Dvě malé občanské války

Autor

Tento článek jsem napsal před týdnem. Původně měl vyjít jako reakce na příměří uzavřené v Moskvě. Pak jsem zabředl do koronaviru a pořád jsem to odkládal. Posuďte dnes sami, jak moc jsem se trefil či netrefil. 

V Karabachu se nadále bojuje. Příměří dojednané v Moskvě nevydrželo ani jeden den. Obě strany se obvinily z ostřelovaní a vzápětí se do sebe pustily znovu jako doposud. Červený kříž stroze prohlásil, že mrtvá těla vojáků v bojové zóně nemohl posbírat, protože tam pořád lítají šrapnely. 

Někdy je krásné, jak nám nechtěně sdělí pravdu... Víte proč nemůže Červený kříž posbírat mrtvé vojáky? Protože se fronta nikam nehnula. Kdyby se fronta posunula, je možné všechno posbírat snadno. 

Azerbajdžánci vypustili video z "osvobozené vesnice". Nejzajímavější byly ty desítky ohořelých aut. To už popisovala i Tereza Spencerová ze Sýrie - když jela 200 km do Allepa viděla jeden zničený tank a dva obrňáky, ale tisíce a tisíce ohořelých kamionů.  Takhle vypadá dnešní bojová realita. 

Především to znamená, že ani jedna strana neutrpěla významnější škody. Počet aut se v dnešním světě počítá na stamiliony a i v tom Stěpankertu mají víc aut než parkovacích míst. Nikde nevidět opuštěné dělostřelecké baterie, nikde nevidět nějaké dobyté palposty či síť zákopů. Ani ty drony, co střílejí jako blesk z čistého nebe nedokáží nic ovlivnit. Na to jich je prostě málo. 

Proč se bojuje dál i když musí být oběma stranám jasné, že z toho nic nebude? 

Protože papaláši na obou stranách svým obyvatelům slibovali něco jiného. Arménští ojrohujeři slibovali významnou pomoc od EU a NATO. Slibovali nové vztahy, slibovali ráj na zemi, jaký mají v Německu, slibovali jim novou, dosud nepoznanou skvělou budoucnost. 

Místo toho jim zbyl Putin, který je všechny teď s chutí griluje ve vlastní šťávě a nechává je, aby zjistili, co to ve skutečnosti znamená, dělat samostanou politiku.  Premiér se během jednání dozvěděl, kolik ruská pomoc bude stát a zjistil, že ho to bude stát místo, budou ho vyšetřovat a možná ho i zavřou, protože když umírají lidé, končí sranda a spravedlnost vypadá úplně jinak. 

V Azerbajdžánu je to podobné. Tam zase jejich diktátor prezident sliboval bleskovou válku, vítězné krátké tažení, které skoro nikoho nezabije a všichni budou hrdinové. Oháněl se tureckou podporou a prostě situace byla skvělá, růžová, tohle nemohlo nevyjít. 

A teď zjistil, že tureckou pomoc vystříleli za čtrnáct dní a víc už ani Erdogan nemá. Navíc je turecký sultán tlačí do nesmyslných ofenziv proti zakopanému nepříteli a nutí je plýtvat životy vojáků. Zároveň jim Putin jasně řekl, co se stane, kdyby chtěli příliš hromadit síly na jednom místě a zřejmě i zjistili, že Arméni nějak příliš přesně vědí, kam mají střílet. I prezident diktátor může padnout...  jeho generálové by mohli přijít na to, jak je osamělý a lidový hněv uměl zlikvidovat jinčí ptáčky. 

A tak se střílí dál. Beze smyslu. Teď už se nebojuje o Karabach, teď se bojuje o ministerské funkce, bojuje se o prezidentská a premiérská křesla. Bojuje se proti domácí opozici, proti domácím pučistům a tak podobně. Teď se na Karabachu vedou dvě malé občanské války v zastoupení. Ano i tohle existuje. 

Ještě to chvíli potrvá. Všichni ti příliš samostatní minipolitici a minidiktátoři v ministátech bojují o svojí miniexistenci. Po pár dnech či týdnech se i jejich příběhy uzavřou. Mezitím ještě zahyne spousta civilistů i vojáků, ale z vojenského hlediska se už nestane nic podstatného. 

