Balada o českých potravinách

Autor

Ve středu vyšel na zdejším webu článek, resp. zamyšlení o snaze uzákonit podíl tuzemských potravin na pultech povětšinou zahraničních supermarketů na českém území.  Jak Vidlák správně uvádí, vůbec si nedokážeme vlastně definovat, co to vlastně český výrobek je. Bohužel uvedené cesty různých surovin jsou šílené (což se mimochodem projevuje i na kvalitě jednotlivých surovin). Mohl bych zde uvést spoustu dalších příkladů této mašinerie. Dnes je například problém prodat jatečné býky. Ne že by se jedlo méně hovězího masa, ale ona jaksi některá jatka zjistila, že je vlastně jednodušší a levnější dovézt hovězí půlky odkud jinud, třeba z Polské lidové republiky…Rusko je také pasé (děkujeme pane Novotný za Koněva).

Nechci ale opisovat již napsané, ale spíše bych rád Vidlákům článek rozvinul v trochu jiných rovinách. Do toho všeho slyším mluvit ostravskou vyžírku jménem Tomáš Prouza, který celý život „pracoval“ (ale nic nevytvořil), o jakýchsi agrobaronech a dotacích a v tu ránu se mi začíná vařit krev, protože pan Prouza vůbec neví, kdo v českém potravinářství drží všechna esa. 

V první řadě bych rád věděl, co je cílem tohoto zákona. Zvýšit podíl českých potravin, nebo zvýšit kvalitu nabízených potravin, nebo obojí najednou?? Protože pořád všude čtu, že jsme popelnicí Evropy a že sem Západ vozí všelijaký utrejch a drek. Není mi známo, kde je záruka toho, že potraviny vyrobené v Česku nebudou stejný nebo větší shit, než ten zahraniční. Víte proč? Protože o kvalitě produktu nerozhoduje V PŘÍPADĚ SUPERMARKETŮ dnes zákazník ani zpracovatel, ale … supermarket. Má na to docela silné nástroje, totiž určuje si cenu, kterou tlačí dolů. V podstatě zpracovatel na to zareaguje dvojím způsobem: „upraví“ recepturu ve smyslu costcuttingu, nebo…sníží výkupní cenu surovin (mléko, maso). Pokud jste teďka uronili slzu na utrpení zpracovatelského průmyslu, tak ji zase rychle zatlačte, protože ani jatky, masokombináty či mlékárny do červených čísel nepůjdou – ti si ty peníze vytáhnou od prvovýrobců. A jen díky dotacím tam nepadá ani zemědělská prvovýroba. Pokud to pane Prouza čtete, tak věřte, že ty dotace reálně skončí všude, jen ne u zemědělců.

V podstatě tvrdím, že stát je proti obchodním řetězcům prakticky bezzubý. Řetězce totiž nestanovují jen ceny svým dodavatelům, nýbrž určují cenu na regálu a nikde není řečeno, že české a možná i lokální produkty budou za stejnou, nebo snad nižší cenu. Například v Opavě koupíte jogurt z Madety levněji, než jogurt z 15 km vzdálené Hlavnice. Anebo šunkový salám z opavského Bivoje koupíte dráž, nebo šunkový salám z Plzně.  A s produktivitou práce na mě nechoďte.  Hezky si za tu lokální připlaťte. Touto cenovou politikou dle mého názoru supermarkety dokázaly potopit celou řadu věci – třeba biopotraviny. Když přišly na trh, vejce stálo 6 Kč – „kdo z vás na to má?“ Za poslední rok mléčné výrobky podstatně podražily. Někdo totiž vymyslel další level zmrdismu, který se konkrétně zde jmenuje GMO free produkty. Někdo totiž přišel s tím, že „trh“ žádá tyto výrobky. Zeptám se zdejších čtenářů: víte, co to znamená, kterých plodin se to týká, požadoval to někdo a je mi zde někdo schopen předložit věrohodnou studii, která prokazuje škodlivost GMO? V praxi to znamenalo to, že: ceny na regálu šly nahoru (prodáváme totiž produkt vyšší hodnoty), výkupní ceny mléka zůstaly stejné a náklady na GMO-free krmení šly zemědělcům nahoru. Pan domácí jistě ví, jaký je rozdíl v ceně klasického sojového extrahovaného šrotu a GMO-free. A když jde nahoru soja, překupníci s řepkovým šrotem, mlátem apod. nikdy se zdražováním nezůstanou pozadu.

