Letos by to šlo

Autor

Krátká koronavirová předmluva. Master do svých grafů přidal nová udělátka. Pokusil se odhadnout, kolik skutečně nakažených tu v republice máme a použil na to letní data, kdy byly denní přírůstky pozitivních velmi nízké, hygiena stíhala a dokonce i trasovala. Metodika je popsána přímo u grafu, můžete se podívat. Spodní hranice odhadu skutečně nakažených je zhruba půl milionu. Méně to docela určitě nebude. 

I těch půl milionu je samozřejmě hrozně nízké číslo. Než bychom se dopracovali promoření, mohou nám lidi ještě umírat pěkně dlouho. 

K povšimnutí doporučuji další věc - doba než se dočkáte testu. V mém okolí je stále více nakažených s typickými příznaky, kteří teď na test čekají průměrně 5 dní, někdy i déle, vleze-li do toho víkend. Leckdo si raději test zaplatil sám, protože pak se dějí zázraky. Dají se předbíhat fronty a tak podobně. Každopádně, pokud čekání na test trvá pět dní, tak se dozvídáme čísla pozitivně testovaných s týdenním spožděním, které se navíc stoupajícím trendem stávají stále opožděnější. Myslím, že nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že počty pozitivně testovaných jsou týden pozadu a stále více zkreslené přehlceností hygienických stanic. 

Zítra se novinkám okolo koroňáčku podíváme na zoubek trochu víc celým článkem. Začíná to být naprosto typický válečný bordel se vším co k tomu patří. 

Ale teď k dnešnímu tématu: 

V diskusi pod článkem o suchu zazněl dotaz, jakou letos odhadujeme zimu. Prý se můžeme podívat na cibulové slupky, úkazy na obloze, použít pranostiky, případně vytáhnout křišťálovou kouli. Tato otázka je pro mě jako stvořená, protože spráný Vidlák se jí musí zabývat a pokoušet se odhadnout situaci. Ovšem moji předpověď povím až na konci dnešního článku. 

Začnu úplně obráceně...

V našich krajích je záhodno se vždycky připravit na tuhou zimu. Tečka.

Jednoduše proto, že může nastat. Posledních pár let mému výroku sice za pravdu nedává, ale všeho do času. V roce 2013 napadl ve Vidákově sníh ješte v dubnu a udržel se tři týdny. O rok později přišla v prosinci dlouhodobá inverze, kdy jsme od vánoc šest týdnů neviděli slunce. Bylo trvale pod nulou, sice nebyly žádné extrémní mrazy, ale zima to byla vlhká, vlezlá a hodně nepříjemná. I ve Vidlákově jsem zažil na teploměru dvacítku pod nulou. Když to pak rozmrzlo, měli instalatéři co dělat, aby dali do pořádku popraskané trubky městského vodovodu. 

Víte, já si nemyslím, že by příroda dokázala nějak předpovědět tuhou zimu. Alespoň ne podle letních a podzimních úkazů. Nevěřím příliš ani v prorocké znalosti indiánských šamanů či jiných domorodců. Ani lidové pranostiky nebyly nikdy spolehlivé, spíš jen poukazovaly na některé opakující se jevy, které ale leckdy stejně nenastaly. Příroda se prostě připravuje tak dobře, jak zrovna může. 

Já mám třeba také jednu osobní pranostiku - ženil jsem se v sobotu 24. září v roce 2005. S výjimkou letošního roku byla ve Vidlákově čtvrtá zářijová sobota vždycky bez deště, vždycky bylo krásné babí léto a to i tehdy, když pršelo těsně před tím nebo těsně po tom. Když jsem se ženil, pobíhal jsem po parku v košili až dlouho do noci. Letos cébralo a foukalo že bys psa nevyhnal. Ovšem čtrnáct předchozích let bylo naprosto spolehlivých. Ukazuje to něco? Vlastně nic. Jen trend, že koncem září bývá u nás na jihu zpravidla hezké počasí, stejně jako víme, že na začátku května ještě umí udeřit mrazy a rajčata proto dáváme ven až v druhé polovině.

