Ukázkový podzim - ukázková zima

Autor

Dnes se krátce vrátíme k zemědělství a klimatickým změnám. Zrovna včera nám ve Vidlákově nasněžilo dvacet centimetrů, zkolabovala doprava, do Znojma se prý nedalo vůbec dostat a pod každým kopečkem stály kamiony čekajíce na sypač. A já přemýšlím, jestli jsem za své desetileté vidlácké působení zažil tak ukázkový podzim a ukázkový nástup zimy. 

Letos u nás klesaly teploty krásně pozvolna hezky den za dnem. Žádné velké výkyvy nebyly, rostliny letos vůbec nešlehnul nečekaný mráz. Tuším jen dvakrát se v říjnu teplota na chviličku v brzkém ránu dostala pod nulu. Září i říjen byly sice relativně suché měsíce, ale při orbě jsme všichni tahali radlice ve vlhké hlíně a nikomu se za pluhem neprášilo. Příroda se v klidu uložila ke spánku, rostlinky bez problémů stačily z listí vytahat všechny potřebné látky a když jsem se začal chystat, že před zimou ještě zaliju stromy, aby měly přes zimu vodu pro přežití, tak začalo pršet a sněžit. 

A ještě neroztál všechen sníh v příkopech a už přišel další, ještě silnější, který sice do vánoc asi nevydrží, ale podle předpovědi se bude hezky v klidu a pomalu rozpouštět a vsakovat do země. A mezitím budu svědkem nevídaného úkazu - ve Vidlákově se bude sáňkovat v prosinci. Jak by řekl můj dědeček: "To nebévalo."

Říká se, že zemědělec nemá nikdy dobré počasí ani dobrou cenu, ale letos jsme měli obojí. Úroda pšenice byla téměř rekordní. Úroda kukuřice podle mě rekordní bude. Řepka se vrátila na předrevoluční výměry (samozřejmě se jí sklidí víc, máme nové odrůdy, nové postupy i průmyslová hnojiva - to dělá hodně), loni v zimě leckdo předvedl i hlubokou orbu, více se sely méně známé plodiny... toho máku, dýní na semínko, konopí, špaldy, tritikále a dalších plodin, to už dlouho nebylo. I přes problémy s koronavirem a vysokými cenami za hnojiva, letos všichni vydělali a dobře vydělali. Zároveň si většina zemědělců  problémy s cenou hnojiv odsunula až na příští jaro, takže zatím všichni koukají na budoucnost s optimismem a v hloubi duše věří, že ty šílené cenové skoky byly jen jakousi anomálií, která se brzy uklidní. 

Nepamatuju se, že by se mi tak dobře oralo na svém záhumenku. Letos jsem řídítka malotraktoru držel jen tak v prstech, pluh se vedl sám a i když jsem zapravoval řádné množství hnoje, půda se krájela úplně sama a brázdy byly jako když střelí. Prasátka mi krásně ztloustly, sehnal jsem pro ně za dobrou cenu krmení na celý příští rok a třeba v této chvíli bych mohl krmné brambory kupovat za korunu kilo. Ale já mám svých tolik, že to ani nebude zapotřebí. 

Příští víkend zabíjím chovnou prasnici - čtyřistakilový kolos. Jakube z Prahy... nezapomeňte, počítáme s vámi. Další tři zabijačky mám ještě před sebou a všechny mrazáky mám plné. Budu si muset k vánocům přát novou gastrolednici a gastromrazák, protože jinak to prostě nebudu mít kam dát. Zachraňují mě nízké teploty - maso vydrží i naložené ve škopku. V této chvíli mám naloženo sto kilo masa a k tomu dvě kýty z jednoho chcípáčka - na vánoce z nich bude pražská šunka. Koupil jsem si pár uzenářských forem, budu se muset pustit do výroby trvanlivých salámů i debrecínek. 

Hele... ono to vypadá jako před egyptskými hubenými roky dle Starého zákona. Všeho je hojnost, všechno se povedlo, nikdy jsem neměl tak narvané sklepy. A všichni kolem mě jsou na tom podobně. Všichni mají zavařeno, nasušeno, vypáleno, uschováno.  Mrzí mě že stále nemám loupačku na ječmen, kdybych ji měl, vlastně bych do jara nemusel vylézt z baráku... Letos jsem jak ruský sedlák, všechno mám, rasputica je tady a teď můžeme klidně zapadnout sněhem...

