Nové funkce na koronavirových grafech

Autor
Štítky

Vážení čtenáři, v obvyklou dobu vyjde zítřejší článek, kde si prokydáme Vojtěcha i Prymulu, ale teď ještě jedna aktualitka od Mastera: 

Milí čtenáři, na stránce koronavirových grafů jsem dodělal dvě nové funkce:

  1. Přidal jsem týdenní přehledy nových případů. Ty mají výhodu v tom, že jejich data by měly být stabilnější, než denní případy. Jejich vypovídací hodnota je tedy větší, i když zase neukazují věci do detailů. Zároveň týdenní grafy zcela přirozeně odstiňují výkyvy dané přirozeným lidským týdenním cyklem.
  2. Do stránky o České republice jsem přidal jednotýdenní předpověď nových případů. Tu přitom nechápejte jako nějakou hlubokou analýzu situace. Prostě jen "modelujeme pomocí známých údajů, jak by vypadala situace, kdyby se vše i další týden vyvíjelo stejně." Budou-li tedy nakonec data nižší, než předpověď, znamená to, že epidemie nám postupně zpomaluje, budou-li naopak data vyšší než předpověď, znamená to, že epidemie nám naopak zrychluje. Oranžově je zobrazena aktuální nejnovější předpověď, zeleně je zobrazena předpověď z poslední neděle.

Lze z toho už teď vyčíst několik dalších věcí o celé epidemii:

  • Podle všeho to vypadá, že nám epidemie už kulminuje v Praze, ve Středočeském, Jihomoravském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji.
  • Poslední týden, jakkoliv vypadaly data strašně, jde vcelku jasně vidět, že nám epidemie zpomalila. To může být dáno tím, že těch několik regionů kulminovalo.
  • Zpomalení by mohlo svědčit i o tom, že roušky mohou být do určité míry účinné, spíš si ale myslím, že to o účinnosti roušek nesvědčí. Problém je, že roušky byly zavedeny plošně, přitom ke kulminaci došlo jenom ve pěti krajích, všude jinde to zatím jede dál. Kulminace má tedy za příčinu spíše nějaké lokální důvody (k čemuž patří i počet obyvatel toho kterého kraje) než plošná opatření.
  • Vypadá to tedy, že ke kulminaci na úrovni celé republiky dojde ještě dříve, než jsem odhadoval. Zatím ale rozhodně není jisté, jak se to bude vyvíjet v těch krajích, které ještě nekulminovaly.
  • Rozhodně také ještě není jisté, zda příslušné regiony skutečně definitivně kulminovaly. Asi tam kulminovala nějaká ohniska, ale nelze vyloučit, že se tam mohou objevovat nová. Nelze ani vyloučit, že hygienické stanice v příslušných regionech prostě nestíhají.  Uvidíme, jak budou data vypadat příští týden.

Osobně si tedy myslím (ale to už je čistě moje ničím nepodložená intuice), že tato vlna nebude zas tak strašná, jak se ještě před pár dny mohlo zdát. Nemocnice asi budou mít co dělat, ale jejich kapacita asi překročena nebude. Vlastně pořád platí to, co jsme s Vidlákem předpovídali před týdnem. Vlna asi kulminuje oproti našim předpokladům dříve, zato to vypadá, že kapacita nemocnic je menší, než jsme očekávali. Pokud to tak skutečně bude, je to velmi dobrá zpráva.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (22 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je zcela jistě úmyslná.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Žijeme v těžké době. Proto jsem se přihlásil jako dobrovolník na test ruské vakcíny proti Covidu 19.
Včera jsem dostal pяvní dávku. Myslím, že vakcína je иaprosto вezpečná a bez veдlejších účiиků. Nicméиě я чувствую себя немного странно и я думаю,что вытащил ослиные уши.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

ale měli bychom "vakcíně" přiznat smysl pro fakt roztomilý humor, i když poněkud rusofobní.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Ale Targusi, dyť tam má "šč", tak co plašíte?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

spousta lidí tvrdí, že roušky jsou k naprostému hovnu.
Prozatím mi ovšem nikdo z "tvrdíků" nevysvětlil, proč ti blbečci doktoři nosí roušky minimálně mnoho desítek let na operačním sále. Asi aby si tam do nich mohli beztrestně flusat a soplit, aniž by tak uráželi jemnocity soudružek sálových sester...
Z toho mi vyplývá, že kdyby sestry na sálech neprudily s bontónem a nechaly doktory, aby si utírali nos do pravého rukávu, anebo rovnou do trička na břiše, byli bychom všichni mnohem zdravější, páč občas by někdo chytil chřipečku nebo rýmičku a vyloženě slabé kusy by šly rovnou do kytek. Prostě ideální stav.

