Přímo z Vidlákova dvorku VIII. - o nářadí

Autor
Štítky

Dnešním článkem chci vyhovět Targusovi ohledně jeho dotazu na svoje zemědělské nářadí, které zapřahuji za svůj malotraktor. Targusovi se nezdá, že by malotraktor natolik usnadnil život na zahrádce, že bych práci stíhal v časech, které jsem uvedl. Proto si dneska představíme nářadí, které potřebuji. 

Začneme nářadím základním a nezbytným, pak přejdeme k nářadí, které ulehčuje práci, ale je možné se bez něj obejít. Koneckonců i já se snažím v maximální míře o pohodlí.

Vezmeme to od začátku..

Pluh: 

pluh

Jedná se o lehký dvouradličný obracák, který umožňuje překlápěním radlic orat z obou stran a brázdu dělat stále na tu stejnou stranu. Já ho tak ale nepoužívám - orám políčko nikoliv podélně, ale napříč, protože to je napříč svahem. Každý rok tak půdu posunu o jednu brázdu nahoru, což je tak akorát tolik, co každý rok splaví voda a co se sesype při dalších pracech. Směr orby střídám. Jednou orám zleva doprava, další rok zprava doleva. Využívám tak obou radlic, ale střídám je po roce.  Zorat pozemek trvá asi tři hodiny.  

Poznámka pro fajnšmejkry - pluh není špinavý, je natřený vazelínou. U pluhu je důležité, aby byl vyleštěný. Proto se hned po orbě hadrem očistí, osuší a natře něčím mastným, aby nereznul.  Pluh je nejdůležitější zemědělský nástroj od pravěku. Kdysi se ministerstvo zemědělství jmenovalo ministerstvo orby. To nebyla náhoda. Orba je nejdůležitější počin lidstva a moderní hydroponie a permakultury budou ještě dlouho kulhat daleko vzadu. 

Smyk: 

smyk

Smykování je první práce po orbě. Dělá se klidně i uprostřed zimy, třeba v lednu, ale je zapotřebí, aby políčko oschlo. V posledních dvou letech jsem smykoval až v březnu. Smykováním se zarovnají brázdy a políčko je krásně rovné. Je vhodné, aby před dašími pracemi ještě několikrát napršelo, aby se srovnala vlhkost v půdě. Usmykování mého políčka trvá asi půl hodiny. 

Brány: 

brány

Pokud má půda ztvrdlé hroudy, nebo pokud jsou v ní drny, nebo pokud je zapotřebí zkypřit jen horní vrstvičku několika centimetrů, použijí se brány. Práce je s nimi stejně jednoduchá jako se smykem a využívají se nejen na přípravu půdy po zimě, ale také na paběrkování brambor - po projetí bránami se ze země vynoří všechno, co bylo pod povrchem. Pomocí bran je možné stahovat z pole nať, brány drtí drny a ve středověku byla jedna z nejhorších poprav  trhání branami. Prostě vás položili na zem a přejížděli tím po vás. 

Kombinátor: 

kombinátor

Místo bran je možné použít o něco modernější zařízení - pětiradličkový kombinátor. Radličky zajedou o něco hlouběji než brány, válec vzadu rozdrtí většinu hrud, pole je lépe srovnané a hlouběji prokypřené. Kombinátor využívám častěji než brány a to především na přípravu půdy před setím. Obzvlášť před bramborami je to vhodné, protože brambory potřebují větší prokypření než semínka mrkve. Kombinátor se dá použít i jako plečka. Půdu nadzvedne a mladý plevel v ní uschne. Používá se i bez válce, radličky se dají různě posouvat a je možné s nimi plečkovat jednotlivé řádky. 

Hrobkovací radlice: 

hrobkovací radlice

Zde vidíte hrobkovací radlice které mají stejnou rozteč jako kola traktoru. Používají se na sázení brambor a přihrnování hlíny. Pole projedu těmito radličkami, vzniknou příkopy do kterým posadím brambory a pak jedu přesně uprostřed mezi příkopy a brambory tím zahrnu. Až se objeví nať, tak to projedu ještě jednou a přihrnu k bramborám další hlínu. Sázení brambor tímto způsobem trvá asi dvě hodiny. Nejdéle trvá to ruční pokládání brambor. 