A ono se to asi povede. Všechny sedlácké ukazatele letos jaksi předpovídají opravdu ukázkovou = tuhou zimu. Když zabíjím, strašně špatně se paří kůže a strhávají štětiny. Cibule mají tlustou slupku. Tchánovi se odmítají pářit králíci. Tchýniny husy měly sádla jak na praseti a jejich játra byla zbytnělá až kam to šlo. Všechny naše obyčejné kočky v poslední době působí jako perské. Tak huňatého Mourka jsem nikdy neviděl. Můj cukrový javor shodil listí už koncem září a naopak meruňky listí shodily až v půli listopadu. Do poslední chvíle byly neuvěřitelně zelené. 

Co ostatní kolegové vidláci a zemědělci? Máte to také tak? Také vidíte, že v lednu a únoru můžeme mít čtyřicet dní, kdy teplota nevyleze ani na chvíli nad nulu? A že by tu a tam mohlo být v noci sibiřských mínus pětadvacet? Já v poslední době začínám být normálně pověrčivý. Jako by nás pánbůh přímo předzásobil, jako by se přímo snažil, abychom na něco takového byli připraveni spolu s přírodou kolem nás. Jako by to bylo pravidlo - vždycky když se schyluje v Ojrópě k průseru, tak to provázejí tuhé zimy. Vždycky když chce někdo válčit v ruských rovinách, tak k tomu dostává patřičnou porci sněhu a mrazu. 

Jakpak jsou na to připraveni naši páni dodavatelé plynu? Jestlipak to mají s bratry Dojčlandy domluvené a zbyde na nás? Jestlipak  Němci počítají s tím, že v lednu budou mít řádnou inverzi, kdy po celé týdny neuvidí slunce a nebude foukat? Mají dost uhlí v elektrárnách, aby měli dost příkonu na rozmrazování lopatek větrníků? Mají dost odtahových vozidel na elektroauta uvízlá na silnicích? Mají připravené apely na obyvatelstvo, aby moc netopilo, moc nesvítilo a nepoužívalo doma žádné spotřebiče? 

Člověk má v poslední době pocit, že se všechno musí stát dohromady. Vojenské dobrodružství na Ukrajině, k tomu vypnuté jaderky v Německu, k tomu nefunkční Nordstrým, k tomu nefunkční slabá vláda plná pitomců, k tomu generál Zima a hodně bohorovnosti. 

Nevím samozřejmě, jak to bude s válkou ani s jadernými elektrárnami. Ale podzim i nástup zimy je letos tak ukázkový a všechny ukazatele tak jednotné, že bych raději s tou tuhou zimou počítal.  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (140 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a zatím nesněžilo, je sucho od léta. Sere se všecko.

Průměrný počet slepic: 3.4 (15 hlasů)

Dokonce i pan starosta nabádal lidi, aby klidně ovoce ze zcela nevhodně soudruhy vysázených ovocných stromků sbírali , jedli a zavařovali, že jsou všechny jedlé a bylo by škoda je nevyužít, tedy dokud je nevykácí a nedají tam vhodnější neovocné. No Bohunice jsou velké, peněz míň, takže nějaký rok tu budeme mít "domácí" ovoce.
:-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Tak jsem zvedav jak to budou delat,kdyz v ramci taktiky "chucpe" zakazali nasemu caru PUTINOVI pustit jim plyn a hrozi to umrznutim

Nu coz je to pry jen pul bidy,ale co kdyt jim umrznou jejich pindiky a micinky,tak budou mit dost problem nebot nebude cim prcat,jak si to pry naplanovali se STAROSTY a svymi fialovymi okurkami!

NO,NI?

Průměrný počet slepic: 2.4 (25 hlasů)

rika vsem pry nami zvolena vlada.Je to tyrani zvirat.Vrazi budou k tmu zakazu donuceni nasimi zakony!A nepocitejte s tim,ze je tu AA team SV!

Ta "Nova sila"obcanu,nerika pravdu,ale nazor a ten vy zlocinci se OPOVAZTE AKCEPTOVAT zvlaste zakazeme PNZ tj ,Program narodnich zajmu!
Zavreme vas vsechny do basy a tam vas ty zabijacke moresy prejdou a muzete si tam mezi sebou rikat co chcete.
No preci,kdo to kdy videl,aby si obcane psali jakesi doposud nevidane PNZ,stydte se darebaci vcas ,nez budete sami take zabodnuti jako ty prasata
TA DRZOST JE NEUVERITELNA! Kdo to kdy videl,aby volici po nas vrchnosti neco chteli!(Zde se mluvci vlady myli ,my obcane po vas nic chtit krome PNZ nebudeme,ale vysmolime se vas volit a bude to!)

