Kosovo je Srbsko

Autor
Štítky

Tak nám náš prezident zase rozvířil stojaté vody a umožnil všem novinářům i blogerům, aby si mohli vydělat na svůj denní chleba. Při návštěvě Srbska prohlásil, že Srbsko má rád a Kosovo rád nemá. Teda on to neřekl úplně přesně takhle. Řekl to anglicky, dalo by se to vykládat i méně přímočaře, ale novinářský překlad tuším od TV Seznam už si žije svým životem. 

Takže náš prezident má rád Srbsko a nemá rád Kosovo. 

Musím říci, že to mám úplně stejně. Srbové byli vždycky na naší straně a dokonce na naší straně zůstali i když jsme se zachovali přesně počesku. A tu Kosovskou chásku považuju za úplně normální vrahouny a mafiány, kteří pro mě ale udělali jednu velkou službu. Tím že je milovali Němci, Američani a Havel, tak na tyhle všechny vrhli tak ošklivé světlo, že se ho v mých očích už nikdy nezbavili. 

Kosovo byl pro mě ten přelom, kdy se z skvělého a dokonalého Západu stal Západ velmi podezřelý. Když se bombardovalo Srbsko kvůli Kosovu, byl jsem na střední škole a bylo to poprév, co jsem před nějakým dospělým řekl, že bombardování země bez mandátu OSN je zločin. Kvůli Kosovu jsem vedl první politické debaty. Kvůli Kosovu jsem si udělal úplně jinou představu o tehdejším vrchním naší církve - Pavlu Smetanovi. Ten hajzl byl totiž všemi deseti pro a čistě nábožensky bych řekl, že právě od té chvíle jde naše církev do kytek, protože Bůh to vidí. 

Kosovo byla jediná výjimka, kvůli které můj táta opustil svou politickou ulitu -  nikdy se o politice nevyjadřuje veřejně - tenkrát dojel spolu se mnou a bráchou na jugoslávskou ambasádu do Prahy, omluvil se tam za naše představitele - jaká ironie... právě za Zemana a poprosil pana diplomata o knihu dokumentující bombardování. Jmenuje se to "NATO crimes in Serbia".  Táta ji má dodnes doma. 

Tenkrát poprvé jsem zaznamenal, jak srbské babičky v nějaké reportáži volaly: "Nikdy nezapomenout, nikdy neodpustit." 

A jak jsem neměl rád Klause, tak jeho gesto, kdy sice naši ministři Kosovo uznali, ale on si pozval srbského velvyslance a řekl mu, že to sám vidí poněkud jinak, tímto gestem jsem ho dost vzal na milost. 

A tak dneska mohu říci, že v době, kdy Zeman povolil přelety bombardérů NATO přes naše území a Havel se tetelil blahem, jak jsou naše důvody válčit čistě humanitární, kdy Svěrák vykřikoval, jak je dobré, že jsme v Alianci, tak ve stejné době jsem se já dal na cestu, která mě dovedla sem k Vidlákovým kydům a mohu říci, že co se týče Srbska Kosova, zůstal jsem sám sobě věrný a rovný.  

Předpokládám, že srbský prezident se pak Zemana někde v soukromí zeptal, jak si srovna se svým svědomím svůj tehdejší postoj... Zeman pak prohlásil, že zkusí zařídit, aby se naše uznání Kosova oduznalo. Pokud to udělá, budeme mít další pěknou domácí řežbu a bude zase o čem psát. A já si s chutí poslechnu, kdo má rád ty kosovské narkobarony, kteří sice všichni měli na krku žalobu za zločiny proti lidskosti, ale všichni svědci záhadně zmizeli nebo zahynuli při autonehodách v nesmírně hustém albánském provozu. 

Kosovo je a bude stigma toho našeho skvělého a demokratického Západu. Od doby, kdy tu Kosovo je, od té doby Západ mílovými kroky kráčí k tomu, aby se té hnusné mafiánské zemičce co nejvíc podobal. Fízlováním počínaje a překrucováním pravdy konče. 

Ale všeho do času... jednou se to i na Západě otočí a nejmarkantnějším rysem bude, že Kosovo jako stát zase zmizí z mapy.  