Vyorávač brambor: 

vyorávač brambor

Funkce vyorávače je snad jasná. Prostě jedu v řádku brambor a vyorávač je vyháže na povrch. Za předpokladu, že je hlína tak akorát vlhká a drobí se. Pokud se nedrobí, vyorá to nejen brambory ale i hlínu a sběr je pak poněkud obtížnější. 

 

Tolik k nářadí nezbytnému. V podstatě kromě tohoto používám ještě historický secí strojek na malá semínka, ale to se dá dneska za pár korun koupit také. Pomocí uvedeného nářadí se poměrně snadno a bez enormní námahy dá slušně pracovat. Já to mám samozřejmě udělané tak, aby všechny řádky měly stejnou rozteč, aby se vždycky mezi nimi dalo projet a aby se  pokud možno všechno dalo udělat pomocí stroje a  nemuselo se rukama.

Život jsem si ale také usnadnil a koupil jsem si z čiré radosti ještě další nářadí, které mi práci snobsky usnadňuje...

Sázeč brambor:

sazeč brambor

Tenhle stroj udělá všechno v jednom kroku. Rozhrne hlínu, položí tam bramboru, zahrne ji a krásně připraví hrobek. Sázení brambor tak trvá asi deset minut. Pokud je půda dobře připravená, je sázení brambor opravdu radost. 

Plečka/rotavátor: 

plečka

Mé jediné aktivní nářadí na přípravu půdy.  Pod plechem je buben s noži, který je poháněn z malotraktoru. Používám ho především na podzim, když zmulčuju zelené hnojení. Rotavátor půdu dokonale prokypří do hloubky cca 5cm, rozbije tam kořínky, takže se rostlina už nevzpamatuje, ale dolů dále vedou vlásečnicové kořeny, které tvoří kapiláry pro vodu. 

Dalším strojem je druhý malotraktor na kterém mám trvale nasazený mulčovač.

mulčovač

Měl jsem šanci koupit výhodně ještě jeden stroj, tak jsem ho koupil. Mám tak dvě zaměnitelné převodovky i dva motory. Mulčovač je nářadí, co se nejhůř přehazuje, tak ho mám nasazený na druhém stroji a abych řekl pravdu, nic jiného jsem s tímto traktůrkem nikdy nedělal. Bez tohoto stroje bych se docela dobře obešel. Podobnou práci by udělal i křovinořez, ale pravda je, že ten mulčovač všechno dost usnadňuje. 

Nosič nářadí: 

nosič nářadí

Jedná se o sedačku na kolech, kterou mohu použít místo vozíku. Doma ji nepoužívám, ale při pracech na velkých záhumencích může nést třeba ty brány nebo kombinátor a člověk nemusí chodit po svých. Mám na ní i kouli pro přívěsné vozíky za auto, takže mohu táhnout i lehčí náklad obyčejným vozíkem. 

 

Samozřejmě vlastním i sekačku na trávu a obyčejný křovinořez. Ale používám i ruční kosu a srp. A také občas potřebuju něco dodělat normálně rýčem nebo motykou. Celkově vzato mi ale stroje šetří desítky a desítky hodin práce a díky nim není samozásobitelství žádná rasovina na zblbnutí.  Mohu snadno chodit do práce, mám čas pro rodinu a mám i čas se normálně flákat,  fotit tyhle fotky a psát cypoviny na Kydy. 

Správná poznámka je, že pokud všechno krachne, asi těžko budu mít k dispozici benzín do svých strojů. Ano to je pravda. Ale je dost pravděpodobné, že v té chvíli také budu mít spoustu volného času, protože nebude práce. V té chvíli si mohu vzít do ruky ten rýč, k tomu si připravit motyku a hrábě a mohu všechny strojní práce dělat rukama. Bude to sice o dost náročnější, ale na druhou stranu se udržím v kondici a pořád budu mít to jídlo. 

