Wagnerovci

Autor

Máme léto. I když jsem si letos hrábl na dno při žních, přesto jsem stihl se svými ratolestmi nějakou tu dovolenou a zatímco čtete tento text, nejspíš už máme postavený stan na jedné takové nepřístupné plošině uprostřed Tepelské pahorkatiny a hrajeme si na týden na Robinsony.  Mám teď na chvíli lidí plné zuby a potřebuju kromě rodiny nikoho nevidět a hlavně neslyšet. V následujícím týdnu jsem nedostupný zcela a úplně. Jsem mimo internet i mimo civilizaci. A protože i Kydy potřebují dovolenou, budou vycházet prázdninové a dovolenkové texty od Targuse a Godota. Následovat bude Admirálův seriál, který fakt stojí za to. 

Předpokládám, že se budou diskutovat především aktuality z domova i ze světa, doporučil bych jako jednotící téma Lukašenka v Bělorusku. Jáí to dneska ještě načnu a navrhuji vám to celé sledovat. Děje se tam něco, čemu přestávám rozumnět. 

Protesty po volbách tam prozatím neutichají, ba dokonce rostou. Policie (prý) odkládá štíty a přidává se k demonstrantům. Probíhají (prý) velké stávky na mnoha místech v Bělorusku. Asi ho tam nemají rádi mnohem víc než jsem si myslel. 

Lukašenko přitvrzuje, protože to jediné se mu nedá odpárat - drží moc pevně v rukou a žádný zahraniční rozesírač mu tam zatím odstřelovače dovézt nemůže. Chvílemi lze vidět náš plyšák - demonstranti objímají policajty, dávají jim kytky a i když je režim ozbrojený a doposud silný, tohle vypadá jinak než Majdan. 

Zdá se, že budu muset poněkud pozměnit názor. Zatím jen zvolna a opatrně, ale chtěl bych upozornit na něco, co se sice v médiích objevilo, ale rychle to zapadlo. 

Wagnerova armáda. 

Vzpomínáte? Bylo chvíli do běloruských prezidentských voleb a Lukašenko ohlásil, jak pozatýkali jednotku wagnerovců, kteří měli za úkol ovlivnit volby. 

Taková hovadina, říkal jsem si... jak může pár hochů něco ovlivnit? Jo, dovedu si představit, jak ovlivňují demonstrace a veřejné mínění po volbách střelbou z oken hotelu a Jaromír Štětina to hned dokumentuje, protože má oči jako dalekohledy a je znalec uniforem včetně těch neoznačených. 

Co když už Putin Lukašenka odepsal? Co když si řekl, že zkusí něco podobného jako jeho úhlavní kamarádi Usáci? Třeba tam někde v běloruské KGB už sedí nový prezident... Nebo co když je Lukašenko poslední překážka ke sjednocení Ruska a Běloruska? 

Cigánovská je za hranicemi, americký kůň se už znemožnil v přímém přenosu...

Po čem vlastně demonstranti volají? Kromě odstranění diktátorka? Co když Putin jen "velkomyslně" vyjde vstříc náladám veřejnosti? Co když má Lukašenko už jen jeden úkol, ať dobrovolný nebo nedobrovolný? Prostě předat zemi Putinovi... 

Je to jen taková úvaha o té nejšílenější možnosti, nemám k dispozici žádné lepší reálie, takže to prosím sledujte a kromě pochvalných komentářů našim autorům, odkazujte na aktuality a přidávejte vlastní pohledy. 

Já si to pak za týden přečtu. 

Váš Vidlák

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (46 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Velmi zajímavé!
dva díly, na konci tohoto dílu odkaz na pokračování
Doporučuji zvl. Gerdovi a Občanovi.
-----------
Dva pilíře k porážce liberalismu a záchraně demokracie (1.část)
Adam Votruba

Adam Votruba se ve své dvojdílné eseji zamýšlí nad dvěma možnými východisky ze současné krize liberalismu.

V současnosti sledujeme nepochybnou krizi liberálního řádu. Je otázkou, jaké politické řešení stávající konflikty přinesou. V médiích je věnována pozornost analýzám současného stavu, názor na příčiny se pochopitelně liší v závislosti na politickém názoru každého jednotlivého komentátora.

Ve svém eseji chci nabídnout něco jiného než jen ohledání příčin současné krize. Dlouholeté přemýšlení o politických idejích a historických souvislostech mě vede k přesvědčení, že jádrem krize je ideologické popření jednoho ze stěžejních principů, na němž stojí lidská společnost. Nositelem tohoto popření se stal liberalismus jakožto vítězná a triumfující ideologie Západu.

http://casopisargument.cz/?p=30976

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Autor patrně zná Sasina a jejím silně ovlivněn :o)
Ne vážně - autor popisuje přesně to, o čem tu furt kolem dokola melduje Sasin. Nedělitelné a nezcizitelné podíly na společném vlastnictví, základní potřeby a jejich soupis a realizace. Až toto bude respektováno a zrealizováno, PAK se teprve můžeme začít bavit o nějaké demokracii.

