Vlastně se jim to podařilo

Autor

Tož se nám zase otevřely knihovny. Šel jsem s dětmi vrátit knížky co měly napůjčované a nabrali jsme domů další zásobu čtiva. Koneckonců školy moc nemají, tak ať si alespoň rozšíří obzory. V knihovně jsme byli jedni z prvních. Skoro všechny knihy byly v regálech, nic nebylo rozpůjčované. Aniž bych to měl v plánu, skončil jsem u regálu s válečnou literaturou. 

Vidlákovská knihovna má sice už počítačový informační systém, ale v knihách jsou ještě založené ty kartičky, kam se zaznamenává půjčení knihy.  Docela jsem si to užil... 

Ztracená vítězství od Mansteina  - půjčené v podstatě pořád. Knihy o Třetí říši, hitlerových vojscích, zbraních SS, německých tajných zbraních, Guaderianovy Vzpomínky generála,  Erich Hartmann - německé letecké eso, všechny tyto knihy jdou z ruky do ruky. Po vrácení do knihovny se zdrží maximálně týden a už je zase někdo doma louská. 

Pattonův deník - Poslední půjčení před pěti roky a pak já. Montgomeryho Pamětí polního maršála - naposled půjčeno před deseti roky. Miloš Hubáček - Generál Patton, první díl - půjčeno naposled před dvěma roky. 

Maršál Koněv - válečné události roku 1945 - naposled půjčeno v roce 1995. Jednotka Normandie - Němen (o francouzské jednotce bojující na východní frontě) - nikdy nepůjčeno. 

I ve Vidlákově se potvrdil dávný trend, který jsem zaznamenal na serverech věnujících se vojenství. Každý článek o Němcích má zhruba dvojnásobnou čtenost, než článek o jakékoliv jiné armádě. I sami autoři dost často píší  tom, že jejich čtenáři znají poměrně do detailu německé reálie, ale ty spojenecké, nebo nedej bože sovětské, ty nezná skoro nikdo.  

Svým způsobem to bude platit i o nás... svým způsobem známe víc německých generálů i vojáků než našich vlastních. Možná známe pár našich západních letců, ale kdo dokáže ještě vyjmenovvat alespoň pár jmen ze Svobodovy armády. Známe názvy leckterého uskupení SS. Ale kdo si dokáže zařadit Pattonovy jednotky? 

Kdybych se zeptal na něco ohledně německé šesté armády, tak by leckdo vychrlil jméno generála Pauluse a přidal by Stalingrad. Ale kdybych se zeptal na 1. běloruský front, jen ti starší by mluvili o Žukovovi. A kdybych se zeptal obráceně, jakému uskupení velel Rokosovský, bez wikipédie by to skoro nikdo nedal. 

Za debily Hřiba a Koláře si můžeme tak nějak sami. Nějak jsme dětem nepředali všechna ta jména a základní orientaci. Jen u těch němců to bylo bez problémů, to všichni vědí, to za nás už někdo udělal. Zdá se, že tyDojče neziskovken fungují. Knihy o Mansteinovi, Modelovi, Guaderianovi, Paulusovi, Whitmannovi, Hartmannovi a dalších mají dotisky a dobře se prodávají a knihy o komkoliv jiném jsou propadák. 

Hřib nám teď už vlastně vysvětluje jen tu poslední fázi. Jak chrabrý němec Rudolf Toussaint (poctivý člověk a dobrý vlastnenec) podepisuje čestnou kapitulaci, protože je veden touhou po míru a ohledy na civilisty. To samé jsou najednou vlastně všichni ti němečtí generálové. Čestně podepisují kapitulace, čestně bojují a čestně prohrávají. Vlastně jen Hitler a pár lidí z jeho suity, to byli ti náckové, jinak celý wehrmacht byl vlastně plný vlastnecky smýšlejících poctivých němců. 