Jediná možnost, jak omezit moc supermarketů, je přesunout zákazníky jinam, totiž k lokálním a menším prodejnám – což by znamenalo přelom v myšlení někoho, kdo si říká zákazník. Čímž se vlastně dostávám k další otázce.

V druhé řadě si vlastně nejsem jist, komu tím prospějete? Tvrdím, že kdyby český zákazník toužil po české kvalitě, už by dávno změnil své nákupní chování. Stojí český zákazník o to, kupovat české výrobky?? Nejsem o tom přesvědčen. Víte, facebook a internetové diskuze jsou plné vlastenců. Ovšem vlastenectví vyšumí v momentě, kdy e-vlastenec stojí například u regálu s botami a řeší dilema, jestli koupit české boty ze Zlína za 1200 nebo boty z Italie (vyrobený dělníky z Číny) za 1100 Kč. Asi tušíte, kdo vyhrál. Stejné je to s potravinami. Moje vlastenectví spočívá v tom, že v mém botníku najdete boty ze Slavičína, ve skříni visí košile z Jindřichova Hradce, spím v pyžamu ušitém v Jablonci, v kuchyni mám nože ze Sedlčan a v dílně nářadí z Jihlavy a České Lípy atd. Mám akorát jednu výjimku, a tou je automobil, který není z Boleslawi, ale byl vyroben v Gentu. Ona vlastně ta škodovka je v rukou Němců…

Jediný, kdo může zamíchat kartami, je bohužel český zákazník. Bohužel píši proto, protože česká nátura většiny obyvatelstva toto prakticky vylučuje. Nechci opisovat věty z mého předchozího článku, ale Čech Čechovi nepřeje. Přesně to vyjádřil v 90-tých létech Daniel Landa ze skupiny Orlík, když v jedné písni uvedl: „nezmohl je celý svět, sami se však zmohli hned. Proti Čechu šel zas Čech…“ Jednak snaha za každou cenu koupit to nejlevnější (ačkoliv poměr cena/výkon je horší) a za druhé nedat vydělat někomu od vedle. To jsou dle mého názoru hlavní pohnutky českého kupujícího. Český kupující stále nepochopil, že nejstabilnější a nejefektivnější jsou lokální ekonomiky. Soused truhlář si ode mne kupuje máslo, já si od něj nechám vyrobit třeba dveře. Ono s převážením zboží jsou spojeny také externality, které platíme skrytě. Když jsem pracoval ve Švýcarsku, farmář kupoval sýry a mléčné výrobky zásadně z mlékárničky asi 10 km vzdálené (kam současně vozil mléko). Půlka vesnice měla auto značky Renault, protože prodejce a servis téže značky byl asi 7 km vzdálen. 

Jak z toho ven? Asi chápeme, že já nebo Vidlák a vůbec tito mikrozemědělci to nevytrhneme – co do výroby surovin. V případě mléka a hovězího masa bychom to jako republika utáhli, ovšem vlastní produkce vepřového, drůbežího a vajec a vůbec zeleniny už se současně bez dovozu neobejde – čili bychom museli v těchto segmentech „oživit“ živočišnou výrobu a zelinářství. Pak tady máme zpracovatelský průmysl a nutnost vzniku malých jatek, mlékáren, masných výroben s vlastním prodejem. Obojí však narazí na administrativní složitost, nedostatek kvalifikovaných lidí, sílící aktivity různých ekospolků atd. Tím však nechci říct, že neexistují. Spoustu takových znám a raději si koupím jogurty přímo v Chocni, nebo salámy v Želechovicích u Uničova či ve Sloupnici než koupit „cosi“ z Kauflandu. Je mi samozřejmě jasné, že se 100 % Čechů hned neotočí a nevezmou útokem místní obchůdky (ono to totiž nefunguje takto nikde), ale věřím, že každé 1 % kupujících, které přestane kupovat navoněnou bídu ze supráčů a zkusí zase poctivé výrobky s jasným původem, bude posun kupředu. 

