Kolik špaget pro reklamu na vakcínu?

Autor
Štítky

V diskusi pod úterním článkem se čtenář Kadlas dotkl stále napjaté situace s Koronavirem a možné neradostné budoucnosti. Tedy... ještě pořád se víc přikláním k názoru že není důvod k panice a stále si ještě držím paranoidní přesvědčení, že se především někomu hodí vyvolávat globální strach, protože z toho bude globální poptávka po vakcícnách a z toho pak bude neskutečné množství prachů v několika málo kapsách. Ještě bych to viděl tak na dva týdny strašlivého šíření a pak úlevného průlomu nového antivirotika u kterého nám pro jistotu ani neřeknou, která firma Bayer ho vyvinula, pak vlády nakoupí dávky a pak to skončí. 

Ke svému postojí jsem dospěl následující úvahou: 

Za normálních okolností nám Česká televize nikdy neopomene při jakékoliv zprávě z Číny vysvětlit, že je to brutální diktatura, která je odpovědná za všechnu bídu světa za kterou není odpovědné Rusko. V Číně otevřou most, postaví loď nebo dokončí železnici přes Tibet a kromě uchvatných záběrů na nový technický  zázrak nám nikdy neopomenou sdělit, že úspěchu bylo dosaženo díky porušování lidských práv, nedodržování bezpečnostních pravidel a podobně. Prostě Čína se u nás roztahuje, lže jako když tiskne a je třeba ke keždé informaci z Říše středu přistupovat s krajní opatrností. 

Teď nám tu řádí Koronavirus a podle České televize nebo Novinek je jen 5000 nakažených. Kdo to říká? Čínské úřady.  Kde jsou novináři pravdy a lásky, kteří za každou informací z Pekingu vidí ďáblova osidla? Už několik dní nám bez problémů přetiskují to, co Čína oficiálně vydává světu a ještě nám ukazují nemocnici postavenou za šest dní. 

Kupodivu jsou to opět alternativní média, která citují různé čínské disidenty, kteří mluví o desítkách tisíc nakažených. Marian Kechlibar dával zajímavý odkaz na tiskovku z Honkg-Kongu, kde se mluví o čtyřiceti tisíc nakažených. Dokonce i takový přízemní Vidlák jako já získal dostatek odkazů na různé insidery, kteří mluví o úplně jiných číslech než Novinky. 

Sakra čím to je? Normálně jsou zprávy o Číně plné agentů, Huaweie, vítězoslavně odhalených lží... každý blbec si může najít na youtube chudáky utlačované čínské disidenty, kteří říkají něco jiného než oficiální agnetury, ale z ničeho nic tito hoši nestojí našemu mainstreamu za zmínku. Ale co řekne Peking, to se přetiskuje jako slovo Boží. 

Člověka to přímo nutí si myslet, že buď se tu lže na druhou a sledujeme dokonalou globální reklamu na novou koronavakcínu a nebo tam v ČT  jen tak přetiskují čínské zdroje,  protože jim nikdo ještě neřekl, co si mají myslet. To jen tak, až se zase budou na Kavkách divit, proč lidi čtou fake news... 

Připusťme ovšem i opačnou variantu -  že jsme svědky slušné pandemie, neboť uvedený koronavirus má dlouhou inkubační dobu, dává si načas s příznaky a ve chvíli, kdy se projeví, už dávno stihl nakazit celé své okolí. Představme si proto opravdu vážný problém, kdy se přestává létat letadly, chodit do školy, chodit nakupovat a možná nakonec i chodit mezi lidi. Přidejme si hroutící zásobování i služby a pojďme si povědět něco o té skutečné nefalšované soběstačnosti, kdy nemáte za zády plný supermarket ze kterého si dovezete vše potřebné, kdy celkem nic nefunguje nebo to funguje špatně a vy s tím musíte žít.

Rovnou řeknu, že pokud něco takového nastane, ve městech jste všichni vyřízení. V takovém případě si najděte svého nejbližšího mafiána, upište se do jeho služeb a dělejte co mu na očích uvidíte. Pouze mafián si hrubou silou udrží kontrolu nad tenčícími se zásobami a při trošce štěstí z toho něco dostanete. Tento recept byl nejlepší na přežití jakékoliv městské katastrofy od hurikánu Katrina až po Stalingrad.  Dokonce i v té Osvětimi, sovětském Gulagu nebo v Pol-Potovské Kambodži to fungovalo. Dělejte poskoka kápovi, zekovi, plukovníkovi, nebo donu Corleonovi. Existují i další mnohem čestnější možnosti, ale vaše šance jsou o dost menší. Švejkovská rada tedy zní - nechte si hrdinství až budete psát paměti a v mezičase dělejte cokoliv, co po vás bude chtít váš nový místní císař. 