Trochu nám v tom dělají problémy ty Lidice, ale i na tom se už pracuje. První pokusy o nový výklad, že si za to ti mítní mohli sami, ten už se uskutečnil, ale bohužel ještě žijí někteří kteří Lidice zažili. Za pár let už budou úspěšnějí. 

Ale jinak jako by nic dalšího nebylo. O osvobození koncentráků a vypálených vesnicích bohužel píší jen ti generálové, které nikdo nečte.  Jako kdyby tam v SSSR nebyly desetitisíce Lidic. Tam je jenom Katyň. Kdo naposled mluvil o Babíj Jaru? Nebo o Oděse? Kaunaském nebo Vilniuském ghetu? 

Přitom ti stejní, kteří pak dostali vysoké posty v Západním německu, ti posílali svoje vojáky vraždit a v celém wehrmachtu s tím prakticky nikdo neměl problém. Ale to nám úplně zmizelo spolu s knihami o Koněvovi a Sevastopolu. Manstein samozřejmě nikdy nepsal o tom, jak ve jménu nacismu vraždil. On samozřejmě čestně bojoval pln vojenské cti. 

Všimněte si, že Hřib neřekl ani slovo o obráncích rozhlasu, které jednotky SS postřílely u nejbližší zdi, protože to tak měly naučené z přecchozích čtyř let pobytu v Rusku. Ani slovo o tom, co rozkazoval Toussaint ještě o den dříve. Ani slovo o jiných zvěrstvech, ani slovo o bojích, které trvaly ještě další dny o fanaticích, kteří nekapitulovali a kteří ještě o den dříve byli součástí té armády, která údajně kapitulovala. Jako kdyby se tihle vrahouni probudili až po kapitulaci a den před tím byli mírumilovní beránci. 

Samozřejmě že se vraždilo o sto šest a i v poslední den války neměl nikdo ve wehrmachtu žádný problém postřílet libovolné množství civilistů a jediné co jim bránilo bylo vědomí, že další den budou v zajetí a mohli by je za to taky zastřelit. Dokud postupovali ruskými pláněmi, neměli žádné skrupule. I ten Toussaint byl hajzl první kategorie, který měl štěstí že u nás dostal jen doživotí. U jeho soudu vystoupilo dost svědků, kteří celkem přesně popsali, co tenhle zmetek rozkazoval ještě den před kapitulací. 

A jak vypadají ta jediná pravdomluvná média... Wehrmacht podepsal kapitulaci a ani slovo o vraždění.  Ale že přijeli Rusové a kradli hodinky a chlastali, to jo. Samozřejmě ani slovo o tom, že když byl takový ruský vojáček u něčeho podobného chycen, okamžitě byl zatřelen a nikdo se s ním nepáral. 

Když si člověk přečte třeba u toho Koněva, co všecho na svém postupu směr Berlín viděl, tak jsem překvapený, jak to Stalin dokázal, že svoje generály udržel na uzdě, že z Německa neudělali to samé co oni v Lidicích - že je prostě nevystříleli do doby kamenné. A to Stalin přišel o syna. A naprosto chápu Pattona, že zastavil vyšetřování svých vojáků, co po osvobození Buchenwaldu postříleli bez soudu všechny dozorce které pochytali.  

Není to samozřejmě Hřibova zásluha, ale v podstatě se to soudruhům Němcům podařilo. Ještě neuběhlo ani století a všichni jejich hrdlořezové jsou najednou čestní vojáci, kteří sice bojovali za špatného vůdce, ale vždycky férově a poctivě. 