V diskusi se můžeme zamýšlet, co bylo skutečným účelem této šarády... 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (67 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Prezident České republiky Miloš Zeman navštívil Ázerbájdžán
18.09.2015 / 11:00 | Aktualizováno: 21.09.2015 / 14:45

Ve dnech 15.-17. září 2015 se uskutečnila státní návštěva prezidenta České republiky Miloše Zemana v Ázerbájdžánu. Během návštěvy se prezident setkal se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem, předsedou vlády Arturem Rasizade a předsedou parlamentu Ogtajem Asadovem.
Podporu vzájemných ekonomických vztahů zdůraznila i přítomnost obou prezidentů na zahájení ázerbájdžánsko-českého podnikatelského fóra, kterého se účastnili představitelé více jak 40 českých firem.
Dnes bylo domluvemo další příměří.

Průměrný počet slepic: 1.3 (8 hlasů)

Není to málo, Antone Pavloviči? A ještě k tomu ti to za čtyři osvětové příspěvky nejspíš neuznají, jestli teda nemáte čučkaře už úplě všude.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

stačilo třikrát...

Průměrný počet slepic: 2.4 (14 hlasů)

Ubožáku... ubohý...

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

jste nám tím chtěl povědět, dementíku?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak mi to naskočilo 4x.
Není na škodu, jsou to naši přátelé.

Průměrný počet slepic: 1.6 (14 hlasů)

Pokud jde o obchod, přátelsví/nepřátelsví nehraje roli. Ta návštěva pana Z co se týče "přátelství" vůbec nic neznamená. Prostě politika.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Fčilek v nocy mi přifičela SMS, že ta sfiňa kovid mě ešče nechytil. Sem se radoval nadarmo, že mi nešmakovaly ani ty nedělni řisky ot Stare Jahody, ani ta letošni třešňofka. A že sem to fajně přežil bez nasletkuf, bo mi kvit už zas šmakuje, cosyk vidim, po kapce chodim...
A ono hovno, zpátky do řady, chlape mizerná. Budeš zas čekat s fuseklou na pysku, kdy tě ta kurva malá vylape...

Jinak jsem čekal na upovědomění, že nejsem marod celých devět dní. Plus pět dni čekačka na odběr.
Tuš to fakt nevim, jak henaj taku valku z breberu vyhrame...

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

a nejkrásnější fšude a furt a ještě to inzerujete.
Marš k StaroJahodinu zrcadlu a koukněte máknout na svém imidž a autfitu (bacha, používám cizozemské výrazivo; sledujete, doufám, s patřičným žasnutím a respektem), abyste zapadl do stáda a nabyl práva být obdařen korunáčem, lahváčem, krumpáčem a pod.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Skutečných účelů celého konfliktu bylo 6:

1. Azerbajdžán si doopravdy myslel, že bleskovým úderem dobyje Náhorní Karabach a bude oslavován.
2. Erdogan se rozhodl ukázat jako velký Osman a hodlá rozšířit Turecko. A odvedl pozornost od ztráty dobývaných území v severním Iráku, Idlíbu, Afrínu a Aleppa v Sýrii. Stejně jako pozornost od pokusu urvat kus ložisek plynu ve Středozemním moři.
3. Izrael má v Azerbajdžánu pronajatou základnu a neuškodí, aby jeho nepřítel Írán byl na jeho severní hranici zaměstnán a neměl tolik času vyhrožovat Izraeli.
4. Všem nepřátelům Putina se hodí opět rozeštvat Kavkaz, aby i Putin měl co dělat na své jižní hranici.
5. Je zapotřebí zaměstnat žoldáky Islámského státu, které Turci přesunují častěji než kočka mladé. Ze Sýrie do Libye, teď na Náhorní Karabach - Erdogan se asi zbláznil a divím se, že mu to pořád prochází. Aha, německé automobilky vyrábí v Turecku a v Německu je početná turecká menšina, takže Německo je ve vztahu k Turecku zcela paralyzováno a díky tomu i celá EU.
6. Je vhodná doba, celý svět řeší koronavirus a nemá čas a sílu řešit ještě válku ve vzdálené zemi. Lepší příležitost se už nenaskytne a je třeba zaměstnat a vyzkoušet zbraně.

