokrá káně« a podobná spojení cituje též z Veleslavína. Slovensky se káni říká kaňa a v polštině je tvar kania. Kání mládě se označuje v češtině rovněž jménem káně, avšak toto jméno, jako vůbec jména mláďat na -ě je rodu středního a skloňuje se podle vzoru kuře: káně, káněte atd. Tak se skloňuje i jméno káně, káňata, které se stalo názvem dětí cvičících v Sokole.

Neboli ta káně, stejně jako ta liška. S tím nic nenaděláte.
A to káně, jako to lišče.

Ovšem v tomto případě by bylo nutno zeptati se, kde se nacházejí staré kusy, jsou-li mláďata přecpaná tak, že takřka nemohou létati. U obezitologa? Anebo vyřizují lázně na klouby? Nebo snad dokonce drží hladovku a odletěly za tím účelem do SSSR?

No prostě se smiřte s tím, že jste starý, hloupý a škaredý, jinak to nejde...

Zatím bez slepic

jen mám navrch, protože mám úřední lejstro, že jsem praštěnej do makovice.
Jistě že jsem měl na mysli Pravidla českého pravopisu, jen jsem to napsal tak blbě, že to mohlo znamenat i Pravidla vyhýbání lodí na moři.
Z gramatiky, na jakékoliv škole, jsem sice prchal jako vyděšený jelen, ale co si pamatuji, za našich mladých let - žrala ( létala ) káňata -.

Zatím bez slepic

pochopit, že krásnější, mladší a chytřejší jsem já a vy s tím nenaděláte vůbec nic.
Proč?
Vy máte lejstro, že jste praštěný.
Já mám fotku od doktora (CT a MR), na níž je vidět, že mám díry do hlavy.
Máte díry do hlavy?
Namáte.
Tak to vidíte.
:-)
Káňata vyrostla a dospěla a jsou z nich káně.
A ani nechtějte vědět, co je z nás.
:-)))

Zatím bez slepic

Dle příručky lze káně, ž. i káně, s., a pak se liší to skloňování
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=k%C3%A1n%C4%9B
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=k%C3%A1n%C4%9B_1

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

blbé káněcí ptáky a že by mi někdo poradil, do které sekty jakých blboňů sa mám nasomrovat já, to nikoho ani nenapadne.

Zatím bez slepic

a budes sef :D :D
A v najhorsom pripade budes sef len sam sebe :D :D :D - ale budes sef. A to sa pocita :D :D :D

Zatím bez slepic

gorolskou kavárnu?
To by možná šlo, musím o tom popřemýšlet. Akorát nevím, kde seberu nějakého dalšího prachatého a blbého Soroše, který by mi sypal škváru za moje kydy...

Zatím bez slepic

zaloz kaviaren
vymysli si fajne heslo
urob si promo na FB
zavolaj na kafe Gretu
odfot sa s Gretou
nasyp si popol na hlavu aky si bol kydal a ako ta greta vyliecila - napriklad pohladom?? :D
a ver, ze ak budes dostatocne blby a skaredy Soros si ta najde
... a ked budes len zacinajuci kaviarnik - pridem na goralsku kavu aj ja :D :D :D Co clovek neurobi pre stareho a skaredeho Targusa :D :D :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já myslím, že jsme všichni na správném místě. Není třeba doporučení kam se obrátit. Jen mám obavu, že to je misto, které by se dalo označit jako jedno z posledních.

Zatím bez slepic

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naše místo je tak temné a hluboké zákoutí, kam slunce nesvítí, a sluníčka milující elf zavítá jen stěží, a prchá zděšen osvěžit se v pražské kavárně sójovým laté s avokádovým toustem. Pak vede pohrdavé řeči o vidlácích, co se sami tak titulují, cosi o méně vzdělané části národa a hledá na Googlu, jak se skloňuje káně, aby, až se sem vrátí poučit staré nevzdělané a ošklivé vidláky, jak je to správně. Pokud nebude vědět, vyšle vrchního elfa k Sorošovi, a ten rozhodne, co je správné, protože tak to má být.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

hlubokým zákoutím je naše hospoda.
Už je jen zaplivaná, protože se tam nesmí kouřit.