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Pane Targusi, tento argument rouškových zastánců slyším na každém kroku. Ale je poměrně laciný a snadno vyvratitelný. V první řadě se totiž musí rozlišovat mezi individuální účinností roušky v konkrétním případě a plošnou účinností roušky. Uvědomte si, že v obou dvou případech jde o úplně jiné věci. Například:

  • Když nosí roušku chirurg, jde o to, aby přenesl co nejméně patogenů do operovaného. Když se nosí roušky plošně, jde o to, aby se patogeny co nejpomaleji šířily společností. Možná obě věci vypadají podobně, ale stejné to prostě není.
  • Když nosí roušku chirurg, nosí jí typicky pouze nezbytnou dobu při zákroku, když se nosí rouška plošně, nosí se mnohdy celý den.
  • Když nosí roušku chirurg, dbá na její sterilitu, když se nosí rouška plošně, o žádné sterilitě ani omylem hovořit nelze.

Aby tedy rouška byla účinná, nestačí vám, že vám prvních půl hodiny pomůže, jestli vám třeba situaci po hodině rapidně zhorší. Říká se třeba, že když rouška zvlhne, už nechrání. Co když se navíc po zvlhnutí stane tím semeništěm všech koronavirů, ve kterém viry jenom bují? Co když rouška zhorší imunitu jejímu nositeli? Přecijenom, jsme stavěni na to, abychom dýchali volně, ne abychom byli celý den zarouškovaní. Rozhodně platí, že bavíte-li se o plošném nošení roušek, určitě nepůjde říci, že roušky jednoznačně pomohou za každých okolností. Nebudou-li dána další pravidla, jak roušky správně nosit (a taková dána nejsou) mohou roušky úplně klidně situaci výrazně zhoršovat. To, že roušky opravdu pomáhají chirurgům není v rozporu s tím, že plošně mohou situaci i zhoršit.

Abyste mě pochopil, já nemám jednoznačný důkaz toho, že roušky nefungují. Ale z první vlny mám indicie, že prostě nezafungovaly. Projevovaly se tam ale i jiné faktory a tak je možné, že za určitých okolností zafungovat mohou. Po vzoru komplexních systémů, o kterých jsem zde už psal, platí, že i roušky jsou komplexní systém. A ke zhodnocení jeho funkčnosti vám nestačí najít jednu jeho část, která se zdá být prospěšná. Vy musíte funkčnost komplexního systému ověřit jako celek. O to se ale dle mého názoru zatím nikdo ani nepokusil. Všechny studie (které jsem viděl) zabývající se účinností roušek mluví o jejich účinnosti v ideálních laboratorních podmínkách. Při plošném nošení ale ideální podmínky ani omylem nenastávají. Nestačí, že rouška má pozitivní vlastnosti. Ono je také potřeba, aby neměla vlastnosti negativní, resp. pozitiva musí negativa převážit. Rád bych viděl jakoukoliv studii, která srovnává pozitiva roušek s negativy, ale žádnou takovou jsem opravdu nepotkal.

Průměrný počet slepic: 2.5 (19 hlasů)

Jak v Izraeli max. 500 m. To pomůže.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

No, Mastere,
nejemnže pitomí Japonci nosí rouškyuž desítky let, kdykoliv mají jakékoliv sebeslabší nachlazení. A považují za naprostou prasárnu smrkání do textilních kapesníků,které považují za důkaz evropského barbarství.

Ale představte si, že (namátkou) moje dcera a její kolegyně nosí roušku celou směnu. Je zdravotní sestra.
Moje zubařka nosí roušku celoročně.
Moje obvodní lékařka při každém náznaku většího výskytu nachlazení ve městě.

Obávám se, že takto pověrčivých jedinkyň a jedinců jsou mezi lékaři na světě statisíce. ..nebýt jejich pověrčivosti, mohl by být i u nás menší problém s důchody a o trochu by se podařilo snížit porodnost.