At vas ani nenapadne zjistovat co se deje po volbach na priklad v KSCM a proc to vsechno prosvihli,at si ti oni dal pouzivaji pomatene predpotopni metody lovu hlasu,na priklad rozdavani letaku,recneni k davum v opustenych kinech,anebo budovani PRIME DEMOKRACIE zofalm volanim po telefonu "precedkyne",ktera neni stejne ani ani na cisle v Bruseli a opovazte se o tom psat clanky zvlaste do WIDLAKOVA a na https://kudyzkrize.cz no i tam jsme vam vytunelovali pod clanky diskuze,zbyly jen pod mini vchodem "predchozi" stejne jako a u doktora Skaly posledniho kovaneho marxisty komunisty remenisty v republice,jehoz simultanky v nudnych delkach, nikdo na www.stripkyze sveta.cz poslouchat nebude !!

Průměrný počet slepic: 1.9 (7 hlasů)

Dokud volici neproberou v diskuzi po jednotlivych bodech to co se pise v Programu narodnich zajmu PNZ budou nejen prohravat vsechny volby,ale i ztracet z vlastnich kapes brzy vsechny penize a mnozi i majetky !

Nedavam to tady samoucelne,ale protoze doposud nikdo zda se poradne nevi proc najednou zacina mohutna inflace a krize,coz bylo domluveno v zakulisi uz 29.3.2019 a nasi aktiviste z SV informovali o tom i jednu velkou polit.stranu,ktera teto informace mohla vyuzit k propgaci a mozna vyhrat s ni i volby,ale protoze ji tehdy jeji vedeni snad ani nerozumelo,bylo to totiz psano sice jasne,ale v hantecu banksteru a vyslo to dokonce tehdy i na "protiproudu"pry dezinformacni webu jako neuveritelnost!.
Strana svou ignoranci nyni vypadla z parlamentu,ztratila 50 milionu prispevku z rozpoctu a je dost nepravdepdobne ,ze se dostane zpet.
Zkusim podle mineni AA teamu SV dat oddelene do disuse jednotlive body PNZ,ale kdyz to nezabere a setka se s lhostejnosti a ignoranci,pak uvidi sami domorodci co se s nimi bude brzy dit a bezmocne se na tu hruzu budou jen divat, bez jakekoli moznosti obrany.
Rozhodnuti z 29.3.2019 uz jede a nejde odvolat ani zastavit, takze si drzte nyni jen klobouky a to je tak cele. . .

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

tady na kousku jižních Čech švestky taky nic. Ale je to tím, že tu vše v létě pomlátily kroupy, co ani staříci prej nepamatovali, v létě bylo dva dni bílo, jakoby nasněžilo. Pár jablek co to přežily teď začínají hnít ve sklepě, neb byly též načaty. A poprvé v životě jsem viděl v létě sklizenej ječmen nastojato, vymlácenej tak, že to ani neposekli, ale rovnou zaorali. A o 10km jinde pohoda, džez, úroda jako ve Vidlákově. Ach jo. Znamená to něco?

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nám se taky v 80. letech jednou stalo to samé. Bouře, kroupy, vše rozsekané, zničené, i listí ze stromů orvané. Ve vedlejší vsi - nic! (anebo trošku, ale žádné velké škody).
My jsme tehdy v srpnu druhý den shrabali listí, ovoce, vytrhali rozmlácené trosky zeleniny ze záhonů a tím skončila naše tehdejší pěstitelská sezóna.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

u nás to jakž takž rozchodily jen brambory - omlácené klacky znovu obrazily listím a úroda kupodivu nadprůměrná, ono byl na brambory asi dobrej rok celkově. Ale jinak skoro nic - některý omlácený jabloně se pokoušely znovu obrazit a hroznové víno dokonce koncem léta zkusilo znovu zakvést, ale to už pochopitelně dorůst a dozrát nestihlo.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

ŽE JEDEN SNÍH, ANI JEDNY KROUPY, ZIMU ANI LÉTO, NEDĚLAJÍ.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

11cm prašanu na suchou zem. Jezedáci vyjeli s pluhy.
http://imgway.cz/s/4Fn9

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

včerejšímu špinění. No byli jsme dle mého soudu pošpiněni všichni. Čím .- nickem Bezuchov a myslím si, že by se měl pan domácí na něj kouknout. Ono totiž sice má zdejší oáza hodně příznivců ale taky hodně lidem vadí. Už ten fakt že po Targusovi pátral a dopátral se až sem a zavádí sem typ diskuzí pro zdejší věřím že zcela nevhodnou.
Možná slyším trávu růst, ale nedá mi to - tohle zde nemá co dělat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (20 hlasů)

