Práce a plat

Autor
Štítky

NA PRÁCI PRO KAŽDÉHO za důstojnou mzdu stála levice po celou dobu své existence až donedávna

----

Určitě ne. 

Teda alespoň pokud počítáme komunistickou stranu do levice. 

Všechny ty Gulagy, kde se stavěly silnice, vlakové tratě, dopravní kanály, kácely stromy na Sibiři, plácaly cihly a plat tam nebyl žádnej a dvě misky kaše k obědu místo jedný už byla událost tak pamětihodná, která se objevila hned v několika románech. Byla to otrocká práce. Nic důstojného a už vůbec ne za důstojný plat. 

 

Když si o tom nějací uprchlíci dovolili vyprávět ve Francii veřejně, tak je francouzská levice uštěkala a udělala z nich vyvrhele. Nějaká důstojnost je nezajímala vůbec. - Pravda, jednalo se o Rusáky, kteří jistě nějakým záhadným způsobem mohli za kapitalismus ve Francii, takže jim to patřilo za všechno, co si museli ubozí francouzští odboráři vytrpět, a Rusáci samozřejmě neměli bejt nenažraný, ale práce pro každého za důstojnou mzdu to prostě nebyla. 

Podobně otrocká práce v našich PTP dělala problémy i samotným našim soudruhům. Ne morální problémy, na to byli příliš integrální svině a příliš morálně okoralí, ale ideologický problém z toho měli. 

Můžete sice držet kluky zavřený v pracovních lágrech a říkat tomu náhražka za vojnu, můžete současně křičet, jak se maj všichni obyvatelé dobře, můžete dokonce zmlátit každýho, kdo jen cekne proti, ale abyste sami uvěřili, že jste zavedli nějakej spravedlivější a důstojnější řád, to se vám nepodaří. - Plus třeba vaše manželka někdy potkává svoji bejvalou sousedku a ta se s ní bojí promluvit ba i jen přiblížit. To se pak necejtíte, jako ten největší a nejspravedlivější člověk na světě.   

Že byste měli nějakou spontánní podporu ze všech stran a dokonce přesvědčili ty samotné kluky a jejich rodiny, že ta soda, co jim dáváte je vlastně ráj, to se vám nepodaří. Plus u spousty dalších lidí. Spousta lidí vám samozřejmě zase tleská, když z toho maj osobní výhody. 

Napsal jsem komunisty? U nás se po únoru 48 se přeci sloučila ČSSD a KSČ, takže i bratři, nebo co bylo tehdy v ČSSD oficiální oslovení, mohli snadno předvést v praxi, jak moc to s prací pro každého za důstojnou mzdu myslí vážně. Prostě by jen říkali svým novým spolustraníkům, se kterými sdíleli moc, že by mohli důstojně platit i ty, které nemají rádi nebo dokonce, že by je mohli nechat dělat práci, kterou už dělali a byli v ní jaksi dobří, takže vydělávali jaksi nadprůměr, než na ně nastoupili ti levicoví komunisté s pomocníky z integrované ČSSD. 

To nás přivádí k tomu, za co se u práce vlastně platí? - Jedna z důležitých věcí, která za kterou se platí je vydírací potenciál. Čím ho máte vyšší, tím větší mzdu můžete chtít. Je celkem jedno, jestli jste německý automobilový inženýr nebo arogantní černošská modelka v USA. Ani o tom nemusíte vědět. Stačí, že jste nějak otrávení prací, máte pocit, že byste měli vypnout, že byste se měli pustit do něčeho dalšího a oni vám sami nabídnou víc peněz, jen aby si vás udrželi. 

Stejně tak v českém městečku je firma, která málo platí. Zaměstnanci by chtěli více. Firma si doveze Mongolky a šup, vydírací potenciál českých zaměstnanců letí komínem a ještě se z jejich daní bude doplácet na Mongoly, protože dělaj větší bordel, je potřeba víc policistů, mongolské děti začnou chodit do školy a potřebují víc péče od učitelek, protože ani neumí česky atd. 

Mongol vám nadaneho německého inženýra nenahradí a Mongolka vám nenahradí černošskou modelku, která měla postupně mediální aférku s černoškým basketballistou, s rapperem, s běloškou zpěvačkou, několika herci, s politikem a režisérem a tak je momentálně hvězda pro černošský puberťačky a zvedá prodeje každýho časopisu, na kterým se objeví. Prodává těm holkám únik a dává jim naději, sice iluzorní ale dává.

Mongolka za to nahradí každou tetku v českém městečku, která si bezmyšlenovitě odkroutila svých 8 hodin u stroje a pak si šla domů. 

Druhá věc, za kterou se platí je hodnota, co přinášíte. Supermarkety by klidně mohli fungovat tak, že vás pustěj do skladiště, najděte si co chcete a přijďte ke kase. Bohužel, zabralo by vám to strašně času. Proto se dává zboží do regálu, je tam srovnáno podle celkem intuitivního systému doplňovači, takže ho rychle najdete. Za to jsou oni placeni. 