Pokud jste na vesnici, máte studnu, kamna na tuhá paliva a nějakou tu zásobu dřeva na topení, jste na tom o dost lépe. Pokud se znáte dobře se svými sousedy a běžně si spolu povídáte, zřejmě si dokážete navzájem pomoci a zorganizovat se, protože jeden dům, jedna studna a jedny kamna zajistí základní potřeby pro víc než jednu rodinu. Pokud jste rozhádaní, zřejmě si na vás někdo s chutí smlsne. 

A nyní k potřebám - kupte si nějakou starou kuchařku nebo příručku moderní hospodyně nejlépe tak z roku 1910. Dobové češtině ještě budete rozumět.  To můžete udělat hned, není to tak velká investice, nejvíc se z ní naučíte a i když to teď nevyužijete, společnost se mílovými kroky žene k jiným průserům, takže znalosti se vám budou hodit vždycky. 

  Ještě před sto lety bylo běžné dělat si zásoby na celou zimu a zároveň skoro nikdo neměl doma ledničku. Kompoty, kysané zelí, konzervy, mouka, těstoviny, rýže... na to nepotřebujete nic speciálního. A to ani na výrobu, ani na skladování. Jeden velký nákup po výplatě vás může hodně přiblížit k několikaměsíčnímu přežití a většina věcí je poměrně laciná. 

Pamatuju si, kdy jsme za dočasné nouze na letních táborech vařili rýži pro patnáct lidí a ochutili jí jednou čtvrtkilovou vepřovkou a k tomu jsme každý dostali jednu nakládanou okurčičku. Když byl hlad, bez problémů to stačilo. Mnohem důležitější totiž je naplnit žaludek než se starat o kalorickou vydatnost. Dejte si hamburger v McDonaldu a za půl hodiny máte znovu hlad i když jste sežrali víc kalorií než kolik na den potřebujete.  Dejte si kroupovou polévku s trochou špeku na vůni a trochou masa - sice vám to tak moc nepojede, ale vydržíte od oběda do večeře. 

A propo - už dlouhou dobu tvrdím, že základem jakýchkoliv zásob by měly být právě kroupy. Výroba krup je extrémně jednoduchá a zvládnutelná i v domácích podmínkách. Dvousetlitrový sud ječmene, k tomu starý žernov, píchačka na kroupy, případně několik stočených plechů ze struhadla vám zajistí móře jídla s téměř neomezenou životností. Kroupy jsou na polévku, kaši, poslouží místo rýže, jsou vydatné a hůře stravitelné, to znamená, že si v žaludku poleží a vy nebudete mít hlad. Zároveň se do nich slušně nasákne nějaký ten tuk i glutamát, takže se dají ochutit na milion způsobů. Navíc vám bez problémů budou saturovat chybějící pečivo a mají i dost vitamínů proti kurdějím. Kroupy jsou zároveň o dost levnější než rýže. 

Základní výpočet chudého přežití - 300 kg krup, těstovin nebo rýže na osobu na rok. Pokud k tomu dokážete přidat trochu živočišné bílkoviny v podobě masa, omastíte si to trochou tuku, zajíte trochou ovoce nebo zelí, přežijete docela komfortně a na konci budete i dobře vypadat. Pokud budete mít navíc ještě i brambory, jste vysmátí - ale ty už potřebují trochu infrastruktury na uložení. 

Na uvedenou stravu vám stačí hrnec a místo na vaření. V Monglsku se vše uvaří v jedné vodě na jednom hrnci v jurtě... Nepotřebujete troubu, nepotřebujete pekáče, nepotřebujete konvektomat. Nepotřebujete moc místa, nepotřebujete nic složitého. Postavit hrnec s vodou na oheň dokáže i pražský metrosexuál. 

Já jsem v případě podobných problémů poměrně v pohodě. Zabíjačky jsou v plném proudu, čeká mě zabití čtyřsetkilového čuníka, který mi zařídí dostatek sádla na celý rok. Mám zavařené masové konzervy, mám studnu, mám kotel na tuhá paliva. Mám spížku plnou kompotů a marmelády, mám dostatek dezinfekce v podobě kořalky, mám dostatek dalšího alkoholu na případné obchodování. To fungovalo také vždycky a všude. 

Mám několik tun obilí a půlka z toho se dá použít na výrobu krup. Píchačka na kroupy je můj sen a doufám, že ji letos konečně postavím. 

