Běloruský Erdogan

Autor

Alexandr Lukašenko vyhrál drtivě běloruské prezidentské volby. Dostal přes osmdesát procent hlasů. Jeho hlavní protikandidátka Ciganovská dostala kolem deseti procent. Opozice výsledky voleb neuznala, vyzvala lidi k demonstracím a od té doby se v Minsku tak nějak střílí, létají petardy, dýmovnice, slzný plyn a už jsou i nějací mrtví.

I u nás na Kydech se vše probíralo. Mluvilo se o dalším Majdanu, řešila se role protilukašenkovské a vždy demokratické opozice,  tož věnujme tomu jeden celý den a prokydejme to pořádně.  

První věc na kterou chci upozornit, že jsem zatím nikde po serverech i televizích nezaznamenal, že by se takhle drsňácky demonstrovalo někde jinde než v Minsku. Pokud je to jinak, omlouvám se. Jako by Bělorusko ani žádné jiné město nemělo. A vůbec, vybaví se vám nějaké jiné město, když se řekne Bělorusko?  To je také první rozdíl oproti Ukrajině.

V Minsku tamní chvilkaři demonstrují a Lukašenko mluví o české stopě v destabiizaci jeho země, místo aby se poučil od Babiše. Náš Andrej nechává chvilkaře na pokoji, jsou mu úplně ukradení a zřejmě jim to už došlo... mohou se třeba udemonstrovat a neděje se nic. Žádná policejní brutalita, žádné fotky krásné zkrvavené prsaté slečinky v bílých šatičkách.

Na Ukrajině se proti Janukovičovi demonstrovalo v celé západní polovině. V té východní to bylo naopak, ale neomezovalo se to jen na hlavní město. Střílelo se, hořeli lidé a bylo to velmi zlé.  

Další věcí je, že v Bělorusku je jen jeden šéf - Lukašenko. Tam na žádné rozdělení sfér vlivu nedošlo. Bělorusko se víc podobá dnešnímu Turecku než Ukrajině. Má v čele jednoho drsňáka, který si už dávno upevnil moc, dávno si zajistil loajalitu mocenských struktur a doma proti sobě nemá nikoho doopravdy vlivného, mocného a bohatého. Jeho nepřátelé jsou za hranicemi, nikoliv doma. 

Na Ukrajině to bylo poněkud jinak. Tam už dlouho vládli víceméně různí mocipáni a všichni si hráli na to, že existuje centrální vláda v Kyjevě. Když pak došlo na skutečnou krizi, ukázalo se kolik je na Ukrajině států ve státě.

Takže Lukašenko si demonstrace postupně potlačí, pár lidí zřejmě ještě postřílí, hodně jich zatkne, někteří zmizí navždy, další dostanou dlouhé tresty a vlastně největší ztráta kytičky hrozí Lukašenkovi ze zahraničí. Sankce a tak... to je dneska moderní.

Zbožné přání našich novinářů o změně režimu za něco demokratického a mnohem lepšího než co tam mají teď, je totální nesmysl co se jen tak nenaplní. Bělorusko není Ukradina a Lukašenko není Janukovič. I když se budou předhánět v líčení černými barvami, nezmění se nic. Lukašenko je pevně v sedle. 

A teď z opačné strany... 

Lukašenko se dlouho profiloval jako ruský spojenec non plus ultra, což trvalo až do ruského záboru Krymu. Nevím, co si tenkrát s Putinem řekli, ale najednou začal Lukašenko dělat agresivnější a samostatnější zahraniční politiku. Dokonce si vysloužil příznivé ohlasy z naší demokratické Evropy i z USA.  Třeba si do té doby myslel, že je něco víc než jen obyčejný podržtaška  pak zjistil, že Putin za svojí podporu tu a tam i něco chce. 

