Je těžké zůstat optimistou

Autor

Jakmile napíšu nějaký článek o uprchlících, migrační vlně, imigraci a o svém spíše negativním postoji k velkohubému přijímání migrantů (protože ve skutečnosti se o ně nikdo nepostará, nikdo jim nedá práci a v mnoha případech ji ani nechtějí, takže sklouznou k bezútěšnosti, od toho je krůček k drogám, násilí a podobně), vždycky dostanu několik mailů od různých čtenářů, kteří mi posílají řadu argumentů, že to zbytečně hrotím. 

Ve skutečnosti je totiž podle nich vše pod kontrolou a v pořádku. Že když někam přijde milion lidí, tak mezi nimi je samozřejmě příslušné procento flákačů i kriminálníků, ale že to číslo není o nic větší než ve většinové populaci. Že migrace je prospěšná, protože to pohání ekonomiku, migranti se státu z dlouhodobého hlediska vyplatí. Že píšu hrozně jednostranně jen o těch negativech, ale úplně pomíjím ta pozitiva, jako že německé programy na začleňování fungují velmi dobře, že hodně bývalých uprchlíků má práci a snaží se žít normální život, že kriminalita nijak rapidně neroste. Že každý exces samozřejmě média hned zpravodajsky pokryjí, protože sledovanost, ale že jde´o malé procento, které v celkových číslech v podstatě nehraje roli. V USA pak je hlavním problémem rasismus a předsudky, černoši jsou lidi jako my. 

Kupodivu většina pistelů píše velice kultivovaně a slušně, přichází mi jen velmi málo vysloveně hanlivých mailů. Dnešním článkem bych chtěl těmto pisatelům hromadně odpovědět... 

Vážně jste ve věci migrace a jejího zvládání optimisty?  Když se podíváte na obrázky ze Stuttgartu (a nebo z černošských čtvrtí v USA), případně z pařížských předměstí, váženě věříte, že to tam má nějaká demokraticky zvolená vláda nějak pod kontrolou? Když vidíte policajty v neprůstřelných vestách, kteří chodí po čtyřech a místo obligátní pistole mají i samopaly, vážně klesá kriminalita? Když vidíte zábrany proti autům kolem náměstí, když vidíte všude rámy detektorů kovů, opravdu věříte tomu, že je vlastně všechno v pořádku? 

Když jsem kdysi jezdil do Prahy, projížděli jsme kolem izraelského velvyslanecví. Tam se to hemžilo kamerami, byl tam sice ozdobný, ale velmi bytelný plot, při bližším pohledu byla všechna okna z hodně tlustého skla a u vrátek byla betonová kukaň. Dneska už toto velvyslanectví celkem zapadne. Podobné množství kamer je skoro všude, bytelné železné ploty má každá vládní budova kdekoliv na západ od nás a ani taková matiční zeď už není žádný unikát. Vážně je to signál o tom, že se migrace zvládá? 

Když pak člověk slyší o tom, jak EU projednává tu povinnou solidaritu, jak se vlastně celá migrační agenda zcvrkla na jedinou věc - aby si ty afričany a syřany někdo honem rychle vzal, tak je těžké věřit tomu, že migranti se státu dlouhodobě vyplatí. Pokud by to tak doopravdy bylo, tak by nám je nevnucovali a s klidem by si je nechali, aby se jim to vyplatilo. Ale oni dělají všechno možné i nemožné, zákonné i nezákonné proto, aby se jich zbavili. 

Vážně věříte, že to tam v západní evropě dělají dobře? A pokud by se to náhodou nepovedlo, že vás se to netýká a osobně vás to neohrozí? Vážně věříte, že my tady v české republice to se zvládáním všech těch dnešních výzev při kterých hoří obchody, znásilňují se holky a strhávají se sochy, že to tu nějak zvládneme líp? Že klidně můžeme nějaké uprchlíky přijmout, protože jich bude jen pár a prospělo by nám to? 

Vážně věříte v komunity bez policie, kde je mír a harmonie? I když pak slyšíte o Seatlu, kde se bez policie zločin začíná vymykat kontrole, opravdu jsou to jen jednotlivosti, které v celkovém obrazu nehrají roli? Opravdu věříte v to, co hlásáte a jste ochotni za to nést odpovědnost? Opravdu si myslíte, že odpadky pod okny v Chánově jsou důsledkem bělošského rasismu? 

Já vím, že média jdou primárně po průserech, protože to prodává. Ale v posledních letech je těch průserů tolik, že si je žádný novinář nemusí pracně cucat z prstu. Naopak. Ještě nevytěží jeden a už si může vybírat o jakých dalších bude psát či natáčet reportáže. 

Zato těch pozitivních případů je tak málo, že jsou jako yetti. Sice se o nich pořád mluví, ale kdyby došlo na něco konkrétního, nic z toho. A nebo ne? Fakt jsou pozitivní příklady, které mají potenciál se rozrůst? Fakt se to někde s těmi migranty, černochy a romy daří natolik, že by stačillo tento příklad následovat a bylo by všude dobře?  Fakt se někde dějí zázraky ze kterých vznikají noví mírumilovní občané rychleji než frustrovaní vykořeněnci? Já bych tomu strašně moc chtěl věřit, svou náturou nejsem žádný militant, násilí se mi hnusí a považuju romy, syřany, nigerijce, i afghánce také za lidi. 

Pokud se někdo najde, rád dám zde na Kydech prostor prezentaci jakéhokoliv pozitivního případu, který má potenciál masového využití.  Vidlák nedělí lidi podle barvy pleti ani podle místa původu. Ale bude je vždycky dělit podle pracovitosti či ochoty pracovat.  Ruce které nepracují, pro ty si totiž ďábel vždycky najde jiné využití. 

Tož dejte Vidlákovi důvod k optimismu... prezentuje dobré a pozitivní výsledky. Vidlák se psaním neživí a nemá důvod vychytávat průserové senzace a tak dá prostor komukoliv, kdo nám ty povedené a pozitivní zprávy odprezentuje. Je jich totiž jako šafránu. 

V opačném případě se přidržím vrozené nedůvěry a pocitu, že to se mnou nikdo nemyslí dobře. Ten Stuttgart i Seatle mi fakt nepřidal. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (128 hlasů)

Komentáře

Každá má webovky. Tam jsou výroční zprávy a partneři.

Až někdo kolem vás bude vykládat, jak má příbuznou v neziskovce, tak to připomeňte, že kradou ze státního a makat se jim nechce. Taky je je to znamení špatné výchovy. Hned je to hraní si na spasitele za cizí peníze bude o fous méně bavit.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jo emo, a gdo je tam u té vlády, kasy?

Z těch prachů při normálním rozumu sme soběstační do dvou let a podílníci za další dva roky. A bez komančů a socanů co naháněli baby k ponkům. Rotum do hrsti, vytvořit tubusy robotizované výroby a spravedlivě se o to podělit.

Nééé, néé, furt je něgdo větší bimbo co má delší pracky a nebo umí líp oblbovat, že to blaho vyrobil on sám ? Muheeee

Kokoti na hrad.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

ta nevznikla sama od sebe, tomu predchazely v historii přípravné kroky. Agenda plní stanovené cíle... Čmoud to tuší

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)