Univerzální socha

Autor
Štítky

Vedou se teď spory o sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva kdesi na Praze 6. Která to je? Nejspíš Dejvice, ne? My z venkova se v těch číslech čtvrtí moc neorientujeme.

Jedni nemohou žít v její společnosti, jiní by naopak za ni položili i život. Kydá se hnůj protiruský i proruský, historický i ideologický. Viz třeba zde, však to všichni znáte:

https://www.lidovky.cz/domov/plachta-z-koneva-mela-zmizet-zatim-ale-zustava-sochu-marsala-praha-opatrila-antigraffiti-naterem.A190903_210218_ln_domov_form

Nikdo se dosud nedopídil toho, v čem je skutečně ten zakopaný pes. Musel jsem na to přijít sám.

Sochy se totiž vytvářejí čistě jednoúčelově. Chyba! Každá socha by měla mít už při výběrovém řízení na zhotovení pomníku podmínku, aby se dala „recyklovat“. Podstatu věci bude nejlépe ilustrovat citace z klasického díla Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka „Bohatýrská trilogie“, její druhé části „Dobrodružství šesti trampů“ (Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p., Praha 1959).

Hostinský pan Slimák zde dokáže bleskem a obratem ruky svoji hospůdku „V lesní tišince“ přetvořit na „Krčmu u texaského býka“ (Posada del toro texaso). Neotočí jen vývěsní tabuli, ale i všechny lahve na polici (cituji):

Místo žitné, perlové, hořké, borovičky, praděda a lesní víly stály tam láhve whisky, brandy, absintu a old fathera. Místo nápisu „Neračte plivati na podlahu“ objevila se tabulka: „Žádám všechny gentlemany, aby před půlnocí neplýtvali střelivem“. Zmizely obratem i jiné nápisy jako „Plzeňský ležák“, „Ochutnejte Malvín dra Zátky“. „Neračte odhazovati oharky doutníků na zem“ a na jejich místech skvěly se neumělým písmem načmárané cedulky „Zde obdržíte cocktail Old Shatterhanda“, „Nepijte líh na lačný žaludek“, „Prosím pány zálesáky, aby neházeli nože sousedům do polévky, a nade dveřmi místo „Dej bůh štěstí“ octl se nápis „Lepší dobrý nůž než dvě špatné pistole“. Tam kde dosud visel diplom Národní jednoty pošumavské, trčelo několik nožů potupně zaseknutých do vyhlášky, jež vypisovala odměnu na hlavu muže zvaného Kofila Jim, který prováděl rozsáhlé krádeže čokolády v chatách středního Povltaví. Nad ní místo švarcvaldek visela napjatá kůže starého grizzlyho… (konec citace).

Laskavý čtenář si jistě řekne, že něco podobného jsme zažili my, pamětníci, v naší zemi opakovaně a to v celospolečenském měřítku. Ale pozor, teď ta myšlenka hlavní:

„…..sádrová soška Jana Ámose Komenského byla prostým nasazení širáku změněna ve věrný portrét Buffalo- Billa.“

Považuji tuto ideu za geniální. Kdyby byl maršál Koněv vytesán/odlit se zohledněním kriteria ideové recyklace, mohl by se z něj bez problému stát třeba generál Dwight David Eisenhower. Záleželo by jen na sochařově invenci, zda by, v předtuše věcí příštích, dokázal do jeho tváře nenápadně promítnout nejen náznak podoby Ikeovy, třeba už i nějaké asiatské rysy pro další budoucnost. Přítomnost amerického generála právě na náměstí Interbrigády by se jistě podařilo nějak ideologicky zdůvodnit s poukázáním na jeho zárodečný multikulturalismus. Třeba.

Správně pojatý monumentální Jan Žižka na Vítkově/Žižkově by se mohl velmi snadno změnit na maršála Josefa Václava Radeckého z Radče, jen důrazný palcát v ruce vojevůdcově by vystřídala elegenatní maršálská hůl a zmizela by páska přes slepé oko. V mnohém by jistě prospěla rakousko-uherská generálská pokrývka hlavy, jako v Radově/Žákově návodu. Ostatně takový sochař, jakým byl Bohumil Kafka, by si s řešením jistě poradil – jen by musel mít správné zadání.

