Dělá si z nás ten Putin ještě něco?

Autor
Štítky

Přátelé, musím se vám k něčemu přiznat. Já být Putin, tak asi opravdu neodolám vábení svých imperiálních pudů a prostě na tu Evropu zaútočím. Včera jsem si přečetl, kolik ruských lodí se zúčastní plánovaného cvičení v Černém moři... teda ve všech mořích. Pak jsem si ve zprávách poslechl, že jen v Bělorusku má gosudar třicet tisíc mužů a sám vím, že  na západních hranicících má 400 tisíc mužů (kéž by jen sto tisíc, jak pořád vykřikují naši nesmírně chytří a stateční novináři).  Porovnejte to s tím ohromně velkým konvojem armád NATO, který má letos projet Českou republikou... Celých 1800 mužů.  To Rusa strašně vyděsí. 

K tomu drží Rusko v rukou klíče od evropské energetiky, která je navíc nesmírně křehká a postačilo by pár cílených sabotáží na důležitých rozvodnách. A jestli naši "experti" tvrdí, že vybudovat terminály na zkapalněný plyn bude trvat nejméně dva roky, tak se směju a směju a tvrdím, že ani za pět let ještě nebudou. Navíc při současných cenách energií končí sranda, leckoho to dostane na dno a brzy bude opravdu zajímavé zjistit, za kolik tankuje ruský mužik a kolik platí za topení  v té jejich hrozné moskevské totalitě. 

K tomu si Rusko podepsalo srdečné dohody s Čínou, takže si můžeme být jisti, že všechno co Putin zamýšlí s Ukrajinou nebo bez Ukrajiny, to je se strýčkem Si domluvené i s mnoha dalšími přesahy. My tady pořád kalkulujeme s představou, že Putin Ukrajinu nechce, protože by ji musel platit a on na to nemá. To je samozřejmě pravda... ale Čína na to má.

Když tady tvrdíme, že Američanům vyhovuje válka, protože na ní vydělávají jejich zbrojaři a a firmy co pak dělají poválečnou obnovu, tak si připusťme, že totéž může dělat i druhá strana. Ruská armáda obsazuje a čínské firmy mají svůj ukrajinský Klondajk a rejžují a rejžují. A ještě by to hajzlové mohli udělat tak, že by se obyčejnému Ukrajinci žilo lépe a radostněji, protože by měl práci a musel by jen zkousnout, že v čele představenstva Motor Sič sedí nějaký Li Liang Wu. 

Když měl Macron s Putinem tiskovku, ten si tam klidně vtipkoval o tom, jak má kozáček trpět a stane se Atamanem. Macron při tom vypadal, že mu Putin při družném rozhovoru vysvětlil, že v případě války Francie Německo energeticky neudrží a možná se ho zeptal, jestli si dovede představit, co se stane, když v předměstích v Kolíně nad Rýnem nebo v Paříži zhasne na pár nocí světlo. Macron pak odjel s tím, že Amíky patří nakopat, protože nejde ani o Ukrajinu ani o Rusko, ale začíná jít o ty naše kontinentální velmoci, které teď zjišťují, že nemusí být válka, postačí tma a zima a bude to horší než válka. 

Američani sice mají impozantní vojenský rozpočet, ale nemají ty vojáky tady. Respektive nemají je tam, kde by je mít potřebovali. Já mám nějakou představu, kolik lodí by potřebovali, aby byli schopni jen zásobovat Ukrajinu. Než vyplují první lodě, bude po všem.  Tohle všechno je jen hra na vojáčky a salámovou metodu, protože nikdo kvůli Ukrajině nebude mačkat červený knoflík s atomovkami. A když ne kvůli Ukrajině, tak dva roky nato, ani ne kvůli Slovensku. 

Biden i Boris Džonsn mluví o strašlivých megasankcích v případě ruského útoku, ale jde to ještě vůbec? Posledních pět let neslyším nic jiného, než protiruské sankce a jak jde tamní ekonomika do háje. A ono nic. Naopak... Rusové rejžují na ceně ropy i plynu jako nikdy předtím. Když Saúdové před pár lety zvýšili těžbu a snížili tím ceny, tak se Rusko nesesypalo a ustáli to za cenu přijatelných ztrát. Letos si to všechno násobně vynahradili.  Nordstrým už mají zaplacený dvakrát a z té druhé ceny stavějí plynovod do Číny.