Pak se Lukašenko začal s Ruskem dohadovat o cenu ropy, chvílemi naopak zase budil dojem brzkého sjednocení s Ruskem a pak zase to vypadalo téměř na roztržku. Nepřipomíná vám to Erdogana? Takové zkoušení, co ještě může a co už ne? Takové dupání rozmazleného fracka, který neví, co by chtěl, ale nedá pokoj, dokud to nedostane? 

Živě si představuju všechny ty západní diplomaty, kteří Lukašenka podporují v tom, aby Putina hodil přes palubu a dal se na Západ, protože tam je to lepší. Aby Lukašenko přeťal spojenectví s Putinovou říší zla. Ale dopadlo to jako obvykle. Nabídky nebyly myšleny vážně a Lukašenko se teď přesvědčuje o tom, že měl jen sehrát roli užitečného nástroje proti Rusku a jakmile to prokoukl, hned se našlo dost jiných užitečných nástrojů proti Lukašenkovi, které teď musejí zdrhat ze země, případně byli rovnou vyvezeni a nehodlají se vrátit. 

Mimochodem, pokud tu Cigánovou nechal vyvézt sám Lukašenko, tak to byl geniální tah. Holka pak na videu lomí rukama a říká těm, kteří v ulicích nasazují zdraví a životy za její ideály, že se bojí a že se nemůže vrátit. Až se to mezi demonstranty rozšíří, velmi rychle toho nechají a začnou sami sebe přesvědčovat, že při trošce štěstí se nezjistí, že u toho byli. 

Co Lukašenkovi zbývá? Putin. Který ho v klidu nechal vyřvávat o samostatnosti, v klidu ho nechal hokynařit o cenu ropy, nepípl ani slovo, když Lukašenko oznamoval že je Rusko vlastně ee. Nechal trucovitého frajírka vykřičet, nechal ho ať si užije svoje blbé nápady a nechal ho, aby si teď vychutnal důsledky.

Neuplyne ani měsíc a Lukašenko bude sedět u Putina v Kremlu, tam mu Gosudar otecky vynadá, vše si vyříkají, Lukašenkovi bude odpuštěno, vše se vrátí do starých kolejí a Lukašenko bude rád, že se může spolehnout alespoň na Putina, když mu Pompeo s Macronem a Merkelovou naopak zapalují Minsk pod nohama.

Lukašenko se teď poněkud ošklivým způsobem dozvídá, kdo jsou jeho skuteční přátelé a kdo jsou jeho skuteční nepřátelé. Ale v obou případech je má za hranicemi, nikoliv doma. Doma je stále ještě svrchovaným pánem, autoritářem první kategorie kterého žádná demonstrace nesvrhne. 

Výsledkem bude zase oslabení Západu, protože mu další vládce nebude moci přijít na jméno, nebude mu věřit a posadí se ke stolu s těmi, co jsou na tom stejně. Co ho nechtějí svrhnout a chtějí s ním jen dělat byznys bez přívlastků. Od včerejších skoro přátel dostane Lukašenko naložené nějaké sankce a Putin se opět chechtá, až z Kremlu padají cihly, protože další nezdárný syn se kajícně vrací domů, že už bude hodný. 

A opět si všimněte... Putin nemusel dělat nic. Zdá se, že s věrolomností nás v Ojrópě a USA už počítá jako s konstantou. Vyšlo mu to s Erdoganem, vychází mu to s Haftárem, vychází mu to s Lukašenkem... Jak říkal Karel Čapek... diktátor je zpravidla poctivější než demokrat. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (110 hlasů)

Komentáře

jenom bych doporučoval to HDP uvádět v přepočtu na kupní sílu obyvatelstva GDP (PPP) - gross domestic product based on purchasing power parity. A my bychom se mohli začít divit...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

rikat rabovani reparace ? tak to fakt pobavi

-------
Anatomie plenění v Chicagu. Toto jsou reparace, prohlásili organizátoři

Bylo to něco neuvěřitelného: asi tisíc lidí se na základě klasické fake news, která informovala o diskriminaci, jež se nestala, shromáždilo velmi rychle v centru města, aby „protestovali“ pleněním obchodů. Někteří z účastníků rovnou přijeli v dodávkách, aby měli v čem odvézt zboží z obchodů vyrabovaných na nejluxusnějším místě Chicaga.

