Jmenovaný se bránil tak vehementně...

Autor
Štítky

Je na čase přestat sledovat výhradně koroňáka a pustit se do světodějných událostí. Poslední dny jsou dějinnými chvílemi vysloveně nabité. Je nemožné vše vměstnat do jednoho článku, takže jen v rychlosti naznačím, co nás v nejbližších dnech čeká. 

Dáme řeč o hranicích v Řecku, kde migrační krize vypadá úplně jinak než před pěti roky. Soft power se pomalu mění na hard power a turecký sultán přemýšlí, zda si nespravit chuť z nepodařených tažení na východě pokusem o totéž ale jiným směrem. 

Pohovoříme o naší drahé EU, která eufemicky řečeno nezanechala nejlepší dojem a hlavně - vypadá, že není důvod ji ani poslouchat, ani se jí bát ani jí něco platit. Brexit trval několik let, další exity zřejmě půjdou rychleji. 

Probereme firmy v daňových rájích které jsou krůček od toho, aby jim v problémech musely pomoci ty daňové ráje, protože mateřské státy jaksi nechtějí...  což bude určitě ještě bžunda a odvaří se na tom celá řada politiků, až budou vysvětlovat voličům přání svých sponzorů pocházejích právě z těch daňových rájů. Zdá se mi to, nebo je Andrej zase o krok vpředu se svým Agrofertem, který daní u nás? 

A také si musíme popovídat o globálních firmách, které teď všemožně maskují, že nemají peníze, ale brzy si někdo vzpomene, kdo neplatí žádné daně. Oni jsou totiž ty poslední a dnes už jediné, které by stálo za to obrat. Většina plebsu už je tak oškubaná, že jejich odírání se už prostě nevyplatí. Kde nic není, ani čert nebere. 

Dnes si ovšem dáme Donalda Trumpa. Toho amerického, který před dvěma měsíci vypadal, že není žádná síla, která by mohla zabránit jeho znovuzvolení. 

Když se Doník stal prezidentem, napsal jsem článek, že on bude mít velmi nevděčnou historickou úlohu vysvětlit američanům, že už nejsou tak velká velmoc jak si mysleli a bude muset nějak okecat přibývající americké prohry.  Řekl bych, že se svého úkolu ujal celkem zodpovědně. Nezačal žádnou novou válku a vlastně pořád jen tak nějak lavíroval, nadával, twítoval, aby jeho stahování vypadalo tak nějak vítězně. Tohle se mu celkem dařilo. Ale za cenu toho, že žádný z amerických problémů není vyřešený a všichni okolo (včetně Evropy) se cítí být tlačeni někam, kde nechtějí být. 

A v posledních měsících jako by se všichni naráz přestali Doníka bát. Tereza Spencerová musí v hrobě cítit ohromné zadostiučinění, protože současnou situaci v podstatě předpokládala a dost se jí ve svých článcích věnovala. Pojďme se na to podívat: 

Amerika odchází z Afghanistánu, kde si Tálibán dělá ostentativně co chce bez ohledu na podepsanou mírovou smlouvu.

Trump se vysmíval se Koroňáku, bagatelizoval ho velmi dlouho a velmi veřejně na svém vlastním twitteru, což mu nepřežvejkává žádný novinář a teď tváří v tvář kupě mrtvol jen velmi těžko maskuje své nedávné chyby, které dělal hrdě a na celý národ.  

Saúdská Arábie spolu s Ruskem klidně spustili operaci na vytlačení amerických ropných těžařů z trhu. A i když si Trump pokecal po telefonu s Putinem (a zřejmě mu musel ledacos slíbit) dává si OPEC i Rusko načas. Ceny americké ropy jsou tak nízké, že jsou vlastně už v mínusu.  I když Trump dělá pro své firmy co může, už naplnili každý volný bazén a Rus ani Saúd zatím ani zdaleka nezkrachovali a naopak se blíží chvíle, kdy americký těžař svůj vrt prostě bude muset zašpuntovat. K tomu se nelítá, nejezdí, nevozí a nevyrábí a tak budou ceny ropy nízké i přes snížení těžby, které bude vsadím se přesně tak snížené, aby američan svůj vrt neodšpuntoval. Přečtěte si nejnovějšího Kechlibara, udělejte si obrázek o tom, jak to vypadá, když se možná zastaví ropa v ropovodu. 