Kdybych ale tohle všechno neměl a myslel si, že fakt bude zle, šel bych k prvnímu Vietnamcovi do obchodu, skoupil bych jeho velké pytle s rýží, koupil bych kroupy a co nejvíc těstovin. K tomu bych se snažil sehnat co nejvíc masových konzerv a houby by mi záleželo, zda je to vepřovka nebo játrová paštika. Pokud by už bylo vyprodáno (nebo vykradeno), snažil bych se alespoň sehnat arašídy nebo jiné oříšky, protože to je také tuk. Nekupoval bych nic, co potřebuje ledničku nebo co se rychle zkazí. Koupil bych si co nejvíc dochucovadel, aby mi opakující se stejné jídlo nelezlo krkem. Ve většině konzerv je dostatek soli i cukru, pokud bych je použil, už bych nesolil. Pokud by mi ještě stačily peníze, koupil bych pak ještě čokoládu.

Nezapomněl bych na laciné mýdlo - ideálně kýbl mazláku. S tím umyjete sebe i nádobí, málo toho spotřebujete a je to levné.  

Přestal bych topit uhlím a zapnul plynový kotel, aby mi uhlí vydrželo co nejdéle, až plyn vypnou.

Já bych snadno uložil i brambory, ale kdybych neměl sklep, snažil bych se sehnat jakoukoliv sterilovanou zeleninu. Jde o vitamíny, ne o chuť. Nebo bych vzal první plastový kýbl, našlapal do něj zelí  a přikryl nějakým víkem. Stačilo by to. 

A domluvil bych se s kamarády, ať se nastěhují k nám, protože dohromady se nám to lépe potáhne. Bude se nám lépe shánět, pěstovat i bránit. Nastavil bych život na denní dobu - to znamená vstávat za úsvitu a chodit spát za tmy. Vstávat dostatečně brzy, aby se co jevíc udělalo za světla. Aby se baterky a svíčky šetřily na skutečnou potřebu. 

A hlavně - organizovat se. Tak jak to dělali komunisti v koncetrácích, jak to dělali tajní evangelíci po Bílé hoře. Za každou cenu držet komunitu. Stroje možná namelou mouku, ale neuhlídají jí. Traktor možná zorá pole, ale nepostará se o něj. A žádný stroj vám neuhlídá a nevychová děti. Organizovat se, organizovat... Osamělý člověk může být ozbrojený po zuby, ale vždycky nakonec usne...  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (54 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vpodstatě všechno se dá podepsat - ale nejdůležitější je poslední odstavec.

Vidlák je totiž nejohroženější osoba v okruhu mnoha kilometrů - ví se o něm, že má potraviny a dokonce i zdroj tepla!
Deset dobrých kamarádů s krumpáči a sekerami se rádo podělí o jeho roční zásoby a na káře si odvezou i jeho kamna.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Ale myslím, epidemie nehrozí. Zatím. Je nás moc, víc, než je milo matce Přírodě, ale epidemie rozsahu, že se zhroutí celé státy, zatím ne. Alespoň z přirozených příčin.

V případě, že nějaká skupina muslimů nebude chtít ve Francii, Švédsku, Německu nebo Rakousku čekat dalších 50 let na volby, po kterých povládne definitivně až na věky. Pak to může přeskočit k nám. Chaos, konec zásobování. Pokud by vítězili, osamělá skupinka lidí trvale nepřežije. Alespoň se zásobami. Ty navalí novým pánům. Kterým, jak byli naznačeno, bude nejlepší v jejich bohulibém díle pomahat v zájmu vlastního přežití. :(

Usáci i další mají biologické zbraně. Ti první mají naprosto jistě španělskou chřipku a černé neštovice. A mor. V laboratořích, které nejsou vedeny jako vojenské.
Britové zkoušeli na několika ostrůvcích kolem Skotska, plných pokusných ovcí, anthraxové granáty. Dodnes tam nežije ani člověk, ani ovce a ani ježek.
Pokud by se nasadilo tohle, uzavřená kolonie by přežila déle, ale venku by pořád bylo smrtící riziko. Musela vy být v izolaci roky. V případě anthraxu možná víc jak 10 let a ještě by to nestačilo. Starověrci, ztraceni někde na Sibiři, stovky verst od nejbližšího osídlení, by byli v pohodě. Ale ve střední Evropě dříve nebo později... Jak to popsal E. A. Poe v Červená smrt.

