A chčije a chčije

Autor
Štítky

Tak nám napršelo. V květnu spadlo ve Vidlákově víc než 80mm srážek. Víc než polovina z toho formou jemného zahradnického deštíčku. Co spadlo na hlínu, to se vsáklo. V červnu už spadlo skoro 40mm. Opět bez jakékoliv průtrže mračen. Vyhnuly se nám všechny bouřky i krupobití. Půda je už tak nasáklá, že nepřijímá vodu. I kdyby teď nastalo léto a tropy, stejně žně začnou později, protože pole jsou tak rozměklá, že kombajn neudrží. 

Příroda má ráda rovnováhu. Až na drobné výjimky spadlo nad celou republikou dost vody na doplněné celého srážkového deficitu. Akorát to pustila naráz v jednom dni. Až na některá místa na závětrné straně hor bylo vody daleko víc než by bylo třeba. 

Samozřejmě voda teče jak ze střechy.  Jak jinak to má také vypadat... Ve městech asfalt a dlažba, parky jsou řádně uválené, trávník zastřižený. Na venkově jsou utužená pole ze kterých se splavují poslední zbytky ornice. Až pojedete přes nějakou kalamitní oblast, podívejte se. Jediná pole, která se v tomto dešti a při dneším mladém, krásném a chytrém obdělávání nepohnula, jsou ta řepková. 

Další letošní štěstí je, že je pořád poměrně zima. Minimálně rána jsou docela studená. Hraboši mají mokré kožíšky, nory jsou vyplavené, bo neumějí drenáže tak dobře jako krtci a tak v letošním květnu masově hynuli. V dubnu zase hynuli žízní. Není to ještě jisté, protože ty potvory umějí překvapit, ale žádná hraboší kalamita se nakonec nejspíš konat nebude. Ale dravci samozřejmě hynout budou, protože loni vyváděli mládata masově a letos nebudou mít co lovit. Uvidíte, že si toho nějaký ekolog brzy všimne. 

Kolega Mudrland Wenca vám zítra poví názorný příklad o bleskových povodních, takže mu nebudu fušovat do řemesla, já už jen upozorním na pár vodních a srážkových zajímavostí, která jsem už říkal mnohokrát, ale teď je to krásně názorné: 

1. Letos byl květen mokrý, protože spadlo 80mm. Loni byl květen mokrý a spadlo 65mm srážek. Předloni byl květen suchý a spadlo 65mm srážek...  U nás v červnu zatím prší průměrně, ale leckde už dal červen tolik vody, že by to při vodní bilnaci vystačilo i na červenec. Samozřejmě na pravidlo třetin můžeme zapomenout. Zlatý voči že by se třetina vody vypařila, třetina vsákla a třetina odtekla. Při bouřkách, co teď byly, odteče 90% vody rovnou pryč. Přitom to bylo i v těch největších průtržích tak 100mm. To mají v tropech každé druhé odpoledne. Napršelo 10cm vody. Tedy množství které na rovině zadrží 11cm vysoká hráz. Máme kombajny s dvanáctimetrovými žacími lištami. Máme traktory o 250ti koňských silách. Máme GPS techniku, která jede na centimetr přesně a dokáže stejně přesně určovat i vrstevnici v terénu. A všechna ta chytrá mladá a krásná technika nestačí na to, co zvládl ve středověku negramot s volským potahem... 

2. Vodu můžeme chytat buďto tam, kde padá a nebo tam, kde se sbírá. Buďto ji zadržíme na polích pomocí mezí nebo v korytech řek pomocí přehrad. Hráz nějaké té přehrady stojí miliardy. Mluví se o třiceti nových lokalitách na stavbu přehrad. Dovedete si představit, kolik by se za ty miliardy na hráze dalo dotovat mezí a větrolamů? A výsledek by byl vlastně totožný. Jen by se ta voda nedstávala do řeky z utemované krajiny, ale pomocí pramínků vyvěrajících v údolích ze země.  Aby nedošlo k mýlce... já všeobecně nemám nic proti přehradě s pěknou vodní trubínou, jezerem pro rekreaci a dalšími vymoženostmi. Akorát ve většině přehrad jsou dneska sinice, voda tam výškově skáče o celé metry, takže mluvit o plážích je docela odvážné, pozemky kolem jsou pro zazobaného podnikatele ale rozhodně ne pro zedníka. Možná ještě tak ta hydroelektrárna je k něčemu... Ale zaplatí se to na těch menších přehradách? Přitom na všech polích v republice i ve všech lesích nekdo hospodaří. To je vážně takový problém je donutit, aby ty meze a vsakovací rygoly udělali? 

