Stejně se mají líp

Autor
Štítky

Pamatujete na školní povinnou četbu a rozbory prózy? U nás ve třídě existovala univerzální věta téměř pro každý román - "Autor v románu kritizuje maloměšťácký způsob života." Tato univerzální věta mi párkrát zařídila jedničku i když jsem knížku neviděl ani z rychlíku. Maloměšťácký způsob života. 

Bylo tím myšleno takové to žití při zemi - žádné eldorádo, žádné skandály, nijak nevyčnívat, zůstat pěkně v řadě, nedělat vlny a po harpagonsku pomaloučku dávat korunku ke korunce, až bude v Praze dům. Moc nekouřit, moc nepít, nedávat na odiv nedělní husu k obědu, každý peníz obrátit v ruce dvakrát, do kostela to ano, ale myslet si svoje jak o nebi, tak o dobročinnosti, nebratříčkovat se s každým, pokukovat vejš, ale dosahovat toho raději sňatkem s ošklivou šlechtičnou než nějakým riskantním bojem. 

Podobnou kritiku zažívali v obrozenecké době i venkovští vidláci. (Vlastně ji do jisté míry zažívají dodnes). Také se kritizovalo jejich sepětí  půdou, se sedlákem se nedá bavit o ničem jiném než o zemědělství, na všechno se kouká z hlediska, zda se to dá použí pro polní práce, je zahleděný do svého gruntu, nemá smysl pro vyšší cíle, celý velký svět uměni odbývá jen v mládí s chasou u muziky. Nezajímá ho intelekt, nezajímají ho velké otázky dějin. 

Fór byl vždycky v tom, že maloměšťáci i vidláci na tyto výtky nikdy nereagovali, ale také si z toho nic nedělali. Pěkně si ve městě dál pozvolna hrabali, plnili byty pendlovkami i dubovým nábytkem, ženili své syny a vdávali dcery za výhodné partie, měli své nadité vkladní knížky, tu a tam o to přišli při nějaké měnové reformě, ale za chvíli se stejně zase vzmohli. Vidláci tu a tam přišli o syna při verbuňku, ale zpravidla jich měli dost, pěkně si seli a sklízeli, svatbou spojovali políčka, vydírali čeleď a ve štrozocích šetřili na traktory. Když bylo hůř, zatáhli se do sebe, když byla nadúroda, stejně šetřili a pokud přišla pohroma, stejně to nějak udělali a za čas už zase byli na koni. 

Stejně funguje i antisemitismus. Židy sice kritizuje kdekdo a za kdeco a oni si dál dělají svoje. 

Teď je v kurzu bílý muž. To je ten uchvatilel, rasista a kolonista, je třeba ho vzít u huby, ať už poněmecku zelenou politikou a masovou migrací, nebo poafricku ala Zimbabwe nebo JAR. USA mají také svojí metodu. Bílý muž může za všechno. A tak je třeba demonstrovat, domáhat se, křičet, nadávat... A ten bílý muž se kupodivu má pořád dobře. Dokonce i v té jihoafrické republice přes všechny peripetie, přes všechen obrácený rasismus, přes pokusy o útisk, kritiku... stejně se bilí mají pořád nejlíp. Černoši tam už demonstrují a bojují za svojí černou rasu třicet let a nic z toho. Jo, ti bílí tu a tam přijdou o syna, tu a tam je nějaká vražda, ale nakonec jsou to oni, kdo mají ve štrozoku peníze a utíkají ze země v takovém stavu, že mohou kdekoliv na světě (třeba v Rusku) začít znova. 

Stejné to má naše LGBT komunita a na Prag Pride to zase bylo vidět. To je třeba mít pořád nějaké výhody, domáhat se dalších a dalších práv, je třeba chodit, vydávat na odiv svojí jinakost a porovnávat se s heterosexuály a stejně jim to k ničemu není. Heterosexuálové žádné pochody hrdosti nepotřebují. V klidu si někde piplají tu rodinu a přes všechny problémy pořád jsou o několik řádů věrnější a stabilnější než průměrný homosexuální pár. Pořád mají mnohem nižší výskyty AIDS i žloutenky, pořád ještě vysílají do škol i hodně normálních a slušně vychovaných dětí, obejdou se bez halasně vyžadované podpory a i když jsou podle dnešních měřítech maloměšťáci, vidláci, rasité a homofobové, stejně se nakonec mají nejlíp. 