Pokud odcházející velmoc vyvolá válku, může to nasadit, zvláště, když je chráněna mořem.
Oni ti vojenští teoretici, jsou šílenci. Zvláště, když nebyli na vojně a nevědí, co válka obnáší, viz US jestřábi

Je to už desítky let, kdy jsem viděl na ORF francouzský film o něčem podobném. Vybuchla atomová bomba. Lidé přežili jen náhodně. Co chlastali zrovna ve sklépku nebo byli někde zrovna odstínění jinak. Stát se rozložil a skupinky lidí přežívaly. Hledaly potravu. A také útočily na druhé skupiny, které ji měly. Některé vypěstovaly obilí, byla tam skupina, která přežila v tunelu ve vlaku. Měli nějaký náklad, ze kterého žili a hlavně, agresivního psychopata v čele. Nevím, co se stalo, viděl jsem to od toho výbuchu. Přeživší místní řežbu v závěru byli evakuováni vrtulníkem...
Už nevím, jak se to jmenovalo, kdyby si někdo vzpomněl?

Podle toho filmu a také podle toho, co je zdokumentováno o velké ekonomické krizi v USA, kdy se "ztratilo" nejmíň ke 4 milionům lidí, nepřežije komunita, vlastnící velké zásoby potravin, menší 15 ti bojeschopných lidí, víc, než měsíc, dva. (Záleží samozřejmě na kvalitě opevnění. Některé hrady zbohatlíků by mohly posloužit. V Kosovu si za Jugoslávie stavěli Albánci domy jako malé pevnůstky, se střílnami a vysokým pevným ohraničením okolo.) Pokud je v řídce osídlené oblasti venkovských komunit. (Ty naše jsou ve srovnání osídleny hustě).
Čím víc bylo před událostí okolního obyvatelstva, tím musí být tyto komunity početnější.

První run nebude jen na potraviny, ale i na zbraně.

Má náš stát vůbec nějaký reálný krizovy plán? Že dojde jídlo, ropa, epidemie, napadení státu. Komunisté ho kdysi měli. Vsadím se, o hodně propracovanější než je teď, pokud existuje...

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

Kniha se jmenuje Malevil, autor Robert Merle. Film jsem neviděla

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji. Ten film je Malevil, odpovídá to.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Dobře podobnou situaci popisuje ve své nejnovější knize Vlastimil Vondruška-Kronika zániku Evropy. Doporučuji všem k přečtení. Na základě historické kontinuity velmi pravděpodobně předpovídá vývoj v Evropě a hlavně u nás. Popisuje tam přesně situace, o kterých se zmiňuje Vidlák ve svém článku. Konec není dle Vondrušky vůbec optimistický.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

tri zakony prichodu "hostu"

citace z rozhovoru

Martina: V každém případě si myslím, že jakési animózní rozdělení společnosti bychom mohli do roku 2015 zasadit, protože tam se skutečně začalo diskutovat v rámci dvou táborů. Nebo se na rok 2015 můžeme v každém případě podívat jako na jev, který je určitou historickou událostí: první uprchlická krize, které jsme si všimli. Chci se vás zeptat, jako člověka znalého historických repeticí: co může tato podstatná změna etnického složení kontinentu způsobit? V minulém díle jste hovořil o tom, že tato náboženství a společenství nejsou úplně kompatibilní. Ale přesto, co to může přinést?

Vlastimil Vondruška: To je jev, který nemá do jisté míry obdoby. Možná je srovnatelný s invazí Germánů při rozpadu Říše římské. Nesmíme totiž směšovat migraci jakožto demografický jev, který vždy existoval, pohyby obyvatel z demografického hlediska vždy existovaly a jsou dokonce nezbytné a užitečné, s něčím jiným. V minulosti se vždy stávalo, že existovalo nějaké území, které ekonomicky zchudlo, takže lidé odcházeli pracovat jinam, případně vymřelo obyvatelstvo ve válce nebo morem, a tak dále. Čili tato migrace vždy fungovala.

Nicméně pro ni platily tři zákony, které jsou známy a definovány od 13. století, kdy se konala kolonizace lesních hvozdů – a to: lidé, kteří přicházejí, musí ctít domácího panovníka a musí respektovat jeho zákony. Musí ctít domácí lid a jeho víru, což bylo vždy důležité. A musí se umět sami uživit. A na základě těchto principů pohyb obyvatel vždy existoval a byl v pořádku.

