Přešlapování mezi chaosem a vůdcem

Autor

Já vím, že se s leckým neshodnu na důvodech ani mechanismech kvůli kterým vznikla současná koronavirová (a teď už i ekonomická) krize. Ale určitě se shodneme na tom, že koronavirus byl v podstatě jen poslední krok mnohem starších problémů, které se teď jen velmi fatálně projevují. My starší bychom si vzpomněli na nářky nad rušením malých okresních nemocnic, rozpadem tradičního průmyslu a naopak naprosto hypertrofovaným nárůstem byrokracie všeho druhu. Ovládnutí celých odvětví v několika málo rukách, propad vzdělanosti....vynechal jsem něco? 

A teď, když přišla krize, vlastně jen čumíme jak vrány a zjišťujeme, co všechno nejde. 

Dnešní článek není principiálně o koronaviru, ale rád bych, aby nám posloužil jako příklad. S koronavirem se totiž dalo bojovat různými způsoby.

Mohli jsme to dělat jako v Bělorusku - ignorovat ho. Zřejmě tam teď stát poněkud zakrývá situaci na JIPkách, ale možná ani nemusí. Nějaké počty nakažených tam mají, ale nevypadá to, že by se jim zemička rozpadala nebo že by bylo nutné držet střelbou ostrými náboji v šachu rozhněvný milionový dav, který nechce umírat na covid a tak se bouří. 

Mohli jsme jít čínskou cestou tvrdých lockdownů za každou cenu podpořených drastickým omezením lidských práv. Mohli jsme lidi zavírat doma za každou cenu, uzavírat celé městské aglomerace a virus prostě izolovat. 

Mohli jsme jít japonskou nebo korejskou cestou - nasadit masivní technické prostředky sledování obyvatelstva a trasovat, trasovat trasovat. K tomu si vynutit přísné hygienické postupy, které umožní udržet otevřené restaurace za cenu tvrdé práce pinglů, kteří dezinfikují od rána do večera. 

Mohli jsme jít izraelskou cestou - vše zachrání vakcína a všechno předtím je jen udržení pozic, než se nějaký Fajzr nebo Sputnik dostane na frontu. Koupit vakcíny kdekoliv za jakoukoliv cenu, vykašlat se na všechny kecy, připravit masívní očkavací plán a pak očkovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu. 

Dokonce jsme měli i možnost české cesty - držet epidemii na hraně zdravotnických kapacit a pokusit se o co nejrychlejší promoření....

Svým způsobem jsme dělali všechno a zároveň nic. Přešlapovali jsme na startu a tak moc jsme dbali o demokracii, až jsme si nakonec žádnou cestu nevybrali. Je to logické. Z dnešního průseru žádná jednoduchá, pohodlná a dobrá cesta není. Všechno má svoje rizika, všechno má svoje pro a proti, všechno podléhá zájmům, odmítání i lobingu. Není žádná cesta, na které bychom se nějak většinově shodli. A tak stojíme na místě a děje se nám všechno dohromady. To je demokracie. Někdy je lidové hlasování prostě pat. Neexistuje většinová shoda, jen spousta menšinových. 

Zároveň ale sračky stoupají. Máme ekonomickou krizi, máme spoustu mrtvých, máme zničené celé sektory ekonomiky, politika se drolí, národ se stále více štěpí na stále menší frakce, o to víc se krade, projevuje se neschopnost všeho, co nám halasně předhazovali, že je to podle západních standartů a tudíž dobré. Chebská nemocnice už dávno pacienty třídí, jen se tomu tak neříká a bráchovi nad hlavou lítají zdravotnické helikoptéry, které odvážejí pacienty jinam.  Ministr zdravotnictví je sice doktor, ale k ničemu to moc nebylo. Patnáct tisíc mrtvých navíc v roce 2020 není dobré vysvědčení.  Premiér je sice Topmanažer, ale proti systému, který se utvářel a formoval třicet let také nic neudělá. 