Svůj vlastní systém finančních transakcí mají taky. Co jim Amíci ještě můžou udělat? Od západní Evropy se také dávno odstřihli a dělají si potraviny sami. Dokonce jsou jeden z největších exportérů. Co jim můžeme udělat? Co jim ještě můžeme vzít, co jsme jim nevzali už dávno?  

Mimochodem... kdyby byla válka a ceny komodit skočily na dvojnásobek (to by se stalo zcela určitě), tak by Čína zaplatila celou obnovu Ukrajiny jen z peněz za nárůst ceny té  poloviny světových zásob, co nakoupili a mají doma uskladněné. Je to vlastně docela úsměvné - Ukrajina prodala Číně pšenici a kdyby začala válka, tak ji Čína může prodat tak draho, že by si na Ukrajině mohli koupit cokoliv. Ostatně pro Čínu je Ukrajina jen taková trochu větší Šanghaj. Jen s menší ekonomikou. 

Hele, on je ten Putin vlastně neskutečně zdrženlivý. Pravý lidumil. Kdyby byl diktátor jak tvrdí Kmenta, tak už je dávno tady a Čína sem lifruje materiál horem dolem a přebírá u nás všechno. Poláci by se možná chvilku bránili a vlastně by mě docela zajímalo, co by udělali, kdyby se k jejich hranicím opravdu blížily ruské tanky. Ale jinak? Co můžeme použít? Zhýčkané obyvatelstvo? Nebo to budeme dělat jako u Stalingradu? budeme mít jednu pušku na dva chlapy? 

Možná se ptáme špatně. Možná nejde o to, jestli Putin zaútočí na Ukrajinu. Možná je na místě se ptát, proč to neudělal už dávno. Možná je na místě se ptát, co mu brání, aby pokračoval dál. Možná je na místě přemýšlet, jestli opravdu nejsme na začátku úplně nové bezpečnostní architektury v Evropě.  Protože Putin chce také mír... ale ruský. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (182 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Geniální šachista neví, jak dál. Senilní stařík ho utahal jak tažného vola.

Průměrný počet slepic: 1.2 (74 hlasů)

Jste legrační, vždyť si takovou blbost ani nemůžete myslet vážně. Na vzdorování USA žádná genialita být nemusí. USA již dlouho jen štěkají, ale na silného soupeře si netroufnou. Naopak, začínají mít velké problémy doma.
Čína s Ruskem si budou USA vodit na provázku jako chrta. Občas mu ukáží zajíce a pak ho schovají. USA se budou muset přizpůsobit, nemají na vybranou. Základní chybu udělaly, když Rusko dotlačily k těsné spolupráci c ČLR. Neuvěřitelné!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (93 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

...cítí (zcela oprávněně, toto jejich " doma" má spoustu atributů " doma" sídelního) jako " doma". Pročež tak mohou ty "velké problémy" zamést z jedné části " domu" do jiné části . Nebo je obdobně transformovat, metamorfovat. Tak, že pak ty " velké problémy" nejsou nadále v domě (v sídelním " doma") , ale například v kůlně, nebo někde daleko v zahradě, až někde u plotu.
Takže asi tak.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

Jde o finančni zdravi!Proč o tom pan Vidlak nenapiše vždyť to visi zcela volně na webu Nová republika.Kdo by byl snad proti té slevě a to 6x méně téměř okamžitě do kapsy at to tady napiše a zdvodni!?
Naši vládu mám rád,ale co je moc to je moc!

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

ten šachista, senilní stařík, nebo vůl? 

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)

In reply to by MANDALADAN

Trvalý odkaz

je to len obycajny troll, ktory teraz onanuje nad tym, kolko ludi na neho reagovalo

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Proto si taky z něj dělám kozy. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Co nevidite na prvni pohled ze je to elf v nocni sluzbe ? Proc na nej reagujete ??

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

Čuníka před porážkou taky nejdříve vykrmíte.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

tak skvělý vtip od něj si zaslouží ocenění.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Čas pracuje pro senilního staříka, což hnojník moc dobře vidí.