3. Prakticky všechna spodní voda se u nás dotuje vodou z části podzimu, zimy a brzkého jara. V této době ale prší nejméně. Za listopad, prosinec, leden a únor spadne dohromady tak 100 - 150mm srážek. Z toho žijí všechny studny. Studny jsou blízko lidské civilizaci. Někde uprostřed Krkonoš či Šumavy je studna poněkud k ničemu. Stejně tak je na nic někde uprostřed stohektarového pole. Studny jsou na dvorcích, v zákoutích, na zahradách, náměstích, průmyslových zónách a podobně.  I ta nejmenší dědina, kde se zastavil čas je dneska už zadlážděná, zkultivovaná, začištěná. Všechno je odkanalizované, protože to zákon nařizuje. Všichni musejí mít vyřešení nakládání s dešťovými vodami, což prakticky vždycky znamená kanalizační vpusť. Změny se odehrávají velmi pomalu. 

Kde se ta voda má ve studních vzít? Těch jediných 150mm srážek, které přijdou v drobném deštíku nebo sněhu, aby se mohly dobře vsáknout a slunce nemá sílu na jejich odpaření, ty si odvedeme ze zadlážděných dvorků do kanálu. Stejné je to kolem montážních hal, na náměstích, ulicích, zákoutích i parcích.  Je hrozně hezké, že uprostřed lesa je vlastně vody dost, ale většina běžných studní má hloubku do deseti metrů a bere vodu ze svého okolí. 

Hluboké vrty to mají jinak, tam se voda dostává i z velkých vzdáleností, ale zase jí to trvá dlouhá léta než to podzemní jezírko naplní. Loňské sucho se tam projeví za pár let. Letošní dostatek vody ještě o nějaký ten rok později. A hlavně - my vůbec nevíme, jaký je do takových míst přítok a zda to prostě jen nerabujeme. Mělké studny, to je něco jiného, tam se projevuje naše hospodářství jak v dostatku tak i v nedostatku vody. 

4. Neříkám nic, co by vám nepověděla jakákoliv osmdesátiletá vesnická babka. Všechno je to úplně triviální. Stačí orat, stačí rozdělit velká pole na menší hrázičkami  z hlíny zpevněné obyčejnou trávou. Sem tam nějaký ten větrolam a bylo by to. Ve městech by stačilo nechat místa s blátem. Podívejte třeba na takový Žižkov. Všechny domy tam mají vnitrobloky, kde se kdysi normálně pěstovala zelenina a lidi tam měli záhumenky. Dneska je půlka zadlážděná a v druhé půlce je anglický trávník. Domy ve městech nezabírají většinu plochy. Daleko víc zabírají trávníky, zahrady, dvorky... Kdysi se skoro všechno někde vsáklo nebo alespoň teklo do rybníka. Dneska se všechno spolehlivě odvede do Vltavy.  

5. Nakonec se ukáže, že letošek má zase srážky naprosto průměrné a sucho trvá dál. I když bylo studené jaro, i když dost pršelo, i když pršelo jemným zahradnickým deštíkem.  Inu, komu není rady, tomu není pomoci. Je jednodušší vzývat Grétu a mluvit o klimatické změně než udělat trochu práce, která nenese prachy.  

Pokud to takhle půjde dál, budeme slýchat vysloveně schizofrenní zprávy jako včera. Na okrese XY panuje sucho a obec Z nacházející se  uprostřed tohoto suchopárného okresu vyplavila blesková povodeň, napáchala škody za stovky milionů a vzala si i nějaký ten život. Naprosto uhozené. Bude kolem běhat spousta mudrých hlav i přiblblých aktivistů. Jedni budou volat po přehradách, druzí po vrtech, třetí po mokřadech, další po demontáži civilizace a zrušení továren, ale něco vidlácky jednoduchého, to nenapadne skoro nikoho. 