Přešlapujeme... Vakcíny mají zpoždění, ukazuje se, že leckdo kolem nás nebyl až tak solidární a koupil vakcíny mimo společnou dohodu. Také se ukazuje, že i boj proti smrtící chorobě má svá ideologická omezení a leckdo by alespoň rétoricky raději umřel, než si dal píchnout Sputnik, protože je od Putina. Zároveň je hromada lidí, kteří mají obavy ze západního, demokratického, mladého, krásného a chytrého Fajzru a nechtějí si ho nechat aplikovat ani za nic, ale celkem klidně by se nechali napíchnout autoritářským, fejkňůsovým, starým a škaredým Sputnikem. 

A i když se posledních třicet let přijímaly celé armády úředníků, specialistů, vyškolených lidí z těch nejprestižnějších škol, nejsou všichni dohromady schopní ani tak jednoduchého organizačního úkolu, jakým je hygienické trasování. Nejsou schopní zorganizovat očkování a všude a na všech úrovních to zachraňuje lidová tvořivost, která sice napravuje ty nejhorší přehmaty, ale zároveň je chaotická. 

 

A kdyby nebyl koronavirus, přišlo by za čas něco jiného. Problémem je, že ty mraky lidí na ministerstvech, úřadech i  korporacích se už dlouho zaměstnávali sami navzájem nesmyslnými úkoly, tak dlouho si vymezovali kompetence a zaváděli promyšlené brzdy a protiváhy, až to skutečně vybalancovali. Tak dlouho se bojovalo s korupcí, až se podařilo každý úkol tak zkomplikovat, že...... všechno je komplikované, na všechno jsou pravidla, která se dělala v době a s vědomím, aby se náhodou neukradly nějaké veřejné peníze. Neukradnou se... ale také se nedají použít. 

Je tu někdo, kdo si myslí, že kdyby s koronavirem nebojoval Babiš, ale třeba Bartoš, tak by to šlo líp? Věří tady někdo tomu, že Fiala s Pekarovou by to dělali chytřeji, lépe, šikovněji, že by také nepřešlapovali na místě, ale nějak by ten systém rozstřelili, vytyčili směr, zvolili variantu a pak šli v čele a přijali za to odpovědnost? Pochybuju o tom. Dokonce klidně připustím, že by ani nejednali hůř. Jednali by úplně stejně, protože nic jiného se v tomto státě s jeho tlaky nedá dělat. A kdyby se to neukázalo na epidemii, ukázalo by se to na jakékoliv jinačí krizi. Chyba je v samotném systému.  Třicet let jsme budovali něco, co v kontaktu s relativně malým problémem zcela kolabuje na všech stránkách. Kolabuje to po politické, zdravotnické i ekonomické stránce. A to jsme cinkali klíči, protože jsme chtěli robustní zdravotnictví, robustní ekonomiku a politiku, která by něco uměla.

 

A tak přešlapujeme na místě, potápíme se do sraček a nejsme daleko od chvíle, kdy už bude většině lidí jedno, jakým směrem se vydáme, jen když nebudeme stát na tom stále stejném eklhaft místě. Brzy bude důležitější, aby se zvolila třeba i nejblbější cesta, jen abychom pořád nestáli na začátku, protože někteří z nás v tom sajrajtu už pomalu musí plavat. Ostatní ještě stojí, ale i ti nejlépe situovaní už cítí pěkný smrad. 

Takhle nějak to vypadalo v Německu ve třicátých letech. Všichni se shodli na to, jak jde všechno do háje a Výmarská republika zcela demokraticky přešlapovala na místě, protože nebyla žádná většina. Jen spousta menšin. Jako dneska. I Babiš má za sebou jen menšinu voličů... Není žádná všeobecná shoda. A když v demokracii není většinová shoda, přešlapuje se. Demokracie nebyla nikdy nástrojem na dobrá rozhodnutí, ale na rozhodnutí většinová a takhle vypadají demokratické limity. Není většina = není cesta vpřed. 

Jsem příliš troufalý, když dnešní situaci přirovnám k titulku v nadpisu? Že přešlapujeme někde mezi chaosem a vůdcem?  Že se brzy dopracujeme do situace, kdy bude lidu milejší i diktátor, jen když přestaneme přešlapovat? Protože druhou alternativou bude žumpa až nad hlavu. Průser. Chaos. Je uchopitelné, že nakonec bude důležitější vykročit z bubnové palby vlastně kterýmkoliv směrem než dodržet demokratické procedury?   Je uchopitelné, že se to stejně stane, i kdyby se zdání demokracie udržovalo, protože jednoho dne každý ztratí půdu pod nohama a bude muset plavat? Je smysluplné tvrdit, že i ten největší příznivec Zemana, Babiše, Pekarové, Merkelové, Macrona i Putina nejspíš značně změní své smýšlení, když zjistí, že nikdo z jmenovaných se o něj fakt nepostará a nikdo mu nic nedá? 