Trump je první prezident, který mluví o dovozních clech na ropu a snaží se o přesný opak všech předchozích prezidentů - snaží se o drahou ropu místo levné. Tohle nikdy američtí prezidenti neřešili, naopak - cenová válka jim vyhovovala. Nedávno jim jejich vlstní břidličná ropa řešila zaměstnanost a teď je zřejmě definitivní šlus. 

Nevím, jestli  to Trumpovi jeho voliči žerou, stejně tak bych si myslel, že je leckterý jeho volič zklamán z jeho mizerně vedeného boje proti koroňáku. Hodně voličů také v Afghanistánu přišlo o někoho z rodiny za boje proti terorismu a ti mu také těžko zapomenou, že právě on byl tím poslem špatných zpráv, které nikdo nemá rád. 

Co Trumpovi zbývá? Svádět všechno na ostaní. A tak je Čína velmi velmi zlá, protože může za koroňáka, ale na druhé straně není kde jinde brát zdravotnický materiál, protože General Motors ještě nevyrobili ani jeden plicní ventilátor. I když by Trump rád měl továrny zase doma, je těžké to nějak zdůvodnit novinářům a opozici, že dělá něco, co ceny nesníží, ale zvedne. 

Mimochodem... vůbec mi nevadí, že je Čína zlá a že může za Koroňáka.   Pokud k tomu bude patřit u druhá část, že je to důvod vrátit výrobu domů a to hned, klidně ať se to okecává tímhle nesmyslem. Když to evropské a americké hodnoty zbaští a budou zticha, že se dělá přesný opak než před rokem, tak je to jen dobře.  Nemůžu se dočkat českých továren na českém území místo čínských šuntů. Ale osobně bych si na to minimálně u nás v Ojrópě nevsadil. 

Trump zřetelně stojí před pořádným průserem. Epidemie, nezaměstnanost, celý národ v přímém přenosu viděl jeho epidemiologické diletantství, obchodní válka s Čínou, levná ropa z Ruska a Saúdské arábie - supi se slétají v hejnech a i když si na lva zatím netroufnou, jsou den ode dne drzejší.  

Proč? Protože tak moc chtěl ameriku na prvním místě a tak moc tlačil na celý svět, že se všichni začali bránit tak vehementně, že teď už se vlastně brání Trump. A největší zbraně - cla - ty se jaksi rozplynuly. Do USA se už žádná evropská auta nevozí. Skoro nic  se už nevozí = není co proclít, není čím vyhrožovat. Respektive, to čím vyhrožoval, to se stalo tak jako tak. Jaký smysl má v takové situaci dolar? Tisknout si může volně, ale co za něj koupí? Možná ty roušky a respirátory, ale nic jiného tak jako tak nejede, nelítá a nepluje. Není čím vyhrožovat, ba ani silou ne, protože viru je bojová pohotovost tak nějak ukradená. 

Podobné situace (jen ne tak vypjaté) zažili vlastně všichni poslední Trumpovi předchůdci. A všichni to řešili stejně - válkou. Všem válka umožnila znovuzvolení. Udělá to Trump jinak? Má ještě šanci někde spustit nový proxy konflikt v zastoupení? Odolá pokušení na to nejjednodušší řešení k druhému prezidentskému období? A nebo se už vlastně rozhodl a jen se vyrábí záminka, něco jako jeho rozkaz zničit íránské čluny, pokud se moc přiblíží? Podívejte se na Trumpa v televizi... teď už opravdu vypadá na svůj věk. Mýlím se nějak zásadně, že toho má plné zuby a zoufalí lidé dělají zoufalé věci? 

Pokud nemá v záloze nějaké nečekané překvapení,  zřejmě si brzy prohlédneme v televizi další  11. září. Něco velkolepého, aby to udělalo dojem přesně po americku.

Ale osobně bych se raději díval na to, jak v USA zase vznikají továrny a plánuje se nový projekt Apollo.  Byl by to hezčí příklad k následování než boj za Prahu někde u Teheránu. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (115 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Přesně v v čas 00 jsem sledoval, zdali elfi a podobná parta funguje. Je to tak. Hned vyskočily 3 preference za 1. Děkujeme, ale nezapínáme....

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlk měl obvykle tak do stovky hlasování, ale průměr téměř vždy nad 4. V posledních dnech má cca 300 hlasování, ale průměr dvě. Pouze nevím, jaký to má smysl. Myslím, že ty hlasy navíc blokerovi spíše pomáhají. Nebo ne?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vlastně není vůbec nic, na čem bych si mohl zarajtovat.
Kačer Teniska musí mít hodně těžké spaní, i když asi nehrozí, že by parlament tentokrát nedovolil o opět trochu přifouknout rozpočtový polštář...