Přitom NEJDE o žádný komunismus. Liberální vlastnické i jiné vztahy nejsou nijak vyloučeny - s vyjímkou vlastnictví veškeré půdy a nerostného a vodního bohatství státem, zaručujícím jednomu každému OBČANOVI (cizinci z vlastnictví absolutně a trvale vyloučeni) jeho nezcizitelný a nedělitelný podíl, a s vyjímkou naplnění základních potřeb jednoho každého OBČANA.

S obsahem eseje se ztotožňuji takřka bezvýhradně.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Jen jsem se - jako už pravidelně - zapomněl podepsat.
Myšlenky jsou pozoruhodné hlavně tím, že se nejedná o ideologický text - nejspíš by jej podepsal leckterý filosof už před staletími.

Nejpozoruhodnější (pomineme-li upozornění na existenci "společného komunitního vlastnictví" půdy a jiných přírodních zdrojů - nejdéle asi přežíval institut společné pastviny - je konstatování o dlouhodobé neslučitelnosti liberalismu a demokracie...

Současný systém není podle mého názoru kapitalismus, socialismus ani feudalismus, je čímsi zrůdným a celosvětově maligním.
Kterýkoli jeho rys jistěv zárodcích najdeme i v minulosti - jenže dříve se společnost s takto maligními rysy během jedné generace zhroutila a byla "darwinovsky" pohlcena konkurenčním okolím.
Dnes vlivem globalizace metastázuje celoplanetárně, částečně včetně oné Číny či Ruska. Pravda, v těchto zemích zatím část společnosti (včetně ČÁSTI elit)bojuje o přežití.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Sem lehce potěšen vaším překladem těch esejí. Pokračujte. Zdravím

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Úplná demokracie je možná jen na úrovni, kde se ještě všichni lidé osobně znají. Takže do velikosti vesnice. U větší skupiny osob už musí nastoupit zastupitelská demokracie a skutečně demokratická společenství prohrávají s autoritářskými systémy. Máme příklad v historii, zotročení Polabských Slovanů Franky a Sasy.
Obávám se, že k žádné změně vývoje nedojde. Ti, kdo dnes vládnou prostřednictvím nastrčených figurek politiků, jsou daleko.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Ovšem můžeme zde v přímém přenosu sledovat (obraznou) popravu těch (pseudo)novinářů, (pseudo)politiků, (pseudo)vzdělavatelů a (dalších) grázlů či pitomců....kteří nás leta straší tím, jak Putin neustále číhá na vhodný okamžik, aby se zmocnil nejprve Ukrajiny, Běloruska, Gruzie, pak Litvy, poté i Estonska a Lotyšska , následovat bude Polsko, Slovensko, Česká republika...no a to se už octne u samých hranic s Německem, které samozřejmě měl napadnout taky.
A ono stále nic, to je k uzoufání - jak pak přesvědčit stádo aby začlo strachem bučet a prosit svého baču, aby nakoupil další americký šrot a aby pastevecké psy vyslal chránit naše zdejší stádo tu do Mali, jindy do Syrie a ondy zase do Teheránu. To je úkol sisyfovský, na více generací. Ale samozřejmě i docela dobré bydlo, pokud prachy stále přicházejí, to je jasné.

Putin bude mít co dělat s tím, aby zvládl domácí muslimy, zejména pokud se vytvoří sunnitsko-židovská svatá aliance. Kam tam s nějakým Běloruskem, ať si do něj pumpuje prachy (i vaše a naše prachy) Pompeius Minimus.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Nepřesný odhad. Puťka nehraje hru někoho kupovat. Proč by vyhazoval peníze, když mu stejně všechno spadne do klína? Vše je již za hranou, nelze nijak zpětně zvrátit trend, který dnes pozorujeme.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Lukašenko chce situaci ve své zemi probrat s Putinem
Dnes 11:32 – Minsk • Aktualizováno 12:34jem, Novinky

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by Nazdar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lukašenko mluvil s Putinem. „Toto už není jen hrozba pro Bělorusko,“ říká o pokračujících protestech
AKTUALIZOVÁNO

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Nazdar (neověřeno)

Trvalý odkaz

"bratrská pomoc?"