Nicméně v roce 2015, i když to začalo o něco dříve, to není klasický demografický pohyb obyvatel, ale je to v podstatě násilný vpád, protože přicházejí lidé, kteří sem nejdou na základě nějakých legitimních důvodů, odmysleme fantasmagorie, že existuje mezinárodní právo a musíme se všech ujmout, a tak dále. Vždyť si to vezměte, většina migrantů se narodila 1. ledna a všichni jsou pronásledovaní. A pak se zjistí, že jsou často ze zemí, kde žádný politický útlak neexistuje. A tito lidé, nechci paušalizovat, existují samozřejmě i migranti, kteří pomoc skutečně potřebují, a jsou mezi nimi i takoví, kteří sem přicházejí s tím, že se chtějí asimilovat a respektovat naše zákony. Ale velká část z nich nepřichází s tím, že by se zde chtěla asimilovat. A to je velký problém, který bude generovat obrovské pnutí.

Takže mi to trošku připomíná události šestého, sedmého století, kdy najednou obrovským způsobem došlo k rozšíření islámu. Do Evropy mířily velmi bojovné, vojensky schopné a úspěšné skupiny Arabů, Maurů a tak dále, a vytvářely zde chalífáty, se kterými se pak tisíc let bojovalo, než se to podařilo uvést opět na pravou míru. Takže se obávám, že jsme přesně ve stejné situaci: začnou se zde vytvářet určité enklávy. Protože představa, že vytvoříme multikulturní společnost, kde se budou navzájem muslimové a křesťané ženit, vdávat, držet svou víru, každý bude chodit do svého kostela, a budou vedle sebe pracovat, není možná. Už proto, že islám vyžaduje úplně jiný rytmus pracovního dne, včetně modliteb vůči Mekce a tak dále, než co vyžaduje chod průmyslových podniků. A jak toto chcete sladit?

Takže toto oddělení zřejmě bude existovat a je pravděpodobné, že se začnou vytvářet enklávy v podobě chalífátu. Ostatně ve Francii už tyto no-go zóny existují, což jsou malinkaté chalífátky, které se řídí právem šaríja a náboženskou vírou. Na podzim jsem byl v Hamburku, a i když jsem byl u lidí, kteří byli velice korektní, tak mi říkali: „Tam do těch ulic nechoď, tam to není pro nás.“ Takže tyto problémy tady budou.

A pak samozřejmě závisí na tom, jakým způsobem bude probíhat vývoj na Předním východě, co udělá Evropa – a hlavně jak Evropa definuje své zájmy. Protože ano, můžeme si definovat zájem, že za dvě generace budeme muslimové, vždyť oni přece nejsou zlí, mají rodinné právo, ženy mají jistou úctu, mají pořádek, jsou proti feťákům a homosexuálům a popravují zločince. Jistě, to můžeme.

Ale vždycky to bylo takto: když třeba u nás v druhé polovině 15. století vedle sebe žili kališníci a katolíci, tak původní papežova představa byla, že se zde vytvoří multináboženské prostředí. To znamená, že kališnictví bude jakousi odrůdou katolictví a že budou spolu nažívat. Jenomže to došlo tak daleko, že když se uzavírala manželství lidí z protichůdných náboženských táborů, tak se uzavírala smlouva, v jaké víře budou vychovávány děti. A pokud by se manželství rozpadlo, tak opět v jaké víře a v jakém jazyce budou děti vychovávány. Takže i tam si toto chránili.

A u nás to stále funguje tak, pokud vím, statistických dat je velmi málo, ale podle odhadů většina smíšených manželství se vždy ve velice krátké době překlopí na jednu ze stran, obvykle na víru muže. Takže pokud si křesťanka bere muslima, tak velice záhy přechází na jeho víru a děti jsou už vychovávány v jeho víře. To už mně, jako etnografovi, který studoval kulturní antropologii, napovídá, že teorie kulturní antropologie jsou správné, tedy že spolunažívání dvou odlišných duchovních systémů je hrozně komplikované a dějiny neznají žádný případ, kdy by něco takového mělo dlouhodobě fungovat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

Jenze problem nejsou muslimove, ale vitaci a multikulturalisti. Bez nich by muslimove byli nic a uz by byli doma.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Remix hisTórických bludů o stěhování národů. Není možný dojít pravdě gdyž se hledači řaděj za sebou v satanášské knihovně a dolují nezvratné předpoklady na kterých kom-pilují další nové závěry.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

K těm smíšeným manželstvím: nemuslimka si může svoji víru ponechat, děti jsou automaticky muslimy; muslimka se nemůže vzít nemuslima - nápadník musí napřed konvertovat k islámu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ztotožňuji se s tím, že dvě etn icke nebo náboženské skupiny nebudou v jednom čase a prostoru žít v rovnováze.
Muslimové mají dokonce džihád příkazem a vždy jinou skupinu zlikvidovali. Prostě vždy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Četl jsem a dle mého názoru se jedná o realistické popsání jedné z pravděpodobných budoucností.
Závěr vidím naopak optimisticky, kdy ač bylo mnohé ztraceno, lidé to nevzdali a začali si to své brát nazpět.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ano, myslíte poslední kapitolu Reconquista a zčásti předchozí, ty můžeme označit za optimistické. Ale stav, do kterého to došlo u nás a v celé Evropě je to, co označuji za pesimistickou budoucnost.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nedávno ve sněmovně se mluvilo o tom, že zásobu potravin má stát na 1,3 dne,