Personál v restauraci je placen za to, že je rychlejší si to jídlo koupit, než ho sám uvařit. U zubaře platíte léta studií, materiál a vybavení za to, že vás zbaví bolesti či ošklivosti. U televize platíte skrze reklamu (koupené zboží) za zábavu, která vás dobíjí atd. 

Manažeři jsou placeni za organizování práce, za odpovědnost, za znalosti v oboru, za umění jednat s lidmi, za pověst, zkušenosti, intuici atd. 

Kurvy za ochotu udělat za peníze to, co není ochotna dělat vaše žena z lásky. 

Duchovní vůdce si platíte za to, aby vám dali iluzi nějakého smyslu života, popřípadě vám je platí vaše vrchnosti, abyste žili ve strachu a nebouřili se. 

Když lidi nebudou ochotni platit dost peněz za výrobky/služby vaší firmy, buď proto, že je výhodnější si to udělat sám nebo se toho vzdát nebo protože je konkurence z druhého konce světa lacinější než vy, tak na důstojnější mzdu zapomeňte. 

Již staří Římané nebyli schopni konkurovat ceně egyptského obilí, přicházeli o živobytí, ale protože měli dál volební práva, tak v antické verzi sociálního státu si je politici upláceli chlebem a hrami (plus další spoustou dárečků), takže nakonec neuměli ani pracovat ani bojovat, neměli pocit zodpovědnosti za stát a společnost, chovali se jak nároční teenageři a celý systém se zhroutil, protože je zajímaly více vozatajské závody než životní starosti v podobě barbarů před branami. 

Jak se to jen podobá dnešním USA a EU, kde je chudina uplácena potravinovými poukázkami, podporami, příspěvky na bydlení, aby dala pokoj seděla před TV a protože má volební práva, tak se okolo ní skáče, lichotí se jí a ona dělá bordel, aby si vyřvala víc a víc za nic. Demokratická strana si na jejím uplácení postavila volební strategii. 

Když v USA vypukla aféra s Floydem, jenž se chudák globálně proslavil až po smrti, tak jeden Američan na svém blogu poznamenal, že byl milý Floyd nezaměstnatelný. No úplně ne, když dělal občas vyhazovače, ale ve většině normálních zaměstnání ano. Dovedete si ho představit, jak dělá pravidelně od osmi do pěti, jak vedle vás sedí v kanclu, odpovídá po telefonu, včas chodí na schůzky, jak ho jeho nadřízený upozorňuje na jeho pracovní nedostatky a chce po něm vyšší výkony? Jak mu svěřujete náklaďák i se zbožím, autobus s dětma nebo třeba recepci umělecké galerie? V USA, kde se zaměstnanec tamějšího krámu pro kutily musí 3 měsíce učit nazpaměť všechno zboží a skládá z toho zkoušku? 

Na to mít důstojnou mzdu za práci je taky potřeba být ochoten pracovat a do práce patří i studia, která děláte před samotným zaměstnáním. 

Co nový zaměstnanec, který okrádá ostatní zaměstnance, co se hádá se svými šéfy, protože si myslí, že mu nemají co poroučet. 

Nejde jen o lidi bez pracovních návyků, nekvalifikované či nějakým způsobem problematické. Jde i o lidi s jinou nebo příliš vysokou kvalifikací. 

K čemu byli technici po revoluci, když se rušily firmy? K ničemu. K čemu byli zaměstnanci obuvnického a textilního průmyslu, když nebyly firmy, v kterých by pracovali? K ničemu. K čemu byli chlapi z hutí a hromady dalších podniků? 

Máte je zaměstnávat uměle a firmy budou vyrábět na sklad? Má stát ve své moudrosti zakládat firmy, kde je bude zaměstnávat? 

To ve Velké Británii je směšně jednoduché začít podnikat. Takže tam vzniká spousta malých firem a firmiček a spousta lidí se tam stává živnostníky, než by byli na podpoře. Tu práci/kšeft si najdou/vymyslej sami a je to tam díky Thatcherové, která ekonomice rozuměla a její opatření bylo méně buzerace, méně přerozdělování, usnadnění podnikání. 

Ona udělala rámec, který umožnil vznik skutečnejch pracovních míst. Těch potřebnejch. 

Co udělala ČSSD pro zaměstnanost? Nezrušila ani předpis, nic nezjednodušila a rozházela hromady peněz za investiční pobídky, za který si pak cizí firmy taky třeba postaví výzkumné centrum u nich doma. Takže z nízkých platů našich zaměstnanců se financují vysoké platy v cizině a jejich další technologický náskok. 

Odkud se berou peníze na podpory? Seberou se těm, co doopravdy dělají něco užitečného, takže zdražují jejich práci - a to vyhání část práce do ciziny. 

Bravo levicové úsilí za vyšší platy. - Proč se radši nenaučit něco o ekonomice, než si začnou hrát na čarodějné učně?  

To, co tu vyrábějí západní firmy, aby to pak prodávali doma je to samý, jen to je ta příliš daněná práce, co jde k nám. 