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/lukasenko-putin-situace-protesty…

Buď už Lukašenko přispěchal ke křížku, protože situace je vážná a v Bělorusku hrozí ozbrojený konflikt s "obránci demokracie", nebo se naopak v podstatě nic moc neděje a chlapci se jen sešli, aby probrali další taktiku.

Mimochodem...
Musí být pro "demokraty" k uzoufání, že "lid" ne a ne zabrat na ty "Martiny Šmídy".
První, co se pokoušel dostat se do dveří jedoucí policejní dodávky, byl naprosté fiasko.
Druhému zase bouchl v prackách molotov - takže další těžký propadák.
Třetí údajná "oběť policejní brutality" měla těžce nemocné srdce. Což je patrně kvalifikace pro účast na protivládních demoškách, při nichž bývá potřeba tu popoběhnout, tu dělat jiné prudké pohyby (třeba házet molotovy, dlažební kostky atd.).
To si fakt neumějí vymyslet něco věrohodného?

Nakonec jsem se pustil do běloruského netu. Moc toho není, google a další pravděpodobně embargují běloruské weby.
Přesto však - "Сітуацыя ў Беларусі стане адной з тэм, якія міністр замежных спраў Польшчы Яцэк Чапутовіч мае намер абмеркаваць падчас перамоваў у суботу з дзяржсакратаром ЗША Майклам Пампеа. Пра гэта сам польскі міністр паведаміў у інтэрв'ю агенцтву PAP.
Раней у той жа дзень Лукашэнка на нарадзе ў Мінску заявіў, што плануе разгледзець сітуацыю ў Беларусі з Пуціным, бо тое, што адбываецца ў рэспубліцы тычыцца ўсёй прасторы Саюзнай дзяржавы.
https://nn.by/?c=ar&i=257138"
---------------------------------------------------------
"Лукашэнка: Трэба звязацца з Пуціным, гэта пагроза ўжо не толькі Беларусі.
Аляксандр Лукашэнка мае намер звязацца з прэзідэнтам Расеі Уладзімірам Пуціным. На яго думку, у яго краіне «разгортваецца агрэсія» і існуе „пагроза ня толькі Беларусі”, паведамляе echo.msk са спасылкай на „Коммерсант”. «Фактычна па сцэнары разгортваецца агрэсія супраць Беларусі. Трэба звязацца з Пуціным, прэзідэнтам Расеі, каб я мог з ім перамовіцца цяпер. Таму што гэта ўжо пагроза не толькі Беларусі », – сказаў спадар Лукашэнка на нарадзе ў Менску (цытата па БелТА). На думку Лукашэнкі, у краіне «з’явіліся элементы вонкавага ўмяшання». «Нас закалыхваць не трэба мірнымі акцыямі і дэманстрацыямі. Мы бачым, што ў глыбіні адбываецца. Мы вельмі добра гэта бачым », – сказаў ён.
https://www.racyja.com/palityka/lukashenka-treba-zvyazatstsa-z-putsinym…;

(Kdyby bylo potřeba, tak to přeložím)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

pořád mi ty zvěsti našich "nezávislých" psavců nehrály s tím, co jsem viděla na té "májové" přehlídce, kdy jsem se koukala hlavně na lidi koem a ne na tribunu a vojáky. Byla jsem zvědavá, kolik tam uvidím orouškovaných, když to neměli povinné, hmm.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Že by se od května tolik změnilo? Za necelé dva měsíce? Tomu nemůže nikdo příčetný věřit.
Já se koukal i na ty vojáky a to nebylo nic naučeného. To bylo spontánní chování.
Lidé kolem dtto.

S těmi rouškami - ono se tam opravdu velmi dlouho nedělo vůbec nic.
Myslím, že se situace začala postupně zhoršovat až když byli odesláni domů gastarbeiteři.
Takže na přehlídce ještě neměli důvod mít hadr na kušně.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Situace v Bělorusku bude jedním z témat, o nichž má polský ministr zahraničí Jacek Chaputowicz v úmyslu diskutovat během sobotních rozhovorů s americkým ministrem zahraničí Michaelem Pompeem. Oznámil to polský ministr v rozhovoru s PAP.
Lukašenko na schůzce v Minsku dříve řekl, že plánuje zvážit situaci v Bělorusku s Putinem, protože to, co se děje v republice, se týká celého státu Unie.