Targusi, stačí to takhle? 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (94 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

stejné kulové, jako předtím. Abych si udělal svůj obrázek, musel bych všecek ten vercajk vidět v akci.
A jelikož jsem nikdy s overcajkovaným traktorem po poli nejezdil, zas bych věděl kulové.

Zásadní problém:
Jednou vidět je lepší, než desetkrát slyšet.
A jednou zkusit udělat je lepší, než desetkrát vidět.

A už vidím svoji babi, jak by nad takto obdělaným záhonem, či dokonce políčkem sepnula ruce a zalamentovala, kterýmžto výsledkem předlouhého žvanění by bylo sdělení, že svět se v prdel obrací.
Konečné resumé - má víra v jedině správnou - to jest ruční - práci je otřesena. A věřím, že alespoň trochu zaučený traktorista s tímto nářadím může docílit velmi zajímavých výsledků.

Závěrečný kopaneček do kotníku - co traktor, který byl zmíněn v příspěvku tazatele (zn. Dakr), resp. dotaz zda koupit pracovní stroj jednoosák, či dvou osák?To by mne taky zajímalo.
https://www.mikes-cz.eu/dakr-panter-fd-5?utm_source=seznam&utm_medium=c…

Základní idea je jasná - útok na cenu, proto ukrademe jednu nápravu. Ale co potom u práce? nebudou nás bolet "nohičky"? Neboli jak se díváš s odstupem let na investici do jednoosáku?
Můj názor laika - do zahrady je jednoosák ideál kvůli pohyblivosti a průjezdnosti, ae rád si přečtu názor zkušeného uživatele.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

a chodil za ním, než měl 2 endoprotézy. Ale jenom oral, ostatní dělal motykou, bo neznal gracu. Než nastartoval, měl jsem to zryté.
Já používám automatický rýč fiskars, robí sám, jenom se ho držím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Cozee ? Dej link na to, to je samolopata, asi jak byli nadseni Lasica a Satinsky v Srdecnom pozdravu ze zemekoule ? :D https://www.youtube.com/watch?v=-NYb66RiDO8

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen ho vezmu do ruky a hrabe samo.
Navíc je magické. Když se postaví za vstupní dveře, přestane sněžit a nejpozději do dvou dnů roztaje všechen sníh. Bohužel je nejúčinnější kolem vánoc, kdy by člověk naopak sněhovou peřinu vítal.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Jo, jedna nebo dvě osy, to je věčný boj... :-) Když jsem si kupoval Agzat, tak se mi všichni posmívali, že se za ním nadřu, protože se musí chodit. Že za ty peníze seženu bez probémů "holdra" neboli TKčko. To je pravda, ale s tím bych mohl pracovat jenom podélně. Nějaké to orání napříč svahem aby se neshrnovala hlína, o tom bych si mohl nechat jen zdát. Moje zahrádka je široká 12 - 15m. Můj tchán si pořídil japonského Yanmara - zahradnický traktor. Kdybych porovnal jeho cenu stroje a všeho nářadí (ne všechno kupoval, něco už měl), tak kdybychom oba začali ve stejnou chvíli, tak bychom za to dali podobné peníze. Já mám dva jednoosáky a on jeden malý plnohodnotný traktor s vývodovou hřídelí i hydraulikou. 

Zrovna loni jsem chtěl po delší době přeorat zahrádku podélně - není špatné občas přerušit zavedené brázdy a vzít je napříč. Tož přijel tchán. Zahrádka byla za hodinku hotová, ale pak jsem dalšího půl dne dodělával rýčem úvratě. 

Kdyby moje zahrádka byla tak třikrát delší, nebo třikrát širší, stálo by za to mít normální traktůrek. A v té chvíli bych šel buď do starší Kuboty nebo toho Yanmara. Jednoosák bych neřešil. Seděl bych si za volantem jako pán. Ale přece jenom, jednoosák je mnohem obratnější. Pokud ořu jsem schopen na okrajích zahrady nechat cca půl metru široké úvratě, co se nedají doorat. S dvouosákem by to byl tak metr a půl. 