Soudruzi z divadel si zas stěžují, že jim stát nepomáhá, ale stát jim nemá pomáhat, oni si na to mají vydělat sami a lidi mají mít dost peněz, na to, aby si ty návštěvy divadel zaplatili se vším všudy. Na co má traktorista z Horní Dolní ze svýho platu doplácet na ansámbl Národního Divadla, aby tam pološílenej Burian rušil jedinou skutečně populární hru, protože na ni lidi moc choděj a tak když ji zruší, že jako teda budou chodit na to ostatní. 

V Británii jsou divadla podnikání a když producent padne na něco, co láká diváky, tak to hraje pořád dokola, aby vydělal. 

V Británii socialisti vládli v podstatě od války, odboráři všechno blokovali a 35 let se nehnuli z místa. Až když Thatcherová přišla na to, jak odborům zlomit moc (takovými záludnostmi, jakože si odboroví bosové musí nechat odsouhlasit stávku odborářskou základnou, místo aby si je vyhlašovali dle své libovůle). 

Britové si Thatcherovou zvolili, právě proto, že jim slibovala práci za důstojnou mzdu, socialisti to nedokázali a světe div se, že železná pravičačka to splnila. 

Jak na ni sestoupily ty magické znalosti? Její tatínek měl totiž hokynářství, bádal o tom celej život a dobře si uvědomoval, že by nikdy nebyl schopen naplánovat zásobování tak rozsáhlé na dlouhou dobu dopředu. Když mu vypadl dodavatel, pro něco důležitýho, tak ho nahradil, co nejrychleji. Když mu tam nečekaně nabídli nějaké nové zboží, tak zkusil jak to půjde. - Jak vypadalo zásobování tady pod vedením strany si pamatujou všichni, co to zažili.   

Ten čínský vůdce, který rozjel komunistický kapitalismus měl taky otce obchodníka a rozuměl skutečný ekonomice. 

Ve Francii zas levicové úsilí za důstojné platy vedlo k tomu, že noví zaměstnanci nedostávali trvalý pracovní poměr, protože to bylo pro firmy moc drahé. Takže vedle sebe pracovali dva lidé, jeden byl v podstatě nevyhoditelný, fasoval stravenky, měl větší plat, dovolenou a další výhody a chudinka vedle něj nikdy nevěděl, jestli mu to prodlouží na další půlrok, o stravenkách si mohl nechal jenom zdát a samozřejmě, po něm se chtěly větší výkony, protože mohl skončil lusknutím prstů a tak nebyl v pozici dělat kyselý ksichty, ani když to začali přehánět. 

V podstatě ze svý bídy živil kolegu vedle. - Výsledek snah o důstojnou mzdu garantovanou zákonem či odborama. Tím se samozřejmě odboráři nezabývali, protože tak nějak tušili, že kdyby do toho vrtali, tak přijdou o privilegia a samozřejmě, socialistická strana stála na podpoře odborů, tak do toho taky nevrtala. 

Tam kde si to odboráři vynutili tak, že všichni budou mít stejný privilegia a žádný dočasný zaměstnanci nebudou a všichni pracujou za plnou mzdu se všemi výhodami, tak taky skončila celá firma, protože když firma nevydělá dost, tak nemá na platy. 

Ona totiž ekonomika je opět komplexní systém a když začnete zasahovat do jejích procesů aniž byste je chápali, tak to pak má vámi nečekané důsledky. Když firmám seberete možnost se rychle přizpůsobovat situaci, tak je to bude stát peníze. 

Jedno z pravidel je, že každé rozhodování má být na nejnižší možné úrovni. Dokonce máte nervové buňky ve střevech, aby se mozek nemusel starat o dávkování enzymů. V mraveništi královna neřeší, kde se má shánět jídlo. Dělnice vyběhnou a až nějaká najde jídlo, tak se k ní ostatní přidávají. Včelí královna nerozděluje ráno úkoly, aby včelky věděly, co budou dneska dělat.  

Moudrý a bystrozraký ideolog, co ví všechno nejlíp, ten nikdy nebyl a každej, kdo se o to pokoušel, způsobil katastrofu. Kdo chce vědět, jak si vedou naši brilantní prognostici ve vedení státu, ať se jde poptat u těch statisíců s exekucema nebo u těch, co radši frnkli do ciziny, ať se podívá, komu patří naše firmy a kde končej peníze, co se tady vydělají. 

Jobs a Wozniak měli fotry pracující v elektronickém průmyslu, pro americkou armádu. Ti jim jako malejm klukům vysvětlovali fungování elektroniky a kluci si s tím mohli hrát. Tak se stalo, že osobní počítače vymysleli právě takovíhle kluci a ne moudří šéfové IBM a už vůbec ne moudří šéfové v Tesle Karlín. 

Pamatuje si někdo, jak v osmdesátejch letech Japonci plánovali počítače páté generace, když byli někde u druhé? Plánovali tak dlouho dopředu a naplánovat internet je vůbec nenapadlo. Teď už Sony nevyrábí ani laptopy a přitom je dělali tak kvalitní. IBM to prodala Číňanům. Jobs taky neplánoval, že vymyslí iPod, ale předvedli mu pidi HD, aniž by sami měli ponětí, k čemu by to bylo dobré a on si uvědomil, na co to může použít. 

Třetí věc. Co je důstojná mzda je věc poměrná. 