--------------------------------------------------- -------
"Lukašenko: Musíme kontaktovat Putina, je to hrozba nejen pro Bělorusko."
Alexander Lukašenko hodlá kontaktovat ruského prezidenta Vladimíra Putina. Podle jeho názoru „ve své zemi dochází k„ agresi “a existuje„ hrozba nejen pro Bělorusko “, uvádí echo.msk s odkazem na„ Kommersant “. "Ve skutečnosti se scénář projevuje agresí vůči Bělorusku." Musím kontaktovat Putina, ruského prezidenta, abych s ním teď mohl mluvit. Protože je to hrozba nejen pro Bělorusko, “uvedl Lukašenko na setkání v Minsku (citováno BelTA). Podle Lukašenky se „v zemi objevily prvky vnější intervence“. "Měli bychom se nechat svádět pokojnými akcemi a demonstracemi." Vidíme, co se děje do hloubky. Vidíme to velmi dobře, “řekl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Bělorusko chystalo se vyhlásit částečný státní bankrot. A mělo se privatizovat, ovšem pod kuratelou Lukašenkovou, tedy čínskou cestou. Na to se měly navnadit prachy z tkzv. Západu
O to jde, vážení - proto také i Babišovy požadavky nových voleb (" nevměšování" ???....a kdo jinému jámu kopá.....), Mirunina hysterie a pirátovo přicmrndávání. Jeden za jednoho a všici za ním.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak je to barevná revoluce nebo není? Co mají společného Ukrajina s Běloruskem?
Barevná revoluce to zatím není, ale mám pocit, že se brzy nějaká barva vytáhne. Co mají společného? Janukovič byl zloděj a grázl, Lukašenko je grázl. Je-li zloděj nevím, ale to se brzy dozvíme. Janukovič nevyužil sílu svých voličů a podpory Ruska(cukal se a chtěl to hrát na obě strany). Lukašenko se cuká a hraje to na obě strany. Janukoviče zachránil Putin, ale dočasně ztratil Ukrajinu. Lukašenka zachrání Putin, ale nejspíše ztratí na nějaký čas Bělorusko. Vše špatně pro Lukašenka. Lukašenko to už prohrál a tak se bojuje jen o Bělorusko, čas je rozhodující a Lukašenko už nemůže váhat. Co dál? Lukašenko musí odstoupit, předat vládu premiérovi a vyhlásit nové volby. To vše proto, aby neztratil podporu venkova a ruské duše. Věřím, že zatím většina země nechce příklon k západu (Ukrajina je pro ně odstrašujícím příkladem) ale všeho do času. Proto ten rozhovor Lukašenka s Putinem.Brzy budeme vědět více. Držím palce Bělorusům.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lukašenko se zachrání sám. Hrál vysokou hru s mnohem většími hráči. Nemohl vyhrát, ale zkusil to. Ukrajinská cesta je vyloučena. Nejsou pro to podmínky. Bělorusko je velmi silně provázáno s ruskou ekonomikou. Ruština se běžně používá v komunikaci. Vztah Bělorusů k Rusům je historicky velmi dobrý. K Polákům na západě špatný. Ukrajina je vynikající odstrašující příklad. A pak ne každý evropský politik chce ovládnout Bělorusko. Přineslo by to velkou nestabilitu a byly by jen škody.
Rusko si nedá Bělorusko vzít, stejně jako Německo Česko nebo USA Polsko. To je současná geopolitická realita.
EU se zmůže jen na verbální škody - různé demonstrace na východě a bláboly. Místo babiše bude na chvíli Lukašenko. Sankce EU jen na určité osoby.
Z jistých náznaků lze usoudit, že Lukašenko má ve státním aparátu nepřátele se západním zaměřením, nelze se tomu divit (tzv. Wagnerovci byli do Běloruska nejspíš posláni, aby eliminovali případné ozbrojené "majdanové" bojůvky. Někdo z ministerstva vnitra je prásknul aby poškodil Lukašenka. Připravoval cestu) Rusové budou mít v silových složkách svoji pátou kolonu, ta by měla, mimo jiné, eliminovat pokusy o převrat.
Vzdáleně se můžeme inspirovat pokusem o převrat proti Erdoğanovi.
Každopádně to bude zajímavější než šachy a může to přinést i nový vítr do Ruska. Pohnout ledy. Ale tak hluboko nelze vidět.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

strejda.
Přesně.
To se najednou odhalilo nepřátel Běloruska a Ruska,že budou mít jejich silové složky dost práce.
A když víme,kdo o všem rozhoduje na Ukrajině,tak to dost uškodí Ukrajincům,že jdou proti Rusku.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

13:49

Demonstrace na podporu protestů v Bělorusku se budou v neděli konat i v Česku, a to na Staroměstském náměstí v Praze a na Dominikánském náměstí v Brně. Mezi řečníky budou například senátoři Václav Láska, Pavel Fischer a Václav Hampl, ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský, europoslanci Luděk Niedermayer a Mikuláš Peksa, poslanci Miroslava Němcová a Jan Lipavský, zástupkyně běloruské menšiny v Radě vlády Alena Kovářová či básník slam poetry Robert Netuka alias Tukan.