jste nedostala menzes?
Nick Bezuchov se zde na rozdíl od jiných - nebudu tady jmenovat, ale Leoš a to staré prase Targus - chová slušně.
A na myši máte kolečko.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Myslím, že Ema má starost o Vidláka, o Kydy, a také o vás, nic jiného v tom není. Já vím, že chlapi se rádi baví o vojně, proč ne. Berte to jen jako názor, hned se nečertěte.
Ale možná, že jisté informace mohou být dodnes vojenským tajemstvím... Nevím, ale podrobnosti o tom, kdo konkrétně páchal šikanu na vojínech, jakým způsobem je mučil, násilnil atd. jsou takové zvláštní, vypadá to, jakoby někdo pátral po jménech, datech, proč ne, ale řešila bych to spíš maily anebo jinou formou soukromé korespondence, když už tedy máte potřebu toto téma rozvíjet.
Např. Bezuchov včera na str. 7"...zajímalo by mě (ano, jsem mladší ročník), zda v rámci přístupu k vyšetřování MU víte i o případech, kdy by šikana přímo způsobila smrtelná zranění..."
Tak sám to nezažil, píše snad diplomku? Nebo dělá nějaký výzkum, a pro koho?

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

Bezuchov přečíst ještě jednou. Určo na to přijdete. A dávejte větší pozor.

Ad útočení. Nebudem rozebírat, kdo na koho útočí, nemá to cenu. A berte to tak, že já jsem zde proto, abych všechny urážel a ponižoval a nadával jim. To proto, abyste ani na chvíli nezapomněli, jak vypadá svět tam venku, za hnojníkem.

Průměrný počet slepic: 2.6 (17 hlasů)

Připomnělo mi to sovětské hokejové sborné, které pravidelně obsahovaly hokejisty s nějak upravenýma ušima...

Bezuchov, Četveruchin, Ušakov, Zajcev, Solouchin...

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Schází Vám Myšakov.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Vybrat si za životní cíl ubohost a ještě si to odůvodnit, to je dost smutné a namáhavé. Opravdu by nebylo jednodušší a příjemnější naučit se rozlišovat mezi drsným vtipem a sprostotou?

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

kdo z mladších ročníků zná "Vojnu a mír"/osudy Pierre Bezuchova/? To se tu už nejmíň 30 let neučí........