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

vláda rozhoduje ve sboru. O těch přeletech se zřejmě ve vládě hlasovalo. Tohle hlasování by mne zajímalo ze všeho nejvíce. Jak kdo hlasoval!

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

o povolení přeletů k bombardování Srbska - psal o tom Ivan David, tehdy ministr zdravotnictví, nejvíce pro prý byl Pavel Dostál, byly telefonáty i z Hradu, museli rozhodovat v rámci několika hodin pod velkým tlakem i od US ambassy, Zeman prý byl velmi zdrženlivý - nevím, článek by se snad dal dohledat na Nové republice

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ve vládním archivu existuje nic moc neříkající záznam z mimořádné schůze ze dne 19.4. 1999
https://albatros.odok.cz/usneseni/usneseni_webtest.nsf/0/2AC9270F6177BB…
a z toho vzniklé usnesení č. 357
https://albatros.odok.cz/usneseni/usneseni_webtest.nsf/0/C4F9F118F53CE9…
Co jsem tam ovšem nenašel, bylo právě hlasování a přesný záznam průběhu jednání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vzpomínám si, že před letošními volbami do EU jsem někde zaznamenal informaci, že při hlasování vlády hlasovali proti přeletům pouze
2 členové. Jedním z nich byl MUDr. Ivan David, tehdejší ministr zdravotnictví, který byl letos zvolen za SPD do evropského parlamentu.
Na jméno toho druhého člena vlády, který byl proti, si nevzpomínám. Možná se taky někdo zdržel, nevím. A zajímalo by mě, jak tenkrát
hlasoval Zeman. Neví to někdo z vás detailněji? Rád se v tom poučím. Jo! A Vidláku, máš u mně dnes další kladné body.

Zatím bez slepic

je údělem kolonie. Kolaborantů plná vláda i parlament, demoška jak noha.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Naprosto souhlasím.
Podle mne,Zeman má smůlu,ve vládě nevidím ani jediného člena,aby tomu oduznání byl nakloněn.
Jít proti USA,Německu se mnohým nevyplatilo,ani nevyplatí Dokud se nerozpadnou USA,tak jako SSSR,není šance a spíš budou utužovat poslušnost.Také víme,že dost tlačí na Srbsko,aby vstoupilo do EU,do NATO.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, ve vládě to momentálně nemá šanci, možná ani na projednání.
Já to vidím tak, že se otevírá Overtonovo okno možnosti Kosovo oduznat.
Bude to trvat ještě dlouho, ale stane se.
Srbsko do NATO nedotlačí a do EU asi také ne.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

EU se rozpadá, ještě pár roků a Srbové nebudou mít žádný důvod do ní vstupovat. Počkejme si na další finanční krizi. Až kandidáti na členství uvidí, co všechno musí platit, poznají, že jsou jen pozváni k placení hostiny, kterou už dávno sežrali Němci, Francouzi, Holanďané, Belgičané, ....

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A Luxemburcane - ta m je to sama banka a zadna prace

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještěr ví, co a jak říká, a hlavě, nebývá to samoúčelné plácání. To o něm řekl Kubera, není to z mé hlavy. Co je důsledkem?

- Z Kosova nepřijedou na zasedání V4. Hrozná škoda.

- Vyplave na veřejnost Petříčkův záměr přijmout Kosovo k Interpolu.

- Celkově se k věci přitáhne pozornost veřejnosti, nebude jen tak možné potichu šmudlit lumpárny.

S Ještěrem to holt mají Hoši složitější.

Zatím bez slepic

Admirál.
Ono to prý má jiné souvislosti.
Zemanovo oduznání nemá šanci na úspěch,ale něco podobného,jak prý odvolání Boltona.že bylo načasováno,přesně v době,kdy oznamoval Netanyahu anexi Palestického území.Náš prezident,také zaměstnal média a další,že o Izraeli není ani zmínka.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

zemedelec

Ono to ma mozna vsechny souvislosti.

Petricek vypada jako jeste o trochu vetsi idiot, jako by nestacily jeho pitomosti co mele o sose Koneva.