13:15Alexandr Lukašenko.

"Nemusí nás ukolébávat výroky o pokojných akcích a demonstracích. Vidíme, co za tím je (…) Navíc jsme četli manuály barevných revolucí," zdůraznil Lukašenko nebezpečí, které podle něj probíhající protesty představují.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Láska na demonstraci bude. Bude tam ovšem i pravda?

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Спасибо, товарищ голубь, что заступился за меня.

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Je to elf, co objevil Google překladač. A ještě k tomu špatně.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

to si vážně myslíte, že jsme tak hloupí a na tu Vaši hloupou provokaci nalítneme. Kdopak Vás a PROČ tímhle pověřil. Prozradíte ?
Dejte si raději odchod.....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Alexandrovi, špatně se to zařadilo

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Спасибо товарищу Эмо. Мне поручили /поведал/ сам великий Владимир Ш., которому товарищ Голубов так часто писал.
Вы самка от товарища Голуба?
Что значит на вашем языке jsme tak hloupí a na tu Vaši hloupou provokaci nalítneme?

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

se projeví nejlépe v situaci, kdy argumenty jaksi trpí absencí.
Že, Sašenko?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Alexandře Alexandroviči,
kde se v elfí centrále berou tak nevzdělaní elfové? Vždyť nemáte schopnosti přesvědčit na nenávist k Rusku ani retardovaného amerického rednecka!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

já se , sice musela, učit ruštinu už v dobách, když tvůj táta čůral po plotech, takže na takové debilně seskládané provokačky neskočím. Nevím sice proč tak blbneš, ale určitě to nebude nic dobrého......

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Registrovaný
Adrilus
Máte ve svých odpovědích chyby. Báseň na azbuku by měla být nějak takto: a, be,ve, ge, de, je, jo, že,
vot čitaju ja uže,
zet, i, je, ka, el, em, en o,
nesmatri savsem v okno,
pe, er, es, te, u, ef, cha,
och nauka neľegka,
ca, ča, ša, šča, tvjordyj znak,
nezapomňu ja nikak,
i mjakij znak, e, ju, ja,
azbuku vsju znaju ja.

Tak jsme se učili azbuku my, zvláštní je, že si to člověk i po desetiletích pamatuje, zato se spelování v anglině ..... šmajdá a fest

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Tedy.... to se jen tak nevidí. Smekám. I když...pro mě je tohle novinka. Na mě v školje s razširennom programom pa inostrannych (vyučovalo se zde i němčině) jazykach vybalili zase tohle : Adin, dva, četyri, pjať...išol zajčik paguljať....Kdy ta pitomka, co nás tyhlety kraviny učila, nutila nás při tom zpěvu poskakovat a rukama imitovat zaječí ouška. Pro mě, který vyrostl na písni O Tannenbaum wie treu sind deine Blatter či Narodil se Kristus Pán...to byl kulturní šok...takže si to taky pamatuju dodnes, paměti se prostě přikázat nedá, nejde to. Paměť (maroda) se dá koupit ...ale změnit ?
I když.....nikdy neříkej, že něco nejde. Chce to ale čas a pořádné porce propagandy.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Bitva u Domažlic se odehrála 14. srpna 1431 v lokalitě mezi městy Domažlice a Kdyně. Husitská vojska pod velením Prokopa Holého zde téměř bez boje porazila účastníky čtvrté křížové výpravy vedené markrabětem Fridrichem Braniborským a kardinálem Juliánem Cesarinim. Debakl křižáckého vojska definitivně přesvědčil katolické církevní kruhy o zbytečné snaze pokořit Čechy silou..

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
1 hod ·

Není nad to, když se měří všem stejně

Včera se sešla Rada ministrů zahraničí Evropské unie. Svolalo ji Řecko, které požadovalo vyhlášení sankcí vůči Turecku – za jeho ilegální aktivity v Egejském moři.

Mluvilo se ovšem především o vyhlášení sankcí vůči Bělorusku. To je samozřejmě daleko větší ohrožení evropských hodnot než pirátské akce Turecka.

Sankce vůči Turecku schváleny nebyly. Kromě Německa, což se očekávalo, je zablokovaly i další státy. Podle tureckého právníka Musy Cömerta, přítomného jednáním, to byly i Itálie, Španělsko, Malta, Maďarsko a Bulharsko. Oficiálně je další jednání odloženo na „pozdní srpen“. Předtím se mají k jednání sejít mimochodem i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Co donutilo zmíněné státy hlasovat proti sankcím, je jasné u Německa a dalo se to očekávat. Bulharsko má s Tureckem, stejně jako další balkánské státy, dohodu o hospodářské spolupráci. Maďarsko se hlásí k turkickým tradicím a má s Tureckem rovněž velmi přátelské vztahy. Co vedlo ostatní státy, aby se postavily proti Řecku, se časem ukáže, nejspíš to bude nějaké „drobné vydírání“. Všechno diplomatické úsilí především Německa se bude soustředit na to, dostat Řecko a Turecko k jednacímu stolu. Nutnost tohoto dialogu mimochodem zdůrazňuje i francouzský prezident.