Z jiné strany... Pokud má být někdy tuhá zima, tak letos by to šlo. Jaro sice trochu zlobilo, ale od května máme ukázkové počasí. Dostatek vláhy, dostatek teplých dní, měli jsme i dvě třítýdenní sucha v srpnu a září. Teploty se ukázkově zvolna zvedaly a nebo zvolna klesaly. Zima letos přešla v jaro, jaro v léto, léto v podzim. Letos nenastal žádný extrém, že bychom jeden týden měli noci pod nulou a druhý týden bylo přes den 25°C. Stejně tak teď na podzim v běžných nadmořských výškách ještě nešlehal žádný noční mrazík.

Stromy krásně barví listí, zvolna stahují živiny a mají na to čas. Mají také dost vody na zimní vegetování. Už dlouho jsem na ovocných stromech nepozoroval tak velké přírůstky mladých větví a tak bohaté olistění.  Kvete celá řada podzimních rostlin, které jsem neviděl už několik let. Ozimy se krásně vytahují ze země skvěle odnožují a mají kde brát vodu. Půda je nacucaná a už to tak zůstane. Slunce už nemá sílu, aby ji vysušilo. Hraboši se slušně zredukovali utopením. 

Letošní kukuřice má výnosy skoro dvacet tun na hektar. Báli jsme se, že kombajny budou na měkkých polích zapadat, ale zdá se, že naše obavy byly zbytečné. Kukuřičné lišty na kombajnech berou dovnitř na vymlácení jenom klasy. Zbytek rostliny rozmlátí na kousky a hodí přímo pod sebe. Té hmoty je tolik, že po ní kombajnová kola přejedou jako po hatích. Pokud si kombajnér pohlídá, aby nevjel na jedno místo dvakrát, může sekat dle libosti. 

Zvěř je tlustá. Ne nakrmená, je vysloveně tlustá. Všude byl dostatek potravy a dokonce pořád ještě je. Tráva je všude zelená, všude je dostatek brouků, hmyzu, hlemýžďů, housenek... Kolegové myslivci letos nenarazili ani na jednoho vysíleného kolouška nebo opuštěné podsvinče. Všechno má hustou srst jako nikdy. I moje přeštická prasata jsou letos nějak moc uchystaná na zimu i když bydlí v teplém chlívku a dostávají pořád stejně nažrat. 

Je dostatek jeřabin i šípků. Doporučuji si natrhat. Je to výborna vitamínová bomba na zimu, letos se člověk ani moc nepopíchá a kýbl má hned plný. Rýpněte do země a je plná žížal. To znamená, že je i plná krtků. Krtek, na rozdíl od myší, záplavy vždycky přežije, protože umí dělat skvělé drenáže. 

Já osobně bych si letos na tuhou zimu vsadil. Příroda má ráda rovnováhu a pokud obdařila svoje stvoření vším potřebným, nedivil bych se, kdyby v zimě přichladila. Letos to udělat klidně může, protože se postarala o dokonalou, ba v posledních letech nevídanou přípravu. 

Mám dokonce pocit, že udělala dost i pro lidi - dřevo na topení je letos za hubičku -  kůrovec zařídil. Navíc mám letos nějaké divné brambory. Ty ranné jsou ve sklepě už od začátku srpna a ještě na nich není ani klíček. Asi také počítají, že to ještě nemá cenu zkoušet, bo bude zima. 

Letos si odpustím poslední sečení trávy a nebudu hrabat listí. Ať mají kořínky pořádnou deku. Orbu udělám pořádně hlubokou, pokud bude mráz, vypraská mi i staré hroudy, tak to bude stát za to. Mladé rostlinky vína letos obalím slámou a ještě si rozmyslím, jestli letos vysadím ty tři meruňky, co jsem měl v plánu. 