Myslíte, že jsme u nás většinově uzpůsobení morálně, ekonomicky i fyzicky na to, abychom se o sebe postarali sami? Že se vlastně obejdeme bez vlády i úřadů, protože máme doma všechno co potřebujeme? Jsme tak trochu jako texasští farmáři daleko od civilizace s domem plným zbraní, trakotrem a ohradou plnou dobytka? Jsme jako Rusové s dostatečným pozemkem na pěstování brambor?  Nebo zjistíme, že vlastně nemáme nic, že naše civilizace je jen tenoučká šlupka mezi blahobytem a hladomorem a tak bude zapotřebí někdo, kdo vytyčí směr, strhne sebou ostatní a zbylé buď přesvědčí nebo přinutí...?

Ohledně koronaviru jsme si nevybrali žádnou cestu z krize, Ani tu nejméně dobrou ne. Demokraticky přešlapujeme na místě, protože neexistuje většina, jen mnoho menšin. Až přijde nějaká další krize, dopadne to stejně. Jako neexistuje obecná shoda s koronavirem, nebude existovat obecná shoda ani nad tím, jak napravit ekonomiku, jak se postavit byrokratům, jak se postavit islamizaci... 

Takhle nějak začínala Hitlerova kariéra. Z přešlapování ve sračkách ze kterých neexistovala žádná demokratická cesta. Chlívek se plnil hnojem a nexistoval žádný způsob, jak ho vyvážet. A jednoho dne už bylo důležitější, aby to někdo prolomil, než aby se řešilo, jestli je to demokratické. Na výběr totiž byl jen Vůdce a nebo chaos. Pokud bude i náš výběr vypadat takhle (a zatím bych řekl že bude) volba bude snadná. Vyhraje Vůdce. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (105 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

v mém okolí ... část lidí nadává kvůli často nesmyslným opatřením. Část z ní má víc srandu, tu českou švejkovskou, co se nedá porazit, to se zesměšní. Oboje skupiny se snaží žít, žít co nejsvobodněji, opatření tu zaignorovat, tam podlézt.

Bude líp, to bude pikniků, sešlostí na zahradách.

Jasně, nejvíc bručej ti, kterým nic nehrozí. Buď mladí, nebo si covidem prošli. Ostatně ... pěkných pár milionů voličů.

Vůdce nepříjde. Spíš chvilku chaos, ale nebojte, oni se kluci zas domluvěj a něco na nás upečou, nejsou tu pro nás, to my pro ně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (33 hlasů)

Jó jasně. Ale je někde nějakej vůdce ? Já ho teda nevidím.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tady je jich 10 mega!

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

Carlos, jestli se ten chaos ve školství potáhne ještě tak třičtvtě roku, tak bude průser ne chvilku, ale mnoho let.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

já děti ze škol nevyhnal

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čumím tam a sem a pak zase tam...a nic.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Plně souhlasím, "koroňák" není příčina dnešního stavu, je to jen ta pověstná poslední kapka a systém narazil na své limity. Je svázán tolika různými předpisy, které jej sice drží pohromadě, ale zároveň nedovolují jakoukoliv zásadní aktivitu, změnu. Prostě se to zavrhne, že "to nejde", byť by to šlo.., protože by se muselo chtít a bylo by to dost často i bolestivé na všechny strany. Jako těžká práce, ta spoustu lidí již odrazuje předem i když ten výsledek by nakonec chtěl kde kdo. Dále si myslím, že se to nehýbe dopředu, protože již dlouho nejde o argumenty, reálné činy a výsledky, ale spousta diskuzí, skutků, zákonů je jen o POCITECH ! Nu a podle toho jsou výsledky. Skončí to jako ten pověstný gordický uzel, ten kdo jej rozetne, ten bude udávat další směr vývoje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)
Trvalý odkaz

se už domlouvají a pilně pracují až mají opocená zadní čela.
Co mě k tomu vede?
Pouhá ústavní stížnost na podmínky pro koalice, taková blbost, řeklo by se.
Blbost to není, je to sakra závažný zásah do volebního systému a jeho důsledky si málokdo uvědomuje.
Pokud se totiž zruší násobek procent pro koalice ( 5xX), znamená to jediné.
Do žvanírny se na zádech jedné silné partaje vyveze kvantum obskurních sekt, straniček, s nicotnými voliči, za to s minimálně jedním poslancem. Za to ve žvanírně s obrovskými možnostmi, protože jak víme, vše se dá výhodně zobchodovat, že?
A malér je na světe.