Řekové se vesměs ptají: O čem se ale bude jednat? O tom, že Řecko má postoupit polovinu ostrovů v Egejském moři Turecku?
Mezinárodní právo o výsostných vodách mluví jasně. Jakékoli aktivity tureckých těžebních lidí a jejich doprovodných válečných fregat ve Středozemí jsou ilegální. Je to tedy až příliš jednoduché na to, aby bylo o čem jednat. Turecko se má stáhnout, a pokud chce ropu, má si koupit licence.

Na to je ovšem Erdogan, tento „vládce východního Středomoří“ příliš velký pán. A má příliš velkou podporu EU.
To je jednoduchý klíč ke všem těm vyhlášením o „nutnosti udržet dialog s Tureckem.“

Mezitím mluvčí turecké vlády Omer Celik tweetoval, že Turecko „nepostoupí nikomu ani část své modré vlasti“, kterou je míněno východní Středomoří.

Řekové, jak sami konstatují, se nacházejí mezi Scyllou – tedy tureckými nároky – a Charybdou – tedy oslabenou ekonomikou a slabou turistickou sezónou díky koronakrizi. Server sl.press.gr se ptá, jak dlouho bude oslabená země odolávat soustředěnému tlaku Turecka a jeho hlavního spojence Německa.

Z více zdrojů se dozvídáme, že vyjednávání mezi Řeckem a Tureckem má „začít od nuly“. Kde je ta nula? V roce 1826, před vyhlášením nezávislosti Řecka na Osmanské říši? Před smlouvou z Lausanne, která spolu se smlouvami po 2. světové válce Řecku ostrova v Egejském moři přiřkla? Před memorandem Turecka a „oficiální“ vlády v Libyi o rozdělení řeckých ostrovů? Nebo před smlouvu Řecka a Egypta o exkluzivní ekonomické zóně? Vzhledem k tomu, že posledně jmenovaná smlouva prý „rozezlila Německo“, tipuji tu poslední. Na konci srpna už by mělo být Řecko dostatečně „zpracováno“, aby postoupilo Turecku část svých ostrovů? Nebo o co při této podivné hře jde? O čem bude dialog vydíraného s vyděračem?

Není divu, že Řecko po nevstřícném přístupu ministrů zahraničních věcí k jeho požadavkům odmítlo souhlasit se sankcemi proti Bělorusku. Lukašenko NENÍ větší ohrožení Evropy než Erdogan. Pokrytectví EU touto snahou – potrestat jednu zemi za volby a druhou „statečně“ chránit před jakoukoli újmou, která by mohla poškodit zájmy koncernů a zbrojařských fabrik, dosáhlo svého vrcholu.

Jako jedna z mála zemí se vůči politice EU vůči Turecku vyslovilo Rakousko, a to ústy svého ministra zahraničí Schallenberga. Ten Turecko ostře kritizoval. Podle něj by měla Evropská unie kvůli situaci ve Středomoří přehodnotit svůj postoj k Turecku. „Musím říci, že Rakousko je velmi znepokojeno nebezpečnou a alarmující situací, o které si myslíme, že by mohla eskalovat,“ uvedl Schallenberg, „Působení některých států ve východním Středomoří by mohlo vést Evropskou unii k přehodnocení jejích vztahů s Tureckem,“ dodal.

Rakousko ovšem není člen NATO, a proto si může dovolit říci vlastní názor.

Za Řeckem tedy stojí Izrael, jak opakovaně ujišťuje, dále Spojené arabské emiráty, dále Egypt a také Haftarova Libyjská národní armáda, kterou ale EU neuznává. Evropa až na výjimky háže zemi, které vděčí za svou vlastní civilizaci, přes palubu. Nikdo nechce konflikt s Tureckem, který by mohl bolet a ohrozit ekonomické zájmy, což by se projevilo nepřízní sponzorů v příští volební kampani.