Zatím bez slepic

Do vaší hospody chodí prasata, kdo v tom má šlapat!
Slušný člověk hygienicky fluše vyžvýkané bago ze žvýkacího tabáku promíšeného s mastným chrchlem na strop!

Zatím bez slepic

větu, ve které píšu, že má hospa zaplivanou podlahu?
Nemůžete.
Tak to vidíte.
A to ani nemáte papíry na hlavu, jako Míra z osmapadesátky

Zatím bez slepic

Plivání v putyce je též zakázáno. Rada města Brna plivání na podlahu v hostincích a kavárnách zakázala vyhláškou už v roce 1907 pod pokutou do výše 200Kč nebo i 20dní kriminálu.

Zatím bez slepic

In reply to by G (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asfalťák zcela správně, že se plivá na strop. Jedinci, kteří tam nedoplivnou, flusají na hospodského, páč má špatnou míru a z bečky se sto sedmi pivy jich natočí jedno sto a pětadvacet k tomu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám rád své čtenáře... :-) Dokázali spotřebovat osm komentářů na skloňování slova káně a nikoho neoznačili za Hitlera... :-)

Zatím bez slepic

není tady báječně??

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ku kani, vidím kaňu, kaňo! o kani, s kaňu. Co řešíte? Kaňa je nuda, jestřáb je pořádný dravec. U nás se neorá, bo pluh nejde zapíchnout do země a krtci nevyvrtali ďury. Myši uschly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Problém s káněmi(ňaty) je třeba rozdělit na dvě skupiny, to co lítá jsou káňata(viz oblíbená kniha O letadélku káněti), zatímco káně rodu ženského je pojem zeměpisný(viz Káně Galilejská).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Každá káně, pokud není militantní feministka, snáší vejce oplodněná kaňákem.
Z nich se potom líhnou káňata.

Zatím bez slepic

Nějakým kladélkem přes skořápku?

Zatím bez slepic

Ládiku,
zeptejte se nějaké slepice. Třeba Gréty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

→ brazilský pravicový prezident Bolsonaro je přesvědčený, že lze skloubit ekonomický růst s ochranou životního prostředí… „Stačí o trochu méně jíst a chodit na velkou jen jednou za dva dny. To bude nejlepší pro všechny…“ fascinující…

→ v kalifornském Modestu odmítli povolit shromáždění „hrdosti heterosexuálů“…

Zatím bez slepic

dobrá? Ta, že si budu muset při návětěvě Brazílie vrazit špunt do prdele? Co na to mé hemoroidy? Kdo mi pak uhradí léčbu natržené sliznice a tak všelijak podobně?

Zatím bez slepic

Špatnou AH teprve smolí.

Zatím bez slepic

Ládiku, Vaše reakce nasvědčuje tomu, že na svou heterosexualitu nejste dostatečně hrdý a neste ochoten za ni pochodovat!

Tak jednu ještě lepší než dobrou:
"Dle Deutsche Welle nesouhlasí (s pouhým prudkým zdaněním masa) lídr Zelených Robert Habeck. Ovšem z jiného důvodu. Zdanit maso podle něj není dost. Tvrdí, že se musí překopat celý systém daně z přidané hodnoty, aby se vyšlo vstříc péči o životní prostředí. Proti návrhu se vyjádřila opoziční Die Linke (Levice) a Alternativa pro Německo. V ekologických kruzích je debata o snížení spotřeby masa velmi živá a již několik výzkumných institucí vyprodukovalo prognózy, které říkají, o kolik se spotřeba masa musí snížit. Jedna z navrhovaných „diet“ například počítá se 14 gramy červeného masa, 29 gramy kuřecího a 13 gramy vaječné hmoty. Na den."

Ládiku, znám recept na výborný tatarský biftek z drobně posekaného kyselého zelí, kečupu a sýra.
Pravda, ten sýr...ale dnes se prodává i zcela rostlinný sýr, vyrobený bez kapky kravího mléka.