A budu si muset pořádně rozplánovat uzení. Abych si udírnou pěkně přitápěl vedle chlíva. Letos by to šlo. Letos by klidně tuhá zima mohla být. Všechno je na ni připraveno. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (74 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

neznamená, že je dobrá. Je trochu hořká, zvěř si hodně vybírá. Hledá hlavně kontryhel.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

tlaková výše a jadranská níže. To je správná zimní kombinace, ze které mají cestáři osypky. To nepomůže solit, to musí opravdu odhrnout. Ale přední radlici, ne zadní, kterou sníh jen přitlačí na koleje, které si před radlicí ujezdili.
Doporučuju nacvičit nasazování řetězů Pewag Snox, i těch samonaskakovacích.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

bude rájem běžkařů (sjezdařů ne, bo sportování jim omezí časté odstávky vleků vlivem blackoutů a neprohrnuté cesty). Možná si po dlouhé době koupím nové běžky, typ jedině XC, 210cm, bo jenom klasika (vzor Juha Mieto). Před běžkařskou módou jsem koncem 60. let běhal na širokých jasankách s kandaharem, v gumových lyžákách s ocelovou špicí. Po nich přišly jasanky Artis s plastovými hranami a lehkým čelisťovým vázáním a poté dovozové Pärnu - Visu Extra, jasanky laťkového typu (bez bočního vykrojení), určené do stopy. Stopy ale nebyly, jen vlastní a Visu se propadaly. Začátkem 80. let se objevily finské Karhu Easy Wax s voskovou komorou; tuhle podpultovku jsem sehnal a jsou nejlepší dodnes, vynikající na každý sníh. Jenomže 210cm se špatně nosí v autobusu, tak jsem z toho důvodu koupil 200cm Germiny se šupinami a na těch jezdil trasu Skřítek -Ramzová. Až do plyšáku. Po něm už stály zimy za hovno, běžky byly móda a nikdo neuměl běhat. Jenom ve stopě. Mě baví mimo stopu, nezáleží na sněhu. Na jarní potulky po horských lesích mám norské sněžnice z komunistických dob, kam se hrabou současné.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Upravené jasanky na délku 125 cm, a vojenské kanady vz.60, jsem používal až do "hadráku" na zimní turistiku i mimo "vyšlapané trasy". Vázání kandahar, přední a zadní tah, takže použitelné jak na "běžkování", tak na případný "sjezd".
Krátce po hadráku jsem utrpěl úraz jednoho kolene (samozřejmě při výkonu práce, doma si člověk dává bacha) a doktoři mi zimní radovánky a tanečky zakázali. Zůstalo mi jen občasné dobíhání tramvaje či autobusu a jízda na kole. Tam je ten pohyb rovnoměrný a noha se nekroutí do stran.
Tož se tu mějte hezky ...

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Druhé decenium bylo pro běžkování nejlepší. Rusáci nastoupili do kasáren, tuhý mráz, nikde žádná chátra a sněhu plno. Tátovi jsem už utíkal (jezdil na běžkách v gumákách) a v Jeseníkách nebyli lidi, kteří by šmatlati ve stopě. Kraj byl vysídlený od němců a z Ostravy i Olomouce to bylo v té době daleko. Baráky se daly koupit za 2-20tis. a nikdo to tehdy nechtěl. Přistěhovalci byli nejvíce z jižní Moravy (ti nelyžovali) a z Valachů (ti měli krávy), Řeky umístili až do Jindřichova. Jeptišky v Bílé Vodě pekly hostie a jeleni chodili až k baráku, na jaře stáda i 60 ks. Krásná doba, pro mě. Ladovské zimy.
V Beskydách lidi běžkařské stopy rozšmatlávají programově, zejména lesáci. To je verbež! Nemůžou šmatlat vedle stopy, musí ji rozdupat. Beskydy jsou pro běžky nahovno. Neposoudím lyžařské preparované autostrády pro bruslení, to je stejný humus, jako vleky u strojně upravených sjezdovek. Jako elektrické kolo. V tom jsem jako Sasin - tyhle nesportovní modernity jsou jen pro blboně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Před pár lety jsem byl na Vysočině (550 m/m) dvě zimy na chalupě, to byla zima, jak od Lady (to když zpíval Nohavica - Voldánová sedí na saních). Já tehdy nebyl běžkař, upřednosťoval jsem jízdu z kopce dolů. Dceři jsme tehdy půjčili náš byt, svůj prodali a stavěli si barák. Dcera nám koupila běžky, včetně bot a já se oblekl do prošívaného kompletu a vyrazil na trať. To jsem si dal - během chvilky mi tekl pot i po nohách. Kdyby můj styl viděla Káča Neumannová, tak prodá běžky a stěhuje se někam k rovníku. Upravil jsem si potom oblečení na běžkování a už to bylo bez potíží. S mojí drahou půlkou jsme si udělali stopu kolem lesa, ta v noci namrzla a už to bylo to pravé ořechové. Byl jsem se ve sklepě podívat na běžky, byly naprosto klidné a neposkakovaly nedočkavostí.
Mnoho zdraví a sněhu tak akorát v nadcházející zimní sezoně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Ládík si dneska přivstal a drží "směnu", no a "elfové"nemaje noty tak jsou sticha, čekají na pokyny a ono nic !! V TV "jedou" roušky, zda se nosí či jestli je "police" kontroluje ... no a těď zase naše "umírající kultura" ...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Alef Nula a Immanuel Kant?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bojím se, že už se jim na dvorku nelíbí. Zhrublo to tady.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