Dáme Erdoganovi jen pár řeckých ostrovů, pak možná kousek pevniny, pár italských ostrovů, kousek Balkánu, a tím „zachráníme mír“. To je politika špiček EU. Stejná, vždycky tváří v tvář skutečnému agresorovi stejná.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

Su zvědavej, gdy vás ten floskulín přestane bavit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Členové - Skupina ČR - Bělorusko
Jméno Volební kraj Klub Výbor(y) Komise Delegace
MUDr. Jiří Běhounek Vysočina ČSSD VZ DKCOVID
JUDr. Vojtěch Filip Jihočeský KSČM ORGV SKÚČR
JUDr. Stanislav Grospič Středočeský KSČM MIV, UPV SKÚČR SDMPU
Ing. Jaroslav Holík Zlínský SPD VZP, ZAV
Ing. Pavel Jelínek, PhD. Olomoucký SPD VSR, VO SKNÚKIB, SKHH
Jiří Kohoutek Pardubický SPD HV, VSR
Ing. et Ing. Leo Luzar Moravskoslezský KSČM PV, HV VKOKD
JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, Ph.D. Královéhradecký KSČM UPV, VB SKGIBS SDOBSE
Bc. Daniel Pawlas Moravskoslezský KSČM VZ, ZAV
Zdeněk Podal Královéhradecký SPD ZEV, VVVKM SKFAÚ, SKPKPS
Navigace sekcePoslanci a orgány

Zatím bez slepic

Promiňte pane elfe referente, ale nějak jsem nepochopil, co chtěl tímto příspěvkem básník sdělit světu. Opravdu neumíte nic víc, než CTRL+C a CTRL+V. Dosti ubohé...

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

"Vaše moudrost je nad/ naše/ mé chápání".

Průměrný počet slepic: 1.3 (3 hlasů)

In reply to by Nazdar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Promiňte pane elfe referente, ale:
1. mohla by, Vaše vzdělanosti, mě, prostému, sdělit jméno toho vámi citovaného klasika?
2. opravdu vysvětlit, mě, prostému, co chtěla předchozím příspěvkem Vaše vzdělanost sdělit světu?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdy může vykonávat onu funkci solidně hnojeného křoví. Tedy nevytýkal bych mu nic až tak moc zvláštního - co by předtím nedělali i jiní "naši" ministři pohraničních věcí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Marie Divišová
59 min ·

V Bělorusku se přehnala největší bouře, všichni vyzývají k ukončení násilí a uklidnění situace

- V Bělorusku dnes propustili většinu zadržených z minulých protestů (7000 lidí), za mřížemi se ocitlo značné množství osob, kteří neměli s protesty podle svého tvrzení žádnou spojitost, jenom se náhodou procházeli v místech, kde se zrovna protestovalo.
- Několik zadržených ukázalo na Internetu modřiny po bití, některé vypadají dost děsivě, několik lidí se nechalo hospitalizovat a podávají trestní oznámení. Zřejmě většinou dostali betelnou nakládačku pendrekama a rákoskama, nedostávali jíst ani pít několik dnů
- Funguje už také internet a z Minsku vysílá několik zahraničních médií (předrím většina médií přebírala materiály od polského kanálu NEXTA)
- Lukašenko zavolal Putinovi, aby s ním prodiskutoval nastalou situaci. Poté vypustil do světa hlášku, že se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem domluvil na pomoci Bělorusku, jakmile jej požádá o pomoc při zajištění bezpečnosti.
- Vyjádření na stránkách ruského prezidenta je zdrženlivější - "obě strany vyjádřily přesvědčení, že vzniklé problémy budou vyřešeny tak, aby je nemohly využít destruktivní síly směřující k poškození vzájemné spolupráce".
- Oba státníci vyjádřili zájem na pokračování tzv Svazového společenství (Союзное государство), což je dohoda, směřující k úzké spolupráci. Před časem se dokonce spekulovalo, že povede ke sjednocení Běloruska a Ruska, Lukašenko ale v poslední době spolupráci soustavně torpédoval různými nepřátelskými vyjádřeními na adresu Ruska a ekonomickým vydíráním.
- Všechny opoziční a zahraniční média typu Echo Moskvy, Hlasu Ameriky či Rádia Svoboda ihned začaly rozehrávat rozsáhlé diskuse, co bude, když by Putin poslal do Běloruska "zelené človíčky"
- Putin jako obvykle mlčí, a když Putin mlčí, tak pak umí pořádně překvapit razantním činem
- Do Ruska se vrátili vojenským speciálem ruští občané, zadržení jako údajní členové Wagnerovců, kteří prý chystali v Bělorusku státní převrat. Beze slova vysvětlení. Ale všechno nasvědčuje tomu, že na Lukašenka přichystali pastičku lidé z jeho vlastních speciálních služeb ve spolupráci s kdovíkým z Ukrajiny. Protože letenky a ubytování pro skupinu byly objednané z Ukrajiny a prorežimní ukrajinský novinář Gordon iniciativně udělal s Lukašenkem ihned po zadržení dvouhodinový rozhovor, který si zřejmě připravoval předem. A ukrajinská vláda požádala ihned o vydání zadržených na Ukrajinu kvůli tomu, že se údajně účastnili bojů na Donbasu
- Na internetu se objevila zajímavá informace, že jakási neziskovka se nabourala do volebního systému a vypustili údajné "reálné výsledky voleb" v podobě 58% pro Lukašenka, 28 % pro Tichanovskou
- Tichanovská dále zůstává v zahraničí, ale vyzvala k vytvoření sjednoceného postupu opozice při jednání o řešení situace. Její projev byl tak podivný, že vlastně vůbec není jasné, co má dále v úmyslu dělat. Prostě přečetla unaveným hlasem jakýsi text bez hlavy a paty, jako rozhodný vůdce opozice určitě nevypadá, i když ji slušně nalíčili. A na tom nejspíš všechno pozdvižení ztroskotá, "zvolená" Tichanovská evidentně není dobrá vůdkyně pro revoluci a nikdo jiný nemá legitimitu (zatím)
- Několik velkých závodů vyhlásilo stávku "na podporu změn". Dělníci stojí na továrních nádvořích nebo náměstích a skandují uchodi uchodi - odejdi odejdi - a myslí tím Lukašenka.
- Lukašenko stákujícím v televizi připoměl, že ve světě řádí ostrá krize a pokud budou nějakou dobu stávkovat, pak už se nemusí vracet do práce, protože podnik ztratí trhy a pak už ani ten podnik nebude existovat, bo bez odbytu zkrachuje. Tak si to stávkování mají lidi pořádně rozmyslet.
- V pondělí se Lukašenko chystá navštívit stávkující a zodpovědět jim dotazy, co dál
- Nanebevzetí běloruského Floyda se moc nedaří. Ten člověk byl tak problematický s tou svojí bombou, co si vyrobil a co se s ní sám zabil, že ho různá média raději ani nejmenují jménem, nazývají ho náš mučedník. Objevují se zprávy o dalším mrtvém, ale ani ten zatím nemá jméno
- Kromě prozápadní opozice existuje v Bělorusku také velmi silná opozice proruská. Těmto lidem se velmi nelíbilo, jak Lukašenko v poslední době šachoval s jednáním s USA a EU a varují před majdaněním, které by mohlo skončit jako na Ukrajině, tedy ekonomickým krachem.
- Já bych tady klidně předpověděla, že díky tomu humbuku se Bělorusko zanedlouho připojí k Rusku, ale Vy byste mne za takovou předpověď sežrali 😳😳😳