Můj osobní sen není ani tak traktor, ale lanová orba - jako kdysi, ale moderně. Prostě pluh tahat po poli na laně a na okrajích mít navijáky. V podstatě jde jen o to vymyslet jednoduchou lištu/kolejnici, která by se ukotvila na obou protilehlých koncích pole. Pak by se jen přivezl jednoduchý naviják s motorem, osadil by se a mezi tím by jezdil pluh tahaný na laně. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

snu?
Předpokládám, že lanová orba by měla umět něco, co je skutečnou výhodou oproti klasickému traktoru. Z mého pohledu zemědělského blbce je to buď rychlost, anebo cena.
Jasná nevýhoda - stabilák. Kolejnici zabetonovanou do země, anebo zašroubovanou do stěny asi moc ne-éé.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

je výhodná letecká orba.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Při letecké orbě si myslím, že je důležité rozhodnout se, zda použijeme palubní zbraně nebo bomby. Bomby dobře kypří půdu, ale řizené rakety zase zkracují dobu sázení. Jsou však dražší-asi je to jako s vším, je to otázka peněz.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

nějaká dotace?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by idiotronic (neověřeno)

Trvalý odkaz

vymyslíme tedy dotaci :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

je pluh zavěšen na laně, je problém provisu lana a tím jak namáhání celého systému, tak i proměnlivé hloubky orby.
Pokud chcete tyto problémy eliminovat, musí být pluh dostatečně zatížen a mít svůj podvozek.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Nikdo mi nic nenakecal, jsem sama o sobě nadnášena jako holubička.
Ovšem když vymyslíme dotaci, zvládneme zajisté i porodní§ bolesti takovýho projektu, jakkoliv ...
á, vnuk si mne žádá,... utíkám :-)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

že při letecké orbě není pluh na laně, ale na flahajzu; výška letadla se řídí podle zamýšlené hloubky orby. Obratiště se pochopitelně zanedbává, bo se používá 40-ti radličný pluh a při širších lánech se nasazují svazy letadel podle šířky lánu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Výhodou by bylo, že bych u toho nemusel být. Posuv i navíjení by se dalo velmi snadno automatizovat. Navíc by půda byla nadlehčenější a lano by se dalo využít i na další práce. Na obou stranách zahrady mám zídky. Kolejnice by se daly přidělat k nim a nepotřeboval bych žádný nový základ. Takových záhumenků je ve Vidlákově hodně. Stejně tak by možná nebyla zapotřebí ani kolejnice, ale jen stabilní podvozek pod naviják a kolejnice by byla pouze "směrovka".

Jinak naviják by měl elektromotor. to je o dost levnější než traktor a také méně náročné na údržbu. Pokud by to navíc jezdilo samo, mohlo by to být i velmi pomalé, tím pádem by stačil třeba 0,5kW motor.  

Ale to je hudba budoucnosti a dlouhého plánování. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

v elektrárně, stejně jako elektrické kolo nebo koloběžka. Fujky blujky!!!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

udílející zdarma dobré a zejména cenné rady všem okolo, kteří o to nestojí, dovolím si upozornit na:
problém stabilizace stopy posunu (jízdy) podvozku.
problém řádkování (rozteč mezi osami drah dvou vyoraných řádků.

Já vím, jsem kokot. Soudruhům v Emeryce to fachčí a já vymýšlím hovna.
Nicméně si myslím, že bez elektroniky je tento problém dosti obtížně řešitelný a v každém případě ekonomicky dosti náročný. Kromě toho bude muset být navržen nějaký opravný systém, který by kontroloval systém nastavování parametrů orby samotné.
Abych to zkrátil - nevidím při této rozloze zahrady významný rozdíl mezi tím, jestli orbu budeš řídit z verandy, anebo to odšlapeš za pluhem.
Jinak sehnat dvě kolejnice z úzkorozchodné dráhy by snad neměl být problém. Zbývá jen jejich dobré upevnění do zdi, což by rovněž neměl být problém, pokud vlastníš normální sousedy.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Targusi lanová ora tu dávno existovala. Dělala parními oračkami, ale dala se použít jen tam, kde byla echt rovina. Ty to nemůžeš vědět, ale pluh je přímo konstruován už od dob Johna Deera na to, aby držel hloubku i tvar brázdy.  Podvozek nemusí být těžký, jen stačí vodící kolečko jedoucí v předchozí brázdě a stabilizační kolečko určující hloubku umístěné za radlicí. Pluh je pak konstruován jako překlopný. 