Náš Vidlákov má k tomuto letos našlápnuto úplně dokonale. Dost pršelo. Půda je nasáknutá a další vodu pobere až za nějaký ten týden. Teď stačí, aby přišla z jihozápadu  pořádná letní bouřka, opřela se o protitlak sálajícího Brna a zůstala nad námi až do úplného vypršení. Sto milimetrů za hodinu a střed města poplave. V místech původního koryta potoka bylo kdysi zahradnictví. Nejlepší půda byla nejlépe využita a byl tam volný prostor. Dneska je to rozparcelované na moc pěkné domky se zahrádkami. Všichni tam mají dvoumetrové betonové ploty pěkně napříč celým úvozem. Až taková bouřka přijde, bude tam pět protrhávajících se přehrad za sebou. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (108 hlasů)

Komentáře

Nebo je nějakej novoevropan podřeže či ubodá či si je ve 3 letech vezme za manželku atd.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Oba myslíme na stejnou problematiku a domnívám se, že i její řešení nahlížíme dost podobně.
Jenomže ty "obščiny" řešením nejsou. Bohužel.
Ve východním Rusku to, řekněme, je do určité míry realizovatelné, protože je tam pořád ještě dost volné půdy, způsobilé k nějakému hospodaření. Ale čím západněji (vč. Ruska), tím je volné půdy méně a ve Střední Evropě to je nemyslitelné. Na to tu je hustota obyvatelstva příliš velká.
Navíc ani ty ruské "novoobščiny" nejsou soběstačné. Ani ty sektářské izolované ne.

Ano, s rostoucí chudobou bude docházet k vytváření mimospolečenských komunit.
Ve městech už existují a je to vždy hrůza. Ale právě tito společensky vyloučení lidé nemají šanci vytvořit nějakou svépomocnou komunitu uvnitř města, ani hromadně z města odejít a zkusit to na venkově. Není kde, jak a není za co. I když by jim to třeba pomohlo.
To je realita.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ale sme. Podle všeho vaše činy a moje činy nebo vaše potřeby a moje potřeby nejsou stejný. Můžou nás spojit potřeby ostatních blboňů. Ale vidíte to sám, tady. Každej mele hubou o píčovinách a ve skutečnosti jedou s něma.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vazeni pratele,
zemedelci, analytici, čajníci, prispevatele, ctenari,
Scallopove (nejsem si jist poctem pismen l), vedci
(humanitni ne, hori!). Lidé! Adamové i Evy, mastere !
Hadé !

(omluvte nepritomnost nabodenicek, je to neumyslna deformace )

to by jeden vyletel z kuze, kdyz neco podobneho cte/slysi/vnima.
Otazka:
Jak je mozne, ze neumetel (blbec) muze urcovat nejen cil,
ale i zpusob jeho dosazeni ? Vsem.
Odpoved:
Zavinili jsme si to sami, nezajmem o obec. (V reckem smyslu).
A nikdo se nechce namocit do hoven,

<i>
K te vode:
"to nesmite zalevat - proc? - bo ta voda pak neni
- no ale ja ji neanihiluji, ona stece zase zpatky,tedy krome toho,
co se tady odpari, a patrne pobliz spadne - co je to anihilace?"

No a v te chvili mam cukani to prakticky predvest.
</i>

P.S0. Chce to vylet. S vidlemi do Prahy ! <b>stylově</b>

P.S1. Omluvte mou prilisnou expresivnost.

P.S2. Nejdriv doma, potom do Prahe.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

No jo, to zadláždění je problém. V našem městě se všude dláždí, dělají se obrovské chodníky. Volné plochy s trávou nebo hlínou ubývají a ubývají. Všude jen tvrdý šedý povrch.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Mdbv (neověřeno)

Trvalý odkaz

on je každý chytrý a zásadový v případě dláždění, asfaltové vozovky, chodníku nebo parkovacích míst pokud se nejdená kolem jeho domu. Vím čemu zastupitelstvo v našich "Zvonokosech" na veřejných zasedáních čelí. Obecní komunikace z žulových kostek (moc nám to drncá, chceme rovný asfalt), udělejte nám veřejná parkovací místa (nemáme kde u domu parkovat) apod.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by Clairvaux (neověřeno)