Průměrný počet slepic: 5 (45 hlasů)

Zase se vrátíme tam, kde jsme byli a kde to nefungovalo. Mnoho malých stran s málo poslanci ale řevem lva. Volební kraje kopírují katastrofu krajů, kterou jsme udělali aby pro politiky bylo více koryt. Nerozhodovali odborníci, ale politici. Fujtajbl.
Až koronavir skončí, tak přijdou hesla o utahování opasků, hlavně u těch pracujících za mzdu. O tom, že za 20 let doženeme Západ (v čem?). Důchodci, dnešní i budoucí, zapláčí. Zdravotnictví se přesune do soukromých rukou. Ve školách se po odpuštění matematiky soustředí jen na cizí jazyky. Poddaný musí rozumět svému pánu.
Ani se nechce přemýšlet co přijde.

Průměrný počet slepic: 4.8 (57 hlasů)

na počítačovou gramotnost a rozoznávání fejků.
Včera jsem pochytil něco málo uvažované o školské reformě, za kterou může rovněž kovidové šílenství a distanční výuka, která odhalila zásadním způsobem "katastrofální stav českého školství".
Kvůli posílení výše napsaného se mají proškrtávat osnovy v takových předmětech, jako je zeměpis, dějepis, přírodopis, fyzika, chemie, matematika.
Nějak mi uniká, co vlastně zůstane a co vlastně budou absolventi umět, když neumějí nic už nyní.

Asi se blíží doba, kdy bude maturita vypadat, jako v dosti starém vtipu o maturitě z ruštiny, probíhající na elektroprůmyslovce.

"Tavárišč, skažítě nam, kak rabótajet tranfsormator."
"Transformator rabotajet vot tak: bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..."

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

...varuje před otřesy, lepšolidé jsou nabuzení"

*****

(...) Sputnik nabízí expertní názor na celou záležitost, který nám poskytl známý politolog Tomáš Doležal.

„Zaprvé je třeba říci, že Ústavní soud (žádný) zákon nesmí přímo změnit, ale může ,jen´ zrušit jeho část popř. zrušit příslušný zákon jako celek. A to z důvodu neústavnosti – buď obsahové (jeho ustanovení jsou v rozporu s textem Ústavy), anebo procedurální (nebyl přijat zákonným resp. ústavně konformním způsobem).

Tedy Ústavní soud nepochybně, obecně, právo zrušit nějaké části volební zákona má, pokud je shledá protiústavními. Přesnější komentář bude možný, až bude znát celý nález a jeho odůvodnění.

Zarážející je časová rovina a časová koincidence celé věci. Nikoli to, že soud rozhodne osm měsíců před volbami, ale to, že rozhodne až více než tři roky po obdržení podání, v okamžiku již oficiálně běžící volební kampaně. Proto by bylo – s ohledem na férovost procesu voleb, aby případné zrušení části volebního zákona mělo odkladný účinek, např. k 1. 1. 2022.

A to nejen z důvodu obecné spravedlnosti, ale zejména z praktických důvodů, protože např. zrušení d'Hondtova dělitele jakožto metody převodu hlasů na mandáty by znamenalo nutnost urychleně tuto formuli v zákoně nahradit jinou metodou, protože jinak by nebylo možné volební výsledky převést do podoby konkrétního složení Poslanecké sněmovny.
A ke změně volebního zákona je nutný souhlas obou parlamentních komor, Sněmovny i Senátu, vždy prostou nadpoloviční většinou hlasů přítomných zákonodárců – kdy Sněmovna nemůže senátní veto přehlasovat tzv. ,stojedničkou´. Ovšem případnou novelu volebního zákona může ještě vetovat prezident republiky. Celý tento proces může trvat několik měsíců, takže se klidně může stát, že ještě někdy na prahu léta, v horké fázi volební kampaně, nebude jasné, dle jakých pravidel se budou přidělovat poslanecké mandáty. To by volební soutěž velmi negativně narušilo. Nemluvě o hypotetické variantě, že by se až do voleb nestihla změna zákona přijmout vůbec. A což by znamenalo naprostou katastrofu a světový unikát, protože by nebylo možné určit složení Poslanecké sněmovny.