A možná by to také chtělo, aby různí kontroloři placeni „státem“ byli našimi partnery namísto bu.erantů, kteří chtějí za každou cenu „něco najít“.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (75 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nepochybuji o tom, že chování zákazníka má rozhodující vliv na distribuci zisku a že limity domácích potravin to nezachrání.
Protože:
například u nás na dědince je obchod se stejným sortimentem než v třeba kaufíku, leč o 20-30% dráž a s menším pohodlím. Obchod tedy drží nad vodou ti, co nemohou jít nakupovat do marketů. Jsou to většinou starší lidé.
Tudíž ano drahý prvovýrobce, dodejte do tohoto obchodu kvalitní vidlácké potraviny s přiměřenou cenou a rád si to půjdu koupit. Ale stále jen brečet jak je to špatný a vcelku nic pro zlepšení neudělat, je mírně řečeno, kontraproduktivní.
Založte si ksakru nějaké odbytové družstvo s nápaditou distribucí a dělejte něco a neotravujte nás spotřebitele stále tím dětinským brekotem!!!

Průměrný počet slepic: 3.3 (26 hlasů)

Zná někdo podle pověsti Železářství u Rotta?

Bejvalo v Praze kus od Staromáku a vždy jste tam všechno sehnali, dokonce tak jistě, že když jinde neměli, tak vás poslali tam.

Proč to píšu? Podobně kvalitní železářství jsem znal i na malým městečku, kde chcípl pes a na náměstí mají taky ten dědinkový obchod se zdraženejma potravinama z Kauflandu. To železářství tam bylo za socialismu a je tam doteď a lidé tam jezdí z blízkých měst, protože tam maj vždy vše, v normální kvalitě, za normální cenu, takže se vyplatí o tom ani nepřemýšlet, sednout do auta rovnou jet tam. Ušetříte si čas a peníze.

Proč to tam nejde s jinýma krámkama?

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

majitel není to oné. Rott tam nemohl zůstat, protože pro zlatokopní majitele místa to bylo příliš cenné místo. Prachy, prachy.... o nic jiného nejde. Včil funguje jen tam, kde obchod je v RD a mladí chtějí pokračovat- U nás Zimmerman taky přežil ledacos a loni skončil protože obě dcérenky nechal vyštudovat aby byly něco víc. A jim se pracovat nechtělo.Tak to zlikvidoval/ zdrav důvody/ snad nejlepší krám co v Brně byl , zanikl a je tam nějaká arabská žrádelna akorát by mě zajímalo jakpak to dcérenkám s lachtaní nemocí včil jde když koronka a :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

reformátoři, co převzali v 90tkách velení asi chtěli rychle zbohatnout a tak za maxi ceny dělali mini kvalitu, by měli maxi platy. Protože tomu rozuměli jak koza petrželi, šlo to fofrem dolů. Potom zrušili čsn a to se teprve rozjelo. Třeba oblíbené vepřové v konzervě ve vlastní šťávě tuším z Olomoucka hnus fialový, a už nikdy více. Zato z Lídlu totéž ve skle, je úplně o něčem jiném a ještě včil cena jak v devadesátkách . Ale je to vyráběné v polsku.... proč to tak je nevím, ale ztracená důvěra se moc a moc těžko získává zpět. člověk musí opatrně zkoušet a hledat ty poctivé, třeba u nás Steinhauser. Taky pro něj dělají z okolí Brna, ale pečlivě si vybírá a zatím kvalitu drží za rozumnou cenu. Stojí zato si pro maso a masné výrobky zajet do města.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

vepřové z lídlu, jsem si taky myslel "kvalilta devadesátek", protože srovnání s tím hnusem co je jinak běžně je o level jinde, ale zkus dovast, to je vepřový...
Takže cena jako devadesátky, ale obsah ani omylem, jenom je lepší jak ten hnus ostatní :(

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

má proměnlivou kvalitu. Proč, to nevím.
Jednou je v tom nádherný kus pečeně s výpekem a sádlem, jindy kousky masa s výpekem, sádlem a flaksami. Nicméně to JE kvalitní konzerva, kterou stačí ohřát s bramborami, nebo jen tak studenou na chleba s hořčicí a cibulí. Případné flaksy zblajzne pes.
Zatímco tzv. "vepřové ve vlastní šťávě" v plechu jsme v posledních cca 20ti letech koupili jen dvakrát a byl to stejný propadák - kůže, pomleté "cosi" (asi separát) a spíš lůj než sádlo. Pro člověka nepoživatelné a odmítli to i psi. Jednou to byla "tradiční česká" konzerva a podruhé "čínské vepřové" (někteří možná ještě pamatují z předplyšákových vandrů). Pak jsem zjistil, že i tu "čínskou" kozervu vyrábí jakási výrobna v ČR a jen na to flákají ceduli s čínskými popiskami.