Chánovské sídliště by mohlo vyprávět a romské občanské iniciativy také. Mohou mít jakoukoliv zákonnou přednost, mohou mít na své straně média, neziskovky, aktivisty a stejně jim to není nic platné. Pořád vyhrává ten maloměšťácký bílý rasista, který raději přejde na druhou stranu, pokud v noci potká partu romů. 

Podívejte na Mináře a spol... dvě stě tisíc lidí na Letné a maloměšťáci si stejně zvolí koho chtějí, bez ohledu na novináře, bez ohledu na televizi a nepotřebují k tomu žádné mluvčí, žádné organizace, žádné demonstrace. 

Nakonec, všechna ta dnešní kritika, pozitivní diskriminace, LGBT a další, jsou vlastně jen takové kyselé hrozny. Nějak k nim to štěstí nepřichází. Ani přes halasná prohlášení, ani přes pochody hrdosti, nepomůžou jim ani neziskovky, ani prosby ani hrozby. Jo, mohou toho normálního heterosexuálního bělocha s rodinou přiskřípnout. Ale vždycky se to otočí víc proti nim. On ten běloch si nějak poradí a nakonec se zase bude mít líp než  ti, kteří by ho rádi srazili do horoucích pekel. 

A pokud to přeženou... málokdo si dovede představit, čeho všeho jsou běloši schopní, když se doopravdy naserou. Není tak jednoduché je vyvést z klidu. Oni totiž jsou ti maloměšťáci a dávají přednost trpělivému rozhazování sítí. Ale když budou nakonec zahnáni do kouta, špatně to dopadne s každým, kdo je dráždí. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

prý není a ona je furt. Ani lidi nejsou a ono jich je...

Zatím bez slepic

Tak lidí na práci je hodně, ale schopných šéfů co je dokáží uřídit/zaměstnat/zaučit/udržet je málo, holt každej chce supermana co pracuje ne pro peníze, ale pro dobrej pocit a ty na ulici nechodí :D Takže to bude jako vždy, prostě se bude řvát nejsou lidi ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

→ nejbohatší rodina světa, američtí Waltonovi (majitelé WallMartu), podle Bloombergu vydělávají 70 tisíc dolarů za minutu, čtyři miliony dolarů za hodinu, 100 milionů za den… fascinující…

( z čerstvé Kávičky)

Zatím bez slepic

zvednout prachy, keré leží na cestě.

Zatím bez slepic

Každý ovšem nemá na zdvíhání oněch peněz na cestě megarypadlo z uhelných povrchových dolů.

Což je otázka vstupního kapitálu...
...a "na počátku každého velkého (rodinného) majetku je velká loupež".

Zatím bez slepic

V britkém sitcomu IT Crowd je scéna, v níž šéf společnosti říká: "Když jsem začínal, neměl jsem nic, než sen... a šest miliónů Liber".

Zatím bez slepic

In reply to by Silas (neověřeno)

Trvalý odkaz

když mu přišli na to, že kradl jako straka. Nebo to už byl ten druhej šéf, rozmazlenej, totálně vypatlanej spratek?

Zatím bez slepic

In reply to by Silas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě, že je to tak, znám mnoho podnikatelů, jsou pracovití a umí.Nicméně na nějaké obr prachy si zatím nepřišli a nejspíše ani nepřijdou. Snad jen jeden se tomu vymyká, ale ten jen tak trošku okrádal menší vlastníky půdy, tak nějak jako i Babiš.Vlastně všichni, kteří měli více,tak trochu okrádali své zaměstnance, ale velké štěstí jim to stejně nepřineslo.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jo, jenze muzete umet jako Bata nebo jako Franta Kudlacek, montaze klimatizace.

Zatím bez slepic

V tomto kontextu mě dojal příběh zakladatele Amazonu. Srdcervoucí příběh nebožáka, který začínal doma v garáži prakticky bez dolaru v kapse a v článku tam pak jen tak mimochodem podotkli, že rodiče se museli zaručit pozemky (jedni z největších majitelů pozemků v Texasu, či nějakém jiném podobném státě v USA) a půjčit!! mu do začátku několik set tisíc dolarů, aby chudáček mohl začít.