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

svého nedostižného Ríha vyměnit za perského hedžína Vidlákova pravopisu a rajtovat na něm, až bys měl na prdeli od sedla stejný mozol, jako má každý pravověrný mušlím na čele od mlácení hlavou do modlitebního koberečku. - Buď spravedlivý, abys přešel, až nadejde ten čas, most es-Sirát bez zaváhání a s jistotou! Jiným ochotně vytkneš daleko menší 3,14čoviny.
---
Jinak má Vidlák ovšem pravdu, s jeho pohledem na Doníka se téměř ztotožňuju. Občas, když mi Alláh odepře rozkoš hlubokého spánku a převaluju se na betli jak tuleň na mělčině, otevřu místo lahve nějakou knihu, ukazuju si v ní prstem a říkám si písmena. Onehdy jsem sáhl po spisu jakéhosi kithajského álima a našel jsem v něm toto:
---
Dobýt svět a zasahovat do jeho záležitostí
-viděl jsem že se to nedaří.
Svět je živoucí věc,
do níž nelze zasahovat.
Kdo do něj zasahuje, ničí jej.
Kdo po něm sahá, ztrácí jej.
Neboť z tvorů jedni se drží vpředu, druzí vzadu,
jedni vydechují horko, druzí zimu,
jedni jsou silní, druzí slabí,
jedni vítězí, druzí podléhají.
Proto tedy povolaný:
vyhýbá se přílišnému,
vyhýbá se výstřednímu,
vyhýbá se krajnostem.
---
Příčinu současných amerických problémů znali v Kithaji už před 2500 lety...

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Buddha i Konfucius i Lao c'. Třeba. Každý svým způsobem. A Kristus vlastně taky... ;)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Vazne? To tam meli tam zidovske bankere a FED nebo byly tehdejsi meny vsechny zlato a stribro ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Válka bude.
Víc vám neřeknu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by Pohraničník Blogspot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víc nemusíte povídat, pojďte se mnou na chodbu, tam vám něco povím.

A je to.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Pohraničník Blogspot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Skvela analyza.

Taky bude prset.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pravidelně si do svého videoarchivu stahuji německé válečné týdeníky. Nejzajímavější jsou ty od konce roku 1943. To už začínalo být jasné, že je s Německem konec. Ale z těch týdeníků se dozvíte, že vlastně němečtí vojáci to těm bolševikům natírají. Že sice ustupují, ale vlastně vítězí. A vrcholem je skvělý film Der Untergang. Zarputilá víra v nadřazenost, i když už dělostřelecké granáty padají před kancléřství. Nechápal jsem to a dodnes nechápu. Chladně uvažujícímu člověku muselo být jasné, že nacisté končí, nejpozději od konce léta 1944, kdy Rudá armáda vytlačila Němce ze svého území a Německo tak se SSSR prohrálo válku. Ne až 9. 5. 1945.

A stejné je to nyní s USákovem. Jeden ústup za druhým, jedna prohraná válka za druhou, ale pořád slyšíme pyšné žvásty, jak jsou nejlepší.
Německo si ještě v létě 1944 mohlo namlouvat, že ovládá původní území před Barbarossou, ale pád následoval velmi rychle. Už jen 10 měsíců si hráli na übermenše.
CV-19 je další ukázkou slabosti obra USáka na hliněných nohou. Najednou z týdne na týden má USákov skoro 50.000 zemřelých, 850.000 nakažených a 22.000.000 nových nezaměstnaných. Úplně a daleko nejvíc na celém světě. USA má 320.000.000 obyvatel, ale mnohem hůř nezvládá CV-19, než ČLR, která má obyvatel 4 x víc. Před nedávnem jsem tu v diskusi psal, že v klíčových technologiích ČLR poráží USákov a Východ poráží Západ. Těch příznaků stavu před Untergangem se hromadí nějak moc. Mít z toho radost nejde, protože na ten Utergang Západu nutně doplatí i Česko. To, že jej předvídal prezident Zeman a snažil se předem vyjednat pro nás lepší pozici s budoucím vítězným Východem, nám nebude moc platné zejména, když národní škůdci kazisvěti dělali a dělají vše pro to, aby do velkého medvěda a do velkého draka usilovně a marně píchali kudličkami zvanými rybička.
Ne, žádné překvapení z USákova už nepřijde, žádné Apolo XX, žádné zázračné zbraně, žádné nově postavené fabriky převezené zpět z ČLR. Z USákova už čiší jen vyčerpanost, žádný esprit J. F. K.. Ten kdo chce být lídr světa se musí umět dělit, ne o sobě prohlašovat, že "Let America be a great again!"
CV-19 je jen katalyzátor, který příchod Untergangu jen urychlí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (53 hlasů)