Ústavní podání skupiny senátorů napadá dvě ustanovení volebního zákona. Tzv. násobící aditivní klauzuli pro volební koalice (10 % pro dvoučlenné, 15 % pro tříčlenné a 20 % pro čtyř a vícečlenné). Takže kdyby teoreticky soud zrušil pouze tento bod, legislativně a prakticky se nic moc nestane, volby mohou proběhnout s 5% uzavírací klauzulí pro všechny kandidující subjekty. Což sice bude méně spravedlivé než nyní, ale přepočet odevzdaných hlasů na mandáty to umožní.

Problémem by bylo, jak je naznačeno výše, zrušení d'Hondtova dělitele pro převod hlasů na mandáty, které by znamenalo nutnost rychlého přijetí novely volebního zákona.

Přičemž ústava ohledně volebního systému do Poslanecké sněmovny hovoří poměrně stručně a jasně, když říká, že ,volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásady poměrného zastoupení´.
A k tomu doplňme, že v odborné politologické obci panuje stoprocentní shoda na tom, že d'Hondtova dělitel, coby způsob přepočtu hlasů na mandáty, je metoda vlastní pouze poměrným volebním systémům, jelikož umožňuje rozdělení mandátů stranám v určitém volebním obvodě na základě určitého poměru hlasů mezi nimi. O tom není pochyb.

Ústavní soud by snad ještě mohl argumentovat narušením rovnosti volebního práva. Ovšem tato rovnost, jakožto princip, podle kterého má každý volič jeden hlas a váha všech hlasů je stejná, tedy mj. požadavek, aby jednoho poslance volil přibližně stejný počet voličů, není v případě českého volebního zákona narušována podobou volebního dělitele, ale enormním rozptylem velikosti volebních obvodů (volebních krajů), když v nejmenším z nich se volí 5 poslanců a v největším 26. Ovšem tato část volebního zákona nyní napadána není," vysvětluje expert.

Komu změna prospěje? Opravdu bude výhodná pro menší strany? Vždyť jde jen o jeden dva mandáty navíc.

„Jde o to, co konkrétně soud zruší a čím to bude nahrazeno. Zmírnění podmínek pro vstup koalic do Sněmovny obecně by napomohlo malým stranám, které se poslední léta pohybují okolo 5% hranice zisku voličských hlasů anebo pod ní. A obecně by posílilo trend ke kandidování v koalicích.

Změna d'Hondtova volebního dělitele na jinou metodu, např. na dělitel Sainte-Laguë nebo na tzv. dánský dělitel by oproti současnému stavu mandátově posílilo strany střední a malé velikosti, tj. SPD, KSČM a ČSSD – pokud bereme kandidaturu dvou koalic na půdorysu někdejšího Demokratického bloku a Pirátů jako hotovou věc.

Obdobný účinek by měla i alternativa, kdy by se přešlo od metody volebního dělitele v převodu hlasů na mandáty k metodě tzv. volební kvóty a přerozdělování zbytkových hlasů v tzv. druhém skrutiniu. Což byl model volebního zákona, který platil až do voleb do Sněmovny v roce 1998.

A – v opačném směru – změny tohoto typu by lehce oslabily silnější politické strany, tzn. nyní hnutí ANO 2011 a dvě předvolební koalice,“ říká pan Doležal.

Nevypadá to jako manipulace ve prospěch lepšolidí? Taková nepřímá podpora, aby upižlali Babišovo ANO.