Průměrný počet slepic: 1.2 (19 hlasů)

Šetřete mě, abych se nepočural.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Tak nám teda vysvětlete, co může udělat senilní stařík geniálnímu šachistovi. Možná se může tak leda počůrat, nad tím by geniální šachista jen nadzvedl jedno obočí.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Srandě nerozumím, ale včíl jste mne rozesmál.
Ještě že nemám v puse kafe, zničila bych si klávesnici i monitor, jak prskám.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Škoda,že vy pan VELKY VIDLAK tady zabejčeně odmitate zveejnit odkaz pana Pjakina ze 31.1.2022,kde je po lopatě vysvětleno proč má být naš gusudar PUTIN navržen na Nobelovu cenu miru a vitězi na všech frontách, nebot boj svých armadnich odddilů za svobodu a opravdovou demokracii je vidět v celém světě a vyvolavá mohutná tsunami souhlasu,kromě států,kde už byly instalovány zakladny ničeni jejich blahobytu a opravdove demokracie zlymi nenažranýsymi kapitalisty!

BÊDA BĚDA ,to si musi zdejši čitatelé sami zajit na Outsidermedia jinak to tady bude jen kakofonie komentů odnikud nikam!

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Tak těm davám recept na uzdraveni:Ztratili jste čas nejen čtenim članku ,ale i tim,že jste tady zcela zbytečně napsali svoje komenty tedy kydy,které nemohou byt k věci,pokud si toho Pjakina neposlechnete!

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

to je dobře Aničko, že se vašo texty dají někdy i číst.
Změnilo jste klávesnici? Operační systém? Místo patlafonu používáte stolní PC?
Čtením myslím rozpoznání písmenek, slov a někdy i vět.
Obsah je fšak furt stejný.

Každý, kdo si poslechne (nebo přečte) současného Pjakina musí dospět k názoru, že maj u Chocholouška vycházky.
Furt jenom brečí, že nemají svoji vlajku.
A jak ti podpindosníci furt házej gosudarovi klacky pod nohy.

Víte, tedy zpět, ví to, co je to podpindosník?
A je tedy opakem podpindosníka pindosník?

Já být vám, já bych nechtěl být pindosníkem.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Zrovna tu pozoruji to hemženi,čtu toho Pjakina a uvažuji,zda máte ještě stale v krvi brzdovou kapalinu, anebo jste snad vylezl z "mama hotelu".vy pirate do kydů?!
Pindosi jsou prý US pěšaci,kteři vylezli z letadel a jdou ověšeni padáky a patronami ,proto jdou jako ti polarni ptaci pinguini tj pindosi!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, při vší úctě vaše strategické úvahy jsou na vodě, zcela amatérské. Vysoká politika není o emocích, ty patří Pekarové, Langšádlové, tomu mladíkovi na MZV, zděšené Milce a dalším.
Světových státníků je pramálo, ale díky jim je svět ještě k žití. Putin je světový státník a tak jím necloumají emoce o válce. Kalkuluje a počítá

Průměrný počet slepic: 4.9 (62 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Evropa také válku nechce.
Jediní, kdo opravdu válku chtějí, jsou Američané.
Je na nich, aby spojence a Rusy k válce přinutili. To se zatím nedaří, ale několik vážných provokací je jistě připraveno.
Hra nervů pokračuje.
,
.

Průměrný počet slepic: 4.8 (53 hlasů)

Tak, válka by bodla i Británii, pak by EU (co vede Německo) mělo problémy a Briti by pak dostali pomstu za to co jim dělá po vystoupení z EU.
Hlavní odběr mají právě Němci, jasně východní země víc, ale ty na západě nikdo nebere jako "ztrátu..."
Skoro by se dalo říci "anglosaský svět vs evropa/rusko"

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

Jistěže ji nechce. Dokonce i amíci by rádi, kdyby se rus sesypal a tak by mohli ovládat tuto zemi skrz servilní politiky.
Ale tvrzení nechtít válku je jako říkat že mám rád psy , ale pokud na mně zaútočí rafan a kousne nebo snaží se kousnout, budu se bránit a pes zřejmě utrží kopanec nebo ho trefí šutr. Tolik přirovnání. Neřešme co se stane pak.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