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

I já byl na vojně a nějakou "šikanu" zažil. Oproti ostatním složkám naší armády byla moje ZVS dvouletá procházka růžovým sadem, neboť jsem měl to štěstí, že jsem už od půlroku (po speciální PŠ) patřil ke "šlechtě" vojenského útvaru VÚ9117, Žižkova kasárna, České Budějovice. Velká část toho, co se běžně odehrávalo na rotách a útvarech, mne tak až na výjimky minula, nicméně mimořádné události (MU) se mne týkaly zcela stejně, jako jiných, neboť po útvaru pobíhali kontráši a zpovídali všechno, co vypadalo jako forma života.
Tehdy jsem děkoval řízení osudu, že mi pro vojenskou službu připravil tak skvělé podmínky, protože já měl možnost se "zašít" až tak, že i ti kontráši si mne museli najít podle jména a jít mne vyzpovídat až do naší zašívárny (byli jsme tam celkem 3) a byli tak na našem území, jim celkem nepřívětivé.
Jistě, všechno se zapisovalo, tuny papíru jen za ty dva roky mé služby vlasti. Myslím si, že nic z toho se nedochovalo, neboť armáda by potom nedělala nic jiného, než jenom archivovala stovky tun popsaného papíru. Pamatuju si celkem přesně od jednoho chlapce z útvarové spisovny, že po ukončení jednoho dvouletého cyklu, se spousta těch papírů prostě zlikvidovala a archivovalo se jen to nejdůležitější - údaje o vojácích pro účely případných povolávání záloh na cvičení apod. Nikdo nemohl zaručit, že se mezi ty likvidované papíry nedostaly i záznamy o MU, neboť právě tyto záznamy moc neprospívaly kariéře důstojníků, v jejichž jednotce-útvaru se MU stala. Pamatuju se dobře, že přesně v době mého povyšování na mazáka, odcházel pod vlivem jedné MU i velitel celého útvaru, tehdy pplk. Schindler do předčasné výslužby.
Pochybuju velmi, že by se při transformaci ČSLA do AČR dochovaly klíčové dokumenty, které nevykreslovaly ČSLA v příliš dobrém světle, to zaprvé. Druhý důvod už jsem uvedl - armáda by kromě munice a jiných materiálů musela skladovat-archivovat tisíce tun papíru, vzhledem k velikosti ČSLA jako celku-a to nebylo, ani není možné.
Já sám jsem okolo r.2000 pátral kromě jiných dokumentů o sobě, také o dokumentech, které by zachycovaly průběh mé ZVS. Nic není k nalezení, vše bylo zlikvidováno po r. 1989 a jestli se dnes něco dostává na internet, jsou to jen převyprávěné zkazky, ničím nedoložitelné.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Při svém pátrání, které zabralo skoro rok a půl jsem zjistil, že v jedněch zachovalejších, jihočeských kasárnách, se mají údajně skladovat všecky ty nejdůležitější dokumenty o nižším i vyšším důstojnickém sboru celého ZVO. Rozkaz k založení toho "archivu" měl v roce 1989 vydat sám ó velký velitel celého ZVO, tehdy genpor.Jiří Brůj.
Kterého jsem bohužel měl možnost proti své vůli poznat osobně (na Žižkově ulici v ČB bylo divizní velitelství, kde jsem se často motal) a větší namyšlenou kundu mezi vysokými důstojníky, jsem už pak nikdy neviděl.
Bývalo celkem běžné, že tito opravdu nejvyšší důstojníci v generálských hodnostech, byli v chování k vojákům snad civilnější, nežli civilové.
Při jakékoli interakci s většinou z nich Vám, namísto vyžádání si hlášení, mávli rukou jakože dobrý, podali Vám, klidně i jako poddůstojníkovi ruku a představili se civilním jménem.
Ne tak ovšem genpor. Brůj.
Ten Vás nejprve zálibně zmrdal na tři doby za volnější kravatu a za zaprášené kanady. Jeho řidič, resp. kufr Brůjovy T613, měl od nás odvézt do Tábora opravené a fakt důležité zařízení pro "stálici", které tam nutně potřebovali, protože papírově byla bez běžící "stálice" údajně ohrožena "bojeschopnost" téměř celého ZVO.
Podle nás to byla blbost, bojeschopnost útvaru/divize závisí na něčem úplně jiném, než je přijetí několika signálů ze stálice, ale tak to si mysleli oni, zelení mozci. My technici, my jsme měli zachováno civilní uvažování, protože s tím tehdejším vojenským bychom nedokázali nic..
Jenže co se nestalo: ND přišly z centrálního, hradeckého skladu dost pozdě (ožrali se po cestě, blbečci a přivezli to v jedenáct večer) a přesto, že jsem na tom dělal i s kamarády z dílny celou noc, využili všech svých dosavadních zkušeností a schopností, nebylo to úplně hotové.
Resp. bylo, funkční to bylo, ale nebylo to dostatečně dobře otestované v pracovním režimu 365/24/7, v jakém to mělo fungovat v Táboře.
Brůj doslova běsnil i přes vysvětlování, že pomalá logistika není naše vina, že my děláme jen tu odbornou práci. Nakonec kterýsi rozumnější z té generálské party navrhl, že by teda mohli jít na oběd tady v Budějkách a posedět ve městě, my že sebou hodíme a doděláme to.
Brůj ještě chvíli vyhrožoval "vokem" a pak konečně vypadli.
Jestli naší tehdejší armádě veleli, na takových vysokých místech až takoví kreténi, jako byl Jiří Brůj, nemohlo to s ČSLA nakonec dopadnout hůř, než to dopadlo..
Bohužel je to ale tak, že do toho archivu (kdoví, zda ještě existuje) se civil vůbec nedostane a v armádě byste museli mít známého na vysoké pozici, aby se tam šlo dostat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Emo, Vy neslyšíte trávu růst. Vám ta rostoucí tráva zvenku mlátí do okenních tabulek a proto jste tak vystrašená.
Existuje nemálo webů, kde se scházejí, diskutují a vyhledávají své spolubojovníky i velitele účastníci ZVS.
Figurují tam plná jména i plné hodnosti jak vojáků ZVS, tak jejich nadřízených - a nikdo nikoho, ani nikomu nehoní. Nikdo se neocitá v hledáčku tajných služeb či VKR ani v těch případech, kdy někteří šikovnější vojáci pouštěli armádě žilou.
Vím o jednom případu u našeho útvaru - dotyčný desátník pouštěl armádě žilou natolik, že si na tom později, po ukončení ZVS, s otcem postavili "živobytí" a desátník prokazatelně okradl ČSLA o hodnoty v řádech miliónů korun. Pouze tím, že např. exponované náhradní díly i celé agregáty na OMV (které armáda vždy dostávala přednostně) expedovali do civilu.
Zajímavé je na tom například to, že vojenská cena alternátoru či karburátoru do Lady 1500 byla přibližně 4x vyšší, než za kolik se při štěstí daly tyto díly koupit v Mototechně.
Všechno toto je už dávno promlčené, mohl bych klidně uvádět jména, čísla, částky i druh materiálu - a nikoho by to nezajímalo. Je to promlčený a armáda, ve které se toto dělo, už dávno neexistuje. Zůstávají jen němí svědkové v podobě chátrajících staveb...
Docela by mě například zajímalo, zda v jedné ze zdí naší někdejší, vojenské opravárenské dílny v areálu Žižkových kasáren, je ještě pořád zazděno to, co jsme tam s kamarády tehdy zazdili jako svědectví té neuvěřitelné doby.
Jsou tam i noviny a pár mincí - šlo o výsostně německý, kořistní náhradní radiomateriál všeho druhu, který se našel, zatlučený ještě v původních precizních bednách Wehrmachtu, právě na běžně nedostupných půdách budov VÚ9117, i s původními německými doklady. Nedostupné ty půdy s materiálem byly zřejmě proto, že opatřeny opravdu bytelnými dveřmi, od kterých zřejmě dlouho nebyly klíče a které jsme našli právě my tři. Našli jsme je ve spojovacím skladu a nikdo nevěděl, od čeho ty klíče, do fakt festovních zámků a dveří starodávného typu, jsou. Dali jsme rozumy dohromady - a vyšly nám z toho jen ty půdy, protože ty klíče jinam na útvaru prostě nemohly pasovat.
Byli jsme tím naprosto ohromeni a řekli jsme si, že když už to tedy nedokážeme rozumně dostat ven, tak by to aspoň mělo zůstat uchováno pro příští generace, jak na tom naše "socialistická" armáda po 2.SV vlastně byla bídně, že musela využívat kořistní německou techniku..
Je to zazděný výklenek asi 1x1m, přibližně 70cm hluboký, vymlácený zevnitř dílny do asi 1,5m silné, obvodové zdi budovy č.1 - budovy, kde bývala dříve (odspodu) ošetřovna a v přístavku DVT a vrátnice, naproti ošetřovny přes chodbu naše dvě dílny (mechanická a elektronická), o patro výš byla rota ZAS (spojařští bigoši s pékáčky) a jedna četa RDM-6, nejvýše pak byla radistická PŠ.
Dílna se nacházela vpravo dole v přízemí, směrem k bývalému autobusovému nádraží v ČB. Zazděný výklenek je ve zdi, souběžné s bývalým nádražím. Kromě již uvedených věcí, jsou v něm zazděny např. i velké, vojenské německé elektronky Telefunken a Lorenz s orlicí a další, stejně označené díly, se stejným určením - KV radiostanice různého výkonu a použití.
Jsem už líný se jet do ČB podívat, jak to tam vlastně vypadá a co se tam všecko změnilo. O budovách vím, že většina z nich stojí, vč. bývalého divizního velitelství i desetipatrové ubytovny nižších důstojníků, co by kamenem dohodil od autoparku Žižkových kasáren.
Z oken té ubytovny bylo do toho autoparku vidět, z vyšších pater pak téměř do celého areálu VÚ9117.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Já ještě nikdy neměl přes 80 kilo, až teď se mi to na podzim povedlo. A po letech jsem si ani nohy neoholil, když nechodím do fitka, tak proč taky. Však doma na mařku udělám dojem vyneseným smetím a umytým umyvadlem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