Trvalý odkaz

dnes dají udělat tak, aby šla voda do země, i když se to většinou ekosoudruhům moc nelíbí.
To jen tak na okraj...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Ano Targus má pravdu. Pokud se použijí zatravňovací bloky, pak máme normální parkoviště a přitom dostatečnou vsakovací kapacitu. Jediná nevýhoda, aspoň občas se přerostlá tráva musí posekat, pokud dbáme trochu na estetiku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Betonová zatravňovací dlažba na frekventovanějším parkovišti je nesmysl. To může fungovat tak u rodinného domku (a to ještě s otazníkem) nikoliv třeba u bytovky, školky nebo nedej bože obchodu ... Navíc jsou tam více náklady jako pravidelně závlaha + sekání, aby tam ta tráva vydržela. PS...doma mám použity plastové zatravňovací dlaždice, protože v betonových mi ta tráva díky teplotní akumulaci betonu vysychala.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Ač nerad musím oponovat. Znám funkční parkoviště, kde se denně protočí nejméně 300 aut , 360 dní v roce. V zimě to nevypadá nejlépe, ale nyní v létě se krásně zelená.Pro upřesnění cesty jsou asfaltové a jen stání pro auta jsou ze zatravňovacích tvárnic (betonových), jsou to ale trochu jiné tvárnice ,než prodávaná dlažba někde ve stavebninách. Jedná se o hlavní parkoviště lázní.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

mohou sloužit i jako vsakovací. Všude, kde je to jen možné. Ale zrovna na frekventovaných ( ne občasných) parkovištích se dává přednost tomu, že voda rychle odteče. Ona ta voda z parkovišť jaksi nemusí být příliš čistá a může obsahovat i složky, které spodní vodu spíš znehodnotí.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Mezi mezemi a přehradami jsou nějaké rozdíly. Meze omezují lokální povodně a potřeba stavět přehrady se snižuje. Také proto, že meze pomáhají plnit stávající studny. Voda z přehrad se dá prodávat, z mezí nikoli. Z toho vyplývá, že přehrady bude podporovat vodařská lobby.

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

To je moc pěkná myšlenka... voda z přehrad se dá prodávat, voda z mezí nikoliv... Krásné shrnutí celého problému. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

On je pověstný pes jinde. Když postavíte přehradu, 1 mamuta, je to vidět. Když v krajině budujete větrolamy, zelené pásy, po vrstevnici vsakovací rygoly, obrovské lány rozdělíte na menší celky, dáváte do půdy organiku, není to vidět. Vy to uvidíte, místně u vás. Co se děje 50 km dále, už ne. A městský volič, kterých je většina, si nevšimne vůbec ničeho. Z jeho pohledu, jako by se nic nestalo, zajímá jej např. pouze, že má momentálně drahou vodu. A to vyřeší mega přehrada. Z hlediska stranické propagandy (a následně voličů) drobná rozptýlená opatření, která projeví účinnost (které si průměrný volič zase ani nevšimne!) za delší dobu, se nedají nijak stranicky na propagandu využít. Jako by nebyla.

Mamut má hmotnost, dejme tomu 3 tuny. Představte si 3 tuny hrabošů, na velké rozloze. :)) A mamuta na jednom místě. Ten mamut tam bude už zdálky viditelný, hraboše vůbec nezaregistrujete. Tohle je princip, proč v "demokracii" téměř vždy vítězí megalomanská drahá "řešení".

PS: každá přehrada potřebuje údržbu. Třeba čistit a odstraňovat sedimenty. Což je u řek vyřešené. Ty sedimenty jsou plné cizorodých látek. V řece jsou v malých koncentracích, ale ukládají se v sedimentech. Tam najdete vše karcinogenní, co se do řeky vypouští. Prakticky všude najdete těžké kovy.
Kam se sedimenty? Je dodnes otázka. Hygiena, nakládání s odpady... Neruda svého času obtížně řešil slamník...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Cena vody závisí na tom, kolik chtějí vydělat soudruzi vlastníci Veolie a spol.

Začnete šetřit, tak vám ji zdražej.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Bohužel ve veřejném prostoru vyhrává vždy nejdražší řešení. Nejdříve se tiše zpracuje několik variant daného problému formou studií, pak se veřejně vybere jedná varianta, na kterou se s velkým humbukem udělá třeba i transparentní výběrové řízení. Vtip je v tom, že všechny naprojektované varianty jsou nejdražší možná řešení daného problému,který by se dal řešit úplně jinak a zpravidla levněji.Viz diskuse přehrady kontra poldry nebo meze. Proč to tak je ? Projektant je placený % z ceny realizace a dále všeobecným interesem, neboť stejná procenta jsou v absolutní hodnotě menší z nižší částky než z částky vyšší. (Legální i nelegální provize na všech úrovních realizace)