že Alef Nula se tu objevuje, ale pod jiným nickem. Čímž netvrdím, že je to fakt - pouze to, že mi ho některé "Anonymní" příspěvky připomínají.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

že by byl (býval) Alef Nula nějak cimprlich co se výraziva týče - nedělejte z něj jakousi slečinku nebo co.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

20 tun kukuřice? teda

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

= 15 tun a zbytek je na kořeny.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Letošní podzim, mi připomíná zimu 2005/2006, to u nás (n.m. 630m) napadl sníh koncem října a byl až do května. Napadalo postupně asi 1,5m, prostě po horní rygel na plotě. Ani by mi to letos nevadilo.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

svého psa - holky.
Zatím ji ještě podsada v kožíšku nehoustne.
Což ovšem vůbec nic neznamená. Na to jí postačí dva tři týdny. Takže předpověď na celou zimu opravdu ne, maximálně tak na ty dva tři týdny dopředu.
Co se týká silnic, tam bude problém velký i bez matičky přírody.
Proč?

Protože letošní údržbu úseku silnice 1. třídy Mosty u Jablunkova - Nebory vyhrála firma, která ještě nemá sypač, potažmo řidiče na ten sypač, nemluvě o nějakých zkušenostech jak řidiče, tak dispečinku. Neptejte se mě, jak je to možné.
V minulých letech to vyhrála firma, která na tom byla skoro stejně. Vlastně lépe, protože měli jednu jedinou babičku - Tatru 815, se kterou dělali bordel po třineckých ulicích. Když se to pánové konečně naučili, dostali - pardon - vysoutěžili zakázku na údržbu druzí trotli. Sypačů je v prodejní síti dost, zkušených řidičů a znalých dispečerů netřeba, bo dnešní auta jsou chytrá, mladá a krásná.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

dávno, bo auta s pluhem dole kupodivu a zcela nečekaně žerou moc nafty. Takže se jen solí.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Předvčírem jsme totiž na procházce s pesanem zaznamenali docela velké hejno špačků, odlétající JZ směrem.
Normálně odlétávají dřív, ale mohlo jít o nějakou skupinu opozdilců. Ovoce bylo dost, tak měli co zobat až doteď.

Jeřabin je u nás málo, bo sucho a tak stromy shodily plody.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

letěla v pátek na severovýchod a včera na jihozápad. Zmatek je i v ptačí říši. Zato u Roudnice Nadlabem našli včera husitský poklad na poli. Máte ho doma Vy nebo Laco?

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

a za 30gr. byla kráva. Kolik stojí kráva dnes? Na bazoši 25000. Tak to se časy moc nezměnily.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

za třicet stříbrnejch se dal kdysi koupit i člověk, tuším že za třicet byl jeden tesař. Mám teda sice trošku starý ceník, ale měl by být platný podle nového zákona. Nějak nemožu na bazošu najít na prodej tesaře (asi se moc neurodilo), tak nemožu ten kurz ověřit.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás se nacházejí na polích hodně drobné tereziánské a josefinské mince, bo podél Labe bývaly různé vojenské posádky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To proto, že orali hluboko. Vidlák vám to furt melduje, že je to užitečné. A ne jeho slova došlo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