Me to pripada, ze v CSSD ted probiha zuriva soutez "Kdo zatluce vic hrebiku do rakve CSSD"

Zatím bez slepic

Moc se v tom neorientuji, ale skutečně mi to připadá, že prezident Zeman otevírá další a další možnosti, aby se ČSSD totálně znemožnila.
V tomto "kosovském" případě bylo asi nutné, aby se k tomu nějak vyjádřil ministr zahraničí (Petříček), a dobře to ve veřejném mínění dopadnout nemohlo, neb obliba Kosova mezi lidmi je opravdu "mimořádná".
Ale proč se do toho hned hrne ministr kultury (Zaorálek) a zatlouká ten "další hřebík", to fakt nechápu. On ho k tomu někdo nutil? Kdyby byl trochu chytrý, dělal mrtvého brouka.
Ne, socani jsou asi nepoučitelní. Zeman je někam strká a oni radostně "hup do pytle".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Косово je Србиja!
Víc vám neřeknu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Říkám to již celá léta. A souhlas k přeletům považuji za zradu naši vlády na Srbech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Díky těm, kdo sem dali odkaz na vyjádření tehdejšího člena vlády Davida. Jeho popis událostí považuji za mimořádně důvěryhodný a objektivní.
Prosím však ty, kdož si přečetli původní verzi článku z r. 2014, aby si přečetli ještě navíc i rozšířenou (okomentovanou) verzi z letošního února!

http://www.novarepublika.cz/2019/02/jak-ceska-vlada-jednala-o-bombardov…
Mimo jiné závěrečnou pasáž o Kotrbovi.
Kotrbu dlouho a pečlivě čtu, jeho některé analýzy i informace jsou pozoruhodné - stejně jako jeho občasná schopnost přesvědčit razantně sám sebe o své jednoznačné a nezpochybnitelné pravdě. V tom se občas blíží Vlkovi.
*****
Politika je umění možného.
Bohužel - jen a jen v mantinelech možného.

Zatím bez slepic

Uplne pravda - jen nekdo nevi, co je nemozne, a udela to.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ze sdělovadel na Zemana a ono téměř ticho po pěšině, žádná vřava, zase řeší sochu. Není to pohodlné téma, mohli by si novináři nadělat sami na hlavu. Ani noty ze zahraničí nepřijdou. Pěkně se případ Kosova a bombardování Srbska zamete pod arabský tepich.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, děkuji, cítím to stejně.

Projevy našich prezidentů v průběhu bombardování
Prezident V. Havel: "Lze-li říct o nějaké válce, že je etická nebo že je vedena z etických důvodů, pak je to právě o této válce."
Premiér M. Zeman v PS: "Zklamu ty, kdo s krví podlitýma očima budou jásat nad dopady bomb a raket. Protože ty bomby a rakety budou dopadat na lidi, budou dopadat na náš spřátelený národ, a pokud už dochází k tomuto jevu, pak si musíme přát, aby to byl prostředek a nikoliv cíl." Dále uvedl: "Ozbrojený útok posiluje a nikoliv oslabuje pozici autokrata Miloševiče. Vůči národu, který se postavil na naši stranu v roce 1938 a v roce 1968, a který nemůže za autokrata stojícího v jeho čele, jsme povinni postupovat tak, abychom na jedné straně dodrželi všechny závazky našeho členství v NATO, a na druhé straně se nepasovali do role primitivních tryglodytů, kteří se domnívají, že všechno vyřeší bomby."
Předseda PS V. Klaus: "Na jedné straně je třeba brát velmi vážně porušování lidských práv v Kosovu a neochotu Jugoslávie zastavit vojenské operace v této části svého území. Na straně druhé je třeba za každým použitím síly vidět bolest a utrpení, navíc většinou nevinných lidí."