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou samozřejmě další aspekty.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

firmy platí i za odběr podzemní vody. Sice méně než za povrchovou, ale platí. Odběr podzemní vody pro rodinné domy je zadarmo - zatím. Ale před pár lety proběhla akce evidence i těchto malých studní a potřebují povolení. Takže spustit akci zpoplatnění odběru spodní vody také pro domácnosti nebude problém. Evidenci studní vodoprávní úřady mají. Stačí, aby se do vlády dostali nějací ekofanatici - například piráti - a platba za odběr podzemní vody pro rodinné domy je na světě natotata.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

chlemtat vodu zadarmo, vy jedna stará a hloupá babolubo!
Moderní, krásné a chytré je za všecko platit!
A pořádně!
A jestli na to nemáte, madam Schillerová vám na to mileráda půjčí a pak si setsakra dobře pohlídá, abyste vracela i s krvavými úroky, páč jste babaluba a jako taková půjčky splácet musíte.
Třeba na rozdíl od erárů či velkých firem..., anebo bank a pojišťoven...

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Je velmi hloupé problém stavět buď meze (raději lepší struktura půdy) nebo přehrady. Potřebujeme obojí, z meze se ve městě nenapijete ani neosprchujete. Použití termínu "vodařská lobby" je nekorektní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Ale přehrad je dostatek už teď, vždyť je nás v ČR stále kolem 10,5 milionu lidí. Před 30 - 40 lety současné přehrady bohatě stačily všem potřebám. Od té doby spotřebováváme méně vody jako domácnosti a spousta firem skončila ´skončily mnohé špinavé provozy a tím i potřeba sprchování pracovníků po práci.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě před dešti jsem si někde přečetl cituji "bude-li sucho, jediná voda bude v přehradách"
Na Wikipedii je odkaz na přehradní nádrže v ČR. Zajímavé informace o tom, kdy se která postavila , rozloha i kolik vody zadrží.
Tak jsem se podíval a zjistil, že zatímco ty postavené před sametem ( a že jich je) zadrží 2,915 mio kubíků vody po sametu se nepostavila ani jediná, pouze se dostavěly Slezská Harta , Hněvkovice a Dlouhé stráně.
Navíc, když si představím ty změny v zemědělství tak mi vychází , že se chováme hloupě a hůře než za komárů. Ale snad mi to Rk vysvětlí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by Ota 51 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bude-li sucho, voda z přehrad se odpaří rychleji než voda zadržená v půdě. Po plyšáku jsme přehrady nepostavili, protože podniky, které to uměly, už dílem nejsou a dílem nemají odborníky. Staří praktici odešli do důchodu, mladším nepředali zkušenosti a vygooglit stavbu přehrady není to pravé. Tak asi jediným řešením bude nechat stavět přehrady cizí firmy. Jsme kolonií neschopných, zato ideologicky pevných.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Kromě toho, že jsme kolonií, další nepřekonatelný faktor pro stavbu čehokoliv je okamžitý aktivismus různých dětí země a dalších podivuhodných hnutí. Když už se je po 10 letech podaří překonat, pak nastupuje vlastnictví pozemků,což je dle ústavy to nejvyšší právo, které je nadřízeno všemu. Po dobrém se klíčového vlastníka obvykle nepodaří překonat, viz stavba dálnice u Budějovic, nebo dříve Havránková před Hradcem.
Vodní stavby se stále na stavebních fakultách vyučují takže teoreticky by neměl být problém. Bohužel projektantů vodních staveb je katastrofální nedostatek a tam ti praktici chybí. Ale pořád nějací existují , měli by na těch několik přehrad, které se uvažují, stačit.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

byly hranice majetků. Když se z tisíců majitelů stal jeden majitel, pozbyly meze významu. Meze nestavěli dávní ekologové a nepooral je Karel Marx. Pooral je až vzdělaný debil.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Jdou na mě teze
že zorám meze
zcelené celiny
opylí včelíny
dálkových včel,
to bysom chcel.
Kanály, kaskády
seru já na spády
na horách lodě
radost zní v Ódě.
Rukávy si urvu
velet nechám kurvu
převrátím svět
z betonu květ
bude zdobit města.
To je moje cesta.