Zkusili jsme i krůtu ve skle, ale byla moc rozpečená. Chuťově ovšem velmi dobrá, takže do rizota v pohodě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Jo, Steinhauser, ten už funguje nejmíň půl století - dříve JmPM (Jihomoravský Průmysl Masný) - starej tam dělal generála... a potom zprivatizoval :D

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

jsou "dva ruzne provozy", jeden brno a druhy tisnov, jak to mel jenom starej, tak jeli za jeden provaz, ted uz jedou za sebe (jak rikaji zamestnanci), holt ty rody vedeli, proc se dava jenom jednomu a nedeli...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Nevím jak sice je to dnes, ale podle mých info tomu celému šéfuje Láďa Steinhauser. Tedy mladší...

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Třebas se to změnilo, že poznali, že 2 kohouti nejsou na jednom místě ta nejlepší volba...

Zatím bez slepic

Jenže co pak s těmi druhými, třetími...
Kdysi úřad církevní či při dvoru. Ženské provdat nebo do kláštera.
Dneska co ? Co myslíte ?
Oni na svět nechtěli.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Šmarjá, furt stejní řeči o lakotě našich výrobců a tuposti našich blboňů. Přitom je to věky stějně ohraná písnička. Chudina má dycky vysoko do žlabu tak na ni s kvalitou nechoďte.
Ta vezme dycky to na co má a kecy o tem, že si může ovonět kvalitní špejle od jitrnic a mít prázdné břicho nigdy neobstojí proti plnému bachoru igdyž ví, že musej žrát separáty a gdoví co za sajrajt. Gdyž to vrchnost strpí není co řešit, lidi to musej řešit každej den a každej den mají hlad a peníze co na to za celej měsíc seženou, teda na tu pomyslnou kvalitu českou, jim prostě nestačí. A tady si se statistikou a průměry můžete taky trhnout nohou.

Prostě co je doma, u nás by mělo bejt z principu nejdostupnější. To ale vrchnost nenapadne. Ona totiž bude podporovat všechno ostatní a na vlastní lidi sere odjakživa. Eště za komančů to vypadalo jakž takž, ale voni zas nejdříve všechno prodali pryč a co zbylo tak to nechali pro naše lidi, proto taky furt bylo vyprodáno a pro svíčkovou chodili vyvolení a známí ze zadu. Hotové

Průměrný počet slepic: 4.6 (41 hlas)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

The best.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

co to je svíčková ?! neznám ...

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

a kauflandy v ojčyzně plné českých vlastenců, kteří takhle ušetří 1/4 peněz za nákup.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Jeden złoty za šest kaček
to je dneska terno
dost už mám těch našich sraček
před očima černo.

Zajedu si do Těšína koupit lepší sůl
zabalenou do klobásky, přece nejsu vůl.
Že ta sůl je posypová na to klidně seru
dyť to maso udil pražec, co byl plný téru.

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

Zasmál jsem se a smích léčí. Pět slepic za lék posílám. Díky za medicínu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.hypoindex.cz/tiskove-zpravy/rocne-konci-kosi-830-tun-potrav…

Nejvíce jídla vyhazují mladí. Prvovoliči a voliči bukanýrů a farských rakušanů. Je potřeba zavést kvalitní bídu za účelem výchovy generace, která jednou bude živit své rodiče a pěstouny.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

má osobní zkušenost z rodiny je, že nejvíc jídla vyhodí důchodci. Vaří se stejé kotle polévky jako v době kdy byla rodina početnější, kupuje se stejné množství jídla a "on to nikdo nejí". Samostatnou kapitolou bývaly výroční úklidy v babiččině garsonce. Ta "zažila válku" a "musela mít zásoby". Bohužel ani konzervované potraviny nebo mouka nemají neomezenou životnost. Po roce se situace opakovala, babička co byla trop na nohy zvládala do bytečku natahat neuvěřitelná kvanta potravin :) Mimo rodinu : i v covidové době jsou důchodci schopni před víkendem dojet do supermarketu třikrát za den. Ranní fronta v rámci nějaké akce, před obědem se zabije čas a navčer aby se koupil mls vnoučatům. I my jsme neskutečně rozežraná generace a čeká nás obodobné chování ve stáří, čest vyjímkám.

