Běloruský Erdogan

Autor

Alexandr Lukašenko vyhrál drtivě běloruské prezidentské volby. Dostal přes osmdesát procent hlasů. Jeho hlavní protikandidátka Ciganovská dostala kolem deseti procent. Opozice výsledky voleb neuznala, vyzvala lidi k demonstracím a od té doby se v Minsku tak nějak střílí, létají petardy, dýmovnice, slzný plyn a už jsou i nějací mrtví.

I u nás na Kydech se vše probíralo. Mluvilo se o dalším Majdanu, řešila se role protilukašenkovské a vždy demokratické opozice,  tož věnujme tomu jeden celý den a prokydejme to pořádně.  

První věc na kterou chci upozornit, že jsem zatím nikde po serverech i televizích nezaznamenal, že by se takhle drsňácky demonstrovalo někde jinde než v Minsku. Pokud je to jinak, omlouvám se. Jako by Bělorusko ani žádné jiné město nemělo. A vůbec, vybaví se vám nějaké jiné město, když se řekne Bělorusko?  To je také první rozdíl oproti Ukrajině.

V Minsku tamní chvilkaři demonstrují a Lukašenko mluví o české stopě v destabiizaci jeho země, místo aby se poučil od Babiše. Náš Andrej nechává chvilkaře na pokoji, jsou mu úplně ukradení a zřejmě jim to už došlo... mohou se třeba udemonstrovat a neděje se nic. Žádná policejní brutalita, žádné fotky krásné zkrvavené prsaté slečinky v bílých šatičkách.

Na Ukrajině se proti Janukovičovi demonstrovalo v celé západní polovině. V té východní to bylo naopak, ale neomezovalo se to jen na hlavní město. Střílelo se, hořeli lidé a bylo to velmi zlé.  

Další věcí je, že v Bělorusku je jen jeden šéf - Lukašenko. Tam na žádné rozdělení sfér vlivu nedošlo. Bělorusko se víc podobá dnešnímu Turecku než Ukrajině. Má v čele jednoho drsňáka, který si už dávno upevnil moc, dávno si zajistil loajalitu mocenských struktur a doma proti sobě nemá nikoho doopravdy vlivného, mocného a bohatého. Jeho nepřátelé jsou za hranicemi, nikoliv doma. 

Na Ukrajině to bylo poněkud jinak. Tam už dlouho vládli víceméně různí mocipáni a všichni si hráli na to, že existuje centrální vláda v Kyjevě. Když pak došlo na skutečnou krizi, ukázalo se kolik je na Ukrajině států ve státě.

Takže Lukašenko si demonstrace postupně potlačí, pár lidí zřejmě ještě postřílí, hodně jich zatkne, někteří zmizí navždy, další dostanou dlouhé tresty a vlastně největší ztráta kytičky hrozí Lukašenkovi ze zahraničí. Sankce a tak... to je dneska moderní.

Zbožné přání našich novinářů o změně režimu za něco demokratického a mnohem lepšího než co tam mají teď, je totální nesmysl co se jen tak nenaplní. Bělorusko není Ukradina a Lukašenko není Janukovič. I když se budou předhánět v líčení černými barvami, nezmění se nic. Lukašenko je pevně v sedle. 

A teď z opačné strany... 

Lukašenko se dlouho profiloval jako ruský spojenec non plus ultra, což trvalo až do ruského záboru Krymu. Nevím, co si tenkrát s Putinem řekli, ale najednou začal Lukašenko dělat agresivnější a samostatnější zahraniční politiku. Dokonce si vysloužil příznivé ohlasy z naší demokratické Evropy i z USA.  Třeba si do té doby myslel, že je něco víc než jen obyčejný podržtaška  pak zjistil, že Putin za svojí podporu tu a tam i něco chce. 

Pak se Lukašenko začal s Ruskem dohadovat o cenu ropy, chvílemi naopak zase budil dojem brzkého sjednocení s Ruskem a pak zase to vypadalo téměř na roztržku. Nepřipomíná vám to Erdogana? Takové zkoušení, co ještě může a co už ne? Takové dupání rozmazleného fracka, který neví, co by chtěl, ale nedá pokoj, dokud to nedostane? 

Živě si představuju všechny ty západní diplomaty, kteří Lukašenka podporují v tom, aby Putina hodil přes palubu a dal se na Západ, protože tam je to lepší. Aby Lukašenko přeťal spojenectví s Putinovou říší zla. Ale dopadlo to jako obvykle. Nabídky nebyly myšleny vážně a Lukašenko se teď přesvědčuje o tom, že měl jen sehrát roli užitečného nástroje proti Rusku a jakmile to prokoukl, hned se našlo dost jiných užitečných nástrojů proti Lukašenkovi, které teď musejí zdrhat ze země, případně byli rovnou vyvezeni a nehodlají se vrátit. 

Mimochodem, pokud tu Cigánovou nechal vyvézt sám Lukašenko, tak to byl geniální tah. Holka pak na videu lomí rukama a říká těm, kteří v ulicích nasazují zdraví a životy za její ideály, že se bojí a že se nemůže vrátit. Až se to mezi demonstranty rozšíří, velmi rychle toho nechají a začnou sami sebe přesvědčovat, že při trošce štěstí se nezjistí, že u toho byli. 