Jen jeden z nich je označován za humanistu... V odkazu je diplomka, kde je popsán den po dni v průběhu akce "Rozhodná síla" (NATO).
https://is.muni.cz/th/bofor/diplomova_prace__IS.doc

Zatím bez slepic

Nedalo mi to a hledala jsem a on možná Kalousek nelhal a jednou na vládě a to zřejmě napoprvé i proti hlasoval, ale pak na tom zopakovaném výjezdním hlasování se už jen zdržel, tedy možná úplně nelže, jen neříká nyní vše-indicie nacházím zde:

http://www.skromach.cz/item/foldyna-schwarzenberg-nerespektoval-vuli-li…
z odkazu kopíruji:
"Poslanecká sněmovna - která z Ústavy je právě tou sněmovnou, kterou volí lid, a řekněme, měl by lidem být respektovaný, nebo vystupuje v zájmu lidu, a tedy i jejich výstupy by měly takto být respektovány - tak tato Poslanecká sněmovna v roce 2008 napříč politickým spektrem na svém 27. zasedání 6. února 2008 přijala usnesení, kterým NEDOPORUČOVALA české vládě přijmout a uznat tzv. kvazistát Kosovo. Česká vláda dostala doporučení z této Sněmovny, aby postupovala v rámci usnesení Rady bezpečnosti 1244, které je do dnešního dne platné, a aby neuznávala Kosovo.
Pan Karel Schwarzenberg s tehdejší vládou pana Topolánka se pokoušeli uznat Kosovo, ale našli se i slušní ministři, kteří nerespektovali zřejmě doporučení někoho jiného, než byl český parlament, a hlasovali tedy pro, ale větší část vlády hlasovala PROTI. Čili nepovedlo se to na první pokus. Poté zasedala vláda v Teplicích, v programu žádné jednání o Kosovu neměla, nicméně i bez toho, že to neměla v programu, tak usnesení v ROZPORU s Parlamentem ČR přijala.
Já to považuji za porušování parlamentní demokracie a jistých zvyklostí, přestože to není zakotveno přímo v jednacích řádech a zákonech. Jestliže vůle lidu je vyjádřena tímto parlamentem napříč politickým spektrem, měla by ho vláda respektovat"

No a toto by si také měl každý přečíst, možná i Zaorálek sám!!!

http://blog.aktualne.cz/blogy/lubomir-zaoralek.php?itemid=3002

Zatím bez slepic

Majko, 6.2.2008 během hlasování č.177 až 181 o budoucím statusu Kosova zůstal Kalousek pokaždé nepřihlášen. Tedy ani v tomto případě "Proti" NEHLASOVAL. Viz oficiální zdroje:
https://www.psp.cz/sqw/phlasa.sqw?o=5&s=27&l=cz&pg=9 (výsledky hlasování dle jmen se zobrazí po rozkliknutí čísla hlasování.
Zde pak začíná stenoprotokol samotného projednávání zprávy: http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/027schuz/s027196.htm kalousek se v PSP ke Kosovu v rozpravě ani nevyjádřil. Ještě snad, že by se někomu nechtělo dohledávat, zda nezasedal v zahraničním výboru...

Zatím bez slepic

Pokud chceme hledat, kde v té chvíli zasedal, zkusil bych nejdříve poslaneckou kantýnu nebo nejbližší bary.

Zatím bez slepic

Ano v parlamentu to vím, tam jsem našla i to co Vy, ale špatně se mi hledá hlasování v dokumentech vlády.

Měla jsem na mysli to, jak to probíhalo tehdy pouze separátně na VLÁDĚ. Tam se to upeklo, jen a pouze tam.

Tedy zda někdy aktivně hlasoval a kdo PROTI na té VLÁDĚ zřejmě už v tom dubnu 2008 ...nebo zda se zase většina jen zdržela, či odešla....?!

https://legacy.blisty.cz/art/39950.html
Odtud na konci kopíruji:
"Vzhledem k tomu, že vláda návrh prý NESCHVÁLILA a jeho projednání odročila na neurčito, neboť prý několik ministrů si vyžádalo další informace, ......."

Viz odkaz výše, je tam třeba zmínka o 2. dubnu 2008 a ke konci článku se píše, že tehdy vláda neschválila jí předložený návrh černého knížete.

O odročení na neurčito už víme určitě, že neurčito se stalo určitým a proběhlo hned 21.5.2008, výjezdem 18 soudruhů z vlády na jednání do Teplic, asi to tehdy fest spěchalo.