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Logicky zdůvodněné nesprávné předpoklady zní jakoby rozumně, ale ne-smějí se z teho vyvozovat smysluplné závěry. Například, že něco je věčné nebo neměnné je mylný předpoklad. Heh

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

motiv knihy R. Merle Malevil?
( Doufám, že si to pamatuji správně)

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Film jsem neviděl, ale Malevil je skvělý a přesně v popisovaném duchu. Tedy - jak v duchu popisovaného filmu, tak v duchu Vidlákových katastrofických představ.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Ano, Malevil byl i film.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by kulajda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po nějakém jevů na obloze oslepli všichni s vyjímkou těch, co byli po dobu někde v dole, měli směmu v metru, nebo i ožralí ve sklípku. Dál už film jede katastrofický-velmi poučně. Doporučuji. Existuje i mp3 verze a film.

Zatím bez slepic

Jak říkáme my abstinenti: Raději knihu! :)
John Wyndham: Den trifidů
Roztomilé na českém překladu je, že před. rokem 1989 trifidi pocházeli z Číny, poté ze SSSR :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od stejného autora i kniha Kukly, kdy se mezi lidmi po neznámé katastrofě začínají objevovat tzv. mutanti, kteří mají naprosto nové schopnosti oproti většině lidí. Ti z nich, kteří mají výrazné schopnosti domluvit se na dálku, se snaží přežít a vzhledem ke stíhání ostatními, hlavně přežít.

Zatím bez slepic

Nepletete si to náhodou s Midwichskými kukačkami? Tam byli mutanti schopní ovlivňovat své okolí... Ale přiznám se, že Kukly jsem ještě nečetl, tak se možná mýlím.

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, nepletu.tu Vámi napsanou knihu o kukačkách jsem nečetla.

Zatím bez slepic

Ano, ale kniha byla lepší. Ve filmu byl, pokud si dobře pamatuji, zasažen jen nepatrný kousek světa, když pro postižené mohl přiletět vrtulník.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

aby mi moc neškodil a na všechny ty popsané anabáze bych se zvysoka. Stejně to tak dělám běžně, kromě těch krup. Jen bych si ještě koupil Hilux a pár beček nafty, abych mohl jezdit na výpravy. A kulomet na korbu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

ve verzi BASIC, to je čistá mechanika, líbí se mi. Vystříkám dutiny a počkám v něm, až mi za 20 let vezmou papíry.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Je to ale náhodička, zrovna včera jsem koupil kilo krup, dávám jich trochu do bramboračky. Jasně - jako vždycky. Odsypal jsem necelých deset deka a po uvaření jich byl plný kastrol. Přemýšlím, jakou z nich udělám přílohu a k čemu.

Je to ale náhodička, zrovna včera jsem (legálně, zatím) doplnil zásoby munice. Na zbraně a náboje Vidlák nějak pozapomněl. K jím popisovanému přežití věci zcela nezbytné.

K tomu poznamenám, že lovecká kulovnice je bezva na větší vzdálenost, ale pro případ náhlé krize je přece jen šikovnější něco s trochu větší kadencí, byť v zatím legální samonabíjecí podobě bez možnosti střelby dávkami. Klasická osumapadesátka je výborná, stejně jako AK, ale zásoba munice do nich přijde na pěkný prachy. Pistolová munice, ideálně 9 mm, se finančně dá utáhnout. Takže nějaké to Hákáčko, nebo nový Scorpion EVO - nejspíš. Je běžně k dostání.

Dlouhodobé přežití to nezajistí, ale pro případ krize......

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

je nejlepší brokovnice. Tou trefíte nejvíc virů. Nebo pepřový sprej.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pepřák je dobrej legální základ. Nechá se na něm stavět.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

A koně máte? Nebo raději více. Některé na rychlý přesun místo aut, další do salámu....

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Já už bych na koně nevylez... Ani na toho v tělocvičně, nejspíš.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jistě si nikdo neděláme iluze ani o Číně.
Ale komentář (ve Vašem odkazu insegnante) pro mne vyznívá tak nějak (jak to napsat kulantně) -nevyváženě.
Jakoby naše západní laboratoře s "posádkou" byly skrz naskrz jen a pouze spásné a mírové a jen ti naši nepřátelé současní to stejné měli a mají jen a pouze na ovládnutí, války a zkázu. A tím se komentář dost shazuje v mých očích.