Co Lukašenkovi zbývá? Putin. Který ho v klidu nechal vyřvávat o samostatnosti, v klidu ho nechal hokynařit o cenu ropy, nepípl ani slovo, když Lukašenko oznamoval že je Rusko vlastně ee. Nechal trucovitého frajírka vykřičet, nechal ho ať si užije svoje blbé nápady a nechal ho, aby si teď vychutnal důsledky.

Neuplyne ani měsíc a Lukašenko bude sedět u Putina v Kremlu, tam mu Gosudar otecky vynadá, vše si vyříkají, Lukašenkovi bude odpuštěno, vše se vrátí do starých kolejí a Lukašenko bude rád, že se může spolehnout alespoň na Putina, když mu Pompeo s Macronem a Merkelovou naopak zapalují Minsk pod nohama.

Lukašenko se teď poněkud ošklivým způsobem dozvídá, kdo jsou jeho skuteční přátelé a kdo jsou jeho skuteční nepřátelé. Ale v obou případech je má za hranicemi, nikoliv doma. Doma je stále ještě svrchovaným pánem, autoritářem první kategorie kterého žádná demonstrace nesvrhne. 

Výsledkem bude zase oslabení Západu, protože mu další vládce nebude moci přijít na jméno, nebude mu věřit a posadí se ke stolu s těmi, co jsou na tom stejně. Co ho nechtějí svrhnout a chtějí s ním jen dělat byznys bez přívlastků. Od včerejších skoro přátel dostane Lukašenko naložené nějaké sankce a Putin se opět chechtá, až z Kremlu padají cihly, protože další nezdárný syn se kajícně vrací domů, že už bude hodný. 

A opět si všimněte... Putin nemusel dělat nic. Zdá se, že s věrolomností nás v Ojrópě a USA už počítá jako s konstantou. Vyšlo mu to s Erdoganem, vychází mu to s Haftárem, vychází mu to s Lukašenkem... Jak říkal Karel Čapek... diktátor je zpravidla poctivější než demokrat. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (110 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... tenhle článek se referentům jistě líbit nebude ...

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Diedzinka - vstup do Bělověžského pralesa. A pak ještě Grodno, které bylo polské. Od pralesa není daleko k zubrovi a jsme doma, u zubrovky. Pro neznalé pražáky - není to pálenka ze zubra.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Homeľ nebo jak se to čte,a Borisov a Orša a Baranoviči a Kobrin a Mohilev a Vicebsk a Lida a Polock a blablabla...

A jeďte tam, doku tam je ještě velký Luki. Je tam fajn, ceny mírné, obsluha vzorná, lidi doposud normální.

Zásadní problém Lukiho nepřátel je skutečnost, že Bělorusy se jim doposud nepodařilo rozštípnout napůl tak, jako na Ukradině, anebo na Slovači, anebo u nás.
Nicméně makají na tom o sto šest. Člověku je z toho smutno, když vidí, co ty kurvy sluníčkářské vyvádějí a nemůže nic dělat...

Průměrný počet slepic: 5 (54 hlasů)

No oni to tam mají tak trochu pojištěné ... mají seznamy svých "poláků" a vpřípadě kriza si je klidně "internují", totéž platí o "litevcích", kteří hlavne v Grodně pracují. A když vyhlásí "pracovní prázdniny", tak je pracovat nepustí !! No zatím to vždy ustáli, nafilmovali "demokratickou opozici" jak na povel "bunt" ti mladí, uvědomělí sluníčkáři začali dělat bordel, demolovat a i zapalovat. Opakuje se to od 2010. Potom je posbírají, odsoudí a strčído lapáku. A o tom to je.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

a jeho mír a pevnost?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

"západní média a politici včetně těch našich jsou pro mne po dlouhých letech tristních zkušeností zhruba stejně důvěryhodní, jako byla média a politici před rokem 1989. Takže, když mi unisono tvrdí, že ten čtvereček je černý, já jaksi automaticky předpokládám, že ve skutečnosti půjde spíše o bílé kolečko. Bravo, gratuluju."

To jsme na tom stejně.

Tesat do kamene.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Andrej Babiš
@AndrejBabis
·10. 8.
"Odsuzuji policejní násilí a brutální policejní zásah proti pokojným demonstrantům v Minsku. Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří. Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii."

Průměrný počet slepic: 1.8 (23 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokojní demonstranti v Katalánsku by o tom mohli vyprávět cele hodiny!

Průměrný počet slepic: 5 (49 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z Andrjuši se nám stává sluníčkář. Vida ho, kluka jednoho.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

co jiného na to mohl říct. Že je to manipulace presstitutů přímo ukázková... pročpak se jej asi nezeptali v případě Katalánska..........njn