Jojo, takhle se podniká velmi snadno. Akorát nevím, jestli ti trotlové z novin si ze mě dělají prdel, protože jsou tak blbí, nebo jen navedení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavý pohled na Grétu jako připraveného a mohutně podporovaného vojáka merkelizmu-makronismu
ve válce korporací - proti nám, maloměšťákům a malovidlákům:

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-jany-kunstekove-nemci-zabran…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Můžete mi prosím někdo poradit, proč máme děti posílat do středních a vysokých škol, když vidíme, že stačí jedna Gréta a odkaz na jakékoli vzdělání je zapomenut. Neměli by se vědci zrušit?

Zatím bez slepic

In reply to by levandule (neověřeno)

Trvalý odkaz

lidi jsou překvalifikovaní, není pro ně práce. Vysoké školy v každé střediskové obci jsou plné a učňovské obory zmizely. Je potřeba nastavět mešity a vrhnout se na korán. Pro začátek budou stačit mobilní mešity.

Zatím bez slepic

In reply to by levandule (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak napsal Keler pred SEDMI lety
http://outsidermedia.cz/retro-jan-keller-tunel-na-konci-svetla/

tak se mi to nejak propojilo s touto otazkou

citace ---
Myslím si, nedá se to nijak prokázat, ale leccos tomu nasvědčuje, myslím si, že někde na přelomu 70. a 80. let, si ti skutečně vlivní, bohatí a skutečně mocní řekli, že to tak dál nejde, a začalo se mluvit stále více o tom, že společnost si žije nad své poměry. Prostě si řekli, že kvalitní a vyšší vzdělání, dobré zajištění na stáří a kvalitní zdravotní péče tady nebude pro všechny, ale jenom pro ty, kteří budou naprosto loajální. Ti ostatní si to nezaslouží. Všechna tato privilegia, kterých se střední vrstvy dožadovaly v rámci demokratizace společnosti od 60. let, a pak už se jich dožadovali prakticky skoro všichni – si budou muset ti dotyční zasloužit. Začalo se mluvit o tom, že si příliš žijeme nad poměry. Kdo si žije nad poměry, je úplně jasné. Nad poměry si žijí střední vrstvy. Nikdo není tak cynický, aby tvrdil, že nad poměry si žijí ti, kteří jsou pod hranicí bídy. Nikdo není tak odvážný, aby tvrdil, že nad poměry si žijí ti, kteří mají miliardy korun. Nad poměry si nežijí ani ti úplně dole, ani ti úplně nahoře. Nad poměry si žijí ty 3/4 společnosti, které patří do střední vrstvy. Říkám, že se to nedá dokázat, ale leccos svědčí k tomu, že mocenská elita usoudila, že tak rozsáhlou armádu tak komfortně vydržovaných služebníků, potomků služební třídy, prostě k ničemu nepotřebuje. A že si vystačí se zlomkem populace, jak tomu bylo někdy v tom roce 1924, kdy Karl Renner začal psát o služebných postech.

---
Předmětem plateb za to, aby člověk mohl zůstat v servisní třídě, se stávají tři věci. Ty tři věci, které lidem ze servisní třídy umožňovaly dostat se nahoru a udržet se tam. To znamená, budou platit za vzdělání, protože vyšší vzdělání umožňuje vstoupit do servisní třídy, budou platit za zdravotní péči, protože zdravotní péče umožňuje se udržovat ve špičkové formě, kvalitní zdravotní péče, a budou platit za to, co servisní třídu vždy nejvíce, více jak sto let v některých zemích, nejvíce tu střední vrstvu privilegovalo oproti těm nejnižším vrstvám, a sice za spolehlivé zabezpečení na stáří. Takže střední vrstvy, těch zhruba 65 – 75 % společnosti, jsou postaveny před vynucenou volbu. Buď si zaplatí za to, co až donedávna považovaly za samozřejmost, anebo klesnou mezi ty, kteří žijí v naprosté nejistotě, protože nejsou pojištěni. A nebudou pojištěni.