Maličko odbočím, včera byla na ČT24 ve 22:00 "zajímavá debata".

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/22041…, včera byla na ČT24 ve 22:00 "zajímavá debata".

Petříček, Černochová a komunista Černý.
FAKT, FAKT síla.
Takže všude samý "demokrat" a ten bezostyšně hlásá, že nepotřebujeme parlamentní demokracii, na silové složky stačí nikým v podstatě nevolená "vládokracie", a pak třeba jen Černochová s Vondrou, až Fialkovo-řeporyjská strana vyhraje☺, proč ne že?!
Asi nějaký virus z EU a její EK.

Z debaty (tu si fakt pusťte snad i s úvodem redaktorek ČT od počátku těch zpráv.):
Černochová (snad mohla a nepráskla něco tajného) tam mimo jiné sdělila, že v Mali to bude první naše mise BOJOVÝCH jednotek, dosud jsem měli vojenské mise mírové.
Takže umírat v akcích bojových bude asi pro naše vojáčky v žoldu víc cool nebo co....
Žádné schválení z RB OSN, žádné NATo, stačí pozvání nějaké loutkové vlády z MALI a žádost nám na vyslání vojáčků a to JEN žádost samotných Francouzů.
V tom NATO i EU je to teda taky nějaká taková "cochcárna" nebo co......
Takže tam budeme (ti "misionáři") taková pobočka cizinecké legie (ne NATa) chránit nyní (možná i s vlaječkou ČR) francouzské zájmy a zase za naše prachy a naši kluci si tam pojedou cvičně umírat nyní bojově, nikoliv mírově....
Ale furt nás tam tak budou chránit a bojovat za Prahu a proti terorismu, to dá rozum....říkal to Petříček, tak to bude asi pravda....
A ještě to rozhodne po zásahu do Ústavy sama jen si vláda, s tím souhlasí i celá bloklá opozice (mimo snad asi Okamurovců a Komunistů téměř všichni...) aby do toho předem nikdo nekecal a parlament to pak prý jen "musí" doschválit, a JE TO! Ještě bude zajímavé, co vše do té Ústavy a kam s tím propašují.....
Jediný komunista paradoxně mluvit v té ČT pro mne normálně, ti dva druzí výtečníci - k poblití -a Babiš mlčí, tedy nejspíše souhlasí, nebo to neřeší a maká jinde....
Je to Babišova vláda (mohl by to i v parlamentu stopnout) a ani toto jeho voličům fakt už nevadí?
Fakt to myslí ti kašpaři vážně a lidi jim to sežerou?
Nechápu, že může existovat ženská, co je posedlá (a to z jakékoliv motivace) válčením, jako je ta z ODS!?
S takovou pro mne budou volitelní snad už jen ti Komunisti...děda by koukal a kdo ví, zda by nakonec nedošel ke stejnému názoru, to jsou ale paradoxy času..!

Nebude to Mali pravdivěji spíše takto?
http://casopisargument.cz/2019/09/05/francie-chrani-v-mali-jen-vlastni-…

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uplynulo 14 dní od Vondrova návrhu, předneseného na Kongresu ODS, a regionální moravskoslezský Deník.cz. 27. ledna t.r. zjišťoval, co si o návrhu Vondry myslí ostravští politici. A teď si přečtěte, jak se k návrhu vyjádřil politik našeho regionu nejpřednější, hejtman Severomoravského kraje Vondrák (ze strany ANO): „O umístění americké vojenské posádky na našem letišti dlouhodobě usilujeme. Jsem přesvědčený, že vojenská posádka zvýší prestiž i sebevědomí našeho regionu a bude přínosem pro fungování mošnovského letiště“.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Buď na náš úkor americké vojsko a nebo nelegální migranti a to v celé V4 nejspíše....a pak je výběr předem dán.
Ale aby to nebylo podobně, jako v té hlášce Churchilla a neměli jsme pak obojí...
Čína se dle mne odpoutává od světa, aby mohla převzít řízení, ale dav na západě to vidí obráceně.
Putin se snaží zachovat svět lidí a normálních vztahů mezi národy, ale dav na západě to také vidí obráceně.
I sám Izrael si uvědomuje, že bez Ruska už dlouho nebude a staví mu konečně památníky, ale i v ČR to děláme proti svým zájmům zase obráceně....
Prostě "Západ na hlavu (asi z přebytků a rozcapenosti či debilizace a z drog) upad" a jak jinak, my prý patříme "na západ", no bravo a děkuji pěkně....!