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

a nebo Andreje na tiskovce s protektorem

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák má opětovně pravdu, k žádné změně režimu ani nemůže dojít. Lukašenko je typický východní oligarcha, který především myslí na vlastní rodinu než na nějaké Bělorusko. Když mu Putin sdělil, že nemůže garantovat jeho nejmladšího syna jako doživotního oligarchu Běloruska, nastal prudký odklon Lukašenka. Ale samozřejmě je to jen z jeho strany vyjednávací pozice, aby dosáhl co největšího profitu. Je to názorně vidět na funkci běloruských rafinerii, které jsou ze 100% závislé na ruské ropě, ale objektivně je vykazuje Lukašenková rodina jako svůj majetek a odmítá platit za ropu, když je to přece záležitost Běloruského státu,který ropu objednal.. Samozřejmě Rusové to znají již z Ukradiny,a tak zareagovali standardně, přestali dodávat ropu, z čehož vznikl mezinárodní uměle vyvolaný skandál , jak zase to Rusko neplní mezinárodní smlouvy a je třeba jej popohnat k mezinárodnímu soudu.Situace je o to komplikovanější, že obecně Bělorusko je ze 100% závislé na ruských surovinách, ale vratka nebo platba za ně je jak v dobách RVHP. Prostě to Rusko nepotřebuje, ale strategicky nemůže Rusko vyklidit pozice a předat Bělorusko NATO. Samozřejmě,kdyby zde NATO nestálo, pak by Putin rád nechal Bělorusko svému osudu, až by přišli k rozumu. A to jsou ty cykly, pozorovatelné u Lukašenka- chvíli ano(s Ruskem) a chvíli ne.
PS. Většina zde uvedených informací je čerpána od bělorusů žijících zde trvale, může tím být objektivita informací narušena.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

V případě že by padlo do rukou Nato, má zaděláno na problém. S běloruskem se v ruských plánech počítá jakose seřadištěm armád a předsunutou frontou. Pokud se tam usídlí Nato, budou mít Moskvu na dostřel.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

Dávala jsem to už včera, ale asi to zaniklo:

"Bělorusové v Česku: Režim se nevzdá, ale musíme věřit v zázrak. Klíčová bude stávka"

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/belorusove-v-cesku-rezim-se-nevzda…

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

Bělorusové, co vegetují u nás, se pro dotaz pečlivě vybírají a jejich výpověď se také dá patřičné upravit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Ano, to je.
A ...?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Politika je umění možného a není vůbec lehké dlouho plout na hladině. Lukašenkovi se to za vydatné pomoci Ruska dlouho, předlouho dařilo. Až se stalo, že zpychnul a domníval se, že je to výsledek jeho geniality. A při volbách přišlo na to ukázat mu kdo je pánem a kdo kmánem. Rusko drží opratě pevně, Putin zvládnul jinačí zkoušky a krize. Nechá v tom Lukašenka vymáchat až mu poteče víc než do bot. A ukáže mu, kde je jeho místo.
Není to hezké, není to morální, ale jinak se politika nedělá, však víme, máme Pompea v domě. Lukašenko se uklidní, stane se konstruktivním a ve shodě s Bělorusy bude upevňovat spolupráci s Ruskem. Saddám i Kaddáfí jsou velké memento. Ostatně i Erdogan měl co dělat, aby se z puče vylízal.
Západ má svých starostí habaděj a na Bělorusko moc času a sil nemá, procesy jeho destabilizace běží spíš setrvačně, bez invence.
Jsme na straně počínajícího chaosu, na straně poražených. Boj se ale nevede proti Rusku ale na vnitřní frontě. EU je prolezlá rakovinou v mnoha metastázích. Neví co má dělat, neví koho poslouchat, neví komu věřit - jen setrvačně jede dál.
Rodí se nám nový svět, lepší nebude, bude jen jiný a měli bychom si ho udělat obyvatelný. Ale počítají ještě s námi? Kdo ví!

Průměrný počet slepic: 4.8 (49 hlasů)

Ano, měli bychom si ho udělat obyvatelný. Pořád věřím, že jsme schopni to dát. Že i největší politický imbecil vnímá, že pokud bude hlásat multikulti a nechá sem importovat tu divokou sběř, skončí. A zejména doufám, že se to ve Francii a v Německu během velmi krátké doby na úrovni normální běžné společnosti tak rozesere, že to nebude možné nadále ignorovat. Že to stihneme jako stát reflektovat v rámci principu: poptávka voličů generuje politickou stranu. Že děsivé děje, které tam zákonitě musí proběhnout, povedou k poptávce po politických stranách, které se obracejí k myšlenkám o ochraně hranic, vojenské službě, potravinové soběstačnosti, podpoře rodin, vlastenectví, hrdosti, nezávislosti. A k hledání spojenectví s těmi, kdo uvažují podobně. Asi jsem Putinův agent, protože jeho strategie se mi líbí. A taky vyjádření (snad to nepopletu) ruského závodníka F1 v rámci klekání pro BLM, že klekat nebude, protože kleká jen před Bohem, vlastí a ruskou vlajkou. To by bylo něco, kdyby to řek někdo od nás. Skoro bych skákal, že jsem Čech.

Průměrný počet slepic: 4.9 (51 hlas)
Trvalý odkaz

Tak tento citát Čapka jsem až doposud neznal. Bohužel, je v něm hodně moudra.