šachista a džudista dobře ví, že nejlepší je dělat jen to, co je bezpodmínečně nutné k dosažení cíle. Nic navíc není potřeba, pokud jde vývoj situace žádaným směrem. A není důvod zvyšovat turbulence, protože turbulence mají sklony bořit a ničit. A Putin je navíc zvyklý čekat, protože to patří k filozofii jeho boje. Tudíž mu nevadí, že vývoj jde třeba mnohem pomaleji, než by on sám chtěl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

běžně nečtu, ale dnes, snad z nudy,  nebo počínající demence jsem na to mrknul. Zaujal mě článek, že po prodělaném covidu, by jsme neměli pít kávu, ale raději zelený čaj. Kofein prý dělá nějaký bordel v těle...Já jen, že kvalitní zelený čaj obsahuje kofeinu násobně než káva a v kombinaci s polyfenoly (dominantní složka čaje) navíc zůstává v organismu déle aktivní. No nic, zase si dám od Sputníku prázdniny a vrhnu se na Aha! 

Průměrný počet slepic: 3.1 (24 hlasů)

Ty linky na Sputnik jsem necetl, ale to co pisete o zelenem caji vs kafi je nesmysl.
Nevim jaky zeleny caj pijete, nebo co vam doporucuji na Aha!, ale v zemi zeleneho caje je siroce rozsireny nazor, ze kava je priblizne 4 krat silnejsi (kofein), nez ten zeleny caj.
Abych tu nedezinformoval, tak jsem si to pro jistotu nasel:

https://www.healthline.com/nutrition/caffeine-in-tea-vs-coffee#caffeine…

Pisi tam, ze samozrejme jsou ruzne specialni odrudy, ale stejne jako existuje pivo o 67%, tak bych neresil extremy, ale spis se zameril na bezny standard:

237-ml hrnek kavy obsahuje 95 mg kofeinu
237 ml hrnek cerneho caje obsahuje 47 mg
237 ml hrnek zeleneho caje obsahuje 20–45 mg

Pak taky urcite zalezi, jak dlouho to nechate louhovat. Normalni je 1 minuta, nekdo to tam necha 3 minuty. Po pulhodine bude obsach vylouhovanych latek urcite vetsi...

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

ale  v čajovnách jsem  proseděl notnou část svého mládí a troufnu si na toto téma něco žbletnout. To co si najdete na strejdovi Gogelovi, můžete směle hodit do koše. Tam jsem se dokonce dočetl, že maté (Cesmína paraquaská) je slabší než káva...Samozřejmě záleží na druhu čaje a přípravě. Nebudu se ohánět gůgel čísly, ale reálnou příhodou.

Na jednom meditačním kurzu jsme dělali čaj. Dělali jsme to ve velkém, takže levný Vietnam (tuším nějaký Thai nguyen). Dělali jsme ho jemnou (japonskou) metodou- první výluh jde do kanálu, voda šedesát stupňů...uznávám, že na drsnější (a výrazně levnější) vietnam, to není nejlepší způsob. Byl tam jeden Bambusák, nabídl si a říká.. "to být čcha? Já vám udělat čcha jak dělat ve Vietnam". Chvíli kouzlil, pak nám dal napít. Vypil jsem jednu misku. Třísloviny mě celého scvrkly do sebe a odervaly zubní sklovinu od kořenů. Asi za minutu se mi z očních důlku vykutálely oči a srdce se rozjelo na frekvenci vkv, má chlouba (nebo ostuda- záleží na pohledu) byla připravena i na nadrženou medvědici a pak jsem asi dvě hodiny lítal, jako na pětistovce kvalitního pika. Bambusák se smál až se popadal za břicho "tak mi pít čcha ve Vietnam". 

Když jsem psal čaj, neměl jsem na mysli pigi sáček :-)

Průměrný počet slepic: 3.2 (28 hlasů)

Skoda, ze jste si neprecetl, co jsem napsal. Myslel jsem, ze to neni tak slozite.

1/ v mem prispevku jsem jasne napsal, ze v zemi zeleneho caje (Japonsko) se rika pravy opak toho, co tvrdite vy. V Google jsem si to dohledal proto, aby me nejaky vseznalek neosocil, ze se jedna jenom o me osobni dojmy nebo me bubliny, a ze realita je jina. To jsem take pripsal, aby nedoslo k mylce.

