Neutopické zemědělství - epidemie

Autor

Můj bratr Master mě včera upozornil na zajímavou věc. Že Koroňáček je jaksi odolný proti švejkování. Fungovalo nám to na Císaře Pána, fungovalo to na Hitlera, Stalina, funguje to na současnou vládu i na všechny minulé. Ale breberce je to tak nějak jedno. Koroňák netrápí že rozdělíte akci nad třicet lidí na dvě akce po dvaceti. On potřebuje jen toho jednoho nakaženého na místě. Nic víc. Pokud tam nepřijde, můžete mít klidně vyprodaný koncert Rolling Stones a nestane se nic. Pokud nakažený dorazí, postačí mu deset, dvacet i méně lidí pohromadě. Roznašeč to stejně jen rozdá okolo sebe a pak už pracují ti další. 

Koroňáček nebere ohled na to, jestli jste stihli dojet domů z Itálie před hodinou vyhlášení karantény nebo až po ní. Koroňáčku záleží jen na tom, aby bylo koho nakazit. Koroňáček potřebuje roznašeče a je mu zcela buřt, jestli to bude jeden na jednoho v taxíku nebo sto na jednoho v metru.

Moje první dnešní doporučení zní - myslete na to a jednejte podle toho. Omezte své kontakty na nezbytné minimum, alespoň prozatím. Ochutnávka vín kam přijde čtyřicet lidí je totéž jako plný stadión Sparty. Nejde o to, kolik je kde lidí, ale zda tam bude někdo infikovaný. Čím méně lidí potkáte, tím menší je šance potkat nakaženého a to je to jediné, co hraje roli. 

A teď k zemědělství, které začíná dostávat úplně nový rozměr. Jako Vidlák vám samozřejmě budu doporučovat, abyste se do nějakého pěstování každopádně pustili.  Možná ten koroňáček na vládě zvládnou. Ale zvládnou i tu krizi, která si na nás brousí zuby? Chudáci herci už nejsou schopní platit hypotéky. Číšníci a taxikáři přijdou brzy na řadu.  A když se nebude splácet, ani bankéři nebudou schopní splácet své jachty. Bude se znárodňovat a nebo bude jen bordel? 

Když už tedy teď budete doma v karanténě, udělejte něco pro svoji soběstačnost. Nikdy úplně soběstační nebudete, ale tu a tam vám to může pomoci. O většině věcí jsem tu už psal, ale pojďme si to znovu shrnout pro nové podmínky.  

První věc, co byste měli mít v květináči, je hulení. Vypěstujte si nějakou tu rostlinku konopí. Není to těžké, na jedné rostlině je v jointech pět až deset tisíc korun, huliči budou furt, mohlo by to být solidní platidlo. Nezabere vám to moc místa a internet je plný návodů na pěstování. Tuším že "pro svou spotřebu" můžete mít tři rostlinky. (A samozřejmě platí zlaté pravidlo, že kdo kupuje semínko přes internet, ten nepěstuje) 

Dalším univerzálním platidlem je vajíčko. Pokud máte kde, postavte si malý kurník pro pět až deset slepiček. Slepice sežere jakékoliv zbytky, prakticky není možné ji otrávit,  pokud se může pást na trávě, nepotřebuje moc krmiva a pokud už ji budete dokrmovat, není problém u kteréhokoliv soukromého zemědělce koupit trochu obilí. Kromě toho v každé prodejně krmiv pro psy seženete i něco pro slepice. Pokud by s tím někdo doopravdy chtěl začít, kupte si Plastin. Jedna lžička do krmení denně a slepice má vše potřebné pro tvorbu skořápek. Navíc v jednom vajíčku je denní dávka úplně všeho potřebného pro dospělého člověka. Deset slepic = pět vajíček denně. Drze řeknu: zbavte se psa peníze takto ušetřené použijte na slepičky. 

Pokud vás dlouhá karanténní nečinnost vyžene na zahrádku - pomalu je čas na rostliny krátkých dní - hrášek, ředkvičky, špenát. Po nich zasejte červenou řepu. Hodně červené řepy. Naučte se jí jíst. Je to nejuniverzálnější zelenina. Sotva vyleze ze země, je zapotřebí ji jednotit - tedy protrhávat, aby rostlinky měly místo. Vytrhané bulky jsou hned k jídlu. Uvařená červená řepa s trochou mozzarelly nebo jakéhokoliv balkánského sýra... nebo kozího sýra, nebo taveného sýra... Velké bulky pak snadno zavaříte a máte vitamíny na zimu posichrované. Řepa se dá dlouhodobě ukládat. Je sice dřevnatá, ale když bude hlad, pojede vám víc než kaviár. 