Těch měst si v Bělorusku představím víc. Třeba Grodno, kde je hraniční přechod z Polska a kde žije polovina Poláků. V Polsku je zase Bialystok, kde se tyčí věže pravoslavných chrámů a žijí Bělorusové a Rusové. Už podle architektury. Samozřejmě Lida a Nesviž, Mjadel, Braslav, na východě Vitebsk se supermoderním stadionem a koncertní halou zároveň, Polička, nejstarší literárně doložené slovanské město, jediné místo, kde je v pravoslavném chrámu zobrazen svatý Vojtěch. Což svědčí o vlivu. Pak Orša, kde je něco jako zemědělská škola, Gomel, který má ve znaku rysa ve člunu nebo tak něco. Snad s nějakým zálesákem. Je to z pověsti o založení města. Ten rys je na všem, i nějaké kovové sošky ve městě se najdou. Kde jsou krásné promenády, přístav a říční koupaliště. Řeka je veliká, větší než Vltava v Praze a jezdí tam parníky i nákladní lodě. Snad si tu šířku řeky nepletu s Mogiljovem. Pak Pinsk, kterým protéká řeka Pina. Taky tam jezdí výletní parníky. Od Pinsku dolů teče Pripjať. Městečko Pripjať je už na Ukrajině. Černobyl to tam hodně zasáhl, v řece Pripjati, včetně Běloruska, jsou dodnes radioaktivní sumci. No a samozřejmě ten Minsk. Minsk Němci za války téměř kompletně zničili a co nezničili, bylo zničeno za ofenzívy Sovětů, protože Skopčáci si z města udělali pevnost. Gomel měl před válkou 400 000 lidí a po válce 15 000. Jak je v Gomelu všude rys, tak celkově je všude vyobrazen zubr. Na bankovkách, v reklamách, značkách potravin, bilboardech i skulpturach. Živí zubři chodí po lesích, ale ty jsem neviděl. Několik kilometrů jsem skupinku zubrů stopoval, ale nedostopoval.

Řekl bych, že Bělorusové jako celek inklinují k severním národům. Protože navenek jsou mírní, nepředbíhají ve frontách, pouštějí staré lidi, nedávají najevo emoce, nekřičí, dbají na přesný čas, nenosí křiklavé barvy, všude na ulicích je pořádek až neuvěřitelný, snad by se tam dalo z chodníků jíst. Neviděl jsem na zemi na ulici jediný papír nebo vajgl nebo psí lejno. Je to s námi kontrast. (Když jsem pak u nás viděl na nádvoří větší nemocnice staršího týpka o holích, pěkně ošolnutého, s drahým žihadlem, jak na někoho čeká a kouří při tom a vajgly odhazuje kolem sebe na zem, přesto, že za zády měl koš, nemohl jsem si pomoct a vynadal jsem mu. Že ho tam léčí a on se jim odměňuje svinčikem z vajglů, jak to prase. Přitom má koš za zády. Všude byly navíc piktogramy, že se tam nekouří. Pan se pak dokonce omlouval...) V provozu se řídí semafory, nejezdí ani nepřecházejí, na červenou. V Minsku. Idioti typu měničů historie II. světové, jako Hřib nebo Novotný, se tam nevyskytují. Pokud by se vyskytli, asi by si je podala rodina dříve, než by stihli napáchat škody. Protože, každý čtvrtý nebo pátý obyvatel země, nepřežil válku. Němci tam běsnili obdobně, jako na východní Ukrajině a v obsazené části Ruska. Silnice vyšších tříd jsou všude v dokonalém stavu. Když je prostor, tak se lidi otevřou a rádi si popovídají. Když člověk zmíní, že jsme všichni Slovani a mluví s nimi rusky, úspěch je zaručen. Jediní policajti, co jsem viděl v Minsku, byli 3 kluci tak 17 let, asi z policejní školy na praxi, kteří společně chodili po rajónu. Zdravili lidi, nesli kabelu nějaké babičce přes přechod a salutovali - mladým pěkným holkám, samozřejmě ;) Bylo zrovna teplo a teplé noci a hloučky lidí chodily i po zavírače v 10 hodin (běžných sámošek) po městě nebo seděly v parcích. Starší lidi i hloučky mladých holek v šatičkách s krátkými sukénkami. Nikdo se nebojí, násilná kriminalita, jako na Západě, tam prakticky neexistuje. Už před Majdanem tam byla 2,5 x vyšší životní úroveň, než na Ukrajině. Přitom Bělorusko nemá nerostné bohatství jako UK a daleko horší přírodní podmínky k zemědělství. Obilí nic moc, celkem jakžtakž se daří bramborám.
Co se týče politiky, tak hodně lidí si myslí, že se nemají dobře. Ale nemají se ani zle. Prezident je autoritářský, ale chápou to jako nutné zlo. Pamatují, jak na tom bylo Rusko za Jelcyna a vidí, jak je na tom UK dnes. A oni nemají, uhlí, rudy, plyn ani černozem.

Takže ono to násilí v Bělorusku mi nějak nesedí. Západ si tam disidenty pěstuje, jako u nás za socíku. Nechodí do práce, jako kdysi u nás třeba rodina Bendojc nebo Havlojc. Ti měli dokonce za socíku služku. Dnes přerozdělují peníze a štvou. A Lukašenko to toleroval. Čekal, že se někomu zavděčí...

Nic o tom nevím, jako ostatní, ale docela jsem nakloněn věřit tomu, že je tam česká stopa. Ale nevěřím, že je to státní politika. U nás je zbytnělý nevládní sektor. Spíš to vypadá na nevládku, třeba částečně placenou státem, ale jednající bez ohledu na zájmy státu, zato s ohledem na zahraniční donátory, jako třeba Evropské hodnoty, Amnesty International nebo Člověk v tísni. Ten dokonce školil v Arménii budoucí profesionální revolucionáře z Ruska a dalších zemí bývalého SSSR. Z Ruska už byl za svou činnost vyhoštěn...

Průměrný počet slepic: 4.9 (73 hlasů)

také tento citát neznám. Jistě zde někdo napíše, kde ho lze nalézt.

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doporučoval bych samostudium a taky přestat klást někdy stupidní otázky!
Karel Čapek - O věcech obecných čili Zóon politikon:
https://web2.mlp.cz/koweb/00/03/34/75/51/o_vecech_obecnych_cili_zoon_po…
"Demokracie je lepší než tyranie; ale tyranie bývala obyčejně
poctivější."