Nikdo se ani nenamáhal předstírat, že přišel demonstrovat. Rovnou začali plenit a krást. Kvůli tomu v noci na pondělí dorazili. Rabování kamuflované jako protest pořádala chicagská pobočka hnutí Black Lives Matter. Sama se k tomu přihlásila.

to je premium
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/chicago-blm-usa-rabovani.A200811…

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusko a Čína ohrožují naši demokracii. Držte je od Dukovan, radil Pompeo Česku

12. srpna 2020 8:34, aktualizováno 16:31

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo se shodl s premiérem Andrejem Babišem, že se Rusko snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci. Moskva neuspěje, svoboda vyhraje, řekl a dodal, že stejně se chová i Čína. Českou nezávislost by podle něj podkopalo, pokud by Rusko mělo vliv na dostavbu Dukovan. V Senátu ocenil, že navzdory kritice ze strany Číny jeho předseda Miloš Vystrčil navštíví Tchaj-wan.

„Přišel jsem proto, abych připomenul lidem v Česku, že jsme připraveni vám pomoci, a že pokud vás někdo chce ohrožovat, my budeme na vaší straně. Víme, že si vyberete demokracii,“ zaznělo od ministra zahraničních věcí Mike Pompea během jeho návštěvy v Praze.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mike-pompeo-usa-ministr-zahranici-ba…

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Americkej nacista nám přišel kázat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Bohové, ochraňujte mne před přáteli. S nepřáteli si už poradím sám.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

"...bojím se Danaů, byť přicházeli v dárkovém balení."

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

si alespoň odváží klíč od senátu

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

zamkl, rád neprodleně přikvačím a dveře pečlivě zavařím. Umím i hliníkem. Jediné, co mi nejde, svařovat dřevo bukovou elektrodou, to jsem ještě nezvládl.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Tak je to jasné, Temelín a Dukovany bude stavět Westinghouse. To bude průser s jejich schopnostmi! Ale zase bude výstavba genderově i rasově vyvážená. Slova české hymny pak dostanou skutečný význam. Kde domov můj? A Slováci z východní části Slovenska konečně poznají, co to znamená vidět nad Tatrou sa blýska a hromy divo bijú.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

I pravil tchoř: máte tady smrad, ale já neodejdu, dokud smrad nepomine.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

A ironie je, že mu bejvalej estebák přizvukoval.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

JosefS
Na tuto pozici Babiše už zadělal jeho tatíček.
Mne Babiš nepřekvapil,ale málokdo si uvědomuje,že jsme se upsali Satanovi a co to bude obnášet.
Vážená kydačská společnosti,raději včas z balit kufry.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opozice se již třepe, zda něco nekápne.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

nastávající krizi užije Babišovo voličstvo samo.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Litva, Lotyšsko a Polsko připravily plán na vyřešení krize v Bělorusku, uvedl litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci ve středu.
"Prezidenti našich tří zemí vypracovali plán na vyřešení situace v Bělorusku. Obsahuje tři kroky k vyřešení situace," uvedl.
Podle litevského vůdce by běloruská vláda měla nejprve přestat uplatňovat sílu na ty, kteří protestují proti výsledkům prezidentských voleb. "Kromě odmítnutí použití síly je nutné propustit zadržené," poznamenal. Třetím krokem plánu je zahájení dialogu se zástupci občanské komunity.