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ste něgde vod Brna, ne? Ale vy budete něgde vod Pisárek. Tam to moc neznám.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Najednou se i ukazuje důvod proč koronavirus.
Události v Evropě v Bělorusku,aby měli hladký průběh.
Takže,ještě bude stoupat nakaženost,budě záležet,jak to dopadne v Bělorusku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

.... jestli si tuhletu Cichanovskou neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej muž.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Tady zřejmě pomůže až přepadení polské vysílačky v obci Lipszczany. Kdy útočníci budou pozabíjeni a budou mít na sobě navlečeny ruské uniformy. Pak už uvěří každý dosud nevěřící...každý si uvědomí, že situace je vážná, zralá na zásah demokratických mírumilovných svobodných liberálních nezávislých humanitárních atd. tanků, bombarderů, raket apod. atd. Pod vedením našeho nejmocnějšího spojence, věrného našeho ochránce.
Takové věci prostě tolerovat nelze.
Kdo to ale později všecko zaplatí ?
Kdo asi ? No přece ťulpasi !! (ti největší svými životy)

Stejně je to divné - různé komise řešící kraviny či hovadiny máme...avšak nějakou komisi, která by řešila eventuální nebezpečí zatažení České republiky do války, po které nám nic není...to nemáme. Nic takového führerové naší občanské společnosti nejenže nezavedli, ale dokonce ani neprodiskutovali. Například s lidem této země.
To je velmi divné.
Neměli bychom požadovat jejich odstoupení ? Formou nějaké barevné demošky, samozřejmě že pečlivě zorganizované, to dá rozum....jenže kdo by asi tak zaplatil todle...asi nikdo...
:-D))))

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

https://charter97.org/en/news/2020/8/7/388547/

".....The plan of the European Belarus is as follows: 500 thousand people on the streets on August 9, 1 million on August 10, and 2 million on August 11.

In the regions, people should not be guided by the center, but take the initiative and power into their own hands.

- What's next?

- Our real leaders will be released and a coalition government will be formed immediately with the participation of the opposition, as well as former and current officials who are ready to act in the national interests of Belarus, and ensure a smooth transition of power....."

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)