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

Našel jsem to . A také tohle" Posloucháte-li je, dovíte se, že republika je prodána židům nebo Němcům, úřady jsou zkorumpované, parlament shnilý, katastrofa za dveřmi, a vůbec že nastává konec světa." Vypadá to ,jakoby Čapek četl před 100 leta Kydy.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidíš, jak ti samostudium zvětšilo obzor :D
Čapek nemusel číst Kydy, prostě to ber jako proroctví...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za pouhých 6 let přišla katastrofa; a pro bratry Čapkovy i konec světa.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

bylo to psáno v 1922. Škoda že Vidlák změnil jedno slovo. Čapek napsal "bývala" Vidlák napsal "je". Je to značné posunutí smyslu věty.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Společenské vědy nejsou středem vesmíru.
Existují i přírodní vědy.
Víte, kde chromují vidle?
Netvrdím, že ten, kdo to neví je zaostalý člověk.
Všeobecně vzdělaní lidé jsou obvykle skromní.
Vy k nim asi nepatříte.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Naši známí a přátelé z Běloruska jsou přesně takoví.

A jsou Litvini (a je jim úplně fuk, že se to Litevcům nelíbí) :o)
https://www.youtube.com/watch?v=wJ64E9hWxcA
https://www.youtube.com/watch?v=hckQxMT2_bQ&list=RDlsDaUtqaBsU&index=12
https://www.youtube.com/watch?v=PITA1VhfVns&list=RDlsDaUtqaBsU&index=24
(Tak kapela je naše hodně srdeční záležitost. Byli jsme na nich v pražském "Vagonu" a na atmosféru nikdy nezapomenu. A Bělorusům moc držím palce, aby nebyli "zdemokratizováni")

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doporučuji všem si Sakera přečíst. Doplňuje u nás v koncentrované formě scházející faktografii a zajímavé jsou i jeho vývody.

Z toho, co píše vyplívá, že Rusko bude muset chtě nechtě konat.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak jsem napsal i včera.
USA neudělali z Ukrajiny dobrý příklad,aby se další státy přidali na jejich stranu.
Jenže USA jsou ve sračkách,tak jsou nuceni něco podnikat na svoji záchranu.
Kolik tam asi najede cizích odstřelovačů,nepojede tam náhodou Schwarzenberg,Štětina.
Vyjádření Babiše,Petříčka,to je pro nás signál,naprostá zrada Českých zájmů a souhlas s USA a její politikou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Západ postupně rozvrací státy kolem Ruska a doufá, že z toho bude svržení Putina. Demonstrace v Bělorusku ukazují, že Západ Ukrajinu už odepsal. Žádný sturm na Doněck a Luhaňsk se konat nebude a pokud z Kyjeva zavelí, zjistí, že jsou sami a kromě keců nemohou jinou podporu z EU nebo USA očekávat. Tak po 6 letech marného snažení Západ Ukrajinu odepsal jako černou díru na prachy a nechává ji, aby si pomohla sama. por Ukrajince špatná zpráva, ještě dlouho budou chudým státem Evropy a žádné světlé zítřky je nečekají. Putin si mezitím upevní ekonomiku a pak bude vzorem pro Ukrajince. Za nějakých 10-20 let chudoby toho začnou mít Ukrajinci dost, a začnou volat, že když nemohou do EU, tak půjdou k Putinovi.
Totéž Bělorusko, které je prostě jen na řadě. Ono Bělorusko bylo na řadě už několikrát. Vždy se předtím v tisku objevily zmínky, že je Lukašenko nejhorší diktátor Evropy a že je nutné jej svrhnout. Bylo pár krotkých demonstrací, a Lukašenko zůstal pevně v pozici. Přednost ovšem dostala větší a lidnatější Ukrajina, protože v Bělorusku je nadbytek komárů a jinak oproti Ukrajině nic. Žádná černozem, břidličné plyny, uhlí. Tak začali na Ukrajině a na Bělorusko jen došla řada.
Za nějakých 5 let dojde řada na Kazachstán. Na Mongolsko nedojde řada nikdy, protože je tam jen liduprázdná až řídce osídlená step mezi Čínou a Ruskem.
Rusko nechá Bělorusko i Ukrajinu vlastnímu vývoji. V Kremlu asi ví, že musí nechat projít tamní lid údolím stínů. Až se lidem v Bělorusku a na Ukrajině bude dařit podstatně hůře než v Rusku, sami vběhnou Rusům do náruče. Rusko pak udělá nějakou obdobu SSSR s Běloruskem, Ukrajinou a Kazachstánem, kde státy budou samostatnější než ČR v EU. A vytvoří se modifikovaný a menší SSSR. Pobaltí nikdo obsazovat nebude. Jedinou výjimkou budou LLR a DLR, které se buď domluví s Ukrajinou na vysoké míře autonomie a vlastním úředním jazyku, nebo vstoupí do Ruska.
Myslím si, že takový bude další vývoj na hranicích kolem Ruska. Až se začne psát o diktátorech v Kazachstánu, nová barevná revoluce nebude daleko.

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Západ, to jsou hlavně USA a tamní oligarchie. V EU jsou jen přicmrndávači. A v USA mají zaděláno na změnu. Na revoluci, která nebude sametová.