2/ pokud se hodlate ohanet jakymisi regionalnimi smichaninami, nebo raritnimi caji, tak to pak ale nemuzete vydavat za obecna data. To jsem rovnez ve svem prispevku napsal. Zjistete si, jake zelene caji pije vetsina lidi, uvidite, ze to nebude mit nic spolecneho s cajem z "meditacniho kurzu".

Presto vsechno se vlamujete do otevrenych dveri, tvrdite, ze ja sve poznatky mam ze strejdy Googla.
Sam pak argumentujete Bambusaky a mladim prosezenym v jakychsi obskurnich cajovnach, a toto vydavate za obecne platne standardy. Bez komentare...

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

vás nesere ten čaj, o kterém víte prd, Vás sere ten Sputník. Dovolit si přirovnat Sputník k bulváru, to jsem si dovolil moc. Zapomeňme nato, o nic nejde, zase dobrý ? :-)

Průměrný počet slepic: 2.9 (18 hlasů)

na Sputniku jsem nebyl asi tak 2 roky a predtim vsehovsudy asi petkrat.

Vy jako samozvany expert na caje vseho druhu se citite povolan tvrdit, ze kdyz nejake rarity pijete vy, takze to tak urcite delaji i ostatni. Bravo.
Sputnik vydal doporuceni pro beznou populaci, ktere se vam nelibi, protoze pijete caj s Bambusaky.

Jinak me sere hodne veci, ale Sputnik mezi ne opravdu nepatri. Reagoval jsem na nesmysl, ktery jste tu napsal vy, a myslim, ze jsem to tu dostatecne vysvetlil i podlozil.
Argumentaci o Sputnicich a bulvarech mate za sebou, takze se tesim, kdy ze me udelate agenta Kremlu a Putinovo trola, protoze jsem si dovolil tvrdit, ze doporuceni otistene ve Sputniku ma, na rozdil od toho vaseho, neco do sebe.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je vypovedi smysleni o jednotlivych statech (dle jazykovych mutaci).
Cist Sputnik je poucne.

Zatím bez slepic

Jednou jsem pomohl Turkovi opravit auto, bylo to někde za Ukrajinou po cestě směrem na Volgograd. Turků jelo sedm na Moskvu a zatímco já se lopotil na parkovišti s jejich vrakem, oni si uspořádali piknik. Po opravě mi chtěli platit, což jsem odmítl, protože to byla hodina zdržení a vyřazený termostat za 160 Kč.

Nicméně cosi málo jsme pokecali a když jsem začal skuhrat, že jsem nabral zpoždění kvůli ukrajinským celníkům, nabídli mi kromě jídla i čaj, který si uvařili. Slovo dalo slovo a nakonec jsem z nich na odjezdu z parkáče vydyndal zbyteček prášku v plechové krabičce, kterou jsem poloodhodil do kabiny.

Na krabičku jsem si vzpomněl asi tak za půl roku, když jsem před vánočními svátky zadrbal v Moskvě. Vyložil jsem po poledni na kraji Moskvy, domů 1650 kilometrů a já už tři dny pořádně nespal. 

Navařil jsem tedy konvici čaje stylem pohádky Byl jednou jeden král - přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně - a popíjel za jízdy směrem domů.Těch  1650 km jsem zajel na jeden zátah bez jakéhokoli pocitu ospalosti či únavy a stihl jsem kapra, salát i jásající dcerku u stromečku. 

Ovšem co pak bylo po štědrém večeru, je poněkud jiná kapitola. před půlnocí jsem šel spát a manželka mě nebyla schopna vzbudit ani druhý den večer, jen se chodila dívat, jestli ještě dýchám. Prospal jsem třicet hodin v kuse a další dva dny se se mnou nedalo mluvit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

"odervaly zubní sklovinu od kořenů."
Ona jaksi ta sklovina na zubním kořenu není. Tam je cement.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ako dlhoročny čajomil mozem povedať, ze ked si vecer urobim kvalitny Lung Ching (čínsky zeleny čaj) 2 dc konvicka, 5g čaju, 3 nalevy, tak do druhej hodiny v noci urcite nezaspim. Po večernej kave zaspim bez problemov.
Tie vaše cisla maju malu vypovednu hodnotu, lebo jednak závisia od kultivaru caju, sposobu pripravy a najme kofein z caju sa uvolnuje ovela pomalsie ako kofein z kavy.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

já už jsem Dračí studnu neměl ani nepamatuju. Dík za typ, jeden z mých nejoblíbenějších.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by MANDALADAN