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Také se nám tady vyhnuly bouřky,ale o 20 km severněji to bylo horší,východ Pardubického kraje.
Jinak,meze zachytávají vodu,ale i splavnost ornice,kde se meze rozoraly,vznikl dlouhý svah a pak stačí potůček vody,který se postupně zvětšuje a je na problém zaděláno,hlavně,kde není soudržný porost.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Pane zemědělče,
jak Vám roste řepka? Nebo jste ji zaoral a nasel ječmen, jak jste zde zvažoval?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Osobně řepku neseju,tak velký zemědělec nejsem.ú
Více sleduji okolí,jak se plodinám daří,můžu říci,na rovinatém lánu,je řepka pěkná,ale na svažitém lánu o 1/3 horší.
Nezaznamenal jsem,že by to někdo přeoral a přesel.
Obilí se celkem vzpamatovalo,ale kukuřice,zatím bída,snad ji pomůže hlášené vyšší teploty.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak pane zemědělče, přeji hezké počasí s mírným deštěm a bohatou úrodu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Hynečku, Vildo, Zdenko
z Dolu Jeremenko
čerpám řeku teplé vody
narobila by mi škody
pouštím ju do Ostravice
aby měla vody více.
Plavou tolstolobici
na břehu jsou kravy byci
pstruzi aji amuři
Ostrava už nekuři
všechno už je v cajku
mam milion lajků
u Sýkoráku loděnice
co by sichtěl cype vice.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

U Paskova melu lesy
v beskydach co rostly kdesi
maju papir u dunaja
z rolky toči děžurnaja
take velke kusy
lesknuť se to musi.
Z Paskova sa line smrad
každy ho ma strašně rad
bo aspoň vi, že je doma
že tu neni ta sodoma
a gomora co je v praze
jen ať si tam maju blaze.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro Mastera:
Na jednoslepičáře a jejich roboty by stačilo vypnout přidávání slepic v době např. 0:00 až 0:30. Nebo v nějaký čas vynulovat veškeré hodnocení článků. Elfové by byli v háji i s jejich roboty.

Déšť:
Už roky melduju, že problémem je zlikvidovaný malý vodní cyklus. V místě se odpaří, v místě spadne. Ten drobný zahradnický déšť o kterém Vidlák píše. Zbyl nám kompletně velký vodní cyklus. Odpaří se někde nad mořem, doputuje do ČR a spadne v jedné velké průtrži. A zase odteče rychle pryč. Podobně je to i na Sahaře, kde se daleko více lidí utopí, než umře žízní. Utáboří se v korytě řeky - vádí. Najednou o několik desítek kilometrů spadne jedna velká průtrž. A voda se žene korytem, kde je stín a chládek, a do průtrže možná troška vody.. Takže jev, o kterém Vidlák píše, je desertifikace krajiny. To se týká i betonu a dlažby, které se chovají jako skála na poušti. Pomůže náprava malého vodního cyklu, tedy dost organické hmoty v půdě a obnova zrušených rybníků, kde to ještě jde. Nepotřebujeme velké a hluboké přehrady, ale zachytávat vodu v malých rybnících. Po většinu roku budou suché, protože v nich žádná voda ani nebude. Ale když přijde průtrž, zamezí povodni a aby voda odtekla pryč.