Možná se podaří zastrašit nesouhlasící většinu všech barev pleti a změny se tam budou dít postupně.
Třetí varianta je občanská válka. Ono je to v USA opravdu hluboké.
Jenže až převezmou vedení státu BLM, budou rasové čistky a nesouhlasící, hlavně bílé obyvatelstvo, bude platit mimořádné daně a bude ekonomicky znevýhodňováno. Pak půjde ekonomika státu ať tak, nebo onak, do kytek.

Nebo Demokraté BLM přetvoří na placené úderky korporátek, ovládané vlastníky korporátek v pozadí. Proti vlastnímu obyvatelstvu. Včetně spousty bývalých sympatizantů BLM. Na vyšším tropickém stupni nemohou být vsichni. To by se pak blížilo feudalismu.

Každopádně, USA, rozuměj Západ, nebudou mít v budoucnu prostředky na expanzi. Ostatně, vývoj je znát už teď. USA a Západ celkově, ztrácejí. Migrace, pozitivní diskriminace a politika korporátek v pozadí, ekonomikám nepřejí.
Problémy se nahromadily a jsou jen těžko řešitelné. Globalizace to neodstranila, jen prohloubila. Pokud by se strukturální problémy řešily, byl by to podstatný zásah do až dosud vládnoucí ideologie. Západ by musel popřít velkou část vlastní ideologie, že nefunguje, což je vždy nesmírně bolestivé. Nehledě na to, že politici i oligarchové by ztratili "mandát z Boží vůle", jak se říkalo ve středověku.
Proniknutí na nové trhy po roce 90 a jejich ovládnutí privatizací, oddálilo strukturální problémy Západu o 20 let. Dnes může kořistit hlavně na teritoriu bývalého SSSR, kde je spousta velkých podniků kontrolována stále státem, tedy potenciální kořist, žije tam hodně potenciálních spotřebitelů, je tam potenciálně stále hodně zdrojů surovin a v zemědělství, z pohledu korporátek, ladem. V Číně to samé.
A tam se to buď povede, anebo taky ne. Co by to znamenalo?

Vypadá to, že Západ (oligarchové v pozadí) hraje o čas. Pokud se mu podaří politicky a tím pádem ekonomicky, ovládnout další nová teritoria, korporátky nebudou muset na současném společenském a ekonomickém modelu nic měnit. Byť ovládnutí a vysání nových teritorií musí být co nejdříve a i v tomto případě zamrznutí současného stavu, je jen dočasné...

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Na vyšším"trofickém" stupni

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Vývoj v USA si netroufnu ani odhadnout. Okno příležitostí se uzavře kolem roku 2025 a už teď je šance na úspěšné soupeření USA s Čínou slabší a slabší každým rokem. Až začne být ouvej, poznáme podle toho, že USA nemilosrdně oderou své spojence. A my si koupíme něco nepotřebného = zaplatíme výpalné.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proto uvádím více možností. Která z nich to bude, se dnes nedá odhadnout, do hry vstupuje hodně proměnných.

Co si myslím, že je jisté, že změna v USA určitě přijde. "Americký způsob života", jak ho dnes známe, bude minulostí. Žít se tam bude naprosto jinak.

A žádná země na světě, ani kdyby chtěla, nemá šanci změnám v USA zabránit. Naopak jsou jisté země, které v USA mají své vlivové skupiny a budou financemi svým naopak mazat soukolí stroje. Ostatně to platí nejen pro USA...

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otázkou je, zda proměněné USA budou mít ještě měnu USD nebo něco jiného a držitelům USD dluhopisů zůstanou oči pro pláč.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, chytří držitelé USD dluhopisů chytře investují, oči pro pláč zůstanou tem, kteří tyto dluhopisy obdrží.
Kolik těchto dluhopisů vlastníme za ,, výhodně" prodané zlato?
Kolik těchto dluhopisů vlastní země EU ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Lukašenko vyhrál s 80 % hlasů a druhý v pořadí měl jen 10 %.
Opozice tvrdí, že vyhrála ona. To znamená, že by musela získat minimálně 51 % hlasů.

Falšování výsledků by tedy muselo být gigantické. Je vůbec možné, aby tisíce volebních komisí výsledky zkreslily takovým způsobem ? Ve volebních komisich bývají také lidé nezávislí, nebo zástupci opozice.
Uznávám, že se výsledky upravovat mohly, ale tak velký rozdíl není pravděpodobný. To by v důsledku lidí od voleb odradilo úplně. A to se nepotvrzuje. Účast ve volbách je vysoká, a stejné podezření, že se s výsledky manipuluje, bylo minule. Ty vyhrál Lukašenko s 83 %.