ještě neodepisoval. Vědu a armádu, dvě nejdůležitější věci pro supervelmoc, má stále nejsilnější na světě.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Milan Vaněček (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, naopak, já bych ji vcelku rázně odepsal. I v Afghanistánu měli amíci vědu a armádu, a dorazila je rozloha, hory a mudžahedín s kalachem. Porazil je vidlák bez vědy a armády.

Zkusme si představit, že by nás amíci vojensky obsadili. Kolik by na to potřebovali lidského materiálu, kolik by je to stálo a co by tím získali. Války se vedou jen tehdy, když je co získat. Jinak je to prodělek jako v jiné ekonomické aktivitě. Navíc ten nešťastný korunáč.

Nebo, že by amíci vynalezli vakcínu (věda), napíchali jí svoje vojsko a vyrazili k válce s celým světem(armáda)? To by si jako Trumf půjčil částku na kterou jsou farmaceutické firmy zvyklé a tím jim zaplatil? Veškeré úsilí určovalo a bude i nadále určovat ekonomická síla a tu, jak se zdá, USA ztrácí.
Ono se totiž ve službách a finančnictví moc reálných statků nevytvoří a nic jiného USAáci v dohledné době mít nebudou. Nejdřív tak za deset roků, pokud si utáhnou pořádně opasky.
Trumpa jsem považoval vždy za tlučhubu, a kupodivu splnil očekávání.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

jsou Spojené státy americké. I prohra v Afghánistánu je především jejich vlastní zásluha.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

Největším nepřítelem USA jsou Spojené-státy-americké -Deep-state/FED.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Dovolil bych si doplnit...

Co jsou to USA? Nějaké územní teritorium s lidmi a jejich organizační strukturou.

Většina těch lidí, byť prošli US školstvím a jiným vymýváním mozků, je uvnitř docela normálních. Má stejné tužby a cíle jako jiní lidé kdekoli po světě. A byla by s nimi řeč.

Pak je tu malá skupina finanční oligarchie, z větší části dědičná (a anonymní, takže sem nepatří velcí kluci, jako zakladatelé Microsoftu nebo Apple), ovládající finanční ústavy a průmysl, hlavně těžební a vojenský, kde jsou, nebo byly, největší zisky.
Tato skupina má propracovaný systém vládnutí (sdělovadla, volební systém, nesrovnatelné finance na volební kampaně a očernění soupeře) a používá armádu USA jako páku ke svým podnikatelským zájmům. Ať už přepady a válkami v cizích zemích nebo předraženými státními platbami za předimenzovaný počet vojenské techniky.
Co se týče finančnich toků:
Tu armádu jim platí obyčejní US občané. O svůj zisk se oligarchové nedělí. Avšak v případě ztrát prosadí jejich socializaci a sanaci státem.

Tato skupina za Reagana spustila neoliberalismus (u nás byli o 30 let později, když už bylo jasné, že tento směr selhal, největší pozdní neoliberálové Kalouskovo parta a jistě, že ne zadarmo) a jako jeho součást i snížení nebo dokonce neplacení daní pro největší hráče. A po pádu východního bloku tu pravou globalizaci.

Totéž, co dělají v USA a s USA, dělají dnes i v Evropě. Za skromnější asistence velkých evropských, tedy hlavně německých, hráčů. Proto EU vyhovuje Německu, Francii jen málo a nejméně menším zemím.

Tato mocenská nadnárodní vrstva nemá národní zájmy. Jejich jediný zajem je zvyšovat zisk a vliv. Kdekoli to je možné.

A na pohlídání svých zájmů v jednotlivých státech má vytvořenu síť spolupracovníků. Politiků a placených politických a lidskoprávních neziskovek. I když se podaří vyhrát volby někomu mimo jejich tábor (v ČR např. "Pravdy a lásky"), placená uskupení slouží k jejich dehonestaci, démonizaci, prostě eliminaci nežádoucích vlivů.
Velký přečin je zdanění. Proto byl v Maďarsku démonizován Orbán, ještě před migrační krizí. On totiž zdanil banky. A v tom jejich virtuální daňové operace...