Pro mne je a bude stále fascinující, že je v tzv PARLAMENTNÍ demokracii možné ignorovat parlament.
POLOPATĚ, že i v tomto případě stačilo pouhých 11 figur a zaváží celý stát a všechny občany v něm s uznáním jakéhosi KOSOVA a prý ještě neodvolatelně!!!!
A ti NEOsoudruzi, co žvaní, že přece vláda je odpovědná za zahraniční politiku státu a nikdo se jí do toho nemá plést, si pletou pojmy s dojmy.
ODPOVĚDNOST neznamená svévoli.
Že je něco v politice možné a formálně i legální, ještě neznamená že je to legitimní a že se voličů včetně všichni a navždy tomuto i podrobí....

Toto je také zajímavé čtení k tématu.
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Vaclav-Dvorak-Zemsky-skudce-prez…

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

V záznamu jednání zasedání vlády z 2.4.2008 https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORN97AKZAIP je pouze: "43. Návrh na uznání Republiky Kosovo a navázání diplomatických styků. Vláda přerušila projednávání materiálu předloženého ministrem zahraničních věcí. Z 12 přítomných členů vlády hlasovalo pro 12."

Nutno upozornit, že ono "Hlasování PRO" bylo evidentně hlasování pro přerušení jednání, nikoliv pro neuznání či uznání. A my se pana Kalouska ptáme, kde že to "hlasoval proti uznání Kosova"...

Jinak k poslanecké iniciativě ve věci uznávání cizích států a postoji vlády např.:
https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=RACK7E6CXLM4

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen 2 poznámky k zemskému škůdci a jeho protlačení uznání Kosova ve vládě navzdory doporučení PS.
Allbrightová
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/albrightova-odprodala-kosovsk…
Camp Bondsteel

Zatím bez slepic

Jo, M. Albrightová je náš hlavní ministr zahraničí. Ve své knize píše, jak v osmdesátých letech začala jezdit do Prahy, někdy na jaře 1989 spala u Rity Klímové. Ta se hned po devadesátém stala velvyslankyní v USA (M. Dolejší, autor "Analýzy 17.11., někdy v devadesátkách napsal, že k nejmocnějším u nás patří rodina Mlynářova a Ivan Klíma). Hned po Listopadu se k nám vrátil z USA emigrant K. Kovanda, propojený s M. A. Nastoupil na MZV jako překladatel, za pár měsíců už byl personalista. Od 93 -97 byl velvyslancem při OSN. Týden poté, co B. Clinton jmenoval M. A. ministryní zahraničí, byl Kovanda jmenován prvním náměstkem MZV. Pak vyjednával náš vstup do NATO, 98 až 2005 byl u něj velvyslanec a pak hned byl EK jmenován do hodně vysoké funkce zástupce generálního ředitele pro zahraniční vztahy v EU.
Jsem přesvědčena, že M. A. lhala v té aféře o její neznalosti svého židovského původu a tu krádež obrazů otce, J. Korbela, přikrylo naše MZV. Ona je prostě "fakt charakter".

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majko, to je přímo detektivka pátrat, jak hlasovala vláda. Vtipné je, že v systému, kde je slovo kolektiv téměř zakázané slovo, vláda hlasuje ve sboru...:-) Ona takhle vláda taky tenkrát po schválení daru církvím, skoro tajně (řekla to až pak) podepsala tu smlouvu s cíkví.

Zatím bez slepic

Ono vůbec dohledat, kdo z ministrů se toho kterého zasedání vůbec zúčastnil!
Kdyby byli ale dost chytří (alespoň jako na každé druhé radnici), tak se domluví, že alespoň jeden bude hlasovat vždycky proti. Pak by mohl každý bez ostychu křičet: "To já, to já hlasoval proti! A dokažte že ne!"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za sebe se domnívám, že Zeman jede pragmatickou politiku na jiné - vyšší úrovni, na rozdíl od všech kapříků v našem rybníčku.
Ani Babiš bohužel neví, které bije......v tomto se neorientuje, je jen "obchodní cestující".
A tak s elegancí sobě vlastní prezident naší zemičky odpálil další "Sarajevo", doufám že jen politické.
Ta cesta nespadla z nebe. mění se situace ve světě a Zeman je něco jako pošťák a hlásný v jedné osobě.
Navíc se jistě sám Zeman nyní ohromně baví.
Stačí dvě věty a má neutuchající pozornost všech zaručenu.
Kdo z nich to má.......