V našem statutárním městysi stojí na Masarykově náměstí socha T.G.Masaryka, původně dílo sochařů Kotrby, Jíchy a Hrušky. Odhalena byla v roce 1928, odstraněna v červnu 1940. Znovu postavena v roce 1945, odstraněna 1953. Znovu odhalena 1991. Dramatický životopis, a přitom to mohlo být tak jednoduché:

1928 – postaveno jako T.G.Masaryk
1940 – změněno na K.H.Franka
1945 – změněno na T.G.Masaryka
1953 – změněno na …. No, sám nevím, taky nemůžu přijít na všechno. Ale někdo by se našel.
1991 – změněno na T.G.Masaryka

…a to všechno bez jeřábů, stěhování, ukrývání. Pár drobných úprav a bylo by hotovo. Jen na to myslet dopředu.

Někteří autoři soch a pomníků to vzali od podlahy, nedávno se tu o tom zmínil nick ow s odkazem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomník_generála_Pattona

Takto pojatý pomník/socha, jak jsem už tehdy poznamenal, může do budoucna sloužit k prakticky jakýmkoliv účelům. Tatar (snad i Avar), Číňan, Arab… dokonce i černoch, všichni se v něm mohou najít. Proč ne?

A tak jsme se dostali od J.A.Komenského a Buffalo Billa až ke žhavé současnosti. Spory o maršála Koněva jsou prostě jen dědictvím našich nevzdělaných, ne zcela multikulturních předků. Málo flexibilních, co myslíte?

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Komentáře

Kdyby tam nenapsali, že to je Marie Terezie, myslel bych, že odhalili sochu Vencovi. Vypadá to jako flaška, to je skoro celý on.

Genderově neutrálnější by byla již jen kuželka a u té by ani nemuseli měnit hlavu. Stačilo by jen měnit cedulku, kdo to je, jak tady již někdo podotknul. Jo, minimalistický design je minimalistický design ;-).

Zatím bez slepic

otvírák od piva, co má být sochou generála Pattona. Ten mi taky připomněl Vencu. Možná to je skrytý úmysl. Lavičky nejsou zrovna populární, letiště také nebudí nadšení, tak se to musí kódovat a kryptovat tu do flašky, tu do otvíráku, tu do cigára.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

hloupí a škaredí jedinci, zcela nevhodní do dnešní postmoderní doby, protože jeden by chtěl po ubohých umělečcích, aby schovávali do svých představ cizí ksichty, druhý by chtěl jenom řezat, brousit a svařovat. No prostě staré pušky, které se nehodí ani k tomu fasování důchodu, pro své hladové, žíznivé a nezfetované potomky.

To se musí řešit, jinak! Důmyslně a programově!!!
Sledujte tok mých myšlenek.
1/ Za ojrodotace se postaví úzce specializovaná dílna, která zavede manufakturní výrobu soch, památníků, monumentů, a tak všelijak podobně. Manufaktura proto, aby tam byla nějaká rukodělná = umělecká práce.
2/ Soudruzi v manufaktuře budou číhat na soudruhy s jedině správnou myšlenkou, komu je potřeba neprodleně a okamžitě postavit pomník, monument, blabla...
3/ pak zadají spřízněným soudruhům umělcům zhotovení ideově správného a čistého modelu.
4/ po vzniku takového majstrštyku a jeho odsouhlasení objednavatelem se model prožene počítačovým softwearem na bázi programu CAD-CAM. Mladí, chytří a krásní znalci vědí, hnusní a blbí hlupáci nechť gůglují a wikinují. Pro ty, kteří nedávají ani to, je to program fungující zejména ve výrobě autosoučástek, který je tak chytrý, mladý a krásný, že pomáhá tvůrcům od prvního nárysu požadovaného dílu až do jeho finální podoby ze železa či plastu ve velkovýrobě, včetně výběru materiálu, navržení a zpracování technologických postupů při výrobě, blablabla... a zejméná - !!! POZOR !!! - vzájemné zaměnitelnosti s jinými díly stejné či podobné funkce!!!
Takže chytrý prográmek IHNED při návrhu na výrobu majstrštyku ošéfuje takové blbosti, jako je levná a rychlá výměna ksichtů, kabátů, ušanek a brigadýrek, palcátů a maršálských holí, a tak všelijak podobně.

A je to.

Zatím bez slepic

holografickou sochou, tu nikdo nepostříká a dá se přepnout na jinou. Případně, aby byla vidět jen brýlema pro virtuální realitu, aby ji viděl jen ten, kdo chce.