Já s tím udělám jedinou věc... dám svým dětem do ruky i ty ostatní knihy. Aby si kromě Guaderiana  přečetly také něco o Žukovovi a Omaru Bradleym. Aby věděly, že jsme neměli jen letce v Británii a pěšáky u Tobruku. Ale že jsme měli i Svobodu u Buzuluku, že byla i nějaká dukelská operace a že samoosvobozená Praha byla ve stejné chvíli i vražděná Praha a ten stejný Toussaint, který kapitulaci podepsal, ještě o den dřív podepisoval úplně jiné rozkazy. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (251 hlas)

Komentáře

Smartwings.
Šimáněmu je prodal počátkem r. 2013 Kalousek. Akorát už je tak vypitej, že si to nepamatuje.
Takže pokud se chce Havlíček nebo Babiš nebo oba dostat k ČSA, nemají jinou možnost než znárodnit Smartwings, PAK z nich ČSA vyčlenit, ZESTÁTNIT a zbytek prodat nebo zlikvidovat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Jó Kalousek?
Tak dnes ve zprávách na ČT09 byl kategoricky proti aby stát do těch aerolinek vstupoval. Kam by přišel kdyby mu někdo kazil jeho dílo že?

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

A ten spočívá v tom, že takových leteckých společností bude příštích pár let na prodej snad stovky.
Tedy, prodejní cena letí volným pádem k zemskému povrchu.
Mezitím běží náklady, nájmy letadel, údržba, platby za parkovací plochy, zakoupené letištní sloty, splátky úvěrů a další.
Mezi tím éra stojí a reziví.
Tedy z pohledu podnikatelského je dnešní prodejní cena přesně minus jedna koruna.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Fascinace nacismem je všude po světě. Na co dáte hákový kříž, runový SS nebo Hitlera, tak to má o 20% větší prodeje.

S názorem na Němce a nácky to nijak nesouvisí. V Anglii to funguje stejně, prodává se to. Nemají Němce rádi a jsou to schopni utajit asi tak několik setin vteřiny. "Nemám rád Němce" s nich vyletí jak předčasná ejakulace, jen slyšej slovo Němec/ký.

Přitom když si pustíte Zoom nebo ČT2, tak většina těch dokumentů o nacismu je britská. To, že si čtou nebo sledují v TV o tom, na jakou jednotku SS to naskákali při Market Garden jejich paragáni, jací to tygři prorazili u Anzia a jakou stihačkou Němci zabili tatíka Rogera Waterse z Pink Floydů, co jim předvedl Rommel za frajeřinu v Africe, to ještě neznamená, že v nejmenším politujou civilisty uhořelé v Drážďanech, Hamburku nebo ve Frankfurtu. - Jejich přístup bude upřímné: "začli, dostali na držku a dostanou zas" a ne upištěné "Jé-é, my jsme udělali Němcům při odsunu bolístku, no honem popel na hlavu."

Je to o dramaturgii.

Ve filmech máme rádi role záporáků, protože tak můžeme zástupně prožít něco, co nechceme ve skutečnosti udělat. Plus je pak můžeme vidět po zásluze potrestané, nějakým zvlášť nepříjemným způsobem.

Ve filmu Terminátor je hlavní postavou vraždící robot, pak ta hezká servírka, co ji přišel zabít a její ochránce z budoucnosti, bez bázně a hany, je až na třetím místě. - Přitom lidsky je nejlepší.

Hlavní postavou hororu Vyzařování je šílený tatík, co se pokusí zabít v liduprázdném hotelu svou ženu a dítě. Kvůli němu na ten film stojí koukat. Ale fandíte jeho ženě a synkovi.

V Basic instinkt je to manipulativní, psychopatická vražedkyně, který "to vraždění projde," která se bezostyšně kurví, vysmívá se policajtům, ukazuje jim píču při výslechu a prostě je tam přehraje. Jo a nemusí pracovat. - Jen blázen by ji chtěl mít doma a taky je to hlavnímu hrdinovi řečeno. Ale na koukání ve filmu je skvělá.

Co počítačovejch her je o tom, že postřílíte všechna zombie, gobliny a přerostlý hmyz.

Náckové jednou poražený, tak je prima si o nich číst.