Pokud to neděláte běžně, vykašlete se na cibuli, mrkev a petržel. To nevyroste všude, potřebuje správný typ půdy a musí se o tom něco vědět. Naopak zasaďte brambory. To zvládne i blbec. Vyrostou vždycky a mají vždycky solidní výnos. I ty velmi ranné vydrží relativně dlouho. Brambory se dají pěstovat i v posekané trávě, shrabaném listí, dají se pěstovat na stojáka ve starých pneumatikách. 

Pokud jste ve městě, dejte si alespoň na balkón rajčata. Univerzální návod pro městské vidláky zde: 

http://petr-kubac.blog.cz/1907/navod-na-rajcata-pozde-ale-prece

Ke Kubáčovi nemám co dodat. Podezírám ho, že je lepším vidlákem než já. 

Pokud máte málo obdělávatelné plochy, dělejte koření a bylinky. Majoránku, bazalku, chilli papričky, libeček a podobně. Nezabere to skoro žádné místo a výpěstky vyměníte za ledacos. 

V dnešní době už neseženete pořádné nářadí. Tož udělejte investici do své budoucnosti, kupte si od Fiskarsu rýč, rycí vidle, lopatu, obyčejné hrábě a motyku. Nic víc v podstatě nepotřebujete a vidlemi se i solidně ubráníte. Ostré vidle a hned vás lidi berou vážně. 

Kupte si jakékoliv tekuté sirnaté hnojivo. Ttřeba Sulku.  Síra je nejen hnojivo, ale i základní prostředek proti plísním a hnilobám. Kupte si modrou skalici, to je druhý prostředek proti všemu. A pokud nechcete ručně sbírat mandelinky jak otroci, kupte si na ně hodně silný insekticid. Na malou zahrádku postačí i ruční rozprašovač na Okenu. 

Domluvte se se sousedy, každý dělejte něco jiného a navzájem vyměňujte. 

Naučte se zavařovat. Málokdo máte doma pořádný sklep, tak dělejte to, co nepotřebuje chlad. Sklenice s jídlem naskládáte v nouzi i do peřiňáku.  Kolem silnic všude rostou ovocné stromy Ve šťastnějších krajích je na nich tolik ovoce, že jako nezaměstnaní můžete celou ovocnou sezónu česat a zavařovat. Můžete se také nechat najmout na česání a horší matroš si odnést domů v podstatě zdarma jako prémii. Ještě vás budou nosit na rukou, že je toho zbavíte. Když to zavařujete, je to jedno. Slušný kompot z hrušek, jablek či třeší se dá dobře prodat či vyměnit. Meruňková marmeláda je ovocné zlato. 

Pokud si troufáte, dejte se na výrobu kořalky. Nouzový aparát si zbastlíte z papiňáku a pár měděných trubek. Nemusíte ani pálit z ovoce. Můžete dělat obdobu vězeňské kvasky, ale z žita. Dvacet kilo žita (100 kč) , osmdesát kilo cukru (1000 Kč) a správný postup vám dá minimálně 50 litrů velmi dobré kořalky (5000 Kč) prodatelné se slušným ziskem ve všech časech a v každém režimu. Dejte práci Kovodělu Janča a kupte si skutečnou měděnou pálenici. (A samozřejmě všechno domlouvejte s celníky, udělejte si řádnou provozovnu, plaťte spotřební daň a všechny ostatní daně a přemýšlejte, proč si lidi v Rakousku či Maďarsku mohou pro svojí potřebu něco vypálit a u nás ne.)

Chovejte nutrie - to je totéž jako králík, ale vydrží to všechno a sežere to všechno. Když to neděláte na srst, můžete je chovat v králíkárně bez vody. Ale železné - dřevo prohryžou. Maso je lepší než králičí, ale blbě se to zabíjí - brání se. 

Včelaři - přes všechny obtíže, vy jste vysmátí. Med, propolis, vosk. kdo to má, ten je v podstatě bohatý. 

Kolegové zemědělci mě v diskusi jistě doplní. A samozřejmě budeme probírat aktuální situaci. Ve chvíli, kdy toto píšu (čtvrtek 18,00) je 109 nakažených, ale jsem si jistý, že virus si dá záležet a do rána to bude oněch 120 lidí, aby se splnily grafy. V sobotu bude nakažených 250. V pondělí 500. Opatření se začnou projevovat až později. A pokud se mýlím, jednak budu rád a jednak to bude unikátní a ve světě ojedinělý výkon státní správy. 

Jo a jinak si všimněte - něco plácnete na internetu a že jste blbec je jasné do dvou dní... Takhle to funguje ve válečných časech... když je mír, můžete jako herec či sociolog plácat kraviny celá léta a nikdo si nevšimne, že jste vůl. Pak stačí jedna krizička a ukáže se to prakticky okamžitě. To je také ten důvod, proč válku vždycky ukončují jiní maršálové, než co ji zahajují. 