Když Vidlákův mini Jules Vernes sepsal fikci o tom, jak navštívil Egypt, tak to nebylo proto, že by doopravdy musel navštívit Egypt a trpěl tím, že ho nenavštívil. Za socialismu jsme tam nejezdili skoro nikdo a nijak nám to nevadilo, stejně jako nám dneska nevadí, že jsme nebyli na dovolený ani na blbým Marsu. 

Co mu vadilo doopravdy je právě to srovnání s ostatními. Nedůstojné je, že máte výrazně míň než vaše okolí. Ne nějaká konkrétní věc. Až bude Vidlákovic sousedka lítat dvakrát ročně na Jupiterovy měsíce, tak bude nepříjemný říkat, že vy neletíte ani na ten blbej Mars a jste na léto zase jen na Měsíci. 

Kdysi jste byl frajer okolí, když jste měl obsidiánový nůž. Zkuste tím machrovat dneska. To jen pro srovnání.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.2 (73 hlasů)

Komentáře

Tedy že prvním opatřením by musilo být to, že se vymění všecky ty tetky s igelitkama a všici ti strejcové s kufry , kterých je na odpovědných pozicích stále habaděj.
Což ale, jak se ukázalo i při posledních pseudovolbách, lid této země nechce.

Grázlové a pitomci dycky využijí čehokoliv, aby posílili. V tom je ten virus nevinně.

Kdoví jak to je, esli fakt třeba nejde o chimerický virus. Schválně vypuštěný, kvůlivavě nevyhnutelně přicházejícímu problému nejen v Číně (demografická katastrofa) či v USA (babay boomers a jejich penzijní nároky), víme prd. A i kdyby...tak máme nulovou moc ot změnit, viz kvalita onoho " lidu", sasin jim říká " blboni".

Průměrný počet slepic: 2.4 (10 hlasů)

jen musí být jiné kulturní prostředí. A ano,nemáme šanci proti takovéto společnosti. 15,5 mld vs 10 mil. a 85,5/100 tis.nakažených.
https://m.youtube.com/watch?v=Mi8ozUuOTAU&t=412s
Společnost rýžových polí vs individualistický sedlák. Blaho celku oproti blahu jednotlivce.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Viz včerejší Prymula na Novinkách:
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/prymula-ockovani-na-covid-neb…

Citace z článku: "Teď má řada lidí problém, ale až uvidí, že vakcína je bezpečná a že naočkovaní lidé nebudou muset nosit roušky a budou mít řadu jiných bonusů, tak si myslím, že zájem bude poměrně velký. To, že nyní je diskuse téměř 50 na 50, je pravdou, ale názory se budou nepochybně měnit."

Jestlipak už se razí žluté hvězdy na klopu?

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

Seznam zprávy, jak tento web nesnáším, přinesl chybějíc fakta bez emocí a keců pro další predikci vývoje situace: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/statistik-dusek-popsal-cim-v-rijnu-h…

Zatím bez slepic

Pindy, pindy, pindy.
Máte řešení?
Jinak pindy, pindy, pindy ....
Nyní již není čas na akademické diskuze.
Všichni k pumpám, loď se potápí.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Krásný, mladý Cl bude mít nehodu, kterou způsobí starý, škaredý senior.
Přijede 155 s diskotékou, naloží Cl, a jedou do super emergency hospital, tam mu změří teplotu a řeknou Sorry jako, máte zvýšenou teplotu, Covid 19 lůžka jsou obsazená, pojedete do Grand hotelu, povezou vás po červeném koberci, ale lékař tam nebude. můžete si vybrat lahůdky místního šéfkuchaře.
Jaký asi bude konec sci fi?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Civilizace neschopná zbavit se svého odpadu je odsouzena k zániku...slovy klasika.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

tvor, který pracně upraví vodu, aby byla (podle dnešních měřítek) pitná a pak s ní spláchne své exkrementy, nemá budoucnost

Průměrný počet slepic: 4 (17 hlasů)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

jako to dělají na orbitální stanici, tj. cirkulace (co vydělám, to sním a co sním, to vydělám, ...).

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč jste to neuvedl v roce 1997 na Moravě, nebo v roce 2002 a 2013 v Praze?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Řeknu to takhle. Lidi podle mého názoru nechodí do roboty proto, že se nudí, ale proto, že potřebují zdroje k životu. Totiž ty zdroje, keré gdysi měli a dnes je nemají, protože jim je zloději ukradli a blbnou jim hlavy o zodpovědnosti. Ti, keří podnikají s lidskou "prací" si dneska neříkají otrokáři, to voni sou už tak nějak zpanštělí. Vymejšlej ospravedlnění a výkruty o tem jak je to užitečné, jak to lidem dělá dobře a jak je za žádnou cenu nenechají na holičkách bez roboty a eště se nechávají kvůli temu volit. Říkají, že práce až za každou cenu. Že to je to jediné co ve skutečnosti lidi potřebují ( že eště velkej bič a malej dvůr) a zavedli na tu "Práci " daně. Že s těma daněma bude hej a že těma daněma jako platí něco jiného nebo dokonce někoho jiného. Ale ve skutečnosti je spotřebují sami pro sebe, na vlastní outratu a apanáž.