„Může tomu tak být v tom případě a v tom smyslu, že kdyby bylo zcela zrušeno anebo nahrazeno mírnější variantou, násobící aditivní kvorum pro vstup do Sněmovny pro volební koalice, mohly by dva velké koaličně kandidující subjekty zcela ztratit obavy o vstup do Sněmovny, a naopak by mohly své složení rozšířit o další subjekty: nabízí se Minářovo hnutí PRO lidi, Hlas Pavla Telička anebo Strana zelených. Protože už by před nimi nestála bariéra v podobě nutnosti dosáhnout alespoň 20 resp. 15 % hlasů. A to by tomuto bloku mohlo ,přihrát´ hlasy rozhodující k tomu, aby získal ve Sněmovně více mandátů než hnutí ANO 2011 a jeho potenciální spojenci.

Anebo by tyto subjekty mohly využít ,nahrávky´ od Ústavního soudu k zásadnější změně volebního zákona, např. k zavedení pouze jednoho volebního obvodu, kterým by bylo území celého státu apod.," říká politolog.

Je český volební systém spravedlivý?

„Žádný volební systém asi nelze označit za zcela spravedlivý, důležité je, aby splňoval základní principy volebního práva a umožnil otevřenou a férovou politickou soutěž všem subjektům, které mají zájem o vstup do volební arény.

Český volební systém do Poslanecké sněmovny tyto podmínky zcela nesplňuje v jedné, už zmíněné oblasti – a tou je narušení rovnosti volebního práva a váhy voličských hlasů z důvodů ohromného rozptylu velikosti jednotlivých čtrnácti volebních krajů, kdy v těch velkých stačí k zisku poslaneckého mandátu zisk 3% voličských hlasů a v těch nejmenších mnohdy nestačí ani 10 % na jedno poslanecké křeslo. Čili zde jsou jednoznačně znevýhodněny malé strany a jejich voliči.

A naopak v oblasti tzv. preferenčních hlasů a možnosti přeskočit na kandidátce dopředu a dostat se do Sněmovny i z některého ze zadních míst kandidátky, jsou zase díky současnému nastavení pravidel výrazně zvýhodněni kandidáti malých stran – a nejvíce v malých krajích, protože k posunu vpřed je třeba získat takový počet preferenčních tzv. kroužků, který odpovídá pěti procentům hlasů odevzdaných dané politické straně v příslušném kraji. Tato část volebního zákona by si určitě úpravu zasloužila," říká politolog Tomáš Doležal. (...)

https://cz.sputniknews.com/nazory/2021020213140303-tyhle-volby-nahani-h…
---------------------------------------
No oni jsou hlavně nabuzeni průběhem a výsledkem zámořských prezidentských voleb/"voleb", obrovsky je to posílilo.
Všechno jim - obávám se - hraje do karet.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Navrhoval bych metodu zaokrouhlit volební hlasy na celé mandáty. Na zbytek nerozdělených mandátů pak poslance vylosovat z těch, kteří se do parlamentu nedostanou. Nebo hlasy poměrně rozdělit 3 nejsilnějším vítězům voleb.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

vtip
Vysoká bačovská zahanění vyhánění a ruština( dnes angličtina)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Omlouvám se, že vstupuji do debaty:

Zde je možné si nový RVP prostudovat, včetně vyznačených změn:
https://revize.edu.cz/files/rvp-zv-2021-s-vyznacenymi-zmenami.pdf

RVP vnímejte jako minimum povinného, od něhož se odvíjí ŠVP. Škola, jejíž ŠVP jde nad rámec RVP si pak zadělává na problémy při napadení hodnocení žáků, tudíž lze RVP vnímat jako většinový, byť oficiálně minimální standard. Za obzvlášť vypečenou považuji str. 62 tištěné verze, 64 dokumetu pdf zahrnující povinné výstupy v předmětu výchova k občanství. Žák už nebude muset "posoudt a na příkladech doložit přínos spolupráce lidí při řešení konkrétních úkolů a dosahování některých cílů vrodině, ve škole, vobci" ani "případné neshody či konflikty sdruhými lidmi řešit nenásilným způsobem" ani "zdůvodnit nepřijatelnost vandalského chování a aktivně proti němu vystupuje." Ideálním občanem, s lehkou mírou nadsázky, budiž tedy antifák či rabující člen BLM. Vypuštěný výstup "zhodnotí a na příkladech doloží význam vzájemné solidarity mezi lidmi, vyjádří své možnosti, jak může vpřípadě potřeby pomáhat lidem vnouzi ajak pomoci vsituacích ohrožení aobrany státu" je pak do diskuze, zda vyhovuje víc svazákům dneška nebo Tomiovi.