Minulý týden vyšla statistika, jak si za posledních 20 let různé profese polepšily nebo pohoršily. A když se na to člověk podíval z hlediska vzdělání, je to naprosto jednoznačné. Pokud jste si vybrali vy nebo vaši potomci správný vysokoškolský obor, tak za posledních 20 let v průměru stoupl jejich reálný příjem dvakrát až třikrát. Pokud vystudovali vysokou školu, podmínkou je ale pouze nějaký perspektivní obor – bankovnictví, pojišťovnictví, medicína, práva – pokud jste vystudovali něco z toho, tak vám stoupl váš příjem o 50 až 70 % v reálných cenách. Pokud jste si vy nebo vaši potomci udělali maturitu, tak příjmově stagnujete na stejné výši, v jaké byli maturanti počátkem 90. let. A pokud zůstali bez maturity, tak příjmově poklesli. Je to tam a je to strašlivé. Prostě je třeba a bude třeba si pořizovat stále vyšší vzdělání proto, aby byl člověk méně ohrožen nezaměstnaností, aby měl aspoň nějakou práci.
---
Poláci chtěli po těch firmách, aby jim dávaly peníze na rozvoj vzdělanostního systému a ty firmy jim přímo řekly, proč bychom u vás měly podporovat vzdělanost, my ji v zásadě k ničemu nepotřebujeme, my máme svoje vzdělanostní centra jinde a taky nevíme, jak dlouho se u vás zdržíme. Takže na jihovýchodním Slovensku se postavila automobilka Peugeot. Slováci vyhráli soutěž o delokalizaci té automobilky k nim, k umístění automobilky někde pod Trnavou, a vyhráli to proto, protože té automobilce dali pobídku zhruba miliardu eur. Za ty peníze si ta firma postavila supermoderní výzkumné středisko automobilového průmyslu a postavila ho kousek od Frankfurtu nad Mohanem. Takže Slováci získali nekvalifikovanou práci u pásu jenom proto, že podplatili tu firmu a přitom v podstatě dotují Francii a Německu vzrůst jejich expertnosti.

---

Zatím bez slepic

Parta vlivných, bohatých a mocných si založila v 1968 Římský klub a začala se zabývat problémy vývoje světa jako celku. V 1972 uveřejnila zprávu Meze růstu a na konferenci OSN se objevila myšlenka nutnosti ekologicky přijatelného rozvoje. V 1987 WCED (Světová komise pro životní prostředí a rozvoj) stanovila definici trvale udržitelného rozvoje: Je to takový rozvoj, který zajistí naplnění potřeb současné společnosti, aniž by ohrozil možnost splnění potřeb generacích příštích. Termínem "potřeby" se myslí základní potřeby vždy těch nejchudších obyvatel planety.
Tahle definice padne k myšlence J. Kellera.

Zatím bez slepic

meze rustu jsou jen prvni cast, (analyza) nasledovalo take reseni, ale o tech se nikdy nic nedozvite

První tři byly Lidstvo v bodě obratu (1975), Přebudování mezinárodního řádu (1976) a Cíle pro lidstvo (1977).

https://www.ecosophia.net/the-next-twilight-of-environmentalism/

google preklad citace--

Právě v tomto bodě se cítím ohromen vzpomínkami mého špatně stráveného mládí, protože jsme tu byli předtím. Většina mých čtenářů slyšela o Limitu růstu , klíčové studii z roku 1972 sponzorované Klubem Říma, která ukázala, že snaha o neomezený růst na konečné planetě nevyhnutelně vede k dlouhodobému postupnému poklesu populace a ekonomické produkce. (Ano, to se ukázalo. Je úžasné, kolik lidí nevidí minulé apokalyptické fantazie a přečte si, co Meadows et al. Skutečně napsal.) Zajímalo by mě však, kolik mých čtenářů ví, že Římský klub také sponzoroval série studií, které navazovaly na Meze růstu a navrhly řešení problému: První tři byly Lidstvo v bodě obratu (1975), Přebudování mezinárodního řádu (1976) a cíle pro lidstvo (1977).

Pokud jste o těchto následných studiích neslyšeli, vážený čtenáři, je na to dobrý důvod. Nepřesvědčivě tvrdili, že všechno bude v pořádku, pokud pouze národy světa předají kontrolu nad globální ekonomikou nezvolenému kádru odborníků, podle kterého by se instituce demokratické správy mohly stát bezmocnými debatujícími společnostmi, zatímco rozhodnutí, na nichž záleží, by byla být vytvořeny podnikovými byrokratickými výbory vhodně chráněnými před veřejným dohledem. (Pokud se to zdá známým těm mým čtenářům, kteří právě teď snášejí vládu EU, má to nějaký důvod: právě popsaný stav byl mokrým snem evropských privilegovaných tříd a jejich krotících intelektuálů už několik desetiletí.) To je obvykle neuvedený důvod, proč Meze růstu překonaly divoký odpor, který udělal: mnoho lidí to v roce 1972 uznalo jako stalkingového koně pro politickou agendu.