Zatím bez slepic

To je tak geniální, že se to jednou vyzkouší a uspěje.

Zatím bez slepic

A schvalování atentátů (teroristických činů) partizánů na Němce na Slovensku za WWII bude také trestné. Opovažte se o nich jen zmínit a jste v lochu nejméně na 2 roky! (Němci byli na Slovensku se souhlasem Tisovy vlády.)

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

v kostele Cyrila a Metoděje?

Koneckonců jsme tou dobou dleli v laskavé náruči Velkoněmecké říše.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ovšem,
věren svému vystupování zde, si neodpustím malý dovětek.

Co když jde v tomto případě jen o prostou hrabivost ? Co když je ideologie jen kamufláž ?
Že to není možné, že idea je to, na čem stojí státy, a přízemní hrabivost že se k sochám nehodí ?

A co ty podzemní garáže, že ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dnes slavíme 20 let (až večer kolem 22:00), co nám žhář zapálil barák.

Zatím bez slepic

S tím žhářem ? Ještě sedí ?

Zatím bez slepic

nebylo to pojištěné.

Zatím bez slepic

Povezte Ladiku, Budte rad, ze to nebylo pojistene. Mozna byste jinak jeste sedel za pojistovaci podvod.

Zatím bez slepic

To jeden můj známý v městě Martine, kdesi na východě si koupil vrtulník, zaparkoval jej vedle své vily a to tak nasralo místní závistivce, že mu vhodili za plot granát. Také se nikomu nic nestalo, ani vrtulníku.

Zatím bez slepic

a za 20 roků jsem nedohnal tu ztrátu, to ani nejde, byla tam historie. Ale poznal jsem platnost přísloví "v nouzi poznáš přítele" - mám předtím neznámé a opustil jsem pár původních.

Zatím bez slepic

Domnívala se, že píšete o TOM 11.9. a podivila se, že tam právě Vy dáváte to nám.
A teprve nyní mi to došlo....
To musí být fakt strašné voda a oheň bere raz dva a klidně vše.
Asi Vás nepotěší řeči o tom, že hlavně, že nikdo nepřišel o život.
Nedovedu si to představit cele a ani jak to i po těch letech stále cítíte.
Zejména musí být strašné, když člověk neví KDO a PROČ, a můžete ho denně potkávat a on ví, ale Vy ne.....třeba alespoň to jednou vyjde na povrch.
Já mám 11.9 za pěkný den, narodila se mi první dcera, už to nějaký rok je...
Takže jeden slaví a druhý cítí v ten samý den hlubokou ztrátu a smutek, i takový je náš život....

Zatím bez slepic

Nejlépe je míti své majoráty na nebesích. Kdo je toho pamětliv, zřídka plakává.
Nyní, když jsem starý dědek opravdu nad materiálními ztrátami nepláču, zato bečím při každé příležitosti když hrajou hymnu, nebo když se udá něco dojímavého.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Abstraktní umění pomůže. Když jedna kašna ve tvaru písmene lambda představuje chrta, šibenice je anděl a podivný tvar mezi chrtem a andělem je velbloud, lze vytvořit abstraktní sochu s náznakem lidské postavy bez tváře, která může představovat kohokoliv.
Prostě postačí, když místní kameník nahrubo oseká nějaký vhodný balvan. K němu cedulka a ta se může měnit pravidelně.

Jinak ty slavné sochy minulých režimů byly pro umělecké sochaře na okresu často jedinou příležitostí ukázat, že opravdu mají talent. Dostali jen jednu šanci a nad námětem se nemohli rozčilovat. Mezi hrdinou partyzánem a teroristou je často rozdílem jen, která strana v historii zvítězila. Tak vytvořili sochu Masaryka, Beneše, Lenina, Stalina, Gottwalda, Fučíka, budou tvořit i sochy Havla Jakuba Jandy, Mináře, Kalouska, Čaputové - klidně kohokoliv, když jim za práci někdo dobře zaplatí.
Co se dá dělat, k životu potřebují taky peníze a ne jen ideje a správný názor.

Zatím bez slepic

Nahata slecna vyleze na podium, z vaginy si vytahne ceskou vlajku a reprezentuje razem tu Vaclava Havla, tu Evropskou Unii, tu Nemecko, tu Francii, tu USA, tu pravdu a lasku, tu CT, tu novinarskou obec, tu Peroutku, tu justicni system a spoustu dalsich a dalsich lidi.