jestli dobře oral. Tušil poklad.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Podle současného počasí,jakoby zima přišla o měsíc dřív.
Podle slupek cibule nic moc,spíš mírná.
Když jsem dělal v Jeseníkách,tak místní říkali,pokud napadne sníh na Praděd,napadne za 14 dní i níže.
Počkáme si na Kateřinu,docela se to vždy vyplnilo.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak pro nás amatérské historiky to poklad moc není. My hledáme kolem Řípu hrob Praotce Čecha a ne a ne jej najít (cca 5. století n.l.). Občas zakopneme při hledání o nějaké blbé mince z 15. století.
Na zimu jsem se ptal Vidláka, protože letošní počasí mi připomíná rok 1969 - 1970. Krásné jaro, pěkné, ne příliš parné léto, nádherný podzim, zejména v říjnu a potom od prosince 1969 až do května 1970 sněhu mraky. Ne pod Řípem, ale v nadmořské výšce 850 metrů nedaleko Klínovce v mantlu vzor 21 dlouhém do půlky lítek v papaše a v kanadách s kamarádkou lopatou jsme enem odhazovali a odhazovali sníh. Od té doby jsem nic až takového nezažil.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

bych nehledal pod Řípem, ale pod vrcholem na východním úbočí. Aby viděl tam, odkud přišel.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Neexistující mytická osoba může mít jen těžko reálný hrob.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by anonymní 2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

existuje v Neumětelích.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ale pod tím šutrem v Neumětelích nic není. Navíc i Horymír je mytická postava podle německého rytíře Eppelein von Geilingena (1320–1381) spoluvlastnil hrad Wald u Gunzenhausenu v Bavorsku. Kolem roku 1360 začal přepadat a loupit hlavně na kupeckých cestách kolem Norimberka. Byl na něho vydán zatykač. Eppeleina chytit nebylo vůbec snadné. Opatřil si velmi rychlého a vytrvalého koně jménem „Šemík“ (německy: Schemig), jenž každému ujel. Název „Schemig“ se odvozoval od legendárního německého eposu, kde bájný Wieland (syn Wittiga) vlastnil koně jménem Schemig. V roce 1372 byl loupežný rytíř konečně lapen a na norimberském hradě radními odsouzen k trestu smrti oběšením. Vyslovil ovšem poslední přání, zdali by se ještě jednou na nádvoří norimberského hradu směl naposled projet na svém věrném koni „Šemíkovi“. Bylo mu to umožněno. Eppelein věděl, že ho čeká tak jako tak oprátka, a tak se odhodlal k neuvěřitelnému činu: Nacválal „Šemíka“ do trysku směrem k městským hradbám a těsně před nimi donutil koně ke skoku přes překážku. Tomu se to podařilo a řítil se s jezdcem do hlubin hradního příkopu. V tomto okamžiku zvolal rytíř svou legendární větu: „Hej, vy norimberští, teď už mě neoběsíte! Měli jste tak učinit předtím!“ Dole se zabořil kůň s odsouzencem do bažiny hradního příkopu. Zbrojnoši s hrůzou zírali z městských hradeb, jak se Eppelein se „Šemíkem“ hrabou z bahna na cestu vedoucí z města.
Loupežný rytíř se nyní skrýval na hradě Dramus u svého příbuzného a s koněm „Šemíkem“ vyjížděl opět na loupežná tažení do blízkého i vzdáleného okolí. V roce 1381 byl opět lapen a odvezen na hrad Norimberk. Dne 15. 5. 1381 provedená poprava byla nesmírně krutá: Eppeleina z Geilingenu vpletli katové do kola, zlámali mu všechny kosti a poté ho umlátili železnými tyčemi k smrti.
Postava Horymíra je až výmysl Václava Hájka z Libočan. Svého vybájeného „Horymíra“ takovéto potupné smrti ušetřil. Jeho „Křesomysl“ neexistujícímu Horymírovi prostě trest odpustil!
Hradiště Vyšehrad nikdy nebylo původním sídlem českých knížat. Ve skutečnosti se utábořila na Levém Hradci. Fortifikace Vyšehradu byla vybudována až v 10. století, takže v opevněné vyšehradské pevnosti nemohl sídlit vymyšlený Křesomysl v letech 850–853 a přes hradby neexistující hradní pevnosti rovněž neskákal žádný vladyka Horymír do Vltavy na svém věrném koni Šemíkovi. V této době byla vyšehradská skála naprosto holá a pro jezdce s koněm absolutně nedostupná.
Václavu Hájkovi z Libočan se dostala do rukou bavorská soudní akta a zaujala jej natolik, že vyrobil z rytíře Eppeleina (14. století) „vladyku Horymíra“ (9. století), ubytoval ho ve vymyšlené tvrzi v Neumětelích, odsuzuje ho (850–853) neexistujícím Křesomyslem, a ještě navíc ho nechává skákat na koni z vyšehradské skály do Vltavy z hradeb, které tam byly postaveny až 150 let po uvedeném skoku.
V Kosmově Chronica Boëmorum (1119–1125) autor píše o Bójích (Keltech), a nikoli o Češích. Jejich vůdce je praotec Boämus (čti: Bójemus). V žádném případě „praotec Čech“. K Řípu dorazili tedy Keltové, a nikoli Čechové.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby měli v ranném středověku nabité mobily, určitě by bylo video jako důkaz.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bivoj asi neexistoval, ale reálný základ ano. V kronikách nějaké podobné činy jsou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, germánská mitologie je super, jenom se klade otázka zda to co jmenuješ není zase obšelehlé od Isoldy :D, ale chápu, germáni nekradou jenom slované :D