Dneska sice už nemusej lidi stavět hladové zdi, ale daleko se stejně od roboty nedostali. Vymysleli na ně zaměstnání. To je činnost, kerá sice nemá nějaké reálné využití, zdroje to nenahradí, ale zabere to spoustu času, energií, materiálů, a lidi si často při těch činnostech něco zloměj nebo onemocní. Takže pro šlechtu dobrej vejvar.
Přišli na to, že cicvilizační choroby sou trendy, že to blboně zaměstná celej život a šmejdi na tem budou kasírovat. A taky že jo. Hodně blboňů to eště žere. Jede to na plný obrátky. Někeří hňupi se eště přetahují gdo je zaměstnanej lépe. Muheeeee

Každému blboňovi ale jeho svědomí a podvědomí za takovou marnost vyžírá vnitřek těla a mstí se mu za marnost jeho stvoření. Hodně z nich si myslí, že se to dá obejít, zapomenout, léčit a tak choděj za dochtorama, keří berou prachy za jejich nemoce, né za zdraví a tak je to celé s tou naší zemičkou. Ti, keří vyžrali naši zem zevnitř, prodávají blboňům představu, že pod slupkou je eště nějaká dužnina, na keré ta slupka leží. Že je podstata správná, že na každého tam je kousek dužniny. Tupani sou o tom přesvědčeni, že tam je a tak se nestaraj. Chodí do otrocké práce, sní o tem, že jednou se té roboty zbaví, ale ostatním říkaj, jaká je to paráda a lžou, že se mají dobře. Podvědomě ale chtěj jen to, co gdysi měli. Tedy ty zdroje k životu se kerýma se dnes ostentativně obchoduje. Nechtějí si přiznat, že se dokonce sami stali zdrojem se kerým šmejdi obchodují.
Ale vysvětlete to blboňům, keří věří, že to tak není.

Průměrný počet slepic: 4.3 (28 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je fakt.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nikdo nikoho chodit do práce nenutí. Klidně můžete sedět pod mostem a brát sociálku. Dokonce Vám stát zaplatí i nájem. A fůru dalších věcí. Vše je úplatek za to, že nebudete dělat bordel.
Nebo můžete začít se sám starat o sebe. Vybudovat si bydlení, pokud Vám život pod mostem nevyhovuje. Začít si pěstovat potraviny. Léčit se bylinkami. Stejně tak, jako funguje většina lidí ve světě.
Proč máte potřebu chodit do práce, která Vás nebaví?

Průměrný počet slepic: 3.6 (24 hlasů)

jakož i pro vybudování svého vlastního bydlení potřebujete VLASTNIT pozemek, pokud možno úrodný a s dostatkem vody.
A to nemluvím o státním výpalném - pardon - správních poplatcích za jakoukoli činnost, kterou chcete provozovat a nenarazit na erárního blboňa.
Melete hovna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Po většinu existence lidstva a i nyní pro většinu lidí na světě to je samozřejmost (až na tu vodu, to je luxus). V pohraničí (ale nejspíš dnes i jinde mimo města) je spousta rozpadajících se nemovitostí za hubičku (od chatky po bývalou usedlost) s pozemkem. Stačí koupit a postarat se aby to jednou přešlo na potomky. I když přiznávám, že já jsem se setkal spíš s opakem. Podědili domy s pozemky, vše prodali a užili si peněz a teď nadávají na drahý nájem. Proto mám k danému tématu takovou averzi.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

A jak to v tom pohraničí zaplatíte, když nemusíte do práce? Jak zaplatíte daně? Atd. Eta, zatím jenom píšeš, že to lze, dodals teď pohraničí, ale jaksi nechceš vysvětlit, jako to lze, když nebudu v práci a nebudu mít papírky, potažmo zaznamy v počítaču?

Prostě co píšeš jsou pohádky, které platili v době, kdy jsi někam přišel, nikomu zem nepatřila a nikdo si neosoboval právo "daně/vápalnédesátky", od té doby je to co píšeš blbost... Bavíme se o reálném světě, nebavíme se o tom, že filosofujeme u piva "co by bylo, kdyby...", tam platí něco o rybách ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Ano bavme se o reálném světě. Již hodně dlouhou dobu si nikde ve světě nemůžete zadarmo zabavit půdu. To jsem ani nikde netvrdil, to beru jako samozřejmost. Ale taky stále opakuji, že než být celý život nasraný na systém a chodit do práce, která mě nebaví, existuje i reálná alternativa. Koupit třeba v zapadákově, tedy velmi levně, nějakou ruinu, nebo jen půdu (pokud získáte více peněz, tak to bude samozřejmě jednodušší) a zkusit to tak jak bývalo zvykem a jak žije většina lidí světa. Předpokládám, že to nemusíte hnát až do krajnosti jako nějaká sekta, ale najdete si svou kompromisní cestu. Např. já osobně, kdyby se mi zhroutil svět, bych prodal byt v Olomouci a přestěhoval se na chatu do Hrubé Vody. Tam mám nějakou půdu a studnu. A optimalizoval bych tak, abych od státu bral víc než platil. Navíc bych k sobě přibral někoho do party. Vy by jste si to zařídil jistě jinak a podle svého. V čem je to nereálné?