Zatím bez slepic

Teď zrovna jednu hezkou "performanci" rozjíždí v Srbsku prezident Zeman.
Chce odvolat uznání Kosova, to se u nás chvilkaři a TOP šlechta, včetně sloužících pominou.
To zase bude "v álejích nablito"....!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mala otazka, co jste kdo delali pred 18 lety (odpoledne) pamatujete si to?

Zatím bez slepic

Přišla jsem z práce, nic netušíc jsem pustila televizi jako zvukovou kulisu. Manžel (nyní už nebohý) seděl v kuchyni a pil kafe. Zavolala jsem ho, že se něco děje - pořád dokola dávali záběr rozmlouvajícího reportéra v rozhovoru s nějakým člověkem a v pozadí za nimi stály dvojčata a velice pomalu se blížilo letadlo.....

Zatím bez slepic

Co jsem dělal?

Končili jsme právě plavbu s naší lodí Admirál Grog po Labi v Coswigu. Když jsme v televizi viděli, co se děje, okamžitě jsme oblékli uniformy a šli na bojový průzkum přístavních krčem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

svoji oblíbenou rundu 2 km, když tu nahoře z reproduktoru se ozvalo break news.

Zatím bez slepic

a ten říká, dobře jim tak, jsou to aroganti.

Zatím bez slepic

Pane Laco G.
Pro jistotu je lépe sundat sochu dynamitem.
To Hussejna nemohli strhnout,jak byl odolný proti okupaci.

Zatím bez slepic

Po noční turnusové službě jsem usnul spánkem spravedlivých, moje labuť mi volala z práce, ať si zapnu TV. Koukám se a vidím, že dávají nějaký US debilní katastrofický film. Uviděl jsem v koutku obrazovky malinké "live" a bylo po spánku.

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem měla v tu dobu pokažený prima rozběhnutý sex a to mne dost naštvalo, v té situaci mi to "live v USA" nepřišlo prostě opravdu, ale opravdu tak důležité....!
To kvůli nevypnutému mobilu, co zvonil a zvonil, od té doby už nikdy se zapnutým mobilem.........!

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

propecia generic <a href=" http://propeciaizi.com/# ">propecia generic</a> - buy propecia online

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy prednisone 5mg canada <a href=" http://prednisoneizi.com/# ">prednisone online paypal</a> - where can i buy prednisone without a prescription

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialis without prescriptions uk <a href=" https://cialismgz.com/# ">cialis vs. viagra recreational use</a> - cialis france

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra cost per pill <a href=" http://viagramgz.online/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - viagra price

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

best online drugstore <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">canadian approved online pharmacies</a> - best online pharmacy

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavý a realistický pohled dcery maršála Koněva na situaci kolem pražského blbnutí:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozhovor-s-dcerou-marsala-koneva-o…

Stojí za přečtení celé. Ta dáma není blbá. Koneckonců je to profesorka lingvistiky...

Vyjímám:
- Jste v kontaktu s pražskou radnicí nebo ruským velvyslanectvím?

- My jako rodina nejsme majiteli pomníku. To není, jako kdybychom stěhovali dědečkův hrob - Koněv byl představitel státu. Měly by se tedy na tom dohodnout státy, ale pokud možno způsobem, který by neponižoval památku člověka, který byl jedním z největších vojevůdců druhé světové války,
který měl MĚL NEJVYŠŠÍ STÁTNÍ VYZNAMENÁNÍ FRANCIE, VELKÉ BRITÁNIE, ČESKOSLOVENSKA NEBO SPOJENÝCH STÁTŮ. To je pozice naší rodiny."

(Asi by to chtělo, aby náš geniální ministříček Petříček urychleně pozval na kobereček francouzského, britského a amerického velvyslance a požádal o okamžité zpětné odebrání tehdejších vyznamenání. :-), :-(

Jinak bychom mohli natřít všechna tři zmíněná velvyslanectvví narůžovo)

Zatím bez slepic

Víte co je smutné? Že v takových kauzách je ta druhá strana mnohem rozumnější a emoce jí nemávají. Chová se racionálně. Netýká se jen Koněva. Zapadáme do špinavého bahna za vřískotu "pokrokářů."

Zatím bez slepic

najít nějaké další VYZNAMENÁNÍ na náš žhavý podzim 2019..Třeba tu "chrabrost", to by to nemohl nikdo u vojáka zpochybnit....