Průměrný počet slepic: 2.4 (19 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jaké důchdoce znáš? U nás v okolí všichni jedou na jídle ze školní jídelny nebo z družstva, koupí jeden nosiš=porce a nají se oba dva, když zbyde (oni fakt nemusí takový porce jako ty, když chodíš do práce...) tak hodí na kompost a recyklujou (ne do popelnice jako ti tvoji mladá co nevyhazujou prý tolik...)

Co vyhodím já, je tak 20x tolik jak ti důchodci...

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

je sice fakt, že člověku už to tak nebere, jak dřív. Možná proto, že už není takový výdej energie, tak je menší nutný příjem. Faktem ale je , že cokoliv - salámy, maso šunka se, pokud není od S. ať z Aholdu či těch nových - je ostuda. Dá se to jíst jen hned po nákupu, druhej den na vyhození protože kyselé a je cítíi. Dřív nebo od S. klidně těch 10 deka vydrželo i 3 dny, jen troch oschlo. A to balení v plastech, v čemsi máčení uff. Že budu někdy nakrájenou šunku před jídlem omývat od toho sósu co je v tom namočená by mne nenapadlo. Takže pokud nejedu do města tak se tomu vyhýbám seč můžu. Oni nakoupí maxi množství za mini cenu a aby to vydrželo tak to ?máčej? v čertví čím. A je z toho fujtajxl, co se člověku v zažívání těžko odbourá či skladuje.. njn a úpak se divte, že se tolik vyhazuje...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Má být pod 4°C. Pak vše vydrží dýl. Bakterie nemají rády zimu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

nesnědlo, včil ani náhodou. Druhej den se nedá. Ještě tak z Lídlu ty proužky uzenýho /30-40 dkg - buď bůček, nebo anglická, ale musí se hned po koupení vyndat z plastu, omýt, ovařit a pak klidně vydrží. A má furt tu správnou chuť a žádnej sliz.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Já mám lednici na maximum. Jídlo to samozřejmě nezlepší, ale nekazí se to tam tak rychle. Tři a více dní to tam vydrží.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

nebo zelenina, kvůli pár plátkům ... to ne....buřty nekupuju a tu šunku zas až tak nemusím....to jen že o té kvalitě a tom jak si člověk musí poradit... a poradí...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Sos-voda je v těch potravinách, protože tím platíme vodu v kilogramové ceně hotového výrobku, zatímco pro výrobce je to odpad. Takže správnou kilogramovou cenu šunky dostaneme až ve chvíli, kdy ji omyjeme od sosu a zvážíme.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Nerad vyhazuju, ale ty bazneky dneska nic nevydržej, kdysi jsem kupoval chleba na tejden bochník vod soukromníka byl poživatelnej i dýl, dneska - cca 3 den plíseň. Dtto salám, šunka...
zvlášť po tom co starej řezník zemřel a mladej rozšířil výrobu. Všichni musí škudlit každou kačku, nikdo nechce s cenou nahoru, tak maj na výběr šetřit na surovinách nebo zkrátit dobu výroby, nebo inovativně použít nějakou chemii (dřív se říkalo šidit, dneska optimalizovat)

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Ten chleba je děs. Ještě po válce se na chleba zadělávalo jednou tejdně, v neděli se to míchalo a kynulo to a v pondělí se to vezlo upéct k pekaři - a chleba vydržel týden.

Dnes do toho dají rozmočenej staženej chleba. Není z kvásku a bílá plíseň je na pečivu vetšinou tak za půl dne. - Mikroténový sáčky.

Takže nakonec už kupuju dvakrát dražší chleba jen aby byl z kvásku. I když ztvrdne, tak z něj po ztvrdnutí stejně ještě udělám polívku.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Plíseň nemusí být zapříčiněna produktem, ale prostředím (špatné přechovávání chleba).
Onehdá jsem konečně koupil si chleba z Proskovic, prý si ho dr. Husák nechal posílat letadlem do Prahy. A že je prý stále výborný - no comment.
Nejlepší chleba sem v posledních letech jedl v Zahrádkách, místní pekárna.
Co se týče výdrže, včetně konzistence, tak na základě zkušenosti tvrdím, že rakovnický fakt vydrží hodně dlouho....neutrálně kvalitní. :-)