Zatím bez slepic

to na vás a na Ládika.
Musíte spolu vymyslet daň z ubrané hodnoty. I když nemáte papíry na hlavu.
Pak nastane ráj na zemi.
I na Zemi.

Zatím bez slepic

trávím 8 hodin a ty topinky nevím kolik. U toho není čas vymýšlet blbosti.

Zatím bez slepic

...no on to myslel ironicky jako odpověď na výčitku na tiskovce, že příliš rychle odlesňuje amazonské pralesy.

Zatím bez slepic

In reply to by Clairvaux (neověřeno)

Trvalý odkaz

Brazilci mají na odlesňování Bolsana, my kůrovce ze šumavských velkochovů.
Brazilci odlesňují, my odpolňujeme.

Zatím bez slepic

odpovědí na to je odklonění zavirování Země - my jsme to zavirování a dojde k našemu odklonění.

Zatím bez slepic

In reply to by Clairvaux (neověřeno)

Trvalý odkaz

na povel z rozhlasu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ja si myslim, ze mysi by se mely zahanet zcela ekologicky. Soudruh Kocab si vezme pistalku. bude psika a piskat a mysky odvede bud do Nemecka nebo do Ruska.

Popripade by mysky mohla sbirat skolni mladez, skautici a samozrejme velice angazovana umelecka fronta. Mysky jsou velke a tak se daji sbirat daleko snadneji nez mandelinka bramborova.

Ministerstvo kultury by mohlo vypsat soutez o nejaky pekny, oprimisticky popevek.

Zatím bez slepic

bude poskat a piskat

Zatím bez slepic

tož v jednom místním družstvu se tak již děje, s kýblem v jedné ruce, s mobilem v druhé jeden technik sype jed do myších děr. Protože dravci jsou vyčůraní a sbírají pouze mladá holá myšátka, ty staré tlusté myši nechávají žít. Tak ani onen technik, ani ono káně nic nevytrhne.
Ci fix život, to aby si člověk hodil špagát.....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stačilo pár dešťů, řeka se vylila z koryta a hraboše utopila.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Způsob ekologického hubení pčemnožených škůdců v norách vymyslel a vyzkoušel můj kamarád.
na jeho zahradě silně řádili přemnožení krtci.
Vzal propanbutanovou láhev, napustil zkapalněný plyn do nory a škrtnul.
Po chvíli začaly vyskakovat ze země desítky plaménků.
Takto hubil neplánovaně krtky nejen na svém, ale i na sousedově pozemku.
Nejdelší plameny vyskakovaly v boudě a pod přístřeškem, kde měl soused zaparkované auto.

Ačkoli auto kupodivu neshořelo a bouda jen odoutnala, soused byl na kamaráda hrubý.

Zatím bez slepic

měl použít čistý C3H8.

Zatím bez slepic

Vas kamarad je genius. Prilezitostne vyridte.

Zatím bez slepic

Ježkovy voči - tohle zkusit, tak spadne sousedovi taras, kterým porušil o cca 2 m terénní křivku i s tujemi, které zasázel nahoře, max. 15 cm od toho tarasu, prej by si na tom tarasu ještě chtěl postavit zeď. Jdu k tomu tarasu hledat ty krtince, či myší hnízda

Zatím bez slepic

Bylo to něco ve smyslu: "Rozhodně jsem neměl v úmyslu způsobit sousedovi škodu. Pouze jsem vracel na jeho zahradu hrušky, které napadaly na můj pozemek z jeho stromu z větví přesahujících přes plot (bylo to dlouho před platností NOZ, pozn. vzpomínajícícho). Nemůžu za to, ze si ten blbec v místě jejich dopadu vystavěl skleník."

Zatím bez slepic

hm, pak lze ještě použít - nač to vlastně doplatilo opevnění, kolem Jericha tuším?
No nic, to já jen tak, soused kozu nemá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

s odsáváním smradu z mísy a odvodem do rekuperace, kde se zpětně získá teplo z prdu. To soudruzi z německa nevymysleli dobře. Trendem bude srát přímo do vody.

Zatím bez slepic