Trvalý odkaz

Aj moj, uz sa tesim na prvy tohtorocny zber.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

ty ceny...kde jsou ty časy, kdy jsme kupovali sto gramů za kilo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by MANDALADAN

Trvalý odkaz

Mě se tyhlety oolongy už dávno přepily. Ale takovej pořádnej Pu-Erh, nebo Assam Mangalam si líbit nechám...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by MANDALADAN

Trvalý odkaz

se před lety vzal ten skleněný šuplík z kuchyně, co je na koření a do něj se dala po přikrytí papundeklem na 24 hodin luhovat krabička Asia čaje, říkali tomu magorák.
Mi stačí k rozhodnutí ty úsady v šálku. Z kafe nic a to, co je z čaje, v žaludku nechci. Za mne jedině presíčko.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

jo ale ten čaj byla je jedna z ingrediencí, na Algenu jste zapoměl a i na ty ostatní ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Vlastní zkušenost nemám, ale ty zdroje informací byly pro mne tehdy důvěryhodné.
PS. Při té exkurzi v Holčovicích jsme v tamním kantýnoobchodě dostali docela dobré kafe.turka, ale čaj tam k dostání nebyl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Sputnik je v podstatě oficiální médium vedení RF. Tak k němu přistupujte, nic víc, nic míň. Druhé takové dostupné ale ve slovenštině je NewsFront. Oba to mají zřetelně na webech napsané a netají se tím.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

já tam občas zajdu. Faktem je že se stává, že to co tam píší, za pár se objeví jinde , v torchu jiném balení . Třeba k tomu yelow. je to nějaký pátek , že psali a jinde, že rusové a japonci- odborníci na sopečnou činnost co tam byli usazení, všichni odjeli dom. A něco podobného - tedy o důsledcích se psalo. Byl to nějaký server tomu se věnující. A sami amíci už návštěvu nedoporučují, ač třeba v devadesátkách byl reklam a vychvalování plno. To jsou takové ?průkazní? hodnoty, ale alespoň pro mne. No a pak mi to taky vychází/zapadá, proč amíci hledají nový prostor k žití. Nejen ruské nerostné, ale spousta místa k bydlení a podnikání pro věrchušku. Jeden světadíl zplundrovali, tož hledají další. A v africe je moc horko,. :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak prchají bizoni z onoho parku klidně i po silnici a je jim úplně u zadele, že na ně civí řidiči SUV. Zvěř zdrhá neb něco cítí. Bohužel člověk potřebuje seizmografy či jak se těm přístrojům říká.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako příklad Vám dám Michaila Illarionoviče Kutuzova. Když Napoleon se svojí Grande Armée táhl do nitra Ruska, tak ruský car Vidlák Alexander I. ho neustále nabádal zaútočit. Měl slabé nervy a nulové strategické vzdělání. Kutuzov neustále klimbající jen otevřel oči, přečetl rozkaz a dál ustupoval. Až k Borodinu, kde se obě armády střetly. Formálně vyhrál Napoleon, ale ruská armáda byla stále bojeschopná. Napoleon mohl jen do Moskvy, která byla vypálena a zničena. Nakonec byl rád že utekl a zachránil si holý život. Z Grande Armée o síle 675 000 mužů zbylo 125 000, ztráty tedy 550 000 mužů. Rusové 210 000. Moc Napoleona Bonaparte byla zlomena.
Tomu se říká vojenské a strategické umění.
Opakem je bitva na Sommě s asi 1 100 000 obětmi, která nevyřešila nic.
Teprve blízký i vzdálený čas ukáže co Rusko a Putin získaly. Teď ukazují svaly na moři. Nedávno ukázaly rozhodnost a efektivitu v Kazachstánu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/slovensko-dohoda-o-obranne-spolupra…
Divné je že mne to od slováků neudivuje. Ale tentokrát potáhnou krátkou, protože už je nebudeme podporovat a vystrojovat jako dřív. Vždyť amíci nikde nebudují, jen čerpají pro sebe. \no uvidíme

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)