A ještě pro Scallopa - aby chudák také nebyl bez peněz, když je teď taková bída na pravdoláskaře... Herci a hérečky tři dny nehrajou a už řvou, jak mají hypotéky. Zdá se, že ti, co volali po přijetí migrantů, že je bez problémů uživíme, ti neuživí ani sebe při první krizi. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Komentáře

...od Vidláka trochu postapokalyptická vize :), čímž souhlasím s někým výše. Akorát bylo zapomenuto na armádní skupiny, které by tentokrát byly patrně plně legální a posvěcené. Zase by došlo na vize několika scifi knížek a nemusely by být daleko od pravdy. Třeba Merleho "Muži pod ochranou" nebo Sexmise, abych to odlehčil. :)
Jinak rada "zbavte se psa" dodatek "a marinujte". To co se ve městě děje se psy je prasárna málo trestaná. Psa nemám, protože mám zodpovědnost! Nedal bych mu to, co potřebuje, nestačí strčit mu granule a jít s ním k nejbližšímu sloupu a zpátky. Je to nejlepší kamarád(abych nezapadl do klišé), kterej člověka nezradí a bezmezně miluje lidskou společnost, pokud ho člověk sám nezmršil. Radši bych si urval od huby než ho střelit na jistotu brokovnicí. protože to je zase lepší než útulek nebo uvázat v lese a odjet. To jen tak na okraj. Člověk psovi vlkem...

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pes se přestěhoval ke kurníku a hlídá mi slepice- občas se nějaká ztratila.
Od té doby nemizí ani vajíčka.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Zdravím Majko

Máte pravdu... Ale budu muset někdy vyzkoušet, jestli Kydy čte někdo pod 15 let... :-) 

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Milý Vidláku, budete testovat věk fyzický nebo mentální?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Pernikářka1961 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi ten fyzický. U toho mentálního by vyšlo příliš mnoho čtenářů... například Targus, Asfalťák a další co ještě nevyrostli z puberty... 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve spížích a sklepech mají nasysleno plno žrádla, chlastu a v trezorech maj státní dluhopisy, zlato a jiné další cennosti od našich synů a dcer od naší mámy.. Heh

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Několik let jsem se na chalupě pokoušela něco pěstovat. Půda jílovitá, občas pohnojená koňskou mrvou. Výsledek:
-mrkev prolezlá nějakými červíky, co vypadaly jako dětské roupy, nepoužitelná
-petržel mizerná, krátká
-ředkvičky vypadali hezky, ale štípaly jako čert
-jahody s hnilobou, když jsem koupila odolnou sazbu první dva roky rodily málo a pak zdegenerovaly na truskavce
-rajčata než stihly začít zrát byly napadeny plísní, i když je manžel obden stříkal
-okurky dobrý, daly i nějakou úrodu, než zašly na plíseň
-česnek - výsledné paličky vyrostly asi na trojnásobnou velikost než měly stroužky původní sazby
-cibule slušná
Teď je tam trávník.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

konspiraci - semínka v regálech supermarketů tu nejsou proto, abyste něco vypěstovali, ale pro pocit že něco můžete, přestože nemůžete,ale vy to nevíte, protože jste ta semínka před naplněním sáčku vhodně nepřipravili. To by byl pěkný bordel, kdybychom se částečně vysmekli závislosti na systému!
Klídek, to je jenom takový hloupý ftip :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Takže ty ředkvičky byl úspěch, ne? ;)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Aspoň trošku se to musí umět. Není to o tom, že něco nějak zasadím a ono to samo vyroste.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

pěstovat rajčata a okurky pod stříškou.
Stačí je zabezpečit aby na ně nepadala studená rosa a nepršelo.
Rostou skoro do mrazů. Máme i divoký francouzský, ty můžou být i na dešti.
Rajčata a okurky se zalévají jen ke kořenům, nekropí se celé.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Doporučuju ačokču - liána, kříženec okurky a papriky tuším, netrpí plísněmi, škůdci ji nežerou, jen se v ní schovávají vosy. Zavařuji ji jako okurky a je to dobré pod maso. Kdo má rád, může dávat i syrové do salátů,...Jen je třeba dávat pozor na tvrdé "pecky", které je nutné před konzumací odstranit. Tdď je vhodná doba předpěstovávat ve skleníku. Může to být s oporou ve skleníku i venku.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vam acokcu skudci nezerou, me ji ale sezrali slimaci ... :-D