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moje zmínka o USA byla to, čemu se dnes rádo říká "mediální zkratka". Tak, jak jste Vy rozebral pojem "USA", lze rozebrat (téměř) každou zmínku o zahraniční politice té či oné země. Vhodných případů se najde dost: "Norsko krade děti", "Číno, tvé jméno je chucpe", "Rusko vede proti nám hybridní válku", a podobně.

V přesně stejném kontextu já píšu, že největším nepřítelem USA je USA.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Porazilo je to, ze nikdy vyhrat nechteli, chteli jen valcit.

Prodelek jako v jine ekonomicke aktivite?

To snad ne. Postavite strelu s plochou drahou letu za pul mega, prodate ji vlade, ta ji vystreli a tak hned potrebuje dalsi. Ucet se posle danovejm poplatniku a vy jste vydelal. Dokud valka trva vy vydelavate. Neco soupnete kongresmenum, neco generalum ve vysluzbe, neco novinarum, par kapek u zmrzacenejm veteranum, abyste dobre vypadal. - Me to prijde jako vybornej kseft/tunel. Podobne jako zachranena krachujici banka nebo automobilka nebo zavrena tovarna a misto ni dovoz z Ciny.

Snad si nemyslite, ze by se Afganistan vazne nedal dobyt, kdyby chteli. I Rusove byli tak rok od uspechu.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne s "moderní demokratickou" armádou.
Nemá energetickou infrastrukturu na dobíjení baterek do všech udělátek a hejblat, bez nichž "demokratický" žoldnéř nefunguje. A nemá ani pozemní infrastrukturu, aby si po ní "moderní demokratický" žoldnéř dovezl všechno ostatní, bez čeho nefunguje.

Rusové ho NEJDŘÍV dobyli obrovskými investicemi právě do CIVILNÍ infrastruktury. Dobyli mozky lidí, protože jim dodali POHODLÍ.
Teprve když tam amíci začali cpát mudžáheddíny z Pakoše a došlo na válku, nezbylo Rusům než začít bojovat. A zemi SKORO dobyli znovu.

Amíci nejsou nikde schopni (a ochotni) nabídnout nic než zmar.
PROTO prohrávají.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Především nebyli to Rusové, nýbrž sověti. Není žádným tajemstvím, že většinu sovětských vojáků v Afgánistánu tvořily neruské národnosti. Sověti se zapojili do občanské války, kde nepochybně poměrně značná část afgánské společnosti byla na jejich straně. To se Američanům nepodařilo, ti tam jsou chápání skutečně jenom jako dobyvatelé a podle toho se i chovají.
Rád bych podotknul, že bolševická revoluce byla vedena i proti etnickým Rusům - oni byli ti poražení. Když se podíváte na všechny důležité postavy bolševické revoluce, tak mezi nimi bylo etnických Rusů jak šafránu. I slavný útok na Zimní palác vedl prapor lotyšských vojáků. Ruského cara hlídal strážný oddíl složený právě z Lotyšů a z příslušníků národnosti, která se nesmí jmenovat. A prvním etnickým Rusem v čele Sovětského svazu byl Gorbačov. To jsou ovšem věci, které se soudobým padělatelům historie nehodí do krámu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Vědci v USA jsou zhusta ze zahraničí, protože se tam stáhli kvůli síle USD. Můžeme si nalhávat, že mnozí jsou tam kvůli výzkumu a podmínkám, ale nejdříve mohli v USA nacpat spoustu peněz do výzkumu a pak přitáhnout vědce z celého světa kombinací podmínek k životu a výzkumu. Jenže kolik z nich zůstane, jakmile se těžiště vědeckého výzkumu přesune mimo USA?
Co se týká armády, zbraně zastarávají s periodou cca. 15-20 let. Taková US Navy už zastarává. Ostatní části armády to čeká také, jakmile nebude dost peněz v ekonomice. Hodně je také stojí provoz základen všude po světě, taková ekonomická koule na noze.
Že mají nejsilnější armádu? To měl SSSR v 1989 také (nebo druhou nejsilnější) a bylo mu to houby platné v Afghánistánu i jinde.
Sovětská invaze v Afghánistánu proběhla 27. prosince 1979. Poslední sovětský voják Afghánistán opustil 15. února 1989. USA odejdou do 14 měsíců od 29.2.2020. Možná dříve. Tedy nejpozději 30.4.2022. Pokud by platila historická paralela, na podzim 2022 by byl konec vlády USA nad světem a jejich panství by se rozpadlo 33 let po SSSR.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Při odchodu sovětského svazu z Afghánistánu mohutné vojensky pomáhali usa

Nebo je snad na území Afghánistánu nějaká zbrojovka, nebo municka ?