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ale no tak, v době, kdy se události kolem Šemíka skutečně staly, byla po Germánech dávno veta a Němci jako národ ještě neexistovali. To spíše Bavoři, Švábové, Frankové, atd. Když si někdo vymýšlí jako Václav Hájek z Libočan, je úplně jedno, za jakou národnost se považuje. A nejspíše byl potomkem Lučanů.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

... bychom tu na Moravě fakt chtěli mít. My měli státnost už v době, kdy Přéma ještě ani neběhal po houbách. Přísahám Perun.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Prenatální vzpomínky z mládí jsou vždycky nespolehlivé. Mně děda taky vždycky vykládal, co tady u nás bylo za první republiky sněhu, tunely do baráků, a všechno zvládly tři dřevěné pluhy s koňma. Dokonce věděl, kdo s těma koňma jezdil. Ale já vím, že nejhorší paměť mají pamětníci (to je zas citát jiného pamětníka).
Jesti to není tím, že zimy např. 2004/5, popř. další jste netrávil ve výšce 850 m? Přeci jen u Litoměřic je sníh trochu větší vzácnost.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

nebylo mi moc, tak konec 40, zač.50tých.. v Brně celej Cejl měl sněhové rantle do výšky nejmíň metr, prostě vyšší než my. Báječná jízda až do půlky dvorů. Akorát ten sekec, když nás načapali a nebo jsme se umolousaní vrátili domů, už tak báječný nebyl... :-)

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

dyk to je placka od Maliňáku až po most přes Svitavu :-)

Zatím bez slepic

jaryn.
Každý normální, to jest chytrý, mladý a krásný dvounožec dobře ví, že když potřebuje kopec, musí vyžahnout žejdlík něčeho dobrého, a pak jsou najednou kolem něj všelijaké zvlněné obzory.
Rubnete achtlik slivovice od Vidláka (ke mně je to daleko) a máte všady kolem sebe svahy, kopce, brdy, balkány, krpály, grapy a já nevím, jak se to všecko po slovansku jmenuje.
Rubnete dva achtliky a už budete mít co dělat, aby vás nějaký ten kopeček nevzal přes tlamu.
Rubnete tři achtliky a vytáhnete sáňky ze sklepa, anebo z nejbližšího obchodu se sportovními potřebami.
Rubnete čtyři achtliky a budete sáňkovat bez sněhu a klidně i v létě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

těžko nasávala od školky všeliké vámi zmíněné patáky

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

sníh byl shrabován jak z chodníků, tak ze silnice ke krajům a byly to nádherné mantinely..tzenkrát se neodvážel, čekal do jara, až roztaje