Zatím bez slepic

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

u nás zatím nejsou, jsme na kopci, je tu dost sucho, tak zatím tuto kótu neovládli.
Prý jsou na ty španěláky dobří indičtí běžci - kachny.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

o pochopení toho, co se kolem nás děje,včetně koroňáčka.
Vnímám již delší dobu, že budoucnost je košatá, má nekonečně variant a my sy ji jen vybíráme.Zatím si myslíme, že se to týká jen nějakých částic, které jsou zmatené a zjednodušeně řečeno - nemohou se rozhodnout, zda chtějí být hmotou nebo vlněním. Omyl, týká se to i makrosvěta, jenom jsme to ještě nepochopili (říkám nejenom já). Takže si rozšiřme tyto poznatky
https://www.suenee.cz/kvantova-fyzika-budoucnost-zpusobuje-minulost/
https://veda.instory.cz/zahady-tajemstvi/805-castice-se-spolu-umi-prova…
na vše kolem.
Že to vypadá, že budoucnost je již pevně daná a my ji jenom naplňujeme? A proto někteří umí občas trochu nahlédnout do budoucnosti a třeba toho koroňáka a další věci tam vidí? Někteří "něco" v určitých okamžicích trochu pochopíme, jako před chvílí Povidlák v 1:55. Co je prvotní hmota nebo duch-myšlenka? Není to tak, že hmota jenom následuje myšlenku, páč ji podle pravidel Univerza nic jiného nezbývá?
Nejde o pasivitu před osudem, jde o pochopení zákonitostí. Dělejme ale potom prakticky vše proto, aby průšvih byl co nejmenší - rady Vidláka jsou super, protože to někomu může pomoci a vo-to-de. Smysl života je asi pomáhat všem, nejenom sobě. Teď (bohužel až teď) se nám to bude ukazovat mnohem jasněji.
Třeba přestanem žehrat na všechny protokoly nejen sionských mudrců a Kalgerie a podobné ptáčky, kteří by neměli pravdu, kdybychom tu jimi namalovanou budoucnost tak nádherně nenaplnili.
To je ale blábol, jdu si ještě trochu schrupnout, ani nevím co mne vzbudilo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

rady nejen Vidláka ale všech jsou výborné, protože pro každého se hodí něco, takže díky všem za ně.......

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Jaryne dík, že jste mi připomněl, že mám rád KM, přestože jsem dostal při zkoušce za tři s odřenýma ušima a pamatuju si, že poslední otázka se týkala spinu elektronu. Jak jsem odpověděl, to už nevím, ale bylo to blbě. Jsem trochu jako Einstein (to jsem ale fest přehnal), protože z teorie relativity jsem za jedna a KM šla ale absolutně mimo mne. Albert taky požadoval, aby Měsíc byl na obloze, i když se na něj zrovna nedívá.
KM mi pomáhá, když si potřebuju odpočinout. Mám knížky pro širokou veřejnost a baví mě v nich číst. Rozumím slovům, větám už méně a smyslu vůbec. Ale když nechám svoji přízemní technickou část, zabetonovanou v Newtonově mechanice a popustím uzdu fantazii a představivosti, tak je to úžasné. Prostě svět, kde není nic nemožné. A navíc řada experimentů dokazuje, že to může být realita, které jen ještě nerozumíme.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Souhlas se vším, co je uvedeno v příspěvku. Jen pár věcí k doplnění. Skutečně se zdá, že čas nemá žádný počátek ani konec. Je jenom právě teď. Kausalita dějů neexistuje! Prostě jsme všichni v tzv. superpozici a může se vše v okamžiku přeformátovat tak, že se mění minulost i budoucnost pouze v závislosti na "právě teď", jak to spadne, kam se superpoziční stav překlopí. Vše souvisí nějak s našim vědomím. Jsou i další podivnosti, vše potvrzeno experimenty.Letí částice v urychlovači a není pozorovatelná ani před terčem ani po něm, pouze na terči vzniklá informace, že zde byla částice. Myšlenka - hmota. Ani slepice ani vejce. Prvotní bylo informační pole, je všude kolem nás, jsme jeho nedílnou součástí. A hmota není nic než informace"tady je hmota". Celý svět, jak ho vnímáme, jak ho pozorujeme není nic jiného než dohodnutá informace.Je zde tolik podivností, spíš šíleností, že zdravý selský rozum jde naprosto přesvědčivě do kytek. A čím jdeme v poznání hlouběji, tím k větším šílenostem docházíme. Zlatá Schrödingerova kočka, přímo vzor jednoduchosti.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Budou se opatření proti koronaviru ještě stupňovat? Zavřeme i fabriky a všichni půjdeme na dovolenou? Co se týče nedostatečných opatření v USA a Německu. V USA je to zřejmě kvůli tomu, že si na větší míru svobody nedají sáhnout. V Německu je to čistě z důvodu, že jim šéfuje Angela Merkelová, co každou krizi vysedí. A koroňáček vysedět nejde.
Brusel proti koronaviru nic nepodniká, protože:
A) netuší, co by eurobyrokraté měli dělat a semknout se s nakaženými není nejlepší nápad
B) koronavirus předstihuje bruselského úředního šimla o mnoho koňských délek (tedy on jej předstihne i hlemýžď nebo želva)
C) všechna případná účinná patření proti koronaviru ukáží nesmyslnost dosavadních činností v Bruselu

Brusel by se asi montovat do opatření proti koronaviru chtěl, ale vzhledem k tomu, jak pomalé tempo tam vládne, všechny nápady dříve předstihne realita dalšího vývoje koronavirové epidemie. Než něco v Bruselu vymyslí, je to již dávno překonáno vývojem situace.