Black lives matter (BLM):
Tohle hnutí má potenciál vyhrát Trumpovi volby.ne z důvodu, že by ten narcista v sesli prezidenta USA, co si hraje na pána světa, byl tak skvělý, ale protože demonstrantů už mají v USA plné zuby, ale bojí se ozvat nahlas, protože politická korektnost a likvidace nepohodlných. Black lives matter se dost podobají počátkům SA za Hitlera a likvidace protivníků (existenční a mediální, nikoliv fyzická) běží v plném proudu. Je jen otázkou času, kdy naštvaná mlčící většina dá průchod svým frustracím ve volbách. BLM má jen své skalní příznivce, zbytek se postupně od BLM odklání. Studenti v USA chodí dobrovolně povinně na demonstrace. Kolik z nich si ale skutečně myslí, že BLM je správné? Mnozí tam jdou jak do prvomájového průvodu v ČSSR. Kdo nešel, byl řešen na personálním jakožto podvratný živel. Ovšem členové BLM se nepoučí, celé hnutí začíná čím dál více vykazovat znaky sekty. A dochází k stmelování tvrdého jádra vylučováním nedostatečně loajálních členů. ten proces postihl všechny strany a hnutí, čistky probíhaly. V budoucnu BLM prohlásí za ostudné volné pokračování mccarthismu a honu na čarodějnice. Joe Biden se utká o křeslo s DJ Trumpem. Odhaduji, že Trump vyhraje, protože Biden je ješět větší trouba a neschopnější než byla kandidátka Hillary Clintonová. Na mém názoru nezáleží, ale volit budou obyvatelé Ameriky. Dopadne to jako u nás. Průzkumy z Prahy neukazují náladu ve zbytku republiky. Frustrace prohravších pražáků je pochopitelná, raději obviňují celý svět z nedostatečného uvědomění než by obvinili sebe. Totéž v Bruselu, kde bývalé země RVHP považují za nedostatečně demokratické. A podobně to bude i v USA. Velká města budou ve volebních průzkumech ohlašovat drtivé vítězství Bidena. ČT tam vyšle nadšeného reportéra Řezníčka. A po volbách se najednou budou divit, proč Trumpa masově volili i občané USA tmavé kůže, Asiati a Hispánci. Ti poslední, protože BLM Asiaty a Hispánce rovnou vyloučilo jako rasy, které nemají nárok čerpat z dědičné viny bílého muže. BLM ze všeho nejvíc připomíná středověký průvod flagelantů. Až začnou pociťovat i klimatickou nouzi (jde o stále stejnou sortu lidí), mohou kolektivně spáchat sebevraždu utopením v moři. Ta banda ale vypálila obchody i černochům. A v BLM si myslí, že po tom všem budou ještě volit jejich zastánce Bidena? To sotva.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Pane Gerd.
Jen mám obavu,že těch nespokojených bude narůstat,sice to násilí,rabování,donutí vládnoucí činitelé toto potlačit,jenže,jen to oddálí,příliš mnoho osob závislých na pomoci.Pokud by měl vyhrát Biden,tak to Trump vybičuje,že budeme zírat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
ono už víc nespokojených nebude, všichni nespokojení jsou už v ulicích. Spíše budou ubývat vlažní příznivci, kteří s rabováním nebudou chtít mít nic společného. Nakonec v těch průvodech zůstanou zločinci, co pod záminkou protestů kradou, a naivní hlupáci. Nepůjde je od sebe odlišit, tak s nimi bude zacházeno jako se zločinci. I těm protestům dojde šťáva, nelze neustále jen protestovat a nic se nebude dít. Příznivci začnou odpadávat zůstane jen tvrdé jádro fanoušků a zlodějů. Spíše se situace bude vyostřovat, protože i policistům a Trumpovi jednou dojde s demonstranty trpělivost.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kéž budete mít pravdu! Když teď čtu, že fb blokuje už i za pouhou fotku Churchilla, začínám se bát...

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je teď bohužel taková doba, že Churchill je zrovna dole, předtím byl nahoře. Život plyne jak voda, jednou jsme dole jednou nahoře .... Kyvadlo dějin je v krajní poloze a začne se přechylovat směrem k normálu. Předtím si ale projdeme peklem západoevropských utopií ekologických (New Green Deal), sociálních (předem neúspěšná integrace muslimských imigrantů), genderových (nápad s masivním počtem pohlaví) a obměny společnosti (mládí proti stáří = mladí, krásní a chytří proti starým, ošklivým a hloupým). I tohle pomine.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdepak se vzala tak rychle? Před měsícem to ještě nebylo.

Copak tohle nikdo neorganizuje?

V padesátých letech to bylo taky dobou, nebo to byli konkrétní lidi?

Dneska to je dobou? Jak se to přihodí? Člověk se podívá na kalendář či snad na mapu nebes a vidí, že teď se můžou sprejovat a bourat sochy, může se rabovat, zapalovat restaurace, ukopávat k smrti?

Co naše sametovka ? Začali po ní odstraňovat sochy Karla Marxe na západě? Ne, že?

Fakt tam není nikde nikdo v pozadí, kdo našeptává jdete do toho kluci černo-antifový ? - Jako nám tu Kant vysvětloval, že při Sametovce se násilím nesmělo ani blafovat. Kam zmizeli v Americe všichni ti Kanti a Kotrbové? Co ta Madléna havlova kámoška? Cože někde nevyleze s fotkou Václava a nevolá "Lidičkové hlavně sametově, černoušci, nejste jako oni. Buďte jsko Vašééééék?"

Co je na té Americe tak zaostalého - vyspělého, že tam se teď může? - Vždyť to nedává smysl. - Dobou to není určitě.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoude,
zmetci byli, jsou a budou v každé době. Ale ne každá doba jim umožní vzestup a dovolí dělat to, co dělají. Vezměte si například justiční a exekuční mafii.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To: Gerd

Déšť: Mám takovou teorii, že se teprve teď projevují následky regulací řek a změny složení lesů. Prostě příroda nereaguje v horizontu jedné lidské generace.