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Zdroj vody - nejlépe studna v hlubokém sklepě; je lépe bránitelná.
2) Hrách - dokáže naklíčit i po několika letech skladování (vitamíny a stopáče z klíčků). Dá se z něho udělat chutná mouka, s kroupami na něm přežijete při jednom jídle denně hodně dlouho, dá se upravit na milion způsobů.
3) Med - sladký, zdravý, výživný, netřeba jej konzervovat (stačí kameninové hrnce s pokličkou, uložit ke studně do sklepa)
4) Dostatek chladných (sečných, bodných, kombinovaných; nejlépe na štangli) zbraní. Munice dojde a pak přijdou ke slovu právě ony. Zalistovat v historické literatuře a opatřit si malé dělo, píšťalu, hradebnici nebo něco, čemu stačí trocha střelného prachu a šutr. Dtto střelné zbraně - nejlépe kuše; šipky do ní zvládne skoro kdokoli a nemusejí mít ani kovový hrot. Stačí tvrdé dřevo s opálenými hroty.

Vyzbrojeni již jsme, zásoby máme na cca půl roku. Asi posílíme zásoby. Se sousedy udržujeme dobré vztahy.

Průměrný počet slepic: 3.6 (11 hlasů)

?

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

a pečlivě udržované. A k nim odpovídající zbroj :o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

hladového zástupu jste bez šance.
Pokud už tu někdo vzpomněl Vondrušku - i on psal, že Čechové vyhrávali nad germánskými nepřáteli:
1/ špatnou průchodností terénu (dnes nehrozí)
2/ relativně hustou sítí lehce opevněných sídel, která byla mezi sebou schopna komunikovat a sloužila jako síť základen pro malé oddíly, které napadaly táhnoucí vojsko zezadu a ze stran, neboli po modernímu týlařské jednotky zajišťující bydlení, futro pro koně a pro lidi, taktéž přepravu případných těžkých zbraní (bojové vozy, střelné zbraně, střelivo). To ve výše uvažovaném případě nehrozí rovněž.

Hnědí soudruzi prostě přijdou a vykouří vás. Jako palivo jim poslouží matroš z ostatních baráků.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

bychom měli. Od zahrad chráněno řekou, od ulice řadovou měšťanskou zástavbou (kamenný baráky s metrovejma zdma). Navíc bydlíme na ostrově a v nejhorším odpálíme nebo zneprůchodníme mosty.
Komunikace s dalšími sídly poblíž by byla v případě obléhání velkým problémem. Pokud by šlo "jen" o nějaký "blackout", máme vlastní elektrárnu, kterou bychom nepochybně bránili. Dtto obecní vodárna a ČOV - jsme nezávislí na vnějších dodavatelích (máme prozíravou radnici).

Samozřejmě, že v případě tažení milionu vyhladovělých pražáků bychom to asi nedali. Ale zase - než vyžerou obchoďáky, získáme pár dní na posílení opevnění a vyzbrojení městečka.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Nejde o milion vyhladovelych prazaku, jde o milion nadrzenych priprchliku z Nemecka.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

No jo, dřív stačilo vybudovat podzemí, to by dnes asi neobstálo, pokud by člověk neměl dobré únikové trasy. A podzemí by muselo být dost velké, aby se daly rychle odvézt i zásoby, dobytek, lidé,... a za sebou zahladit stopy, zabetonovat dveře, jinak by stačila trocha nějakého yperitu, nebo čeho a nezbylo by tam nic živého..

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

"Dostatek chladných (sečných, bodných, kombinovaných; nejlépe na štangli) zbraní. Munice dojde a pak přijdou ke slovu právě ony."

Nestrašte, pokud někdo dožije do těchto daností, pak potěš koště. To už ti živí budou závidět těm mrtvým. A nejen z příčiny nedostatku munice.

Pokud by došlo v západním světě takové civilizační destrukci, tak to má jediného a jistého vítěze - křováky. Ti jsou zvyklí a připravení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

uvyklí nepřízni nejen počasí :o)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

No jo, jenže oni jsou oproti nám geneticky nezatížení. Bráníme se moderními medicínskými metodami proti smrti. Nemůžeme jinak, zachraňujeme jedince, kteří by normálně neměli šance přežít. Přestal u nás fungovat přirozený výběr. Geny nevhodné k přežití nemizí a šíří se do dalších generací. Kolik našich dětí přežije bez moderní lékařské péče?

Po dvou generacích nás zbude houf. Oni jsou na svém.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Mají neuvěřitelnou plodnost

Zatím bez slepic