V opatřeních na samozásobitelství chybí králík. Odolné plemeno je prý burgundský. Nutrie má při chovu nepříjemnou vlastnost utíkat, kudy to jen jde. A pořád to zkouší.
Jinak asi nemá smysl si dělat přespříliš velké zásoby jídla na měsíce, ale trochu na případný několikadenní výpadek v zásobování už smysl má.

Až koronavirus odezní, dočkáme se výpočtu, jak moc poklesla ekonomika. A začne šetření a hledání úspor, což dopadne na herce a herečky, různé neziskovky, i všemožné dotace a granty. Brzy se dočkáme řevu lidí hladových jako herec.

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

"Jinak asi nemá smysl si dělat přespříliš velké zásoby jídla na měsíce, ale trochu na případný několikadenní výpadek v zásobování už smysl má."

Každá návštěva hypermarketu představuje ruskou ruletu.
Máte pokaždé u hlavy samopal s novým plným zásobníkem , přičemž
většina nábojů (někdy všechny) jsou slepé.

Čím častěji budete do hypermarketu chodit (i pro malé nákupy), tím častěji se vám zásobník náhody doplní a tím častěji si s hlavní u spánku stisknete spoušť.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hodně lidí má na sobě dostatečné zásoby na několik týdnů hladovění, neboli nadváhu. Ale málokdo to vydrží tak dlouho bez jídla, proto stačí první návštěva na nějaké zásoby a rozumně s nimi hospodařit. Pak není návštěva hypermarketu třeba a koronavirus podporuje dietu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak, to je ten hlavní důvod, omezit kontakty. nehodit nikam, kde by mohlo dojít k nákaze. Kdo je soudný ví, k tomu nepotřebuje vládu. Vláda má ale jeden nezanedbatelný úkol, zajistit ochranu obyvatelstva. Již dávno měla vyhlásit povinnost nošení roušek, ale jak by mohla něco takového udělat, když nejsou. jak je to možné? Nezlobte se, ale tady někdo těžce zaspal.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Včera jsem, po telefonické dohodě, navštívil svojí praktickou lékařku Renatu a praktickou sestřičku Kateřinu. Nechtělo se mi sice do čekárny plné potenciálních mrtvých, ale měl jsem vážné důvody. Za prvé mám sice ještě léky na měsíc, ale raději si nechám předčasně napsat dávku na další tři měsíce a za druhé mi říďa nechce povolit home office, přestože jen sedím u pc a kreslím, objednávám matroš a mailuju, občas mluvím telefonem. Doma mám taky pc, dva monitory, internety, můžu se připojit s firmou přes vpn, mám telefon, nemám ženskou (ani chlapa ... sakra, proč si většina lidí myslí, že když nemám ženskou, tak jsem homosexuál) a děti jsou velké a jinde. Podmínky pro práci mám tedy mnohem lepší než ve firmě. Důvodem pro to mi nevyhovět je, dle dcery majitele, která kontroluje docházku, že bych doma nepracoval a bral výplatu. Jediným řešením, jak se ochránit před lidmi, pro které je všechno jen bezva katastrofický film a chovají se jako by se nic nedělo, je tedy jít na nemocenskou. Jsem v práci ve své profesi jediný, termíny hoří a mohl jsem pracovat z domu. Ale včera jsem dostal recepty a jsem nemocný, tak ať se s tím teď poperou. Konstatuju, že lidská blbost mi hodně oslabuje imunitní systém a protože toho ještě musím hodně stihnout, nemůžu si dovolit její působení za každou cenu neminimalizovat.
Dnes jsem vyrazil pro léky. Nechtělo se mi, ale věděl jsem, že situace bude už jen horší.
Šel jsem zkratkou po kočičích hlavách, mezi historickými vilkami a vše bylo úplně normální. V zahradách kvetly sněženky a kde co se začínalo zelenat. Prosluněný vzduch voněl jarem. A chápal jsem, že pro většinu lidí je to, co se ukazují v televizi, jen apokalyptický film, když venku je bezva jaro. Že jejich reakce na získané informace se omezí pouze na nákup zásob, obdobně jako před státním svátkem, kdy jsou zavřené hypermarkety (to, že vietnamci mají otevřeno pořád, není důležité).
Parkoviště před kauflandem bylo přeplněné. Mezi regálama taky plno. Naštěstí je lékárna trochu bokem a kupodivu tam nikdo nebyl. Vyfasoval jsem léky a vitamíny. Během toho přišla k vedlejšímu obslužnému místu asi čtyřicetiletá žena. Dle vzhledu jsem ji odhadoval na agresivní feministku, popř. velitelku nějaké neziskovky. Domáhala se urputně, ale zbytečně, nějakých léku, na které ale neměla recept. A já si uvědomil, že mám novou fobii. Fobii na suchý kašel. A ona kašlala neustále.
Odcházel jsem z obchodu a slyšel jsem to suché kašlání tu zleva, tu zprava. A když jsem se rozhlídl, všichni byli v klidu a já věděl, že sem budou chodit pořád a pořád, dokud krám nezavřou nebo až jim hadice dýchacího přístroje cestu do milovaného kauflandu neznemožní (a to jen v případě, že pro ně přístroj zbude). Pospíchal jsem, abych se zachránil.
Šel jsem tím jarem zpátky domů. Někde jsem četl, že nás krizová situace sblíží, že je potřeba se semknout a že si budeme pomáhat. To je hezké a souhlasím. Jen to já subjektivně doplním, že nejdůležitější ale je, s kým se sblížím, semknu a s kým si pomáhám. A za sebe - než s hlupákem, tak to se s tím raději zkusím poprat sám. Hloupost totiž otáčí sebelepší úmysl o 180 stupňů.
Vlastně už jsem se bez dovolení či souhlasu semknul nebo přimknul nebo přisál (možná jsem parazit jako klíště). A je ze mne vidlákovec. Nebo snad vidlákovník?