In reply to by DonBohemian (neověřeno)

Trvalý odkaz

chlemtáte deset škopků denně, nemůžete se divit, že přes pivas už nevidíte z gauče na televizi.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč se chystáte porazit chovnou prasnici? Budete pořizovat novou?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Měla už třikrát selata (já nechávám prasnice vždycky po odstavení chvíli odpočinout) má tři roky a to je tak akorát čas ji picnout, aby z toho masa ještě něco bylo. Bude to mít nádech do zvěřiny a nebude to ještě tvrdé. 

Místo ní mám vybranou její dceru z březnového vrhu - ukázková prasečí kráska - dlouhá, dobře stavěná, silná kopýtka, šestnáct struků... 

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

Teď hlavně, aby si slečna vybrala i správný gender podle směrnic EU.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Podzim byl dost suchý a teprve 30cm sněhu z před cca dvěma týdny, když se pomalu vsákl, umožnil kopat díry na stromky. Jinak mohl člověk skákat po rýči hodiny...je zajímavé vidět, jak rozdíl o 100-200km v poloze hraje v našich podmínkách obrovskou roli

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

to jsou jen kecy.
Kupříkladu moje Stará Jahoda se se mnou nechce pářit už dvacet let a namísto "pranostikované" Eurosibiře nám tu furt zelení vykládají, jak se počasí globálně otepluje už i v Čechistánu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

neustále stejné, už skoro 60 let a Jahoda jej neřeší, páč by už byla dávno v blázinci.
A za druhé mé chování je pro ni báječnou a naprosto nezastupitelnou přípravou na její pracovní cyklus. Je to stejné, jako když si sportovec před podáním výkonu dopřeje strečink, masáž nebo rozcvičku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám zimní zážitek z dětství, který mi z paměti nevymizí. Byla polovina února, tma jako v ranci, protože zatemnění. Bylo mi tři a půl roku, skoro na den přesně. Pořád vidím tu načervenalou záři a vzpomínám na zvláštní, souvislý hluboký tón. Stál jsem s vystrašenou mámou, tátou a starším bráchou na dvoře. Hořely 160 km vzdálené Drážďany.