Samozřejmě tu jsou jisté problémy především v nasměrování na začátcích úvratí. Pluh musí dojet rovně pak se musí posunout o brázdu a pak teprve může zase vyjet. Pokud bych vyřešil tohle, pustil bych se do prototypu.  Lanovou orbu samozřejmě nechci kvůli své zahrádce. Ale po tchánovi mi zřejmě nějaký záhumenek zbude. Ten největší by se na lanovou orbu dokonale hodil. Dlouhá rovina, malá šířka, tedy malý počet brázd, dost prostoru pro úvratě, dost prostoru pro kolejnice. A výsledkem by mohl být prototyp samočinného obdělávaní v rovinách. Něco podobného už existuje - třeba systém agrokruh. Ale pole většinou nejsou do kruhu, ale do obdélníku. 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

v 10:47 a dále.
:-)
K "chytrému" rádlu asi tolik. Mám bratrance z 2. kolene, který dělal v kolchozu kováře, takže jsem už pár radlic viděl. Zvláště pak těch, které sice byly chytré a věděly, kam by měly jet, ale potkaly se na své cestě s ještě větším blbcem, než čekaly.
Ona stačí trošku problematická zemina, je docela rychle po parádě.
Ovšem uznávám, že na jižní Moravě to bude asi trochu jinak, než v Gorolistánu.

Zatím bez slepic

Ale kdepak - když si traktorista naprogramuje orání a za volantem hraje hry, místo, aby to hlídal, traktor vytvoří nádhernou vlnku místo roviny.

Zatím bez slepic

Pane Vidlák.
Neviděl jsem to,ale jen slyšel.
Na ourati z každé strany lánu parní mašina z navijákem lana,na laně upnutý otáčecí pluh.
Byl tam topič a současně obsluhoval posun lana a otáčené pluhu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

jezdilo to na páru.
A umělo to spoustu dalších věcí, třeba rozhýbat mlátičku, když ještě nebyly kombajny. Anebo roztočit dynamo, které vyrobilo elektriku...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomobila

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

podmínkou toho je rovina.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

2 vzdálená ohniska a jede se.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

má to ze stavebního vrátku, na jedné straně políčka má podélně zabudované u-čko profil, ve kterém může vrátek popotahovat (z té strany vrátku má úzká kolečka, co do něj zapadají).
Funguje to vcelku bez problému - orba, proorávání i vyorávání brambor čertem.
Má to jen dvě-tři nevýhody:
1) Musel si tam natáhnout sloupek s elektrikou
2) Orá furt jen z jedné strany na druhou
3) Nazpátek (na druhou stranu) musí přetahovat nářadí ručně

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

dvě kolejnice.
A asi taky dva elmotory.
Anebo elmotor se dvěma navijáky nad sebou na straně jedné a na straně druhé oběžné kolo. Pochopitelně s elmotorem pro přesný posuv. A samozřejmě synchronizovaný posuv na obou kolejnicích.
Taky mi tak nějak vadí, že Vidlák by měl kolejnice ve svahu, aby mohl orat po vrstevnici. Takže ozubení posuvu, anebo docela výkonné brzdy.
A cena, jakož i složitost tohoto zařízení nám roste dosti raketově, aniž bychom vytáhli pauzák a logáro.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

cca před 25 - 30 lety. vyšel ve sboníku Udělej Si Sám (už ale nevím číslo) návod na tuto činnost na zahradě... musel bych prohledat archiv a později sdělit číslo zborníku.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Orání vrátkem pamatuji ještě jako dítě.
Důvod - dárce matroše na tyto pokusy byl "werk". Ano, kombinace Třineckých železáren a spořivých gorolů konala divy. Koně prodali, traktor neměli, z werku "se vyvezl" elektrovrátek, případně použitelné díly k jeho domácké stavbě.