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

...kolikrát jsem se podíval na ruce v tomto týdnu! A kolikrát jsem si je kradmo zbytečně otřel o kalhoty. Vietnamec prodává v gumových rukavicích. Tam jsem nikdy zatím moc lidí nepotkal, ale nechodím tam rád. Teď jsem poslouchal audio poslané z Itálie před třemi týdny o stavu, který tam panuje. Škoda, že to tu nemůžu vyvěsit! Tady je zatím opravdu jaro, tam nevycházejí bez roušek a jen když musí a v mimimálním počtu. Jdu zase na nákup, blbec.
Spencerová je zase výživná. Hledám slova, ale mám pořád na jazyku "zasraný NATO". Pokud sem opravdu přijede 20 000(!) vojáků, není to nic jiného než plivanec do tváře Evropy...bez roušky a jestli se to cvičení uskuteční, je to vrchol lidské i politické ignorance. Mandelinku vypustíme i do Pobaltí a přes Ukrajinu do Ruska. Míšenecká diplomacie non pl us ultra. To je poezie, Hajhou.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

králík, nutrie, slepice, brojleři,...= živý zásobník potravy, bez nutnosti zavařovat, udit, mrazit,... tuším, že manžel chov králíků velmi brzy rozšíří, aby bylo do 3 měsíců čerstvě k použití, v případě nutnosti i pro potomky,...

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tento článek se bude týkat následujících věcí a bude doplněný o grafy, data a modely se spoustou zdrojů:

Kolik případů koronaviru bude ve vaší oblasti?
Co se stane, až se tyto případy projeví?
Co byste měli dělat?
Kdy?

Až si přečtete tento článek, odnesete si z něj následující:

Koronavirus přichází k vám.
Přichází exponenciální rychlostí: postupně a potom najednou.
Je to otázka dní. Možná jednoho týdne nebo dvou.
Až se to stane, váš zdravotnický bude systém ochromen.
Vaši spoluobčané bude léčeni na chodbách.
Vyčerpaní zdravotničtí pracovníci se zhroutí. Někteří zemřou.
Budou se muset rozhodnout, který pacient dostane kyslík a který zemře.
Jediným způsobem, jak tomu zabránit, je dnes sociální zdrženlivost. Ne zítra. Dnes.
To znamená udržet co nejvíce lidí doma a začít s tím hned teď.
Jako politik, lídr komunity nebo zaměstnavatel máte pravomoc a odpovědnost tomu zabránit.
http://socialniteorie.cz/pandemie-koronavirus-proc-musime-okamzite-jedn…

Přehled situace v ČR: COVID-19
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.worldometers.info/coronavirus/

O půlnoci světového času jsme měli diagnostikováno 116 nemocných, což značí, že ve skutečnosti pobíhá kolem nás víc než tisícovka nakažených, kteří to o sobě ještě nevědí (a možná NĚKTEŘÍ z nich se to ani o sobě nikdy nedozvědí, protože u nich nemoc probíhá v lehčí formě, zatímco nevědomky infikují své okolí !

I v tom případě, kdybychom nyní všichni zalezli do svých domovů s bednou potravin, balené vody a krabcemi resirátorů, koncem týdne přesáhne počet DIAGNOSTIKOVANÝCH tisícovku.
Jinak: I pokud počet nakažených přesáhne tisícovku, nelze označit dnešní opatření za neúčinná!