Mastere, bez sebemenší ironie si vysoce vážím Vaší odbornosti a naprosto nezpochybňuji Vaši intelektuální převahu.
Ale i mně se mnohokrát v životě stalo, že jsem nevědomky vyjel mimo koridor své kompetence.
Obávám se, že se něco podobného děje i Vám.
----

Ještě před sto lety byl považován VŠEMI LÉKAŘI za nebezpečného idiota objevitel příčiny horečky omladnic, který požadoval dezinfekci rukou u porodních bab a lékařů u porodu, jakož i to, aby lékaři nenosili k porodům obnošená a měsíce nepraná saka.

Mimochodem - moje babička horečku omladnic po potratu prvního dítěte od doktora chytla. To, že ji posléze i k jeho překvapení přežila, může být pro mnohé důkazem, že horečka omladnic byla rýmička.
(Na babiččin pohřeb se už předem zbytečně sjelo příbuzenstvo, které pak bylo na doktora pěkně naštvané. Na druhý její pohřeb o šedesát let později se z původního pohřbu dostavil jen její mladší brácha.)
---
To, že se dnes horečka omladnic téměř nevyskytuje je dnes zase pro mnohé důkazem, že nic takového nikdy neexistovalo, podobně jako prý neexistovaly gulagy, plynové komory či sériové vyvražďování vietnamských vesnic (včetně stařen a kojenců) za amerického šíření demokracie....

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

pravého rukávu. Do levého si utírám hubu po obědě. Po snídani a večeři se způsobně olížu.
Anebo taky ještě běžně smrkám "na Gorola". To se člověk lehce ukloní na pravý bok, zacpe si levou nosní dírku a pravou prudkým vydechnutím vyprázdní nato tata. Nedoporučuji to dělat naopak, nosní exkrementy jdou sundat z nohavic hodně blbě.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

smrkel a kondenzát. Smrkel jde v kuse (pleskne o chodník) a kondenzát stříká.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Jihočeská varianta pro pokročilé třeboňské rybáře spočívá v tom, že nosní exkrement z jedné dírky prudce vsrkneme, vzápětí vytáhneme tzv. "až z paty" mastný chrchel, směs požmouláme, po jazyku poválíme, ku půlnebí přitiskneme jako král Karel s Buškem z Velhartic u dubového stolu - a podle výsledku tohoto someliérského vyhodnocení buď polkneme nebo vyflusneme do vzdálenosti min. dva metry, abychom zachovali ducha závazných hygienických pokynů.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

ku půlnebí - ku půnebí
(Jan Neruda - o tom jak víno "ku půnebí tisk".)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Budeme-li všichni nosit chirurgické roušky a každé 4 hodiny je měnit, pak jistě pomohou omezit šíření kapénkových infekcí všeho druhu. Pokud bude venku vlhko, potom bude potřeba interval výměny zkrátit na hodinu. Omezení šíření může být co já vím 20% například. Protože stále zůstává mnoho situací, kde roušky nebudou - při jídle, doma, při sexu apod.

Když jsem byl v srpnu na výletě v Itálii bylo to přímo napsané v pokynech pro veřejnost. Každý Ital je povinen měnit roušku co 4 hodiny. Celodenní ušmudlaná rouška je kontraproduktivní a více škodí, než pomáhá.

Náklady? 3 roušky denně x 30 dní x 10.000.000 občanů x 10 Kč = 9 miliard měsíčně. Co za to získáme? Malé neváznamné "oploštění" (to je krásné nové české slovo) křivky. A kdo nám ty roušky bude kupovat? Babiš se k tomu zatím nemá.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