Soudruzi Hřib a Kolář můžou Němčourům posluhovat, ale dramaturgicky je to jak "Kdo všechno žije ve sloním výkalu". Novotný má větší razanci a víc provokuje, ale není to doopravdy. Taky se o něm mluví jako o spratkovi = zanedbaném děcku, co nedostal po papuli, když měl. Nejde z něj hrůza.

Tím nechci říct, že tyhle pokoutní snahy o revizi dějin nejsou nebezpečné, ale problém je jinde a s knížkami o nacistech to souvisí jen pramálo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Také pět slepic.
Jeden s diskutujících sem napsal, že v TV běží dokumenty o nacistických zločinech každý den. Tak to se je sice pravda, ale jak je tam podávají už nenapsal. Přesně jako v článku - o tom, jak chudáci chlapci němečtí padli tam, jak zákony kázaly jim (že přitom přepadli cizí zemi, vraždili civilní obyvatelstvo a ještě se u toho nechávali fotit na památku ani slovo). Nebo je to o tom, jak geniální byli nacističtí vědci a kdyby jim ti proradní Rusové dopřáli více času a Hitler jim do toho nekafral, tak by všechno mohlo dopadnout jinak. Dále o tom, jak geniální byli němečtí generálové, ale zase - Hitler jim to kazil. Pak se není co divit, že i čtenáři jsou na ty čestně bojující německé generály zvědaví.
Jinak - pět slepic a ještě kohouta k tomu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

V anglickejch dokumentech jako Hitlerův kruh zla vidím spíš jak byli patolízalové, slaboši, zrádci, Goebbels kulhal, Goering byl na drogách, Hitler byl na drogách, byl velikášský, zradil národ atd.

Paulus byl váhavý a nerozhodný, Rommel sice frajer v Africe, ale pak nic moc a nakonec musel spáchat sebevraždu (sežral ho systém), Keitel poslušný, všechny je Hitler vyměňoval jako panáčky a moc se s nima nemazal a oni si to nechali líbit.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

např naši legináři v Rusku.
Tady se rozšířila legenda, že to byli rytíři bez bázně a hany.
Jenže když si jeden přečte, jak se chovali na Urale a za ním, zjistí, že to byla sprostá vraždící mašinerie.
Za kterou zůstávaly hromady mrtvých, umučených.
A nedělali to nějací místní ruští zástupci.
Ale kmenoví příslušníci, legináři.
Např por F. Novotný příslušník 2. děl pluku v kraji Altaj.
Mě k tomu navedlo, když mi teta dala přečíst dopisy od bratra babičky, chodily do republiky do září 1938.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Asi ne všichni, asi ne všude, asi ne vždy. Každopádně na excesy se jistě vzpomíná ještě dlouho. Tuhle jsem četl o nějakém kostelíku na východě, v němž byli čerti na zdech vyobrazeni v uniformách ČS legionářů. Člověk by si řekl - bolševická propaganda! A pak si uvědomí, jak to bylo mezi církví a bolševiky a zapochybuje.

Takhle to prostě chodí v každé válce a jedině ne-válka tomu umí zamezit. Prostor dostávají frustrace a běsy, jež jsou v době míru nemyslitelné.

U těch legionářů je ona prvorepubliková adorace pochopitelná - legie byly v podstatě státotvornou silou. A pravdou je, že by se jistě mnoho věcí dělo jinak, kdyby se je bolševici nesnažili mermomocí odzbrojit (ale chápu, proč se o to snažili, na jejich místě bych se také snažil - stejně jako na místě legionářů bych to odmítal) a kdyby je západní demokraté a bílí nehodlali za každou cenu zneužít proti těm bolševikům...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

stejně to nezměníme.
Ale podstatné je podívat se na dobovou realitu střízlivě a nelhat si do vlastní kapsy.
Stejně nás pravda jednou dožene.
Např "hrdinské" činy por Novotného, kterého jsem zmínil jsou zaznamenány v církevních kronikách.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Děkuji nejen za dnešní článek