Kdo dodava zbraně a náboje teď ?
to není jako si zajít do prodejny les a lov a koupit si dvě krabičky po 20 nabojich

To musejí byt plne kamiony každý týden, nebo snad mají ve skalách nějakou utajenou výrobnu, kde vyrobi nabojnice, zápalky , prach,strely ?

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

To do Afghu vozí přes cedníkovou hranici z Pákistánu. Stejně jako za Sovětů. Bez vyřešení situace v Pákistánu nejde v Afghu udělat nic.

Ale Pákistán je tradiční přítel USA. Protože Indie a dnes Írán, kamarádí s Ruskem. Pákistán dnes kamarádí i s Čínou, od které bere levné zbraně a jiné zboží. USA mu to nevyčítají, protože nemohou. Přišly by tak o jediného spojence v oblasti mezi Íránem a Indií. Nemohly by oblast držet v šachu, což by byla jistě škoda. (pro US oligarchy.) Pákistán má postavení jako Turecko. Může zlobit jak chce, USA ho geopoliticky potřebují proti jiným zemím. A jen tak obsadit ho nemohou. Takže si může dovolit i vyzbrojovat protiusáckou opozici v Afghu.

Navíc, na obou stranách hranice sídlí Paštunové. Ta hranice uzavřít, ani kdyby byla vůle, dobře nejde...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby USA chteli, tak s Pakistanem zatocej. Jim se hodi presne takhle.

Kdyby Pakistan prestal dodavat do Afganistanu zbrane a munici, tak by tam treba i amici vyhrali a bylo by po kseftu.

Kdyz tam hledali Usamu, tak to dalo prace ho celou tu dobu nenajit a porad je sance, ze proste jen dohrali divadlo a Usama si zije nekde pod jinou identitou.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

a "trvalé" zisky pro US finanční oligarchii. S tím, že pohádka o lidských právech je pro zblblé voliče.
Proč ne? Může být.

Druhá možnost, proč to tak Usáci vedou, je, že že jsou tak zblblí US propagandou, provázející je od školky po školu a dál přes sdělovadla až do hrobu. A nemají šajn o životě mimo USA ani o tom, co provádí deep state v jejich vlastní zemi. V kombinaci s jejich úrovni školství je to smrtící kombinace.

A když se zkombinují oba tyto faktory...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jo, ale jsou to fanatici profesionalismu s "Can-do attitude". Moc toho neznaj, ale svuj obor jo. Na tohle by prisli.

Zatím bez slepic

In reply to by Milan Vaněček (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ta armáda už nemá žádnou morálku. Viděl jste demonstraci námořníků US Navy, kdysi pýchy a hrdosti Ameriky, jak vyprovázejí svého velitele a skandují "Captain Crozier! Captain Crozier!" jako na rockovém koncertě? Jsou na každém velvyslanectví USákova, salutují prezidentům, když vystupují z vrtulníku, prostě elita. A najednou se lekli breberky. A jsou z nich normální lidi, co se nehodlají nechat pozabíjet miniaturním virem. A chtějí pryč z té ocelové pýchy Ameriky, jen aby nečuchali vzduch z klimatizace, která není vybavena biologickými filtry.
Římská říše měla po Evropě také spoustu legií, dobře vycvičených. Ale postupně se legionářům zalíbilo mít v místě působení svoje zahrádky, rodiny, domečky až se rozplynuly slavné legie v místním obyvatelstvu. A Říši neměl kdo bránit. Úpadek se rodí desetiletími špatných rozhodnutí před Untergangem a CV-19 je jen urychlovač dějů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

K armádě US. Prý ptali se US generálů kolik ještě potřebují jaderných ponorek, aby porazili Talibán. Odpověď byla VÍC!
A vzpomínka na Billa Clintona, alespoň s ním byla sranda a měl rád ženský, takže byl normální. Prý kdysi pravil: "Připadám si jako ředitel hřbitova, mám spoustu lidí pod sebou a žádný z nich mne neposlouchá."

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Zajímalo by mne až Čína bude silná a usa v poklesu co budou dělat naši škůdci ?

jak zmeni stranu a budou vykřikoval ze mýlit se s Čínou je lepší než s usa, vzpomenou si jak velký a kulturně vyspely je čínský národ a postavi Konfuciovi pomník na staroměstském namesti

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

Ti prozíravější už v předstihu vytvořili místo na náměstí Interbrigády.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Odkud je stahujete a jsou jen v nemcine nebo tam jsou taky anglicky titulky?