"říká se", je to ztráta času pro nás oba.
Buďto víme, anebo nevíme, nic mezi tím. Tedy pokud jste absolventem vysoké počtářské školy, což o vás tvrdí brácha a já to nemíním nijak zpochybňovat..
V matice je buď ano, nebo ne. Jednička nebo nula, nic mezi tím.
Takže až budeme mít poněkud preciznější data, můžeme pokecat.
Pokud chcete znát můj názor, asi takto. Dezinfikujete si ruku PŘED každým přikrytím úst, když se vám chce kýchnout? Asi ztuha. Ruka je mnohdy, jako čuně, ale ta ústa si přikryjete, protože primárně jde o omezení šíření aerosolu z úst a nosu.
Jaký je rozdíl ve velikosti záchytu aerosolu suchým hadrem a mokrým hadrem?
Já bych dokonce řekl, že mokrý, resp. vlhký hadr toho pochytá o něco více. Ale to je spíše chemie a fyzika, než počty.
Pokud tedy nebudeme používat roušku, coby kolektivní kapesník, anebo rodinný ubrousek, tzroufl bych si tvrdit, že přece jenom nějaký význam má.
A končím debatu, páč vstávám v půl čtvrté.
Dobrou noc všem...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Ovšem jaké které jabko je jedním jabkem ? Nemůže být např. 0, 95 jabka ?
A tak je to i s tou rouškou.
Není rouška jako rouška, ve vztahu k její účinnosti (a tedy i potřebnosti) může být ta jedna rouška třeba i minus 0, 5....tedy horší jak nula roušky.

Informační hodnotu má proměřování, ovšem někdy nezbývá než usuzovat, ponvadž tak jaksi není každá rouška opatřena identifikátory změn na ní probíhajících a kontinuálními měřiči hodnot takovýchto změn.
Či snad již někde proběhl nějaký vědecký pokus ohledně účinnosti roušek různých materiálů a fyzikálně chemických stavů ? Třeba v Asii ?

Ten prevít prý zbožňuje vlhko. Je ho tam i víc - přidáváte k tomu Vy ("mokrý, resp. vlhký hadr toho pochytá o něco více" ). Víc prevítů víc pohromadě - to znamená vyšší možnost zaprevítění i dalších věcí, než je bohulibý kus hadru. Zejména pokud si ti prevíti na tom hadru zadovádějí nejen mezi 0.00 a 6.00.
Taky to ale není vědecky prokázáno.

Ostatně někdy i skutečná věda (nejen ekonomická pavěda) dokáže konstatovat pouze toto : Stalo se to zřejmě tak a tak, ovšem předejít by se tomu možná dalo jinak.
To je ten sviňa komplex.
Prozkoumat hadr by ale nemělo být až tak těžké.
No ale to by zřejmě ten pes zakopaných stamiliard euro musel trošku línat, při své potulce za x různými " pracovišti" , kdy jedno které druhé, třetí atd atd. vynalézají totéž sice, ale tak jaksi odděleně, věřme že si aspoň nepodrážejí nohy, když už tedy nespolupracují (ve vztahu k Rusku např čistě z rasistických důvodů, což tedy příliš toto odvětví humanitní vědy moc nešlechtí /ovšem potřebujeme šlechtice za kapitalismu ??/).

Preciznější data bývají někdy dodána až když už se setmělo. Nebo když už všici odjeli na daču. Nebo když už je i na dači hluboká noc.
Jenom kurvy a policajty lze vidět v městských ulicích i přes noc.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

To je trošku zjednodušené.
Brebera/prevít vůbec nemiluje vodu.
Z jednoduchého důvodu, ve vodě dochází v první řadě k sakra rychlé degradaci jeho receptorů.
( Nezapomeňme, že obyčejná voda je nejúčinnější rozpouštědlo!)
Brebera miluje své specifické prostředí, kdy ve vlhku toto specifické prostředí má omezenější vysychání.
Když to přeženu, tak pokud se letící chrchel po "výstřelu" z huby potká po své letové dráze s kapičkami DHMO (dihydrogen monoxid), chrchel se naředí, ztratí své specifické složení a je brebera v háji.

Zatím bez slepic

ale otázky co když… a tvrzení, že „určitě (?) nepůjde říci, že roušky jednoznačně pomohou za každých okolností“ mi přijdou jako hledání důvodu, proč je nenosit.

Stejně tak nemůžete potvrdit opak a můžeme se ptát… co když jsme právě díky rouškám
v první vlně měli jedny z nejlepších výsledků v Evropě? Proč jsme měli nejmíň nakažených a tím i nejmíň mrtvých? Je to proto, že jsme šili roušky, které nebyly nejen u nás, ale ani v okolí? Všechny okolní státy nařídily roušky se zpožděním, taky měly mnohem více obětí a to je nezpochybnitelný fakt.