Neúspěch plánu na řešení krize v Bělorusku, který připravila Litva, Lotyšsko a Polsko, bude znamenat uplatnění evropských a vnitrostátních sankcí na Minsk, uvedl litevský prezident Gitanas Nauseda.
Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius věří, že by Bělorusko mělo uspořádat nové prezidentské volby, protože předchozí hlasování nebylo demokratické.
„Po přijetí tohoto plánu jsou naše země připraveny sloužit jako prostředníci, aby zprostředkovali proces překonání této krize,“ uvedl litevský vůdce.

Za techto podminek musi Lukasenko prilezt k Putinovi po ctyrech, i kdyby nechtel ...

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

a "demokracie" v souvislosti s Lotyšskem a Litvou. Které 30% populace "demokraticky" odňaly občanství (čímž je připravily o volební právo) a jeho vrácení podmiňují prakticky nesplnitelnými podmínkami.

Máte naprostou pravdu - Bělorusko buď bude s Ruskem, nebo nebude vůbec. Lukašenko nemá na výběr.
Polsko s Litvou by se velmi rády postaraly o rozparcelování.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Myslíte novou polsko-litevskou unii? Velkoknížectví litevské na vrcholu moci zahrnovalo celé Bělorusko, přilehlou oblast dnešní bělorusko-ruské hranice (Smolensk, Brjansk) a skoro celou Ukrajinu (bez Doněcku a Luhansku a Krymu). Neměli rovnou navrhnout, že Bělorusko rovnou obsadí? A Ukrajinu taky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bělorusko se udrží, byť s pomocí Ruska. Litvě v horizontu dvaceti let reálně hrozí přivtělení k Polsku. Mimo jiné i z čistě demografických důvodů.

Zatím bez slepic

... škoda financí, co kdyby to opět nevyšlo. To chce hned "potvrdit do funkce prezidentky" tu uteklou demokratku ... když je přesvědčena že vyhrála. Jákékoliv "počítání hlasů" je zbytečné. V Libyi se prohlásil presidentem taky "emigrant" v cizině a "západní hodnoty ho hned uznali i bez voleb. Ty jsou přeci zbytečné!!

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Měli by sehnat více signátářů, ať to má sílu. Ekvádor, Papuu a Togo alespoň.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Okamura vytáhl v přímém přenosu na Babiše: Nová imigrační centra, miliony neziskovkám.

titulek PL

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

analýza. Za těch pár minut čtení stojí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pan Adam Votruba je mj. autorem knížečky " Paradox úroku". Doporučuji. Po přečtení pak jistě sáhnete k B. Lietaer : Budoucnost peněz.
Je ale bohužel mnohem méně (respektive nesouměřitelně) populární jak např. Aňa (my na venkově již dva roky marně čekáme až splní svůj slib a přijede nám vysvětlovat jak se máme zachovat ve volbách, jak máme vnímat hybridní hrozby, že se máme organizovat občansky ...atd apod....Na ja, nyní se může tak ze dva další roky s úspěchem vymlouvat na koronavirus).

Douška.
Včíra jsem se chviličku zamyslel nad tím, zda znám nějakého herce, skutečného herce - kumštýře. Ne pomatence (viz Schopenhauer a jeho úvaha ve směru inklinace herců k šílenství...zde malá odbočka - nejsou politici vesměs jen herci ?....vládnou nám tedy šílenci ?) , kteří se za peníze (často daňových poplatníků) pouze chodí nebo se vozí a žvaní. No a zatím mě napadl jen Chaplin. Možná někdo přijde ještě na někoho jiného.....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

a sice dlhodobe planovanie priclenenie Bieloruska k RF.

Neviem ci ste zaregistrovali ten majsterstik s Krymom. kde sa vzal tu sa vzala bol zrazu sucastou RF.

Putin si s Lukasenkom rozumel. Potom bol L protivny na P a nejak som prestal registrovat v mainstreame staznosti na jeho vladu.
P sa mraci na L a maju tam nejake tie obchodne vojny. Mlieko, ropa a tak... zeby nebola nuda.
Avsak na stretnuti OKB som nevidel jeden tien na tvarach.