Cetl jste Speerovy pameti. Z jednoho hitlerova ureknuti mu doslo, ze vedel o prohre dlouho dopredu, Speer si kladl otazku, jestli to Hitler nevedel nahodou uz od Stalingradu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

zvládal kupecké počty a přečetl si alespoň základy vojenství, tedy že v déle trvajícím konfliktu rozhoduje ekonomická síla a počet obyvatel schopných se obléci do battledressů - ať jsem taky trochu světový - musel odhadnout skutečný stav už na počátku první zimy, resp. na konci roku 1940, když Wehrmacht nebyl schopen skolit Moskvu, potažmo Leningrad.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Jeste tam jde o kvalitu zbrani. O tridu lepsi zbrane by to mohli zvratit v jejich prospech.

Pred Moskvou byla jeste prohra bitvy o Britanii. To uz melo bejt varovani.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Hitler prohrál kvůli třem věcem: 1) Zaváhal u Dunkirku, kde nedokázal zničit anglickou expediční armádu. 2) Ztratil čas tažením na Balkáně a proto začal útok na Sovětský svaz příliš pozdě 3) Na Sovětský svaz útočil ve třech směrech, zatímco se měl soustředit na směr jeden či dva - na ropná pole u Baku a, eventuálně, na Moskvu.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

a aní neví, jak se to stalo. Ochably svěrače, přišla nevhodná strava a nakonec tučnou krmi zapil studenou vodou. Čtó dělalať? Gatě dolů a vyprat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Politiku v USA sleduji z povzdálí a převážně z konspiračních médií typu Vidlákov, protože jinak nemám jak. Trumpa vnímám spíše pocitově a zdá se mi, že je to muž z lidu, typický americký self made man, který rozhodně nepatřil do party hlubokých bažin, než se stal prezidentem. A mám pocit, že tam nepatří ani dnes.

Snahu udělat Ameriku znovu velkou bych mu rozhodně nevyčítal. Je to stejný nacionalismus, jaký opatrně vyznáváme my tady. K tomu používá takové prostředky, jaké má k dispozici.
Velmi kladně hodnotím to, že se vyhýbá dalšímu válčení. Vzpomeňme jeho jednodenní útok na Sýrii, když už to nemohl s neocons vydržet a dali mu nůž na krk. Pěkně z toho vyklouzl.
Trum mi připadá jako takový prazident mírného pokroku v mezích zákona a osobně si myslím, že to hlavní přijde teprve v druhém volebním období, pokud bude zvolen.
A odhaduji, že zvolen bude. Jeho kontinuální tisková koronovirová konference je unikátní a voliči si budou pamatovat, kdo s nimi mluvil, když šlo o život.
Je velkým štěstím a nadějí pro svět, že díky Trumpovi nebyla zvolena Hillary Clinton.
Fandil jsem mu před volbami a být Američan, volil bych ho i dnes.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

Trump se svými "povereníkmi", nebo Jarred Kushner a AIPAC jeho prostřednictvím, nebo ovládá Trumpa protřelý kriminálník Charles Berkowitz-Kushner se svou tabuizovanou lobby prostřednictvím svého syna?

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Trumpa chtějí ovládat všichni a mně se zdá, že on mezitím tak nějak šikovně proplouvá, každému něco slíbí a trochu splní a jede si svou cestu. Je tak zvyklý z byznysu, nikoho neposlouchat a dělat vše podle svého rozumu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Veškerou svou energii Doník věnuje boji s deep state. O co usiluje, to mu torpédují. Jen tak, z principu. To se pak těžko něco prosazuje.
(Ostatně, u nás to známe taky. A každé volby i u nás jsou souboj normální lidi x "pražská kavárna".
Normálních lidí je víc a mají jiné životní zájmy, pražská kavárna a její metastázy má zase na své straně mainstream a US velvyslanectví a může tak efektivněji manipulovat davy, aby volily proti sobě.)

Doník dokáže být pěkně zbrklý střelec. Jako u koroňáku. A jako člověk, žijící celý život v USA, neví nic o vnějším světě. To, co mu nahustili ve škole do hlavy za propagandu, jak všichni lidi chtějí demokracii US typu a tak, je mu nanic. Ano, ví o vnějšku trochu víc než průměrný Ušák, je na evropské partnerky. Ale i tak je to málo. A je střelec.