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem přesvědčen, že budoucí "hranice" Náhorní Karabach - Azerbajdžán povede jinudy než před konfliktem. A i kdyby Karabach ztratil byť jen jednu vesnici, azerské věrchušce se to z propagandistického hlediska vyplatilo. Ty tlaky a boje mezi armény a azery jsou v tomto regionu celá staletí, jen občas utlumená silnějším diktátorem, takže to, že se nepodařilo na jeden zátah obsadit celé azerbájdžanské území kam dosud nesahala moc vlády vůbec nevadí. Došetří, nakoupí, vyrobí a budou pokračovat. Povšimněte si že konflikt nezačal nějakým halasným vytrubováním úmyslu konečně obsadit celý Náhorní Karabach - bylo to formulováno mnohem neurčitěji a dá se říci skromněji. Kombinace faktorů - islám, dobré vztahy s Tureckem a Izraelem (Arerbajdžán je jeho trojský kůň v regionu), ekonomická a technologická převaha nad armény, vyšší porodnost - to jsou faktory které budou působit dlouhodobě, ale jistě. To že je nám Arménie historicky a kulturně blíže by nemělo ovlivňovat náš úsudek o výsledku bojů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Nezpochybňuji vysokou porodnost Azerů, ale ani Arméni ji nemají nízkou a mají taky hodně početnou diasporu ve Francii a USA. Jejich názor může pohnout dvě země, aby se v konfliktu postavily na stranu Arménů. My konflikt neovlivníme, můžeme jej jen sledovat. Je poučné vidět, jak jedná, spíše nejedná, EU, a jak moc je naše členství v EU nějakou zárukou. Až dojde na lámání chleba, bude rozhodovat pouze to, co má ČR svého.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

nýbrž CELÝ Karabach je víc než tisíc let dominantně osídlen Armény.
Dokud byl pod mocí Persie, byl tento fakt respektován a Azeři se ani nepokoušeli jej zmnit. Problém nastal Až když si Zakavkazsko smluvně vymínilo Rusko na Persii a nezvládlo udržení moci nad regionem.
Dtto Nachičevan - do pol. 19. století byl většinově osídlen Armény. Až když se dostal pod ruskou moc, došlo k postupnému vyhnání a vyvraždění Arménů, aniž tím Rusko cokoli získalo.

Pokus Ruska o přímé ovládnutí Zakavkazí byl chybou. Možná fatální. Rusko to mělo udělat stejně, jako to dělali Peršané - dobýt, vymlátit místní oligarchát, vládnoucí dynastii si buď koupit nebo rovněž vymlátit, dosadit sobě nakloněnou rodinu a nechat ji vládnout po místním způsobu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (18 hlasů)

jedno území za druhým. To, že žijí někde tisíce let je nezachrání. Pontičtí Řekové také žili na svém území tři tisíce let a byli dílem vyvražděni, dílem vyhnáni za souhlasu mocností (jmenovitě Churchilla).

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Likvidací "okrajových" národů a kultur postupně zaniká celá Evropa jako kulturní/civilizační prostor.
S každým dalším zaniklým národem je menší a menší.
Přičemž Kavkaz, Balkán a BV jsou doslova kolébkami křesťanství; nikoli Řím.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_church_buildings

Likvidace Polabských a Pobaltských Slovanů by nám měla být obzvlášť varovným mementem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

s tím osídlením asi moc pravdu nemáte.
Cca 200 000 kusů sem přišlo po prohraných válkách mezi tehdy dominující Azery. Jiná věc je, že tehdejší komunity žily ve vesnicích prakticky zcela autonomně a místa bylo dost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Do počátku 19. století byli Arméni i v Nachičevanu většinovou populací - skoro 2000 let.
Jak se Nachičevan dostal pod ruskou moc, začali se tam sáčkovat Azeři a v r. 1823 jich bylo už 57% populace.
Ovšem od počátku WWI docházelo i tam k doslova genocidě Arménů.
V r. 1923 už tvořili pouhých 11% populace Nachičevanu a dnes jich tam přežívá posledních 17 KUSŮ!!!.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

podle mého názoru Nachičevan není Karabach.
A pokud nesouhlasíte s Pjakinem, sem s faktografií. Nemám s tím problém, pokud zpochybníte jeho tvrzení, že na poč. 19. st. přišlo na Karabach 200 000 etnických Arménů odjinud, povětšině z dnešního Tureecka a Íránu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Tak v Karabachu - nejen Náhorním - měli Arméni naprostou většinu až do WWII - 91%.
Teprve pak se to začalo trošku zvrtávat a v období 1945-2000 vzrostl počet Azerů na 22% populace Karabachu/Arcachu.
Od r. 2000 počet Azerů opět klesá a Arméni opět tvoří 90%ní většinu populace Karabachu/Arcachu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