Kedze je L proti P tak ma L v podstate pravo existovat, pretoze je proti P. A kto je proti P je nas kamos.
Dokonca som nezaregistroval jedinu zmienku o tom, ze by to co robil L v case najvacsej paniky s koronakom nejak vybocovalo z normalu.
Pre tych co si nevsimli - L na koronaka serie. Uplne. A nick nedava srdcervuce pribehy umierajucich dochodcov na koronaka z BLR.

A teraz boli volby a L ich zjavne vyhral. Je jedno ci to je 80 na 20 alebo 50.1 na 49.9.
Furt je to zmanipulovane, taze naco sa srat s desatinkami - ahej?? :D

No a cil bude v BLR bordel. nieco ako pokus o majdan.
Len Ukrajina uz bola a vsetci videli ako to dopadlo. Sankcie uz boli a nik uz nic lepsie nevymysli.

Pri velmi popustenej erotickej fantazii by mohlo nasledovat :
prudky rozmach demonstracii
nasledne pozvanie RF ako mierotvorcov
a je vymalovane.

Jedine co sa mi nechce hladat - pac som lenivy - je, kedy ze si to L s P podpisali, ze BLR sa stane sucastou RF. Teda ani nie ze kedy to podpisali ale kedy ze sa to ma stat.

Obavam sa ze nasi strategovia su vyberani na zaklade kluca dostatocneho zastupenia minorit a podla toho to aj vypada :D :D :D
...chjo

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Za 1: Obavam sa ze nasi strategovia su vyberani na zaklade kluca dostatocneho zastupenia minorit a podla toho to aj vypada
Za 2: Situace se uklidní a Lukašenko bude natvrdo poučený. Už ví kam doskočí. Nebude nutná žádná akce RF. Postačí pokračovat v dojednaném sbližování. Pro jistotu je v Bělorusku ruská vojenská základna, to je záloha proti vstupu NATO.
Dodatek: Někdy musí být poučení dost tvrdé, jsou i palice dubové.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

cikánech - pardon - romech od I. Davida.

Dnes mne pracovní vichr zavál do nechvalně známé ostravské části, zvané Vítkovice.
Když můj parťák sešplhal z kabiny auta, ihned mne komandoval:
"A kurva, fofrem to zamykej, cype, bo kaj se podivaš, fšude sama kofola."

A můj syn si za mimořádné navýšení kapesného, kteréžto jsem slíbil za dobré vysvědčení ze SŠ, pořídil vyhazovák. Boxer si udělal už v první polovině školního roku v praktické výuce. Pochopitelně na obráběcím centru, žádná trapná ruční výroba. Ten mladý blbec se totiž nacpal na Vítkovickou průmyslovou školu.
A k úklidovým pracím má rovněž negativní poměr...
Tak nevím...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

že nemám kladný vztah k manuální práci. To už byl ředitelem soudruh Janec, který v 15 letech bojoval v SNP a o prvních májích defiloval s plechovou hrudí před Mamulou.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

si může pomelo vzít s sebou domů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Já bohužel znám jen jednoho Bělorusa, kterého jsem měl (a mám) velmi v oblibě - a sice Poláka Czeslawa Niemena (dle řeky Nemen).

Zatím bez slepic

https://www.youtube.com/watch?v=77qzNFOvD4E

Dá se toho najít povícero.
Podařilo se mi navštívit jeho koncert. Úžasný zážitek, přinejmenším na část života, když už bych nechtěl přehánět slůvkem "celý".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A co čekáte od běloruskýho Turka? Nebo od německýho Čecha. Nebo od kancelářskýho socialisty nebo od zlodějského podnikatele nebo od znebe vzatých dotací nebo od falešných dluhů nebo od pitomých blboňů co se k temu ostentativně vymezují zásadně písemně a jedou v tem s něma na plné gule?

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)