POZOR - VESELÁ HISTORKA Z NATÁČENÍ!!!
Já jsem byl dokonce svědkem pokusu o uvedení do provozu jakéhosi bazmeku na způsob dvoukolového traktůrku, který měl rozbíjet svými "koly" hroudy hlíny po hluboké orbě. Bylo to "ojeté" podle nějaké předlohy se spalovákem. Bohužel dotyčný nedořešil plynulý rozběh tohoto stroje a rovněž přítomnost elektrického kabelu, ke kterému byl strojek připoután.
První rozjezd byl velmi srandovní, kdyby neskončil bolestivým úrazem.
1/ Novopečený edizón (dále jen NE) vytáhl bazmek do zahrady na okraj záhonu.
2/ NE natáhl kabel a zapojil jej
3/ NE se postavil do pracovní polohy za držadla bazmeku a sehnul se za účelem otočení vypínače.
Pozn. když jsem mu řekl při stavbě bazmeku, že by bylo dobré mít vypínač na madlu, dostal jsem facku. Když jsem řekl, že byl do bazmeku bylo velmi dobré zakomponovat spojku z motocyklu, dostal jsem druhou. Stane se.
4/ NE otočil čudl a bazmek zběsile a bez upozornění vyrazil vpřed.
5/ Přívodní kabel podrazil NE nohy, takže bazmek fičel v dál, nikým a ničím nebrzděn.
6/ Bazmek projel k sousedovi zánovním plotem
7/ bazmek se zastavil poté, co přetrhl kabel
8/ kabel byl pod napětím 380 V takže NE dostal dobrou šlupku

Druhý pokus se konal po opravě kabelu
1/ NE narychtoval bazmek na okraj záhonu.
2/ NE se sehnul a otočil vypínačem do opačné strany, čímž spustil zpětný chod
3/ bazmek zběsile vyrazil směrem vzad
4/ bazmek přefičel záhon, aniž by rozbil jedinou hroudu
5/ zběsile ustupující NE chtěl za záhonem vypnout motor, avšak když se sehnul směrem k vypínači, nestíhal si vykračovat vzad, takže bazmek jej svými držadly přirazil k mohutnému ořešáku
6/ NE utrpěl príma podlitiny na žebrech
7/ než stihl NE vypnout i s vyraženým dechem elmotor, bazmek mu zneškodnil svými drápadly kalhoty i boty, o škodách na nohou nemluvě. Kurýroval si je asi měsíc.

A tak tu žijem...

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Targus potřebuje v Gorolistánu úplně jiný stroj než Vidlák, a tím je drtič kamení https://www.forestmeri.cz/midipierre nebo sběrač kamení https://pel-tuote.fi/en/tuotteet/kivenkerayskone/ . Pak teprve může pomýšlet na další stroje.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