Je to to jediné, co můžeme proti tomu dělat i když uznávám,že ne asi stopro funkční, ale jak říkají odborníci, přes roušku nedostanete takovou dávku viru. Docela by mne zajímaly ty Vaše „indicie“ Mastere, že roušky v 1. vlně nezafungovaly. Co tedy zafungovalo? Dá se to vůbec s jistotou říci? V případě, že je to 50 na 50, tak čím můžete zvýšit ohrožení a čím snížit? Nebo myslíte, že je lepší nic nedělat, protože nic nefunguje? Nevěřím, že zvlhlá rouška je nebezpečnější, než chodit bez ní a být vystaven všemu, co nás potká. Když nic jiného, tak proti chřipkovým virům je účinná. Není lepší metoda pokus-omyl, než nečinně přihlížet a říkat co když..? ?

Ono to chce přistupovat k tomu s rozumem. Když vím, že budu mezi hodně lidmi celý den, nebo že bude 30 st., či pršet, vezmu si do tašky dvě rezervní roušky. Dělám to běžně, stejně jako nosím malý gel na ruce, který používám jakmile odněkud vyjdu. Chovají se tak v naší rodině všichni. Snad jen za dětskou lehkomyslnost ve škole ručít nemůžu, ale vedeme je k tomu.

Dnes i antirouškař Šmucler v TV popřel, že by odmítal roušky, prý je používal už před léty, když létal do Japonska, takže je nosí i dnes, jen prý se musí nosit s rozumem (???) Zřejmě se poučil, když se nepotvrdila jeho teorie z první vlny, že roušky epidemii jen prodlouží.

Tím nikoho nepřesvědčuji, u nás s rouškami většinou problém není, asi že žijeme ve městě. Já jen nemám ráda rezignaci a hledání důvodu, proč „to“ nejde, či nemá smysl. Většinou je za tím jen pohodlnost, či jako dneska antibabišismus. A Vy jste tímhle článkem takovým lidem nabídl zástupné důvody. Přitom založené jen na otázkách typu „co když…“
Dobrou noc

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Ještě že tak.
A naštěstí kovídek není blecha, že...takže neskáče a necucá, jen se tak jaksi octne.

40 dní karantény ? Proč zrovna 40 ? To měli asi ze Starých pověstí judejských, ne ?
A opět to bylo na nic......

Roušky se nosily i na Divokém Západě. Tu a tam. Někdy kvůli prachu...a jindy zase kvůli prachům.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

To podstatné je to, že pokud rouška má mít nějakou účinnost, musí být aspoň z větší části sterilní po dobu svého nasazení. Tím je řečeno vše.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

a něco jiného se snažit žít reálný život v antiseptickém prostředí. Je to jak kdyby moderní Hloupý Honza ležel neustále na peci se slovy "já ven nejdu, mám strach že by mne porazilo auto". A tak by raději zemřel na nadváhu a nemoci z nepohybu.

A stejné je to s covidem. Ten kdo bude nosit úzkostlivě náhubek i na noc, aby se nenakazil od své drahé polovičky, nakonec umře na nemoc z náhubku

Proto náhubky neřeší vůbec nic, jejich nošením jen potvrdíte státní a nadnárodní zvůli, že si s váma mohou kdykoli vytřít prdel.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

...a nebo, tím nošením ohavných náhubků, potvrdíte vůli, vůli se rozhodnout, bo blbé ovce, které potřebují bečet se stádem, udatně nyní bečí in proti všem.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Všechno zrušit, max. 6 osob, a makat.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

covid, tak umřu, anebo v lepším případě zůstanu chromý na posteli s tím, že za mě budou zřejmě muset i dýchat.
To chromajzlovství mne čeká stejně, ale nevidím žádný rozumný důvod, proč bych mu měl jít napřed. Život sice stojí za hovno, ale mám tu ještě povinnost vypravit do života jedno své dítě. A jsem vděčný za každý den navíc, který mu mohu poskytnout.
A ještě stran rýmičko-chřipečky. Jeden můj známý už je pod kytkami a byl štíhlý sportovec. Další dva jsou nyní totál na placičku. Sice leží doma, ale fungují kolem nich další dva lidi, protože nejsou schopni dojít ani na ten pověstný hajzl.
Takže vy si žijte bez náhubku, nemám s tím žádný problém. A o mne se nestarejte, já to nějak s tou fuseklí na ksichtě deset minut denně přežiju.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Roušky na operačním sále se nosí proto, aby chirurg nenaplival pacientovi oslabenému operací z 30 cm do otevřené rány.