No, mam pocit, že podle wiki 95 procent v karabachu jsou armeni =cistka, v armenii take cistaka a skoro zadny adzerbajcanec, ale to same na uzemi pod kontroélou azerbanzadcu nimich to same ;)

A prosim jak klesa, pocet armnu procentne, kdyz tam provedli cistku a nepripousti pristehovani azerbanmzancu? Nejakym zazrakem? Nebo manipulace se statistikou a pocitas do nahorniho karabachu co maji armni o uzemi co spravuji azerbazanci :D Ale to je rekneme demagogie ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Šedá mlha, tmavý den
prší nebo mrholí
už to trvá přes týden
zdalipak to vrcholí?

Mokrá tráva mokré listí
jíl se lepí na boty
v televizi fatalisti
zaplňují Golgoty.

V karabachu všichni v šachu
král střelec i kobyla
furt se může do hornbachu
rouška všecko zakryla.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

to neklape na domácím hřišti.
To je jedna možnost.
Druhá možnost je dlouhodobý propad cen ropy a plynu, které vždy vyletí vzhůru, když je někde okolo trubek střílečka. Jenže ropy jsou vytěžena taková kvanta, že to s cenami moc nehnulo.
Spíš vůbec nehnulo....
Třetí možnost
K zamyšlení je i fakt, že Azeři se chystali na tento bordel už od jara...
Čtvrtá možnost
A samozřejmě nelze vynechat našeho miláčka, který sám sobě sugeruje, že je něco, jako Kemal Dvě.
Není. Není a nebude. To už je jasné.
Pátá možnost
Další naprosto skvělá záminka, jak se zbavit tisícovek nadbytečných pižlacích soudruhů, pro které nezbylo místo, anebo nebyl zájem v Turecku samotném, protože ti mají sami dost...
Šestá možnost
Azeři dostali nabídku, jakou prostě nelze BEZTRESTNĚ odmítnout. Třeba od lidí, kteří potřebují v reálu udělat zkoušky na nové druhy zbraní...
A už dost. Chrápat!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Tato šaráda nemá žádný účel, je důsledkem změny světového hegemona. Ten starý na takovou prkotinu nechce plýtvat síly, které mu chybí jinde a ti noví mají také jiné zájmy. Jen pro Rusko je to možnost ukázat svoji sílu a dát na vědomí, kdo je a bude na Kavkaze pánem.
Arménie se zcela nezakrytě chtěla vymanit z orbitu ruského vlivu. Přejme ji to. Bohužel jediná možnost je dostat se na okrajový orbit zájmů NATO, tak okrajový, že je jen deklarativní a proto nebezpečný. Propásla svoji situaci stát se evropskou civilizační baštou na Kavkaze. Gruzie je těžce poškozená a nemůže jí být. Svou hru prohrála, ne každý majdan je úspěšný - který byl? Rusko ji ale nenechá padnout - to je jistota, ale nebude to levné. Tragickým důsledkem může být vylidnění, ale nestrašme.
Geopoliticky Rusko a Turecko jsou trvalým soupeřem. Přitom Rusko musí být vždy tak silné, že dokáže v případě potřeby ovládnout úžiny. Pro obě strany je ale "přátelský" vztah velmi důležitý, uvolňuje jim prostředky na jinou činnost. Turecko o svoji možnost posílit přišlo ve chvíli, kdy otočilo letadlo plné instruktorů pro rozvrat na Krymu. Tam byla šance za pomoci NATO odtrhnout Krym od Ukrajiny a nepustit ho Rusku.
Ázerbájdžán je typická postsovětská země zaměřená jen na momentální zisk. Je kamenem mezi Íránem, Tureckem a Ruskem, nemá ale s Tureckem společnou hranici. Je sice společná hranice s Nachičevanem, ale ta je málo významná a lehce kontrolovatelná Arménií i Íránem.
Muslimský region a také Kavkaz jsou v pohybu, začíná příhodné okno dané již uvedenou změnou hegemonů. To platí i jinde a tak končím
bude veselo - ale prožijeme neopakovatelné historické chvíle.
Jen, jestli o to stojíme!