Průměrný počet slepic: 3.6 (11 hlasů)

"A optimalizoval bych tak, abych od státu bral víc než platil. "
Kdo je stát?

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stát jsou občané potažmo daňoví poplatníci. Nemám to spočítané, ono to ani nejde, ale dosud jsem nacpal do státu na přímých daních odhadem cca 4 Mega, na nepřímých cca 3 Mega, vychoval za svoje 2 děcka tak, že státu vydělají snad minimálně jako já, tedy dalších cca 5-15 Mega. No a pokud mé vzdělání a zdravko stálo třeba 3 Mega, tak jsem sakra v plusu a pokud budu bez příjmu, tak si zajdu pro jisté dávky. Mám předplaceno. A optimalizovat tyto dávky jde podle síly žaludku.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Bys prodal byt a žil na chatě :D Máš tam studnu :D Chlape, ale víš, že se mění zákony o odpadních vodách? Že musíš žumpu/ČOV? Hele, že se na to teď prdí...
A ta studna, už se uvažuje vodoměr na studnu, protože sucho, co budeš dělat, když to fakt schválí? A nemusí s stát, stačí kraj?
A poplatky za elektriku?
Poplatky za odpad?
Jídlo, ok vypěstuješ, ale pokud chceš všechno, musíš jako vidlák=VARI=benzin=opravy
Daně za pozemek?
Daně za chatu?

Prosím, jak optimalizuješ, že státu zapaltíš, odpady, daně atd. a stát ti dá více? Nechám s epoučit, když to nebudeš dělat jako ci..ni=sekat děti, jak prosím optimalizuješ???

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Co tak napsat chatu na syna a ten mi ji pronajme k bydlení za 9K měsíčně. Sociálka lidem bez příjmu proplácí měsíčně nájem (tedy mně 9K), elktřinu (až 500,-), vodné a stočné (200,- Kč), odpad v plné výši, jednou ročně příspěvek na topné dřevo (14K), mimořádné dávky (jednou ročně pračka, lednička, ...) a další mimořádné dávky na žádost a samozřejmě životní minimum (3.860,- Kč). Dokonce prý i proplácení WI-FI. Je toho tolik, že by se mi ani nechtělo o všechny žádat.
Navíc asi bych jen neležel, ale občas zašel na fušku abych podpořil šedou ekonomiku.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

A ked ma syn 3 roky? Ako to zariadim, aby som nemusela do pracae?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Parazit.
To neplatí sociálka, nebo stát.
To platíme já a vy z daní.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

a já bych tě nakopal do prdele stejně jako ty který tě to naučili

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Joo, to byvalo, ted je to trochu jinak, takze musis vymyslet neco co se nedelo pred x lety :D Chapu, ono to tak laka byt flakac a z meho pohledu zlodej, ale jaksi i na toho zlodeje musis mit znalosti a jak je videt, i C..ni umi vic jak ty v teorii socialnich davak :D

Takze pokus to sic je, ale ukazuji totalni neznalost soucasneho systemu ;)

Zatím bez slepic

Lenze aj na kupu pozemku treba peniaze ... takze praca a plat ... a na opravu toho polorozpadleho treba peniaze ... a potom na siete ... alebo vlastny generator, ale ten zase zere naftu, a tu si tiez nenakadim .... a aj keby som sa spokojila len s energiou z dreva, potrebujem les ... a aj keby som ho mala, tak musim platit dan z vlastnictva nehnutelnosti ... a poistky ... a na to treba peniaze ... uuuuplne ze bez penazi mozem byt bezdomovec pod mostom ... ale to zase nemozem mat deti ... takze chcem nechcem, musim do prace ... a musim do takej, co pokryje moje zivotne naklady ... ci ma bavi, alebo nebavi ...

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

přečíst, co jste napsal.
Pokud budu volně parafrázovat, měl jsem se podle vašeho návodu vzdát pracovní docházky a odebrat se od most pěstovat fialky.
Tudíž se - myslím, že férově - ptám, odkud mám podle vašich mouder vzít škváru, kroupy, many, chechtáky, prašule - prostě aktuální fiat měnu - k pořízení první rozpadlé a neúrodné (protože levné) nemovitosti a k zaplacení výpalného erární kase.
Dále bych prosil objasnit, z čeho se nemovitost bude spravovat, když podle vás nemám chodit do háku. A nemelte mi hovna, že si mám nasbírat cihly a dřevo z padající usedlosti. Tuhle bajku jsem zkoušel už dvakrát a nikdy to nedopadlo, náklady byly vždy mnohem vyšší.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Jak z h.vna upléci bič, zapráskat a nezapráskat sám sebe. Mysli Homo sapiens sapiens! Vizme Botostroj, či jak se to jmenovalo, nebo SSSR cca ve 30. letech minulého století.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Raději vymýšlejí p.čoviny. Jak se blbne mezi studenty na naší nejstarší Alma Mater (CUNI): http://www.zvedavec.org/vezkratce/17315/

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyprávěla mi maminka, že jako dítě žila na vesnici (za 1. republiky), tak nakupovali tak jednou za měsíc potraviny, a to jen málo druhů (cukr, sůl, kafe, nějaké koření, nějaké bonbony...) a ještě méně často zajeli do města pro zboží typu boty, kabát, hrnec. Ostatní potraviny si produkovali sami (od obilí, přes brambory a zelí, po slepice, králíky, kozu, kravku). Prý si pěstovali i tabák a čaj. A poškozené věci se nevyhazovaly, ale opravovaly.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

Napsal jsi "nakupovali", takže museli pracovat aby ty peníze získali, takže zaměňuješ "nakupovali málo" za "nemusíme nakupovat" ;) nezlob se, ale to je hodně velký rozdíl a jaksi necháýpu, že ten rozdíl nevidíš...