Zatím bez slepic

Děkuji za doplnění.
Zde jsou také zajímavé informace o vzniku ŘK od historika a klimaskeptika V. Kremlíka
https://kremlik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=176893

Kremlík tam má také odkaz na článek z Reformy.cz, kde je foto ze sjezdu ČSSD, za Paroubka, s nápisem Nový světový řád. Text je z roku 2010, zabývá se EU jako předobrazem globálního vládnutí a píše se něm např. o tom, jak mají evropští demokraté naplánovanou migraci a připravené migrační kvóty. Prostě samá konspirace...
https://www.reformy.cz/konspiracni-teorie-nebo-paroubkuv-evropsky-polit…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kubáč v podstatě k dnešnímu tématu:
http://petr-kubac.blog.cz/1908/apollo-11-potreti
Kubáč se je napravo, já spíš nalevo, ale jeho ta jeho touha, ochota, schopnost "dělat věci ne proto, že jsou snadné, ale proto, že jsou obtížné", je mi sympatická, sdílím ji. Je to totiž vlastnost, která nás dostala tam, kde jsme. Pokud tuto vlastnost sami potlačíme, necháme si vnutit pohodlnost, sebespokojenost, nenáročnost, tak je po nás veta.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takhle to vypada v beloskejch slumech, kam je po okradeni vyhnali.

https://www.google.cz/search?q=white+south+africans+camps&source=lnms&t…

Jinak tam jsou farmari docela pravidelne zabijeni. Mladi belosi z JAR utikaj od devadesatejch let. Jsou jich miliony v cizine.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavé překlady z ruštiny:
http://outsidermedia.cz/svet-ruskyma-ocima-519/
Shrnutí bezprostředních impulsů k předání moci v 89. by se mělo učit na školách. Mělo by se dávat do protikladu s ofic. verzí. Aby mládež věděla, jak se správně blbne lid a jaké metody s e tomu používají.

Zatím bez slepic

Uplne zapomeli dodat, ze Havla nam vnucoval i Gorbacov a soveti skolili disidenty tesne pred revoluci.

Zatím bez slepic

Zrušit senát !

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zrusit slechtu ? Jako ne tituly, ale slechtu.

Zatím bez slepic

Po ODS i ČSSD bude mít svého demokraticky vyloučeného, po Tondovi i Foldyna musí jít.....cizí strana prý sociálně demokratická, nepřátelsky převzatá stárnoucími "mladými" demokraty, si evropské hodnoty rozvracet nedá....
Možná by Foldyna měl po vzoru Klause ml. založit novou autentickou "levicovou" stranu, hlasy leží všude kolem a i Babišovi už budou hlasy po letech vládnutí a zvyšování daní spíše ubývat..........,kdo navíc osloví i dosavadní nevoliče bude KING!

Zatím bez slepic

S tím založením strany, nevím, nevím. Foldyna je dobrý "frontmen", ale založit stranu, to chce dost specifických schopností, má je? Sežene na to ty správné lidi? sežene na to peníze? Na tradiční levicovou konzervativní stranu usilující o spravedlivý podíl pracujících na produktu, na to se moc donátoři moc nepohrnou.

Nevadilo by mi spojení konzervativní část levice s Trikolórou. Má too sice velká úskalí, ale asi ne o nic menší než vlastní projekt. Ostatně ani VKml. to zřejmě neodmítá.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jste-uplnej-magor-pta-s…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, ale když se v pátek nebude učit, neměl by se ani učitelům zaplatit, že ano ?

Zatím bez slepic

Já bych doporučil začít vyrábět malé ocelové přilbičky pro žížaly.
Aby prorazily ztvrdlou vyschlou půdu.

Zatím bez slepic

Kdybych to měla dělat nejen na zahrádce, ale i na louce, přijdu o ruky.
Naštěstí tu zapršelo, do rána 20 mm.