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

Jak asi myslíte, že by letadlo instruktorů mohlo rozvrátit Krym? Kde byla ruská námořní základna a 95 % obyvatel při sčítání lidu uvádělo za obcovací jazyk ruštinu? Kde obyvatelé převzali bez boje strategická ukrajinská letiště plná letadel a většinu ukrajinské flotily? Kdo myslíte, že zařídil převzetí Krymu? Zelení mužíci? Ale kdepak, byly to ruské manželky ukrajinských profesionálních vojáků. Prostě zavelely, a manželé svlékli ukrajinskou uniformu a oblékli ruskou. Ti budou bojovat za ruský Krym na život a na smrt, protože pod ukrajinskou nadvládou by je asi jiného než špatná smrt nečekalo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Sevastopol vynechte, tam byla smlouva o pronájmu. Ta se dá vypovědět. Scénář byl využít menšinu Krymských Tatarů a vyvolat velké ozbrojené nepokoje s mnoha mrtvými. To, co se povedlo v Kyjevě, ale tentokrát na etnickém základu. Pak by nastoupilo humanitární NATO a EU, podobně jako v Kosovu. A nakonec by přišly mírové jednotky a Krym by skončil jako již zmíněné Kosovo. Zabránilo by se ruskému převzetí. Jen rychlá a bezchybná ruská reakce tomu zabránila. Instruktoři měli zorganizovat odpor Tatarů, kteří zatím nebyli příliš aktivní.
Proti takovému scénáři je jen jediná obrana, rychlá a rozhodná akce. Dnes tomu čelí Bělorusko, ale jak Rusko, tak Lukašenko byli připraveni. Jen Lukašenko na počátku zareagoval příliš prudce. K něčemu to ale bylo dobré, obě strany odkryly karty.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

soustruzi z Vól Strýtu, tak to mysleli pěkně blbě. Tohle nemohlo projít ani náhodou, ani omylem. Už jen pro značný nepoměr Rusů a Tatarů.
Jinak jste pozapomněl (i soustruzi pozapomněli, anebo nevěděli) na více méně volný pohyb ruských jednotek mimo Sevastopol vyplývající z oné smlouvy. A ruská armáda asi opravdu není moc srovnatelná se zcela neschopnou JNA v polovině 90. let v Jugošce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Setmělo se,
vítr přestal foukat
den již skončil,
však jak jej z mysli vytěsnit
myšlenky se hlavou honí
jedna za druhou jako hromy, blesky
v mozku pulsuje,
další následuje vzápětí.
Nesmírná únava se mne chytla
eh, zapálím hromničku
snad to vše malinkatý plamínek
svým světlem zažene
a já půjdu spát.
A nasadím si noční čepičku,
patřičného klobouku na noc nemaje :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

A kdo příště z viroviště
přitáhne si kovida?
Je to horší nežli klíště.
Za týden se dovídá.

Bohužel jste pozitivní
byl jste asi v špatném klastru
už nejste moc perspektivní.
Vyřiďte si na katastru

převod domu na potomky.
Zahoďte ten respirátor
plic už máte jenom zlomky
a půjčte si ventilátor.

Vy nemáte svoji postel?
Tak to potom máte smůlu,
tady je to jako v úlu.
Už Vám zvoní kostel.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ruská ruleta se roztočila
ratata bum, ratata bum
pif paf, oj oj oj
ubegajet zajček moj
chce se říci.
Však zvon mi znít nebude
zatím ne.
Preventivně se však zamýšlím
že covid je rychlejší jak
ze střeva břečka
Jsem unavena,
jsou i jiná trápení
než kokrhání covidího kohouta.
Pluto střílí šípy
stále dokola
s větší intenzitou
stále silnější.
Zlámat je,
či se skrýt?
Nemá to řešení.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Sluníčko je sice za mraky,
ale však ono se zas ukáže,
podstatné je, že slunce stále je :-))))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

posvítí na vidláky
pošimrá i admirála
kdyby léčba nezabrala.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Náš admirál nám marodí?
Nu, hodně slunce tedy přeji,
nechť se brzy uzdraví.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

odkaz a zaujaly mne dvě věci.
1/ Je tam zmínka nějakého arménského potentáta o vítězné bitvě u města Tavuš, které na mapě moc nevypadá, že by mělo být v karabašském regionu.
Pokud je to pravda, Azeři celkem serou na Karabach a jdou Arménům tvrdě po děloze. Česky řešeno - žádné osvobozování Karabachu se nekoná, pravým zámyslem boje je započetí likvidace Arménie jako státu a Arménců jako národa.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tavu%C5%A1

2/ další poznatek je prý projetá bitva o okres Hadrut, což by znamenalo dosti podstatnou úchylku z toho, co nám naservíroval Vidlák.
Mohly by tomu nasvědčovat i další komenty, které tvrdí, že padla výzva všem bývalým arménským politickým exponentům, aby se zapojili do účinného organizování obrany.