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Samozřejmě že pracovali, to opět beru jako samozřejmost, na svém. Ale nechodili do práce, o čemž je tento blog. Nikdo je "nevykořisťoval". Tak to měla v té době i většina rodin na vesnici ve svém. Peníze měli za prodané přebytky.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

A proisím na které dědině tvoje rodina byla? Pokud nebyli "kulaci", tak museli přividělávat buď, že někdo z rodiny (většinou chlap) byl někde zaměstnán nebo brigádničila celá rodina, spíše dohromady.

Dám ti příklad, rodina neměla prachy, takže se narodilo dítě, které dali na kravské mléko (nebo kozí, podle toho co měli) a jeho matka šla dělat kojnou do bohaté rodiny ;)
Nebo příklad další, chlap dělal ve stolařské továrně, platil na tu podporu v nezaměstanosti, ale jakmile přišla krize bylo sděleno "tvoje teta je bohatá živnostnice nedostaneš ani korunu" ;)

Hele, pokud o dědině něco víš, tak pokud jsi neměl pola, podle toho kde, tak +- 10ha (jasně někde 7 už bylo hodně), tak si byl odsouzen k brigádám apod., takže ani omylem si nežil v "pohodě", prosím nezaměňuj, "měli jsme na jídlo alespoň brambory a mléko" za pohodový život, jeslti to myslíš vážně, tak nezlob se, ale jsi nečuchl k práci na dědině, kolik času to žere, tehdá nebyla "VARI/Terra", kde jsi to za víkend přeoral apod. fičury, tehdá se makalo...

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

tak i to mléko může být luxus, včetně kozího.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

bez směny (včetně naturální) to nejde, popř. byli kovorolníky.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Čaj si zcela jistě nepěstovali. Sbírali bylinky, z nichž vařili bylinný čaj. Ale PRAVÝ čaj MUSELI kupovat, neb ve Střední Evropě neroste.

Ad "nakupovali".
Buď byli "kovozemědělci" - táta nebo máma nebo oba pracovali za mzdu nebo měli živnost a VEDLE toho drobně hospodařili. Evntuálně měli větší polnosti a prodávali svou produkci, případně vyráběli máslo, sýry a někdo s tím hodil na trh.
Jinak by peníze na nákup nezískali.

Věci byly vyráběny tak, aby vydržely co nejdéle.
Dnes je tomu přesně naopak a věci jsou vyráběny tak, aby stěží přežily záruční dobu. Většinou jsou neopravitelné, nebo oprava vyjde dráž než pořízení nové věci.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Čajovník čínský https://www.gardners-eshop.cz/rostliny/camellia-sinensis--cajovnik-prum… a selský tabák. Její otec přeprodával knoflíky a tím si přivydělával.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

na Azorských ostrovech a v Gruzii. Nikde jinde.
Ve Střední Evropě se nepěstuje a nikdy nepěstoval.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Lenze tou dobou nemali povinne platby ... aj ked je mozne, ze dan z domu uz mali ... elektriku mozno aj nie ... kanalizaciu a vodovod urcite nie ... o plyne sa im ani nesnivalo ... dreli jak otroci, ci ich to bavilo, ci nebavilo ... co ujo rozpraval, jak sa konope mocilo a lamalo, hodne zien si s tym konope aj ruky polamalo ... a ked sa chodilo k masine, tak babka vraveli ze tiez samy uraz ... ale to uz bolo po vojne, uz sa nemlatilo cepmi, ale u bohateho na tej masine ... a muka sa mlela na zarnove ... mama vravela, ze ju extra nemala rada, lebo piesok v nej ostaval ... ale jo, do fabriky nechodili ... preto ujo ako prvorodeny, hned jak mohol, za murara isiel ... a pol doliny postavil svojimi rukami ... aby doma koruny bolo, bo rodicia hospodariaci nemali ... jo, a jednu zimu byvali v dome s dierou ... lebo novy dom sa zo stareho staval, a nedochodilo, nestihlo sa ... tak dobre sa im zilo, kym sa do roboty nechodilo