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co mám furt vymýšlet za extravagantní formulace, když to Tony řekl jasně, stručně a srozumitelně!
(Teď jen čekám, kdy na dnešní článek zareaguje Pjakin a jak dlouho si dá načas Vladimír Vladimírovič Puť. !
Jeho soustavné váhavé ignorování Vidlákových (a NAŠICH kydů už mi fakt leze na nervy!)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

K překrucování.
Se svatým Vencou to před stovky let vyšlo, za pomoci církve.
Akorát se celá konstrukce zhroutila v r. 1918.
Tak došlo druhému pokusu, např s Moravcem, ten nevyšel. Za cenu obrovských objetí sovětů.
A tak byl nastoupen další Venca a slavil úspěch.
Teď je třeba jen drobných kosmetických úprav v PR obrazu.
A ty se právě dějí

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Objetí/obětí.
Asi mi trošku hrabe, omlouvám se.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

každý podobný překlep někoho jiného než jsem já mě potěší!
Mám pak takový , dnes vzácný, pocit brarství !
nejdřív jste mě potěšil - a teď jste mi zkazil radost!

(p.s. : Čtu vás a slepicuju. Nicméně si toufám po dnešku (skoro) zodpovědně prohlásit, že navzdory přesvědčení Vidláka & bráchy mezi zdejšími slepicemi řádí nevyzpytatelný opilý virtuální tchoř ! Resetuj jak resetuj!)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, díky za dnešní text.
Jako klacek na RA se letos vytáhla Ml. Boleslav. Když se mluví o bombardování, zmiňuje se Praha a Plzeň. O Mostecku jako nejvíc napadeném cíli na našem území (17x) v rámci "Bitvy o palivo" se moc nehovoří.
Mlčí se i o stavbě chemičky v Záluží, na kterou si Němci natahali 30 různých etnik, nasazené i válečné zajatce, přičemž nejhůř zacházeli se Sověty. K lidem se chovali podle státní příslušnosti.

https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/pred-70-lety-bombardovali-ameri…

https://www.mesto-most.cz/druha-svetova-valka-na-mostecku/d-20180

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nějak se tu objevují nová jména, nějak se mi blbě prodírá balastem keců, dokonce i starý, ošklivý a hloupý pes Targus se na ty kecy chytá... Nějak mi to připadá jako frontální útok Scallopců a navíc úspěšný, alespoň za mě, protože se mi sem přestává chtít chodit. Ale je to Vidlákův dvorek, rozumím jeho averzi k cenzuře a upřímně doufám, že i tohle přejde, že to ustojí. K tématu, já vnutím svým dětem taky knížky V. Vlka st., Krvavé dozvuky války a Mathausen, ďábel v líbezné krajině. Podle mne by to měla být povinná četba. Přeju nadhled a klid všem.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

domnívám se ,že bude hůř ale... můžeme si za to sami ..volby..viz Piráti cca 11% hlasů volební průzkum nebo fakt kolik ,že hlasů získali u posledních voleb.
A kde je státosvorné SPD - alespoň se mi tak jeví ,generála Blaška i můj kroužek dostal do Brusele ale je to stejné jako by ho dostal do pr.ele,tedy až na ten příjem,který mu přeji protože ten Chlap mi mluví z duše,faktem je ,že stejně tam spolu s Davidem nic nezmůžou ..a tak je to zatím se vším ...
pochybuji ,že v českých zemích se najde vůle a jednota k politickým změnám ,která tato úpící země potřebuje jako sůl.
Je mi smutno z toho ,že postavením hajzlu na piedestal pomníku nikdo není stíhán...ale také ze spousty jiných věcí jako je voda - stav krajiny,lesy a nulové řešení kůrovce...školství inkluze,protiprávní vydání
Nikulina...věznění a vyhlídky J.Assange... je toho moc ,jdu na kolo užít slunného dne,zdravím diskutující - platí i pro oponenty.

Zatím bez slepic