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

takže se dělala cesta pro šaliny a všechno ostatní se shrnovalo ke krajům. a chodníky taky shrnovali domovníci, takže byly čisté -

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

na který se popel vysypával , ju a taky pošťáci jezdili taky s koňama - modrej přívěs, vzadu u dveří stupátko. A stanoviště pošťáků vč. stájí - bylo na novosadech - někde v prostoru - Mall -

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Bartoň ba NP o covidu, testování a výhledu.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/koronavirus-proc-jsme-druz…

Plně souhlasím s tím, že výsledky testování úzce souvisí s tím, jak zacílím testování. Jestliže se trefím, a testuji ty skupiny, ve kterých je největší počet nakažených, mám také největší nárůsty pozitivních k počtu testovaných, ale je to také účinný krok proti dalšímu šíření.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

I. Polák 21.10.2020 9:23

Admirále, tos cílením testování je pravda. Zbytek je blábol.
Je dobré si přečíst diskuzi.
Mám slušný pohled přímo na bojiště.
Jenže každý zdravotník mi řekne Proboha, jen to nikam nepiš, měl bych průser!
Tak to nikam nepíšu.
Problém je, že jsme na hraně (někde i za hranou) kapacity nemocnic pro vážné případy.
Postele se dají zkonfiskovat (což se už děje, vypovídají se domluvené zakázky a bude se plnit stan).
Jenže postele neléčí!
Léčí lékaři,SESTRY a léky.
Lékaři a sestry ubývají - protože se přemisťují na lůžka.
(Bohužel nikoli společně jako kdysi při nočních službách. Dnes jim ani na povinný domácí sex nezbývají síly. Dvanáctky až šestnáctihodinové směny, padají hubou na držku - a to jsme teprve na startovní čáře.)
.

Pane Wagnere, počty nových případů za den jsou dobré k posouzení toho, kam nás dosud odmítači roušek a jim podobní, k dnešnímu dni dostali. O skutečném stavu bojiště ovšem vypovídají počty hospitalizací a vážných hospitalizací. Ty jsou k disposici na https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/prehled-hospitalizaci , i když s jednodenním zpožděním. Když si rozkliknete přehled za celé období, je to exponenciela přímo pro VK. Ale mnohem lépe by vypovídal semilogaritmický graf. Ukázku nedávno zveřejnil pan Flégr, ale nevíte jestli to někdo někde nezobrazuje průběžně?

Asi bych měl oslovit UZIS, ale ten se se mnou nejspíš nebude bavit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

každý chřipečkář a ochránce lickopráv ví velmi dobře, že ulehnutím na mladé, krásné a hlavně chytré lůžko získává coby bezplatný bonus automatické a chytré uzdravení.
Tudíž že se v podstatě nic neděje a dochtoři si se sestřičkami pouze užívaj, a to tak, že jsou z toho takřka ztrháni. A ještě to dostanou zaplaceno, jako přesčas. To je vrchol, tohleto.
Jestli si užívaj na chytrých postelích, to zatím netuším. Ale jednou na to přijdu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

že holubí výplodek je v režii dementního dědka. Když má tu dceru, zdravotní sestru.
"Jenže každý zdravotník mi řekne Proboha, jen to nikam nepiš, měl bych průser!
Tak to nikam nepíšu."
Holubovi by také pomohla"chytrá postel".

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

Zato tobě nepomůže pravděpodobně nic.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Tak přesně tuhle věc doma mám - dvoulůžkový kuchyňský stůl s televizí a notebookem, kdysi přebalovací pultík, nyní miniverze dětského pokojíku a zároveň skladiště pro kabelku, klíče, peněženku, papíry od auta, bundu nebo kabátek, vyžehlené oblečení, koš s ponožkami na roztřízení a pelech pro manžela nebo psa (záleží, kdo je rychlejší a skladnější). Užívat se na tom dá, ale v klasické posteli je to pohodlnější (mluvím za sebe, žena a pes můžou mít jiný názor).

Jsem nevěděl, že se tomu říká chytrá postel.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)