Koňský salám z Andělské hory vydrží dlouho, ale třeba i salámy od xxxxxx (to víte, vykoupíte mi to tam ...a já utřu).
------------------------------------
Vepřového si prostě nakupte o něco více a nesnězený zbytek si sami zavařte, před tím třeba " natrhejte". Není to příliš pracné.
Tvrdý chleba lze využít jako zahušťovadlo, ale já už nezahušťuju, ani guláš (dám víc cibule), takže přebytky vozím kozám.
Důležité je fakt ta kvalita skladování, jednou se kolega chvástal, kolik že si uložil česneku na zimu - do sklepa....no tak jsem ho požádal, ať mi teda ukáže , kolik. No, dost toho bylo....a 90 % bylo shnilého (nebo obdobným způsobem zdegradovaného, nejsem agronom ani česnekář, hop hej !).

Čeká nás ještě dlouhá cesta ke skutečné kooperaci. Ta vyžaduje především změnu finančního systému, ten je tou vyrobenou lodí, kdy kapitán, lodník, plavčík, kormidelník...si prostě musí umět poradit s tou lodí jaká je, jakou ji vyrobili. V malém by to mohlo jít i teď, i bez změny finančního systému (ony bartry jsou vlastně nemonetárním finančním systémem) , ale ve větším....obávám se, že je stále mezi námi mnoho obyvatel, kteří jednak závidí dokonce i mrtvému spánek....nebo šikovnějšímu " úspěch" (to je mnohoznačný výraz, zasloužil by si rozvést) tak, že mu přeje neúspěch. No a samozřejmě , díky změnám především v urbanizaci (s tou souvisí např. i lokalizace pracovních příležitostí, někde jsme slyšel takový názor , že moderní města jsou vlastně jen obestavením továren) také masy lidí de facto odsouzených k tomu, že jídlo či pití má možnost obstarat si jen v supermarketech apod.
Ostatně někdy i docela předotovaní zemědělci mi připadají taky jak jen dobře honorovaní otroci, ani za třicet let nebyli schopni kooperace , tak, aby nemuseli požadovat pitomoučké zákony , ale zajistili si odbytovou stránku svých hospodářství sami.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám svého pekaře, řezníka, zelináře a tak dále. Každý týden navštívím několik takových malých obchodů. Auto nechám mimo centrum a obejdu je pěšky. Procházka neuškodí. Hytlermarket navštívím taky, ale kupuju tam jen pár věcí, které neseženu u těch malých.

Lidé vyhazují potraviny tím více, čím více mají peněz a méně času na život. I nakupování je práce, které je zapotřebí věnovat čas a náležitou péči. Není mi zatěžko navštívit 5 obchodů kvůli nákupu 10 věcí.

Recept na hospodárné hospodaření je jednoduchý - nekupujte potraviny do zásoby a navíc. Když se mi občas stane, že nestihnu spotřebovat chleba, strčím ho do mrazáku a jeho čas přijde. Nevyhodím doma nic.

Nejvíce trpí v čase ovoce a zelenina, ale jen ta z dovozu. Rajčata v zimě nekupuju.

P.S. Kam zmizel mlíkař? (včerejší diskuse?)

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Jen malá oprava - ten pekař atd...není " váš".

Mlíkař jak mlíkař...ale kde se ztratila hudba (např. v distanční výuce) ?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

tak pro "polské" (ve skutečnosti jsou to jen obchodní značky LIDLu) značky Pilos, Pikok, Argus a další vyrábějí zpracovatelé v ČR (úmyslně nepíšu ČEŠTÍ zpracovatelé, protože výrobny patří kdoví komu).
Takže ty výrobny jsou vlastně jen montovnami na výrobu "krmiva" a někdy i potravin.

Řetězce si tedy evidentně nechávají vyrábět kvalitní potraviny i nízkokvalitní "krmivo pro lid" klidně u téhož zpracovatele, ale pod různými značkami. A zpracovatel prostě jede různé série tu se 45% masa ve výrobku, tu s 92% masa. Ze surovin, které dorazily klidně i z Argentiny.

Vlastenecky založený spotřebitel tak nemá jinou možnost než si opravdu najít své vidláky a kupovat od nich rovnou "ze dvora". Jedině tak má jistotu nebo alespoň vysokou pravděpodobnost, že kráva, prase, koza, krůta, slepice... chroustá českou trávu, seno, šrot, brambory a nejsou krmeny masokostní moučkou ze svých nebohých soukmenovců.
Cokoli ostatního mu tuto záruku neposkytuje.