Přesto souhlasím, že Clintonová by byla katastrofa a on je to menší zlo.
Otázka je, jestli se mu něco prosadit podaří. Omezit volný trh, převést podniky Z5 do země a přinutit nadnárodní firmy platit daně, to je zase proti životním zájmům globalistů. Malé skupiny s obrovskou mocí. Znamená to to nejhorší - sáhnout jim na peníze...

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Joe Biden, který se postaví DJ Trumpovi. Viz zpráva "Senátor Bernie Sanders ukončil boj o Bílý dům. Trumpovi se zřejmě postaví Biden" https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/bernie-sanders-odstoupil-z-prezide… - nešťastný titulek aktualne.cz umožňuje vysvětlení, že Trump své intimní části říká Biden.
Jenže rodina Bidenových , otec Joe a synek Hunter, se už předvedla na Ukrajině, a moc jim to vládnutí nešlo. Jen rozpoutali válku s Ruskem na Donbasu. Dá se čekat, že podobně se budou chovat v případě vítězství na celém světě. Zvolení rodiny Bidenových za prezidenta USA by byl konec jejich světovlády ještě dříve, než odhadujeme.
Dá se čekat, že USA někoho ještě přepadnou. Nejhorší šance má Írán.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo Bidenovi splasknou, az se na ne provali neco tesne pred volbou

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Dovolil bych si Vás mírně poopravit: Mírný nacionalismus se už nejmenuje nacionalismus, ale vlastenectví.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Svět měl ohromnou kliku, že nevyhráli demokraté s Clintonovou !

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Má flotilu vojenských plavidel plných nakažených a tím pádem dožraných žoldnéřů.
Stačí tuhle ZHN posílat od jednoho neposlušného přístavu k druhém a vyhrožovat vysazením posádky. Kdyby přístav odmlouval, jsou tu "lický práva" a to je klacek nejklackovatější.
Bo to se přece nedělá, odmítnout pomoc nemocným a notabene "spojencům".

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Na to nepotřebujeme Donalda Trumpa, posílání nakažených posádek se už dávno děje. Jsou to lodě provozované neziskovkami u břehů Libye. Hodně členů posádek je už dávno nakažených od vylovených nakažených z moře. Jinak poradím českým studentům, že je zbytečné studovat vysokou školu. Stačí odjet do Libye, nechat se vylovit a prohlásit, že jsou lékaři, jaderní fyzici, ... dle vlastní volby, studovali na univerzitě v Damašku s výborným prospěchem, jen díky traumatu z války všechno najednou zapomněli a diplom jim shořel v bojích. Tak mají vystudováno ještě rychleji než plzeňská práva.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní článek.
Takže,kdo na to doplatí,pěstitelé řepky,nebo Babiš zastaví výrobu biosložek do PH.
Co napsal Pohraničník,to mě napadá také o té možnosti jsem psal po atentátu na Sulekmána.
Vrátit výrobu zpět do USA je problém,myslím že o tom psal pan Gerd,to by nešlo do vybrakovaných závodů,ale postavit nové provozy,nové stroje,zařízení.
Proto je naděje jen pro ty státy,kteří nejsou tolik přetechnizováné jako USA bohužel už USA nejsou nadějí,ale přítěží.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
vrátit výrobu zpět od USA už není možné. Tedy možné to je, ale je to prakticky totéž jako postavit ekonomiku země zničené velkou válkou. I to by bylo možné, kdyby v USA bylo většinou vzdělané nebo šikovné obyvatelstvo. Není. V podstatě jsou na tom stejně jako Afghánistán. Je jich hodně a nic užitečného neumí. Genderové studie lidských práv se nepočítají.
Aby si vrátili zpět do země průmysl, museli by začít jako Čína dodávat od jednodušších součástek po složitější subdodávky až k těm finálním výrobkům. To vše odvezli do Číny a jinam po světě, už nemají ani tu finální výrobu, tak jim zbývá jen tisk peněz. To se jim to hoduje, když jim lidé půjčují! Jednou půjčovat přestanou. Co budou dělat v USA pak?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

to by nešlo do vybrakovaných závodů,ale postavit nové provozy,nové stroje,zařízení. - No a? Vzdyd je to lacinejsi nez konvertovat stare tovarny na nove technologie. Sklad Amazonu taky nikdo nestavel na uzemi bejvaly CKD.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Chtěl jsem ještě napsat asi toto,vidím někde,že už řepka kvete a sucho to dorazí.
Uvažoval jsem nad tím,některou řepku zaorat a nasít ječmen,nebo jarní pšenici,na sázení brambor,nemají mnozí sadbu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)