Minimálně jako deklarace co stát od občana očekává, je to fascinující.

Další plánované změny (několik příkladů z mnoha):
- V chemii již žák nebude muset rozlišovat mezi prvkem a sloučeninou, ani číst vzorec chemické reakce, nedejbože se obtěžovat otázkou endotermické reakce či neutralizace.

- Ve fyzice nám mizí z výstupů Newtonovy gravitační zákony (vtipné je, že jinde zůstala zachována schopnost vysvětlit mechaniku těles ve sluneční soustavě), stejně jako ohmův zákon (nedej bože zapojení polovodičové diody) a přeměna jednoho druhu energie v druhý. Jo a už není třeba umět vyjádřit rozdíl mezi hvězdou a planetou a vůbec nějak definovat hvězdu.

V přírodopise se zdá zřejmě nadbytečnou fotosyntéza, vnitřní složení Země (tedy jádro-plášť-kůra) a podobné - zřejmě kraviny.

Vzhůru ke šťastným zítřkům vzdělanostní společnosti. O té informatice si musím ještě popřemýšlet, protože opouští důraz na "technologie". Jenže ona právě ta efektivní práce vyžaduje alespoň základní zvládnutí ovládání oněch technologií. Tam uvidíme, co z toho vzejde.

Průměrný počet slepic: 4.9 (23 hlasů)

Steffl brojí i proti lisejnikum a hodnotě pH. Prý jsou nutné hlavně měkké dovednosti. Zřejmě drzé čelo lepší nez popluzni dvůr. Nač pojidat v mládí hořký kořen vzdělání, když potřebujeme jen ten sladký plod( prachy)

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Bylo by mi to - stejně jako většině - uniklo !
Dalším krokem bude zákaz přístupu k tvrdým vědám a znalostem bez speciálního povolení. Veškeré fyzikální zákony budou předkládány pouze s uvedením alternativních názorů (například Země je plochá a solární energetika nás hravě utáhne na vařeném slunečním paprsku).
Ohmův zákon, rozlišování mezi prvkem a sloučeninou - a hlavně přeměna energií může zcela narušit přechod ke kýženému rozvratu evropské ekonomiky.
Každý žák deváté třídysi může při použití kalkulačky v mobilu spočítat, že plánovaná SOUČASNÁ (!) evropská zelená ekonomika bude z části nefungovat, z druhé poloviny bude mít katastrofální dopady.
Takže je - spolu s dnešním "soudcoústavním pučem" - vše na plánované trajektorii.

(Taky jste dneska depresivní? Pokud někdo není, málo čte nebo málo myslí. Závidím mu. Jdu si dát fr´tana, ačkoliv nesmím)

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

malé dítě dobře ví, že pokud se má něco tahat na slunečním paprsku, tento se nesmí vařit, nýbrž SMAŽIT(!!!) do poloměkka, a to pouze ve fritovacím hrnci a ještě k tomu na drahém panenském oleji.

A to teprv uvidíte ten dým, až se to bude smažit na panickém oleji!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

ale Vás už přesvědčovat nebudu, Čína a Amerika Vás za 10 let přesvědčí,
Rusko ne to má ropy a plynu dost a sluníčka spíš pomálu.
Ale pochopte základní fyziku: sluníčko stačí uživit celou zeměkouli i když účinnost fotosyntézy je přinejlepším 1%.
A účinnost fotovoltaiky je 20%, teď se pracuje na tom, aby byla 30% (myslím ty levné panely, ne ty účinné ale drahé pro družice).
Taky na tom dělám, mí známí Švýcaři mě vyzvali, ať jim pomůžu s novým projektem na tu levnou 30% fotovoltaiku na střechy domů.
A fotovoltaika může žít v symbiose se zemědělstvím v agrivoltaice,
Pro ty co mají rádi fajnové víno, už nyní frantíci dělají vinice s fotovoltaikou, když je moc sluníčka nebo kroupy,
tak "zatáhnou fotovoltaickou střechu" nad jejich cennou vinicí,
zbytek času žijí FVE a vinice v symbiose....
Tak kluci neblbněte ....

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)