Z takového bludného kruhu asi není východisko. Nadnárodní společnosti nedovolí českým vidlákům, ani malým zpracovatelům, aby se stali byť jen lokální konkurencí. Nepustí je do svých prodejen, nepřipustí, aby dodávali pod svou značkou.
Ten zákon dává a má smysl. Ale neprojde PRÁVĚ PROTO, že zákonodárcům o jejich vlast vůbec nejde a někteří jsou asi i přímo zainteresováni na tom, aby to zůstalo tak, jak to je teď.

Vlasta Štěpová s Josefem Luxem buďtež na věky prokleti.

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)

Ale na to přeci mají být ty vesnické krámky, aby objeli místní výrobce, nakoupili přímo u nich a pak to měli v krámku na náměstí aby lidi nemuseli obcházet všechny.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale on by ten zakaznik nakupoval v malych kramkoch ... ked som bola mala, ten zly komunista postavil nakupne stredisko, tam vedla seba potraviny, drogerka, lahodky, masna, zelovoc, obuv, odevy ... a ja cestou zo skoly s mamou obehla vsetkych 7 predajni, pravda, pokial masna zrovna nesmrdela ... lenze potom prisla sloboda, vsetko zle komunisticke sa zrusilo, a postavil sa supermarket, kde boli boty hned vedla chleba ... zakaznik sa este par rokov osival, ze prasok na pranie vedla suroveho masa nic moc, ale ked zmizli male obchudky, tak si zvykol ....

Aj ked aj dnes radsej nakupujem v malych obchudkoch, pretoze je tam iny sortiment, tak tam takmer nechodim .. preco? Pretoze uz nie su jeden vedla druheho v jednom nakupnom stredisku, ale roztrusene par zastavok MHD od seba ... takze vlezem do supermarketu, ozeliem par 'fajnoviek' z maleho obchudku, ale nakup mam za pol hodiny miesto za pol dna ... pretoze za ten den mam stihnut aj viac veci, nez len nakupit

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Za těch zlejch bolševiků masna smrděla? Co tam mohlo smrdět když masa nebylo?

Jo - a k očkovacím vakcínám - stojí za čtení - ten fialovej text:
https://radimvalencik.pise.cz/8886-covi-kavicka-30-1-cr-8010-usa-169033…

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

A jejej malér - Gaia mi šlápla do báboviček - a já si chtěl rejpnou do toho smradu - jo smrdící masoprodejny znám dvě - v sousedním městysu, tohočasně, ale dá se koupit jinde a dobře. S tím nedostatkem masa - žo jo - do 53 byly lístky a na ty bylo, nic moc ale bylo, ty padly a začalo se to zhoršovat jak rostly platy, byl náž žlab, a tím rostla i spotřeba, kulminovalo to kolem 60týho kdy se stály fronty - ale v podstatě se na každého nějak dostalo, pak se to zlepšovalo a i porce flákoty rostly, začalo se kupovat extrovní, ve velkým svíčková a tak. O bůček nezájem řešeno - chceš svíčkovou - tak tady k tomu i kus bůčku. Jednu dobu byly bezmasé čtvrtky - jidelny a hospody. Tuším ještě v sedmdesátkách. Ale že by masna smrděla - to neexistovalo - to by nějaká lopata hned rozmázla "soudruzi co je to za pořádek?" a příslušný okrtaj by začal mít v kalhotech a okamžitě tam hnal hygienu - to spíš by se našlo něco trefje v hospodách co nežily ze štamgastů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Mozno ste mal problem s cuchom, alebo extremne cistotneho masiara .... ja som teda 'az' rocnik 77, ale este si pamatam, aj za tych zlych komancov, ked masna smrdela, tak to tiahlo celym podchodom popred obchody ... vyliezla som z lahodok, a hned som vedla, ze susediacu masnu obidem oblukom a dychat budem pomalu .... ale za to si nikdy nepamatam, ze by bola masna prazdna ... jo, pojazdna byvala ... babicka byvala v poslednej dedine v rade, kam masna zachadzala, obcas prisla vybrana.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

U řezníka :
Máte něco čerstvě zaříznutého ? - Jo, trenky v prdeli.
A něco od drůbeže ? - Jasně, posrané schody.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.svobodny-vysilac.cz/2021-01-26-pokrivena-zrcadla-tohoto-sve…

Kdo sleduje pouze mainstream, nemůže pochopit, o co jde poslanci Volnému.
Neznalost neomlouvá.