Jediný výzkum před volbami provedla televize a výsledek byl 70 % pro Lukašenks

Myslím si, že se výsledek upravoval, ale rozdíl mezi pravdou a oficiálnímu výsledkem nebude tak velký. Opozice nevyhrála.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

In reply to by JF (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Autorka je poslankyní Evropského parlamentu, zvolenou za Pirátskou stranu. Je také zastupitelkou města Brna. Vystudovala na Masarykově univerzitě mezinárodní vztahy a evropská studia"

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

A to není schopna si redakci zafinancovat sama? Nechápu něco takového.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Jasné a srozumitelné vysvětlení. Mám doma ještě pytel víček, pošlu jim je do redakce, ať si pomohou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Bělorusové si zaslouží demokracii — a my jim musíme pomoci . Markéta Gregorová

Netušil jsem, že Lukašenko brání Markétě Gregorové věnovat celý její plat Bělorusům. V ČR jí určitě nikdo pomáhat nebrání. Jen bych si chtěl sám rozhodnout, komu chci pomáhat. Takže paní Gregorová, nemusíme pomáhat. Jen můžeme, pokud chceme.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by JF (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako že bych finančně podpořila činnost té redakce? Redakce mladých, krásných, s vyceněnými zuby?
A našim děckám ta víčka z petflašek?
Sice jsem kdysi spadla z broskve, ale zbytky rozumu ještě mám.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Devadesát lidí letí
všichni dávno plnoletí
vzali by i Fischerovou...
je mrtvá... tak Kuberovou.
Co jim asi vrtá v hlavě?
Jednají tak tvrdohlavě.
Svoboda té kolonie?
Jsou to čínské Řeporyje?
V tom se těžko vyzná prase.
Anebo to leží v trase
cestou vyfotí se v Lhase
a pak šup na Maledivy -
politika, to jsou divy.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Veterán zvláštních sil ministerstva vnitra Alexander Ryndich o protestech v Bělorusku a o činnosti bezpečnostních sil

Organizační faktor, který byl na ukrajinských Majdanech silný, chybí v běloruských protestech, říká veterán zvláštních sil ministerstva vnitra Alexander Ryndich (jméno a příjmení jsou falešné), který se podílel na potlačení nepokojů

Alexander, jak spolehlivě pokrývají masová média masové protesty v Bělorusku po prezidentských volbách v zemi?

Zaprvé, často, když vezmeme v úvahu tuto nebo tu událost na světě, dojde ke zkreslení reality. Kupodivu, pokud se před 50 lety samotná událost a informační reakce na ni obecně shodovaly, nyní, navzdory množství prostředků pro záznam a komunikaci fotografií a videa, je skutečná událost a její odraz ve vědomí veřejnosti překvapivě velmi odlišný.

Vidíme to na příkladu protestů. Pokud čtete, co média psala po tom, co píšou na sociálních sítích o událostech v Minsku, máte klamný dojem, že celé město je v plamenech, Bělorusko je v plamenech, krvavý tyran Lukašenko se chystá odvést svou rodinu do Číny a tak dále.

Stejný obrázek byl, když jsme sledovali protesty ve Spojených státech. V ruské televizi a na internetu byl vytvořen naprosto klamný dojem, že to, co se děje, představovalo vážnou hrozbu pro úřady, jako byl Majdan na Ukrajině. Jde samozřejmě o iluzi spojenou s nesprávným zaměřením moderního vnímání. Ve skutečnosti to, co se děje, nepředstavuje skutečné ohrožení svržení vlády.

- Proč?

Pokud se nebudeme dívat emocionálně prostřednictvím hranolu fotožurnalistů, ale budeme hovořit v jazyce čísel, uvidíme, že protest je velmi malý, dokonce ve srovnání s rokem 2010, kdy vyšlo více lidí, ale byli velmi tvrdě rozptýleni pomocí zvláštních prostředků.

Moderní události jsou, samozřejmě, tvrdší a jasnější než ty v roce 2010, je zde již zemřelý, mnoho lidí s vážnými zraněními. Stavěli barikády, vyráběli Molotovovy koktejly a několik policistů bylo úmyslně za sáhnuto autem. Z pohledu obětí, zranění, jsou tyto události jasnou jedničkou v historii Běloruska, od roku 1991 se nic takového nestalo.

- Jak profesionální jsou akce běloruské policie?
Speciální služby jednaly velmi profesionálně. V Bělorusku s nízkou životní úrovní je služba v těchto jednotkách považována za velmi prestižní. Bělorusko je velmi disciplinovaná země a Bělorusové jsou velmi zodpovědní lidé. Z pohledu ruského zaměstnance, který hodnotí své kolegy v postsovětském prostoru, bez šovinismu s velkou mocí, můžeme říci, že počet nevyřízených výcviků ze zvláštních sil Ruské federace je velmi vysoký.

Pokud jde o potlačování masových nepokojů, běloruského OMON, mají samostatnou jednotku „Almaz“, jsou velmi dobře připraveni, ne horší než naše. Školení Bělorusů je přibližně na úrovni našeho OMON „Zubr“.

-Když demonstranti vyšli do ulic, země začala mít problémy s internetem. Je toto část opatření přijatých bezpečnostními silami k neutralizaci protestů?

Někteří jednodušší lidé věří, že odpojení internetu nutí lidi, aby vyšli do ulic. To je úplný nesmysl. Ve skutečnosti to snižuje intenzitu vášní a co je nejdůležitější, komplikuje koordinaci. Je velmi obtížné koordinovat lidi prostřednictvím telefonního hovoru, mnohem pohodlnější je to prostřednictvím chatů.

Samostatné taktické techniky, formace se štíty - „plot“, „želva“ byly vytvořeny velmi jasně. Je vidět, že speciální síly byly v tomto vycvičené. Nejdůležitější je v konfrontaci mezi demonstranty a bezpečnostními složkami motivace. Lidé svou práci nečiní ze strachu, ale ze svědomí. Nebojí se, jak se na to budou dívat jejich blízcí, co řeknou jejich sousedé, a jsou připraveni ujít celou cestu.