Když jde pak v normálních časech chirurg k pacientovi na vizitu (pozor, v budově), roušku nemá.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Hlava mi nebere, jak si nektere jine hlavy, a neni jich koukam malo, muzou myslet, ze pocty "pozitivnich" souvisi s necim jinym nez s predpokladanou rychlosti plneni celkoveho vejvaru za testovaci sady, aby se, jak rika sasin, blboni vytezili co nejvic, nez dojde na hlavni ockovaci chod. To neumite nasobit?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo to přečte?
7470 zpr4v4 V4M Uk4z3, j4k n453 my5l d0k4z3 n3uv3r173ln3 v3c1! Pu50b1v3 v3c1! N4 z4c47ku 70 byl0 73zk3 4l3 73d, n4 70m70 r4dku 7v0j3 my5l Muz3 c157 4u70m471cky B3z pr3my5l3n1. Bud N4 53B3 hrdy! P0uz3 n3k73r1 l1d3 70HL3 m0h0u Pr3c157. Pr051m P05L1 70 D4L3, p0kud 70 um15 př3c157.

Kdo prý to umí přečíst , tak má mozek v pořádku :-)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Kdo ho dá, může být povýšen na robota podžupní úrovně. Robotky prominou.

Je na to eurodotace ?
Janda a spol. by si tak mohli ověřit, jestli jsou skutečně evropsky hodnotnými, jestli tam jen neužírají vzácné zdroje.

Zatím bez slepic

TATO ZPRAVA VAM UKAZE JAK NASE MYSL DOKAZE NEUVERITELNE VECI! NA ZACATKU TO BYLO TEZKE ALE TED, NA TOMTO RADKU TVOJE MYSL MUZE CIST AUTOMATICKY BEZ PREMZSLENI. BUD SEBE HRDY! POUZE NEKTERI LIDE TOHLE MOHOU PRECIST. PROSIM POSLI TO DALE, POKUD TO UMIS PRECIST.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako děti jsme měli tajné písmo.
R(1) E(2) P(3) U(4) B(5) L(6) I(7) K(8) A(9)
S89896 32S 312S OV2S 312S Z262NO4 6O484 9TD.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale proč bráníte druhým, aby se taky přesvědčili, že jsou hvězdy. Jak si mají být jisti, když jim dáte vyluštění vzápětí a ještě pomocí kapsloku. Kdo by se pak snažil....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jak někdo nemůže pochopit že když si jdu nakoupit do sámošky tak si vezmu roušku a desinfikuji ruce. Pro ty co to nechápou tak dodávám že tu roušku mám na sobě určitě kratší dobu než moje dcera lékařka ve fakultní nemocnici.
Když jedu mimořádne busem nebo tramvají (zase míň než 1 hodinu) , jinak autem, tak tu roušku mám a nezničí mě to i když jsem přes 70.
No a když pracuji (já už ne ale moje děti ano, vnoučata zase ve škole, tak se řídím (musím řídit) tím co mi nařídí zaměstnavatel nebo ředitel školy.
Takže v čem je problém? Na pivo si sednu na zahrádce hospody, bez roušky.
Ale když vidím (bydlím u Vltavy v Praze) ty davy na lodích a parnícich na Vltavě nacpané chlastajícími turisty tak si říkám-to jsou ty množírny kovidu. A podobných je v Praze celá řada...
Ano, rouška může situaci i zhoršit když se třeba do ní nakonec vysmrkáte a pak jí budete žmoulat v puse ...

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

polívku. Ale prosím nevařit, takovou tu polskou, jahodovou, nastudeno...

Samozřejmě máte pravdu. Umýt ruce a neprskat na druhé, případně používat své vlastní nádobí (mám doma "svůj" hrnek). Člověk tím nic nezkazí, že ano.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

nemám to ověřeno, ale údajně existují i rozhazovačné rodiny, kde mají v rodině více než jeden společný kartáček na zuby.
A naopak prý někteří bezohlední lakomci odmítají půjčit s odkazem na pofiderní hygienické pověry spolužákům svou žvýkačku, později dokonce i svou ženu!