No a pak přišlo, zaplať Bůh, jaro. Opravdové.

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

In reply to by Pepánek (neověřeno)

Trvalý odkaz

ty jses asi starsi nez sam cas, ty si uz jezdil temer se vsim, tebe jeste velkopopovicky kozel na svem hrbete nosil...

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

náhodou sesmolit něco ke čtení?
Já jakožto zdejší Vidlákův ZVZ - zástupce pro věci zbytečné si dovolím připomenout Vidlákovo sliby - chyby, že otiskne vše, co bude mít úvod, stať a závěr. Sedm roků ve Stříbře, z toho by se mohlo něco vykutat.
V této souvislosti se mi pozdává, že jsem snad něco podobného četl od minule zmiňovaného Vacka. A celkem se to dalo.

A propos Stříbro - nebyl jste tam teď někdy? Já tamtudy v létě projížděl od Chebu na Stod. Chtěl jsem si udělat výlet po cestách, které jsem brázdil jako voják, a byl jsem poněkud zmaten, páč toho bylo docela dost předěláno. Co udělali s kasárnami a co centrum města?

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Jsem tam furt, už přes 30 let. Naveleli mě sem v 83 a už jsem tady zůstal. Kasíno je v podstatě pryč - zbyla svobodárna (dnes ubytovna), štábní barák (tam není zatím nic, ale prý v budoucnu hotel), jídelna (tam je nějaká firma), kombajn (tedy posádková koupelna) a ještě asi dva baráky (bývalý výstroják a učebny). Všechny ty obrovský baráky do U (které stavěli kdysi v padesátých letech podle nějakýho mustru, protože totéž je ve Vysočanech, Janovicích a jinde), zmizely, jako kdyby tam nikdy nebyly. Už to pěkně zarůstá. Vedle buzeráku, kde býval PL pluk je velká nová fabrika na plechovky, ještě výše pod Šibeníkem další - nějaké kabely či co. Ale jinak je ten prostor samotného kasína prázdný. Teď staví na místě bývalého PDA nějaké obchodní centrum, snad Billa + něco. Jo, z ošetřovny jsou rodinné řadovky.
Sepsat klidně něco můžu, veselých příhod z natáčení pár mám :), blbý je že už si kulový pamatuju, ale snad bych něco vydoloval. V poslední době se to snažím trochu sepsat (něco jako paměti pro potomky, ale ono je to moc nezajímá), tak bych to mohl využít, ale nevím jestli by to někoho bavilo.
Když tu byl zmiňován gen. Vacek - potkal jsem se s ním jen jednou, na začátku voj. služby. Já docela dost dám na první dojem (a často se trefím) a ten chlap na mě působil velmi sympaticky (na rozdíl od jiných vyšších kádrů). Tehdy byl velitelem 1. armády. Nakonec mi jako ministr NO podepsal propuštění do civilu (na vlastní žádost, samozřejmě).

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by dtj60 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Potkal jste se s Považancem mjr.?

Zatím bez slepic

Jo znám, ale jen od vidění, sloužil na jiném útvaru. Bydlí ve Stříbře, myslím že žije, ale já nemám o bývalých spolubojovnících moc přehled.

Zatím bez slepic

In reply to by dtj60 (neověřeno)

Trvalý odkaz

no já rok a půl (po pš ) s ním na VS tam naproti za hřištěm. Aspoň už vím jak pije carský důstojník.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by dtj60 (neověřeno)

Trvalý odkaz

V Brně zbourali hned dvoje kasárna, ve Slatině u bývalého černovického letiště. Místo kasáren je Kaufland a bytovky, z letiště udělali průmyslovou zónu, což považuji za chybu - byla to nádherná lokalita a tím směrem se snadno mohlo rozrůst město. https://mapy.cz/zakladni?x=16.6692698&y=49.1810332&z=17&base=ophoto&sou…
Druhá kasárna (Jaselská) byla přímo ve městě, na ulici Štefánikově (dříve Dimitrovově), sedával tam mj. dozorčí posádky a točily se tam Četnické humoresky. Měla novou hliníkovou střechu, jak skončila netuším, ale trámy ze začátku 20. století pečlivě vytahali a odvezli, zdivo podrtili na oblázky a také odvezli. Sranda je, že v tomto stavu to tam je 15 let, mělo se tam stavět, na což nedošlo, město jako žto původní vlastník se soudilo s investorem, ... prostě klasika. Zbývá vlastně jen plot, ten je masivní, kovaný, mohl by sloužit dalších sto let. Člověk ale musí obdivovat sílu přírody, z celého areálu je nyní statná džungle. https://mapy.cz/zakladni?x=16.6023272&y=49.2124455&z=18&base=ophoto&sou…

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Přesně proti Jaselským kasárnám (tehdy Dimitrovova dnes Štefánikova)jsme bydleli, jako děcko si pamatuju záklaďáky jak seděli v oknech kasáren nebo lezli přes plot na pivko. Hospod tam okolo bylo dost. U Hitlera, Tatra, Praha. Já sám mám ve vojenské knížce mobilizační lístek, že se mám dostavit do Jaselských kasáren kdyby to začlo. Asi na mě zapomněli.