Zareagovali jsme jako unijní celek pozdě a málo drasticky.
Ale POZOR! Okolní státy reagují ještě později a laxněji, takže je těžko můžeme Andymu v tomto směru něco vyčítat. Už takhle jsme byli kritizováni a v případě, že bychom přerušili letecké spojení s Itálií, byli bychom zcela jistě sankcionováni a Andy při vhodné finanční motivaci miliónově uchvilkován, možná v majdanském stylu.

A značná část lidí jela do Itálie autem.
Máme nedostatek policajtů (o vojácích ani nemluvím) než by bylo zapotřebí v klidných dobách. Nestačili by všechny uhlídat.

Takže - vláda dělá v současné chvíli to, co umí (!) a může, poslouchá v dobré víře zdravotní odborníky i "odborníky" na vysokých postech, kteří se tiše a tajně domnívají, že z hlediska vyššího principu penzijního je dobré nechat penzisty vychcípat, neboť dědeček a babička ujídaj nám chlebíčka, na který si za celý život spořili do průběžného penzijného systému a pokud zhebnou, můžeme ze zbytku jejich ušetřených a doposud nerozkradených peněz rozkrást zvednout platy mladým a perspektivním MBA frikulínům, takže budou moci ĆASTĚJI jezdit do Itálie lyžovat a chytat nejenom bronz, ale i potenciálně smrtelná onemocnění.

Rozhodně už tedy dnešní opatření stovkám lidí zdraví nezachrání, jejich osud už je několik dnů naprogramován.
Určitě však dalším tisícům lidí zdraví ochrání a mnohým zachrání život.

Možná jen dočasně - ale to např. léčba rakoviny často také, a je nesrovnatelně dražší a nepříjemnější než nařízená opatření.

A dusit se a čekat, kdy vám následkem toho selže srdce není nic příjemného.Něco podobného zakoušejí při simulovaném topení frekventanti amerických demokratizačních mučíren na různých guantanámech.

Vyzkoušel jsem si to pod kyslíkem ve vojenské nemocnici už před desítkami let.(jenže já se tehdy neměl k čemu přiznat a zasložit si tak milosrdnou popravu).

Takže prosím neřvat, že opatření byla neúčinná, až za čtrnáct dní přibudou stovky dalších nemocných.
Přibudou JEN vysoké stovky - pokud budou ÚČINNÁ!

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Řekl bych, že Slováci reagovali o den dva drsněji než my, ač se mi vývojem nakaženosti zdáli být za námi den dva v závěsu.

Skoro si říkám, jestli se zde neprojevily pozitivně volby - Pellegrini nemusí myslet na ty nejbližší a má jasno - bude vždycky za frajera, co buď zavedl opatření včas, nebo co alespoň něco dělá, když ostatní debatují o ministerstvech, nebo za něhož nebylo nejhůř. A než se opoziční kuřata seběhnou kolem slepice, bude to ještě chvilku trvat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

ze Matovic teraz ucelovo nebude schopny zostavit vladu.
Vsak by do tyzdna mal po popularite.
Takto moze bublinkovat a trusit mudra o tom, ako by to on mal pripravene.

Som sa zasmial nad Kollarom, co tvrdil, ze ak by on bol byval vo vlade uz davno pred mesiacom nakupi miliony rusok a respiratorov. Skoda ze sa o tom nikde v danom case nezmienil.

Tiez je skoda ze Matovic suc obkoleseny mrakmi odbornikov nevytiahne ako nastupujuci premier z vrecka zoznam opatreni a neponukne to Pellegrinimu. Tipnem si ze nic nema.

SK caka katastrofa menom Matovic. A Sulik lobuje u sefa Zornice aby nedodaval ruska statu. TVL jdu blejt. To je kokot vedla chuja. Nastastie je tam i pica Remisova - tak je to aspon genderovo vyvazene. Megbaszni!!!!

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

je sice pekna rada do crepnika.
ma to ale hacik - kde kurva si akoze mam zohnat semiacko ( kedze som obojstranne lavoruky tak i 10 - pac nie fsetko mi vyklici) na to aby som si do 3 kvetinacov zalozil malu farmu na THC? :D :D :D

To je nieco ako rada - chces investovat? Chod is kupit osmium - je to skvela investicna zalezitost.
Halloooo - to kde predavaju?? :D :D :D

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=prodej+semena+konop%…

Ceny třeba i pár set za kus ale jsou to určitě holky, dají se koupit i tzv. automaty kdy se za 7 týdnů se dá sklízet.
Pochopitelně se tyto semínka prodávají POUZE ke sběratelským účelům, to dá rozum :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

toz dik
Enem dumem, ako je to s NAKA a jej zaluskom na podobny tovar :D

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

ať už soukromé nebo policejní se podílí na předčasné sklizni ( pochopitelně bez účasti pěstitele ) čím dál tím častěji ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Doporučuji. Skvělý, věcný, srozumitelný, vyčerpávající Kechlibar
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/evropa-z-viroveho-bojiste.A…
Tak jak on umí analyzovat a referovat o nějakém problému, to je DAR.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