A zítra shromáždění v Praze:
https://www.facebook.com/events/2782552811992727/

Průměrný počet slepic: 2.6 (15 hlasů)

Dá se to chápat poměrně dobře, kdo s tím má problém musí se malinko distancovat od svého přesvědčení a zkusit na věc nahlédnout skrze optiku někoho s kým nesouhlasí. To spoustě lidí nejde.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

maso nebylo zas jen 2 hodiny v úterý a 2 hodiny v pátek když ho zrovna přivezli a s patřičnou frontou. Hospodyňky,co pamatují ještě nevymřely.

Průměrný počet slepic: 3.1 (17 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jiz delsi dobu pozoruji vase nazory a myslenkove pochody, asi si zavedu pozorovaci slozku, je to vyjimecna ukazka do sbirky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by Prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsme byli sobestační,tak toho tady v kramech dost nebylo,sobestacni v základních potravinách jsme byli jen z 80% o sortimentu zeleniny nemluvě. A jednou třeba se pan Wagner pod záminkou vybudování ZOO rozhodl udělat si za státní peníze v Africe safari a spotreboval na to všechny devizy,takže celý rok člověk neshnal kmín,což byl dost průšvih,např Babica ho dává úplně do všeho

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

a proč, když to tady vyroste na každé louce, když ho tam rozhodíte, dokonce i na vysočině, kde jinak vyrostou akorát brambory? Nechápu, proč by devizyšetřiví komunisté zrovna tohle za chybějící devizy asi tak dováželi. Pamatuju, jak ho děda na louce vždycky kosou při kosení sena obsékal, aby stačil dozrát, a my děcka ho pak museli později sklízet. A pak, po devadesátém, ho rodičové občas donesli kilovku drceného, když se transformovanému družstvu vlastníků kmín nepovedlo "na trhu" udat, a rozdávali ho pak jako pozornost družstevníkům na výroční schůzi. Holt některé "urban legend" o nedostatku čehokoliv za socialismu maj dlouhej, a dneska už těžce hypertrofovanej kořínek... Na kecy o kmínu dneska dostanete max. 30-leté, co hltaj čtv a soušelismus nezažili...

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako děcka jsme se smáli rituálům kdy ženský přišly z nákupů a ukazovaly si maso. Pak začalo balený na miskách, jako je dneska.

Jen se teď scvrkává.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

kupuje v Makru jednou za měsíc maso ve velkém množství, přitom chová 2 prasata každý rok. Slepice mu nesou a ovečky vybil. Žumpu z domácnosti přečerpává pod kukuřici. Od něj nebereme nic, přebytky vozí do práce, do NHKG, kde mu mohou utrhat ruce.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

z článku
Není mi známo, kde je záruka toho, že potraviny vyrobené v Česku nebudou stejný nebo větší shit, než ten zahraniční

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Pokud nebude ale parametrem cena. Chtělo by to nasadit tvrdší normy. Třeba ty, které byly kdysi závazné. Museli jsme přijmout takové, které umožní prodávat humus v řetězcích. Nadáváme na Poláky, jejich produkty většinou nekupujeme, ale oni vyrobí to, co po nich ten který řetězec chce. V Polsku jsou potraviny v pořádku a chutnají. Asi si více váží lidí. Dělají to pro sebe.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

V Polsku nikdy nekolektivizovali zemědělství, tak lidi dělaj na rodinejch hospodářstvích, jako dělali vždy a umí to. Tím se živí Poláci. Ale nic nebrání tam vyrábějt jídlo, co se pak pošle k nám.

Když tady ze zemědělců udělali zemědělské dělníky, tak se vztah a znalosti postupně ztratily. Další generace šla dělničit někam jinam. Pak se neměl moc kdo vracet a k čemu. Až teď se platí to, co se nedomyslelo v padesátejch letech.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Překořeněné nebo přesolené potravinové polské výrobky ve mně vždy budí podezření.
Kdysi se tak " spravovalo " pivo, zkažené. Prostě se převařilo a přechmelilo. Někdy se mi zdá, že to s oblibou leckde používají dodnes....

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)