Jako zásadní je ovšem pro mne mapka, která zobrazuje rozlohu NK a okolní území, která slouží jako nárazníkové pásmo. Podle toho se Azeři vlastně ještě do NK takřka nedostali.
Bez komentu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Republika_Arcach

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

dát odkaz, je vpravo dole.
Otázkou samozřejmě zůstává, co je pravdou, a čí je pravdou, že ano.
O mapkách vědí Češi svoje.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

nevím, co v článku mi to připomnělo - ten závěr - ale dávám ji celoi
hmm
Korán v češtině od Médiaoislámu.cz
Súra ‘86. Nocí putující’
86:1 Při nebi a hvězdě nocí putující!
86:2 Víš ty vůbec, co je to hvězda nocí putující?
86:3 Hvězda pronikavě zářící.
86:4 A věru duše každá nad sebou strážce má!
86:5 Z čeho byl stvořen, nechť člověk posoudí!
86:6 Stvořen byl z vystříknuté tekutiny,
86:7 jež z místa mezi bedry a žebry proudí.
86:8 Bůh zajisté je schopen k životu jej navrátit
86:9 v den, kdy taje budou zkoumány
86:10 a kdy člověk nebude ani sílu, ani pomocníka mít.
86:11 Při nebi návratů plném,
86:12 při zemi rozpuklin plné!
86:13 Věru že toto je slovo rozhodné
86:14 a není řečeno jen žertem.
86:15 Tito lidé věru strojí úklad,
86:16 však já rovněž chystám lest!
86:17 Jen poshov nevěřícím a krátký jim popřej odklad!

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

lama zabachtaný!

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslíte??????

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

To souhlasí s tím, co jsem zaslechl v mainstreamových zprávách, taky mě ta malá obsazenost zaujala:
Zprávy ČT, sobota 17.10.2010, 12:00, od 2:02 minuty:
Nemocnice Na Bulovce, obsazenost lůžek, údaje k 15.10.2020.
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10253066674-zpravy-ve-12/2204110…
- V nemocnici leží 55 lidí s Covid, z toho 15 je připojeno na plicní ventilaci.
- Lůžka s intenzivní péčí pro pacienty s Covid jsou obsazena ze 17%.
- Standardní lůžka pro pacienty s Covid obsazená z 15%.
Nicméně vláda očekává zhoršení, z toho důvodu buduje provizorní nemocnici ...

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Doporučuju se podívat na růst arových hospitalizací - exponenciální růst se zastaví - pokud tedy - nejříve za 3 týdny, ráčej si udšlat systemovou analýzu se zahrnutím naxima dostupných informací ně se skočí na desinformační - potažmo manipulační blábol.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

jak jsou happy, personál přehazujou vidlema a korunáč jim je u zadele.

Nevim, jak to tam chodí teď, ale před deseti lety jsme tam měli neteř na dětské JIP a to tam lítaly tři sestry jak hadr na holi, protože obsluhovaly 20 dětí více či méně na mašinách. Z nichž polovina tam byla s rodiči, kteří zastali část péče.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

můj předchozí příspěvek měl být jen o tom, že v současné době je Bulovka oficiálně málo obsazená. Zřejmě do ní pacienty začnou teprve vozit?
Nehledal bych za tím záhadu, jak to dělá autor ve videu.
Polepším se, příště nebudu psát ve spěchu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Nevím jak Bulovka - ale tady praskají nemocnice ve švech a není volných lůžek a hlavně dochází kvalifikovaný personál.
A hlavně závěr - tvrdě maniupulační - za všechno může vláda (bylo zapoměno na Putina)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Uherský Brod nebo Uherské Hradiště (te´d nevím), že už proškolují pečovatelky a asistentky nezdravotnických pobytovek ve zdravotnických úkonech, protože terénní sestry musejí stáhnout do špitálu.

Bulovka je, mimochodem, dost neblaze proslulá odmítáním seniorních a duševně/mentálně postižených pacientů. Podobně to platí i nemocnici v Mělníce. Bohužel s tím mám zkušenost z praxe, takže to není hoax.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)