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Co by kdyby umí vymýšlet každý. Ale vzhledem k tomu, že máte internetové připojení, tak evidentně jen teoretizujete. Buď využíváte to v práci, a tedy nějakou vykonáváte, nebo ve škole, a tedy žijete z našich daní, nebo z domu, kde si ho buď platíte sám nebo rodiče. A vzhledem k tomu, že počítač ani mobil nerostou na stromech, nýbrž stojí docela dost peněz plus peníze za další údržbu, je celá tahle diskuse úplně zbytečná. Navíc bych chtěl vidět, jak dnes většina lidí bez internetu vůbec něco dokáže. Tehdy měli lidé v hlavách celé encyklopedie znalosti děděných po generace, dnes každý spoléhá na strýčka Gůgla a tetičku Jůťjůbovou. Čest jednotlivým výjimkám.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

....emerickej způsob dužiny?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

množina obou byla výplata. Mzda byla úkolová, plat byl hodinový. Zažil jsem oba případy - na brigádách mzdu (ocelárny, strojírenské provozy, kopáčské práce s cigány), po vojně plat (na vojně žold). Plat jsem bral od 82 do začátku 90, než mě vyhodili z práce. A to mi práci nedávali, ale umožňovali. Zakázky jsem musel shánět a obstarávat sám, aniž jsem tušil, že to je nácvik na kapík. Po klíčích se nic nezměnilo, jenom technologie a přibyl berňák a buzerace ze strany státu. Komunisti se stali manažery a prodali úrodu nastojato za babku. Ve státní správě zůstali a po nich jejich potomci a pohrobci. Stát pro mě byl vždy jen nepřítel - jednou mě zaprodal mocnosti A, podruhé mocnosti B. Jednou totalitně, jednou demokraticky. Ale vždycky chtěl prachy z mé práce na svoji “funkci”, kterou nikdy neplnil.

Průměrný počet slepic: 4.1 (26 hlasů)

rozdíl mezi mzdou a platem. Mzdu pobírá univerzitní profesor, dělník nebo jiný zaměstnanec. Plat pobírá prezident republiky, nebo jiný zaměstnanec státního aparátu, tj. uklízečka na Krajském úřadu nebo tamní vedoucí byrokrat, žoldnéř naší hrdinné Armády ČR v jakékoliv hodnosti a funkci. Zhruba zde https://www.penize.cz/mzda-a-plat s poznámkou že VŠ učitel není zaměstnancem státu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

a komunikují jedním jazykem s okolím, aby zajistili reprodukci rodu. Pro své lepší příští vymysleli (mozkem) dělbu práce a vznikly peníze, vyjadřují hodnotu díla. Na národních (státních) pozemcích vznikly měny a nakonec mezinárodní (mezistátní) války o zdroje (materiál, ruce a mozky). Konstrukt eura a dovoz nekompatibilních lidí likviduje přirozený vývoj na 1 světadílu. Kdo na tom má zájem? Plat je proti tomuto problému prkotina - i když na pozadí budou zase jen peníze. Velmi úzké skupiny lidí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Sám se tomu divím, ale dnes s Čmoudem dost souhlasím, jen mi snad ten kazatelský/nasraný tón úplně nesedí, leč to je méně významný detail. Chápu jeho dnešní text jako manifest proti dekadenci - já sám jsa (mám ten přechodník správně?) dekadentním až až. Kymácím se v tom jako kuželka, nebo spíš bójka na vlnkách.... :-)

Targusova připomínka mi připadá relevantní:
"rozval britského průmyslu. Nezbylo z něj vůbec nic. Místo toho se soudruzi v City živí tiskem fiat měny a jejích tzv. derivátů, což jsou papíry - údajně cenné."
Ale co nám je do Anglie, ne? Stejně už je to víc Pákistán než Evropa.

Zní mi to trochu jako z džungle, ale nějak se mi vrací moje vlastní myšlenka z let devadesátých. Nejsou vlastně celé odbory spiknutím neschopných proti schopným?
Už se těším na dnešní reakce, třeba budu mít na věc zase dva názory, dosti navzájem odlišné.

Petřepavle, kritizovat je tak snadné. Zkuste napříště upéct nějaký dort vy.....

Průměrný počet slepic: 3.3 (18 hlasů)

Protože odbory nezajišťují pro své členy vůbec nic, noví potenciální členové nepovažují za nutné se členstvím v nich vůbec zaobírat. Odbory pak nahradily dnešní neziskovky. V principu se dost podobají.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

osmihodinová pracovní doba, sociální a zdravotní pojištění, to jsou nejdůležitější věci které tady máme díky odborům- tedy těm z konce předminulého a začátku minulého století. Kapitalisti by je dělníkům dobrovelně nedali.
Výška mzdy a vydírací potenciál- tomu nerozumím. Když někde chybí někdo kdo dělá ve výrobním nebo služby zajišťujícím sektoru, hned se to pozná. Kbyby byla jen polovina polytických analitiků, teoretických ekonomů, novinářů a podobných profesí, nikomu by nechyběli. Přesto mají větší platy než lidé výrobního sektor.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Výjmečně, musím souhlasit s RK, to, že Gerd, Gogot a čmoud, řeknou Odbory, ale myslí dnešní odbory neznamená, že to lze implikovat na odbory, za CaK a první republiky...

Je to docela vtipné, že dneska musím napsat, RK má pravdu a ti tři napsali pěknou hovadinu :-o

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Asi ne, jak by napsal Targus, melete ho*na.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)