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

toho v životě nic jiného nezajímalo.

Zatím bez slepic

Žvaníš Ládíku!

Zatím bez slepic

říkal slepý.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ládik!!!
Spíš pocítíme.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

celých 5 let a nedělá rezervy na horší časy, o nichž ví, že přijdou... všechno prožere a až bude bída, zdekuje se.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Kosovo-Opravdu-jsme-ho-uz…
Z odkazu kopíruji:
"Jak známo, v Poslanecké sněmovně prošlo doporučení vládě, aby Kosovo NEUZNALO. Mimo program schůze při výjezdním zasedání, pokud si pamatuji, tam Schwarzenberg se souhlasem Topolánka tento bod zařadil.Tím jsme zradili svou minulost, která vždy od dob Masaryka byla založena na úzkém přátelství se srbským národem. Můžeme se stydět před Slováky, Španěly, Řeky, Ruskem, Izraelem, Brazílií atd...“ napsal Vyvadil na sociální síti Facebook. "
.................
„Podle mezinárodního práva Kosovo, bohužel, uznala vláda Mirka Topolánka. Je to uznání vadné podle naší Ústavy, jelikož ústavní právo jednat za Českou republiku navenek má prezident. Prezident Václav Klaus ani prezident Miloš Zeman nikdy akt uznání Kosova neučinili, nikdy nejmenovali našeho velvyslance v Kosovu a nepřijali pověřovací listiny kosovského velvyslance u nás,“ uvedl Koudelka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zemanovým cílem evidentně bylo, aby se Kosovo neúčastnilo toho jednání s V4. Budou tam totiž země, které stát Kosovo neuznaly. Tak aby se mu tam nepoprali.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bombardování Jugoslávie pro mě znamenalo velké zklamání ze Západu - po rozkrádačkách 90-tých let to bylo další vystřízlivění z naivity z listopadu 89.
Jedna perlička - záminkou pro bombardování se stal incident v Račaku z ledna 1999. Přitom před nějakou dobou jsem se dočetl, že američtí piloti se připravovali na bombardování už na přelomu září/října 1998.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jó, tehdejší ministr kultury hlasoval pro bombardování? No pěknej šéf kultury. Zapadá mi to kolem něho stále víc a víc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Spencerová dnes:

"Nicméně, paní Jourová už přece odmítla peskovat Miloše Zemana za jeho „neuznání“ Kosova, takže to bere očividně s nadhledem. Protože kdyby tu ochranu „hodnot“ a „boj proti dezinformacím“ začala brát vážně, musí se v dnešní době a při současném stavu rozklížené a neuchopitelné EU logicky zbláznit.

Třeba skvělý bulharský (a možná nejzajímavější dnešní evropský) politolog Ivan Krastev mluví o tom, že žijeme v „zrcadlovém bludišti“ – chybí nám vnímání jednotné reality. Dříve existovala fakta a každý měl právo je nějak interpretovat, ale dnes už má každý jakoby právo na vlastní fakta. Nejen jednotlivé členské státy EU si žijí ve svých „prostorech“, ale roztříštěné jsou i jednotlivé komunity a vrstvy uvnitř jednotlivých států. Nikdo neuznává názory druhých a místo dřívější koexistence, nebo dokonce spolupráce se začínáme navzájem bát i svých bližních… V tomhle hlídat nějaké „základní hodnoty EU“, natož „bojovat proti dezinformacím“ je fakt práce pro rasa. Práce pro rasa, která ve svém důsledku bude jen na základě zákona o akci a reakci posilovat všechny, komu se jediná povolená a navíc i vnucovaná liberální pravda zdá k životu přece jen příliš těsná…"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z doby (tehdy 3/2008) více než aktuální Miroslav Polreich a jeho komentář k tématu, ten jistě byl velice dobře v obraze!

https://legacy.blisty.cz/art/39776.html

Zatím bez slepic