Na wiki píšou u Koněva tato vyznamenání:
"V zahraničí byl vyznamenán titulem Hrdina Československé socialistické republiky, československým Řádem Bílého lva 1. stupně, československým Řádem Bílého lva Za vítězství 1. stupně, československým Řádem Klementa Gottwalda, Československým válečným křížem 1939, mongolským titulem Hrdina Mongolské lidové republiky, velkokřížem polského
Řádu Virtuti militari, polským Řádem grunwaldského kříže 1. stupně, jugoslávským Řádem partizánské hvězdy, Řádem Bulharské lidové republiky 1. třídy, Řádem maďarské svobody, britským Řádem lázně (rytíř - komandér), britským Vojenským křížem, francouzským Řádem čestné legie (velkodůstojník) a americkým Řádem zaslužné legie (vrchní komandér).
Vyznamenán byl také Medailí za obranu Moskvy, Medailí Za osvobození Prahy, Medailí za dobytí Berlína, Medailí za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce a desítkou dalších řádů a medailí."
*********************************
Hele lidi a Medaile za osvobození Prahy, to asi Hřib a spol. ani neví..........

Zatím bez slepic

Já vyčítám prezidentovi republiky, že dosud nezřídil nějaké vyznamenání obdobné Ropákovi.
Třeba "PAKO ROKU".
Nebo něco podobného Řádu bílého lva. ŘÁD ČISTOSKVOUCÍHO PAKA ?
Jen bych se prozatím neunáhloval s předčasným hodnocením, mám dojem, že před stupni vítězů bude letos koncem roku pořádná tlačenice!

Zatím bez slepic

buy viagra online canada <a href=" http://viagragtr.com/# ">viagra over the counter</a> - where can i buy viagra over the counter

Zatím bez slepic

Komentar skvelej.

Realita na odplivnuti. Ostatni co me napada je jiste uz ilegalni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Napadá mě - není někde možno někde na Praze 6 požádat o průkaz politicky spolehlivého protiblbského aktivisty - s úředním razítkem ? Proč se mají furt vyčerpávat opakovaným odhalováním pomníku staří proruští aktivisté?

A další dotaz: Bylo by případné nastříkání starosty narůžovo proruským nebo protiruským činem?
(Od krku nahoru by šlo použít šlehačku obarvenou potravinářským barvivem, aby se mohl oblíznout. Od krku dolů růžový nitrolak ve spreji.
Mohl by se někdo zeptat, zda by mu toto řešení vyhovovalo?)

Zatím bez slepic

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Nejsme-loutky-Zeman-v-Sr…
***************
Kdyby existovala olympijská disciplina Hod vejcem do větráku, tak bych Bimba nominoval.

Zatím bez slepic

Petříček se snažil Ještěrova slova mírnit:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zemanova-bomba-o-Kosovu-M…
Že prý na prezidenta zapůsobila porážka Čechů v kvalifikaci s Kosovem....
Nemyslím si.

Očekával jsem od Ještěra a jeho návštěvy Srbska hodně, vyrazil tam s Foldynou, ohlupovadla zarytě mlčela. A on překonal očekávání. Celé dopoledne jsem se v práci pochechtával.

Tím z části smazal tu obrovskou HANBU, kterou způsobil Čechům ten paznecht Schwarzenberg a tehdejší vláda uznáním Kosova. Já byl tehdá shodou okolností v Novém Sadu. Nemohl jsem se podívat lidem kolem sebe do očí...

Zatím bez slepic

Prý parlamentní zastupitelská demokracie.
A stačilo 18 figur z vlády odvézt na výjezdní zasedání (nic o tom v programu)a 11 bylo PRO, ostatní 7 se jen podělaně zdrželo a toto je závazné uznání pro republiku, co parlament a alespoň ústavní většina tam, netřeba ...........
A nyní už stačí snad jen ten Petříček sám a jede to nastejno.....
A neodvolatelně a prý de iure, jak trousí kníže a kde kdo další.....tak to je panečku teda právo.
A celá ČR a každý z nás jakože demokraticky tím uznal KOSOVO?!
Tak to leda h..., s takovou "demokracií" a právem, ať jdou do americké, či které řiti!
Mrkněte v odkazu dole na ta jména a pamatujte si je.
http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/vlada-uznala-republiku-kosovo.ht…

Zatím bez slepic