Zatím bez slepic

In reply to by dtj60 (neověřeno)

Trvalý odkaz

pluku. Jméno samozřejmě ani náhodou. Působil na mne vcelku normálním dojmem, dalo se s ním mluvit prakticky o čemkoli. Popravdě řečeno, divil jsem se, že se zahazuje s nějakým svobodníkem. Byl to rok 85 nebo spíš 86...?

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

To by mohl být mjr. Zeman, popř. jeho nástupce mjr. Jurenka, nevzpomínám si přesně, kdy ho střídal. Za těch pouhých 7 let jsem tam zažil 4 velitele pluku.

Zatím bez slepic

asi Zeman. Pochopitelně jej nemohu hodnotit celkově, strávil jsem s ním řádově jednotky hodin při řízení autobusu, on seděl na prvním dvousedadle vpravo jako velitel vozu. A pak ještě asi jednou nebo dvakrát při jízdě v laku ("Lak" bylo civilní osobní auto).
Jeho významným plus bylo, že se mi nesnažil kecat do řízení a udílet mi cenné rady. Po první čtvrthodině se mě zeptal, kde jsem jezdil před vojnou, a tím skončilo lustrování a poučování.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

jsem moc nepochopil, co ještě po mně chcete. Tudíž pokud ze mne chcete ještě něco vydolovat, zkuste mne považovat za ještě většího blbce, než jsem doopravdy, a vypište mi otázky pod sebe. A klidně mi je očíslujte.
A pokud vám vadí nepříznivý ohlas paní čtenářky, pošlete to přes Vidláka, nebo si od něj vyžádejte mou adresu. Vidlákovo email by měl být v nadpisu těchto stránek.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Mohl byste mi prosím přeložit slovo z písně Ňedaľeko mlacaski (pravda - Hladovka a Orava jsou kousek dál, ale všeci jste přece Gorali

Poščeľylak na lave, na lave, na lave,
vysyj dupe jak glove, jak glove, jak glove.

Mně stačí jen to slovo "Poščeľylak"

Další slova té písně jsou:
A on še kčal obročič, obročič, obročič,
spad do skopca zmocyl rič, zmocyl rič, zmocyl rič.

7.
A ja mu jo susyla, susyla, susyla,
pol dupy kmu spaľyla, spaľyla, spaľyla.

8.
Vžynak deske dembove, dembove, dembove,
vystrugalak rič nove, rič nove, rič nove.

9.
Hodžyli me po mešče, po mešče, po mešče,
z novom dupom hvalič še, hvalič še, hvalič še.

A jiný textový variant (na stejnou melodii - moc pěkný)
1.
A ja džyfka v gorseče, v gorseče, v gorseče,
vy me hlopcy ňekceče, ňekceče, ňekceče.

2.
Mom na nogak silonki, silonki, silonki
a na dupje cyganki, cyganki, cyganki.

3.
A na glovje ofina, ofina, ofina,
ja jes švarna džyfcyna, džyfcyna, džyfcyna.

Děkuji

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

mamlas, anebo tuplovaný mamlas?

Je to docela dost zkomolený pokus o transkripci nějakého nářečí do češtiny. Nepoznám, ze které lokality. A pochybuju, že jde o opis textu. A jestli jo, tak ten, kdo to psal, by potřeboval nakopat někam, přesně tam, kde se o tom zpívá.

Překlad

Poščeľylak na lave, na lave, na lave,
V posteli jako na lavici, na lavici, na lavici

vysyj dupe jak glove, jak glove, jak glove.
výš je zadek (míněna prdel), než hlava, než hlava, než hlava.

Připomnělo mi to, jak po mně chtěli kluci na vojně, abych při jedné alkoholové kratochvíli zazpíval jednu odrhovačku. Jelikož si nepamatovali slova, chtěli zazpívat "TU, VO TOM ŠTĚNĚTI".

Asi po půlhodině vzrušené konverzace jsem se dovtípil, že chtějí slyšet:

"Šedži mucha na ščaně, na ščaně, na ščaně..."
Sedí moucha na stěně, na stěně, na stěně...

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)