PS: Pražáci: Zkuste se zeptat mimopražského podnikatele/zaměstance na situaci po kokovid (tedy s výjimkou brňáků a olomoučáků)... Dostanete odpověď ve smyslu: "Je to tvrdé, ale musíme máknout. Jenom kdyby ten finančák tolik neprudil." Pražák? "Ten Babiš, to on za všechno může, co my chudáci teď máme dělat? On nám ublížil a dal nám jenom trochu peněz, z toho nevyžijeme., pravdu má opozice (čti Kalousek), stát nám musí zaplatit..."

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Česká krajina se odvodňovala celé druhé tisíciletí postupně výkonnějšími postupy. Na začátku prvního tisíciletí byly podle kronik tak dva roky ze tří mokré. Za mokra byly hladomory. Za sucha se sklidí málo, ale v mokrých letech obilí zplesnivělo na poli. Efekt byl zřejmý v rámci jednoho lidského života už tehdy. Řeky se regulovaly obdobně dlouho, zpočátku hlavně kvůli splavnosti. Regulace v 20. století většinou jen realizovaly představy a projekty stovky let staré, protože byla k dispozici výkonná zemní technika. To všechno vedlo k postupnému odvodnění krajiny a deficitu vody pro malý vodní oběh. Mokro z přelomu prvního a druhého tisíciletí nechceme. Účelné je zvýšení retence vody v krajině, které povede k žádoucímu kompromisu mezi přílišným mokrem a přílišným suchem. Teoreticky by to mohlo jít rychleji než ve 20. století.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Zajímavé. Tak daleko zpět jsem se nedíval.

Jenom ze zvědavosti k té výkonné technice:
Když se stavěl např. Baťův kanál, tak tam výkonným strojem byl chlap s vlastní lopatou, krumpáčem a kolečky... Co tedy dřív chybělo? Peníze? Lidi?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

s pětikubíkovou radlicí.

Samozřejmě si z vás dělám kozy.
V době budování Baťova kanálu už nějaké zemní stroje byly. I když je pravdou, že netuším, zda Baťa něco takového používal.
A zcela jste vynechal ekonomický zájem, coby silnou motivaci investora. Nemýlím-li se, šlo o dopravu uhlí do elektrárny, teplárny, nebo něco takového...

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

To je divné. Nejste nemocný? Normálně si ze mě děláte pr*el.
Předpokládám, že třeba na plavební komory, nějaké bagry byly, ale netuším.
Mám info jenom od pradědy a z archivu povodí Moravy, kde jsou na fotkách jenom kopáči.
Ekonomický zájem určitě.
Taky určitě hodně pomohl kvalitní beton, kdy jeho existence byla o 1000 let dřív zapomenuta a znovu objevena tuším v 19. století.

Mimochodem, zrovna Baťuv kanál, byl vodohospodářsky velice zajímavá stavba.
Kromě dopravy lignitu, sloužil jako zavlažovací a odvodňovací síť pro velkou část okolí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Vrabčák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hodně odvodňovacích prací a napřimování řek se udělalo za velké hospodářské krize 1929 - 1933 ručně. Zaměstnat množství lidí byl cíl. Byla to jiná forma hladové zdi Karla IV.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, dovolím si oponovat. Hladomor tehdy vypukl v r. 1361, "Hladová zeď" byla postavena v letech 1360-1362. Na stavbě tedy řada potřebných našla obživu, ale Karlova motivace byla úplně jiná, potřeboval zdokonalit opevnění Malé Strany a Hradčan.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A nepovolil to ani na stavbě plavebního kanálu, bo lidská práce byla tehdy, stejně jako dnes, levnější. Navíc si nemusel dělat hlavu s údržbou "lických zdrojů a s opravami rozbitých"; což by u bagrů a náklaďáků musel.
Na kopání měl trestná komanda, ve kterých končili řadoví zaměstnanci jeho podniků za drobné kázeňské přestupky.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Na převoz zboží stačily ploché veslice, skotačící po mělkých řekách.
Takže se pouze zpevňovaly břehy a stavěly jezy s propustmi pro veslice a vory. Plavebních kanálů nebylo třeba, protože všechna města byla u řek a výrobní provozy byly malinké a uvnitř měst (vyjma koželužen, barvíren a mydláren, které byly vždy co nejblíž řek).
Plavební kanál(k)y se stavěly jen někde a jen pro potřebu stahování dříví k řece. A náhony ke mlýnům, bucharům a později i katrům.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)