Zatím bez slepic

Ladiku, ty jsi nepochopil moderni trendy? Zadna orba, natoz delani dir do zeme, hned prestan davat takove rebelske odkazy ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nikdy neznejistí.
Vezme právo do své ruky
hlavně když má modré kuky
k tomu plavé vlasy,
je té správné rasy.
Maloměšťák nebo lord
po rukojeť vráží kord
mezi žebra jiné rasy,
tak se plní státní kasy.
Schvaluje to Kristus Ježíš
a ty si tu klidně ležíš.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Clanek kritizuje elitarsky a rovnostarsky zpusob zivota. :-)

A ted vazne. Je to dobre napsano, jen bych mel malou poznamku autorovi. Prosim, nenechte si vnutit definice slov pouzivanych manipulatory. Neni zadny “obraceny rasismus”, je proste jen rasismus. Nepristupujte na manipulaci slov a jejich obsahu. Rasismus neni definovan jako belossky utisk jinych ras. Pouzivani terminu “obraceny rasismus” neprimo znamena pristoupeni na hru, jejiz pravidla jsou jednostranne urcovana neobjektivnimi demagogy.

ditto – pozitivni diskriminace
Diskriminovani belosske heterosexualni populace neni v zadnem pripade pozitivni.

Zatím bez slepic

In reply to by svobodny duch (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kurník slepic za tuhle poznámku!

Zatím bez slepic

In reply to by svobodny duch (neověřeno)

Trvalý odkaz

A Vy jste již někdy viděl objektivního demagoga?

Prostě děláme to, co píšete jako poznámku pro autora všichni, Vás zřejmě včetně....

Já třeba v článku osobně za sebe nevidím "kritiku elitářského a rovnostářského způsobu života", ale možná tam je a já vidím, co chci vidět. To odpovídá každému z nás a jeho nastavení....
Já vidím spíše Švejkovské vyjádření pohrdání manipulací a těmi pomatenci, co dolním furt chtějí organizovat život a radit či nařizovat, jak mají žít a co je pro druhé správné a dobré.
Vidlák tedy pro mne i tímto článkem pozitivně vyjadřuje svoje přesvědčení "žij a nech žít" a do mého se moc nemontujte a nechtějte nás dolní opravdu "nasrat"...

Zatím bez slepic

Ta prvni veta nebyla minena vazne, Byl to pokus o vtip jako reference k "Autor v románu kritizuje maloměšťácký způsob života." Rovnez uvod druheho odstavce naznacuje, ze prvni veta byla "v lehkem tonu".

"Neobjektivni demagog" je zdurazneni charakteristicke vlastnosti, zatimco "obraceny rasismus" nebo "pozitivni diskriminace" jsou nekonzistetni a protimluvne vyrazy, kde jde o snahu dat vyrazu opacny vyznam, nez je jeho charakteristika. "Neobjektivni" se nesnazi dat slovu "demagog" opacny vyznam.

Nicmene dekuji za laskavou reakci, ktera vubec jako rypnuti nepusbovi. :-) Jsem zastancem pristupu, primo si vyjasnit sporne body, nez se bat promluvit, abych nekoho neurazil anebo opacneho extremu, snazit se urazit druheho co nejvice. Laskave reakce jako vase jsou dnes relativne vzacne.

Zatím bez slepic

Děkuji za vyjasnění, měla jsem (doufám, že jen krátkodobě) zataženo. :-)

Zatím bez slepic

Nechcu rejpat, ale jaky je rozdil mezi neobjektivnim demagogem vs demagogem, ja v tom vidim stejnou informacni hodnotu jako optimalni vs nejoptimalnejsi...

Zatím bez slepic

Naznacil jsem to v predchozi odpovedi Majce. Pokud vam to neni zrejme, problem bude v rozdilnem chapani pojmu nebo v rozdilne definici slov. Pouzivejte si jake definice chcete, jen se u vyznamove rozdilnych definic vystavujete riziku, ze si s ostatnimi ve spolecenske diskusi nebudete rozumet a bude to castecne umyslne.

Dejme tomu, ze opravdu nechcete rypat a touzite slyset muj vyklad ... Tak tedy, rozdil mezi "neobjektivnim demagogem" a "demagogem" je ve specifikaci, ve zdurazneni urcite charakteristiky.