- Pokud mluvíme o lidech, kteří se účastní masových protestu v ulicích, jaké je věkové složení účastníků těchto akcí a jak jsou připraveni čelit bezpečnostním silám? Jsou tyto protesty spontánní nebo cítíte pevnou ruku organizátorů?

Pokud jde o věkovou strukturu, můžeme říci, že jsou zde mladí lidé, a to v nepřiměřeně velkém počtu. Kdyby to bylo před 50 lety, kdy by mladí lidé tvořili hlavní část společnosti, bylo by to pochopitelné, nyní je to nepřirozené. Podle záběrů jsou to většinou lidé ve věku 20–25 let. To není dobré z hlediska vítězství zájmů demonstrantů.

V Minsku to více připomíná protesty proti „žlutým vestám“, bití anarchistů policií, než akci lidí, kteří se opravdu chtějí dostat k moci. Věková struktura ve skutečnosti říká hodně. Toto je spontánní vzpoura, která pravděpodobně nebude mít vážné výsledky.

Pokud jde o organizaci, je velmi slabá, což je pro mě překvapivé. Během své práce jsem opakovaně narazil na politické turisty, když lidé najatí za peníze z Běloruska přijeli do Moskvy, bylo to na Bolotného náměstí. Kdo je vyslal, nevím. Navíc nepřicházeli jako krmivo pro děla, byli to lidé se zkušenostmi prvního ukrajinského Majdanu, kteří byly vyškoleni v táborech pro nacionalisty.

Ale když se podívám na to, co se děje v Minsku, ke svému překvapení vidím, že organizační faktor, který byl silný na ukrajinských majdanech, chybí. Všechno je velmi chaotické, neuvážené slova v chatovacích místnostech, organizace je velmi hloupá. Stovky militantů tam ani zdaleka nemají. Nikdo není připraven zadržení zamezit, jak tomu bylo na ukrajinském Majdanu, když zajatci byli vysvobození z autobusů. Objektivně řečeno, Běloruské protesty jsou v sestupné spirále.

- Jak dlouho podle vás budou protesty pokračovat v ulicích běloruských měst?

Nejsem zastáncem ani odpůrcem Alexandra Lukašenka , jsem vůči němu neutrální, ale chápu, že zfalšoval volby. Je zřejmé, že nemá takový výsledek jako 80%, což je zřejmé z průzkumů lidí.

Aby se svrhla vláda, musí být buď velmi slabá, jako tomu bylo v případě Janukovyče, nebo musí existovat velké množství radikálně připravených chladnokrevných aktiv, jako tomu bylo v případě ukrajinských Majdanů. V Bělorusku není ani první, ani druhé, takže nemá cenu mluvit o násilném svržení Lukašenka.

Je těžké předpovědět, jak dlouho budou masové demonstrace pokračovat. Ale navzdory skutečnosti, že Lukašenka falšoval volby, jeho podpora klesla, zachovává si moc pomocí represivního aparátu, který jedná přímočarým způsobem. Běloruská společnost není připravena na válku s úřady, proto se domnívám, že protesty ustoupí.

Zdá se mi však, že Lukašenko nezůstane až do konce svého funkčního období, protože proti němu pracuje čas a historie, i když je talentovaný politik, cílevědomí a velmi silný.

https://ukraina.ru/interview/20200812/1028525819.html

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Ten "rozhovor" mohl být vedený s bývalým pracovníkem specnaz, ale také může být celý vymyšlený.
Je takový divně kostrbatý (byť to může být i neumělým překladem).
Trochu mi to připomíná rozhovory s "vševěděm" Andorem Šándorem.

Kravály ustoupí, pokud se jich budou i nadále účastnit jednotky tisíců (placených?) kraválistů a pokud se organizátorům nepovede je rozšířit do dalších velkých měst.
A to se asi nepovede, protože se ukázalo, že milá Cichanouska zajímá jen pramálo lidí. A že běloruská opozice nemá Bělorusům co nabídnout. Což je pro setrvání stávající vlády velmi důležité.

Já jsem se o tu postavu trošku pozajímal a fakt bych byl žádostiv zjistit, koho na západě napadlo poslat ji do voleb. Protože kdyby místo ní kandidovala vycpaná veverka, vyšlo by to zhruba nastejno.
Osoba bez politické historie, žena v domácnosti, manžel jakýsi svatební fotograf (podle českého netu; podle anglického a běloruského provozoval nebo stále provozuje nějaké noční kluby a snad točí reklamy) a bloger (pokud tím lze uživit rodinu na takové úrovni, že manželka může být v domácnosti a rodina může bydlet v centru Minsku, pak je Bělorusko docela bohatá země) - takže nedoložitelné příjmy, nulová zkušenost v politice, nulová zkušenost ve veřejné správě. Navíc skoro nulová stopa na internetu - hledal jsem Cichanouskiho blogy (použil jsem všechny možné transkripce vč. azbuky), ale smolík; hledal jsem nějakou aktivitu Cichanouské - NULA.
Prostě "sázka na chcíplé koně".
Být těmi dvěma "dyzyky", vyhledal bych nejbližší věznici a na kolenou prosil o přijetí. Protože vzhledem k neúspěchu ve volbách a při kraválech budou muset nastoupit mrtvoly; a oni jsou první na ráně. Jestli si Svjatlana myslí, že je v Litvě v bezpečí, tak se šeredně plete...

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Shrnutí charakteristiky neúspěšné kandidátky - běloruská Čaputová.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

ovšem až na tu vycpanou veverku....

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)