"V diskusích, které se rozvinuly pod minulým článkem všude možně, jsem občas narážel na skepticismus ve stylu „vždyť si to ten doktor taky mohl vymyslet“. Kéž by… Ono těch zpráv z Lombardie je víc a všechny jsou konzistentní; z Milána a okolí se stal Wu-chan Evropy. Tady jsou třeba k poslechu zprávy z lékařské skupiny na WhatsApp (s anglickými titulky), tady je rozhovor popisující skutečnost, že lékaři už si musejí vybírat, komu vůbec poskytnou pomoc a komu ne.

Profesor Giacomo Grasselli z Milána poskytl videorozhovor britské veřejnoprávní stanici Channel 4 a říká v něm, že situace je horší než po výbuchu bomby, protože bomba vybuchne jednou, kdežto tohle se opakuje každý den. Podle výrazu tváře se dá soudit, že už pár dní pořádně nespal. (Jeden jeho kolega právě na Covid-19 zemřel, bylo mu 67 let.)

Starosta města Bergama Giorgio Gori vzkazuje na Twitteru, že sledovat počet pacientů léčených na jednotkách intenzivní péče je zavádějící. Nové pacienty už není kam dávat a jsou ponecháni bez léčby zemřít."

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnes dokonce i ČT24 - v časných odpoledních hodinách - uveřejnila videorozhovor s lékařkou nebo sestrou pracující v Itálii.
Urvaná, že sotva mluvila, potvrdila do písmene již zveřejněné články a videa. Vč. toho, že jsou okolnostmi donuceni selektovat pacienty na zachraňovatelné a ty ostatní. Byla tak strašně smutná, až mi běhal mráz po zádech; mluvila z ní beznaděj, zoufalství :-(

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Moje manželka má zverimex, takže hafo konzerv a granulí, my co žrát máme, heč.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

A k tomu chovanci Zverimexu mají také hodnotu. Sushi z neonek, nadívaný kanár, morče na česneku. :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky za inspiraci. Neměl by někdo dobrý recept na leguána?

Zatím bez slepic

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže na paprice, dušený v mrkvi, na česneku, do rizota, se špenátem...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tak jestli chutná jako kuře, tak můžu Jardu hodku a půl protočit ve grilu. Alespoň si nakonec ještě zablbne na kolotoči

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Úplně jako kuře bych neřekl, dělají ho na Bonaire s takovým zeleninovým ragú. Taky jsem si ho dal, bylo tam dost drobných kostí. Přirovnal bych to spíše k tužšímu úhoři.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tak to vám pěkně děkuju, tužšího úhoře nechci. Tak to asi Jára přežije s námi.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak zkuste krokodýla. Ten je sice hnusnej, ale je ho velkej kus.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

a 2 labužníci se z toho posrali.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde jen o způsob úpravy. V Latinské Americe mu říkají stromové kuře.

Zatím bez slepic

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakmile má jméno, tak zůstanete o hladu :o))
My takhle před asi 20ti lety sežrali Pepinu (králici) a dodnes z toho mám špatný svědomí.

Ale úplně nejlepší byl táta, když koupil vietnamská prasátka. Hned volal, jak bude maso a jak jim nedají s mámou jméno a blablabla.
No...
Když jsme přijeli o víkendu na návštěvu, odvedl nás táta celý rozzářený do stodoly, aby nám ukázal co postavil "Pepinám" (byly to dvě prasničky). A nám bylo jasný, že to bude příšernej průser. Ve stodole totiž stála doslova čuněcí vilka s ložničkou, teráskou a s rampou na extraspeciál čuněcí zahrádku (trávníček, jabloň, pergolka, korýtko na krmení, korýtko na vodičku, loužička na válení, lavička pro páníčky...), prasátka už slyšela na jméno, byla čišťounká a zjevně hýčkaná.
Po dvou letech veterinář doporučil porážku nebo nechat na dožití. A rodiče srdnatě rozhodli o porážce. V "den D" táta ráno odjel vlakem do okresního města, kde se opil a oplakával Pepiny. Máma se odebrala k sousedce, kde učinila totéž. Prasátka odvezlo auto z místního masokombinátu, kde naši brigošili, a ten se postaral o porážku a naporcování (barter - kůže, vnitřnosti, střívka, paznehty a něco masa masokombinátu a kýty, plecka a kotlety nám).
Za čtrnáct dní už měli nové Pepiny...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Tak to já nejedl králíky od okamžiku, kdy mi jako druháka naservírovali Pepíka... Taky králíka. Hezky mi rozuměl, když jsem si k němu vlezl do králíkárny a ztěžoval si na svět.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)