firma Mrózek, blízko Targuse, melou tím všechno, hlavně baráky, i po praze.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Osobně mně zaujal vyorávač brambor. Pamatuji vyorávač s rotačním ramenem zn."čert". Zobrazené zařízení je mnohem jednodušší , ale asi má , jak zmiňuje Vidlák, své nevýhody. Je dost brambor zakrytých hlínou.
S benzínem bych si až tak velké starosti nedělal. Pomocí hydrogenace biomasy lze i v domácích podmínkách vyrobit cosi, co připomíná benzín. Jedná se o německý otevřený patent. Nevýhodou je energetická nerovnováha vstup/výstup v neprospěch vstupu. To v domácích podmínkách, kdy asi budu topit dřevem, nehraje roli.
Horší je problém katalyzátoru, který musím mít nachystán do zálohy.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Všechny pohyblivé vytřásací vyorávače jsou udělané do moderního chemizovaného zemědělství, kdy se brambory vyorávají z čistého pole. Kde nevyrostla žádná lebeda, v hlíně nejsou pevné kořeny a podobně. Tchán si něco takového pořídil a dokud pole ošetřoval a rostly tam jenom brambory, tak to šlo. Pak přišel loňský i letošní mokrý rok, nebyla šance v našich podmínkách udržet pole čisté bez masivních herbicidů a tak jsme to prostě nechali přírodě - nechali jsme tam vyrůst lebedu. Výnos se prakticky nezměnil. Pole jsme před sklizní zmulčovali a bylo to. Ale kořeny lebedy jsou tak pevné, že se vytřásadlo v podstatě okamžitě ucpalo. Nakonec se i tchán rád vrátil ke klasice - jednoduché podorávací radlici. On má místo těch kovových paprsků zase řetězy. Radlice je větší a těžší, ale funguje o něco lépe. Když je hlína mokrá, jde to samozřejmě hůř. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čert je samozřejmě lepší, na toho je ale Vidlákův traktůrek malý. Ještě lepší je vyorávač zvaný tek, tomu žádný brambor neunikne, všem je za velký traktor.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Šlo to rychleji, než vytřásadlem, ale obrovské množství brambor bylo rozbitých.
Do lihovaru - bomba.
Krmné brambory - při velké bídě.
Futro pro lidi - prodělek.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Tak to musel být traktorista-úderník nebo měl po práci něco domluveno s nějakou družstevnicí a už se nemohl dočkat, nebo mašina nebyla v pořádku, nebo blbě ji měl jen blbě seřízenou. Taky to mohlo být úplně jinak, že :-)
Čert občas bramboru rozbil, koneckonců to vyorávač také, ale rozhodně ne v nějak nadměrném množství, to by se nepoužíval. Jinak pamatuji čerta taženého koněm, ale ne krávou, asi by to na ni bylo moc.
Jo - kupodivu čerty nevyhynuly, pořád se vyrábí, i za mašinku Vidlákovy kategorie. Není to reklama: https://moje.vari.cz/41367-na-brambory-s-certem/

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

večer po sběru mě bolely záda. Už jako děcko jsem vysypával kobzole z kýbla nebo koše na vlečku, měl jsem to nad hlavou.
I v lese - každý berrnard měl koňa, ráno vyjel a odpoledne s ním byl u hospody a kůň ho potom dovedl domů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

ještě pamatuju taky.
Pamatuju i secí stroj za koně. Byl skoro celý dřevěný, krásně malovaný. Zelený a červený.
Vezl jsem ho tátovi mé spolužačky.
Táta jej lehce předělal za traktor a pak umřel...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Franta.
Byl čert za koně,poháněný od pojezdového kole,pak byl čert za traktor,poháněný náhonem,pak přišel dvouřádkový tek.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ide aj a Agzat...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Delaji se treba strelecke kurzy. Vidlak by mohl delat 1 denni zakladni kurz pouzivani male agrotechniky, lide by videli vse na vlastni oci, par minut by se projeli i sami, ja myslim ze zajemcu by bylo dost.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Toho střeleckého bych se klidně ujal....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Střelnice tu je :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

je tu jeden rozdíl, u dvouosého tak nebolí záda a šetří se ruce - kinetoza. Ale záleží na výměře a zdraví.
A lepší je vyorávač erteplí s prutovým vytřásadlem hlíny

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

... ale tam se jim to nějak polámalo, a Rusové jim to pak "tlačili" zpátky až do Berlína. Jóó to byly časy, že ...

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak by se mohla jmenovat pohádka, kterou budou na dobrou noc vyprávět aktivističtí rodiče nastupující generaci romantiků v postýlkách, aby poselství všeobecné lásky a míru přežilo. No nicméně pouze v pohádkách a básních květinových poživačů LSD se "meče přetaví v pluhy" a "láska bude vládnout našim srdcím". Nejen Česká republika podporovala, podporuje a bude i nadále podporovat zbraněmi různé utlačitelské režimy po celém světě. Dělali to, dělají to a budou to dělat všichni.
Všechny státy jsou pokrytci když mají jejich politici plnou hubu lidských práv v zemích, které se vzpouzejí jejich nadvládě, ale tolerují ty diktátory, o nichž se kdysi tak trefně vyjádřil americký generál McNammara před vyšetřovacím výborem amerického Kongresu: "...vím, že to jsou zkurvysyni. Ale jsou to naši zkurvysyni."
Až skončí války, přetaví se meče na pluhy a velká většina vojáků se rozejde, aby orala na svých polích.
Tak, děti, pomodlit, vyčůrat a spát. Další program už je jen pro dospělé.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)