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

No to jsou ty naprosto nezodpovědné rodiny, které mají pocit, že kartáček na zuby je jen pro jednu generaci. My, kteří zastáváme zelený úděl, tak jasně stanovený cíl EU , vidíme. např. v naší rodině ,že již po generace používaný např. čajový sáček stále slouží, i když nejmladší generace proti staletému sáčku na čaj protestují.Ale soudím, že uvedený princip alias Kartágo musí být zničeno.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Žvýkačka pro odlehčení.
Kdysi dávno v době předkoronavirové jsme seděly s kamarádkou v kavárně. Její čtyřletá dcerka pobíhala tu i onde, přiběhla a hlásila, že má žvýkačku.
Kde jsi ji vzala, zeptala se kamarádka.
Na záchodě, oznámilo dítě. Byla přilepená pod umyvadlem.
To dítě ve školce ani ve škole nezastonalo. Bohužel, její maminka měla jaterní cirhózu, ne jako alkoholik, ale jako následek žloutenky a zemřela krátce nato na krvácení z jícnových varixů.

Zatím bez slepic

Takže nejprve sežmoulat v puse a až pak se do toho sežmoulaného vysmrkat.
Leda byste už předtím ztratil i chuť, nejen čich. To by pak bylo celkem jedno, jaké pořadí zvolíte.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

A to nevíte, že i sůl v chrchlu obsažená může být jednou nad zlato?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Na rozdíl od Mastera, který nemá nezpochybnitelný důkaz od vědců, že nošení roušek má cenu,
americké tabákové firmy patnáct let vozily štosy šanonů nezpochybnitelných vědeckých důkazů od jednoho zasedání soudu k druhému.
Pomocí výborně placených vědeckých kapacit z řad lékařů (a ještě mnohem lépe placených právníků) PATNÁCT LET dokazovaly, že kouření cigaret naprosto nesouvisí s rakovinou plic.

Situace se zlomila až za Clintona a firmy z nějakého (mně nepochopitelného důvodu) proces projely a od té doby způsobuje kouření rakovinu i v USA.

Nicméně aféra Lewinská byla jak známo výsledkem honu tabákových právníků na Clintona. Nějaký šmudla prezident se přece nebude plést do kšeftů mocným tabákovým koncernům!
(To, že Lewinská kouřila ekologicky a beztabákově samotného Clintona, považuji za jedinou drobnou nedůslednost tabákové mafie.)

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

ona to nebyla jen horečka omladnic a mytí rukou.
On to byl především komplexní systém ( Jak hbitě se vyhřívám na Masterově nápadu).
A doktor Ignác Filip Semmelweis tento komplex vytvořil v sestavě
Čisté ruce
Čisté nástroje
Čisté oblečení
Světlo
Čistý vzduch
Čistá postel

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Bylo by bývalo jen dobře kdyby se během každoročních chřipkových epidemií roušky používaly. Ono to bylo prostě úžasné hrdinství, když do práce dorazil nachcípaný kolega (nebo kolegyně), a protože byl samozřejmě nepostradatelný, tak na dotaz proč nezůstal doma pyšně odvětil "ale to nic není to já zvládnu a přes víkend to vyležím". Jo on to vyležel, ale v pondělí prskala půlka oddělení. Copak ti odolní ti to poté taky přes víkend vyleželi, ale ten kdo měl nedejbože nějaký problém s imunitou, tak ten si užil neschopenku třeba třikrát za sezónu.
Já jsem toho názoru, že rouška je také (krom toho, že nějaký, třebaže malý, smysl má) projevem ohledů ke svému okolí.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až budete nachcípaná a prskající s rouškou řešit problém, jak si v roušce prsknout :)

Řešení je prosté: Kdo chce, ať nosí roušku nebo respirátor. Klidně preventivně celý rok 24 hodin denně. Žádný zákon tomu nikdy nebránil. Kdo ji nosit nechce, ať ji nenosí.

Každopádně nás čeká nové politické téma pro příští roky. Jak vyhnat z práce prskající kolegy, když oni do práce musí, aby zaplatili hypotéku nebo nájem. Dosud to nikdo neřešil a nechal je prskat.

Zatím bez slepic