Nejprve maly krok stranou. Vezmete si "pilnik" (nastroj pro povrchovou upravu materialu, nejcasteji kovu), muze byt hruby (pro hrubou praci s nejvetsim obrusovanim material), jemny (pro hladky leskly povrch bez ostrych nerovnosti, o ktere by se clovek mohl zranit, pripadne kvuli estetickemu dojmu), na drevo (rasple), nebo treba pilnicek na nehty. Pilnik ma nejake charakteristiky a pokud reknete pouze pilnik, pouzil jste obecny pojem bez blizsi specifikace. Pouzitim tohoto pojmu vyvolate urcitou predstavu nastroje pro obrabeni (predevsim pro obrusovani hran) a vsechny druhy pilniku maji neco spolecneho (napriklad ze maji rukojet a cinnou plochu a slouzi k opracovani materialu jeho obrabenim). Kdyz ale ten pilnik blize specifikujete napriklad pojmem "jemny pilnik", ze vsech obecnych vlastnosti pilniku vypichnete nejakou konkretni, ktera ma v kontextu rozhovoru, ktery vedete, pro vas nejdulezitejsi vyznam. V tomto pripade "jemny pilnik" bude znamenat, ze chcete delat povrchovou upravu materialu predevsim pro esteticky dojem a pro "pocit hladkeho povrchu na dotek".

Podobne pri pouziti slova "demagog" vyjadrujete obecnou definici demagoga s nejakou mnozinou charakteristickych vlastnosti, ktera je spolecna pro demagogy. Mohou to byt treba ta neobjektivita (neuplne ci nevyvazene zhodnoceni - nemusi byt umyslne), zaujatost (cilene, tzn. umyslne protezovani nejakeho faktoru neboli "reknete mi jak to ma yyjit"), propagandisticky pristup (neustale opakovani nejake "mantry" bez reflexe neboli ignorovani protiargumentu), ... Pokud specifikujete pojem pouzitim souslovi "neobjektivni demagog", znamena to zdurazneni nejake konkretni vlastnosti, ktera je v danem kontextu pro vas nejvyznamnejsi z cele skaly dalsi vlastnosti obecneho "demagoga".

Myslim si, ze jsem toto tema pro ucel teto diskuse dostatecne priblizil. Pokud ani nyni nechapete rozdil mezi obecnym a upresnenym pojmem, problem je proste v rozdilnosti chapani a jak si utvarite sve definice je vase vec. Kdyz nebudete chtit pochopit druheho, nepochopite ho, at by se vam snazil cokoliv vysvetlovat sebevice. Naopak, pokud mate vuli druheho pochopit, nezridka to dokazete, i kdybyste oba mluvili rozdilnou reci a pro komunikaci potrebovali gesta.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já to napíši jinak,co platilo,platí a bude platit.
Pomůž bližnému svému,tím pomůžeš i sobě.
Tím,že mnozí toto nedodržují,společnost se řítí do záhuby.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pokud člověk vůbec pozná, že bližní pomoc potřebuje
a pokud si bližní vůbec o pomoc řekne atd. atd.

Zatím bez slepic

Inu, co k tomu říci. Pokud nebyl, budiž mu odpuštěno....
Ale jsou i jiní, které za bližní považovat nemohu ...eh, to by byl nekonečný příběh.
Asi je dobré, zavčas rozlišovat, stále mne život velmi, velmi překvapuje a to su stará dost.

Zatím bez slepic

matka.
Každý v rámci svých možností,ale někdy stačí i dobré slovo.
Já se držím zásady,když už nemůžu pomoci,tak neuškodím,neublížím.
Teď bych strašně rád pomohl,ale nejde to,máme v příbuzenstvu dvě ženy,co jsou po operaci poprsí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

zemědělče
někdy ani dobré slovo nic nezmůže :-(
Ty Vaše dvě ženy - ale žijí !!!
Hodně síly Vám všem, snad bude dobře.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

hamáček drží rýč
připravený k ráně..
.. ve jménu Páně...
Foldyna uhýbá
miloš se prohýbá
smíchy..
chi chi
hamy si utnul palec
je neandrtálec
jako všichni jeho muži
pořád něco dluží
práce se štítí
ti už jsou v řiti.

Zatím bez slepic